#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/01/2012 13:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πιέσεις να αγοράσει η Ελλάδα γερμανικά όπλα με αντάλλαγμα την δόση!Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για αγορά όπλων από την Γερμανία με ουσιαστικό αντάλλαγμα τη νέα δόση, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Welt. Δηλαδή με το ένα χέρι θα πάρουμε λεφτά (ως δάνειο) και με το άλλο θα τους τα επιστρέψουμε (ως εξοπλισμούς)!

Η Welt  τονίζει ότι Ελλάδα και Πορτογαλία είναι οι καλύτεροι αγοραστές της γερμανικής στρατιωτικής βιομηχανίας και εμφανίζει δήλωση παράγοντα των Αθηνών σύμφωνα με την οποία «αν δοθεί η επόμενη δόση, υπάρχει πραγματικό ενδεχόμενο να υπογραφούν νέα συμβόλαια». Η συνεπαγωγή είναι καθαρή: όπλα αντί δανείου. Έτσι η Γερμανία θα κερδίσει πολλαπλά από την εκταμίευση της δόσης του νέου δανείου…

«Εάν εκταμιευτεί τον Μάρτιο η επόμενη δόση των 80 δις ευρώ, υπάρχει σημαντική πιθανότητα να συναφθούν νέα συμβόλαια», σημειώνει ο παράγοντας που δρα στην Αθήνα, τονίζοντας ότι «ακόμη και εάν περισσέψει ένα δις μπορεί να υπάρξει δεσμευτική παραγγελία για ένα Eurofighter ή μία φρεγάτα». Επισυνάπτει δε και μία δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, που είπε πως «είτε το θέλουμε είτε όχι, η Ελλάδα υποχρεούται να διαθέτει ισχυρό στρατό» (!!!).

Πάντως ακόμη και η γερμανική εφημερίδα θεωρεί «παράλογο» το ότι τα πακέτα μέτρων «έχουν προσπεράσει σχεδόν χωρίς ίχνη το στρατό και τους εξοπλισμούς», την ώρα που «παίζεται» τους επόμενους κρίσιμους μήνες η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, με τη λιτότητα να έχει οδηγήσει τους γιατρούς στα νοσοκομεία σε απεργία, τα βιβλία να είναι είδος υπό εξαφάνιση στα σχολεία και τους δημόσιους υπάλληλους να απεργούν υπό τον φόβο των απολύσεων.

Όπως αναφέρει η Welt, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπεται μείωση μόνο 0,2% στους εξοπλισμούς, δηλαδή περίπου 457 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα οι κοινωνικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,8 δις ευρώ…

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 10/01/2012 14:11:25

  Ὑπάρχει ἀκόμα ἀμφιβολία ὃτι ὃλοι δουλεύουν γιά τόν περαιτέρω πλουτισμό τῆς Γερμανίας καί ὃτι οἱ Γερμανοί μᾶς δουλεύουν ὃλους;

 2. Bodinus1576 avatar
  Bodinus1576 10/01/2012 14:13:35

  Είστε σίγουροι για αυτό που αναδημοσιεύετε ότι "τα πακέτα μέτρων «έχουν προσπεράσει σχεδόν χωρίς ίχνη το στρατό και τους εξοπλισμούς»,"?

  • Lampros avatar
   Lampros @ Bodinus1576 10/01/2012 14:54:08

   +100000
   Δεν νομιζω πως ισχυει αυτό.

 3. drider avatar
  drider 10/01/2012 14:19:25

  Για όποιον ενδιαφέρεται, το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ακόλουθη διεύθυνση:

  h**p://www.zeit.de/2012/02/Ruestung-Griechenland

  Ποίος είναι ο άνδρας που πηγαινοέρχεται στο υπουργείο Άμυνας και φωτογραφίζεται με τους στρατηγούς;!

 4. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 10/01/2012 14:28:55

  Αυτός ο "παράγοντας", μήπως κατοικοεδρεύει στην οδό... Αραβαντινού;

 5. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 10/01/2012 15:36:51

  Να μήν παρεβλέπουμε όμως και την άλλη διάσταση του προβλήματος: Οτι σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα έχουν στο Αιγαίο το F-35 , ενώ εμείς ακόμα θα πετάμε το A-7 κολημένο με σελοτέιπ...

  Αν είμασταν ικανοί , θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το καρότο των εξοπλιστικών παραγγελιών , μαζί με το μαστίγιο της απειλής για πτώχευση/δραχμή, για να διαπαραγματευθούμε καλύτερα.

  Αλλα που μαγκιά...

  • drider avatar
   drider @ ΣΤΕΛΙΟΣ 10/01/2012 15:48:33

   Επέτρεψε μου να σου εξηγήσω πώς πάει το παραμύθι. Οι εταίροι έχουν ανάγκες, οι ενδιάμεσοι έχουν ανάγκες, οι στρατηγοί αποκτούν επιχειρησιακές ανάγκες...

   Ο λαός δεν έχει ανάγκες; Οι εκπρόσωποι του λαού τί κάνουν για αυτές; Αυτή την εποχή δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε για νέα εξοπλιστικά.

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ drider 11/01/2012 10:55:32

    drider, δεν σε κατάλαβα ακριβώς. (απαντώ με καθυστέρηση γιατί χθές δεν μπορούσα) .

    Επειδή είμαι απο ακριτικό νησί του Ανατολικού Αιγαίου, έχω ζήσει στο πετσί μου την πραγματικότητα ,πως δηλαδή το προβλημα δεν είναι "οι επιχειρησιακες ανάγκες που δημιουργούν οι στρατηγοί" ,αλλα απλά, το ότι έχουμε απέναντι την Τουρκία. Δυστυχώς δεν έχουμε την καλή τύχη να έχουμε σύνορα με τη... Νορβηγία . Και πάλι καλά που η κόντρα Ισλαμιστών-Κεμαλικών (και Κουρδων) έχει προς το παρόν εμποδίσει την Τουρκία να εκμεταλευτεί την αδυναμία μας. Για τον ίδιο λόγο όμως ,μπορεί αν πάσα στιγμή να έχουμε και καμιά προβοκάτσια.

    Αλλο θέμα το ότι,ιδανικά, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να ξοδεύουμε λεφτά για εξοπλισμούς, και άλλο το οτι η διαφθορά και η σαπίλα του Δημοσίου έχει φτάσει δυστυχώς και στις προμήθειες των Ε.Δ.

    • drider avatar
     drider @ ΣΤΕΛΙΟΣ 11/01/2012 11:48:56

     Καλημέρα Στέλιο,

     θα ήθελα να μου απαντήσεις στα εξής δύο ερωτήματα:
     1) Έχετε ικανοποιητικές υποδομές υγείας, σχολεία στο νησί;
     2) Πόσα και πόσα είναι τα οπλικά συστήματα που έχουμε πάρει ανά καιρούς και υπολειτουργούν γιατί: α. δεν τα πήραμε με οπλισμό/ανταλλακτικά β. δεν υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό γ. δεν μπορούν να διασυνδεθούν με τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα

     Η γνώμη μου είναι ότι έχουμε "σαβουρώσει" τα τελευταία χρόνια από "υπερσύγχρονα" οπλικά συστήματα που τελικά είτε δεν μπορούν να ενταχθούν ικανοποιητικά στην άμυνα της χώρας είτε δεν είναι βιώσιμη η συντήρηση τους.

     Επίσης σκέψου πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή όλων μας αν τα αντίστοιχα κονδύλια είχαν διατεθεί για την ανάπτυξη των δομών της παιδείας και της υγείας.

     Τέλος αναφέρω ότι τα εξοπλιστικά έχουν συνεισφέρει τα μάλα στην εκτόξευση του δημοσίου χρέους. Απλώς ήταν χρέος που μπορούσε να "κρυφτεί" πολύ πιο εύκολα μέσω της μεταχρονολόγησής του (προσμετράται κατά την παραλαβή και όχι κατά την παραγγελία), σύμφωνα με τους κανόνες της Eurostat (τυχαίο; δεν νομίζω).

     Άρα δυνητικά αντιμετωπίζουμε στην παρούσα συγκυρία να πάρουμε τελικά το καινούργιο δάνειο (~80 δις) και ταυτόχρονα και ως προϋπόθεση για να γίνει αυτό να χρεωθούμε άλλα 10 δις για εξοπλιστικά που θα "σκάσουν" μεταχρονολογημένα σε κανένα 5αρι χρόνια.

     Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και στην πράξη (χρεωκοπημένοι στην ουσία είμαστε εδώ και πολύ καιρό) ακριβώς γιατί πρέπει να αποπληρωθούν 14 δις σε δάνεια (ομόλογα) τον προσεχή Μάρτιο. Το αναφέρω ως μέτρο σύγκρισης, του τι δηλαδή αντιπροσωπεύουν αυτά τα 10 δις στην παρούσα πραγματικότητα.

     Τα Επίκαιρα είχαν ένα πολύ καλό άρθρο στο πώς προέκυψε ξαφνικά η "ανάγκη" για την παραγγελία ειδικότερα των eurofighter. Το παραθέτω:

     h**p://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=35478&category_id=0

     • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
      ΣΤΕΛΙΟΣ @ drider 11/01/2012 12:29:24

      Ναι δε διαφωνούμε κατα βάση ,αν διαβάσεις την τελευταία μου παράγραφο.

      Αλλά βέβαια, οι όποιες υποδομές υγείας, σχολεία κλπ που έχουμε, είναι σαφώς καλυτερες απο τις υποδομές που έχουν οι Ελληνες ,πχ ,της Ιμβρου ,αν έχει απομείνει κανένας. Λογικό δεν είναι να μη θέλω να έχουμε την τύχη τους?

      Για μάς (αν και εγώ μένω τώρα στην Αθήνα δυστυχώς) ,η Τούρκικη απειλή είναι πολύ χειροπιαστή, όπως πιστεύω είναι και για τους Ελληνες της Κύπρου ή του 'Εβρου. Πώς να ξεχάσω πως το '74 κοιμόμουνα με ένα γεμάτο 12ρι δίκαννο κάτω απο το κρεβάτι μου!

      Γι'αυτό και παρά την χρεωκοπία μας , νομίζω πως στον τομέα της άμυνας δεν μας παίρνει να εφαρμόσουμε το "πονάει κεφάλι ,κόψει κεφάλι" , γιατί θα το πληρώσουμε πολύ ακριβώτερα , και σε χρήμα,αλλα και σε αίμα.

      Μην ξεχνάμε άλωστε πως οι μεγαλύτερες απο τις αλλοπρόσαλλες και βιαστικές εξοπλιστικές δαπάνες των τελευταίων ετών έγιναν μετά τα Ίμνια. Αν δεν είχαμε βρεθεί σε θέση αδυναμίας τότε , δεν θα είχαμε υποχρεωθεί να χρεωθούμε τόσο στη συνέχεια ,χώρια τις ζωές που χάθηκαν (βέβαια ηταν και θέμα ηγεσίας , οχι μόνο εξοπλισμών).

      Απο κει και πέρα ,το τι έχουμε σαβουρώσει απο χωρίς σχεδιασμό, ή και( κυρίως) εκ του πονηρού, αγορές ,πίστεψε με το ξέρω καλά ,γιατί έχω ασχοληθεί χρόνια επαγγελματικά στον χώρο. (όχι τώρα πια ,το διευκρινίζω για να μήν παρεξηγηθούν οι προθέσεις μου!).

      Ναι το είχα διαβάσει το άρθρο. Και προσωπικά είμαι σαφώς αρνητικός για το Eurofighter, για πολλούς λόγους.

      Απλά βλέπω πλεονέκτημα στο να χρησιμοποιήσουμε την προοπτική αγορών σαν διαπραγματευτικό χαρτί, δεν έχουμε και πολλά!

      Αλλα ποιος μας παίρνει πιά στα σοβαρά?

     • SZAE avatar
      SZAE @ ΣΤΕΛΙΟΣ 11/01/2012 23:45:20

      προσυποφράφω αγαπητέ.....

     • drider avatar
      drider @ drider 11/01/2012 14:06:21

      Στέλιο, σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. Πραγματικά δεν μπορώ να φαντασθώ πώς είναι η ζωή σας στο νησί σας καθώς δεν έχω μείνει ποτέ σε ένα νησί της άγονης γραμμής τόσο κοντά στα σύνορα.

      Στο θέμα της άμυνας, προσωπική μου γνώμη και χωρίς σίγουρα να έχω τη δικιά σου εμπειρία, είναι ότι θα ήταν πολύ σημαντικότερο να εξασφαλιζόταν το αξιόμαχο των μέσων που ήδη διαθέτουμε.

      Η οικονομική κρίση σε ένα βαθμό γεννήθηκε από τις υπερβολές των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων και σε ένα άλλο μπορεί να γεννήσει αναταραχές και πολεμικές περιπέτειες.

      Ευτυχώς στην παρούσα συγκυρία τα οικονομικά της Τουρκίας πηγαίνουν πολύ καλύτερα από ότι στη χώρα μας. Από αυτή την άποψη βλέπω προς το παρόν την Τουρκία περισσότερο ως ευκαιρία και λιγότερο ως απειλή όσον μας αφορά.

      Φοβάμαι όμως ότι τα παρόντα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στο Ελλαδικό σύστημα εξουσίας μπορεί κάποιοι να επιχειρήσουν να τα αμβλύνουν μέσω της εμπλοκής μας σε καινούργιες πολεμικές περιπέτειες...

      Κρίσιμος παράγοντας για τις εξελίξεις και στην γειτονιά μας παραμένει η ένταση που έχει δημιουργηθεί με το Ιράν, η πιθανή συμμετοχή μας στα πολεμικά σχέδια του Ισραήλ που πιέζει τρομερά για επέμβαση καθώς και η προσαρμογή των περιφερειακών ηγεμονικών βλέψεων της Τουρκίας στα νέα δεδομένα (εφόσον προκύψουν τέτοια).

      Πιθανώς πόλεμος στο Ιράν θα δημιουργήσει στη χώρα μας σημαντικές ελλείψεις σε πετρέλαιο (μας προμηθεύει προς το παρόν χωρίς να ζητάει εγγυήσεις λόγω της οικονομικής μας κατάστασης).

      Οι ελλείψεις σε πετρέλαιο θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα αυτών που θέλουν την άμεση εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Αυτό όμως θα συμβεί χωρίς να έχει συμφωνηθεί πρώτα ΑΟΖ με την Τουρκία και χωρίς να έχουν επιλυθεί τα σημαντικά θέματα της υφαλοκρηπίδας.

      Καταλαβαίνεις λοιπόν που το πάω... από τη μια είναι η ριψοκίνδυνη σύγκλιση μας με το Ισραήλ που απειλεί τις ηγεμονικές περιφερειακές βλέψεις της Τουρκίας και από την άλλη η πιθανότητα αυτή η πολιτική μας να μας εγκλωβίσει σε βιαστικές και επικίνδυνες επιλογές που μπορούν να εκληφθούν από τους Τούρκους και ως άκρως επιθετικές κινήσεις...

     • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
      ΣΤΕΛΙΟΣ @ drider 11/01/2012 17:10:55

      Συγνώμη ,λόγω δουλειάς δεν είχα χρόνο να απαντήσω σημείο προς σημείο. Πάντως πίστευω πως η σχέση μας με το Ισραήλ ,και κυρίως ο καυγάς του ισραήλ με την Τουρκία είναι ο μόνος λόγος που οι Τούρκοι είναι σχετικά μαζεμένοι ,παρ'ολη την αδυναμία μας. Ξέρουν πως το Εβραικό λόμπι στις ΗΠΑ ψάχνει αφορμή να τους δώσει ένα μάθημα για το τι παθαίνει όποιος πάει κόντρα στο Ισραήλ!

      Γι' αυτό προσευχομαι καθημερινα στον Αλάχ να'χει καλά τονΕρντογάν!

  • ano-kato avatar
   ano-kato @ ΣΤΕΛΙΟΣ 10/01/2012 18:32:01

   Αφού είμαστε κότες πολιτικοί πολίτες όλοι.Αυτό βρήκαν και εκμεταλλεύονται οι εταίροι-δανειστές.

 6. manos avatar
  manos 10/01/2012 15:40:10

  Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (όσοι μείνουν δηλαδή) αντί μισθού θα λαμβάνουν ένα G36 από την Heckler Koch.
  Φυσικά χωρίς κλείστρο, και γεμιστήρα.
  Αν πεινάσουν μπορούν πολύ ωραία να τα βάλουν στην σαλάτα, στο κοκκινιστό, ή στο ψητό.
  Οι εξαιρετικά εργατικοί υπάλληλοι, κάθε εξάμηνο θα παίρνουν μπόνους ένα σκοπευτικό από RHEINMETALL και βαζελίνη για κάθε χρήση...

 7. JOHN avatar
  JOHN 10/01/2012 18:19:04

  Εως ποτε οι πολιτικοι μας θα μας εξαθλιωνουν για να πλουτιζουν αλλοι;Μηπως καποτε πρεπει να εχουμε λογο κι εμεις για οτι συμβαινει;Τι μπορει να προσφερει η κυβερνηση του διορισμενου τραπεζιτη στο τοπο;Χαρατσια,εξαθλιωση και δουλοπρεπεια,μια απο τα ιδια με τη κυβερνηση του ΓΑΠ,και χειροτερα διοτι υπαρχουν και προσκολιωμενοι και θεωρειται κυβερνηση ευρυτερης αποδοχης.Οσο για την ευρωπαικη¨αλληλεγγυη¨των Μερκοζι μοιαζουν με πλασιεδες που εκβιαζουν αν και χρεωκοπημενοι ν αγορασουμε τη πραματεια τους και τα πανακριβα τοκογλυφικα δανεια τους!

 8. Μαριάννα avatar
  Μαριάννα 10/01/2012 22:31:07

  Το ποτάμι θα ξεχειλήσει και θα τους πάρει όλους που υπηρέτησαν στο υπουργείο Αμυνας την τελευταία δεκαετία. Μαρία

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.