#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/10/2010 15:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλατφόρμα αδιαφάνειας το Fast track για τις επενδύσειςΑναμφισβήτητα η ανάγκη της χώρας για επενδύσεις είναι μεγάλη. Δίνουν δουλειά σε χιλιάδες ανέργους, τεράστια κεφάλαια εισέρχονται στην Ελλάδα, οι ξένοι μας αντιμετωπίζουν ως ανεπτυγμένη κι όχι ως τριτοκοσμική χώρα, δημιουργούνται σύγχρονες υποδομές.

Ολα αυτά είναι υπέροχα, αλλά πόσο έτοιμοι είμαστε να θυσιάσουμε κατακτήσεις εκατονταετιών; Πόσο μπορούμε να πάμε κόντρα στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία δήθεν στο όνομα της ανάπτυξης;

Το νομοσχέδιο για το fast track, δηλαδή την επιτάχυνση των διαδικασιών για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα έχει διπλή ανάγνωση. Ο καλοπροαίρετος ή ο φανατικός φίλος (υπάρχουν και τέτοιοι άραγε;) του κ. Χάρη Παμπούκη, σκιώδους πρωθυπουργού, βλέπει ότι επιτέλους θα υπάρχει ένας νόμος που θα χτυπήσει το τέρας της γραφειοκρατίας στην καρδιά. Οτι θα επιταχύνει τις διαδικασίες, θα βάλει τις δημόσιες υπηρεσίες να δουλέψουν, θα ανοίξει εύκολα και ταχύτατα δρόμους για να εισρεύσουν τα ξένα κεφάλαια στη χώρα.

Ολο αυτό πράγματι μοιάζει ελκυστικό πακέτο, ποιος δε θα το ευχόταν....

Ωστόσο, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κρύβει πολλά ύποπτα σημεία, ένα παρασκήνιο που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη επικράτηση των συμφερόντων και δημιουργία νέους κύκλου μεγαλονταβατζήδων και προμηθευτών του Δημοσίου.

Οταν για παράδειγμα προβλέπεται ότι ένα έργο θα προχωρά κανονικά ακόμη κι αν έχει γίνει προσφυγή είναι επικίνδυνη. Διότι θα γίνονται δικαστήρια, ενόσω το έργο θα προχωρά και αν το δικαστήριο δικαιώσει τον προσφεύγοντα φυσικά δεν θα κατεδαφίζεται το έργο, απλά θα πληρώνει πρόστιμα ο ιδιώτης.

Αν π.χ. χτιστεί ένα μεγαθήριο εμπορικό κέντρο, όπως καλή ώρα στο Βοτανικό, οι κάτοικοι προσφύγουν διότι έχει π.χ. πολεοδομικές παραβάσεις, ή δεν είναι σωστές οι μελέτες για το περιβάλλον κ.λπ. αν το δικαστήριο κάνει δεκτές τις προσφυγές ο επιχειρηματίας θα πληρώσει πρόστιμα, αλλά το μεγαθήριο θα συνεχίσει να υπάρχει. Ακόμη κι αν καταστρέφεται το περιβάλλον, με ένα ποσό θα τα ξεχνάμε όλα.

Με τον τρόπο αυτό καταργείται ουσιαστικά το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο παρά τα “κολλήματά” του έχει σώσει πολλές φορές τον τόπο.

Επίσης, προβλέπεται ότι με προεδρικά διατάγματα, κι όχι μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα λαμβάνονται αποφάσεις για αυξήσεις στους συντελεστές δόμησης, απαλλοτριώσεις, παραχωρήσεις αιγιαλών, δασικών εκτάσεων κ.λπ. Εντάξει δεν πιστεύουμε και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αλλά από την “ενός ανδρός αρχή” σίγουρα είναι καλύτερος.

Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Παμπούκης αποκτά απίστευτες εξουσίες που ξεφεύγουν από τα όρια του κοινοβουλευτισμού επικαλυμμένα από την φιλολογία των μεγάλων επενδύσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Δεν είπαμε να είμαστε όμηροι του κάθε... τρελού οικολόγου που δεν έχει τι να κάνει και προχωρά σε αγωγές και προσφυγές, αλλά αυτό είναι σίγουρο λιγότερο επικίνδυνο από έναν υπερυπουργό που κάνει ότι θέλει.

Κι εν πάση περιπτώσει δημιουργούνται οι συνθήκες για μια ακόμη πλατφόρμα αδιαφάνειας και συναλλαγής με μεγαλοσυμφέροντα που βλέπουν τη διαλυμένη Ελλάδα ως τόπο μεγάλων ευκαιριών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/10/2010 15:48:57

  Μόνο ο κύριος Παμπούκης; Οι μπράδερς;; Οι κατάφορα αντισυνταγματικοί νόμοι που ψηφίζονται ως επείγοντες -- για το εθνικό συμφέρον; Επειδή παίξαμε το θέατρο της διαβούλευσης; Βρε ουστ γιατί μας κουράσατε!

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 15/10/2010 16:39:28

   Θα εχουμε 2 διυπουργικες !! χαχαχα
   Θα εχουν 150 Εκ Ευρω / ανα Fast Track οι Τραπεζες για χρηματοδοτηση??? χαχααααα
   Ποσα θα ζητησουν για καθε φακελο ??
   ξερετε ποσο ΦΠΑ ως επιστροφη θα πρεπει να γυρναμε ανα εργο ?? χαχαχαχα
   Θα ψηφιστει μεσα Νοεμβριου---θα γινει ΦΕΚ Ιανουαριο, θα υποβληθουν οι προτασεις Ιαν-Φεβρ πχ.. συν 4 μηνες διαδικασια.. Ιουνιοας στην καλυτερη. ΕΡΩΤΗΣΗ !

   ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ???

   ΠΠ

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ archaeopteryx 15/10/2010 16:42:15

   Ίσως να φάνε καμία φάπα από την αγαπημένη τους Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι νόμοι για το περιβάλλον βασίζονται σε κοινοτικές οδηγίες.

 2. neotera avatar
  neotera 15/10/2010 15:51:09

  Εχω την εντύπωση ότι η μεθόδευση για την Ακρόπολη που υπάρχει, όπως φάνηκε στο χθεσινοβραδυνό ξετίναγμα του υφυπουργού πολιτισμού Γ. Νικητιάδη από Χατζηλάου-λάου και Τράγκα, το λάδι στη φωτιά που ρίχνουν τόσο καιρό με τους συμβασιούχους, είναι φαστ τράκ διαδικασία για κάποια ανάθεση με τρελές μίζες.

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 15/10/2010 15:55:26

  Όλοι αυτοί οι νόμοι περί "επενδύσεων" και δε συμμαζεύεται υποτίθεται ότι καταπολεμούν την κακοδιοίκηση. Μα αν είναι έτσι ρε παιδιά, έχω ένα βασικό ερώτημα: Γιατί δεν καταπολεμείται απευθείας η κακοδιοίκηση και πρέπει να βγάζουμε κάθε τρεις και λίγο καινούργιους νόμους, αντί απλώς να εφαρμοστούν σωστά οι υπάρχοντες και να υπάρξει απλώς σωστή λειτουργία του κράτους;

  Εδώ δεν πρόκειται καν για νόμο που επιχειρεί να παρακάμψει "γραφειοκρατικά" εμπόδια. Πρόκειται για τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της προστασίας του περιβάλλοντος, της προστασίας των δασών, της προστασίας της ατομικής ιδιοκτησίας, της προστασίας της δημόσιας περιουσίας. Όλα για να μπορέσουν να τα κονομήσουν λίγοι και εκλεκτοί.

  Αλλά ξέρετε τι συμβαίνει; Αν στρώσεις τα πράγματα και καταπολεμηθεί η κακοδιοίκηση, δεν θα χρειάζονται πια μεσάζοντες πολιτικοί και θα μπει το πράγματα στο αυλάκι του να λειτουργεί μόνο του χωρίς να έχει ανάγκη τους πολιτικούς. Αν χρειάζεσαι "φαστ τρακ", στο οποίο θα μπαίνουν "λίγοι και εκλεκτοί", θα χρειάζεσαι τον πολιτικό για μεσάζοντα. Και, φυσικά, θα χρειάζεσαι και "λαδάκι" για τον πολιτικό.

  Τόσο απλά. Έτσι λειτουργεί το σύστημα.

  Αν αυτοί θα φανούν ανελέητοι μία φορά, εμείς πρέπει να φανούμε ανελέητοι χίλιες.

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/10/2010 16:18:04

  Οι νόμοι της Χούντας πώς ήταν σε σχέση με τους νόμους αυτούς;;

  • Σοσιαληστής avatar
   Σοσιαληστής @ archaeopteryx 15/10/2010 19:46:15

   ίδιοι.

 5. neotera avatar
  neotera 15/10/2010 16:28:34

  Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα ΣΤΑΘΕΡΟ πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων της, το οποίο να στηρίζεται στην κοινή λογική. Όσο οι Έλληνες δεν επενδύουν, επειδή έχουν αηδιάσει με τη γραφειοκρατία, τη διαπλοκή κλπ, δεν πρόκειται να επενδύσει κανένας άλλος. Ούτε με διαδικασίες εξπρές ούτε σιγά-σιγα. Ενα σταθερό πλαίσιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη αλλά έμποδίζει τις αρπακτές, τους εκβιασμούς, τη ρεμούλα εν γένει...

 6. ΓΙΩΡΓΟΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ 15/10/2010 17:17:58

  ΦΑΚΤΟΡΑ γιατί δεν λές τα πράγματα με το ονομά τους ,ο νόμος αυτός έχει τα στοιχεία της αποικιοκρατισμού ,δηλαδή θα βοηθήσει με συνοπτικές διαδικασίες το ξένο κατά βάση κεφάλαιο να καταληστεύσει την χώρα μας .
  Άραγε επ' αυτού τι λέει η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ,δεν άκουσα κάτι ακόμα ,από ότι όμως κατλαβαίνω θα συμπαραταχθεί με την κυβέρνηση γιατί μυρίστηκαν ψητό .Μακάρι όμως να κάνω λάθος

 7. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 15/10/2010 19:45:37

  βλέπω να έρχονται fast mases

 8. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 15/10/2010 21:07:18

  ειμαι η κοκα κολα, κλεινω τα εργοστασια εμφιαλλωσης, και κατεβαζω Fast Track-Cola και φταχνω πανω στα κουφαρια των παλαιων.. "καινουρια", με λιγοτερη εφορια, επεκτασεις σε δαση κ αιγιαλους.. οτι θες...

  το ιδιο πχ και οι Ξενοδοχοι.. τα καινε, εισπραττουν ασφαλια, και Fast Track-Hotel...

  ΠΠ

 9. Orestios avatar
  Orestios 15/10/2010 21:37:14

  Ο κύριος Κρι-θα-ρά-κι.
  Σκαν-δα-λά-κι?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.