#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/03/2013 07:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πιθανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το «καυτό» θέμα των απολύσεωνΓια τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη θα παραμείνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας, καθώς τα μέτωπα είναι πολλά και ανοικτά, με κυριότερο αυτό τον απολύσεων. Μια ακόμη κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να είναι αυτή με τον Γ. Στουρνάρα την επόμενη Κυριακή καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρξει και τρίτη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Γιάννη Στουρνάρα, την προσεχή Κυριακή, χωρίς αυτό να αποκλείει και άλλες συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο.

Πάντως, μόνο εύκολα δεν είναι τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις, ειδικά στο ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο, μετά και τη δήλωση Μανιτάκη ότι δεν υπάρχουν 7.000 επίορκοι για να απολυθούν.

Επομένως, κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα ικανοποιηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του δημόσιου τομέα. Η μια λύση θα ήταν να παρουσιαστούν στοιχεία για οικειοθελείς αποχωρήσεις, κάτι που όμως η τρόικα δεν αποδέχεται.

Ο Αντ. Μανιτάκης βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς δεν μπορεί να διαχειριστεί τις πιέσεις που δέχεται, έστω κι αν ο ίδιος δηλώνει ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις παρά διάσταση απόψεων.

«Είναι φυσικό αυτή την περίοδο ο σχεδιασμός να επικεντρώνεται στο σχήμα της κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων» που πρέπει να έχουν βγει σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος Απριλίου, σημείωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ταυτόχρονα, όμως επισημαίνει ότι «ο ποσοτικός στόχος της μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα πρέπει να συνδυάζεται με την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, και αυτό φροντίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».

Σε ότι αφορά το θέμα με τους επίορκους και την απομάκρυνσή τους, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζουν ότι ορίστηκαν, πλέον, τα νέα πειθαρχικά συμβούλια (με τη συμμετοχή δικαστικών), θα επισπευσθούν οι διαδικασίες και σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα.

Παράλληλα, σημειώνουν, με έμφαση, ότι ο αριθμός των 7.000 επίορκων, που θα πρέπει να απολυθούν άμεσα είναι αβάσιμος και επιπλέον, αναφέρουν ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την απόλυση επίορκων υπαλλήλων.

Χθες απόγευμα, εξάλλου, προέκυψε και νέο πρόβλημα καθώς πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των στελεχών των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών με το τεχνικό κλιμάκια της τρόικας για το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ. Η τρόικα αντιδρά στον αριθμό των δόσεων που εκτιμά ότι είναι πολλές με βάση την πρόταση του υπουργείου Εργασίας, ωστόσο συμφωνήθηκε να αναζητηθεί μια «ενδιάμεση λύση».

Θετικοί εμφανίστηκαν οι τροικανοί στο θέμα της πληρωμής του ενιαίου φόρου ακινήτων σε πέντε δόσεις. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό για να μιλήσει κανείς έστω και για σύγκλιση απόψεων αφού το θέμα των απολύσεων καίει τους πάντες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «κόκκινες» κάρτες της τρόικας θα συζητηθούν σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ίσως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την τρόικα να αναχωρεί την ερχόμενη Παρασκευή ή το άλλο Σαββατοκύριακο. Οι απολύσεις είναι ένα θέμα που μπορεί να προκαλέσει διχασμό αφού και τα τρία κόμματα αντιδρούν σε μαζικές και τυφλές απολύσεις, συμφωνούν όμως στην απομάκρυνση των επίορκων που όμως δεν είναι μια κρίσιμη »μάζα» που θα ικανοποιούσε την τρόικα η οποία ζητά διευθύνσεις, ονόματα και χρονοδιαγράμματα για συγκεκριμένες απολύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.