#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/04/2008 12:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πιέζουν απροκάλυπτα οι ΗΠΑ για τους αγωγούς

Απροκάλυπτες είναι πλέον οι πιέσεις στην διπλωματία των αγωγών. Εν όψει της νέας επίσκεψης Καραμανλή στην Μόσχα, ο βοηθός υπουργός Eξωτερικών των HΠA και αρμόδιος για θέματα Ενέργεια, Μάθιου Μπράιζα, ζήτησε όπως μαθαίνουμε να έρθει επί τούτου στο συνέδριο του Economist από όπου επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι ακολουθεί μια επικίνδυνη πολιτική μονοπωλιακής εξάρτησης στο θέμα αυτό. «Aποτελεί στρατηγικό λάθος το 80% του φυσικού αερίου της χώρας σας να προέρχεται από την Gazprom … η πρακτική αυτή πλησιάζει σε αυτό που λέμε μονοπώλιο», είπε και συμπλήρωσε: «Αναρωτιέμαι ποια πολιτική ηγεσία δεν βλέπει ότι μια τέτοια εξάρτηση είναι επικίνδυνη». Έκανε επίσης συστάσεις στην Eυρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα να περιορίσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία και ζήτησε και από τις δύο να στηρίξουν τον αγωγό Nαμπούκο και να βοηθήσουν τις χώρες της Kεντρικής Aσίας να αξιοποιήσουν τις πηγές ενέργειας που διαθέτουν. Στόχος της πολιτικής των HΠA, όπως εξήγησε, είναι να απεξαρτηθούν οι ενεργειακοί δρόμοι από τον έλεγχο μιας και μόνης δύναμης, είτε αυτή ελέγχει το Bόσπορο (Tουρκία) είτε είναι η Pωσία.

Στον κ. Μπράιζα απάντησε από το βήμα του συνεδρίου ο βουλευτής της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, ο οποίος αντέτεινε ότι όσον αφορά τoν αγωγό Νabucco η Τουρκία επιθυμεί να αγοράζει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και να το μεταπωλεί. «Δηλαδή, θέλει να έχει πρωταρχικό ρόλο, αντί για απλό διαμετακομιστικό. Τέτοια εξάρτηση δεν τη θέλει ούτε η Ελλάδα ούτε οι υπόλοιποι χρήστες του φυσικού αερίου» πρόσθεσε

ΣΧΟΛΙΑ

 1. συνταξιούχος avatar
  συνταξιούχος 11/04/2008 13:12:23

  Και τι άποψη και θέσει έχει για το παραπάνω θέμα η Ε.Ε. ,
  έχει εκφραστεί σίγουρα μέχρι σήμερα (αν θυμάμαι καλά ήταν στην ερώτηση του Δ. Παπαδημουλη .
  Ακούμε σήμερα τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Υ.Π.Α. Μάθιου Μπράιζα οκ,,,
  η τα δικά μας κοράκια?
  Προχθές στo Βουκουρέστι το ΝΑΤΟ μίλησαν τίποτα? έπεσε καμία υπογραφεί ? .
  Αστόισα.

 2. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 11/04/2008 13:14:46

  Διαβάστε μία συνταρακτική πληροφορία απο το evros.gr

  και τα λέμε . . .

  ΠΕΛΙΑΣ

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/04/2008 14:14:56

  Για δες, ο ίδιος καυγάς. Το παρακάτω για ψυχαγωγία σας...

  Όταν την πέσανε στο μακρινό Ιράκ, δεν πιστεψα ότι πρόκειται για όπλα του Βεελζεβούλ ούτε δευτερόλεπτο. Δεν πιστεψα ότι τα λεν της πεθεράς δια να τακούση η νύφη (αν και αυτό έπαιξε λίγο), δεν φαντάστηκα ότι είναι μόνο διαίρει και βασίλευε -- ακριβό το κοστούμι, αλλά σύμπτωση:

  τα άκρως ακροσυντηρητικά, αναρχονεοφιλελεύθερα, υπογεια blogs της ΥΠΑ λέγανε ότι έγινε το μπραφ δια να αποτραίψουν σιμβόλεα πετρελέου με εβρωπαϊκές χώρες. Ετσι ο Προφήτης μπορεί να με ιβρίζη, αλλά εδώ στο χοριό μου λένε από μικρό κι από τρελο μαθαίνεις την αλήθεια. Στό άλλο χωριό το μεγάλο στη δύση, λένε «γνωριζε τον εχθρό σου», «ψάχνε για τον οφελιμένο».

  Εγώ δεν έχω εχθρό την Δύση, τουναντίον, εδώ με τους ενδοτικούς αδιάφανους αντιγραφείς διαγωνισμών και κλέφτες έχω σεκλέτια. Ο καθείς στο είδος του, κοίτα την δουλειά σου, κλέβε τον γείτονα, μην κλέβεις το σπίτι σου.

  Ουφ κατήργησα το βρωμολεξικό και γράφω σε τριπλη ταχύτητα.

 4. Greek Rider avatar
  Greek Rider 11/04/2008 14:21:04

  Αν είχε λυθεί το πρόβλημα με τα Σκόπια πως θα μας πίεζαν;

 5. Factorx avatar
  Factorx 11/04/2008 14:41:43

  Έπαιξε κι αυτή το ρόλο της, έπειδή αν πρόσεξες πουλάγαμε για διαφημίσεις μόνο τα εξώφυλλα. Πολύ περισσότερο όμως έπαιξαν ρολό οι αγωγές. θα τα πουμε και στη συνέχεια

 6. Σιωπηλός avatar
  Σιωπηλός 11/04/2008 17:15:33

  Οι ΗΠΑ πουλάνε τσαμπουκά όπου τους παίρνει, ειδικά όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος ενδοτισμού. Άκουσε ποτέ κανείς, για παράδειγμα, να πιέζουν την Ιταλία; Και γιατί να την πιέζουν; Ρίξτε μια ματιά:

  http://www.kefalaio.gr/news.asp?Details=317328

  http://news.pathfinder.gr/world/news/468056.html

 7. zeitgeist-gr.blogspot.com avatar
  zeitgeist-gr.blogspot.com 12/04/2008 17:29:57

  Πες τα ρε Σαμαρά. Χώστα στον Μπράιζα. Άντε γιατί για να γίνει πρωθυπουργός η Ντόρα θα πουλήσει τους μισούς Έλληνες στο εξωτερικό!

 8. polytexnitis avatar
  polytexnitis 12/04/2008 17:32:10

  Και καλά οι Αμερικανοί τη δουλειά τους κάνουν και να τους γράψουμε στα ... μας εμείς αν έχουμε διαφορετικά συμφέροντα. Τα συμφέροντά μας όμως εμάς είναι να στηριζόμαστε σε ένα προμηθευτή; Χρειαζόμαστε τους Αμερικανούς να μας το πούν αυτό;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.