#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/10/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περαίωση: η ΝΔ ξεπατικώνει τις κακές συνήθειες του ΠΑΣΟΚ"Όλες οι δηλώσεις περί τελευταίας περαίωσης και μιας νέας αρχής διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Το υπουργείο επιδιώκει να κλείσει τους λογαριασμούς στα βιβλία του όσο-όσο και με το κομμάτι, κλείνοντας το μάτι σε όσους φοροδιαφεύγουν. Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να νομιμοποιήσει τη φοροδιαφυγή».

Είναι Ιούλιος του 2011 και η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου με υπουργό τον κ. Βενιζέλο κάνει ακόμη μια περαίωση, την τελευταία όπως λέει σε μια προσπάθεια να μαζέψει χρήματα. Τότε ο κ. Βενιζέλος και η επικοινωνιακή ομάδα της κυβέρνησης έλεγαν σε 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες να τρέξουν να κλείσουν τις υποθέσεις τους και θα είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνει το κράτος. Φυσικά όλη η δουλειά γίνεται για να μπει κανένα ευρώ στα ταμεία, άσχετα αν μετά ήρθε το Μεσοπρόθεσμο του κ. Βενιζέλου για να μας αποτελειώσει..."

Τα παραπάνω λόγια τα έλεγε τότε ο Γ. Βρούτσης, νυν υπουργός Εργασίας. Δεν έχουμε με τον άνθρωπο τίποτε, αντιθέτως το παλεύει με νύχια και με δόντια. Με τη νοοτροπία έχουμε των κομμάτων που όταν είναι στην αντιπολίτευση κάνουν αντάρτικο και μόλις γίνονται κυβέρνηση «ξεπατικώνουν» όλες τις κακές συνήθειες των προηγούμενων.

Έτσι, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να γεμίσει τα ταμεία, ανακοινώνει μια ακόμη περαίωση (την τελευταία θα πει πάλι) την οποία φυσικά δεν την ονομάζει έτσι. Μιλά για ελέγχους – εξπρές σε 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες τους οποίους θα καλέσει να κλείσουν τις φοροπαραβάσεις των προηγούμενων ετών και να καθαρίσουν τα βιβλία τους μια για πάντα. Μάλιστα, για να πάνε στα γκισέ των εφοριών οι επαγγελματίες τους δίνει τη δυνατότητα πληρωμής για 3 χρόνια, κόβει προσαυξήσεις και κάνει ελκυστικό το πακέτο. Πρόκειται κυρίως για εκκρεμότητες που αφορούν φορολογία εισοδήματος, ΦΜΑΠ, τέλη κληρονομιών και δωρεών.

Η νέου τύπου περαίωση θα περιλαμβάνει ελέγχους μέσα σε 3 ημέρες, πόρισμα αμέσως, ειδοποίηση στον επαγγελματία και κλείσιμο της υπόθεσης. Οσοι δεν αποδεχθούν τα αποτελέσματα των συνοπτικών ελέγχων θα βρεθούν αντιμέτωποι με σαρωτικούς τακτικούς ελέγχους που συνεπάγονται μεγαλύτερες προσαυξήσεις φόρων, λιγότερες δόσεις και περισσότερα πρόστιμα.

Στόχος του υπουργείου να εισπράξει 2.5 δις ευρώ (έτσι πιστεύει διότι που να βρουν τόσα λεφτά οι επαγγελματίες).

Οι έλεγχοι-εξπρές θα αφορούν κατά προτεραιότητα επιτηδευματίες οι οποίοι:

- Έχουν διαπράξει ουσιαστικές παραβάσεις του Κ.Β.Σ. ή για τους οποίους υπάρχουν στις ΔΟΥ δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.

- Δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.

- Έχουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.

- Έχουν κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή κατασχεθείσες φορολογικές ταμειακές μηχανές.

- Έχουν δηλώσει απώλεια βιβλίων και στοιχείων.

- Ασκούν δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγελματία και έχουν δηλώσει μεγάλα ποσά δαπανών.

- Δεν έχουν προσδιορίσει τα καθαρά τους εισοδήματα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ή δεν έλαβαν υπόψη τον προβλεπόμενο συντελεστή καθαρών κερδών, κατά τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των καθαρών εισοδημάτων τους.

- Εμφανίζουν αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ των στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των δηλώσεων ΦΠΑ.

- Έχουν δηλώσει ακαθάριστα έσοδα που δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη.

- Εμφανίζουν, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις τους, χαμηλό συντελεστή μεικτού και καθαρού κέρδους.

- Έχουν κάνει χρήση αναπτυξιακών νόμων.

- Είχαν στην κατοχή τους την 1η-1-2008 κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

- Δεν απεδέχθησαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα περαίωσης των ετών 2000-2009, που τους εστάλησαν στο πλαίσιο εφαρμογής των ρυθμίσεων του ν. 3888/2010.

- Εντάχθηκαν στις διατάξεις των άρθρων 13-17 του ν. 3296/2004 περί «αυτοπεραίωσης» ή «αυτοελέγχου», επελέγησαν για δειγματοληπτικό έλεγχο, αλλά δεν υπήχθησαν στις διατάξεις του ν. 3888/2010 για την περαίωση των χρήσεων 2000-2009.

- Εντάχθηκαν στις διατάξεις των άρθρων 13-17 του ν. 3296/2004 περί «αυτοπεραίωσης» ή «αυτοελέγχου».

- Έχουν δηλώσει πάρα πολύ μεγάλα ακαθάριστα εισοδήματα.

Όπως καταλαβαίνουμε, όλοι μπαίνουν στο κόλπο της περαίωσης κι όποιος τσιμπήσει, τσίμπησε. Και για ακόμη μια φορά το κράτος νομιμοποιεί τη φοροδιαφυγή και δίνει και μπόνους στους φοροφυγάδες αφού τους επιτρέπει να πληρώσουν σε τουλάχιστον 36 δόσεις. Να φανταστούμε ότι δε θα βγει το ΠΑΣΟΚ να κάνει κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση, αλλά ούτε και κανείς από τη ΝΔ να θυμηθεί τι έλεγε πριν ένα χρόνο ακριβώς.

Κάποτε, όμως, θα πρέπει να σκεφτούν όλοι ότι με τα κολπάκια της περαίωσης φέρνουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μαζεύουν ότι μπορούν άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου σπρώχνουν χιλιάδες Έλληνες να μην πληρώσουν τους φόρους αφού ξέρουν ότι όλο και κάποια κυβέρνηση θα κάνει μια περαίωση και θα καθαρίσουν.

Μ’ αυτές τις πρακτικές φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Οι πολίτες, κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μην πληρώνουν και να περιμένουν πότε το κράτος θα γίνει ο μεγάλος… δοσατζής, και η εκάστοτε κυβέρνηση να κάνει τα στραβά μάτια στην φοροδιαφυγή. Και όλοι μαζί να πίνουν στην υγεία των κορόιδων, μισθωτών και συνταξιούχων που δηλώνουν τα πάντα και φορολογούνται γι’ αυτά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ζωροάστρης avatar
  Ζωροάστρης 08/10/2012 13:05:04

  Τι να ξεπατικώσει και να μην ξεπατικώσει.
  Όταν πας στα γραφεία στη Συγγρού και βλέπεις την πινακίδα του μεγαλοεργολάβου πάνω από την πινακίδα της ΝΔ, τι μπορεί να περιμένει κανείς πλέον από αυτή τη κυβέρνηση.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/10/2012 14:47:24

  Μην γελάτε, πρόκειται για δομική μεταρρύθμιση μακράς πνοής, για εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό του φορολογικου συστήματος.
  Υπάρχει μάλλον και δεύτερη:
  Ο διαρρεύσας flat tax 35 % σε ελεύθερους επαγγελματίες και μπλοκάκια.
  Χα χα, θα βοηθήσουν να κάνουμε όλοι εταιρείες. Ακόμη και με τον γάτο μας συνεταίρο.
  Και με κεφάλαια σε νόμισμα εσκούδο Αμπελοκήπων. Ή λιρέττα Εξαρχείων.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 08/10/2012 18:03:32

   - "Τίγρηηηηηηηη"...
   - Παρών συνεταίρε, μιάου !
   - Ο λογιστής είπε να μην διανείμουμε κέρδη φέτος στους μετόχους. Συμφωνείς ως αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος να επανεπενδυθούν ;
   - OK συνεταίρε, αλλά τα ποντίκια που πιάνω θα είναι εξωλογιστικό αφορολόγητο εισόδημα.
   h**p://3.bp.blogspot.com/-09aXBBqJhos/T7ozPZcVSNI/AAAAAAAABfI/xeq6ln3yIxE/s1600/IMG_7510.JPG

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ Ο Θείος 08/10/2012 18:32:34

   Εχει και καλύτερο.
   Το τζόκερ με τις αποδείξεις...Θα μαζεύουμε αποδείξεις και πριν την υποβολή των δηλώσεων θα αποφασίζουν ποιές θα ισχύουν ,σε τι ποσοστά κλπ.
   Δεν είναι ειδική περίπτωση η ελλάδα που λέει ο σομπες λες ,αλλά Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ .

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/10/2012 14:49:59

  Τρομακτική φαντασία και πρωτοτυπία πάντως, των υπηρεσιακών που εισηγούνται - σέ πάσοκες ή νεοδημοκράτες υπουργούς.
  Με τρομάζει τόση οργιάζουσα φαντασία, και μάλιστα από καρεκλοκένταυρους παντός καιρού και χρώματος.

 4. Σπορέας avatar
  Σπορέας 08/10/2012 15:20:31

  Συγνώμη αλλά η ΝΔ, Σ. Μάνος, ήταν αυτή πού ανακάλυψε την "περαίωση".
  Και μάλιστα σε όσους "έτρεξαν" χάρισε και τις "διαφορές" του ΦΠΑ.

 5. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 08/10/2012 18:10:04

  Σχετικα με διαφορες κακες ...αντιγραφες >>

  --Διαβαζα οτι παμε για Θατσερικο Νεο-Φιλελευθερο ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ καθεστως ΕΝΑΝΤΙΟΝ οσων εχουν την ατυχια να εχουν καποιο ΜΙΚΡΟ εισοδημα απο ενοικια.
  Δηλαδη, ΔΕΝ θα εχουν το παραμικρο αφορολογητο, και θα φορολογουνται με 20% απ το πρωτο ευρω, με ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ φορο ανεξαρτητα απ' το αν εχουν 600 ευρω εισοδημα ή 60.000 ευρω.

  -- Δηλαδη ολα υπερ των μεγαλο-ιδιοκτητων και εις βαρος της μικρης και μεσαιας ιδιοκτησιας. Δεν μπορω να πιστεψω οτι ειναι αληθεια.
  Αλλα επειδη θυμαμαι οτι ο Προεδρος της ΝΔ ειπε προεκλογικα οτι πρεπει να προστατευτει σε λογικα πλαισια η μικρη και μεσαια ιδιοκτησια, καθοτι αφορα ενα μεγαλο μερος της Ελληνικης μεσαιας ταξης, θελω να πιστευω οτι ολα αυτα ειναι παραμυθια.

  --Ελπιζω οτι τα μικρα και μεσαια εισοδηματα απο μισθωσεις κατοικιων και μαγαζιων, θα αντιμετωπιστουν οπως τα αλλα εισοδηματα των μισθωτων, αφου με το ΕΤΑΚ και τους αλλους φορους που ηδη βαραινουν ενα ακινητο, ειναι ηδη κατσουρεμενα σε μεγαλο βαθμο.

  --Θα ειναι κριμα να αναγκασουμε τους μικρο-ιδιοκτητες να πουλανε οσο-οσο ειδικα τα μικρα διαμερισματα, γιατι συν τοις αλλοις ετσι επωφελουντε και αλλοδαποι (νομιμοι κ παρανομοι) και αποκτουν ιδιοκτησια στα μεγαλα αστικα κεντρα. Κι αυτο εχει πολλες προεκτασεις..

 6. δημης avatar
  δημης 08/10/2012 23:55:24

  Είπαμε ...καί μή μας το..χαλάτε ...για όλα φταίει το Δημόσιο και οι..Υπάλληλοί του ΠΟΤΕ ο...ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ που είναι υγιής ...ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις που Νομοθετούν (ρυθμίζουν το..λένε τώρα) υπέρ αυτού... Επιλέγει (ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ)...τις ηγεσίες του Δημοσίου....καί όλοι μαζί (Βοηθούντων των ΜΜΕ ...) καταφέρονται εναντίον των ΔΥ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.