#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/01/2011 14:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πλήρης απονομιμοποίηση του κράτους στις συνειδήσεις των πολιτών

Βγάλτε τα τασάκια έξω !!!Για άλλη μια φορά ο Α. Λοβέρδος βγαίνει στο ρόλο του "κακού" προκειμένου να καρπωθεί εκείνον του "καλού" ο αρχηγός του. Και με περισσσή επίδειξη αποφασιστικότητας, μόλις τρεις μέρες μετά τις διαρροές των σχεδίων του για εισπρακτικού χαρακτήρα "καπνόσημο", άστραψε και βρόντηξε: "όσοι κάπνισαν, κάπνισαν". Από εδώ και πέρα, είπε, ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί αυστηρά και χωρίς εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις.

Όμως, πέρα από τους εύλογους παραλληλισμούς με το μύθο του Αισώπου για τον ψεύτη βοσκό, και πέρα από τις προσωπικές μας πεποιθήσεις για το ορθό ή μη του αντικαπνιστικού νόμου, αυτό δυστυχώς που θα μείνει για άλλη μια φορά, είναι η πλήρης απονομιμοποίηση του κράτους στις συνειδήσεις των πολιτών. Όταν κάποιοι βλέπουν κινδύνους πίσω από φαινόμενα τύπου Γκλέτσου, οι κίνδυνοι αυτοί δεν απορρέουν από τα ίδια τα φαινόμενα, αλλά από το μήνυμα που εκπέμπει με κάθε αφορμή το κράτος ότι είναι παντελώς ανίκανο να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο, επιτρέποντας τη γενίκευση της ατιμωρησίας και αδυνατώντας να εφαρμόσει ακόμα και τους απλούστερους από τους νόμους που θεσπίζει.

Κακά τα ψέματα, για την αυστηρή -όπως εντέλλεται ο πρωθυπουργός- εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, απαιτείται επαρκής ελεγκτικός μηχανισμός. Και αυτός ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν μπορεί να αποτελείται από:

-τις κατά τόπους δημοτικές αστυνομίες, που αδυνατούν ακόμα και το διπλοπαρκάρισμα να ελέγξουν, την ώρα μάλιστα που είναι γνωστό τοις πάσι ότι σε πολλούς δήμους οι ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιατορίων λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, καθιστώντας τους δημάρχους εντελώς απρόθυμους να τους... ενοχλήσουν με ελέγχους.

-τους... σαράντα επιθεωρητές δημόσιας υγείας για όλη την Ελλάδα (!), γιατί μάλλον... Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες θα γίνουν οι άνθρωποι έχοντας να ελέγξουν τόσες χιλιάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ή, το πιθανότερο, απλώς θα περιοριστούν στα σημερινά τους καθήκοντα.

-τους επιθεωρητές εργασίας, που καλά-καλά δεν επαρκούν ούτε για τη στοιχειώδη εποπτεία της εφαρμογής του εργατικού δικαίου και της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Πέραν των ελέγχων που έχουν στο αντικείμενό τους, υπάρχει και πολλή γραφειοκρατία που πρέπει να κάνουν κατόπιν, όπως σύνταξη και υποβολή εκθέσεων κ.λπ. Πιστεύει κανείς ότι θα τους απομένει χρόνος για να ελέγχουν και... καφετέριες; Στο κάτω-κάτω, όλα θα τελειώνουν με τη λήξη του ωραρίου εργασίας τους, δηλαδή στις 3 το μεσημέρι, και από τότε και εξής... "ubi fumus, ibi ignis".

Αν μάλιστα ληφθεί υπ' όψη και ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε πως η ΕΛ.ΑΣ -ίσως η μόνη με το ελάχιστο απαιτούμενο κύρος να επιβάλει την εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου- δεν δύναται να επωμισθεί συμμετοχή στον ελεγκτικό μηχανισμό του αντικαπνιστικού νόμου, τα παραπάνω δεδομένα δεν θα είναι δύσκολο να επιτρέψουν πάλι στους συνδικαλιστικούς φορείς των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης και αναψυχής να... σαλπίσουν τη συνέχεια της απειθαρχίας και της ανυπακοής -όχι μόνο μη εμποδίζοντας τους πελάτες τους να καπνίσουν, αλλά βγάζοντας απροκάλυπτα τα τασάκια πάνω στα τραπέζια.

Όμως, ακριβώς όπως έχει ήδη γενικευθεί η ανυπακοή στον αντικαπνιστικό νόμο, ακριβώς όπως γενικεύεται τώρα η ανυπακοή στα διόδια, έτσι θα γενικευθεί σε λίγο μια πεποίθηση ανυπακοής και ατιμωρησίας για ο,τιδήποτε, που θα οδηγήσει στο να απέχουμε ελάχιστα από την Αλβανία -για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία δεν τολμώ καν να αναφέρω, σε αυτές τις χώρες το αίσθημα πειθαρχίας είναι σαφώς πιο εδραιωμένο, πλέον, από όσο εδώ. Και, τελικά, όταν το κράτος θα έχει παντελώς απονομιμοποιηθεί στα μάτια όλων, όταν θα έχει γίνει κοινός τόπος ότι εδώ καθένας κάνει ό,τι θέλει και το κράτος δηλώνει αδυναμία να εφαρμόσει ακόμα και τα απλούστερα, τι θα εμποδίζει πλέον την πλημμυρίδα των μεταναστών -με ή χωρίς άλλα συνθετικά στη λέξη- να επεκτείνουν σε όλη την ελληνική επικράτεια την κατάσταση πέριξ της πλατείας Ομονοίας, την οποία έχουν εγκαθιδρύσει κάτω από τα αμήχανα βλέμματα των κρατικών αρχών;

Αυριανιστής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dim avatar
  dim 19/01/2011 14:44:33

  Και η ευθύνη του κάθε Έλληνα που δεν μπορεί να πειθαρχήσει σε τίποτα που είναι? Και μην μου πείτε ότι αν ήταν ο Σαμαράς στην εξουσία τώρα θα άλλαζε τίποτα και θα τηρούνταν ξαφνικά οι νόμοι.
  Η αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε, τέρμα η πλάκα.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ dim 19/01/2011 14:55:45

   Να σου θυμίσω από πότε ξεκίνησε αυτή η περίφημη "ευθύνη του Έλληνα να μην πειθαρχεί σε τίποτε";

   Μήπως -λέω, μήπως- αυτό το καρκίνωμα ήταν δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ, με το περίφημο "ο λαός στην εξουσία" του 1981, που κατάντησε να σημαίνει "ο λαός στην ασυδοσία";

   Ποιος έκανε τον Έλληνα να γράφει κάθε νόμο και κανόνα στα παλιά του τα παπούτσια, αν όχι το ΠΑΣΟΚ:

   • dim avatar
    dim @ Αυριανιστής 19/01/2011 16:18:44

    Να σου θυμίσω ότι τον νόμο αυτόν τον άρχισε η ΝΔ με υπουργό υγείας τον Αβραμόπουλο.

    Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι πως θα πάμε μπροστά. Θα κάνουμε κάτι ο καθένας μας σαν πολίτης ή θα τα περιμένουμε όλα από τους ανίκανους πολιτικούς;

    Α, και να προσθέσω ότι όταν ο Έλληνας καπνιστής θα βρεθεί στο Λονδίνο πχ, υπακούει μια χαρά και δεν καπνίζει παρά μόνο έξω.

    • δρόμος avatar
     δρόμος @ dim 19/01/2011 17:02:51

     το ίδιο πράγμα λέτε και οι δύο, και είναι αλήθεια: το πρόβλημα είναι η αδυναμία του κράτους να επιβάλει τους νόμους, η οποία (αδυναμία) όντως ερείζεται στην αντιθεσμική νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ

 2. Νίκος Παπαδημητρίου avatar
  Νίκος Παπαδημητρίου 19/01/2011 14:48:03

  το ρεζιλικι του Κράτους (ως προς τον α/κ νόμο μιλώντας) ξεκίνησε ήδη από τις παλλινωδίες της πρώτης προσπάθειας απαγόρευσης, πέρυσι. Πρώτα έβαλαν τους μαγαζάτορες στα έξοδα τοποθέτησης διαχωριστικών, ώστε να κάθονται και καπνιστές χωρίς να ενοχλούν. Όμως και τότε, τίποτα δεν ήταν τελειωτικό: το διαχωριστικό μπήκε περισσότερο επειδή οι ιδιοκτήτες δεν ηξεραν τι θα τους έρθει. Στη συνέχεια, επιβάλλεις (ξανά και ντεμέκ) απαγόρευση σε χρόνο που καμιά επιχείρηση δεν πάει καλά (και σε μια χώρα που όλοι μας είτε φτιάχνουμε είτε πίνουμε καφέδες, αυτό έχει σημασία).

  Είμαι καπνιστής και φανατικός. Δεν έφερα αντίρρηση στην απαγόρευση, σέβομαι όσους δεν καπνίζουν. Βγήκα στο κρύο να καπνίσω, έχοντας αφήσει μέσα λαπτοπ και εφημερίδα. Κανένα πρόβλημα. Αλλά επιτέλους να ξέρω κι εγώ τι συμβαίνει. Και καλά, κοροϊδεύεις εμένα (εγώ είμαι το λιγότερο), κοροϊδεύεις όμως και τους ιδιοκτήτες μην επιτρέποντάς τους να τρέξουν τη δουλειά τους όπως νομίζουν, και κοροϊδεύεις και τους αντικαπνιστές, που νόμισαν ότι γλύτωσαν από την κάπνα κάποιων σαν εμένα.

  Υποτίθεται οτι στην πολιτική τουμπάρεις κάποιο μέρος του πληθυσμού να σε πιστέψει, διότι το άλλο μέρος σε πιστεύει ήδη. Να καταφέρεις όμως να μην σε πιστεύουν τρεις διαφορετικές ομάδες συμφερόντων, θέλει πραγματικά προσπάθεια.

 3. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 19/01/2011 15:09:46

  Αυριανιστή,
  πολύ σημαντική η επισήμανση για την απονομιμοποίηση του κράτους στη συνείδηση των πολιτών.
  Το δράμα της μεταπολίτευσης σε μια γραμμή.
  Εύστοχο.

 4. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 19/01/2011 15:13:31

  Το κράτος είναι αναρμόδιο να απαγορεύσει το κάπνισμα εφόσον κανείς δεν πείθεται ότι οι πολιτικοί ενδιαφέρονται για την υγεία μας. Μπορούν απλώς και έχουν υποχρέωση αν διατυπώνεται ως αίτημα, να διαχωρίσουν τους καπνιστές από τους μη καπνίζοντες. Γενικώτερα ο έλεγχος του πληθυσμού α λα Μπιγκ Μπράδερ όπως επιτάσει η Νέα Τάξη πρέπει να κοπεί με Συνταγματική πρόνοια. Ο νέος αυτός ακραίος φασισμός φέρνει την κοινωνικη σκλαβιά με την οργουελιανή της σημασία, δηλαδή εξυπηρετεί την τάση για υποκατάσταση των πολιτών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας από άτομα στην ουσία χωρίς δικαιώματα.

 5. korax67 avatar
  korax67 19/01/2011 15:41:46

  Πες και για το νομοσχέδιο της Μπιρμπίλη χτες που αφορά στις περιοχές Natura (~20% επικράτειας), που ξεσηκώθηκαν όλοι οι βουλευτές , και του κυβερνώντος κόμματος παρακαλώ (!), και αποκάλεσαν την Υπουργό .... "οικολάγνα" και ότι ενδιαφέρεται για το που θα γεννήσει ο πελαργός και ο κόσμος θα μένει χωρίς ... σπίτι, επειδή πάει τους όρους δόμησης σε αυτές από 4 σε 10 στρέμματα !
  (γιατί όταν γυρίσουν στις περιφέρειές τους, τι θα πουν στους ..... εργολάβους χορηγούς τους ? ε?)

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ korax67 19/01/2011 16:28:56

   Έγραψε σχετική ανάρτηση ο Φάκτορας για τα... "ταγάρια" της Μπιρμπίλως που ενοχλούν τους νταβατζήδες: http://www.antinews.gr/?p=80609

 6. ο ξένος avatar
  ο ξένος 19/01/2011 15:59:42

  Σε πολλούς κεντρικούς δρόμους (π.χ. Πατησίων), υπάρχει σε όλο το μήκος το χαρακτηριστικό σήμα του κοκ "απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση". Παντού, υπάρχουν παρκαρισμένα (και διπλο-) αυτοκίνητα, σε τέτοιο βαθμό, που να μην βρίσκεις να παρκάρεις! Οι συμβολισμοί είναι ισχυρότατοι, όπως και το μήνυμα που εκπέμπεται, δεκαετίες τώρα. Αποδέκτες του ίδιου μηνύματος γίνονται και οι μετανάστες (των λάθρο συμπεριλαμβανομένων).
  Στην Ευρώπη, αν προσπαθήσεις να οδηγήσεις λίγο "περίεργα" σε μια πόλη, μαρσάρεις ή κάνεις ελιγμούς "πατώντας" γραμμές που δεν πρέπει, ούτε 100 μέτρα δεν θα προλάβεις να διανύσεις. Στην Αθήνα, μόνο με "πολύνεκρο" κινητοποιείται η Τροχαία.

 7. The Saint avatar
  The Saint 19/01/2011 16:52:52

  Δεν είναι μόνο οι "ηξεις-αφιξεις" στα του αντικαπνιστικού νόμου, αγαπητέ Αυριανιστή.
  Γιά να σεβαστείς, πρέπει να σε σέβονται, και να σε αντιμετωπίζουν ώς ισότιμο μέλος μιάς οικογένειας, όπως είναι μιά χώρα.
  Οταν Ολος ο λαός έχει απεναντι του μιά κυβέρνηση που άλλα λέει, και άλλα πράττει προεκλογικά, όταν επιτίθεται στους μισθούς και τις συντάξεις, περνώντας αντισυνταγματικά νομοσχέδια στη Βουλή , όταν βγαίνει ο κάθε αντιπροεδρος Παγκαλος, και αποκαλει το λαό "κοπρίτες", "αντιπαραγωγικούς", και "χαραμοφάηδες", την ίδια ώρα που Ολος ο κόσμος πάλι, βλέπει τις υποτιθέμενες διαδικασίες εύρεσης των λαμόγιων πυο έφαγαν τα δισεκατομμύρια ΤΟΥ, να αποτελούν στάχτη στα μάτια, και να εξελισσονται σε κοροιδία, ΠΩΣ λοιπόν αυτός ο λαός θα σεβαστεί τους νόμους, και την άρχουσα αυτη τάξη γενικότερα?

  Μακάρι θα έλεγα εγώ αυτή η "ανυπακοή" να μην αναλωθεί, στον αντικαπνιστικό νόμο και στα διόδια, αλλά να επεκταθεί, και στην προσπάθεια ανατροπής της χειρότερης σαπρο-κυβέρνησης που έχει δέι ποτέ η Ελλάδα...

 8. SXOLIASTHS avatar
  SXOLIASTHS 19/01/2011 16:52:54

  Μόλις οι Αμερικάνικες ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ έθεσαν το θέμα του καπνίσματος αμέσως έγινε παγκόσμιο θέμα να κοπτονται οικυβερνώντες για την υγεία μας....Δεν είμαι καπνιστής αλλά πιστεύω ότι ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ είναι εκείνος που θέλει το "καλό μου" με τον δικό του τρόπο. Τώρα όσο για τους "ευαίσθητους" για το κάπνισμα. Που φωνάζουν και ξαναφωνάζουν, χωρίς να υποστηρίζω ότι δεν βλάφτει, αλλα πιστεύοντας ότι όλα έχουν όριο αλλιώς έχουν μεν γλυτώσει από τον καπνό αλλα όχι από την μονομανία που είναι ψυχικό νόσημα. Μια μόνο υπόδειξη αν δεν το γνωρίζουν αν έχετε παιδάκια και πάνε στο σχολείο σε μιά υποθετική τάξη 30 ατόμων μήπως γνωρίζετε ΠΟΣΑ ΚΙΝΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ;;;; μήπως έχετε σκεφθεί ποτέ αν γνωρίζετε ότι οι μονάδες του SAR προστίθονται;; και άν δεν έχετε παιδάκια όταν είσαστε σε γραφεία και σε μπάρ μήπως ξέρετε τι ακτινοβολία "τρώτε στο κεφάλι"; ή μήπως είσθε τόσο αφελείς ώστε να πιστεύετε τις πληρωμένες έρευνες των εταιριών κινητής τηλεφωνίας πού έχουν φτάσει να λένε ότι όχι μόνο δεν βλάπτουν αλλά "θωρακίζουν την υγεία.." Τα γράφω όλα αυτά για να δούμε περιμένετε πάλι το σύνθημα άπο την άλλη όχθη του Ατλαντικού στα ΜΜΕ για να αρχίσετε να φωνάζετε; για ήδη ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=589236) (http://www.voreini.gr/?p=35422), (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=75&artid=128696&dt=10/12/2000) Γιατί δεν δείχνετε την ίδια ευαισθησία άραγε και για τις γενετικά τροποποιμένες τροφές; corn flakes κλπ αντίθετα πολοι τις θεωρούν "υγιεινή διατροφή.." είναι βέβαια γεγονός ότι η"άλλη όχθη " πιέζει με νύχια και δόντια τις κυβερνήσεις να τις αποδεχθούν. Κάντε μια βόλτα λοιπόν οι ευαίσθητοι για τον καπνό που επι δεκαέτιες μας τον επέβαλλε η "αλλη όχθη του Ατλαντικού ¨ μέσω του Χολλυγουντ καιτης TV ώς STATUS kai LIFE STYLE, διότι αύτα τα συμφέροντα είχαν. Τέλος κανείς δεν λέει ότι το κάπνισμα είναι υγιεινό αλλά απο αυτό μέχρι την υποχονδρία υπάρχει απόσταση. Αν θέλετε υγεία λοιπόν ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ τα ΔΙΚΑ ΣΑΣ και των παιδιών σας πρώτα γιατί ο διπλανός σας δεν χρωστάει σε τίποτα να "τρώει στο κεφάλι" την ακτινοβολία του κινητού σας αν δεν τα πετάξετε πάψτε τουλάχιστον να γίνεσθαι γραφικοί...

 9. Xrhstos Theocharis avatar
  Xrhstos Theocharis 19/01/2011 17:10:14

  Αυριανιστή, καλή η προσπαθειά σου αλλά τα συμπεράσματά σου πάσχουν ελαφρώς.
  Πρώτο και βασικό:
  Για να είσαι ακριβής, ο τίτλος θα έπρεπε να περιλαμβάνει με κάποιο τρόπο και εκείνους τους πολίτες που, είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με νόμους που τους αγγίζουν θετικά ή αρνητικά, έχουν το πολιτισμικό υπόβαθρο και την παιδεία να τους σεβαστούν. Προτείνω λοιπόν: "Πλήρης απονομιμοποίηση του κράτους στις συνειδήσεις μέρους των πολιτών"
  Δεύτερο:
  Οι νόμοι και η αποτελεσματικότητά τους πρέπει να κρίνονται κατ' αρχήν από τους πολίτες και έπειτα να αναθεωρούνται αναλόγως. Όσον αφορά στο κάπνισμα, δεν γνωρίζω καμία χώρα στον κόσμο που οι πολίτες της να ξύπνησαν ένα πρωί και όλα να είχαν λυθεί δια μαγείας. Ακόμα και σε χώρες "πρότυπα" η διαδικασία αυτή κράτησε χρόνια. Εδώ θα συμφωνήσω μαζί σου πως ο τρόπος που η κυβέρνηση νομοθετεί φαίνεται πρόχειρος και αποσπασματικός, λες και σε ένα μήνα θα αλλάξει τη νοοτροπία δεκαετιών, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως δικαιολογείται κανείς, από το βουλευτή και το δήμαρχο ως τον εγωιστή καπνιστή ή τον υπόχονδρο μη καπνιστή.
  Τρίτο: Η προέκτασή σου στον επίλογο είναι μάλλον υπερβολική. Από το κάπνισμα κατά παράβαση του νόμου από τη μία και την "ανυπακοή" στα διόδια από την άλλη ως τη γενική αναταραχή που θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση μεταναστευτικής δικτατορίας μεσολαβούν "φανταστικές" καταστάσεις κατάλληλες μόνο για (ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου) σενάριο ταινίας.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Xrhstos Theocharis 19/01/2011 21:12:30

   Για το αν φτάσαμε ήδη μια φορά στη "γενική αναταραχή" όπως τη λες, στην οποία οι λάθρο έπαιξαν κομβικό ρόλο, αρκεί να σου υπενθυμίσω τα πλιάτσικα (και ποιοι τα έκαναν) στα "Δεκεμβριανά". Και, επαναλαμβάνω, δεν μιλάω για γενική αναταραχή όπως την εννοείς. Καμία "γενική αναταραχή" δεν υπάρχει στη Ζήνωνος, τη Σωκράτους και τη Μενάνδρου. Για τόλμα όμως να περάσεις πεζός από εκεί μετά τις 3 το μεσημέρι, και μετά ευχαρίστως να ξανασυζητήσουμε αν θα σε ενοχλούσε η γενίκευση σε όλη την ελληνική επικράτεια της κατάστασης που θα δεις εκεί.

   • Xrhstos Theocharis avatar
    Xrhstos Theocharis @ Αυριανιστής 20/01/2011 03:28:52

    πως όλο αυτό που λες συνδέεται με το κάπνισμα;

 10. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 19/01/2011 17:17:13

  Kαποιες ενστάσεις για την λογική του νόμου και κάποιες τεχνικές δυσκολίες εφαρμογής του (προέκυψαν περισσότερες) είχα σημειώσει στο "Υπετθυνότητα , ελευθερία και κάπνισμα " στις 1.9.2010 στο http://firiki2010.wordpress.com/
  Παρά την αντίθεση μου όμως - που δεν έχει να κάνει με το ότι είμαι καπνιστής αλλά με την στρεβλή λογική της απαγόρευσης- το νόμο τον εφαρμόζω. Προσωπικά θα ήθελα το νόμο να τον δω εφαρμοζόμενο μέχρι στιγμή κάποια κυβέρνηση να αντιληφθεί τον παραλογισμό του και να τον αλλάξει. Το δράμα είναι ότι οι σκέψεις για την αλλαγή του νόμου- που απ΄ ότι φαίνεται δεν θα γίνει- δεν γεννήθηκαν από το ότι η Πολιτεία σκέφθηκε ότι ο νόμος δεν ήταν καλός αλλά από το ότι δεν μπορεί να τον εφαρμόσει!!! Το βρίσκω απολύτως εξοργιστικό!!
  Ισως φανεί λίγο άσχετο αλλά είναι η ίδια λογική που υπερασπίζεται την ιδιωτικοποίηση μιας υπηρεσίας όχι για κάποιο άλλο λόγο , αλλά επειδή το κράτος "δεν μπορεί να την παράσχει"(επειδή: " πεφτουν μίζες", "δεν ελέγχονται οι υπάλληλοι", "παίρνουν πολλά λεφτά" κλπ) Αυτή η αποδοχή της αδυναμίας του κράτους να κάνει οτιδήποτε και η παραίτηση του ακόμα και απο την λήψη μέτρων για να επιβάλει τον όποιο νόμο μας έφθασε στο σημείο η εφαρμογή του νόμου να θεωρείται ΔΙΚΑΙΩΜΑ του κράτους (που το ασκεί όποτε και αν βολεύεται και απέναντι σε όποιον-κακομοίρη συνήθως- μπορεί) και όχι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του. Πολύ άσχημη εκπαίδευση στους πολίτες!!!! Και την πληρώνουμε όλοι μας.

 11. korto51 avatar
  korto51 19/01/2011 17:29:43

  Νομίζω ότι ο αυριανιστής αστόχησε! Και ο Ροδινός επίσης! ανυπακοή στο κάπνισμα ανυπακοή στα διόδια ανυπακοή γενικά? Οπως το επίσης άστοχο σύνθημα του ΚΚΕ "ανυπακοή στην ΕΕ". Νομίζω χάθηκε όχι μόνο το μέτρο αλλά και η κοινή λογική. Το υποστηρίζω αυτό γιατί πάλι εμείς θα επωμισθούμε τις συνέπειες της επέκτασης της "ανυπακοής". Πρέπει να αντιστεκόμαστε σ'αυτές τις λογικές όταν ξεπερνούν ένα όριο.Όσο δύσκολο και να είναι, η ψύχραιμη αντιπαράθεση είναι που χρειαζόμαστε.Με τις δυσκολίες μας θα πορευθούμε και προπαντός βγάζοντας τα συμπεράσματα που θα μας βοηθούν να διορθώνουμε. Αντίδραση ναί ανυπακοή όμως? Μου μοιάζει εντελώς δημαγωγικό.

  • Xrhstos Theocharis avatar
   Xrhstos Theocharis @ korto51 19/01/2011 17:52:24

   Κρατάω το "ψύχραιμη αντιπαράθεση" και προσθέτω το "δημιουργική συνεργασία" με "προτάσεις" που προάγουν τον πολιτισμό και ακυρώνουν το "θερμοκεφαλισμό" από όποια πλευρά κι αν προέρχεται. Αυτό που ο απλός κόσμος επιθυμεί είναι η πρόοδος και τα βήματα προς τα μπρος όχι η υπαναχώρηση και το κατακρήμνισμα των βασικών μας αρχών στο όνομα της κάθε "ανατροπής" με αυτοσκοπό τη διαχείριση των εναπομείναντων επιτευγμάτων μας ή ακόμα και του χάους.

 12. man8os avatar
  man8os 19/01/2011 19:45:16

  Ρε Λοβερδε, εισαι και καλος ανθρωπος. Γιατι αφηνεις ετσι τον Γιωργακη να σε καταστρεφει? Αντε παραιτησου και πες ποσο ανεφαρμοστος ειναι ο νομος...

 13. Ελένη Φακιδομύτη avatar
  Ελένη Φακιδομύτη 19/01/2011 21:08:21

  Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.Μια ωραία έκθεση βγαλμένη από τα παλιά τετράδια των παππούδων μας.Οι προπάπποι μας όμως γνώριζαν ότι το κάπνισμα είχε βεβαίως επιβλαβείς συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό,την εποχή εκείνη περισσότερο γιατί τα τσιγάρα ήταν άφιλτρα.
  Γνώριζαν όμως και κάποια ωφέλεια του που ισχύει μέχρι και σήμερα.Ο καπνός του τσιγάρου κατ'αυτούς ωφελούσε στο σόκ.Ναι!Αν ξαφνιαστήκατε τραβήξτε μια ρουφιξιά.Κάνει καλό.
  Όσο για τις προσωπικές επαναστάσεις είναι προσωπικές και δεν αφορούν κανέναν άλλον.Η ανυπακοή είναι μια μικρή προσωπική επανάσταση που παρατηρείται στους νέους που τώρα αναπτύσουν την προασωπικότητα τους και αντιδρούν στα "πρεπει" που επιβάλλονται σ'αυτούς.Όταν λέμε "νέοι"συνήθως εννοούμε τα παιδιά από τα 15 μέχρι τα 37 να κάνω λίγο σκόντο και να πω μέχρι τα 40.Από εκεί και έπειτα θεωρούνται οι νέοι ότι έχουν πια κατασταλλάξει και αποφεύγουν τις ανυπακοές αν προέρχονται μόνο από την αντίδραση της "επανάστάσης" για την επικράτηση του "εγώ"αποφεύγουν τις υπερβολές σε όλα τα επίπεδα.Για να μη θεωρήσουν όμως τον εφησυχασμό ως επερχόμενο γήρας καλό είναι η πειθαρχεία και η υπακοή να
  ασκείται από τη μικρή τους ηλικία χωρίς να ξεπερνά το φράγμα του ήχου,συγγνώμη τα όρια ήθελα να πω να μην ξεπερνά τα όρια.Ναί!και χωρίς να ξεπερνά τα όρια όταν πρόκειται για μουσική στη διαπασόν που βλάπτει την ακοή μας και ενοχλεί τους διπλανούς μας.Η ανυπακοή γενικά βλάπτει παρά ωφελεί.
  Συγγνώμη αν σας κούρασα μα εγώ ήμουν υπάκουη μετά από κάποια ηλικία.Αυτά άκουσα και αυτά έχω να πω χωρίς να θέλω να δασκαλέψω αν εσείς ανήκετε στη συνομοταξία των πολύ ανυπάκουων ατόμων από τα μικρά σας χρόνια διατηρείστε το σας οφελεί.

 14. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 19/01/2011 21:55:16

  Η έλλειψη κάθε αίσθησης υπακοής στον νόμο είναι η καλύτερη συνταγή για την καταστροφή μιας κοινωνίας. Την αθηναϊκή δημοκρατία δεν την δολοφόνησαν οι Μακεδόνες, τη δολοφόνησε με αργό θάνατο η ανομία.

 15. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 19/01/2011 22:10:07

  Άντε πες το όμως αυτό στους "επαναστάτες" της φούμας. Όπως είσης και στους δημάρχους-γιουσουφάκια των καφετεριάδων...

 16. occultist avatar
  occultist 20/01/2011 01:17:16

  Βρε παιδιά το απλούστερο πράγμα είναι να υπάρχει διάκριση σε μαγαζιά που ο ιδιοκτήτης τους επιτρέπει με σχετική σήμανση το κάπνισμα και σε άλλα που ο ιδιοκτήτης το απαγορεύει. Ετσι ο πελάτης που ενοχλήται απο τον καπνό θα κάνει την επιλογή του, πηγαίνοντας στο αντικαπνικό μαγαζί και ο καπνιστής στο μαγαζί που καπνίζουν. Και μην αντιτείνη κανείς τι θα γίνει σε παρέα καπνιστών και μη καπνιστών. Θα τα βρουν μεταξύ τους. Οπως οι καπνιστές δεν μπορούν να επιβάλλουν στους άλλους να αναπνέουν τον καπνό τους, έτσι και οι αντικαπνιστές δεν μπορούν να επιβάλλουν στους καπνιστές να στερηθούν το τσιγαράκι τους.

 17. Ελένη Φακιδομύτη avatar
  Ελένη Φακιδομύτη 20/01/2011 01:24:30

  H Aθηναική δημοκρατία μετά το πέρασμα τόσων αιώνων είναι καλά εδραιωμένη και δε φοβάται μερικούς ανυπάκουους.Οι δημοκράτες είναι περισσότεροι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.