#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/01/2011 16:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλαστικό: Μια ωρολογιακή βόμβαΑπό μικρός απορούσα, που σε όποια παραλία και αν πήγαινα, μαζί με τα διάφορα ξερά φύκια, τα κοχύλια, τα πολλά σκουπίδια, κλπ., έβρισκα επίσης κυριολεκτικά χιλιάδες από πολύ μικρά, χρωματιστά, και συμπαγή σφαιρίδια. Δεν ήξερα τι μπορεί να είναι. Έμοιαζαν να είναι φτιαγμένα από σκληρό πλαστικό. Ακόμη τα συναντώ στις αμμουδιές που πάω κατά καιρούς.

Πρόσφατα, παρακολούθησα ένα καναδικό ντοκιμαντέρ με θέμα του τη μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλεί παγκοσμίως το πλαστικό. Έτσι ακριβώς. Το υλικό που χωρίς αυτό, όλα θα ήταν ακόμη κατασκευασμένα από ξύλο ή σίδερο. Το υλικό που πραγματικά άλλαξε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Σχεδόν τα πάντα, είναι φτιαγμένα από κάποια μορφή πλαστικού. Και έτσι μας αρέσει, διότι αν μη τι άλλο είναι ένα πολύ πρακτικό υλικό.

Κι όμως, καθηγητές τοξικολογίας, και χημείας, που μίλησαν στο ντοκιμαντέρ, ανέφεραν πως, μεταξύ άλλων, έχουν πάψει να χρησιμοποιούν το οποιοδήποτε πλαστικό προϊόν. Είτε αυτό είναι μπουκάλι με εμφιαλωμένο νερό, είτε είναι καρέκλα, κλπ. Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και θέλει πάρα πολλή μεγάλη προσπάθεια. Όμως αν τους πιστέψουμε, αξίζει το κόπο, αφού όπως λένε, η συσσώρευση τοξικών υλών στον οργανισμό μας, σε κάθε  μας επαφή με το πλαστικό, είναι ανυπολόγιστη, και άκρως επικίνδυνη για την υγεία μας.

Το πιο εντυπωσιακό θεαματικά, είναι ότι στη μέση του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από οποιαδήποτε ακτή, εκεί που νομίζει κανείς ότι θα βρεθεί σε μια από τις καθαρότερες περιοχές του πλανήτη, κυριαρχεί το πλαστικό σκουπίδι!!! Πραγματικά. Αν δεν το δει κανείς δεν θα το πιστέψει. Στη μέση του πουθενά, υπάρχουν ατέλειωτες εκτάσεις όπου η θάλασσα είναι κυριολεκτικά καλυμμένη από πλαστικά σκουπίδια. Και αυτά είναι μόνο το 10% που μπορούν και επιπλέουν. Το υπόλοιπο 90%  βρίσκεται στο βυθό; Απίστευτο; Κι όμως είναι αλήθεια. Στον Ειρηνικό Ωκεανό, η μολυσμένη αυτή περιοχή ονομάζεται  Plastic Vortex, και λέγεται πως εμπεριέχει 4.000.000 τόνους από επιπλέοντα πλαστικά απόβλητα, που όλα μαζί σχηματίζουν μια μάζα στο μέγεθος του Τέξας, ή τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την Ιαπωνία, ή χίλιες φορές μεγαλύτερη από το Χόνγκ Κόνγκ. Την ονομάζουν επίσης και «η 8η ήπειρος».

Η εξήγηση που δίνεται είναι πως τα διάφορα θαλάσσια ρεύματα οδηγούν τα όποια σκουπίδια της θάλασσας προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, και πως στο μέσο περίπου των ωκεανών, δημιουργείται ένα είδος χοάνης, το οποίο και συγκεντρώνει εκεί όλα τα ξένα αντικείμενα που βρίσκονται στις θάλασσες. Όσα πλαστικά αντικείμενα αυτοδιασπώνται μετά από πολλά χρόνια, μετατρέπονται στη βασική ύλη του πλαστικού που είναι σε μορφή μικροσκοπικών σφαιριδίων (pellets), και με τον καιρό καταλήγουν στις αμμουδιές του πλανήτη. Αυτά είναι και τα σφαιρίδια που βλέπω και βλέπουμε και στις δικές μας παραλίες. Ενδιάμεσα όμως, προκαλούν ανείπωτες καταστροφές στη τροφική αλυσίδα, αφού τα διάφορα πουλιά και ψάρια ξεγελιούνται, τα θεωρούν τροφή, και τα τρώνε, δημιουργώντας  σοβαρά προβλήματα υγείας στον εαυτό τους, αλλά και στη συνέχεια σε όσους τα καταναλώνουν, εξαιτίας των τοξινών που εμπεριέχουν.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, το πλαστικό είναι υπό απαγόρευση ή τουλάχιστον υπό ελεγχόμενο διωγμό. Στην Αμερική όπου έζησα μικρός, οι σακούλες στα σούπερ μάρκετ ήταν από τη δεκαετία του `60, και συνεχίζουν να είναι, χάρτινες. Σε εμάς, ακόμη όχι. Οι δικοί μας ιθύνοντες ασχολούνται με την αύξηση των διοδίων, των τελών κυκλοφορίας, τις καταργήσεις των δώρων, του ΕΚΑΣ, και άλλα σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα. Με τα σκουπίδια θα ασχοληθούν; Αυτά είναι για τις ΜΚΟ.

Όπου δε θελήσουν να το παίξουν οικολόγοι, απλά ανεβάζουν τα τέλη, τους φόρους, ή κάτι παρόμοιο, ώστε να δικαιολογήσουν το άδειασμα της τσέπης μας (που είναι ο πραγματικός τους σκοπός) ως μια φιλική προς το περιβάλλον πολιτική. Από άποψης περιβαλλοντικής πολιτικής, η Ελλάδα είναι … Ζάμπια, και βάλε.

Οι γείτονές μας Ιταλοί χρησιμοποιούν περίπου 20 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες το χρόνο, ή αλλιώς, αναλογούν 300 σακούλες ανά κάτοικο της χώρας. Όλα αυτά όμως σταματάνε από σήμερα, αφού η κυβέρνηση απαγόρευσε τη χρήση μη διασπώμενων πλαστικών σακουλών. Πρόκειται, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, για ένα πρώτο βήμα στο πόλεμο κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος, και έχει σκοπό την αφύπνιση των Ιταλών στο ζήτημα της ανακύκλωσης. Σύμφωνα με το World Wildlife Fund, η  Ιταλία είναι υπεύθυνη για το 25% όλων των πλαστικών σακουλών που παράγονται και χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη. Η μερική απαγόρευση τους είχε ξεκινήσει από το 2006, αλλά υπήρχαν συνεχείς αναβολές εξαιτίας αντιδράσεων από τη βιομηχανία πλαστικών υλών.

Σε εμάς τι γίνεται; Η τακτική του να κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί είναι μεν βολική βραχυπρόθεσμα, αλλά τι γίνεται μακροπρόθεσμα; Ξέρω πως μια χώρα σαν την Ελλάδα, με τις πολιτικές ηγεσίες που διαθέτει αλλά και με τη νοοτροπία που έχει ο καθένας μας, είναι λιγάκι δύσκολο να γίνουμε Ελβετοί ή Καναδοί μέσα σε μια-δυο γενιές. Αλλά ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε επιτέλους, με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των εγγονιών μας. Και ένα πρώτο βήμα θα ήταν η απαγόρευση των άπειρων πλαστικών σακουλών στα σούπερ μάρκετ. Έτσι κι αλλιώς, αμφιβάλλω αν τις κατασκευάζουμε εμείς. Κι αυτές μάλλον εισαγόμενες θα είναι. Οπότε, τι έχουμε να χάσουμε;

Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 02/01/2011 17:32:57

  Eξαιρετικό άρθρο!
  Συγχαρητήρια Strange.
  Τα πλαστικά [κυρίως από υποπαράγωγα και κατάλοιπα κατεργασίας υδρογονανθράκων που πρέπει να "αξιοποιηθούν" στην αλυσίδα κατεργασίας του ΑΡΓΟΥ] είναι ΑΡΓΟΣ θάνατος.

  Αντί να έχουμε εκατοντάδες ελληνικά νησιά ακατοίκητα θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε δενδροφυτείες, για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε ξύλο, και χαρτί και να στείλουμε και από 50 ελληνικές οικογένειες στο καθένα να πορεύονται.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ αλλενάκι 02/01/2011 17:39:08

   Τα pellets νομίζω συλλέγονται και ανακυκλώνονται?
   Είναι βιομηχανία ολόκληρη.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ αλλενάκι 02/01/2011 17:49:58

    Από ότι κατάλαβα, όταν το πλαστικό δεν πετιέται χύμα, αλλά ανακυκλώνεται σε ειδικές μονάδες, ξανακαταλήγει στη μορφή pellets, τα οποία μετά από κατεργασία ξαναγίνονται πλαστικό (μπουκάλια, έπιπλα, κλπ).
    Τα σφαιρίδια που υπάρχουν όμως χύμα στο περιβάλλον είναι από τα πλαστικά απόβλητα που πετάμε αδιάκριτα.

 2. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 02/01/2011 19:13:00

  Όχι μόνο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά αποτελούν ωρολογιακές βόμβες. Πολλές από τις πυρκαϊές τις θερμές ημέρες του καλοκαιριού στα ελληνικά δάση έχει αποδειχθεί ότι οφείλονται σε αυτοανάφλεξη σκουπιδιών κλεισμένων σε πλαστικές σακούλες και παρατημένων, ή πεταμένων από αυτοκίνητα στην ύπαιθρο.

  Επίσης, πολλοί καίνε αμέριμνοι τα πλαστικά τους απορρίμματα στην ύπαιθρο ή σε αυλές και παράγουν με αυτόν τον τρόπο τις τρομερά τοξικές ουσίες γνωστές σαν διοξίνες.

  Ακόμη, σε φωτιές που ξεσπούν τυχαία σε χωματερές οφείλεται η παραγωγή μεγάλου ποσού διοξινών που εκλύονται στην ατμόσφαιρα και απορροφώνται από το έδαφος. Σταδιακά μολύνουν και τα υπόγεια ύδατα μπαίνοντας στην τροφική αλυσίδα. Κάπου είδα ότι το 20% των ατμοσφαιρικών διοξινών στις ΗΠΑ οφείλεται σε φωτιές σε χωματερές απορριμμάτων.

  Αλλά και κατά την παραγωγή και ανακύκλωση του pvc παράγονται βιομηχανικά απόβλητα που έχουν υψηλές περιεκτικότητες σε διοξίνες. Και αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η διάθεση αυτών των αποβλήτων. Στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας βρέθηκαν σαφή ίχνη μόλυνσης από διοξίνες από παρακείμενη βιομηχανία PVC.

  Σήμερα λόγω της βιομηχανίας πλαστικών, οι διοξίνες έχουν αρχίσει με διάφορους τρόπους να εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα. Ήδη έχουμε αρχίσει να τις τρώμε, ιδιαίτερα μέσω των τροφών που περιέχουν λίπη: γαλακτοκομικά, κρέατα, αυγά, ψάρια κλπ. Και από αυτή την άποψη είναι πράγματι μία ωρολογιακή χημική βόμβα.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Professor Moriarty 02/01/2011 19:15:53

   Ξέχασα και τους αθίγγανους που "ανακυκλώνουν" χαλκό καίγοντας καλώδια με περίβλημα pvc δηλητηριάζοντας αστικές και περιαστικές περιοχές, ενώ οι αρχές σφυρίζουν αμέριμνα.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 02/01/2011 19:24:16

  Αυτή είναι η άποψη του George Carlin, γιά το πλαστικό
  http://bit.ly/16ffm

 4. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 02/01/2011 19:33:28

  Αγαπητέ Strange Attractor, όταν στην αυγή του νέου χρόνου υπάρχει κάποιος που βγάζει μια κραυγή αγωνίας για το Περιβάλλον, είναι πολύ παρηγορητικό και αναδεικνύει την ποιότητα των αρθογράφων του antinews.
  Εύγε λοιπόν για την αφύπνιση της οικολογικής μας συνείδησης, γιατί κοντέψαμε να ξεχάσουμε πως με λιγότερα αγαθά μπορεί και να ζήσουμε εμείς, αλλά αν συνεχίσουμε έτσι δε θα βρουν καθαρό αέρα και καθαρό νερό, για να ζήσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
  Όσον αφορά στην πράσινη ανάπτυξη της Μπιρμπίλως, που στηρίζεται με "ιδιαίτερη" θέρμη από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του ΓΑΠ, ήδη έχουμε καταλάβει τί είναι αυτό που τους «πονάει»!
  Καλή Χρονιά λοιπόν και ας γίνει το ενδιαφέρον άρθρο σου το πρώτο σε μια νέα κατηγορία αρθρογραφίας, που θα πρέπει να φτιάξει ο Φάκτορας και που θα αφορά αποκλειστικά στην ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής μας Συνείδησης, όπως επί παραδείγματι με το τίτλο «Οικολογία».

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Αφροδίτη 02/01/2011 19:39:26

   Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, (και το Αλενάκι).

  • ΝΑΥΤΗΣ avatar
   ΝΑΥΤΗΣ @ Αφροδίτη 03/01/2011 15:33:55

   Προσυπογράφω !

 5. victoria avatar
  victoria 02/01/2011 20:31:16

  Καλή χρονιά Strange και ευχαριστούμε για όλα τα ωραία που γράφεις, ή μας μεταφράζεις και ανοίγουν λίγο οι ορίζοντες.
  Και στον καθηγητή πολλές ευχές, στο αλλενάκι και την Αφροδίτη!

 6. Νοικοκυρά avatar
  Νοικοκυρά 02/01/2011 20:35:58

  Το άρθρο προωθεί τη γνωστή δοκιμασμένη συνταγή: Πονάει κεφάλι; Κόψει κεφάλι. Το πρόβλημα δεν είναι στο πλαστικό και στη χρήση του. Εξάλλου το πλαστικό ανακυκλώνεται (αν και εφόσον συλλεγεί ξεχωριστά και σταλεί σε μονάδα επεξεργασίας πλαστικού). Είναι στην απόλυτη αδιαφορία μας για την καθαριότητα και την τάξη στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Δεν θα υπήρχαν υπολείμματα πλαστικού στις παραλίες, στα δάση, στη θάλασσα και στα ποτάμια και όπου αλλού στη φύση αν δεν υπήρχαν κάποιοι ασυνείδητοι να πετάνε τα σκουπίδια τους όπου τους βολεύει. Δεν θα υπήρχαν εγκληματίες να καίνε πλαστικά που εκλύουν διοξίνες, αν, με λιγώτερο κόπο απ' ότι τους χρειάζεται για να τα κάψουν, τα πετάγαν στον κάδο που είναι απέναντι από την πόρτα τους. Δεν θα υπήρχαν χωματερές να αυτοαναφλέγονται (αυτονόητο, αφού είναι παράνομοι χώροι, στους οποίους δεν τηρείται καμία προδιαγραφή ασφαλείας) αν μερικοί έξυπνοι, εν ονόματι της "προστασίας του περιβάλλοντος" (βλέπε προστασία της ακίνητης περιουσίας τους από υποβάθμιση της αγοραστικής της αξίας) αφήναν απερίσπαστες τις αρμόδιες αρχές να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν όπως πρέπει τους χώρους ασφαλούς τελικής διάθεσης (ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ το ίδιο είναι) που εδώ και χρόνια έχουν εγκεκριμένη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. (τσάμπα λεφτά αλλά εμείς "είμαστε υπεράνω..."). Δεν θα κινδυνεύαν οι ζωές μας από τα κατάλοιπα των πλαστικών στην τροφική αλυσίδα ούτε η τσέπη μας από τα πρόστιμα που ήδη έρχονται για τις παράνομες χωματερές αστικών και, κυρίως, βιομηχανικών αποβλήτων (εκεί είναι ο μεγάλος κίνδυνος) αν, ο καθένας από μας, είχε τη στοιχειώδη ευαισθησία να πετάει τα σκουπίδια του στο κάδο και να απαιτούσε από τον δήμαρχο, ο κάδος να είναι στη θέση του και να μην "περπατάει", να είναι καθαρός και να αδειάζεται κάθε μέρα. Και αν έπαιρνε τα παιδιά του να πάνε όλοι μαζί να δούνε πως, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, πλην της Αττικής, οι πόλεις είναι πεντακάθαρες, τα σκουπίδια οδηγούνται στην μονάδα επεξεργασίας και τα υπολείμματα τους στο ΧΥΤΥ. Για τους "προστάτες" του περιβάλλοντος αυτά είναι ψιλά γράμματα.... αλοίμονο μας.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Νοικοκυρά 02/01/2011 21:15:22

   Νοικοκυρά είπε: Το άρθρο προωθεί τη γνωστή δοκιμασμένη συνταγή: Πονάει κεφάλι; Κόψει κεφάλι...

   Γράφω: ...Και ένα πρώτο βήμα θα ήταν η απαγόρευση των άπειρων πλαστικών σακουλών στα σούπερ μάρκετ...

   Διάβασε την ανάρτηση ξανά και μη βιάζεσαι να κατακρίνεις.

   • Νοικοκυρά avatar
    Νοικοκυρά @ Strange Attractor 02/01/2011 22:08:22

    Φίλε Strange, δεν βιάζομαι και δεν κατακρίνω. Εστιάζω σε διαφορετικό σημείο. Δηλ., πες ότι απαγορεύονται αύριο οι πλαστικές σακούλες των σούπερ μάρκετ. Αν ο εκάστοτε χρήστης συνεχίζει να πετάει τα σκουπίδια του (μέσα σε χαρτοσακούλα τώρα πια) όπου βρει και όχι εκεί που πρέπει, θα μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος; Θα πάψουν να αυτοαναφλέγονται τα ξεσκέπαστα σκουπίδια; Θα πάψουν τα τοξικά να περνάνε στην τροφική αλυσίδα; (Ρίξε μια ματιά στο δράμα των καλλιεργητών στην περιοχή του Ασωπού από τους ασυνείδητους που ρίχνουν τα απόβλητα τους στο έδαφος και από την ανυπαρξία οποιουδήποτε θεσμικού πλαισίου για την προστασία τους.) Μια είναι η λύση κατά τη γνώμη μου: ξεχωριστή συλλογή ανά υλικό και, στη συνέχεια, επεξεργασία και ανάκτηση υλικών ή ενέργειας. Τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο.
    Όμως, παρά το ντόρο που γίνεται, γιατί το θέμα "πουλάει", το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα αστικά απόβλητα. Η μαύρη τρύπα είναι στα βιομηχανικά. Και για αυτά κανένας δεν μιλάει.

 7. danaos avatar
  danaos 02/01/2011 20:41:40

  Strange, είχες δεν είχες πάλι μας πέταξες το δόλωμα!Άσε να ηρεμήσουμε λίγο πρωτοχρονιάτικα! Λέμε συνήθως ότι είναι θέμα παιδείας.Και έτσι είναι.Και στα σχολεία μας υλοποιούνται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπ/σης εδώ και αρκετά χρόνια! ΄Εχουμε και λέμε λοιπόν: Ωραία τα παιδιά ευαισθητοποιούνται και στο χώρο του σχολείου κάνουν φιλότιμες προσπάθειες.Ανακύκλωση μπαταριών,πλαστικών,αλουμινίου.Μόλις όμως μπουν στο αυτοκίνητο και δουν τον πατέρα να πετάει απ'το παράθυρο το πλαστικό,λίγα παιδιά θα μιλήσουν!Το ίδιο και στο σπίτι. Και το χειρότερο:Τα πλαστικά και τα αλουμίνια που με τόση φροντίδα το παιδί τα έβαλε στους κατάλληλους κάδους όταν βλέπει να τα παίρνει το απορριμματοφόρο του Δήμου τρελαίνεται!Η όλη προσπάθειά του πάει χαμένη.Άρα, σκέφτεται με κοροϊδεύουν!Το παιδί μαθαίνει, αλλά στα διλήμματα κολλάει! Και πάμε παραπέρα:Τα κράτη έχουν τις υποδομές να δεχτούν τα ανακυκλώσιμα υλικά;Ανακύκλωση σημαίνει κύκλος.Απ τον κάδο μέχρι το μέχρι το εργοστάσιο της επεξεργασίας!Αν κάτι δε λειτουργήσει σωστά -που δε λειτουργεί-ο κύκλος σπάει.Ω!τι κόσμος μπαμπά,δάσκαλε,πολιτευτή........

 8. χρηχα avatar
  χρηχα 02/01/2011 20:43:40

  καλησπέρα s.a. και καλή χρονιά....

  είναι όντως εκρηκτικό το πρόβλημα με τα πλαστικά ....
  και η λύση που μπορεί να δώσει και μερικές δεκάδες θέσεις εργασίας στο χειμαζόμενο ελληνικό λαό είναι η παραγωγή υποκατάστατων του πλαστικού από άμυλο πατάτας ή καλαμποκιού που είναι βιοδιασπώμενες εντός ενός λογικού ορίου μερικών μηνών....

  ένα σχόλιο για την νέα ήπειρο.....

  ώς γνωστόν στην Καλιφόρνια σε μια λίμνη επιβαρυμένη με αρσενικό οι επιστήμονες βρήκαν βακτήρια που ενσωματώνουν στον DNA τους μόρια αρσενικού(τα γνωστά πριν λίγες ημέρες στην tv και εξωγήινα βακτήρια)....άρα και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι θέμα χρόνου να μεταλαχτεί ένα βακτήριο που θα καταναλώνει πλαστικά....είναι ο εφιάλτης των κατασκευαστών αυτοκινήτου και άλλων "εργαλείων"....πάντως είναι γνωστό στους βιολόγους ότι όπου υπάρχει συγκέντρωση τροφής....όποιου είδους κι αν είναι αυτό ...τα βακτήρια σύντομα θα το εκμεταλλευτούν ....άρα σε λίγα χρόνια το πρόβλημα θα λυθεί "από μόνο του"

  όμως δεν είναι μόνο οι σακούλες πλαστικό.....

  σε παραπέμπω σε κάτι ταινίες β' διαλογής επιστημονικής φαντασίας που τα βακτήρια έχουν φάει όλα τα πλαστικά και οι άνθρωποι έχουν χάσει την ευμάρεια που τους δίνει το πλαστικό....κάποιοι μιλάνε ότι είναι το προϊόν που καθορίζει το επίπεδο της ανάπτυξής μας....
  κι αν το σκεφτείς .... βρές μου ένα πράγμα καθημερινής χρήσης που δεν έχει μέσα του πλαστικό....απ'το pc που είναι εξ 'ολοκλήρου σχεδόν από πλαστικό....το αυτοκίνητο που έχει ένα ποσοστό περίπου στο 60%....και πάει λέγοντας...

  και πάλι καλή χρονια

 9. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 02/01/2011 20:57:19

  Εξαρετικό άρθρο Strange.
  Και καλή χρονιά.

 10. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 02/01/2011 21:02:53

  Χίλια ευχαριστώ και αντεύχομαι!

 11. Ρομπέν το Γκαρσόν avatar
  Ρομπέν το Γκαρσόν 02/01/2011 21:07:51

  Έχω δει εικόνες από το plastic vortex στον Ειρηνικό ωκεανό σε ντοκυμαντέρ στη Νόβα. Ακόμη δεν πιστεύω ότι οι εικόνες αυτές είναι πραγματικές. Μιλάμε για στεριά από πλαστικό σκουπίδι στη μέση του ωκεανού. Χαμός. Μπράβο στο antinews που αναδυκνύει το θέμα. Πρέπει να τελειώνουμε πια με τις πλαστικές σακκούλες που ακόμη και οι Ινδοί απαγόρεψαν οριστικά.

 12. The Saint avatar
  The Saint 02/01/2011 22:41:34

  Kατα τις Γραφές:
  "...θα έχετε απ'όλα τα αγαθά, αλλά δεν θα μπορείτε να τα αγγίξετε..."

  Μόνο όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, μάλλον θα κατανοήσουμε τι έχουμε κάνει... Αλλά τότε θα είναι αργά...

  Πολύ καλό άρθρο αγαπητε S.A.

 13. skeptiki avatar
  skeptiki 02/01/2011 22:52:49

  Χρόνια Πολλά σε όλους.... Μπράβο για την επιλογή του άρθρου...
  Να επισημάνω κάτι που πολλοί δεν δίνουμε σημασία ενώ η γνώση υπάρχει?
  Τι παράγει μια μικρή οικιακή "πυρκαϊά" ? πχ, να πάρει φωτιά το τηγάνι και να αρπάξει λίγο ο απορροφητήρας. Είναι η πιό συνηθισμένη αιτία οικιακών ατυχημάτων με τη φωτιά. Ναι, διοξίνη. Ναι την γνωστή τοξική καρκινογόνα διοξίνη. Αλλά κανείς δεν επισημαίνει τους κινδύνους στον καταναλωτή.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ skeptiki 02/01/2011 23:00:45

   Μάλλον ξέρεις πολλά για το "τρίγωνο της φωτιάς".

 14. Πλαστικό: Μια ωρολογιακή βόμβα avatar
  Πλαστικό: Μια ωρολογιακή βόμβα 02/01/2011 23:21:55

  Μήπως θα ήταν ευκαιρία, για εμάς εδώ στην Ελλάδα, τώρα που μας αδειάζουν που μας αδειάζουν τις τσέπες, χωρίς να έχουμε καταλάβει ακριβώς το γιατί, να επιβαρυνθούμε ακόμη λίγο, απαγορεύοντας, αλά Ιταλία, τις πλαστικές σακούλες και να αντικατασταθούν με χάρτινες?

 15. Γιαννης avatar
  Γιαννης 03/01/2011 07:49:17

  Εργαζωμαι ως αξιωματικος περιβαλλοντος σε μια πολυεθνικη εταιρια στο εξωτερικο. Διχως να γνωριζω ακριβως τις διδικασιες ελεγχου στην Ελλαδα θελω να ρωτησω τα εξεις.
  Τοσες βιομηχανιες και βιοτεχνιες παραγουν αμετρητους τονους επικηνδινων και μη σκουπιδιων. Ποιος τους ελεγχει? Που τα πετανε?
  Τοσα πλοια ερχονται στα Ελληνικα λιμανια και εκ πειρας σας λεω πως οι ελεγχοι ειναι απο τυπικοι (εχεις βιβλιο σκπουπιδιων και ληματων πετρελαιου? Εχω. Ενταξει τελος, τι γραφεις και κατα ποσο ανταποκρινετε στη πραγματικοτητα δε μας ενδιαφερει) εως ανυπαρκτοι. Τοσα πλοια απορησε ποτε κανενας τι κανουν με τοσα πλαστικα (και οχι μονο) σκουπιδια που παραγουν?
  Ας μη ξεχναμε πως οι Ελληνικες θαλασσες ειναι ευσθητες στη ρυπανση!!!

 16. Εν Πλώ avatar
  Εν Πλώ 03/01/2011 12:45:54

  Αφυπνιστικότατη ανάρτηση. Μπράβο. Και άλλα παρόμοια χρειαζόμαστε.

 17. eco avatar
  eco 03/01/2011 21:31:38

  Χρόνια πολλά σε όλους .
  Συγχαρητήρια τόσο για το άρθρο όσο και για την συμμετοχή.
  Θα ήθελα να αναφέρω ότι μια απλή πλαστική συσκευασία διασπάται σε 400 με 500 χρόνια άρα δεν έχουμε δει ακόμα μια φυσιολογική διάσπαση, παρά μόνο χιλιάδες στρέμματα χωματερών γεμάτες πλαστικά που κάθε καλοκαίρι «αυτοαναφλέγονται» .
  Άραγε για να χωρέσουν τα επόμενα πλαστικά;
  Η παγκόσμια κρίση είναι σίγουρο ότι οδηγεί τους καταναλωτές στην αγορά των φθηνών προϊόντων τα οποία κυρίως περιέχουν ή εμπεριέχονται σε πλαστικά υλικά. Άρα οι προτροπές στους καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ να βάλουν φωτοβολταϊκά , όταν δεν έχουν χρήματα για ένα παιδικό παιχνίδι τα Χριστούγεννα να παρακολουθούν παιδικές παραστάσεις και άλλα τέτοια, είναι ουτοπικές.
  Η ανακύκλωση πλαστικού δεν προχωρά λόγω οικονομίας. Τα σίδερα , ο χαλκός, το γυαλί ακόμα και το χαρτί σε ειδικές περιπτώσεις αποφέρουν κέρδος σε αυτούς που το συλλέγουν. Δεν τους συμφέρει όμως, σε καμία περίπτωση, η συλλογή πλαστικού για ανακύκλωση.
  Η λύση για περιορισμό είναι τα διασπώμενα πλαστικά. Κατά την γνώμη μου κάθε είδος διασπώμενου πλαστικού (ΒΙΟ-διασπώμενα/κομποστοποιήσιμα, ΟΧΟ-διασπώμενα πλαστικά, ΦΩΤΟ-διασπώμενα πλαστικά κλπ) πρέπει να προωθηθεί. Η ενέργεια των σούπερ μάρκετ να χρησιμοποιούν διασπώμενες σακουλές είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα και από έναν κλάδο που ξέρει την συμπεριφορά των καταναλωτών. Αλλά η καλύτερη ενέργεια θα είναι όλα τα καταναλωτικά προϊόντα υποχρεωτικά να περιέχουν ή να εμπεριέχονται σε διασπώμενα υλικά. Ο μόνος που μπορεί να υποχρεώσει τις εταιρίες είναι ο καταναλωτής με την αγοραστική του δύναμη (οι οποία επαναλαμβάνω είναι πλέον περιορισμένη για άλλα υλικά).
  Μόνο τότε θα δούμε τις χωματερές να αυτόδιαχειρίζονται τα σκουπίδια τους, μια και τα θαμμένα πλαστικά μέσα σε λίγους μήνες θα ξεκινούν την διάσπασή τους.
  Λιγότερος όγκος σκουπιδιών, λιγότερες χωματερές , περισσότερο πράσινο με το μικρότερο κόστος.

 18. S.T. avatar
  S.T. 04/01/2011 00:04:50

  Προς ενημέρωση του γράφοντος:

  Στην Ελλάδα οι βιοδιασπώμενες σακούλες
  χρησιμοποιούνται εδώ και δύο χρόνια στα super markets....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.