Περισσότερο αζέρικο φυσικό αέριο ζήτησε ο Σαμαράς από τον Αλίγιεφ
19/09/2014 20:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περισσότερο αζέρικο φυσικό αέριο ζήτησε ο Σαμαράς από τον Αλίγιεφ

Το ενδεχόμενο επιπλέον παροχής αζέρικου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο στο Μπακού.

Το θέμα έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο κ.Αλίγιεφ συμφώνησε να συζητήσουν περαιτέρω οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών τις τεχνικές δυνατότητες.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα, διήρκεσε 20 λεπτά, αλλά οι δύο ηγέτες είχαν πιο εκτεταμένη συζήτηση στο δείπνο, που παρέθεσε στην συνέχεια ο κ. Αλίγιεφ.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επεσήμαναν το σημαντικό ρόλο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού.

Οι κ.κ. Αλίγιεφ και Σαμαράς έκαναν επισκόπηση των συμφωνιών των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και συζήτησαν για τις διαδικασίες υλοποίησης του TAP, εντός του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος. Μίλησαν και για την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, με τη μεταφορά του 66% των μετοχών στην SOCAR.

Είναι σημαντικό ότι μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει και επισήμως την πιστοποίηση ότι η εξαγορά είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκαιο και θα προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Οι κ.κ. Σαμαράς και Αλίγιεφ συμφώνησαν να επιταχυνθούν τα έργα και να γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα.

Ο κ. Αλίγιεφ είπε ότι η αυριανή ημέρα είναι σημαντική επέτειος και νέα αρχή για την χώρα του και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συζητήσεις που είχε για τα ενεργειακά και με τους άλλους ηγέτες που έχουν έλθει στο Μπακού.

Ο Αζέρος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις ενεργειακές δυνατότητες του Αζερμπαϊτζάν και στην επάρκεια των εγκαταστάσεων, ώστε να επωφελούνται και οι γείτονες και σημείωσε ότι το Σαχ Ντενίζ δεν έχει δώσει όλες του τις δυνατότητες.

Μετά το τετ - α - τετ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αντιπροσωπειών στων δύο χωρών στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός του Ασημάκης Παπαγεωργίου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 19/09/2014 21:04:50

  "Και ξαφνικά... δείπνο Σαμαρά - Νταβούτογλου στο Μπακού. Η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με το νέο πρωθυπουργό της Τουρκίας Σε δείπνο που παρέθεσε ο κ. Ιλχάν Αλίγιεφ και στο οποίο συμμετείχε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, καθώς επίσης και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου παρακάθισε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Ήταν η πρώτη συνάντηση -αν και όχι κατ' ιδίαν- που είχε ο κ. Σαμαράς με τον κ. Νταβούτογλου ως πρωθυπουργό της Τουρκίας. Ύστερα από την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο του Μπακού, ο κ. Αλίγιεφ πήρε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο αυτοκίνητό του και μετά από μία σύντομη ξενάγηση, κατά την οποία του έδειξε και τα αθλητικά κέντρα όπου θα διεξαχθούν οι πανευρωπαϊκοί αγώνες, τον οδήγησε στην Πλατεία σημαίας απέναντι από το κέντρο που έγινε ο διαγωνισμός της Eurovision στην καινούργια πτέρυγα της πόλης. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο χώρο που χρησιμοποιεί ο κ. Αλίγιεφ σαν εστιατόριο για τους υψηλούς καλεσμένους του. Η ιδιαίτερη αντιμετώπιση του Έλληνα πρωθυπουργού οφείλεται στις συμφωνίες που έχει υπογράψει και στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Δεν είναι δίχως σημασία ότι είναι η πρώτη φορά μέσω του ΔΕΣΦΑ που η αζερική SOCAR διεισδύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην συνέχεια άρχισαν να φθάνουν οι πρωθυπουργοί των χωρών που ήταν καλεσμένοι του κ. Αλίγιεφ. Το δείπνο διήρκεσε δύο ώρες και η συζήτηση κύλισε σε χαλαρούς ρυθμούς και επικεντρώθηκε κυρίως στα ενεργειακά ζητήματα και περισσότερο στην απειλή που συμφωνούν όλοι ότι συνιστά το ISIS.” MSN ΕΙΔΗΣΕΙΣ Παρασκευή, 19/9/14 @17:54

 2. MCA avatar
  MCA 19/09/2014 21:21:00

  Μάλλον φέτος θα κρυώσουμε και δεν θα φταίει η κρίση για αυτό. Άτυχη η συγκυρία του πολέμου στην Ουκρανία για την κυβέρνηση. Μακροπρόθεσμα βέβαια αναβαθμίζεται ο ρόλος της χώρας λόγο των φυσικών πόρων που διαθέτουμε. Αυτό δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο από την Ελληνική πλευρά σε οποιαδήποτε είδους διαπραγματεύσεις με Ευρωπαίους, Γερμανούς κ.λ.π.

 3. makis Stefanatos avatar
  makis Stefanatos 20/09/2014 08:40:35

  Από πότε η Χώρα τροφοδοτείται με αζέρικο φυσικό αέριο, ώστε να μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα? Μήπως μπορεί κάποιος να με ενημερώσει?

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ makis Stefanatos 21/09/2014 17:55:04

   Από ποτέ. http://www.depa.gr/content/article/002003006/160.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.