#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/11/2011 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλήρης κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμούΠλήρη κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που έφερε μαύρη τρύπα 4,5 δισ. ευρώ στα έσοδα 10μήνου, δείχνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι δε φταίει η παγκόσμια ύφεση ή ο... κακός καιρός αλλά η ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να στήσει έναν ορθό μηχανισμό είσπραξης των εσόδων αλλά και οι απανωτοί φόροι που γονάτισαν την ελληνική κοινωνία με αποτέλεσμα να κηρύξουν και πολίτες στάση πληρωμών. Τι πίστευαν άραγε όταν έβαζαν απανωτούς φόρους που πρέπει να πληρωθούν μέσα σε 2 – 3 μήνες. Οτι υπάρχουν λεφτά και όλοι θα τρέξουν με χαρά να πληρώσουν στην εφορία; Ή ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώνουν δύο και τρεις φόρους μαζί γιατί είχαν το όνειρο να αποκτήσουν ένα σπίτι, ακόμη και 50 τ.μ;

Ετσι, λοιπόν, φτάσαμε στα δραματικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, στοιχεία που προετοιμάζουν το έδαφος για νέα μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι «πράσινες» τρύπες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 39,23 δισ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου στον προϋπολογισμό του 2011 για εισπράξεις 43,8 δισ. ευρώ. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν ήταν μειωμένα κατά 4,1% συγκριτικά με το δεκάμηνο του 2010, όταν σε ετήσια βάση θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 1,4%.
Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 41,5 δισ. ευρώ έναντι 42,3 δισ. ευρώ αναθεωρημένου στόχου. Και αυξήθηκαν κατά 2,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Η συγκράτηση δαπανών και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων συνεχίστηκε καθώς διατέθηκαν 3,78 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 4 δισ. ευρώ κι ενώ στο σύνολο του 2011 θα πρέπει να διανεμηθούν 7,55 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 20,104 δισ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 20,362 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε μετά το προσχέδιο του προϋπολογισμού  2012 και ελλείμματος 18,081 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3.121 εκατ. € ή 5,7% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται σύμφωνα με το υπουργείο:
• στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.483 εκατ. € ή 19,5% σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010
• στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 2,4% ή 970 εκατ. € συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 που δικαιολογείται από την αύξηση των επιχορηγήσεων για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 2.767 εκατ. € σε σχέση με το 2010 που υπερέβη την μείωση κατά 1.796 εκατ. των υπολοίπων κατηγοριών δαπανών.
Αν υπήρχε φιλότιμο ένας υπουργός Οικονομικών θα έπρεπε να έχει το λιγότερο παραιτηθεί. Στην Ιαπωνία, ίσως να έκανε χαρακίρι.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 17/11/2011 08:34:09

  Η ελληνικότατη λέξη "φιλότιμο", αμετάφραστη σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, δεν βρίσκεται στο λεξιλόγιο του μορφωμένου κατά τ' άλλα Ε. Βενιζέλου. Ούτε και στου προκατόχου του. Οπότε...

 2. βισάλτης avatar
  βισάλτης 17/11/2011 08:38:59

  Ποιοί να εισπράξουν...οι φοβισμένοι υπαλληλίσκοι των δου που τρέμουν μην ενοχλήσουν κανα μεγαλόσχημο φοροφυγά πλην χορηγό,ο οποίος με ένα τηλεφώνημα βάζει στο αρχείο την εντολή είσπραξης; Και με τί προσόντα θα ελέγξουν μεγάλες εταιρείες οι υπάλληλοι παντός πτυχίου που προσελήφθησαν παρακολουθώντας εντατικά μαθήματα σε φροντιστήριο για τις εξετάσεις του ασεπ για εφοριακούς αποκτώντας συμπιεσμένες γνώσεις αντί 3,000 ευρώ (χωρίς απόδειξη βεβαίως-βεβαίως)..Αντί λοιπόν να μπαίνουν στα δύσκολα και να μην χαλάει την ζαχαρένια της η υπάλληλος που κρέμεται από το τηλεφωνο με τις ώρες ή δείχνει τα ψώνια στην φιλενάδα του διπλανού γραφείου ενώ ο κοσμάκης περιμένει στυην ουρά ,ή για να μην κουραστεί ο ελεγκτής να ψάξει στα υποθηκοφυλακεία με τις σκισμένες σελίδες τα ακίνητα φορολογουμένων -αλήθεια τί γίνεται με το εθνικό κτηματολόγιο οέεεοοο!!!!! -έχουν μετατρέψει τις εφορίες σε περαιωτήρια όπου οι υπάλληλοι (που πολλές φορές είναι και καθαρίστριες που έχουν μετατραπεί σε έφοριακούς...ναι..ναι...) απλά κάνουν τον κόπο να εισπράξουν από τα γνωστά υποζύγια τα εκτός συστήματος ξανά και ξανά φόρους και τέλη.

 3. reformfront avatar
  reformfront 17/11/2011 08:45:25

  Είναι αναμενόμενο όταν επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ τα δυο τελευταία χρόνια είναι άνθρωποι μειωμένων δυνατοτήτων περιστοιχιζόμενοι από κομματικούς υπηρεσιακούς παράγοντες. Είναι δυνατον η συντριπτική πλειοψηφία των προϊσταμένων και των διευθυντών να επιλέγονται με κομματικά κριτήρια λες και οι ικανοί προέρχονται από έναν πολιτικό χώρο; Με τις επιλογές τους σε πρόσωπα και μέτρα, με την ανεπάρκειά τους και την αδυναμία τους να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα υποδομής (πχ λογισμικό) το αποτέλεσμα της αποτυχίας ήταν εξασφαλισμένο.

 4. δημητρης avatar
  δημητρης 17/11/2011 09:23:53

  Τιωρα θα καταθεσει στεφανι στο ΕΜΠ ο κ. TRILATERA;
  H μηπως του το απαγορευει η χουντα;
  Παντως η δασκαλιτσα του Υπ. Παιδιας δεν τολμαει να παει.

 5. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 17/11/2011 10:22:56

  Ας μην είμαστε αφελείς. Δεν τους ενδιαφέρει το χρήμα, το οποίο αποτελείται από κουρελόχαρτα, που οι ίδιοι τυπώνουν κατά βούληση και αυθαίρετα, χωρίς αντίκρυσμα.
  Κάποιοι ισχυρίζονται, ότι τους ενδιαφέρει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Να την κάνουν όμως αυτή τι; Όταν κανείς δεν είναι σε θέση να πληρώνει, ούτε τις παρεχόμενες υπηρεσίες οργανισμών, ούτε τον εξαγόμενο φυσικό πλούτο.
  Τον πλέον ορθό εντοπισμό επ' αυτού έκανε ο Δημήτρης Καζάκης: "Δεν θέλουν την περιουσία μας, αλλά το σώμα μας".
  Σε ερώτηση που του απηύθυνα σε δημόσια ομιλία του, για ποιο λόγο "θέλουν το σώμα μας", ο καθ' όλα εξαίρετος και φίλτατος Μήτσος δεν μού απάντησε. Πιστεύω ότι, ενώ η βασική του διαπίστωση είναι ορθή, δεν είναι αυτός σε θέση (ίσως ακόμη) να την επεξηγήσει, διότι η τελική της αιτίαση αφορά την σφαίρα της θρησκειολογίας.
  Οπότε την απάντηση στο ερώτημά δίνω ο ίδιος:
  Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι ΚΥΡΙΑ η Διμεθύλτριπταμίνη (DMT) ορμόνη παραγόμενη υπό του σώματος (ερευνήστε το).

 6. Παναγιώτης avatar
  Παναγιώτης 17/11/2011 10:48:07

  Μέχρι ένα σημείο αρμέγεις την αγελάδα. Από 'κει και πέρα ματώνουν τα βυζιά της και στραγγίζει.

 7. factorx avatar
  factorx 17/11/2011 14:08:33

  Περίπου 60 δισ. ευρώ είναι οι ανεξόφλητοι φόροι στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ειδικά κλιμάκια της τρόικας και της Ομάδας Δράσης του Χ. Ράιχμενμπαχ που ξεσκονίζουν τα βιβλία των υπουργείων, αλλά το αρνητικό είναι ότι μπορούν να εισπραχθούν μόλις τα 8 δισ. ευρώ.
  Ο επικεφαλής της task force ανέδειξε την πάταξη της φοροδιαφυγής σε μια από τις πρώτες προτεραιότητες της ομάδας η οποία ξεκινά το έργο της. Ο κ. Ράιχενμπαχ στο πλαίσιο δημοσιοποίησης σχετικής έκθεσης στις Βρυξέλλες παρουσίασε συνολικά εννέα τομείς παροχής τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

 8. JOHN avatar
  JOHN 17/11/2011 18:42:59

  Μετα τη ψηφιση της νεας δανειακης ο Ραινχεμπαχ και τα¨παλληκαρια¨του θα εχουν κι εκτελεστικη εξουσια; Καπως ετσι πρεπει να γινει για να ολοκληρωθει η κατοχη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.