#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/09/2011 16:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περιμένουν στήριξη από Μέρκελ – Σαρκοζί, με εντολή Ομπάμα

[caption id="attachment_121957" align="alignnone" width="600" caption=""Εμπιστευθείτε μας""][/caption]

(Ανανεωμένο). Μία θετική δήλωση για την ελληνική οικονομία (που όμως δεν θα ανακόψει εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί…) αναμένουν στην κυβέρνηση από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί. Στο μεταξύ στο γραφείο του πρωθυπουργού επικρατεί αναβρασμός και γίνονται συνεχείς συσκέψεις του ΓΑΠ με τον Βενιζέλο, τραπεζίτες και επικεφαλής μεγάλων οργανισμών του Δημοσίου.

Εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε πάντως πως "δεν θα υπάρξει καμία γαλλογερμανική πρωτοβουλία σήμερα", αλλά σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση θα υπάρξει αύριο τηλεδιάσκεψη  Μέρκελ - Σαρκοζί - Παπανδρέου

O Νικολά Σαρκοζί είχε αργά το βράδυ της Δευτέρας μακρά τηλεφωνική συνομιλία με την Αγκελα Μέρκελ και αργότερα σήμερα αναμενόταν  να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι. Η συνάντηση όμως ακυρώθηκε αργότερα και κάποιοι κάνουν λόγο για αδυναμία συνεννόησης στο θέμα των CDS.

Ένταση στην Αθήνα

Συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον αναπληρωτή υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη , τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρο Χριστοδούλου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Ζανιά, έχει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο Γραφείο του Στη Βουλή. Μετέχουν επίσης ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Απόστολος Ταμβακάκης.

Η συνεργασία αφορά την προετοιμασία τόσο της παρουσίας του κ. Βενιζέλου στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, όσο και την αυριανή συζήτηση που θα έχει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Πάντως οι κυβερνητικοί επιτελείς δεν αποκλείουν από τις συσκέψεις να προκύψουν νέα μέτρα για την κάλυψη του ελλείμματος, τα οποία θα συνδυαστούν με την θετική δήλωση Γερμανίας και Γαλλίας, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα προσαρμόζεται! Επ’ αυτού καταβάλει από την Δευτέρα προσπάθειες ο Βενιζέλος στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχει με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, ο οποίος είναι δύσπιστος για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η Αθήνα είναι διατεθειμένη να κάνει ότι της πουν προκειμένου να δείξει αποφασιστικότητα για να μειώσει το έλλειμμά της.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ομπάμα ζήτησε από την Μέρκελ να στηρίξει την Ελλάδα και να αφήσει κατά μέρος τις σκέψεις της για ελληνική χρεοκοπία. Μάλιστα στέλνει τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιντνερ για να συμμετάσχει στο άτυπο Εcofin της Παρασκευής. Ήδη η Μέρκελ έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στις «εντολές» Ομπάμα καθώς σε ραδιοφωνική συνέντευξη προειδοποίησε για τον κίνδυνο να πλήξει όλη την Ευρώπη μία «ανεξέλεγκτη διαδικασία» στο πλαίσιο της ευρωζώνης.

Στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες επικρατούσε το σενάριο για ελεγχόμενη χρεοκοπία, καθώς εκτιμάται ότι δεν αξίζει να δίνουν τόσα πολλά χρήματα για να μην καταρρεύσει μία οικονομία που έχει πολύ μικρή επίδραση στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, την στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση παλινδρομεί στη λήψη μέτρων και ενόψει νέας επίθεσης των κερδοσκόπων σε Ιταλία και Γαλλία.

Ο Ομπάμα ανησυχεί για την Ελλάδα

Την ενόχληση των Ηνωμένων Πολιτειών για την επαμφοτερίζουσα στάση της Ευρώπης όσον αφορά την αντιμετώπιση του «ελληνικού προβλήματος» εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας σε ισπανόφωνους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο εν μέσω των συνεχιζόμενων αναταράξεων στις αγορές.

«Η Ελλάδα είναι προφανώς το μεγαλύτερο άμεσο πρόβλημα. (Οι Ευρωπαίοι) κάνουν κάποια βήματα για να επιβραδύνουν την κρίση αλλά όχι για να άρουν την κρίση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία εάν οι αγορές συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αυτές τις πολύ μεγάλες χώρες», είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με ευρωπαϊκά κράτη για να καταρτιστούν τα πακέτα των μεταρρυθμίσεων για τις πιο ευάλωτες οικονομίες.

Η Μέρκελ φαίνεται να κάνει πίσω, αλλά έχει παγιδευθεί στο χάος που προκάλεσε

Στο μεταξύ,  καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα  ότι θέλει να αποτρέψει μία ανεξέλεγκτη πτώχευση της Ελλάδας.  Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου-Βραδεμβούργου RBB, τόνισε επίσης ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί πολιτικά η συνοχή της Ευρωζώνης για να αποκλειστούν φαινόμενα ντόμινο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε σαφείς αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP, Φίλιπ Ρέσλερ, που είχε ταχθεί υπέρ της «συντεταγμένης πτώχευσης» της Ελλάδας ζητώντας να μην υπάρχει «απαγόρευση σκέψεων».

Ο καθένας «πρέπει να σταθμίζει πολύ προσεκτικά τις λέξεις του» είπε η κ. Μέρκελ ερωτηθείσα για τις δηλώσεις Ρέσλερ και πρόσθεσε ότι «εκείνο που δεν χρειαζόμαστε είναι αναταραχή στις χρηματαγορές, διότι η ανασφάλεια είναι ήδη μεγάλη». Η κ. Μέρκελ προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα είχε μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών. Αυτή δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα, αλλά είναι μεγάλος ο κίνδυνος να πληγούν και άλλες χώρες.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, αρχηγός του FDP, είχε θέσει  δημοσίως το Σαββατοκύριακο ζήτημα ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε που είχε επιβεβαιώσει ουσιαστικά την ύπαρξη «σχεδίου Β» σε περίπτωση ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, εμφανίστηκε με σημερινές του δηλώσεις του πιο  προσεκτικός. Σε συνέντευξή του προς την Rheinische Post, καλεί τους πολιτικούς να είναι «μετρημένοι στα λόγια τους» όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

«Τα όσα καλείται να κάνει η Ελλάδα είναι σκληρά, αλλά αναπόφευκτα. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Οτιδήποτε πέραν των απλών αυτών δεδομένων, θα πρέπει να το αποφεύγουμε», λέει και συμπληρώνει ότι «εάν η Ελλάδα εκπληρώσει ότι έχει συμφωνηθεί, τότε και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ό,τι τους αναλογεί για να δώσουν στην Ελλάδα το χρόνο και τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις»

Στο μεταξύ σύμφωνα με αναλυτές, την χρεοκοπία της Ελλάδας προαναγγέλλουντα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ενδεχόμενης πτώχευσης (credit default swaps).

Στο μεταξύ, τα ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού χρέους εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα στο 98% φτάνοντας τις 7.318 μονάδες σημειώνοντας αύξηση 52% μέσα σε μία ημέρα.

Η «έκρηξη» των credit default swap αποδίδεται στις δηλώσεις ότι μια συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον ταμπού, αλλά και στο ότι ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου «απέτυχε» να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει.

Αναλυτής που επικαλείται το Bloomberg δήλωσε «ότι είναι προφανές ότι το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα δεν λειτουργεί» και προσέθεσε ότι όλοι ποντάρουν στη χρεοκοπία.

Χάος

Έτσι η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπαθεί να κάνει τώρα μέσα σε 15 ημέρες όσα δεν έκανε σε δυο χρόνια για να εξασφαλίσει την 6η δόση εν όψεις της ψήφισης του προγράμματος βοηθείας από τα κοινοβούλια της Ευρώπης. Το θέμα είναι ότι λειτουργεί σαν υποκατάστημα της γερμανικής κυβέρνησης (όπως και η ΤροΪκα) και μπορεί να καταφέρει να πάρει την 6η δόση, δεν θα αποφύγει όμως κατά τα φαινόμενα την πλήρη καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και έναν γενικό ξεσηκωμό.

Στο Μαξίμου  θέλουν να πιστεύουν ότι η Γερμανία πιέζει της Ελλάδα για να κάνει όσα δεν έκανε μέχρι τώρα και ότι αν υλοποιήσουν τα σκληρά μέτρα δεν θα πτωχεύσουμε.

Το θέμα είναι όμως ότι με τις συνεχείς υπονομευτικές δηλώσεις της Γερμανίας για τους "Έλληνες που δεν δουλεύουν" κλπ κλπ και τα συκοφαντικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, στην διεθνή κοινή γνώμη και στις αγορές επικρατεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα φταίει για όλα. Μέσα λοιπόν στο κλίμα αυτό και δεδομένου ότι στην κρίση εμπλέκονται διάφορες κυβερνήσεις, συμφέροντα και ηγέτες μικρού αναστήματος ο έλεγχος έχει ξεφύγει και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει από μέρα σε μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τινα avatar
  τινα 13/09/2011 12:14:15

  Θα'θελα ένας από τους αναγνωστες του antinews που ξέρει απο οικονομικά να μου λύσει δυο απορίες αν γίνεται.Γιατί όλοι μιλάνε για την προετοιμασία των ευρωπαικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα ενόψει ελεγχόμενης χρεωκοπίας χωρις να αναφέρονται στην πληρωμή των ασφάλιστρων κινδύνου που τη συνοδεύει.Εχουν παιχτεί τεραστια ποσά πανω στη χρεωκοπία και απο τη στιγμή που θα γίνει το κούρεμα θα πρεπει να πληρωθούν.Εχουν αυτά τα κεφάλαια τα διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;Αυτό απο μονο του δεν είναι αιτία ντόμινο;Και κάτι τελευταίο,υπάρχει περίπτωση όλο αυτό το σκηνικό να γίνεται προκειμένου να πειστούν οι κατοχοι ελληνικών ομολόγων που ειναι απρόθυμοι να μετάσχουν στο roll over με 21% να το κάνουν τελικά για να μην βρεθούν μπροστά στο αναγκαστικό κούρεμα του 50%;Μήπως μας δουλεύουν όλους;Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • tpe avatar
   tpe @ τινα 13/09/2011 12:24:15

   Οικονομολόγος ΔΕΝ είμαι, αλλά γιατί ρωτάς; Εμένα τα ερωτήματά σου μου φαίνονται ρητορικά...

  • Περίεργος avatar
   Περίεργος @ τινα 13/09/2011 12:26:30

   Δεν ισχυρίζομαι μεγάλες γνώσεις οικονομικών

   Οι "επενδυτές" είναι συνήθως διαχειριστές κεφαλαίων(κερδοσκοπικών ή αμοιβαίων ή .... ότι άλλο) που τους εμπιστεύτικαν χρήματα προκειμένου να τα διαχειριστούν με κέρδος. Είναι δηλαδή "υπάλληλοι" και όχι οι ιδιοκτήτες των χρημάτων. Οι ιδιοκτήτες των χρημάτων (πολλές φορές) δεν γνωρίζουν που έχουν επενδυθεί τα χρήματα, ενώ οι "υπάληλοι" κερδίζουν χρήματα ανάλογα με το αποτέλεσμα. Αν λοιπόν κάποιοι έχουν αγοράσει α) γερμανικά ομόλογα προκειμένου να συγοθρέψουν κάποια χρήματα β) Ελλήνικά ομόλογα για να έχουν μεγάλο κέρδος γ) γυμνά CDS προκειμένου να εισπράξουν πολλά χρήματα σε περίπτωση που πτωχεύσουμε


   Δεν είναι απαραίτητο ότι μπορούμε να καταλάβουμε ακριβώς τι συμφέρει αυτόν τον επενδυτή......... και γιατί κάνει τις κινήσεις που βλέπουμε......

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ τινα 13/09/2011 12:27:01

   Τίνα,
   Μια χαρά απάντησες στα ερωτήματά σου!!!

   • Απορία avatar
    Απορία @ Κώστας Ροδινός 13/09/2011 12:35:07

    Επειδή όμως εγώ δεν έχω απάντηση.
    Θα απαντήσει κανείς στο κάτωθι ερώτημα:

    Θα πάρει η ΝΔ πίσω όλα τα χαράτσια που μας “υποσχέθηκε” την Κυριακή ο Μπένυ σε ευρώ και που από ότι φαίνεται τα λαμόγια στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να μας τα κληρονομήσουν εντός των προσεχών ημερών και σε δραχμές ή στα "νέα-γενναία κουρεμένα" ευρώ;

    Κανένα χαράτσι να μην περάσει σε έλληνα πολίτη από την εποχή του μνημονιακού ευρώ στην εποχή της δραχμής ή του κουρεμένου ευρώ της χρεωκοπίας. Ούτε περικοπές μισθών, ούτε αυθαίρετα, ούτε ημιυπαίθριοι, ούτε τα άντερά τους τα τράγια.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Απορία 13/09/2011 13:13:55

     Μετα το κουρεμα θα ισχυει εσοδα = εξοδα αφου για ενα διαστημα δεν θα σε δανειζει κανεις.
     Αυτη τη στιγμη εξοδα > εσοδα.
     Αρα ειναι αδυνατον να παρει πισω ο οποιοσδηποτε τα χαρατσια και θεος να ειναι.
     Προσαρμοσθειτε στην πραγματικοτητα.
     Ξεχαστε το βιοτικο επιπεδο του 2009 για πολλα χρονια.

     • Απορία avatar
      Απορία @ ψυχραιμια 13/09/2011 13:32:50

      Εγω δεν μιλάω για βιοτικά επίπεδα πατριώτη. Εδώ μιλάμε για περιουσίες.

      Εαν δεν το έχεις συνειδητοποιήσει το πολύ μέχρι του χρόνου τον Ιούνιο θα έχουν βαρέσει στάση πληρωμών το 60% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και αυτό θα γίνει με το χρέος τους σε ευρώ, σκέψου σε δραχμές τι θα έχει να γίνει και που θα είναι τα ποσοστά.

     • drider avatar
      drider @ ψυχραιμια 13/09/2011 13:34:49

      Εκτός αν επιστρέψουμε στη δραχμή και τυπώσουμε πληθωριστικό χρήμα για να αποπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας εσωτερικές και εξωτερικές.

      Ίσως η δραχμή να αποτελέσει και καταφύγιο για αυτά που μέλλονται...

     • Απορία avatar
      Απορία @ drider 13/09/2011 13:47:34

      Εαν όμως το 500αρικάκι ευρώ που μας πάσαρε ο Μπένυ την Κυριακή γίνει δραχμές θα είναι τότε 1-2 εκατομμύρια και ο μισθουλάκος μας 200 χιλιαρικάκια δραχμές.

      Το'πιασες το υπονοούμενο, που λέει και ο κωλοτούμπας;

      Γι'άυτο φωνάζω αλλά από ότι βλέπω δεν παίρνει πρέφα ουδείς...

     • drider avatar
      drider @ drider 13/09/2011 13:56:48

      Εννοείται ότι οι δραχμές θα χάσουν σημαντικό μέρος της αξίας τους... Από την άλλη δεν είναι και τόσο μακρινή η εποχή που ζούσαμε με δραχμές.

      Σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του σεναρίου είναι η επιστροφή της χάραξης της οικονομικής πολιτικής στη χώρα.

      Βέβαια, πρέπει να υπάρξει και ουσιαστική πολιτική αλλαγή καθώς η δραχμή δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μόνο ένα εργαλείο άσκησης της...

  • drider avatar
   drider @ τινα 13/09/2011 12:29:39

   "Και κάτι τελευταίο,υπάρχει περίπτωση όλο αυτό το σκηνικό να γίνεται προκειμένου να πειστούν οι κατοχοι ελληνικών ομολόγων που ειναι απρόθυμοι να μετάσχουν στο roll over με 21% να το κάνουν τελικά για να μην βρεθούν μπροστά στο αναγκαστικό κούρεμα του 50%;"

   Τίνα έπεσες διάνα... Η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ήταν χαμηλότερη από το αναμενόμενο. Ίσως μετά το τελευταίο ελληνικό σήριαλ αυτό να διορθωθεί.

   Για τα CDS κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς παίζει, αν και έχει ακουστεί ότι δεν ξεπερνούν τα 5 δις ευρώ.

  • Πητ avatar
   Πητ @ τινα 13/09/2011 12:31:57

   Στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκδότες CDS είναι αμερικάνικες τράπεζες και η Deutsche Bank. Γι αυτό ενδιαφέρονται τόσο οι ΗΠΑ. Αν χρειαστεί να πληρώσουν τα CDS θα χρειαστεί και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να τις ενισχύσει ξανά με δισεκατομμύρια δολάρια.
   Το αν προσπαθούν να πιέσουν τις τράπεζες να συμμετάσχουν στο roll over με αυτό τον τρόπο αμφιβάλω. Από τη στιγμή που δεν μπορεί να υλοποιηθεί το μνημόνιο (και το ήξεραν πολύ καλά αυτό στην Ευρώπη) λίγη σημασία έχει αν θα συμμετάσχουν οι τράπεζες ή όχι. Πυροτέχνημα ήταν η 21η Ιουλίου για να κερδίσουν χρόνο.
   Πάμε ολοταχώς σε αναδιάρθρωση χρέους απλώς καθυστερεί μέχρι να το συνηθίσουν οι αγορές και να πουλήσει το Δημόσιο τα πάντα σε χαμηλές τιμές. Τονίζω ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κακές αρκεί να γίνονται στις καλύτερες δυνατές τιμές.

   • drider avatar
    drider @ Πητ 13/09/2011 13:40:52

    Πητ νομίζεις ότι υπάρχει πολιτικός χρόνος για να γίνουν αυτά που λες; Πιστεύεις στην εικονική πραγματικότητα που προβάλλει η κυβέρνηση (εκλογές το 2013 κτλ);

    Οι κοινωνικές συμμαχίες έχουν διαρραγεί με τα κόμματα εξουσίας ... Μάλιστα νίωθω υποχρεωμένως να ευχαριστήσω τη κυβέρνηση για το καινούργιο χαράτσι στα ακίνητα, το οποίο θα επιταχύνει και τις πολιτικές εξελίξεις.

 2. tpe avatar
  tpe 13/09/2011 12:26:44

  Επίσης, παρακαλώ προσέξτε τις λέξεις:
  ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΗ. Η Μέρκελ ΔΕΝ έχει αποκλείσει την συντεταγμένη, ή αλλιώς, ελεγχόμενη χρεωκοπία. Εκεί μας πάνε, τέλος.

  • factorx avatar
   factorx @ tpe 13/09/2011 12:34:12

   !!! έτσι, ....ξέχασα να το βάλω

 3. Pyrros avatar
  Pyrros 13/09/2011 12:28:58

  Το είδα και αλλού αυτό. Ο Ρεσλερ μίλησε για συντεταγμένη πτώχευση. Η Μέρκελ για μη ανεξέλεγκτη πτώχευση. Που βλέπεις τη διαφορά; Ολοι τα ίδια λένε. Δηλαδή πτώχευση με κούρεμα που θα διασφαλίσει τουλάχιστον τους δανειστές ότι θα πάρουν το 50%. Θα διασφαλιστούν γιατί η μετακύλιση του χρέους θα σημάνει ότι το νέο χρέος θα διεπεται απο το αγγλικό δίκαιο. Ενω το σημερινό διέπεται από το ελληνικό. Που σημαίνει ότι δε παίρνουν φράγκο. Μήπως πρέπει να βαρέσουμε κανόνι τώρα και όχι μετά από λίγες εβδομάδες;

 4. drider avatar
  drider 13/09/2011 12:40:47

  Ένα κούρεμα της τάξεως 50% ή παραπάνω δεν αποτελεί συντεταγμένη χρεωκοπία (ούτε για εμάς ούτε για τους Ευρωπαίους):

  1. Κάτι τέτοιο θα μας εξασφαλίσει ότι θα μείνουμε εκτός αγορών για ένα χρονικό διάστημα (αν και η Ισλανδία που αρνήθηκε να πληρώσει τις υποχρεώσεις των τραπεζών της στο εξωτερικό, δειλά-δειλά ήδη επιστρέφει στις αγορές).
  2. Θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εσωτερικές υποχρεώσεις είτε με άμεσες περικοπές όσες και το πρωτογενές μας έλλειμα αυτή τη στιγμή είτε θα τυπώσουμε πληθωριστικό χρήμα (δραχμές) για να καλύψουμε τις σχετικές δαπάνες
  3. Θα δώσουμε ένα πολύ καλό κίνητρο σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας να μας ακολουθήσουν. Οπότε ευρωπαϊκό project πάπαλα.
  4. Θα υπάρξουν επιπτώσεις στις τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού και αυτές που δεν θα μπορέσουν να αναπληρώσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια θα κρατικοποιηθούν.

 5. Κτησιας avatar
  Κτησιας 13/09/2011 13:08:55

  Χέ!χέ! Την έννοια «τοξικά» μπορεί να την αναλύσει κανείς? Ελεγχομένη πτώχευση =φούμαρα!

 6. Nikolas avatar
  Nikolas 13/09/2011 14:34:48

  Τα πράγματα είναι απλά, όταν οι ευρωπαίοι αποδεχτούν ότι έχασαν από εμάς θα μας κάνουν το κούρεμα. Μέχρι τότε θα μας πιέζουν ελπίζοντας ότι θα περιορίσουν τις ζημιές τους...

 7. gloup avatar
  gloup 13/09/2011 18:02:37

  Ο Γερμανός Επίτροπος για θέματα ενέργειας Günther Oettinger σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild είπε ότι στα κτίρια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης οι σημαίες των υπερχρεωμένων κρατών μελών πρέπει να κυματίζουν μεσίστιες.

  Είπε επίσης ότι πρέπει να αντικατασταθούν οι "προφανώς αναποτελεσματικοί" έλληνες υπάλληλοι ώστε να βγει η χώρα από την κρίση. Αυτοί που ζητάνε αλληλεγγύη από τις άλλες χώρες πρέπει να καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται να εκχωρήσουν ένα μέρος των αρμοδιοτήτων τους για κάποιο χρονικό διάστημα.

 8. gian avatar
  gian 13/09/2011 18:35:17

  Η ανάλυση της κρίσης με Lego !
  Πολύ παραστατικό

  antikleidi.wordpress.com/2011/09/13/legoeurocisis/

 9. ataktos avatar
  ataktos 13/09/2011 21:03:22

  εκεί που έφτυναν τώρα γλύφουν...η νύχτα γκαστρώθηκε...χιχχι

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.