#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/08/2010 16:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πιό καλά στην Βαγδάτη παρά στη 12η !!!Στρατόπεδο 12ης Ε.Μ.Α. , Δορίσκος, ΕΒΡΟΣ.

Αύγουστος 2010

Μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες…

Υπηρεσίες:

Το μήνα Ιούνιο έφτασε διαταγή από την 31ΜΚ/ΤΑΞ προς όλες τις μονάδες της να ισχύει ανώτατος αριθμός υπηρεσιών με όριο τις 15, το οποίο και τηρήθηκε. Το μήνα Ιούλιο η διαταγή πρόβλεπε ότι ο αριθμός των υπηρεσιών μπορούσε να φτάσει τις 20 με την προοπτική ότι για κάθε υπηρεσία άνω των 15 θα δίνεται και μία ημέρα τιμητικής άδειας. Οι υπηρεσίες έφτασαν τις 20, αλλά οι τιμητικές δεν δόθηκαν ποτέ. Επιπλέον η ύπαρξη της διαταγής αυτής δεν γνωστοποιήθηκε στους στρατιώτες, οι οποίοι έμαθαν για την ύπαρξή της από συναδέλφους τους σε άλλες μονάδες της ταξιαρχίας. Για το μήνα Αύγουστο η διαταγή προέβλεπε το ίδιο. Ανακοινώθηκε όμως από το Δκτη της μονάδας ότι οι υπηρεσίες θα είναι 25 το λιγότερο και δεν θα δοθούν οι τιμητικές άδειες, παρά μόνο ένα μέρος αυτών.
Όσον αφορά την κάθε υπηρεσία, αναφέρουμε ότι είναι χωρισμένη σε 3 βάρδιες των 2 ωρών. Στην περίπτωση της 12ης Ε.Μ.Α όμως οι στρατιώτες εκτελούν από 2 έως 4 ώρες παραπάνω, δηλαδή βρίσκονται στην σκοπιά 8 έως 10 ώρες καθημερινά, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι και συνεχόμενες. Σαν να μην φτάνει αυτό οι στρατιώτες, λόγω ακριβώς των πολλών ωρών, δεν έχουν ούτε νερό μαζί τους.
Κάθε 3 συνεχόμενες υπηρεσίες δικαιούνται οι στρατιώτες υπηρεσιακά σημειώματα λίγων ωρών για ανάπαυση. Είναι όμως σύνηθες το φαινόμενο η έκδοση των υπηρεσιακών αυτών σημειωμάτων να ''ξεχνιέται'' και να μην δίνονται στους στρατιώτες.
Υπάρχει εντολή του Δκτη της μονάδας, λόγω μειωμένου αριθμού ατόμων, προς το γιατρό να μην βγαίνουν οι στρατιώτες ΕΥ (ελεύθεροι υπηρεσίας). Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις που ιατρικά συνίσταται κάτι τέτοιο; Τι γίνεται επίσης στις περιπτώσεις που ο στρατιώτης ζητάει να επισκεφθεί το γιατρό και δεν του επιτρέπεται;

Εγκαταστάσεις και Καθαριότητα:

Υπάρχει βόθρος σε απόσταση 5 μέτρων από τα μαγειρεία, καθώς επίσης στα 10 μέτρα βρίσκεται ο χώρος στον οποίο τοποθετούνται οι κάδοι με όλα τα σκουπίδια της επιλαρχίας.
Οι στρατιώτες επί σειρά μηνών κατανάλωναν νερό, το οποίο μετά από έλεγχο που έγινε με πρωτοβουλία του γιατρού της μονάδας, κρίθηκε πως ήταν ακατάλληλο. Η μονάδα μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος είχε μείνει για 2 ημέρες χωρίς πόσιμο νερό. ( το ''ακατάλληλο'' όμως, όπως κρίθηκε στην πορεία, νερό συνέχιζε να καταναλώνεται από τα μαγειρεία ). Τις 2 ημέρες αυτές οι στρατιώτες αναγκάζονταν να πληρώνουν οι ίδιοι το νερό που κατανάλωναν, χωρίς ποτέ να υπάρξει η μέριμνα από την μονάδα για χορήγηση πόσιμου νερού προς αυτούς..ΔΩΡΕΑΝ.
Οι καθαριότητες σε θαλάμους και τουαλέτες γίνονται με ΣΚΕΤΟ νερό, μιας και δεν χορηγούνται καθαριστικά τις περισσότερες φορές. Έστω και ελάχιστες είναι ακόμα οι φορές που ακόμα και ο καθαρισμός των δίσκων από τα μαγειρεία γίνεται μόνο με νερό της βρύσης.

Συμπεριφορά στελεχών απέναντι σε στρατιώτες:

Απρεπή συμπεριφορά από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς στο πρόσωπο των στρατιωτών παρατηρείται ουκ ολίγες φορές. Η συμπεριφορά τους αυτή δε χαρακτηρίζεται επίσης από την πλήρη αδιαφορία όσο αφορά την σωματική καταπόνηση των στρατιωτών σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο. Με λίγα λόγια..; ''Αμα πέσεις...έπεσες...''.

Αν όλα αυτά ακούγονται υπερβολικά για να συμβαίνουν σε ένα στρατόπεδο, οι 5 αναβολές από στρατιώτες της σειράς 311 και οι πολλές «βισματικές» μεταθέσεις, τα επιβεβαιώνουν.

Σας αναφέρουμε πολύ λίγα από όσα συμβαίνουν σε αυτή τη μονάδα όπου το σλόγκαν της είναι, πιό καλά στην Βαγδάδη παρά στη 12η!

Δώσαμε όρκο να υπηρετήσουμε την πατρίδα και ζητάμε ανθρώπινη συμπεριφορά. Η σωματική κούραση, από την συνεχή-καθημερινή καταπόνηση έχει υπερβεί τα ανθρώπινα όρια. Δεν πάει άλλο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 23/08/2010 16:52:14

  Άχ, καημένα μου !

 2. athamas avatar
  athamas 23/08/2010 16:56:29

  Όταν τα βύσματα υπηρετούν στον Ν. Αττικής λογικό και επόμενο είναι όσοι δεν είναι βυσματίες να γειώνονται κανονικά στις μάχιμες μονάδες και να τραβάνε τα ζόρια τα μεγάλα.

  Όλοι οι έφεδροι θα πρέπει να υπηρετούν στις μάχιμες μονάδες απ την πρώτη μέρα παρουσίασης μέχρι την ημέρα απόλυσης. Στις μονάδες του κέντρου να απαγορεύεται σε έφεδρο να υπηρετήσει. Με τόσο που έχει μειωθεί η θητεία και με την έλλειψη προσωπικού και προσθέτοντας και τους βυσματίες είναι λογικό και επόμενο κάποιοι να ταλαιπωρούνται άγρια.

  Οι υπηρεσίες είναι συνήθως συγκεκριμένες - αν δεν υπάρχουν χαζές υπηρεσίες μόνο και μόνο για να υπάρχουν δλδ - και άρα για να υπάρξουν άδειες πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό των μονάδων.

  Στράτευση στα 18 για όλους χωρίς καμμία αναβολή σε κανέναν και για κανέναν λόγο - αλά Κύπρος - και όλοι οι έφεδροι ακόμα και οι Ιωτάδες στις μάχιμες μονάδες όλο τον χρόνο της θητείας τους.

  Για την ώρα άλλη διέξοδος δεν υπάρχει.

  Υπομονή παίδες!
  Μέρες είναι θα περάσουν.
  Η ζωή έξω είναι χίλιες φορές σκληρότερη απ τον στρατό
  και δυστυχώς όσο πάει συνέχεια γίνεται και χειρότερη.

  • anonymous avatar
   anonymous @ athamas 23/08/2010 18:40:08

   Δεν έχει να κάνει τόσο με βύσματα όσο με υπογεννητικότητα, μείωση της θητείας και διατήρηση του ιδίου αριθμού στρατοπέδων. Βάλε και τα φυλάκια κι έδεσε το γλυκό.

 3. Τάσος,Θεσσαλονίκη avatar
  Τάσος,Θεσσαλονίκη 23/08/2010 16:57:02

  Η κατάσταση που περιγράφεται στο κείμενο είναι αποτέλεσμα των πολιτκών αποφάσεων μείωσης της θητείας σε 12μήνο,απο σημίτη και 9μήνο απο μεϊμαράκη με αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των στρατευσίμων και αντίστοιχη αύξηση των υπηρεσιών οι οποίες παρέμειναν σταθερές. Η μείωση αποφασίσθηκε με μοναδικό κριτήριο το πολιτικό ώφελος και στρατόπεδα δεν κλείνουν γιατί υπάρχει ο υπολογισμός του πολιτικού κόστους. Τα δε υψηλόβαθμα στελέχη δε διαμαρτύρονται στους πολιτικούς τους προϊσταμένους για να μην επηρεασθεί η-τρομάρα μας και τους-καριέρα τους. Τέτοια κατάντια στην πατρίδα μας Φακτορα

 4. Paranoia avatar
  Paranoia 23/08/2010 17:00:21

  Θαρσείτε! Θα επιληφθεί του θέματος ο Βενιζέλος άμα τη επιστροφή του από την κρουαζιέρα στις σποράδες.

  • athamas avatar
   athamas @ Paranoia 23/08/2010 17:11:23

   Τώρα μάλιστα!
   Σωθήκαμε!
   (Όχι εμείς, τα φαντάρια που πήζουν άγρια)

 5. Οδυσσέας avatar
  Οδυσσέας 23/08/2010 17:11:21

  Κουράγιο φανταράκο, θα περάσει.
  Όσο οι απειλές (Τουρκία) παραμένουν ίδιες με το '90 και η θητεία μισή απ' ότι ήταν το '90, αυτά θα είναι στα αποτελέσματα.
  Η λύση είναι απλή: http://www.enkripto.com/2010/06/to-1818-18-18.html

 6. Σολιαληστής avatar
  Σολιαληστής 23/08/2010 17:37:17

  Δυστυχώς τα συναντάμε συχνά πυκνά οι εμπλοκές στον ΕΣ είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα... σκοπάνρθωποι και αγκαριομάχοι.

 7. krisos avatar
  krisos 23/08/2010 17:39:58

  Αφου δεν βαζει κανεναν ΕΠΟΠ να κανουν καμια υπηρεσια τι περιμενεις? ...απορω τι τους πληρονουμε; ..κανενας πια δεν θελει να πηγαινει φανατρος ....απολυθηκα και εγω φετος και πηρα την γευση! ...στα νησια βεβαια οσοι πανε μπορει να γλυτωνουν το κρυο και ασχημες καιρικες συνθηκες αλλα εκει οι ντοποιοι ειναι ΥΠΕΡ-βυσματα και''χωνουν'' ολους τους υπολοιπους! 12 και 13 ωρες σκποιας ειναι παιχνιδακι! ...βαλε και τις ακαταληλες συνθηκες υγειηνης ...οι κοριοι και τα ποντικια εχουν γινει φιλοι μας!! ;)

  • Ακις avatar
   Ακις @ krisos 24/08/2010 07:10:59

   oi Epop κανουν περιπολίες,δεκανείς αλλαγής,όργανο

   είναι καπως εκεί στο στρατόπεδο όντως. αλλά είναι παληκάρια όλοι
   επίσης υπάρχει και υπομοναδα του μηχανικου εκεί και βρισκονται σε αντιπαλότητα με τους τεθωθακισμένους

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 23/08/2010 17:57:53

  Θα σας έρθει για ενίσχυση ο υιός Ζαγορίτης, μπορεί να φέρει και τη Τζούλια για τόνωση του ηθικού σας. Άσε που μπορεί να σκάσει μύτη και κανένας Πάρις με Άστον Μάρτιν για να δει πως ζει το υπόλοιπο 99%. Τον Ρέμο και κάτι Παπακαλιάτηδες μη τους πολυπεριμένετε. Αυτοί είναι πιο ίσοι από εσάς.
  Κουράγιο. Η ζωή είναι σκληρή και μετά πεθαίνεις.

 9. CRAZY DOCTOR avatar
  CRAZY DOCTOR 23/08/2010 18:33:10

  να μαζεψουν τους ελλεινους φυγοστρατους ρεμμο-κανακη κ.α να βαρεσουν κανα νουμερο....κουρ.δομηχανές

 10. nektarios avatar
  nektarios 23/08/2010 18:49:27

  15 μηνες υπηρετησα σ'αυτη την μοναδα και ολα αυτα που γραφονται στο αρθρο τα εζησα και με το παραπανω πριν απο 14 χρονια γιατι ειχαμε πεσει και στα Ιμια με 40 μερες εμπλοκη.Τελικα δεν ειναι θεμα 9μηνου και μεις με 18 μηνες θητεια 3 και ο κουκος ημασταν στα Ιμια 2 οδηγοι ημασταν για 7 Μ-113!! Καλη θητεια και να ξερετε οτι τα ζορια εξω ειναι! 235 Β' ΕΣΣΟ

 11. plax avatar
  plax 23/08/2010 19:55:39

  ο ενας μιλαει για βισματα.ο αλλος για τη μειωση της θητειας.
  ρε παιδια ο φανταρος που το εγραψε δεν καταγγελει ουτε το συστημα ουτε την κυβερνηση.
  βοηθεια ζηταει!την στρατιωτικη διαστροφη και αυθαιρεσια καταγγελει και το λεει εδω μηπως και ακουστει και μπορεσουν να τελειωσουν τη θητεια τους σαν ανθρωποι και οχι σαν ζωα.
  να φωναξουμε μαζι τους μηπως και ακουστουν ζηταει.ας αφησουμε τις πολιτικες θεωριες και αναλυσει.τα παιδια χρειαζονται βοηθεια.αλλο μαχιμη θητεια και στρατιωτικη πειθαρχια και αλλο απανθρωπη συμπεριφορα.
  αλλο το χρεος στην πατριδα και αλλο εκδουλευση σε διεστραμμενους και συχνα αγραμματους κομπλεξικους αξιωματικους.
  αν καποιος μπορει να κανει κατι εστω και απο εδω ας το κανει!

 12. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 23/08/2010 20:05:17

  Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο στρατιώτης γράφει την αλήθεια και δυστυχώς αυτή είναι απόλυτα ντροπιαστική για τον Ελληνικό Στρατό. Τα ίδια ίσχυαν και πριν 15 χρόνια όταν ήμουν διοικητής Επιλαρχίας κάπου εκεί κοντά. Έχω περάσει και από την υπόψη μονάδα πριν πολλά χρόνια. Τότε βεβαίως τα πράγματα ήταν καλύτερα διότι είχαμε μεγάλη επάνδρωση. Θυμάμαι όταν ήμουν διοικητής, η μονάδα μου χρειαζόταν 120 άτομα για τις υπηρεσίες της, τις δικές της και τριών μεγάλων φυλακίων πυρομαχικών και καυσίμων, άλλων μονάδων. Εγώ και οι διοικητές των Ιλών, προσπαθούσαμε να συμβιβάσουμε τα ασυμβίβαστα για να βγουν έξοδο οι κληρωτοί.

  Δεν χρειάζονται λεπτομέρειες, αλλά αυτά είναι τα αποτελέσματα της μείωσης της θητείας σε εννέα μήνες. Ο στρατιώτης που με την επιστολή του βγάζει το θυμό του και την οργή του διότι παραμένει μέσα στο στρατόπεδο 25 ημέρες το μήνα, ξεχνάει να μας πει τα σοβαρότερα:
  1) Ότι το ηθικό από αυτές τις πρακτικές είναι σμπαράλια.
  2) Ότι οι κληρωτοί της 12ης ΕΜΑ (Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων) και κάθε άλλης μονάδας του στρατού, περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους σε σκοπιές και αγγαρείες, δεν εκπαιδεύονται. Δηλαδή με καθαρά λόγια δεν διαθέτουμε εκπαιδευμένη εφεδρεία.

  Αυτό δεν αποτελεί σιωπηρή ανοχή μιας κατάστασης. Είναι έγκλημα.

  Είναι προτιμότερο όλοι αυτοί οι καραγκιόζηδες που "ηγούνται", να δηλώσουν αποστράτευση και να πάμε όλοι στα σπίτια μας και να αφήσουμε την Ελλάδα στα χέρια της Παναγίας, όπως έκαναν και οι Βυζαντινοί στα τελευταία τους, παρά να πληρώνουμε για ένα στρατό που δεν θα μπορεί να πολεμήσει.

  Διαφορετικά να σοβαρευτούν και χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, να επαναφέρουν τη θητεία στο ύψος που είναι απαραίτητο. Και θητεία 24 μηνών αν απαιτείται. Θητεία όμως για όλους και στην ηλικία των 18 ετών. Καμιά αναβολή, καμιά μείωση. Ίδιες υποχρεώσεις για όλους. ¨όχι διακρίσεις των νέων στα καλόπαιδα και στα «κωλόπαιδα». Θητεία και για τις γυναίκες. Ισότητα, ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους στρατιώτες, όπως επαγγέλλεται η δημοκρατία και το σύνταγμα. Σοβαρή και σκληρή εκπαίδευση.

  Και αν θέλουμε να μάθουμε, μπορούμε να ρωτήσουμε τους νέους μας «σύμμαχους».

  ΥΓ: Και για να βάλω ιδέες. Αναρωτιέμαι πως και δεν βρέθηκε κάποιος νεαρός πολίτης, να προσφύγει δικαστικά και να αρνηθεί να υπηρετήσει, με το αιτιολογικό ότι δεν υπηρετούν και οι γυναίκες!!! Δηλαδή να προσφύγει κατά του στρατολογικού νόμου επειδή θεσπίζει διάκριση στην αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών.

  • Misha avatar
   Misha @ Αρματιστής 23/08/2010 20:12:36

   Παλλαϊκή άμυνα το έλεγε ο Αντρέας.

   Αλλά τα έφαγε η μαρμάγκα μόλις ενέσκυψαν οι νεοφιλελευθεροι Μητσοτακης και Σημίτης.Μαζί με τη ΜΟΜΑ που έφτιαχνε δρόμους χωρις τα ληστρικά χαράτσια του Μπόμπο.

   Φίλε Αρματιστή, σε σχέση με τα ίμια που προαναφέρθηκαν να πως πως γνωρίζω από πρώτο χέρι (πιο πρώτο δε γίνεται) ότι σε νησί του Αν.Αιγαίου, πολύ κοντα στους απέναντι, τη βραδιά εκείνη οι επικοινωνίες γίνονταν μέσω των κινητών που είχαν πρωτοεμφανισθεί γιατί τα καλώδια των διαβιβάσεων είχαν φαγωθεί από ποντίκια.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Αρματιστής 23/08/2010 20:15:10

   @Αρματιστής

   "να επαναφέρουν τη θητεία στο ύψος που είναι απαραίτητο. Και θητεία 24 μηνών αν απαιτείται. Θητεία όμως για όλους και στην ηλικία των 18 ετών. Καμιά αναβολή, καμιά μείωση. Ίδιες υποχρεώσεις για όλους. ¨όχι διακρίσεις των νέων στα καλόπαιδα και στα «κωλόπαιδα». Θητεία και για τις γυναίκες. Ισότητα, ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους στρατιώτες, όπως επαγγέλλεται η δημοκρατία και το σύνταγμα. Σοβαρή και σκληρή εκπαίδευση."

   Βασίλη με υπερ-κάλυψες. Ν' αγιάσει το στόμα σου.
   Προσυπογράφω.

   Θραξ Αναρμόδιος

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Αρματιστής 23/08/2010 20:18:49

   "Αναρωτιέμαι πως και δεν βρέθηκε κάποιος νεαρός πολίτης, να προσφύγει δικαστικά και να αρνηθεί να υπηρετήσει, με το αιτιολογικό ότι δεν υπηρετούν και οι γυναίκες!!! Δηλαδή να προσφύγει κατά του στρατολογικού νόμου επειδή θεσπίζει διάκριση στην αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών."

   Εδώ δεν προσέφυγε κανείς που δεν πήγε φαντάρος κοτζάμ υπουργός Άμυνας (Άκης) και άλλοι εθνοπατέρες. Που δεν πάνε οι καλλιτέχνες και οι μαϊντανοί. Που πάνε σε πολεμικά μουσεία και σε υπασπιστήρια οι μεγαλοδημοσιογράφοι και οι γόνοι... Για τις γυναίκες θα προσφύγει;

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ Αρματιστής 23/08/2010 21:23:43

   @Aρματιστής

   "1) Ότι το ηθικό από αυτές τις πρακτικές είναι σμπαράλια."

   Πριν 10 χρόνια ήμουν Έβρο...έτσι ήταν όπως τα λες κι όπως τα περιγράφει η ανάρτηση.Το ηθικό το κρατούσαμε μεταξύ μας οι μεγαλύτεροι που είχαμε μια άλλη ευαισθησία σε θέματα πατριωτικά και φυσικά κάποιοι αξιωματικοί με κάκαλα και καρδιά μεγάλη.
   Σε αντίθεση με τους 5ετείς τότε που ήταν αιτία εμφυλίου...συνεχής πηγή προβλημάτων για τους έφεδρους.

   "2) Ότι οι κληρωτοί της 12ης ΕΜΑ (Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων) και κάθε άλλης μονάδας του στρατού, περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της μέρας τους σε σκοπιές και αγγαρείες, δεν εκπαιδεύονται. Δηλαδή με καθαρά λόγια δεν διαθέτουμε εκπαιδευμένη εφεδρεία."

   Όπως το λες...δόκιμοι και υπαξιωματικοί να σκουπίζουν όρχους και να κουβαλάνε σκουπίδια.Σαν να διοικούν λαχαναγορά.
   Το τι γονόταν δεν στις βολές...άστο καλύτερα...πολύ κλάμα...κι από έφεδρους κι από αξιωματικούς.

   Μεγάλη τιμή όμως ο μαύρος ο μπερές ρε γμτ...Χαλάλι η στενοχώρια που φάγαμε 18 μήνες.

   Αρματιστή συμφωνώ και με τα άλλα που λες, ειδικά αυτό για την υποχρεωτική θητεία στα 18. Το αγόρι σε εκείνη την ηλικία τον χρειάζεται τον στρατό κι ο στρατός χρειάζεται την άγνοια κινδύνου και τα kohones των πιτσιρικάδων. Και λίγη Εθνική αγωγή μέσα στο στράτευμα δεν θα βλάψει κανέναν...αν δεν μιλάνε και στο στρατό για την πατρίδα που θα μιλήσουν;;;;...στα βιβλία της ρεπούση και της δραγώνα;;;

   Αλλά είπαμε...αν είχαμε κυβερνήσεις που λειτουργούσαν προς όφελος της πατρίδας και του πολίτη δεν θα μασταν εδώ να υποδεικνύουμε τα αυτονόητα.

 13. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 23/08/2010 20:58:10

  Φίλε Misha

  Αυτά τα περί «Παλλαϊκής Άμυνας» είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τα δανείστηκαν κάποιοι από το σύστημα της Γιουγκοσλαβίας, αλλά ποτέ δεν τόλμησαν να τα υλοποιήσουν. Όπως και όλα τα άλλα που κατά καιρούς παρουσιάζονται, όπως η παπαριά των ΕΦΥΕΣ.

  Ο όρος Στρατός Εκστρατείας είναι απόλυτος, καθαρός κρυστάλλινος. Προβλέπει δυνάμεις και μονάδες, άρτια εξοπλισμένες και ικανές να πολεμήσουν αποτελεσματικά και νικηφόρα κάτω από αφάνταστη πίεση, ημέρα και νύκτα, σε ζέστη ή κρύο, χιόνι βροχή και λάσπη. Αυτός ο στρατός δεν μπορεί να προέλθει μόνο από αυτούς που υπηρετούν, αλλά χρειάζεται πάνω απ’ όλα εφέδρους και οπωσδήποτε όχι αυτούς που παρουσιάζονται στις αραιές εκπαιδεύσεις της εφεδρείας.

  Ως εκ τούτου η λεγόμενη εφεδρεία είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία και χρειάζεται χρόνο για να αναλυθεί. Μια φορά δεν έχουμε ετοιμοπόλεμη εφεδρεία και σήμερα δυστυχώς εκπαιδευμένη.

  Επειδή γράφω ένα σχετικό «άρθρο» που αναφέρεται στη απόλυτη παραβίαση των «Αρχών του Πολέμου» από την Ελληνική αμυντική σχεδίαση, όπου και περιλαμβάνω ένα παράδειγμα για το πώς συγκροτείται ένας αξιόμαχος στρατός, που συμπληρώνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από εφέδρους, σας παραθέτω το παρακάτω πολύ μικρό μέρος από το υπόψη άρθρο.

  *****************************************
  Προκειμένου να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους πιστεύω ότι οι διατιθέμενες δυνάμεις είναι ανεπαρκείς, θα φέρω σαν παράδειγμα το Ισραήλ, που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα ασφαλείας με τα δικά μας. Στο σύνδεσμο http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Defense_Forces μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρει σημαντικές πληροφορίες για την οργάνωση των Ισραηλινών δυνάμεων. Εξετάζοντας ειδικότερα τη Βόρεια Διοίκηση του Ισραήλ (αντίστοιχη Σώματος Στρατού), που έχει τομέα ευθύνης το μέτωπο του Λιβάνου και τα υψώματα του Γκολάν, με ένα μήκος μετώπου αντίστοιχο με αυτό του Έβρου, αλλά με έδαφος αρκετά διαφορετικό και περισσότερο αντιαρματικό, θα δούμε ότι διαθέτει τις ακόλουθες δυνάμεις:

  α) 1 ΤΘ Μεραρχία ενεργή, 1 Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού ενεργή και τρεις (3) ΤΘ Μεραρχίες reserve (επιστρατευόμενες), οι οποίες, περίπου, περιλαμβάνουν:

  β) 9 Μ/Κ Ταξιαρχίες Πεζικού (οι 7 reserve) 9 ΤΘ Ταξιαρχίες (οι 7 reserve), 1 Ταξιαρχία Πεζικού (reserve). Δηλαδή:

  γ) 27 Μ/Κ ΤΠ (τα 21 reserve), 27 Επιλαρχίες Αρμάτων (οι 21 reserve), 4 Τάγματα Πεζικού (τα 3 reserve).

  δ) Οι παραπάνω πράγματι εντυπωσιακές δυνάμεις, μπορούν να ενισχυθούν άμεσα από αντίστοιχες της Κεντρικής Διοίκησης, η οποία διαθέτει, 1 ενεργή ΤΘ Μεραρχία και 2 reserve, μία 1 Μεραρχία Αλεξιπτωτιστών (με 1 ενεργή και 2 reserve ταξιαρχίες) και δύο εδαφικές Μεραρχίες. Στη Νότια Διοίκηση υπάρχουν ακόμη 3 ΤΘ Μεραρχίες (οι 2 reserve).

  ε) Ως εκ τούτου η σύγκριση των παραπάνω δυνάμεων με τις πέντε (5) Μ/Κ και τρεις (3) ΤΘ Ταξιαρχίες του Έβρου, μόνο απογοήτευση μπορεί να φέρει. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο των παραπάνω Ισραηλινών δυνάμεων, είναι ότι αυτές συγκροτούνται από Μ/Κ και ΤΘ Ταξιαρχίες και Ταξιαρχίες Αλεξιπτωτιστών που βρίσκονται σε κατάσταση επιστράτευσης (reserve). Στον Ελληνικό στρατό είναι αδιανόητο να υπάρχει έστω και μια Επιλαρχία ή Μ/Κ Τάγμα σε επιστράτευση και αυτό διότι δεν εμπιστευόμαστε την επιστράτευση και τους εφέδρους και ασφαλώς και διαπράττουμε ένα πολύ τραγικό λάθος.»

  ********************************
  Το παραπάνω παράδειγμα, αποτελεί ΠΑΛΑΪΚΗ ΑΜΥΝΑ. Υπόψη όμως, ότι στον Ισραηλινό στρατό η θητεία είναι 3 χρόνια για τους άνδρες και 2 για τις γυναίκες.

  ΥΓ: Τα στοιχεία που παραθέτω για τη Βόρεια Διοίκηση του Ισραηλινού στρατού, μπορέι να μην είναι και απόλυτα ακριβή και ίσως οι δυνάμεις να είναι ακόμα μεγαλύτερες. Τούτο διότι δεν μου είναι ακριβώς γνωστή η σύνθεση των επιστρατευομένων Τεθωρακισμένων Μεραρχιών.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Αρματιστής 23/08/2010 21:23:49

   Τώρα που ανέφερες το Ισραήλ ως παράδειγμα, ετοιμάσου για πίσσα και πούπουλα. Χώρια τα 300 και βάλε σχόλια...

 14. Dimitris D avatar
  Dimitris D 23/08/2010 21:00:10

  Στην τουρκία περνάν οι σφαίρες των ανταρτών πάνω από τα κεφάλια των τούρκων στρατιωτών, και μερικές φορές και από μέσα από τα κεφάλια, π.χ. http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post_8391.html .
  Στην βαγδάτη ανατινάζεται ότι είναι δίπλα σε στρατό, π.χ. http://www.thegreekz.com/forum/showthread.php?t=570419 .
  Στο αφγανιστάν πέφτουν τα RPG βροχή στα βυτιοφόρα, π.χ. http://ancientfaith.com/podcasts/valleyoftheshadow/convoy .

  Στην Ελλάδα βρομάει ο βόθρος δίπλα στα μαγειρεία, οι σκοπιές είναι δύσκολες με το ράδιο και το κινητό τηλέφωνο, οι στρατιώτες δυσκολεύονται δεν μπορούν να πιουν ένα φρέντο έξω στην καφετέρια.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Dimitris D 23/08/2010 21:06:30

   Να μπουν δίκτυα WiFi σε όλες τις σκοπιές και τα φυλάκια. Τώρα! Αλλιώς δεν υπηρετούν οι Ρεμοκανάκηδες.

   • μικρός οδυσσέας avatar
    μικρός οδυσσέας @ Strange Attractor 23/08/2010 21:31:26

    Α, εδώ είσαι εσύ?

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Strange Attractor 23/08/2010 21:45:02

    Σταθερά και αδιάλειπτα. 24/7

   • μικρός οδυσσέας avatar
    μικρός οδυσσέας @ Strange Attractor 23/08/2010 22:20:09

    Τον Ροδινό έχω χάσει. Λες να είναι στη Βαγδάτη;
    ΤΟυρκία για το παγκόσμιο πήγαινε αλλά έχασε το δρόμο η καμήλα

  • Μisha avatar
   Μisha @ Dimitris D 23/08/2010 21:12:57

   Δημητρη, στην Ελλάδα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ, λόγω υπογεννητικότητας, αναβολών σπουδών (στην κατηγορία αυτή ανήκα κι εγώ), τρελόχαρτων, αρνητών στράτευσης κλπ

   Η υπογεννητικότητα πάντως είναι το κύριο ζήτημα, κάτι που δεν αντιμετωπίζει η γείτονα Τουρκία.Θα μου πείς γεννάνε οι Τούρκοι αλλά γεννάνε περισσότερο οι Κούρδοι οπότε το αποτέλεσμα μάλλον θα είναι σε βάρος των οθωμανών.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Dimitris D 23/08/2010 21:49:16

   Η Ελλάδα δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση κι αν έχεις καταντήσει σκοπάνθρωπος είσαι άυπνος και άυπνος σημαίνει μη αξιόμαχος, κοινώς άχρηστος.

 15. antiochos avatar
  antiochos 23/08/2010 21:20:13

  Tα ανηψακια του θειου Χρονό θα γελασουν οταν διαβασουν το αρθρακι και θ αναρωτηθουν αν φλωρεψαμε τοσο πολυ απο το 1990.
  Χαιρετισματα σε ολες τις σειρες.

 16. plax avatar
  plax 23/08/2010 21:49:22

  φιλε απο τη 12η σε λαθος μπλογκ εστειλες το παραπονο σου.
  μπορει εδω να λυθει το μεσανατολικο αλλα το προβλημα της μοναδας σου να βγει προς τα εξω δυσκολα το βλεπω.
  ο καθενας το μακρυ του και το κοντο του και επι της ουσιας του θεματος της δωδεκατης τζιφος.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ plax 23/08/2010 21:53:33

   Μην απελπίζεσαι. Θα διαβάσει την ανάρτηση ο υπουργός άμυνας και θα δείξει εμπράκτως την ανησυχία του τρώγοντας ένα γουρουνόπουλο λιγότερο. (Επάνω στο κότερο).

   • plax avatar
    plax @ Strange Attractor 23/08/2010 22:20:12

    σε βρισκω ετοιμο για το χτισιμο ενος ελπιδοφορου μελλοντος.ευτυχως ειναι κ ο σαμαρας που φα κανει τη χωρα παραδεισο κ δεν χρειαζεται να τρεξουμε εμεις.
    εσυ σε ποια περιφερεια θα κατεβεις αληθεια?

 17. popolaros avatar
  popolaros 23/08/2010 21:53:11

  Τώρα που ο giorgo θα βάλει στο Στρατό τους παπανδρέλληνες, θα λυθούν όλα τα προβλήματα.

 18. προβοκατορας avatar
  προβοκατορας 23/08/2010 21:54:08

  υπερβολικα πολυ υλικο-υπερβολικα λιγο προσωπικο-κακη διοικητικη μεριμνα = συχνα ατυχηματα, χαμηλο επιπεδο εκπαιδευσης, ωχαδερφισμος, οκνυρια
  με δυο λογια, ο Θεος να βαλει το χερι του

 19. krisos avatar
  krisos 23/08/2010 22:00:43

  @Αρματιστής

  “να επαναφέρουν τη θητεία στο ύψος που είναι απαραίτητο. Και θητεία 24 μηνών .... Σοβαρή και σκληρή εκπαίδευση.”
  Ασε αρματιστη ..εσυ δεν εχεις φτιαξει ποτε το παιδι κανενος κολητου σου; ..εσεις φτιαχνετε τα βυσματα ...τα βυσματα υπαρχουν γιατι τα δημιουργιεται εσεις ....ας καταργηθει καποια στιγμη η θητεια ως εχει ..δεν ειναι δυνατον να εχετε μινει 150 χρονια πισω? ..πριν μπω στον στρατο ηθελα να προσφερω ..τωρα δεν θελω να τους βλεπω τους καραβαναδες!

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ krisos 24/08/2010 00:01:55

   Το να μιλήσω για τον εαυτό μου δεν έχει καμιά σημασία, ειδικά όταν υπάρχει ανωνυμία. Γράφω όμως την άποψη μου για τους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να ισχύουν. Επισημαίνω τα ζητήματα ισονομίας και δικαιοσύνης. Τους κανόνες όμως τους διαμορφώνει η πολιτεία και οι "καραβανάδες" όπως αποκαλείς τους αξιωματικούς, ζουν κινούνται και ενεργούν κάτω από αυτούς. Μην τα βάζεις λοιπόν με το σαμάρι, αλλά με το "βολευτή σου", γιατί και εσύ είναι βέβαιο ότι κάποιο "βολευτή" θα είχες, άλλο αν δεν σε βόλεψε. Μήπως όμως και εσύ είσαι από τους βολεμένους και τώρα τα βάζεις με τους καραβανάδες;

   Για να τελειώνουμε. Το αν έχουμε το στρατό που πρέπει, αυτόν δηλαδή που προβλέπει το σύνταγμα, αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι οι "βολευτές", ο Σημιτάκος, ο Κωστάκης και ο ΓΑΠ και όλα τα άλλα παιδιά.

   Τώρα αν δεν συμφωνείς με τη θητεία, ή την αναγκαιότητα του στρατού, δεν μου προκαλεί έκπληξη. Το αντιστρατιωτικό πνεύμα που καλλιεργήθηκε στην κοινωνία, όπως και οι διάφορες θεωρίες για παγκόσμια ειρήνη και όλοι αδέλφια είμαστε, είναι γνωστό ότι έχουν αποκτήσει πολλούς οπαδούς. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δυστυχώς η ιστορία γράφεται διαφορετικά.

   Και μη σκέφτεσαι ότι είμαι κάποιο γεράκι του πολέμου, ή κάποιος μιλιταριστής του κερατά. Είμαι συνταξιούχος, φιλειρηνιστής όσο και εσύ, ρεαλιστής όμως. Πάνω απ' όλα όμως, έχω δύο γιούς και ένα εγκονό και ποτέ δεν θα ήθελα να πάνε να πολεμήσουν.

 20. krisos avatar
  krisos 23/08/2010 22:02:54

  plax says:
  ο ενας μιλαει .....και οχι σαν ζωα.

  βιντεακια και ανεβασμα στο youtube ;) ...να δεις για ποτε αλλαζουν τα πραγματα

 21. NONOS avatar
  NONOS 24/08/2010 01:02:37

  Πολυ σωστά προφανως τα γραφει η σειρούλα και δεν εχω λόγο να τον αμφισβητήσω, πλην όμως ολα στο Στρατό ρε παίδες δεν ειναι ασπρο-μαυρο, καναμε χρόνια Διοικητές και ξερουμε και πως λειτουργεί το συστημα και τις αδυναμίες του.Κατ'αρχήν το διοικείν ειναι εμφυτο δε διδασκεται το νασαι τεχνίτης με το προσωπικό να το αγαπάς πανω απ όλα και να ενδιαφερεσαι για το που θα κοιμηθεί τι θα φαει ποτε θα βγεί να δει κανα κωλο αν η μανα του ειναι αρωστη αν εχει φραγγα για να την περασει αν η γκομενα τον στενοχωρησε και ποσα αλλα αν πρεπει αυτό που κανεις να το αγαπάς γιατί εχεις να διαχειρηστείς ψυχούλες κι οχι ονοματεπωνυμα .Ολα λοιπόν ξεκινούν απ΄το ενδιαφερον και την αγαπη που θα δείξεις στο φανατρακι και με δεδομένο οτι η εργασιακή σχεση μαζί του ειναι υποχρεωση κατι πρεπει και συ να του δώσεις στην πραξη φραγγα δεν εχεις εκ προιμιου δοστου λοιπόν ενδιαφερον και αγαπη και μετα ολα τα αλλα ερχονται μόνα τους και η εκπαιδευση και η ασφαελια και ο σεβασμός και πανω απ όλα η πειθαρχία.
  Δεν ειναι κυκλος ο Στρατός για να τον τετραγωνίσουμε απλά πραγματα ειναι που τα κανουν δύσκολα ορισμένοι απο υπερβαλοντα ζηλο και φόβο καιδυστυχώς οποιος φοβαται δε σκεπτεται.

 22. krisos avatar
  krisos 24/08/2010 01:27:28

  Αρματιστη περα απο τους βολευτες που συχνα θα επισκεπτεσαι και εσυ για τις μεταθεσεις σου ..κοιταξτε να βελτιωσετε λιγο τις συνθηκες του στρατου ...μην τα περιμενετε ολα απο τους φανταρους ..δεν ειμαστε ολοι καλοπερασκηδες και βουτηροπεδα ..οι περισοτεροι εχουμε 2 και 3 πτυχια και δουλευουμε πλεον εχοντας βγει στην αγορα εργασιας ..δεν θελω να βλεπω χακι ..δεν θελω να ακουω για θητεια ..οχι γιατι δεν περασα καλα ...αλλα γιατι κατι τυποι σαν και εσενα ειναι εκτος πραγματικοτητας! ..οταν ακουω 24 μηνο με πιανουν τα γελια! ..γιατι?

  1)Για να επιβαρυνω τους δικους μου για ακομα 2 χρονια?(8 ευρω μηνιατικο ακουσων ακουσων)
  2) .. η μηπως για να κανω την παραδουλευρα αφου εκπεδευση δεν γινοταν ουτε και γινεται με η χωρις 24 μηνη θητεια
  3)...μηπως υπαρχουν τα απαραιτητα κονδυλια για να με ντυσουν? ..η θα πρεπει να αγοραζω συνεχως παραλαγες κλπ?
  4) ....που θα βαζουν τοσο κοσμακι? υπαρχουν αραγε μοναδες καταλληλες για διαμονη η θα ζουμε καταστασεις οπως αυτες του φιλου που γραφει ποιο πανω?
  5)...Θα μου αναγνωριστουν ποτε ασφαλησιμα αυτα τα χρονια?

  ..γενικοτερα οταν ακουω χουντικες αποψεις περι στρατου μου αναβουν τα λαμπακια ...δυστιχως εκει μεσα πολλοι απο εσας εχετε αυτη την νοτροπια ..οποτε μην παραξενευεστε με αυτα που λεμε και γραφουμε ..φυσικα υπαρχουν και οι φωτινες εξεραισεις οπου αυτες μαλον μπαινουν στο περιθοριο ...εκτος και αν εχουν κανενα βολευτη και εσεις καθοσαστε Προσοχη!!
  Ολα αυτα τα γραφω φιλικα καθως ο φιλος μας ποιο πανω μαλλον περναει μεγαλο ζορι ..που ειναι 100% κατανοητο

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ krisos 24/08/2010 08:28:17

   Πρώτα: Είμαι συνταξιούχος εδώ και δέκα χρόνια, έχω και εγώ πτυχία και δουλεύω παρά τα προβλήματά μου, ... με τα του στρατού ασχολούμαι εντελώς ακαδημαικά, ... δεν διατηρώ επαφές με το στρατό, .... σε τελική ανάλυση δεν με ενδιαφέρουν και ιδιαίτερα τα τρέχοντα των μονάδων διότι δεν μπορώ να τα επηρεάσω, .... αναφέρομαι στον αισχρό διαχωρισμό των νέων σε καλόπαιδα και "κωλόπαιδα", .... έγραψα ότι πιστεύω ότι αυτά που γράφει ο αρθρογράφος (στρατιώτης) είναι αληθή αλλά πιστεύω ότι πλην ελαχίστων κανένας δεν ενδιαφέρεται και κανένας δεν θα συγκινηθεί, ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι στρατιωτικοί και οπωσδήποτε δεν ενδιαφέρονται και οι πολίτες (μιλάω για το σύνολο).... βλέπετε η λοβοτομή του έθνους πέτυχε ... ισχύει εν πολλοίς και για σένα .....

   Αν είχες τρία πτυχία, θα μπορούσες και να καταλάβεις τι γράφω. Γράφω για ένα στρατό στον οποίο ισχύει η δικαιοσύνη και τα προβλεπόμενα από το σύνταγμα. Αυτά λοιπόν δεν είναι χουντικές απόψεις. Φασιστικός όμως γίνεται ο δικός σου λόγος, όταν χαρακτηρίζεις τη διαφορετική άποψη χουντισμό. Επί πλέον με όλα αυτά που γράφεις είσαι εκτός πραγματικότητας και γνωστών απόψεων, με τις οποίες διαφωνώ μεν, αλλά τις σέβομαι.

   Το καλό είναι, ότι αναγνωρίζεις ότι στο στρατό πέρασες καλά. Δηλαδή "βολεύτηκες". Επομένως για σένα ισχύει το ρητό:
   'Εμ γαμάει, εμ σκούζει"!

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ krisos 24/08/2010 13:53:48

   @krisos

   Είσαι θυμωμένος και πιστεύω θα έχεις σοβαρούς λόγους γι' αυτό, τους οποίους και σέβομαι.

   Βύσματα και διαφθορά είναι ενδημικά φαινόμενα στην ελληνική κοινωνία και η κύρια πηγή είναι η πολιτική εξουσία. Οι στρατιωτικοί μέχρι του σημείου που οι προαγωγές τους είναι καθαρά στρατιωτικό θέμα είναι διαφορετικοί στην συμπεριφορά τους. Από συνταγματάρχης κι απάνω, που η ανέλιξη γίνεται με πολιτικο-στρατιωτικά κριτήρια, αρχίζει και αλλάζει το πράγμα.

   Αλλά θυμήσου ότι εμείς οι έφεδροι στρατιώτες έχουμε μια πολύ σοβαρή δουλειά να κάνουμε. Ακόμη κι όταν είμαστε θυμωμένοι με τις συνθήκες ή με αξιωματικούς που υποκύπτουν στις πιέσεις των βυσμάτων ή οτιδήποτε άλλο. Η δουλειά μας είναι πολύ σοβαρή. Και κρίσιμη. Πάμε στο στρατό για να μάθουμε πως θα υπερασπίσουμε το σπιτάκι μας.

   Και σαν πολίτες έχουμε χρέος να προσπαθήσουμε ο στρατός να βελτιωθεί ώστε να μπορεί να τα βγάλει πέρα άξια και παλληκαρίσια, όταν και αν χρειαστεί. Και μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ.

   Θραξ Αναρμόδιος

 23. Κάτρα avatar
  Κάτρα 24/08/2010 07:43:08

  Οι παραπάνω στρατιώτες προφανέστατα δε ζητούν να μην υπηρετήσουν ή να φύγουν από τον Έβρο και να πάνε δίπλα στο σπίτι τους ή να έχουν Internet στους θαλάμους κτλ...
  Απλά ζητούν τα ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ τα οποία θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα στην Ελλάδα του 2010. Ποιά είναι αυτά; Να μην πίνουν μολυσμένο νερό, να μην παθαίνουν ηλιάσεις κτλ από τη συνεχή έκθεση στον ήλιο, να μπορούν να πάρουν άδεια από τον γιατρό αν είναι χτυπημένοι ή άρρωστοι...
  Η συγκεκριμένη μονάδα είναι μάχιμη και υποτίθεται ότι σε περίπτωση τουρκικής εισβολής θα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Κι αναρωτιέμαι, με στρατιώτες άρρωστους, εξουθενωμένους και λίγους σε αριθμό τι νόημα έχει η ύπαρξη της μονάδας αυτής; Λίγη τροφή για σκέψη για τους έξυπνους του ΓΕΣ κι όχι μόνο...

 24. Ακις avatar
  Ακις 24/08/2010 07:56:08

  Είμαι Δοκιμος Μηχανικου στην μονάδα αυτή και θα σας πω δυο λόγια.

  Εκεί στο Δορίσκο εκτός από την 12ΕΜΑ υπάρχει και ο 31ΛΜΧ(λόχος μηχανικου)
  οι υπηρεσίες ειναι περίπου μοιρασμενες και για τεθωρακισμενους και για μηχανικο.λεω περιπου γιατι οι τεθωρακισμενοι ειναι περισότεροι.

  αυτό που λεγεται για το νερο οντος υσχυει.το φαγητο φτιαχνοταν με αυτο το ακαταληλλο νερο.ατυχες γεγονος που εχει διορθοθεί
  αυτό που λεει το δημοσίευμα πιο πάνω ότι θα πρεπει να χορηγηθεί νερο δωρεαν μεχρι αποκατασταση του προβληματος ειναι χαζομαρες.
  όλοι στρατιωτες κ στελεχη καθημερινα παμε και αγοραζουμε με 0.20λεπτα δροσερο νερο απο το κψμ.
  κανείς ποτε δεν εξεφρασε αίτημα να ποιει απο καποια βρυση νερο! η μονη απαιτηση σε νερό ειναι μια βρυση για να καθαριζουμε τα αρβυλα μας.
  όσο για τον βοθρο σε απόσταση 5 μετρων απ τα μαγειρία τι? και που ήθελε να ειναι? ο βοθρος ειναι υπογειος και όχι πισινα! επίσης τα μαγειρία είναι ολοκαινουργια και σε κλειστό χώρο

  Επίσης είναι το μοναδικο στρατόπεδο στην περιοχή που έχει για μάγειρα sef και φτιαχνει εξαιρετικα φαγητα!
  μαλιστα καθε μερα μπορεις να διαλεξεις ανάμεσα σε 3 φαγητα και 2 σαλάτες(πέστε μου σε πιο αλλο στρατοπεδο της παραμεθωρίου τρωνε σαλάτα του sef κ σαλάτα του καισαρα?) καθώς και επιδόρπιο γλυκό+φρουτο!
  το πρωινό είναι πολυ πλούσιο και ειναι σαν να τρως σε ξενοδωχείο.(ομελέτα,λουκανικα,αυγά,μαρμελάδες,γαλα-τσαϊ,τσουρεκι,ζαμπον-τυρι,φρυγανιες....)
  και όλα αυτά με εντολή του Στρατοπεδάρχη!του καπνισε μια μερα και είπε ίτι θα τρωνε οι στρατιώτες πρωϊνο 5 αστερων!!! να ναι καλα ο ανθρωπος

  όσος αφορά τις υπήρεσίες υπάρχει πρόβλημα όντως. δεν ειναι τόσο η μείωση της θητείας, αλλά ο πολύ μεγάλος αριθμός των κληροτών που βγαινουν ως άοπλοι!!! αυτό είναι της μοδας πλέον
  μια φορά πηγα στην πυλη για να πάρω καινουργιους στρατιωτες που ειχαν ερθει με την πρωτη τους μεταθεση σε μαχημο στρατοπεδο και οι 9 από τους 14 ήταν άοπλοι!!!
  επίσης στην σκοπιά χρειαζονται νερο όχι απο τις πολλές υπηρεσίες αλλά και σε μια απλή 2ωρη σκοπιά λόγω πολλής ζεστης. αμα τους τελειωσει το νερό μας ειδοποιουν με τον ασυρματο κτους στελνουμε δροσερο νερο(μπουκαλακια) με το περιπολο

  επίσης αυτό που λεει ο στρατιώτης είναι ότι κανουν ναι μεν παραπάνω υπηρεσίες ναι, αλλά δεν λεει το γιατι.
  ο λόγος είναι ότι εκτελουνται ασκήσεις τόσο του μηχανικου αλλά κ των τεθωρακισμενων.όσοι δεν ακολουθουν στις ασκησεις καλυπτουν τα κενα στις σκοπιες των συναδελφων που λοιπουν για ασκηση

  τώρα για τις αδειες κ τα εξοδοχαρτα γινεται αρκετες φορες θεμα για το ποιος θα βγει ή θα παει στο σπιτι του.
  γενικά να μην ξεχναμε οτι ειναι Εβρος εκει σε αποσταση αναπνοης απο τους Τουρκους.δεν ειναι όλα τοσο ροδινα. οι υπηρεσιες οντως ειναι πολλες.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Ακις 24/08/2010 14:56:29

   @Ακις

   Εσείς οι έφεδροι αξιωματικοί να θυμάστε ότι έχετε στο χέρι σας ένα τρομερό όπλο που λέγεται "Υπηρεσιακή Αναφορά". Οχι η μη-υπηρεσιακή, αυτή με την οποία κάνετε αίτηση για άδεια. Η άλλη, η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ. Η οποία παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου και περιμένει ΑΠΑΝΤΗΣΗ από ανώτερο κλιμάκιο.

   Οποτε λοιπόν χρειαστεί, και ο 20-2 αν θυμάμαι καλά, ορίζει τις υποχρεώσεις του διμοιρίτη, κάνετε χρήση. Ωστε να βελτιώνονται και οι συνθήκες στρατωνισμού και κυρίως η εκπαίδευση. Μη φοβηθείτε να το κάνετε όταν πρόκειται για το σωστό και συμφέρον της μονάδας και των στρατιωτών σας.

   Οχι χάϊδεμα στους κακομαθημένους. Εκπαίδευση σωστή, ποιοτική. Εκπαιδευτές είσαστε. Αυτή είναι η δουλειά σας. Για αυτήν σας πληρώνουμε και καλώς πράττουμε. Ελπίζουμε σε σας εμείς. Αλλά οι στρατιώτες περιμένουν από σας, τους διμοιρίτες τους, τα πάντα. Μπορείτε να τους κάνετε να σας θαυμάζουν και να σας καμαρώνουν που έτυχε να συν-υπηρετήσουν μαζί σας. Να σας έχουν αποκούμπι εκεί στα ζόρια τους.

   Είσαστε στη μέση ανάμεσα στον έφεδρο στρατιώτη και στον μόνιμο αξιωματικό. Ισορροπείστε ανάμεσά τους και κάντε το σωστό. Ξέρετε ποιο είναι το σωστό. Δεν χρειάζεστε κανέναν να σας το μάθει.

   Οχι χαϊδέματα λοιπόν. Εκπαίδευση. Οχι καψώνια και ανόητες διαταγές όμως. Ούτε διακρίσεις και τιμωρίες άδικες. Η εξουσία διαφθείρει. Να το θυμόσαστε πάντα. Επαγγελματισμός λοιπόν και σωστή συμπεριφορά. Πολιτισμένα πάντα αλλά αντρίκια και παλληκαρίσια. Είναι πολύ σοβαρή η δουλειά που σας βάλαμε να κάνετε. Και δύσκολη.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 24/08/2010 14:59:27

    Ξέχασα να το πω. Κι εγώ δόκιμος ήμουν. Πριν πολλά χρόνια δυστυχώς. Πως περνάνε τα έρμα.

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ Θραξ Αναρμόδιος 24/08/2010 15:46:56

    Πάντα σωστός.
    Επιπλέον χαίρομαι να διαβάζω σωστά Ελληνικά.
    Ερώτηση: Φιλόλογος, δάσκαλος, καθηγητής;

    Και επειδή είπες έφεδροι αξιωματικοί... Στους πολέμους του έθνους τα τελευταία 100 χρόνια, οι έφεδροι αξιωματικοί διοίκησαν λόχους, τάγματα και συντάγματα.

    Σήμερα; Μα έγραψα για την επιστράτευση...

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 24/08/2010 16:38:08

    @Αρματιστής

    Προγραμματιστής είμαι. Αλλά τότε στα 6-τάξια Γυμνάσια που πήγε η γενιά μου φαίνεται πως μαθαίναμε κάτι παραπάνω, κάτι περισσότερο, δεν ξέρω...

    Μετά πάντως από τόσες "επαναστατικές αλλαγές στην δημόσια εκπαίδευση" που εφάρμοσαν υπουργοί επί υπουργών, εκείνο το παλιοκαιρίσιο 6-τάξιο Γυμνάσιο, φαίνεται πεισματικά να νικάει κατά κράτος, τις "νέες εκπαιδευτικές αντιλήψεις". Σε επίπεδο αποτελέσματος τουλάχιστον.

    Δεν ήμασταν καλύτεροι εμείς. Μάλλον το δημόσιο σχολείο ήταν τότε καλύτερο. "Ημασταν καλύτερα τότε που ήμασταν χειρότερα" που λέει και το αστείο.

    Θραξ Αναρμόδιος

 25. krisos avatar
  krisos 24/08/2010 10:49:36

  Αρματιστη ...φανατζομαι τι θα περνουσαν οι καημενοι οι φανταροι σου! ....μαθε να εισαι καλος συζητητης! δεν εισαι στην μοναδα σου! ..σου ξανα λεω τα βυσματα τα φτιαχνουν πρωτα οι στρατιωτικοι και μετα οι πολιτικοι! ...με τους βουλευτες -βολευτες ξεκαθαρισε τι εχεις μεσα στο μυαλο σου! ..κατηγορεις υπερ διακιων και αδικων ξαναδιαβασε προσεκτικα τι γραφεις διαβασε τι γραφω και εγω και μετα τα ξανα λεμε!! ..αλλα τι περιμενεις αυτη ειναι η νοοτροπια του στρατου!

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ krisos 24/08/2010 11:04:35

   "σου ξανα λεω τα βυσματα τα φτιαχνουν πρωτα οι στρατιωτικοι και μετα οι πολιτικοι!".....

   Για να το λες εσύ κάτι θα ξέρεις. Μη φτύνεις όμως εκεί που έγλυψες.

 26. krisos avatar
  krisos 24/08/2010 11:08:02

  Βασίλης says:
  24/08/2010 at 11:04

  “σου ξανα λεω τα βυσματα τα φτιαχνουν πρωτα οι στρατιωτικοι και μετα οι πολιτικοι!”…..

  Για να το λες εσύ κάτι θα ξέρεις. Μη φτύνεις όμως εκεί που έγλυψες.


  Το ξερω γιατι προσφατα απολυθηκα και εβελπα την αναξιωκρατια που υπηρχε εκει μεσα ...αυτοι ολοι εξδους και αδειες και μεις σκοπετααα! ;) ..δεν κατααβα θα φοβομαστε να πουμε και τη απψη μας τωρα?

 27. Michael+ avatar
  Michael+ 24/08/2010 11:26:42

  Όσα έγραψε ο αρματιστής είναι απόλυτα σωστά και κάλυψε τους πάντες νομίζω. Προφανώς έχει μεγάλη εμπειρία στο στράτευμα και έχει δώσει έμφαση μεγάλη στα προβλήματα του. Από εκεί και μετά όμως παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίσαμε όλοι στην θητεία μας. Πρόσφατα απολύθηκα 309 σειρά, και κάθε μέρα με ζάλιζε η γκρίνια παιδιών που "δεν την πάλευαν"... Οι "δεν την παλεύω" ήταν άπειροι!!! Σιγά δεν κάναμε και τίποτα τρομερό!!! Δηλαδή τί να πουν οι Ειδικές Δυνάμεις, τί να πουν οι Τούρκοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Αλβανοί, Κούρδοι, Ισραηλινοί, Κινέζοι κτλ κτλ. Σίγουρα ο στρατός έχει ευθύνη για κάποια πράγματα ΑΛΛΑ ΕΛΕΟΣ!! Θα μπούν καμιά μέρα οι Ρώσοι στρατιώτες σε στρατόπαιδο μας και θα νομίζουν ότι είναι θέρετρο διακοπών!! Με άγχος και τρόμο μου μιλούσαν στην σκοπιά ομογενείς για τον στρατό στην Ρωσία και τα καψώνια!! Καιρός να σταματήσουν λίγο τα κακομαθημένα την κλάψα και να κλείσουν το στόμα τους και να φάνε τα σκατά όπως τόσοι και τόσοι άλλοι πριν από αυτούς (και μάλλον και μετά). Δηλαδή οι αρχαίοι μας πρόγονοι και τόσοι στρατοί στην ιστορία που έχεζαν σε λάκους και πάθαιναν δυσεντερίες και και και τί να πουν (και φυσικά δεν λέω να φτάσουμε σε τέτοιο σημείο). Σχετικά με το 9 μηνο εμένα ΕΜΘ και ΕΠΟΠ μου έλεγαν ότι και όταν ήταν στρατιώτες που είχε 40 φαντάρια κάθε μονάδα 40 και 50 μέσα έκαναν!!!

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ Michael+ 24/08/2010 12:01:05

   Αδερφέ οι "δεν την παλεύω" είναι οι κλαψομ**νηδες της υπόθεσης συνήθως πιτσιρίκια 19-20 χρονών που τους πήρανε από την αγκαλιά της γκόμενας και την κατσαρόλα της μαμάς και νομίζουν ότι έπαθαν ψυχικό τραλαλά.
   Η βαρεμάρα είναι που σε σκίζει στο στρατό σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόκλησης ενδιαφέροντος του στρατιώτη που τον κάνει να βλέπει κάθε υπηρεσία σαν βαριά αγγαρεία.
   Μετά φυσικά βγαίνουν τα πιτσιρίκια στην αγορά εργασίας και βλέπουν τι εστί βερύκοκο.

   Εκπαίδευση χρειάζεται και ΑΓΩΓΗ στο στρατό!!!
   Κάτι να μάθεις, κάτι να νιώσεις και κάτι να σου μείνει δλδ...
   Τίποτα από αυτά δεν γίνονται στα συμβατικά όπλα.

   Να γίνει αγωγή, να μάθει ο πιτσρικάς που βράζει το αίμα του τι εστί πατρίδα και υποχρέωση, να μάθει και να αγαπήσει ιστορίες από το στράτευμα και από μάχες και στρατηγική...να ανοίξει το μυαλό του.
   Να γίνει ΣΟΒΑΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ξεκινώντας από άοπλη μάχη, προχωρώντας στα όπλα (τυφέκιο, περίστροφο), ρίψη χειροβομβίδας, βασική εκπαίδευση πεζικάριου και περνώντας σε εκπαίδευση ανά όπλο και ειδικότητα.
   Τι είναι όλα αυτά δλδ;;;
   Σωματική άσκηση και ιστορίες για μάχες και ανύψωση ηθικού και ΟΠΛΑ και θα πρεπε να θεωρούνται ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ απέναντι σε παλικαράκια 20-25 χρονών...!!!!

   Αλλά για να γίνει ΣΟΒΑΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι ανάλογα και οι αξιωματικοί και όχι να φέρνουν χειρότερα αποτελέσματα από τους φαντάρους στις βολές.
   Το στράτευμα θα πρέπει να είναι κίνητρο για έφεδρους και μόνιμους και όχι αποκούμπι ανεπάγγελτων και βραχνάς για τους νέους.

   Θα πρέπει όμως η πολιτεία να αγαπάει την πατρίδα και να σέβεται τον πολίτη για να γίνουν όλα αυτά...και να μην εργάζεται νυχθημερόν για να αποβάλλει όποιο λόγο φρόνημα και πατριωτισμό έχει απομείνει στους Έλληνες.

   Κάποτε πρέπει να καταλάβουμε ότι εχθρός της πατρίδας και του πολίτη είναι το κράτος και οι πολιτικοί που το υπηρετούν.

 28. Κράτιστος avatar
  Κράτιστος 24/08/2010 14:04:57

  OXI στη θητεία τώρα!!!!!!!!!!!!
  δεν στέλνω τον γιο μου στο κολοχανείο που πήγα για να χάσει 2 χρόνια από την ζωή του!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυστ από κει πουλημένα τομάρια καραβανάδες που χρησιμοποιείτε τα φαντάρια για να σας βάφουν τα σπίτια, να σας ψωνίζουν, να σας βολέυουν τις γυναίκες, κτλ.................

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ Κράτιστος 24/08/2010 14:14:01

   Η μαλακία φόρεσε περικεφαλαία. Αν υπάρχει παράσημο να του το δώσουμε.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Κράτιστος 24/08/2010 14:21:00

   Εγώ πάλι την περηφάνεια στα μάτια του πατέρα μου όταν "έβγαλα" την ορκομωσία και την παρέλαση με τα..."γιωτάδικα" μου τα γόνατα δεν την αλλάζω.

 29. Michael+ avatar
  Michael+ 24/08/2010 14:56:29

  Η θητεία είναι υποχρέωση και τιμή. Οι εξοπλισμοί και η εκπαίδευση απαραίτητο στοιχείο για την ελευθερία και το κύρος ενός έθνους και κύρος=λεφτά. Οικονομία, διπλωματία και κυρίως στρατός είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για ένα ισχυρό και κυρίαρχο ελεύθερο έθνος σύμφωνα με όλους τους αναλυτές και ιστορικούς στον κόσμο.

 30. Νικόλας avatar
  Νικόλας 24/08/2010 19:49:52

  Κάνω την θητεία μου σαν Έλληνας αυτή τη στιγμή όπου μετά από μία απίστευτα δύσκολη εκπαίδευση έγινα στρατονόμος.
  Μας έστειλαν σε κατασκηνώσεις των αξιωματικών όπου παραθερίζουν μαζί με τις οικογένειες τους. Μιας και το πολιτικό προσωπικό είναι ελάχιστο οι στρατιώτες κάνουν τα πάντα και πραγματικά έχω σιχαθεί τους αξιωματικούς για τον τρόπο που φέρονται στους στρατιώτες! Σαν σύγχρονους δούλους!

  • Βασίλης avatar
   Βασίλης @ Νικόλας 24/08/2010 20:36:57

   Από ότι μπορώ να θυμάμαι, η υπηρεσία στα ΚΑΑΥ (κατασκηνώσεις) όπως γράφεις, είναι εθελόντική. Τότε μάλιστα που ήμουν στην υπηρεσία πήγαινε κάποιος με μέσο. Αν συνεχίζει να είναι έτσι, βγαίνεις στην αναφορά, δηλώνεις αδυναμία και επιστρέφεις στη μονάδα, στη σκοπιά, στις συνοδείες φαλάγγων κλπ υπηρεσίες στρατονομίας.

   Αν δεν είναι έτσι και σε πήγαν με το "ζόρι", πάλι μπορείς να βγεις στην αναφορά των ΚΑΑΥ, η να παρουσιαστείς στον εκεί διοικητή, να δηλώσεις ότι θέλεις να φύγεις διότι αυτό που εκτελείς δεν συνάδει με τα καθήκοντα του στρατιώτη και να είσαι σίγουρος ότι θα σε στείλουν στη μονάδα σου.

   Και για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, οι στρατιώτες που με δόντι πάνε στα ΚΑΑΥ, έχουν ελάχιστη επαφή με τους αξιωματικούς και τις οικογένειές τους. Μάγειροι, σερβιτόροι, ΚΨΜ, εξωτερικές καθαριότητες, σκοποί πύλης, ναυαγοσώστες ... αυτά τα καθήκοντα εκτελούν.

   Φίλε μου μη δημιουργείς εντυπώσεις. Αν δεν σου αρέσει φύγε.

   • Νικόλας avatar
    Νικόλας @ Βασίλης 24/08/2010 21:01:36

    Λοιπόν σαν στρατονόμος κάνω συγκεκριμένη υπηρεσία εκεί μέσα και δεν κάνω άλλα πράγματα. Σαν στρατονόμος δεν έχω κανένα παράπονο από τα ΚΑΑΥ.

    Εγώ αναφερόμουν στους απλούς στρατιώτες και στον τρόπο που αντιμετωπίζονται όχι από τους αξιωματικούς παραθεριστές αλλά από τους αξιωματικούς που είναι μόνιμοι εκεί μέσα. Έχουν ρίξει όλη τους την προσπάθεια στο να δείχνουν τα ΚΑΑΥ ένα μέρος διακοπών και αν πάει κάποιος απέναντι στο λόχο των στρατιωτών θα δει ένα μέρος που καταρρέει.

    Και τι είπες;;; Εθελοντική υπηρεσία;;; Πολύ καλό το αστείο σου θα έλεγα...σχεδόν αγγλοσαξονικό!!!

   • Μisha avatar
    Μisha @ Βασίλης 24/08/2010 21:11:48

    Bασίλη,
    όταν ήταν ο παλλήκαρος ο Ματαφιάς στρατηγός στη Λέσβο ήταν ένας σχης στη Μεραρχία, στην Παγανή, που φερόταν με σκαιό τρόπο σε έναν φαντάρο που εβαφε εξωτερικά το κτίριο.
    Σε μια φάση ό σχης είχε πιάσει τη σκάλα που ήταν ανεβασμένος ο στρατιώτης και την ταρακουνούσε φωνάζοντας «Ακόμα να τελειώσεις ρε μ.....;»
    Οι φωνές ακούστηκαν από τον στρατηγό που ήταν στο γραφείο του.Ανοιξε το παράθυρο , κοίταξε προς το σημείο από οπου ακούστηκαν οι φωνές, έκλεισε το παράθυρο και σε λίγο εμφανίστηκε στο σημείο.
    Λέει στον φαντάρο «Παιδί μου κατέβα κάτω».Μόλις κατέβηκε απευθύνθηκε στον σχη «Κύριε Συνταγματάρχα ανεβείτε στη σκάλα».
    Αυτός έκανε όπως διατάχθηκε -Ματαφιάς ήταν αυτός και δε σηκωνε πολλά-και μόλις εφτασε στο πανω σκαλί, ο στρατηγός πιανει τη βαση κι αρχιζει να την ταρακουνάει φωνάζοντας «Ρε μ..... ακόμα να τελειώσεις;».
    Περιττό να πουμε ότι ο σχης κατουρήθηκε πάνω του από το φόβο του.
    Λένε πως ο Ματαφιάς είχε άχτι τους «επαγγελματίες» αξιωματικούς .

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Νικόλας 24/08/2010 21:20:50

   @Νικόλας

   Νικόλα μου μαζί σου. Περίμενα να έχουν αλλάξει κάποια πράγματα σε αυτό τον τομέα, τόσα χρόνια μετά που απολύθηκα, αλλά φαίνεται οτι δεν άλλαξε κάτι δραματικά.

   Εκανα μια μικρή έρευνα για τα ΚΑΑΥ και βρήκα ορισμένες πληροφορίες, πρόσφατες.
   h**p://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=143441&cid=4
   h**p://diktiospartakos.blogspot.com/2009/06/blog-post_12.html

   Οπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, ο στρατός ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΟ ΖΗΤΗΜΑ. Αλλά η αλήθεια είναι πως επιβιώνουν πολλά τέτοια αριστοκρατικά κατάλοιπα. Βέβαια οι αξιωματικοί, οι εξ ευελπίδων, είναι πια οι περισσότεροι παιδιά λαϊκών οικογενειών. Ομως υπάρχει μια παλιά νοοτροπία, πολύ παλιά, με ιστορικές ρίζες, που προσπαθεί να δώσει στον έλληνα αξιωματικό έναν αέρα αριστοκράτη. Δεξιώσεις, ταξίδια κι άλλα τέτοια της σχολής ευελπίδων, που δεν ξέρω αν γίνονται ακόμη, στο τελευταίο έτος. Ισως και να καταργήθηκαν. Ολα αυτά, που δεν είναι όλα κακά αναγκαστικά, έχουν στα μυαλά ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ολιγόμυαλων και φαντασμένων ανθρώπων, και των γυναικών τους, ένα "περίεργο" αποτέλεσμα. Μια ταξική τοποθέτηση ουσιαστικά, αριστοκρατικού τύπου. Που βλέπει τον κληρωτό στρατιώτη περίπου ως υπηρέτη. Που διαχωρίζει ψυχικά τον αξιωματικό από τον στρατιώτη. Ελπίζω να μην είναι όλοι οι σημερινοί αξιωματικοί έτσι.

   Είμαι μαζί σου σ' αυτό λοιπόν για έναν πολύ όμως σοβαρό λόγο, κι όχι μόνο για την απαράδεκτη αντιμετώπιση των στρατιωτών στα ΚΑΑΥ, που υπάρχει από ότι είδα μόλις και είναι αναμφισβήτητη.

   Ο έφεδρος στρατιώτης δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ στα ΚΑΑΥ. Αλλη είναι η ΔΟΥΛΕΙΑ του έφεδρου στρατιώτη: η εκπαίδευση και ΜΟΝΟ η εκπαίδευση. Λήξις. Και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ εκεί στο ΓΕΣ και στο υπουργείο θα πρέπει καταργήσουν αυτές τις αποσπάσεις στα ΚΑΑΥ. Να απασχολούν αποκλειστικά πολιτικό προσωπικό. Ειδικά τώρα με την 9-μηνη θητεία και τα συναφή προβλήματα. Δεν έχει καμμιά δουλειά ο έφεδρος σε αυτές τις κατασκηνώσεις.

   Η θητεία ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.
   Η θητεία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΡΑΠΕ ΜΕ ΠΑΓΑΚΙΑ.

   Θα έχεις όμως την ευκαιρία σε αυτή τη ζωή να διαπιστώσεις πολλές φορές το εξής παράδοξο: Πως ακόμη και για τα πιο ΞΕΚΑΘΑΡΑ πράγματα, τα πιο ΦΑΝΕΡΑ και τα πιο ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ, να χάνεται η πραγματική τους αλήθεια, το νόημα τους το αληθινό, η καθαρότητα και η διαφάνεια. Πίσω από μια σειρά από παρανοήσεις, μυθολογίες, νοοτροπίες, συνήθειες, ρομαντισμούς και τα παρόμοια.

   Ενα τέτοιο είναι η πατρίδα. Πατρίδα είναι οι άνθρωποι που την απαρτίζουν. Ολοι εμείς. Από τη γιαγιά που ψήνει καφεδάκι με τη γειτόνισσα της στο Ορμένιο μέχρι τα παιδάκια που παίζουν στην αυλή του δημοτικού σχολείου στη Γαύδο. Οι άνθρωποι είναι η πατρίδα μας. Γιατί χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει πατρίδα.

   Ενα άλλο τέτοιο πράμα είναι η θητεία. Η θητεία είναι υποχρέωση. Χρέος. Στην πατρίδα. Δηλαδή σε μας. Σε μας όλους κάνεις το χρέος σου τώρα. Σε κανέναν άλλο. Και το χρέος αυτό είναι απλό αλλά πολύ σοβαρό. Θητεία δεν είναι να πάω 9 μήνες και να περιμένω να περάσουν και μαύρη πέτρα πίσω μου. Αλλά ότι ήρθα εδώ για να μάθω και να ασκηθώ ώστε να υπερασπίσω τους δικούς μου ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, αν χρειαστεί ποτέ. Την πατρίδα μου δηλαδή. Που είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ξυπνάνε κάθε πρωί για να πάνε στη δουλειά τους, στο σχολείο και τις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι η θητεία: Να ασκηθώ στο πως θα γίνω υπερασπιστής των συμπατριωτών μου. Εγινε αγγαρεία βέβαια, ενώ δεν θα 'πρεπε. Και δεν φταις εσύ φυσικά γι' αυτό.

   Κάνε τη θητεία σου όσο πιο σωστά μπορείς λοιπόν. Μάθε αυτά που πρέπει και μπορείς να μάθεις. Και κοίτα να βοηθήσεις κι εσύ μετά, φεύγοντας από το στρατό, να τα αλλάξουμε όλα αυτά τα στραβά και τα άσχημα. Και να τα ξαναδώσουμε το νόημα που χάθηκε. Να τα ξαναδώσουμε ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΗΜΑ. Ωστε τα παιδιά τα δικά σου να ξέρουν ΚΑΛΑ και τι είναι ΠΑΤΡΙΔΑ και γιατί πρέπει να κάνουν την ΘΗΤΕΙΑ τους σε αυτή.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ Θραξ Αναρμόδιος 25/08/2010 00:09:36

    Έχεις δίκιο και είσαι σωστός σε αυτά που γράφεις. Επέτρεψέ μου όμως κάποιες επισημάνσεις.

    Πότε δεν μπορούμε να ξέρουμε την ακριβή αλήθεια για ότι γράφεται με ανωνυμία. Αυτό το λέω διότι οι νέοι που πάνε στρατιώτες είναι γενικά προκατειλημμένοι με τη στρατιωτική ζωή όπως και με κάθε μορφή εξουσίας και επιβολής. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους νέους, αλλά και για όλους τους ανθρώπους. Και εγώ είτε κατ’ ιδία, είτε με φίλους, έχω ρίξει τα «μπινελίκια» σε προϊστάμενους διοικητές, μεράρχους κλπ όταν ένοιωθα έντονη τη πίεση ή είχα διαφορετική άποψη για κάποιο ζήτημα, αλλά όφειλα να υπακούσω.

    Με αυτά που γράφω δεν αρνούμαι τις κακές συμπεριφορές, άλλωστε είναι γνωστό ότι η εξουσία διαφθείρει. Και εγώ έκανα λάθη και σήμερα που γυρίζω πίσω, πιστεύω ότι κάποια πράγματα έπρεπε να τα δω και να τα κάνω διαφορετικά.

    Και βεβαίως υπάρχουν προβλήματα:
    α) Πρώτα και κύρια οφείλονται στο σύστημα παραγωγής στελεχών. Ονομάζονται πρώτα υπαξιωματικοί και στη συνέχεια αξιωματικοί, άτομα που είχαν προσληφθεί για μισθοφόροι στρατιώτες και οι περισσότεροι για το μόνο που άξιζαν, είναι να τους «δέρνεις». Σε μερικά χρόνια η μισή δύναμη του στρατού θα είναι αξιωματικοί. Είναι σίγουρο ότι στα ΚΑΑΥ, ανάθεμα αν υπάρχει κάποιος της ΣΣΕ.
    β) Το σύστημα εισόδου στις στρατιωτικές σχολές πάσχει. Μπαίνουν νέοι που δεν τους ενδιαφέρει ο στρατός, απλά για να εξασφαλίσουν το σταθερό μισθό. Πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Αυτοί που θα θελήσουν να σταδιοδρομήσουν στο στρατό θα πρέπει πάνω απ’ όλα να το επιθυμούν με όλη τους τη δύναμη. Θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή τους.
    γ) Τα προγράμματα εκπαίδευσης των στρατιωτικών σχολών θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα μαθήματα, διοίκησης, ηγεσίας, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, συμπεριφοράς, στρατιωτικής ιστορίας. Στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ένας αξιωματικός, ασχολείται με ανθρώπους.
    δ) Θα πρέπει να μπει φραγμός στη παραγωγή αξιωματικών από μισθοφόρους στρατιώτες. Αυτό θα πρέπει να γίνεται ύστερα από αδιάβλητες εξετάσεις, τύπου πανελληνίων, ή τουλάχιστο κάτι που να διασφαλίζει το αδιάβλητο. Και οπωσδήποτε εκπαίδευση σε κάποια σχολή.

    Τώρα διάβασα τις καταγγελίες στο μπλογκ του «Ι4 – αστράτευτου τρελάκια». Προσωπικά δεν τρέφω καμιά εμπιστοσύνη σε αυτά που γράφει στο μπλογκ του κάποιος που αρνήθηκε να υπηρετήσει. Επιπλέον κάτι διάβασα σχετικά με τη θητεία του γιού του. Πιστεύω λοιπόν ότι για να αρθρώνεις καταγγελτικό λόγο θα πρέπει να έχεις και τα ανάλογα εχέγγυα.

    Λίγος σχολιασμός σε κάποια άλλα:

    «Ομως υπάρχει μια παλιά νοοτροπία, πολύ παλιά, με ιστορικές ρίζες, που προσπαθεί να δώσει στον έλληνα αξιωματικό έναν αέρα αριστοκράτη. Δεξιώσεις, ταξίδια κι άλλα τέτοια της σχολής ευελπίδων»

    Εδώ επέτρεψέ μου να διαφωνήσω κάθετα.
    * Τα ταξίδια είναι καθαρά εκπαιδευτικά και διεξάγονται από όλες τις σχολές. Της σχολής πολέμου, ήταν και πολύ κουραστικά. Νύκτα στις 0200 να συνδέεις χάρτες και να ετοιμάζεις ενημερώσεις. Ο κάθε σπουδαστής τη δική του. Όταν επισκεπτόμασταν την έδρα ενός σχηματισμού γινόταν γεύμα ή δεξίωση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι κακό σε αυτό. Υπόψη σαν αξιωματικοί το πληρώναμε.
    * «Αριστοκρατικό». Βάλε λίγο νερό στο κρασί σου. Όπως είπες παιδιά λαϊκών οικογενειών είμαστε. Ο πατέρας μου ήταν τσαγκάρης. Οι δήθεν «αριστοκράτες» υπάρχουν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και μη στοχοποιούμε τους αξιωματικούς.. Οι περισσότεροι συμμαθητές μου στη Σχολή Ευελπίδων παιδιά της αγροτιάς ήταν.

    Tα ΚΑΑΥ οπωσδήποτε θα πρέπει να λειτουργήσουν με πολιτικό προσωπικό.

    Σε όλα τα άλλα που γράφεις για τη θητεία: Πολύ εύστοχα και αληθινά. + 1.000.000%

   • Αρματιστής avatar
    Αρματιστής @ Θραξ Αναρμόδιος 25/08/2010 00:21:29

    Και να συμπληρώσω κάτι ακόμα.
    Όπως έγραψα και παραπάνω η θητεία στα ΚΑΑΥ είναι (ήταν) εθελοντική. Έχει σημασία ότι οι περισσότεροι και ειδικά στον Άγιο Ανδρέα, που αναφέρεται και το h**p://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=143441&cid=4
    βάζουν μέσο.

    Επειδή πιστεύω ότι η αξιοπρέπεια είναι "πολύ μεγάλο πράγμα", όποιος στρατιώτης πάει στα ΚΑΑΥ και δέχεται να κάνει την ορντινάτσα (υπόψη ότι έγώ αυτό δεν το πρόλαβα στο στρατό), έχει και τη δική του ευθύνη. Ειδικά τη σημερινή εποχή. Προσωπικά εγώ, θα ένοιθα μειωμένος αν ο γιός μου έκανε το σερβιτόρο σε κάποια λέσχη ή ΚΑΑΥ.

 31. Γιώργος Κ avatar
  Γιώργος Κ 25/08/2010 17:23:46

  Παρακαλώ επιτρέψτε μου να καταθέσω και εγώ το δικό μου σχόλιο. Το 2000 υπηρέτησα και εγώ στο συγκεκριμένο όπλο, ως έφεδρος υπαξιωματικός και με ειδικότητα ΑΠΜΑ, στην αποσπασμένη από την Κομοτηνή στον Λαγό Έβρου 212 ΕΜΑ. Για κάποιους από εμάς μάλιστα που γνωρίζαμε τον επιχειρησιακό σκοπό της συγκεκριμένης Επιλαρχίας, το «ΕΜΑ» μεταφραζόταν ως «Εθελοντική Μονάδα Αυτοκτονίας». Ο προφανής λόγος της παράφρασης (και προς επικύρωση των γραφόμενων του φίλτατου κου. Αρματιστή), ήταν η σε περίπτωση σύρραξης αντιμετώπιση μιας καλά οργανωμένης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ στα μοναδικά χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία, κοντά στην Ανδριανούπολη.
  Προσωπικά λοιπόν :
  Θεωρώ τιμή μου που υπηρέτησα στο όπλο.
  Θεωρώ τιμή μου που γνωρίστηκα με τους αξιωματικούς που έτυχε τότε να με διοικούν.
  Θεωρώ αυτονόητο να καθαρίσω την τουαλέτα που αφοδεύω και εγώ, να καθαρίσω το δίσκο που έφαγα (μαζί με άλλους, εφόσον αύριο κάποιος άλλος θα καθαρίσει τον δικό μου).
  Θεωρώ αυτονόητη την άσκηση (είτε σωματική, είτε στα όπλα που έχεις κληθεί να μάθεις την χρήση τους). Άλλωστε δεν καταταγήκαμε για διακοπές διάρκειας 18 μηνών.

  Φυσικά και εγώ τότε στα 20 κάτι μου, απαλλαγμένος ακόμη από ευθύνες (οικογενειακές, εργασιακές κλπ), έφτασα κάποιες φορές σε σημείο αγανάκτησης.
  Αρκετά χρόνια μετά όμως, βλέπω τα δεδομένα διαφορετικά. Δυστυχώς δεν έχουμε την γεωγραφική θέση της Ελβετίας. Δυστυχώς έχουμε τους συγκεκριμένους γείτονες, με τον εξ ανατολών να μας θεωρεί ακόμη αποσχισμένη επαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, και τους εκ βορρά να βλέπουν την Ήπειρο και την Μακεδονία μελλοντικές αποικίες. Μεγαλώνω δύο παιδιά για τα οποία εύχομαι (όπως και για τα παιδιά όλου του κόσμου) να μην βιώσουν ποτέ πολεμική σύρραξη. Σε περίπτωση που γίνει όμως, θα γίνω και εγώ κομμάτι του στρατού που ΑΞΙΩΝΩ να προστατεύσει τα παιδιά μου. Και ΑΞΙΩΝΩ δεν σημαίνει ΑΠΑΞΙΩΝΩ, όπως βλέπω ότι γίνεται από ορισμένους σ’ αυτό το νήμα.
  Φυσικά και το στράτευμα ως μέρος της ελληνικής κοινωνίας, είναι εμποτισμένο με όλα τα στραβά της. Γιατί εσύ κύριε που καλείσαι να αντιμετωπίσεις τον «βυσματία» στον στρατό, θα κληθείς να τον αντιμετωπίσεις και στην εταιρία που θα εργαστείς αύριο. Εσύ που καλείσαι να διαχειριστείς το στραβόξυλο αξιωματικό, θα κληθείς να διαχειριστείς το στραβόξυλο προϊστάμενο. Μάθε λοιπόν να τους αντιμετωπίζεις και σταμάτα την μοιρολατρία.

  Η καθημερινότητα της ζωής μας είναι πολύ σκληρότερη εκτός απ’ ότι εντός μιας στρατιωτικής θητείας.

  Ζητώ συγνώμη για την μακροσκελή απάντηση.

  Γιώργος

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Γιώργος Κ 25/08/2010 19:06:36

   Γιώργο σε ευχαριστώ για τα καθαρά λόγια σου.
   Μόνο ένας αρματιστής θα μπορούσε να τα γράψει όσα έγραψες.

   Να εξηγήσω για αυτούς που δεν καταλαβαίνουν τις στρατιωτικές συντμήσεις.
   ΑΠΜΑ = Αρχηγός Πληρώματος Μέσων Αρμάτων.

   Και κάτι που δεν καταλαβαίνουν οι αστράτευτοι και οι οπάδοι του μισθοφορικού στρατού:
   Ήσουν κληρωτός με άριστη εκπαίδευση

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Αρματιστής 25/08/2010 19:32:08

    Καταλαβαίνω την σύμπνοια και το πνεύμα μονάδος των συμμαχητών του ενδόξου όπλου του Ιππικού-Τεθωρακισμένων αλλά μη λησμονάτε πως το φίδι από την τρύπα το βγάζουμε εμείς του ενδοξοτάτου Πεζικού (lol).

    Η δύναμη των αρχαίων ιαχών "αλαλά" και "ελελεύ", επιζεί στη δική μας "αέρα".

    Δεν λέω, καλά κι ωραία τα ατσάλινα οχήματά σας, αλλά εμείς ανεβαίνουμε στο ύψωμα με την αρβύλα μας την τιμημένη, και το σταθεροποιούμε με τα ορύγματά μας, με τα λιανοντούφεκά μας και τα πολυβολάκια μας το φορητά. Με τα κορμιά μας τα ίδια.

    Ασε που η καλύτερη φασολάδα γίνεται ΜΟΝΟ από τα δικά μας τα μαυρο-κάζανα. Σας φιλέψουμε όποτε θέλετε.

    Μη μας κλέψετε τώρα τη δόξα (και τα κορίτσια), επειδή βρεθήκατε δύο μαυρο-μπερέδες μαζί εδώ μέσα. (λολ εκ νέου)

    Θραξ Αναρμόδιος

   • tsilivithras avatar
    tsilivithras @ Αρματιστής 25/08/2010 20:03:46

    Θράκα για τη φασολάδα έχεις δίκιο...οι "μαύροι" πάντα χρειάζονται ένα καλό πεζικάριο να ετοιμάσει το φασόλι όταν γυρίσουν κουρασμένοι.

    Είστε για τους αρματιστές ότι είναι και οι ντράμερ για τους μουσικούς...καλή παρέα.

    Όπως κατάλαβες, 3 οι "μαύροι" εδώ μέσα...

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Αρματιστής 25/08/2010 20:03:47

    Τα άρματα χρειάζονται εκπαιδευμένους τεχνίτες (ΤΕΟ) για να τα συντηρούν, περισυλλογάδες για να τα μαζεύουν όταν χαλάνε, κλπ. Ζήτω το Τεχνικό Σώμα!
    Υπάρχει ακόμα το 12ο Τάγμα Τεχνικού στην Αλεξανδρούπολη ή έχει υπαχθεί οργανικά αλλού?
    (Υπάρχουν πιο ψηλές γυναίκες από τις Θρακιώτισσες αλήθεια?)

   • Γιώργος Κ avatar
    Γιώργος Κ @ Αρματιστής 26/08/2010 10:04:22

    Αγαπητέ κε. Αρμαρτιστή,

    Η αρτιότητα της εκπαίδευσης μπορεί να φανεί κατ’ εμέ (και μακριά από όλους), μόνο στο πεδίο μια μάχης. Δυστυχώς όμως (και πάλι προς επικύρωση των γραφομένων σου), χρησιμοποίησες τον σωστό χρόνο. «Ήμουν», «Υπήρξα» ένας – ενδεχομένως καλά - εκπαιδευμένος κληρωτός. Δεν είμαι πλέον. Κι αυτό γιατί δεν κλήθηκα ουδέποτε για μετεκπαίδευση, ούτε μία φορά. Ενάμιση χρόνο μετά την απόλυσή μου έλαβα λευκό φύλο πορείας, στα 25 μου και σήμερα είμαι 34, οπότε και είμαι πεπεισμένος ότι δεν πρόκειται να λάβω φύλλο πορείας για μετεκπαίδευση στο όπλο.

  • Alex avatar
   Alex @ Γιώργος Κ 25/08/2010 20:20:03

   Πυ-ρο-βολικο ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ...ε να και ενας του πυροβολικου εδω χαχαχα

 32. Γιώργος Κ avatar
  Γιώργος Κ 26/08/2010 10:13:21

  Αγαπητοί συμφορουμήτες,

  Μη «σφάζεστε» για το ποιο όπλο ή σώμα είναι το καλύτερο. Όλα έχουν το δικό τους σημαντικό επιχειρησιακό ρόλο σε μια μάχη, όλα είναι σημαντικά ειδάλλως απλά δεν θα υπήρχαν.
  Κρατήστε δυνατές τις αναμνήσεις σας απ’ το στράτευμα. Θα χρειαστούν σε λίγο καιρό, όταν θα πρέπει στο μυαλό μας να διαχωριζόμαστε απ’ την «μεγάλη πύλη» στην οποία θα δίνουμε τα διαπιστευτήριά μας … χωρίς πόλεμο μάλιστα !!!

 33. (A)θανάσης avatar
  (A)θανάσης 26/08/2010 10:18:37

  Λουτράκι και τα μυαλά στα κάγκελα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.