#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/11/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πιο κοντά σε συμφωνία με υποχώρηση ΔΝΤΟυσιαστική κίνηση με στόχο τη διευκόλυνση της λήψης απόφασης για την Ελλάδα τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Εurogroup, έκανε το ΔΝΤ, το οποίο μετακινείται από τη θέση του σε σχέση με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους κάνοντας το μισό δρόμο, ενώ ζητάει από τους Ευρωπαίους να καλύψουν τη διαφορά που απομένει.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αυτή τη στιγμή με τα μέτρα που έχουν συζητηθεί μέσω των διαφόρων εναλλακτικών σεναρίων φαίνεται ότι το χρέος το 2020 θα έχει υποχωρήσει στο 129%, ενώ το ΔΝΤ ζητούσε να μειωθεί στο 120%. Ο διεθνής οργανισμός κάνει ένα βήμα προσέγγισης αποδεχόμενο το χρέος να κυμανθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Η υποχώρηση αυτή διευκολύνει την εξεύρεση λύσης κατά 8 δισ. ευρώ.

Από χθες το βράδυ η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup ξεκίνησε τις συζητήσεις για την Ελλάδα με φυσική παρουσία των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και το Δευτέρα το πρωί με διάφορες μορφές (τηλεδιασκέψεις κλπ).Θα επεξεργαστούν και θα κοστολογήσουν όλα τα σενάρια που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω υποχώρηση του χρέους.

Αναφορικά με τα σενάρια, φαίνεται ότι οι εταίροι συμφωνούν στο θέμα της επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα σε τιμές χαμηλότερες τις ονομαστικής τους αξίας. Θα αγοραστούν από ιδιώτες επενδυτές σε τιμής 30-35% της ονομαστικής τους αξίας.

Βρίσκονται επίσης πολύ κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από ομόλογα που κατέχουν και τα οποία αγόρασαν σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.

Το πρόβλημα που οδήγησε σε αδιέξοδο και τη συνεδρίαση της Τρίτης, στο οποία θα εστιαστούν πλέον και οι προσπάθειες των τεχνοκρατών αρχικά και των πολιτικών στη συνέχεια, είναι η μείωση όλων των επιτοκίων, δηλαδή και των διμερών δανείων των 53 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα μας από τους Ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, αλλά και αυτών που θα πάρει τώρα από τον Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα επιτόκια αυτά θα πρέπει να πέσουν κάτω του κόστους, δηλαδή οι εταίροι θα πρέπει να μας τα δώσουν με ζημιά, ώστε να μειωθεί δραστικά το ελληνικό χρέος.

Την Τρίτη ορισμένες χώρες υποστήριξαν ότι δεν είχαν υπολογίσει αυτή τη ζημιά στον προϋπολογισμό τους, ενώ οι υπουργοί δεν είχαν εξουσιοδότηση να συναινέσουν με αυτές τις επιπτώσεις και γι΄ αυτό δεν υπήρξε συμφωνία.

Το όλο θέμα συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής μεταξύ ηγετών χωρών της Ευρωζώνης, ενώ είναι βέβαιο ότι το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε και στη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου.

Το έργο των υπουργών τη Δευτέρα για εξεύρεση λύσης θα μπορούσε να διευκολυνθεί στην περίπτωση που στη διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 υπάρξει βελτιωμένη πρόταση για τη χώρα μας που θα αναγνωρίζει τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι πιέσεις κορυφαίων κοινοτικών αξιωματούχων ενόψει της Δευτέρας. Χθες από την ολομέλεια της Ευρωβουλής, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, μιλώντας στο όνομα της Κομισιόν, ζήτησε την πολιτική στήριξη των ευρωβουλευτών για να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να διευκολυνθεί εκταμίευση της δόσης σύμφωνα με τους όρους που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

Ο κ. Ρεν χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι Eurogroup αναγνώρισε ότι οι ελληνικές αρχές είχαν εφαρμόσει επιτυχώς όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν συμφωνηθεί, κάτι που δείχνει πολύ σημαντική προσπάθεια από πλευράς Ελλάδας.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε το μύθο ότι δεν έχει σημειωθεί  πρόοδος στην Ελλάδα, είναι μια εντύπωση λανθασμένη και άδικη», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έκανε όσα έπρεπε και τώρα ήρθε η ώρα να  κάνουν και οι διεθνείς εταίροι αυτό που τους  αναλογεί.

Ο Αντιπρόεδος Ρεν κάλεσε τους εταίρους να επανέλθουν στη συνεδρίαση της Δευτέρας με εποικοδομητικό πνεύμα και να ξεπεράσουν την καταστρεπτική νοοτροπία των «κόκκινων γραμμών». «Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην ληφθεί απόφαση για το ελληνικό πακέτο, η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας και η Κομισιόν  εργάζεται στο μέγιστο βαθμό και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να πετύχουμε συμφωνία για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», κατέληξε ο Φιλανδός Αντιπρόεδρος καταχειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.

Νίκος Μπέλλος, από Βρυξέλλες για τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής 23/11/2012 12:01:27

    Σχόλιο για την εξαιρετική φωτογραφία που αλίευσε ο Φάκτορας: δεν σας θυμίζει έντονα τη γνωστή σκωπτική γελοιογραφία (η οποία κοσμεί το "East Side Gallery"), με το παθιασμένο φιλί των Χόνεκερ και Μπρέζνιεφ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.