20/02/2009 23:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περί τρομοκρατίας και μηχανισμών αποσταθεροποίησης


_____________________________________________________________________________________________
Ο Τζιανφράνκο Σανγκουινέτι, γόνος μιας πλούσιας ιταλικής οικογένειας που κατηγορήθηκε και αυτός για παράνομες ενέργειες, ήταν ο πρώτος που από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ανέπτυξε τη θεωρία, σύμφωνα με την οποία τόσο οι Eρυθρές Tαξιαρχίες όσο και τρομοκρατικές ομάδες της άκρας δεξιάς, ήταν διαβρωμένες από τις κρατικές υπηρεσίες που τις χρησιμοποιούσαν.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Περί της Τρομοκρατίας και του Κράτους», δεν πιστεύει ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι παραρτήματα των μυστικών υπηρεσιών. Eμφανίζεται πεπεισμένος, όμως, ότι διαβρώνονται από κρατικούς μηχανισμούς, οποίοι στη συνέχεια «κατευθύνουν τους απλοϊκούς, φανατικούς αγωνιστές» των οργανώσεων έτσι όπως θέλουν». Ωστόσο, για να γίνει αυτό, σημειώνει ο ίδιος, πρέπει να βγούν από τη μέση οι ιστορικές ηγεσίες. Kάτι, που έγινε στην περίπτωση των ιταλικών Eρυθρών Tαξιαρχιών και κατά βάσιμες εκδοχές, δεν αποκλείεται να έγινε -- - με άλλους όμως τρόπους - και στην περίπτωση της 17N.

Υπενθυμίζουμε ότι έχουν προκαλέσει πολλά ερωτηματικά και αναλύσεις η «εξαφάνιση» της 17Ν μετά την δολοφονία του Μάλλιου (14/12/76) και η επανεμφάνισή της ύστερα από 4 χρόνια με την δολοφονία του υποδιοικητή των Πέτρου - Σταμούλη (16/1/80).  Της επανεμφάνισης της 17Ν προηγήθηκε πρώτον, η εμφάνιση με ίδιο τρόπο δράσης της οργάνωσης «Ομάδα Ιούνης '78» που εκτέλεσε τον Μπάμπαλη στις 31/10/1979 και δεύτερον ο θάνατος κάτω από περίεργες συνθήκες σε σύρραξη με αστυνομικούς στην AEG του εκ των «πατέρων» της ελληνικής ένοπλης πάλης Χρ. Κασσίμη το 1977.

Για να επιστρέψουμε στον Σανγκουινέτι, γράφει ότι ο ιδρυτικός πυρήνας των Eρυθρών Tαξιαρχιών εξαρθρώθηκε λίγο καιρό μετά τη δημιουργία του, μεταξύ των άλλων, εξαιτίας του «ερασιτεχνισμού» που τον χαρακτήριζε. «Ήταν αγωνιστές χωρίς πείρα παρανομίας και ελάχιστα «θηριώδεις» σαν τρομοκράτες». H «νέα γενιά» των E.T. που ακολούθησε ελάχιστα κοινά είχε με τη λεγόμενη «ιστορική ηγεσία». «Tίποτα στον κόσμο - γράφει  ο Σανγκουϊνέτι- δεν είναι πιο εύκολο για τα ειδικά σώματα του κράτους από το να παρεισφρήσουν σε μια τρομοκρατική ομάδα. Πολύ περισσότερο, να φτάσουν σε απόσταση βολής από την αρχική ηγεσία και να πάρουν τη θέση της, είτε με συγκεκριμένες συλλήψεις, είτε σκοτώνοντας τους πρώτους αρχηγούς. Από εκεί και πέρα οι υπηρεσίες μπορούν να κατευθύνουν όπως τους αρέσει έναν απόλυτα αποτελεσματικό οργανισμό φτιαγμένο από απλοϊκούς ή φανατικούς αγωνιστές».

Έτσι, συνεχίζει ο Σανγκουινέτι,  «αλλάζοντας τους «εγκεφάλους» οι υπηρεσίες χειραγωγούν την οργάνωση με τη μεγαλύτερη άνεση και ασυδοσία, ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής. Kατ' αυτό τον τρόπο, προσδίδουν μεγαλύτερη αληθοφάνεια στις πράξεις τους (σ.σ. επιθέσεις κ.λ.π.), είτε αποδίδοντάς τες άμεσα σε μια ομάδα-φάντασμα, είτε κάνοντας να τις διεκδικήσει μια υπαρκτή παράνομη ομάδα».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tiramola avatar
  tiramola 21/02/2009 00:26:30

  Που το θυμήθηκες ρε παίδαρε τον Σαγκουινέτι...
  Τα έχεις τα χρονάκια σου..
  δασίες , οξείες και περισπωμένες..
  Πάω να το ξεσκονίσω τώρα που μου το θύμησες.
  Πράγματι πολύ ενδιαφέρον βιβλίο

 2. Factorx avatar
  Factorx 21/02/2009 00:28:08

  @tiramola: πάλι δεν κατάλαβες τίποτα απο το κείμενο. Πάνε χαμένοι οι κόποι μας ρε γαμώτο

 3. Decay avatar
  Decay 21/02/2009 00:37:56

  «Ήταν αγωνιστές χωρίς πείρα παρανομίας και ελάχιστα «θηριώδεις» σαν τρομοκράτες»

  Το ίδιο και οι σημερινές φύρες της Σέχτας...

 4. τρια πουλακια καθονταν.. avatar
  τρια πουλακια καθονταν.. 21/02/2009 00:44:47

  οχι το ιδιο.
  Ηταν φιλοσοφοι αγωνιστες( ρενατο κουρτσιο). απλά, τους τελειωσαν νωρις

 5. tiramola avatar
  tiramola 21/02/2009 00:56:12

  Για τον θάνατο του "πατέρα" της Ελληνικής τρομοκρατίας Χρ. Κασσίμη έγινε προσπάθεια ενοχοποίησης από την ασφάλεια του Γιάννη Σερίφη για τον οποίο λέγεται ότι ήταν στην ομάδα με τον Γιωτόπουλο της δολοφονίας του σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα Ρίτσαρντ Γουέλς το 1975.
  Συμπαράσταση στον Σερίφη τοτε είχαν εκφράσει ο Σαρτρ , ο Φουκό , Στριμπεργκ και δεκάδες Ιταλοί βουλευτές.

 6. kanis avatar
  kanis 21/02/2009 01:00:49

  NA τι λέει το φιλοντορικό PRESSMME...σαν απειλή δεν διαβάζεται;


  "Πολύ άσχημα τα μαντάτα που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν η Ντόρα Μπακογιάννη με την Χίλαρη Κλίντον θα είναι το θέμα τρομοκρατίας. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ αρνητική σε μια περίοδο που η Αθήνα θέλει την ατζέντα των εθνικών θεμάτων πολύ ψηλά. Η εξέλιξη είναι πολύ αρνητική και για την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία μέσα σε διάστημα ενός μήνα διαπιστώνει ότι η Ουάσιγκτον και η νέα κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα στέλνει πολύ αρνητικά μηνύματα στην Αθήνα."

 7. tiramola avatar
  tiramola 21/02/2009 01:06:55

  Άποψη μου είναι από όσα έχω διαβάσει ότι η 17Ν δεν πρέπει να υπήρξε ποτέ παράρτημα αλλά και καμία σχέση με μυστικές υπηρεσίες δεν είχε.
  Δεν μπορεί να έφαγε 50 φορές ισόβια ο Γιωτόπουλος...
  Για τον συγκεκριμένο τύπο μόνο τα γονίδια που κουβαλάει ήταν αρκετά για να τον ενοχοποιήσουν...

 8. kanis avatar
  kanis 21/02/2009 01:19:45

  γονίδια ????

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/02/2009 01:22:32

  του πατέρα του νομίζω

 10. άσχετος avatar
  άσχετος 21/02/2009 01:23:12

  και πως εξηγείς ρε Τιραμόλα άλλοι να είναι με΄σα και άλλοι συνεχώς έξω; Πρόσξεε κι αυτά:

  Την Τεταρτη, 31/1/79, δυο εκτελεστές ρίχνουν … εννέα σφαίρες των 45 στον απότακτο αξιωματικό της αστυνομίας Πέτρο Μπάμπαλη και τον αφηνουν νεκρο. Φευγοντας πέταξαν πίσω τους προκηρύξεις της οργανωσης «Ιουνης 78».Στην αρχη η αστυνομια νομισε ότι επρόκειτο για την 17Ν, αλλα η βαλιστικη αναλυση εδειξε ότι τα οπλα ηταν μεν 45αρια, διαφορετικα όμως από τη «σφραγιδα» που χρησιμοποιηθηκε στις ενέργειες εναντίον του Γουελς και του Μάλλιου.

  Αργοτερα ανέλαβε την ευθύνη ο ίδιος ΕΛΑ, γραφοντας σε μια προκήρυξή του οτι χρησιμοποίησε σκοπίμως, για λόγους τακτικής, άλλο ονομα . Η «Ε.Ο. Χρ.Κασσίμης», θα υποστηριξει όμως σε μια δική της προκήρυξη οτι ο ΕΛΑ αναγκάστηκε να εκτελέσει τον Μπάμπαλη για να μην «του φύγουν», όσοι του εφυγαν το 1980. Στην ίδια προκήρυξη η «Ε.Ο. Χρ.Κασσίμης» διευκρινιζει ότι στην επιχείρηση «εκτος του ΕΛΑ πήραν μέρος και άλλοι». Ποιοι ήταν λοιπόν αυτοί οι «άλλοι»;
  Ξέρει κανείς;

 11. kanis avatar
  kanis 21/02/2009 01:32:25

  Τι ήταν ο πατέρας του και πότε;
  ..με τον Κολοκοτρώνη;

 12. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/02/2009 01:35:23

  Ήταν ιδρυτής νομίζω ή θεωρητικός κάποιας σοσιαλιστικής κίνησης στις αρχές του φαινομένου, στην Ελλάδα, επαναστάτης της εποχής. Αστός αλλά που ενστερνίστηκε τις ιδέες του σοσιαλισμού, αν δεν κάνω λάθος.

 13. Σπύρος avatar
  Σπύρος 21/02/2009 01:38:05

  Πάντως ο Σάρτρ,πέρα απο την φιλοσοφική προσφορά του,είχε κάνει και δήλωση Υποστήριξης πρός τούς Ερυθρούς Χμέρ...
  Ουδείς Αγιος.

 14. tiramola avatar
  tiramola 21/02/2009 01:40:11

  Ο πατέρας του Μήτσος Γιωτόπουλος υπήρξε θρυλική μορφή της δεκαετίας του 30.
  Συνεργάστηκε με τον Λέοντα Τρότσκι και θεωρείτο υπαρχηγός του διεθνους τροτσκικού κινήματος έχοντας το ψευδώνυμο "Witte".
  Όταν ήρθε σε ρήξη με τον Τρότσκι πήρε τους Έλληνες τροτσκιστές μαζίτου και ηγήθηκε ομάδας με το όνομα "αρχειομαρξιστές"
  πολέμησε στην Ισπανία κατά την διάρκεια του εμ΄φύλιου στο πλευρο μιάς ομάδας αναρχοσυνδικαλιστών που τους ονόμαζαν και "φαλτσέτες"...
  Τον συνέλαβαν οι ορθόδοξοι κομμουνιστες σε μια απο τις πολλές αιματηρεές συμπλοκές μεταξύ τους...
  Τονα άφησαν ελεύθερο με παρέμβαση των Γάλλων και κατέφυγε στο Παρίσι όπου γεννήθηκε ο Αλέξανδρος...

 15. kanis avatar
  kanis 21/02/2009 01:42:22

  Τι ενόχλησε στο κυνήγι μαγισσών; Το αστός, το θεωρητικός, το σοσιαλιστικός, ή ο συνδιασμός;
  Κι ο Σημίτης τον ίδιο συνδυασμό δεν προσέφερε;

 16. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/02/2009 01:48:06

  Τα λέει ο tiramola καλύτερα. Εγώ τα διάβασα όπως όλοι μας στις εφημερίδες τότε, όταν έγινε το μπαμ και τους συνέλαβαν και όλοι απορούσαν με τον αστό καθηγητή μπον βιβέρ για τον οποίο κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να συμμετείχε.

 17. Προφήτης avatar
  Προφήτης 21/02/2009 01:50:30

  Ο Χ. Μόρφος έχει ανεβάσει μια εξαιρετική ανάρτηση - Ευτυχώς τελικά δεν διέγραψε το μπλογκ.

  Αποσπάσματα από την παρουσίαση του βιβλίου του Αλμπέρτο Φραντσεσκίνι

  "Ο Α. Φραντσεσκίνι ήταν ο ένας από τους τρεις ανθρώπους που ίδρυσαν, το 1970, τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Οι άλλοι δύο ήταν το ζευγάρι Ρενάτο Κούρτσιο και Μάρα (Μαργκερίτα) Καγκόλ. Ο Α.Φ. σ’ αυτό το βιβλίο (...) «δεν κοινολογεί μια αλήθεια» για τις Ερυθρές Ταξιαρχίες «αλλά την αναζητεί» (...) για την ακρίβεια, τους λόγους για τους οποίους οι Ε.Τ. παρεκτράπησαν της αρχικής τους πορείας και έγιναν αυτό που έγιναν. (...)

  «Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες δεν γεννήθηκαν από το τίποτα», λέει ο Α.Φ. «Δεν είναι προϊόν ενός εργαστηρίου, είτε κάποιας Μυστικής Υπηρεσίας, αλλά αποτέλεσμα μιας κουλτούρας και μιας πολιτικής παράδοσης της ιταλικής αριστεράς» (σελ. 25).
  Από την άλλη πλευρά, όμως, «ολόκληρη η ιστορία των Ερυθρών Ταξιαρχιών, από ένα σημείο και έπειτα, χαρακτηρίζεται βαθιά από τους δεσμούς με μια πόλη: το Παρίσι. Εκεί ο Moretti (…) διατηρούσε στρατηγικής σημασίας σχέσεις. Πιστεύω, ότι εκείνες οι σχέσεις μπορούν να αποτελέσουν, ακόμη και σήμερα, μια ζωτική πηγή για την ερυθροταξιαρχική τρομοκρατία» (σελ. 30).

  Ο Μάριο Μορέττι υπήρξε ο αναμφισβήτητος αρχηγός των Ε.Τ. από τις αρχές του 1976 και ο ιθύνων νους της απαγωγής και της δολοφονίας του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Άλντο Μόρο, την άνοιξη του 1978.
  Οι Ε.Τ. πέρασαν οριστικά «στα χέρια» του Μορέττι, μετά τη σύλληψη το Σεπτέμβριο του 1974 των Φραντσεσκίνι και Κούρτσιο και την εν ψυχρώ δολοφονία, όπως ισχυρίζεται ο Α.Φ., της Μάρα Καγκόλ από αστυνομικούς τον Ιούνιο του 1975.
  Η Καγκόλ είχε συλληφθεί από αστυνομικούς και τα χέρια της ήταν δεμένα με χειροπέδες όταν ένας αστυνομικός την πυροβόλησε κάτω από τη μασχάλη με αποτέλεσμα η σφαίρα να διαπεράσει και τους δύο πνεύμονές της. Με τον ίδιο τρόπο, στις αρχές του 1976, αστυνομικοί επιχείρησαν να δολοφονήσουν στο σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου, μέσα στο πλήθος, τον Τζόρτζιο Σεμερία τον τελευταίο από τον ιστορικό πυρήνα της οργάνωσης που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην πορεία του Μορέττι προς την κορυφή.
  Μέσα σε έναν χρόνο, μεταξύ 1975 και 1976, είχαν συλληφθεί όλα τα μέλη των Ε.Τ. που είχαν βρεθεί στην οργάνωση από την πρώτη στιγμή. Όλοι, εκτός από έναν: τον Μάριο Μορέττι (σελ. 175).

  Οι Α.Φ. και Ρ. Κούρτσιο συνελήφθησαν το 1974 μετά από πληροφορίες που έδωσε στους καραμπινιέρους ένας χαφιές των «υπερεσιών», όπως αποδείχτηκε αργότερα, ο Σιλβάνο Τζιρόττο ή «Πατήρ Πολυβόλο», ένας πρώην φραγκισκανός καλόγερος που είχε υπάρξει και αντάρτης στη Βολιβία, που είχε σχέσεις με αρκετές ένοπλες ομάδες στην Ιταλία, και είχε αναλάβει την εκπαίδευσή τους στα όπλα. Οι καραμπινιέροι φωτογράφιζαν επί μήνες όλες τις συναντήσεις του Τζιρόττο με τους ερυθροταξιαρχίτες. Οι μοναδικές φωτογραφίες που δεν βρέθηκαν ποτέ στο φάκελο της δικαστικής έρευνας ήταν εκείνες με τον Μορέττι. Τα αρνητικά ήταν κομμένα ακριβώς στα σημεία που θα έπρεπε να εμφανίζονται ο «Πατήρ Πολυβόλο» με τον Μορέττι (σελ. 171).

  Δεστε
  [http://theamapati.wordpress.com/2007/07/05/050707/]
  Είναι από τα καλύτερα που έχουν γραφεί.

 18. Προφήτης avatar
  Προφήτης 21/02/2009 01:53:58

  Πως φαίνονται οι παλιοί...
  Ζωντανά αρχεία..
  Χαχαχα

 19. Προφήτης avatar
  Προφήτης 21/02/2009 02:00:52

  Κουΐζ με βάση διαίσθηση :
  από τι βόλι πιστεύετε ότι πήγε ο Χ. Κασσίμης ;

 20. tiramola avatar
  tiramola 21/02/2009 02:12:15

  Λίγο πριν την πτώση της χούντας , κανά 2-3 χρόνια , αποχωρούν από την Δημοκρατική Άμυνα , μέλος της οποίας ήταν και ο Σημίτης , οι Κασσίμης και Ψυχογιός και φτιάχνουν την οργάνωση 20 Οκτώμβρη.
  ως θεωρητικός της οργάνωσης θεωρείτο ο Σάρτρ.
  Παράλληλα ο Γιωτόπουλος είχε φτιάξει την ΛΕΑ , λαική επαναστατική αντίσταση , όπου και μαζί με τήν οργάνωση Άρης-Ρήγας Φεραίος οργανώνουν την ένοπλη πάλη κατά της δικατατορίας.
  Ο Μιχάλης Ράπτης ή Πάμπλο είναι σύνδεσμος , καθοδηγητής του οποίου ήταν στο παρελθόν ο πατέρας του Γιωτόπουλου , "Witte"...

 21. "Κόκκινος Πάνος" avatar
  "Κόκκινος Πάνος" 21/02/2009 02:15:44

  @ Σπύρος 13
  Περί Σάρτρ κτλ : άν αρχίσουμε ν' ανοίγουμε ντουλάπες, έχουμε να βρούμε σκελετούς...
  @ Τιραμόλα 14
  Ο Μήτσος Γιωτόπουλος, άν δεν απατώμαι, στα στερνά του ήταν ρεφορμιστής (ίσως και σοσιαλδημοκράτης). Άν δεν θυμάμαι λάθος, άς το επανορθώσουμε. Άργησε, αλλά προς τιμήν του, βρήκε το σωστό δρόμο. Τα στερνά τιμούν τα πρώτα.
  @ kanis 15
  Ο Σημίτης, σε δύσκολους καιρούς, είχε πολύ καλή σχέση με τις μπόμπες. Στους μόνους καιρούς που είναι τιμή να έχεις τέτοια σχέση. Πάλι σωστό είναι να το αναγνωρίζουμε.
  @ 19, 20 Προφήτης
  "Παλιοί" = μνήμη. Και κατά Μίλαν Κούντερα, ελευθερία είναι ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης. Το κουίζ πολύ δύσκολο.

 22. tiramola avatar
  tiramola 21/02/2009 02:25:59

  @Κόκκινος Πάνος
  την δεκαετία του 50 αφού κατηγορήθηκε από πρώην συντρόφους του ότι συνεργαζόταν με τις αρχές δήλωσε προσχώρησε στους σοσιαλδημοκράτες δηλώνοντας ότι "ανάμεσα στον φασισμό και την σταλινική δικτατορία , η μόνη επιλογή ήταν η αστική δημοκρατία"
  Πέθανε νομίζω γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 60.

  @προφήτης
  σίγουρα όχι απο του Σερίφη όπως η ΚΥΠ ισχυριζόταν τότε...

 23. "Κόκκινος Πάνος" avatar
  "Κόκκινος Πάνος" 21/02/2009 02:28:05

  @ 21 Τιραμόλα
  Τα περί ΔΑ και 20 Οκτώβρη είναι ακριβή (επίσης Σαγιάς, Μανιός), αλλά δεν ξέρω άν ισχύει οτιδήποτε για σχέση με τον Σάρτρ.
  Με την πτώση της χούντας η 20 Οκτώβρη αμέσως αυτοδιαλύθηκε. Ο χώρος της ΔΑ (πλήν εξαιρέσεων) συμμετείχε μετά στο ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια οι περισσότεροι (όχι φυσικά ο Σημίτης) αποχώρησαν και έφτιαξαν τη "Σοσιαλιστική Πορεία" (Κωνσταντόπουλος κτλ). Συνεργασία με ΚΚΕ εσωτερικού - ΕΑΡ ("Συμμαχία των 5'), μετά ενσωμάτωση.
  Παλιές ιστορίες, αλλά Ιστορία.

 24. kanis avatar
  kanis 21/02/2009 02:28:31

  @"Κόκκινος ΄Πάνος"22 (τι όνομα κι αυτό !!!)

  Από όσα ονόματα παραθέτεις, το μόνο που παίζει τα τελευταία 20χρόνια αλλά και σήμερα, είναι του Σημίτη.

  ?

 25. Προφήτης avatar
  Προφήτης 21/02/2009 02:28:49

  Ψυχογιός ... Ψυχογιός ... Κάτι μπλοκάκια θυμίζει ...

 26. tiramola avatar
  tiramola 21/02/2009 02:32:22

  Ο Ανδρέας Παπανδρέου ζητούσε απο το λαό να ξεκινήσει ένοπλο αγώνα κατά της χούντας.
  Από αυτά και άλλα πολλά ο ντεντέκτιβ Καμμένος ήθελε σώνει και καλά να συνδέσει το ΠΑΣΟΚ με την 17Ν.
  Ο δήμαρχος Αγγελέτος Κανάς σε κάποιο νησί των κυκλάδων νομίζω που υποστήριξε ο Καμμένος για την εκλογή του απεδείχθη πρώην μέλος του ΕΛΑ...
  Χαχαχα

 27. tiramola avatar
  tiramola 21/02/2009 02:33:02

  Ο Ψυχογιός του Βήματος είναι

 28. άσχετος avatar
  άσχετος 21/02/2009 02:38:54

  Το «Κίνημα 20 Οκτωβρη» ιδρυθηκε στις στο Παρισι στις 20 Οκτωβρίου 1969 από ανένταχτους μέχρι τοτε και από πρωην στελέχη της «Δημοκρατικής Άμυνας» και του ΠΑΜ . Ολοι τους ηταν φοιτητες και διανοουμενοι που ειχαν βρεθει στα χρονια της δικτατοριας στο Παρισι αλλα γρηγορα επεκταθηκε και σε εργατικους χωρους της Γερμανιας αποκτωντας ετσι την τοσο απαραιτητη για το γοητρο μιας αριστεριστικηε οργανωσης προλεταριακη πινελιά. Η πινελια ηταν φυσικα ο Γιαννης Σεριφης που μαζυ με τον Χρήστο Κασσίμη και τον Δημήτρη Ψυχογιό θα πρωταγωνιστησουν εκτοτε στη δραση της οργανωσης και όχι μονον.. Η 20 Οκτωβρη θα επεκταθεί με οργανωμενους πυρήνες και γρηγορα θα στελεχωθει και στην Ελλαδα μέσω κυριως των προσωπικων σχεσεων που προϋπήρχαν.
  Την ονομασια της οφειλει στην γκεβαρικη παραδοση της εποχης να ονοματιζονται οι οργανωσεις με την (πραγματικη ή συμβολικη) ημερομηνία γεννήσεώς τους. Η «20 Οκτωβρη» εβαλε τις πρωτες μπόμπες της στην Αθηνα, στις 20 Οκτωβριου 1969
  Η 20 Οκτωβρη υπηρξε «γκεβαρικη» μονο ως προς την ονομασια. Η τακτικη της εμπνεοταν κυριως από τους Τουπαμαρος, όπως αλλωστε και εκεινη του ΕΛΑ. Ενώ η ιδεολογικη της τοποθετηση ηταν γεννημα – θρεμα του γαλλικου Μαη του 68 προσαρμοσμενου όπως – όπως στην ελληνικη πραγματικοτητα με καποιες υποκλοπες από αναλογα γαλλικα αντιεξουσιαστικα κινηματα της εποχης («Κινημα 22 Μαρτη» της Ναντερ κλπ). Είναι παντως γεγονος ότι υπηρξε η πιο καλα οργανωμενη αντιστασιακη οργανωση αφου εκανε μεχρι και ραδιοφωνικες εκμπομπες.
  Τον Οκτωβριο του 1971 θα συλληφθει στην Ελλαδα ο βασικος ενεργος της πυρηνας (Νίκος Μανιος , Νίκος Χρυσανθακόπουλος, Γιώργος Σαγιάς) και μαζυ τους καποιοι ξενοι συντροφοι που μετεφεραν εκρηκτικα και άλλα υλικα. Τον ίδιο μήνα (20/10/1971) μια άλλη αντιπροσωπεία της «20 Οκτώβρη» από τους Ψυχογιο και τον γνωστό Νικολακοπουλο (πρώην μέλος της 29 Μαη) πηρε μερος σε διαθενη διασκεψη που οργανωσε στο Μιλανο το “Pottere Operaio” υπο την επιβλεψη του θεωρτηικου του ταλικού αντάρτικου πόλεων Τόνι Νεγκρι.

 29. άσχετος avatar
  άσχετος 21/02/2009 02:41:30

  @tiramola. Το βιβλίο του Καμένου το λεγραψε ο Γρυλάκης - όλο τον έξυπνο κάνεις και δεν ξέρεις τίποτα. Ηταν μαλιστα τόσο καλά ενημερωμένο που έλεγε οτι είχαν πιάσει τον Κάρλος που πιάστηκε δεκα χρονια αργότερα. Η σχέση του με τον Κανά είναι πάντως αποδεδειγμένη όπως και η στήριξη του στον ίδιο αργότερα

 30. tiramola avatar
  tiramola 21/02/2009 02:45:59

  Καληνύκτα σε όλους άσχετους και μη.
  Δεν κάνω τον έξυπνο , θυμόμουνα κάποια πράγματα που έχω διαβάσει και σας τα μετέφερα ίσως και κάνοντας κάποια λάθη.

 31. "Κόκκινος Πάνος" avatar
  "Κόκκινος Πάνος" 21/02/2009 02:46:50

  @ 25 kanis
  Η αντιδικτατορική οργάνωση "Δημοκρατική Αμυνα" είχε στις τάξεις της προσωπικότητες πρώτης γραμμής: Π.χ. Νικος Κωνσταντόπουλος, Στέλιος Νέστωρ, Σημίτης, Β. Φίλιας, Α. Στάγγος, Γιάννης Τούντας, Πέτρος Ευθυμίου, όπως επίσης απο αυτούς που δεν είναι πιά μαζί μας ο στρατηγός Ιορδανίδης, η Μελίνα Μερκούρη, η Αμαλία Φλέμινγκ, ο Σάκης Καράγιωργας, Χρήστος Ροκόφυλλος, και πολλοί άλλοι που αδικώ, επειδή δυστυχώς δεν μπορώ να θυμηθώ αυτόματα πιό πολλά ονόματα.
  Εμείς οι παλιότεροι θυμόμαστε ότι πολλοί είχαν ήδη την προδικτατορική τους ιστορία, π.χ. στον όμιλο "Α. Παπαναστασίου".
  ΥΓ. Το επίθετό μου έχει μέσα κάτι λίγο "κόκκινο" με βάφτισαν και Παναγιώτη, έτσι ήρθε κι έδεσε το γλυκό!

 32. kanis avatar
  kanis 21/02/2009 03:32:30

  @Πάνο
  Υπάρχουν αντιδικτατορικές,επαναστατικές,
  τρομοκρατικές οργανώσεις...

  Τα κοινά σημεία αλλά κι ο απώτερος στόχος , οφείλουν να διευκρινιστούν και συγκριθούν!

  Οπως και τα κοινά κέντρα λήψης αποφάσεων κι εκτέλεσης εντολών!

 33. Le canard avatar
  Le canard 21/02/2009 03:36:24

  # kanis Says:Τι ήταν ο πατέρας του και πότε;

  Ο πατέρας του Γιωτόπουλου ήταν από τους γνωστούς αρχειομαρξιστές. Εζησε στη Γαλλία κατά τον Β'Παγκόσμιο πόλεμο και την Εθνική Αντίσταση. Κατόπιν, ειδικά προς το τέλος της δεκαετίας 1950 και αρχή της δεκαετίας 1960 ήταν στις πρωτοβουλίες για δημιουργία σοσιαλδημοκρατικής κίνησης στην Ελλάδα. Τότε βρέθηκε να συνεργάζεται και με άτομο που χρημάτισε υπουργός ή υφυπουργός -μάλλον Παιδείας, αν θυμάμαι καλα, θα το τσεκάρω και θα σας πώ το όνομα- επί Χούντας (!!!). Σφόδρα αντι-ΚΚΕ βέβαια, και λόγω της χοντής κόντας του ΚΚΕ με τους αρχειομαρξιστές επί κατοχής και εμφυλίου.

 34. DIN avatar
  DIN 21/02/2009 10:19:00

  Άσχετοι και μη, καιρός ν΄ αφήσετε την αναμάσηση ιστοριών και περιγραφών και να συμβάλλετε,αν και όσο μπορείτε, (βοηθώντας τον ...FactorX),στην εξεύρεση απάντησης στο βασικό ερώτημα : ποιοι είναι οι μπροστάρηδες της 17Ν, "γέροντες" σήμερα, που έκαναν τη συμφωνία με τους αγγλοαμερικάνους κι έδωσαν τους νεότερους, για να μείνου αυτοί στο απυρόβλητο ;(Εκτός κι αν πιστεύετε πως όλη η 17Ν ξεκίνησε και συνέχισε απ΄ έναν Γιωτόπουλο...).

 35. "Κόκκινος Πάνος" avatar
  "Κόκκινος Πάνος" 21/02/2009 10:25:45

  @ 34 Κοινά σημεία;;
  Τι σχέση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο;
  (Και δεν είδα ποτέ, οι διάφοροι "μελανοχίτωνες" να δίνουν "ρετσινόλαδο" σε κανέναν τρομοκράτη. Σε δημοκρατικούς αγωνιστές όμως έχουν δώσει ουκ ολίγες φορές).

 36. Σπύρος avatar
  Σπύρος 21/02/2009 10:40:03

  tiramola@
  Πάντως ο Ψυχογιός σήμερα έχει μετατρέψει τήν παλιά ΄διεθνιστική΄του αντίληψη σέ ΄διαπλανητική΄...
  Ηταν απο τούς ελάχιστους πού έγραφε Πύρινα Αρθρα εναντίον τού Βέτο στήν Σύνοδο τού ΝΑΤΟ στό Βουκουρέστι και ζητά αναγνώριση όλων τών ΄μειονοτήτων΄εν Ελλάδι.

  Γενικώς μην ξεχάσουμε τίς δίκες τών Ρηγάδων στην Χούντα ,πού τράβηξαν τά πάνδεινα και καταδικάστηκαν σε πολλά χρόνια φυλακή.
  Απο το 69-71 είχαν καταδικαστεί πολλοί Ρηγάδες.
  Γιάννης Καούνης
  Μπάμπης Κοβάνης
  Μπάμπης Γεωργούλας
  Μαρία Αγγελάκη
  Μπάμπης Θεοδωρίδης
  Νίκος Γεωργακόπουλος
  Δημήτρης Μαστροδήμος
  Μιχάλης Πανταχός
  Νίκος Πανώριος
  Πόπη Τζεμπελίκου
  Μαργαρίτα Γιαραλή
  Νικόλας Βουλέλης
  Κώστας Κωσταράκος
  Φώτης Προβατάς
  Γιώργος Σπηλιώτης

  Γιάννης Ρέγκας
  Δημήτρης Μαρκάκης
  Λυκούργος Φλέσσας
  Χρίστος Ηλιόπουλος
  Ανδρέας Χριστόπουλος
  Γιάννης Μπαλάφας
  Ελένη Γεωργίκου
  Δήμητρα Γεωργίκου
  Νίκη Νιανιάρα
  Μίλτος Λειβαδίτης

  Επειδή όπως έγραψε και ο ΄Κόκκινος Πάνος΄πιό πάνω ,η μνήμη είναι αναγκαία.

 37. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 21/02/2009 19:17:11

  Και τι θα κερδιζε το κρατος ρε φιλε,με το να κανει τετοιες οργανωσεις,μεσουσης της κρισεως;
  Και με ποιον θα τις στελεχωνε,οταν βεβαιωμενα,υπαρχει δημοκρατια στη στελεχωση,(εννοωντας οτι υπαρχουν υπαλληλοι απο διαφορες παραταξεις,και οχι μονο της δεξιας,οπως παλια,επι εμφυλιου και μετα), αφου το πασοκ, κρατησε την εξουσια 20 χρονια,αρα αλλαξε τη δομη της;
  Γι αυτο,αφηστε τα εγχειριδια,και δεστε την πραγματικοτητα,που θα γινει πολυ δυσκολοτερη.
  Και προπαντων,μην τους δινετε δικηο.Αυτο ειναι που τους σκοτωνει αυτους.Η μη αναγνωριση τους,απο το ποπολο.
  Γιατι οπως ξερετε,οι διαφοροι δημοσιοκαφροι,απο απλη μαλακια,ή απο αναγκη να πουλησουν κανα φιλο,σε ανεγκεφαλα ατομα,στις σχετικες φυλλαδες τους,γνωστες ειναι πια αυτες,τους εχουν στα ωπα ωπα,τοσα χρονια.
  Πιστευω,οτι τωρα,που πηραν φορα οι μακαντασηδες και βαρανε και απο το σιναφι τους,θα αναγκαστουν να σταματησουν το γλειψιμο,γιατι θα τους την πεσουν οι αλλοι δημοσιοκαφροι,ιδιως αν σκοτωσουν καποιον απ αυτους.

 38. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 21/02/2009 19:17:57

  Εν ταξει,φυλο,ηθελα να πω.

 39. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 21/02/2009 19:19:57

  Το 1925 φιλε; Δηλαδη,ποσο χρονων ειναι ο ανθρωπος; 100;

 40. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 21/02/2009 20:01:09

  Γάτα ο προβοκάτωρ....

 41. Χρήστος Μόρφος avatar
  Χρήστος Μόρφος 23/02/2009 12:40:28

  Ο Σανγκουινέττι δεν ήταν εκείνος που τρία χρόνια πριν από το "Περί τρομοκρατίας και κράτους" είχε "αποδείξει" ακριβώς τα αντίθετα [στο βιβλίο που είχε υπογράψει με το ψευδώνυμο Censor, εκδ. Άκμων], ότι δηλαδή η άρχουσα τάξη της Ιταλίας δεν διέθετε καμία απολύτως στρατηγική και ήταν παντελώς άχρηστη;

  Ναι, αυτός ήταν [για να μαθαίνουν κι οι νεότεροι...]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.