#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/09/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περικοπές στην Άμυνα: Παροπλίζονται πλοία, αποσύρονται αεροσκάφη,μειώνονται οι αξιωματικοίΟι συνολικές περικοπές στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2009 έχουν φτάσει τα 2 δις ευρώ. Ενώ, το τελευταίο πακέτο περικοπών που έγινε πριν από λίγες ημέρες, οδηγεί σε εξοικονόμηση δαπάνης 517 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο τελευταίο πακέτο εξοικονόμησης πόρων  περιλαμβάνονται:

1. Περικοπές λειτουργικών δαπανών ύψους 80 εκ ευρώ.

Πρόκειται για τις εξής περικοπές μεταξύ των άλλων:

- Μείωση των στρατοπέδων κατά 55 στρατόπεδα, τα οποία είτε παύουν να λειτουργούν οριστικά, είτε παραχωρούνται έναντι ενοικίου στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για να χρησιμοποιηθούν για κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών. Αυτά που παραχωρούνται στο Δημόσιο πρόκειται να αξιοποιηθούν από τον αρμόδιο φορέα για να υπάρξουν νέα έσοδα για το κράτος.

- Δραστική μείωση των Κέντρων Νεοσυλλέκτων σε όλη τη χώρα. Προβλέπεται η κατάργηση 15 κέντρων Νεοσυλλέκτων.

- Μείωση των εισακτέων στις Ανώτατες Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων κατά 30%. Η μείωση αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τα επόμενα 40 χρόνια.

- Μείωση του αριθμού των Ανωτέρων και Ανωτάτων Αξιωματικών των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Δραστική εξοικονόμηση δαπανών από την απόσυρση 47 παλαιών αεροσκαφών τύπου A7 Corsair. Η μείωση αυτή δεν γίνεται αυθαίρετα, αλλά απορρέει από τη «Νέα Δομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» στην οποία έχουν καταλήξει οι ηγεσίες των στρατιωτικών επιτελείων.

- Δραστική εξοικονόμηση δαπανών στο Πολεμικό Ναυτικό από την απόσυρση 11 παλαιών πλοίων. Η απόσυρση αυτή εντάσσεται και παρακολουθεί την λογική της «Νέας Δομής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Υπογραμμίζεται ότι όλες αυτές οι μειώσεις, όπως και οι άλλες που παρουσιάζονται πιο κάτω, έχουν γίνει από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να συνδυάζεται η εξοικονόμηση πόρων με την διατήρηση σε πολύ υψηλό επίπεδο της αποτρεπτικής ικανότητας και του αξιόμαχου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

2. Δραστικές μειώσεις σε εξοπλιστικά προγράμματα

Ακυρώνονται εντελώς εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 104 εκ ευρώ και εξοικονομούνται οι δαπάνες αυτές.

Εξοικονομούνται άλλα 333 εκ ευρώ από άλλα εξοπλιστικά προγράμματα στα οποία ή μειώνεται το τελικό τίμημα ή μειώνεται δραστικά η ποσότητα της παραγγελίας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
  ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ 22/09/2012 10:16:06

  «Νέας Δομής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων»
  Το καινούργιο ανέκδοτο που θα ακούγεται στους κόλπους των ΕΔ.

 2. ΤΑΣΟΣ ΚΩΤΣΗΣ avatar
  ΤΑΣΟΣ ΚΩΤΣΗΣ 22/09/2012 10:17:21

  Ελπίζω Βαγγέλη μου να έχεις αρκετές σφενδόνες για να αντιμετωπίσουμε καμιά ενδεχόμενη απειλή από τα ... Σκόπια!

 3. johnny65 avatar
  johnny65 22/09/2012 11:38:15

  Οταν μια χωρα εχει απεμπολησει καθε κυριαρχικο της δικαιωμα στο ονομα,της με καθε θυσια, παραμονη της χωρας στο ευρω,τι τις χρειαζεται τις ενοπλες δυναμεις;Ασε που,συμφωνα με τον πρωην αντιπροεδρο οι στρατιωτικοι ειναι αντιπαραγωγικοι.Στο κατω-κατω στελνουμε και το Κωστακη (θα'χει ξεκουραστει τωρα ελπιζω) στο κουμπαρο του να τον παρακαλεσει να μη μας ζοριζει μεχρι οι σωτηρες να σωσουν τη χωρα και φυσικα την ευρωζωνη.

 4. adidrust avatar
  adidrust 22/09/2012 13:05:35

  1) το κλείσιμο των πολλών και άχρηστων στρατοπέδων είναι επιτακτικό και είναι κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και 2 δεκαετίες (ομοίως και για τα κέντρα νεοσυλλέκτων).
  2) το θέμα με τους αξιωματικούς έχει και αυτό βάση, αν αναλογιστούμε ότι και σε άλλες χώρες (πχ. ΗΠΑ απ'όπου έρχεται κάθε τι οργανωτικό προς τον στρατό) υπάρχουν 2 καθαρά διακριτές κατηγορίες αξιωματικών -ανώτεροι/ανώτατοι.
  3) η μείωση των πλοίων είναι πολύ μεγάλη και των αεροπλάνων ΦΑΝΤΟΜ είναι τεράστια! Δεν αντιμετωπίζεται ούτε "μπαλώνεται" η απόσυρσή τους, πόσο μάλλον όταν και κάποιες κατηγορίες από τα άλλα "πιο σύγχρονα" F16 και MIRAGE είναι και αυτά προς απόσυρση. Τα αντιαεροπορικά μέσα δεν είναι απάντηση στην μείωση των πολεμικών αεροσκαφών.

  Το ότι η ΠΑ, το Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν έχουν δώσει κάποια απάντηση στο ζήτημα αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα και θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση -στο βαθμό που είναι επιτρεπτή φυσικά- για τον σχεδιασμό της άμυνας της χώρας.

 5. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 22/09/2012 14:14:36

  Δὲν πειράζει. Καὶ πολεμικὰ πλοῖα νὰ μὴν ἔχουμε, ἢ καύσιμα ἢ πυρομαχικά, τοὐλάχιστον ἔχουμε τὸν Πάνο Παναγιωτόπουλο νὰ φοβερίζει τὸν «γερμανὸ κατακτητὴ» καὶ νὰ μᾶς φουσκώνει μὲ πατριωτισμό. Εἶναι κι αὐτὸ ἕνα ἰσοδύναμο...

  (ΥΓ: Ἂν ἔκλεισαν τὰ «σωστὰ» στρατόπεδα, καλῶς ἔκλεισαν. Βέβαια, τὸ πολιτικὸ σύστημα εἶναι ἱκανὸ νὰ κλείσει στρατόπεδο στὰ... σύνορα γιὰ νὰ μείνει ἀνοιχτὸ στρατόπεδο στὴν... Πελοπόννησο, προκειμένου νὰ πωλοῦνται σουβλάκια καὶ ὐπερτιμολογημένοι καφέδες. Ἐλπίζω ὅτι ἔκλεισαν τὰ σωστά.)

 6. charulisN avatar
  charulisN 22/09/2012 14:41:38

  Η Ουγκάντα ετοιμάζεται να αγοράσει αεροσκάφη 4ης γενιάς και στην Ελλάδα οι στρατηγοί έχουν άποψή για το αξιομαχο των ΕΔ!

 7. charulisN avatar
  charulisN 22/09/2012 15:14:26

  ΥΓ. Για αυτό και στην Ελλάδα την ιστορία τη γράφουν οι συνταγματάρχες (βλέπε Δαβάκης, Ψαρρος), για να μην υπάρχουν και παρεξηγήσεις...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.