#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/01/2013 11:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περί φοροφυγάδων....Θεάρεστο έργο οι συλλήψεις των φοροφυγάδων, δεν λέω. Όμως, ακόμα καλύτερα θα ήταν  να μην ...είχαμε φοροφυγάδες.  Σε τέτοια έκταση τουλάχιστον.  Γιατί το κράτος θέλει εισφορές και όχι γεμάτες φυλακές.

Επιγραμματικά, λοιπόν, θα ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτήματα.

Πρώτον, γιατί διώκονται  μόνον οι φοροφυγάδες; Δεν θα πρέπει να διώκονται παράλληλα και οι αρμόδιοι των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, οι οποίοι ανέχθηκαν τη φοροδιαφυγή; Για να μη πώ τίποτα χειρότερο; Γιατί, ας μη κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, τη φοροδιαφυγή σε μεγάλο βαθμό την τρέφει η ανικανότητα, η αδυναμία, ενίοτε και η....απροθυμία του κράτους να την εντοπίσει.

Δεύτερον, πρέπει να σταματήσει αυτή η κωμωδία με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Οι εισφορές πρέπει να καταβάλλονται στην ώρα τους, άντε το πολύ να δίνεται κάποια μικρή παράταση. Οταν, όμως, κάποιος έχει να καταβάλει εισφορές επι έτη (άρα τις καρπώνεται) και στο τέλος τις ρυθμίζει γλυτώνοντας μάλιστα και τα πρόστιμα, τότε τα κορόϊδα είναι εκείνοι που πλήρωναν κανονικά. Αυτή η προσδοκία μιας νέας.....ρύθμισης καλλιεργεί επίσης της φοροαποφυγή και την εισφοροδιαφυγή.

Τρίτον, να εισαχθούν κάποιες  ρυθμίσεις οι οποίες θα ενεργοποιούνται αυτόματα, μόλις μια εταιρεία δεν καταβάλει εισφορές. Να εξετάζεται αν η αδυναμία είναι πραγματική ή όχι. Αποστολή  του κράτους δεν  είναι να ταράξει την εταιρεία στα πρόστιμα για να την κλείσει, αλλά να τη διευκολύνει να επιβιώσει.  Η παρέμβαση του δημοσίου να γίνεται για να μη δημιουργηθεί η οφειλή και όχι να κυνηγά να την ...εισπράξει, όταν αυτή προκύψει!

Τέταρτον, και πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει πως όταν αυξάνονται φόροι και εισφορές, ιδιώτες και επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να τις αποφύγουν.  Αρα όσο αυξάνεται η φορολογία, θα εντείνονται και τα φαινόμενα φοροδιαφυγής με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση των φόρων να αποδεικνύεται στην πράξη εντελώς ατελέσφορη.

Πέμπτον, επειδή πολλοί επιτήδειοι, ειδικά στις κεφαλαιουχικές εταιρείες, διορίζουν εκπροσώπους είτε πρόσωπα αφερέγγυα, είτε κατ’ επάγγελμα «αχυράνθρωπους», να προβλεφθεί ό,τι ποινική και αστική ευθύνη για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά θα φέρουν και οι μεγαλομέτοχοι των εταιρειών αυτών. Γιατί εσχάτως παρατηρούμε το φαινόμενα να έχουμε πτωχευμένες εταιρείες που χρωστάνε παντού και ...πλούσιους πρώην ιδιοκτήτες που διάγουν ζωή χαρισάμενη.

Εννοείται οτι υπάρχουν και άλλα περισσότερο πολύπλοκα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εξωχώριες εταιρείες ή τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές ή το λαθρεμπόριο, όμως, ας αντιμετωπίσουμε πρώτα τα ...βασικά και στη συνέχεια μπορούν να βρεθούν λύσεις και για τα άλλα.

Γιατί λύσεις υπάρχουν. Θέληση και αποφασιστικότητα δεν υπήρχε. Μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον....

ΚΡ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ avatar
  ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ 05/01/2013 12:07:49

  Τέσσερις λίστες, με καταθέτες στο εξωτερικό και ιδιοκτήτες ακινήτων και σκαφών αναψυχής έρχονται στο φως, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής. Μάλιστα, όπως γράφει η εφημερίδα η «λίστα Λίχτενσταϊν» έγινε γνωστή το 2007 αλλά αγνοήθηκε από την τότε κυβέρνηση !!!!!!!!!!!!

  Συνολικά στις λίστες με τις καταθέσεις σε Λιχτενστάιν και Λουξεμβούργο, τα ακίνητα στο Λονδίνο και τα σκάφη αναψυχής με έδρα την Ολλανδία περιλαμβάνονται 5.200 φορολογούμενοι που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.

  • Νικος1610 avatar
   Νικος1610 @ ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ 05/01/2013 21:24:30

   Ο οιοσδηποτε μπορει να έχει καταθέσεις στο εξωτερικο φτανει να μπορει να αποδειξει οτι τα λεφτα αυτα εχουν δηλωθει και φορολογηθη, το να εχεις μια κατεθεση στο εξωτερικο δεν σημαινει οτι εισαι οποσδηποτε φοροφυγας, δεν γνωριζω τι ισχυει με τις θαλαμηγους που εχουν εδρα στην Ολλανδια, αντε τωρα να βρεις τα ακινητα που αγοραστηκαν στο Λονδινο και αν τα χρηματα εχουν φορολογηθη!

 2. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 05/01/2013 12:09:48

  Έκτο και σπουδαιότερο μέτρο για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής:

  Το κράτος διαχειρίζεται κάθε σέντσι με εντιμότητα και σύνεση προς όφελος της κοινωνίας.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Ρύκιος 05/01/2013 13:04:16

   Υποκρισία. Δηλαδή ο νόμος υπάρχει και τον παραβαίνω επειδή δεν γίνεται χρηστή διαχείριση; Και θα πληρώνουν τα υποζύγια που δε μπορούν να γλιτώσουν τη λαδιά μου; Ανέντιμο και ανήθικο!

   • Ρύκιος avatar
    Ρύκιος @ Γεώργιος Τ. 05/01/2013 16:05:50

    Καθόλου υποκρισία! Να πληρώσουν τα υποζύγια εφόσον επέλεξαν αυτούς τους επί 30 χρόνια διαπλεκόμενους που επέλεξαν στις εκλογές.

 3. ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ avatar
  ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ 05/01/2013 12:28:08

  ΤΟ μαρτύριο του Σαμαρά ειναι οτι εχει συνεταίρο τον μεγαλύτερο πολτικο διεφθαρμένο -κομπλεξικό , Βενιζέλο , εναν σαχλαμάρα μπλα μπλα που εξέθρεψε το τέρας της ανομίας με τους νόμους του (απο εποχή Κοσκωτά )
  Πως θα γίνει κάθαρση ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ιτο¨ σύστημα ¨που στηρίζει μια κυβέρνηση?

  • Ρύκιος avatar
   Ρύκιος @ ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ 05/01/2013 17:16:31

   Το μαρτύριο του Σαμαρά είναι οτι έχει ψηφοφόρους διεφθαρμένους και κομπλεξικούς, εμάς δηλαδή, που πάμε και ψηφίζουμε ακόμα και τώρα τα ίδια αμαρτωλά πολιτικά τζάκια, που πάμε και δίνουμε την ψήφο μας στο "δικό μας άνθρωπο" κι ας είναι ένας ανίκανος και χωρίς έργο για την Πατρίδα. Εμάς, που λόγω των κριτηρίων της επιλογής μας στην κάλπη, αναγκάζουμε το Σαμαρά να έχει πάνω πάνω στη λίστα, ...αντε ονόματα δε χρειάζονται, ξέρουμε και βλέπουμε...
   Προσωπικά το σαμαρά τον θεωρώ "καθαρό" η πορεία του επί μακρό και μέχρι τώρα δεν δείχνει κάτι άλλο, αλλά όταν υπάρχουν συμπατριώτες μας που ακόμα και τώρα δίνουν ψήφο στο Βενιζέλο (!) δεν μπορώ να ελπίζω σε τίποτα.

 4. klik avatar
  klik 05/01/2013 12:31:13

  Για να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή πρέπει να την ορίσουμε πρώτα.
  1)Άνοιγμα επαγγελμάτων ώστε να μην διασφαλίζονται εισοδήματα που δεν οφείλονται σε ποιοτικές υπηρεσίες.
  2)Ανώτερο όριο φορολογίας για εταιρίες και ατομικές επιχειρήσεις 15%.
  3)Δήμευση περιουσίας των μετόχων της εταιρίας (επέκταση και στην ιδιωτική περιουσία) σε περίπτωση που δεν καταβάλουν το 15%.
  4)Κατάργηση οποιασδήποτε έκτακτης εισφοράς

  Αυτά και μόνο θα εξυγιάνουν την αγορά γιατί αν απλώς την κοιτάμε χωρίς να κάνουμε κάτι σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει.

 5. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 05/01/2013 13:03:05

  Φταίνε πολλοί! Και πρέπει ο Σαμαράς να διορθώσει αμαρτίες δεκαετιών. Αν δείξει πως θέλει πρέπει να τον στηρίξουμε. Προς το παρόν κινείται σωστά.

 6. MCA avatar
  MCA 05/01/2013 14:41:38

  ........"επειδή πολλοί επιτήδειοι, ειδικά στις κεφαλαιουχικές εταιρείες, διορίζουν εκπροσώπους είτε πρόσωπα αφερέγγυα, είτε κατ’ επάγγελμα «αχυράνθρωπους», να προβλεφθεί ό,τι ποινική και αστική ευθύνη για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά θα φέρουν και οι μεγαλομέτοχοι των εταιρειών αυτών".........Μπορεί να εφαρμοσθεί κάτι τέτοιο σε μια Ανώνυμη Εταιρία;

 7. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 05/01/2013 14:45:23

  Στις παρατηρησεις σας θα ηθελα να προσθεσω κι εγω ενα ερωτημα : Αληθευει οτι, βασει του εφαρμοστικου νομου, ολα τα εσοδα απο φορους, ΦΠΑ, αποκρατικοποιησεις κλπ, κατατιθενται στον διαβοητο "ειδικο λογαριασμο" οπου η απολυτη προτεραιοτητα ειναι, απο το πρωτο ευρω, η εξοφληση των δανειστων ; Και, δεδομενου οτι το ελληνικο χρεος ειναι απολυτως μη βιωσιμο, τουτο σημαινει οτι ολα τα εσοδα του κρατους θα πηγαινουν μεχρι τελευταιας δεκαρας στις τσεπες των ξενων ; Και, αληθευει επισης οτι, σε περιπτωση πλεονασματος, μονο το 30% θα μπορει να χρησιμοποιησει το ελληνικο κρατος, ενω το υπολοιπο 70% θα εξυπηρετει το επαχθες χρεος το οποιο θα παραμενει μη βιωσιμο εις το διηνεκες ; Και εαν αληθευουν ολα αυτα -που αληθευουν βεβαιως, γιατι το ερωτημα ειναι ρητορικο- τοτε δεν σημαινει οτι η "παταξη της φοροδιαφυγης" δεν αφορα, υπο τις παρουσες συνθηκες αποικιας, τον ελληνικο λαο αλλα μονο τους δανειστες και το πολιτικο προσωπικο που θελει να παριστανει το "καλο παιδι" στους επικυριαρχους ; Μας ειπε ποτε κανεις οτι εαν "παταχθει" η φοροδιαφυγη θα εχουμε εμεις καποιο συγκεκριμμενο οφελος (μισθοι, συνταξεις, νοσοκομεια, σχολεια, κοινωνικη προνοια, κλπ) ;

  • Greekx avatar
   Greekx @ Μ.Γ 05/01/2013 14:59:32

   Είσαι...μαρτυριάρης.....

  • dim avatar
   dim @ Μ.Γ 05/01/2013 18:06:51

   Όχι δεν αληθεύει τίποτα από αυτά που λες... Ξανακάνε το ερώτημα πραγματικό, και άσε τις εξυπνάδες περί ρητορικών ερωτημάτων για να πάρεις και την απάντηση... Κάθεται ο καθένας μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο και γράφει ο,τι του κατέβει, ή κάνει αναπαραγωγή ψευδών και παραπλανητικών απόψεων....

  • cp avatar
   cp @ Μ.Γ 05/01/2013 18:15:38

   +1000000 To ειπες ωραια! Οσα λιγοτερα στους γερμανοτσολιαδες τοσο καλυτερα!

  • foofootos avatar
   foofootos @ Μ.Γ 05/01/2013 19:11:51

   Φτου κακά!

 8. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 05/01/2013 15:59:47

  Ολοι ξαφνικά αυτό το τέρας θυμηθηκαν,τόσα χρόνια ποιος το θρεφει;
  Και σας θυμιζω το πρότυπο της Δημοκρατίας,τον κύριο Νόμιμο=Ηθικό...
  Το πιο σωστό επίσης για το λάδωμα το ειχε πει η Βασω Παπανδρεου,οτι χρειάζονται δύο για να πετύχει.Αυτος που το δίνει και αυτός που το παίρνει

  • Ρύκιος avatar
   Ρύκιος @ Μεγάλες στιγμές 05/01/2013 17:09:41

   Μη σου τύχει να καίγεσαι για χαρτί απο το υποθηκοφυλακείο για ενυπόθηκο δάνειο από τράπεζα, και να σου πεί ο άρχοντας εκεί "περάστε σ έξι μήνες"
   Μη σου τύχει να πάθει η καρδιά του πατέρα σου, και να σου πεί ο μάστορας εκεί "ξέρετε έχουμε και μεγάλα έξοδα, που να φτάσει ο μισθός μας"

   Η Παπανδρέου μπορεί να λέει ότι θέλει περί ενός ή δύο, ο καθένας μας έχει τα δικά του προσωπικά πικρά παραδείγματα.

   • Μεγάλες στιγμές avatar
    Μεγάλες στιγμές @ Ρύκιος 06/01/2013 19:48:09

    Δυστυχώς τα προσωπικά μας παραδείγματα είναι αυτά που δικαιώνουν τη δήλωση της.
    Το πιθανότερο είναι και εγώ να πλήρωνα αλλά κάποτε πρέπει να αλλάξουμε.Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι αυστηρές τιμωρίες,αφαίρεση αδειών και φυλακή των ''μαστόρων''

 9. Nik avatar
  Nik 07/01/2013 01:22:57

  Θα ανακάμψουμε, αν ανακάμψουμε, με επενδύσεις από κεφάλαια που διασώθηκαν λόγω φοροδιαφυγής. Λυπηρό αλλά αληθινό. Οτι νόμιμα αποκτηθέν και φορολογημένο υπάρχει θα έχει λιώσει σύντομα από την συνεχή και πολυεπίπεδη φορολογία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.