#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/10/2012 14:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περί της ανάγκης νέου…κουρέματος (ή όταν εμείς τα λέγαμε)Γράφαμε προχθές εδώ (Τα πέντε αιτήματα που πρέπει να θέσει ο Σαμαράς στους δανειστές:

«Δεύτερον, OSI, δηλαδή, «κούρεμα» των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ, τουλάχιστον στην τιμή κτήσης τους. Είναι αδιανόητο να κερδοσκοπεί σε βάρος μας η ΕΚΤ. Επί πλέον, η λήξη των ομολόγων αυτών να παραταθεί τουλάχιστον για μια δεκαετία πέραν του 2020. Εδώ μέσω του PSI, «κουρεύτηκαν» ομόλογα ανύποπτων πολιτών, δεν μπορεί η ΕΚΤ να αναλάβει τέτοιο ρίσκο;»

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι (και δεν αναφέρομαι στους σχολιαστές του Antinews,) που έσπευσαν να μας…επιπλήξουν ότι … βάζουμε  ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να τεθούν στην παρούσα συγκυρία, γιατί άλλες είναι οι …προτεραιότητες:

Και πρίν …«αλέκτορα φωνήσαι τρίς», δείτε τι έγινε χθες:

 Πρώτον, σύμφωνα με το Reuters το σενάριο μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 είναι πολύ αισιόδοξο, και αυτό ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα δεύτερο γύρο αναδιάρθρωσης του χρέους. Στο ρεπορτάζ του δίκτυου για τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2013 αναφέρεται ότι αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι οι εκτιμήσεις τόσο για την ύφεση όσο και για το χρέος είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Δεύτερον  η Wall Street Journal γράφει σήμερα πως « η διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα μάλλον θα γίνει αποδεκτή από τη ΕΕ και την ΕΚΤ εάν το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ παραμείνει στα τραπέζι.»

Η Wall Street Journal θεωρεί πως όποια και εάν είναι η κατάληξη των μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας φαίνεται αναπόφευκτο.

«Είναι όλο και πιο δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η οικονομία στην Ελλάδα καταρρέει πιο γρήγορα από ό, τι η Ευρώπη μπορεί να επιδιορθώσει. Η προσπάθεια διάσωσης έχει αφήσει τώρα τους ανθρώπους της Ελλάδα με πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και η ανεργία των νέων βρέθηκε τον Αύγουστο στο 55,4% το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, ξεπερνώντας την Ισπανία για πρώτη φορά», σημειώνει η εφημερίδα.

Η Wall Street Journal βλέπει και ένα «σημείο ελπίδας» στο σκέλος του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας πως το 2013 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα, το πρώτο από το 2002, δηλαδή, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δανειστεί χρήματα μόνο για να καταβάλει τόκους για το προϋπάρχον χρέος της.

«Αν επιτευχθεί αυτό θα είναι ένα ορόσημο το οποίο θα υποδεχτούν οι Βρυξέλλες, ως απόδειξη της επιτυχίας του προγράμματος», αναφέρει το άρθρο.

Τρίτον ο  James Mackintosh έγραψε ολόκληρο άρθρο στους Financial Times, ζητώντας να υποχρεωθεί η ΕΚΤ σε κούρεμα των ομολόγων που κατέχει.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση που ο "προϋπολογισμός" της χώρας είναι εσφαλμένος. Το υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε αυτή την εβδομάδα την έκτη διαδοχική χρονιά ύφεσης. Η συρρίκνωση είναι μεγαλύτερη από τη μείωση της παραγωγής που καταγράφηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης

Καθώς η οικονομία συρρικνώνεται, το χρέος εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στο 179,3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν είναι διατηρήσιμο. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Έχει πέντε ομάδες πιστωτών και δύσκολα θα μπορέσει να κηρύξει στάση πληρωμών σε οιανδήποτε εξ αυτών. Τουλάχιστον δύο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μία ομάδα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πρέπει να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους, εάν αποφασιστεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. 

Ας δούμε για ποιους πιστωτές πρόκειται. Η Ελλάδα έσβησε τα τέσσερα πέμπτα του ελληνικού χρέους που βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών πιστωτών το Μάρτιο. Είναι πολύ δύσκολο να ξαναγίνει κάτι τέτοιο για τα νέα ομόλογα που υπολογίζονται σε περίπου 60 δισ. ευρώ, καθώς διέπονται από αγγλικό Δίκαιο. 

Οι ιδιώτες ομολογιούχοι πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι το βάρος της νέας αναδιάρθρωσης θα πέσει κυρίως στους ώμους άλλων, καθώς οι αποδόσεις των νέων ομολόγων βρίσκονται στα επίπεδα που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή τους το Μάρτιο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 19,2% σε μεγάλη απόσταση από το 30% που είχε αγγίξει το Μάιο.

Τα δάνεια των 22 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι προστατευμένα. Πάντα πληρώνονται. 

Επίσης, τα περίπου 66 δισ ευρώ που η Commerzbank εκτιμά ότι οφείλονται στις ελληνικές τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές, θα πρέπει να πληρωθούν. Η εναλλακτική θα ήταν χρηματοοικονομική κατάρρευση της Ελλάδας. 

Τα υπόλοιπα 126 δισ. ευρώ οφείλονται σε κυβερνήσεις της ευρωζώνης και στο ταμείο στήριξης, ενώ η ΕΚΤ έχει ομόλογα 55 δισ ευρώ (σε ονομαστική αξία). Η χρεοκοπία θα ήταν πολιτικά δύσκολη επιλογή. Η αναβολή της πληρωμής όμως, δείχνει αναπόφευκτη. 

Η ΕΚΤ έχει εγκλωβιστεί στη δική της λογική. Στο νέο πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε ότι θα έχει ισότιμο χειρισμό με τους ιδιώτες ομολογιούχους σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας. Παρόλα αυτά, επιμένει ότι δεν μπορεί να δεχθεί τέτοιου τύπου χρεοκοπία για την Ελλάδα, διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με (παράνομη) νομισματική χρηματοδότηση κυβέρνησης. 

Δεν μπορεί να έχει και τα δύο... 

 

 Βέβαια, εμείς αυτά τα λέγαμε από παλιά: τι θα κάνει ο κ. Παπαδήμος με τα ομόλογα της ΕΚΤ;

Αλλά, φωνή βοώντος…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aristos avatar
  aristos 04/10/2012 14:28:27

  «Δεύτερον, OSI, δηλαδή, «κούρεμα» των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ, τουλάχιστον στην τιμή κτήσης τους".
  Στην τιμή κτήσης του πάλι θα είναι ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ.
  Η τίμια και "εταιρική" (και όχι αποικιοκρατική) συμπεριφορά επιβάλλει η αγορά τους να γίνει στην σημερινή αγοραία τιμή τους. (δηλαδή στο 20% της αξίας τους).
  Αν δεν γίνει θα δικαιούμαστε εσαεί να τους αποκαλούμε τοκογλύφους αγύρτες και παλιοτόμαρα...

 2. alexei avatar
  alexei 04/10/2012 14:41:21

  ρε συνελληνες,

  ειμαστε και εισαστε σιγουροι οτι ανηκουμε στο Ευρωπαικο κλαμπ;

 3. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 04/10/2012 14:41:48

  Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη (δυστυχώς) δεν είναι έτοιμη τώρα να δεχτεί τα 5 αιτήματα που έθεσε στο προηγούμενο άρθρο του ο Κώστας Ροδινός. Αν γίνει δεκτό τώρα το OSI σημαίνει ότι η πίεση του ΔΝΤ προς τη Γερμανία να προχωρήσει τάχιστα σε μεγαλύτερη ομοσπονδοποίηση της Ε.Ε. (γιατί αυτό σημαίνει OSI) θα δράσει ως καταλύτης για μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Στην ουσία μιλάμε για έκδοση ευρωομολόγων αφού το κούρεμα των κρατικών χρεών προϋποθέτει πλέον ομόλογα που θα εκδοθούν με την εγγύηση της Ε.Ε.

  Έχουμε όμως ενδείξεις ότι είμαστε ως ΕΕ σε τέτοιο ώριμο σημείο; Πολύ αμφιβάλλω. Ποιό έτοιμοι είμαστε να γυρίσουμε πίσω σε μια μορφή ΕΟΚ παρά να πάμε μπροστά σε μεγαλύτερο φεντεραλισμό. Η μόνη ελπίδα που υπάρχει για να μην αργήσει πολύ μια καλή εξέλιξη, δηλαδή μια συνολική λύση για την ευρωζώνη, μπορεί να πει κανείς ότι είναι το στενό οικονομικό συμφέρον της Γερμανίας η οποία είναι αυτή που τελικά θα ζημιωθεί περισσότερο (μακροπρόθεσμα) αν διαλυθεί η ευρωζώνη ή αν καταντήσει ένα κέλυφος που σέρνεται με μηχανισμούς εκκαθάρισης χρεοκοπημένων μελών, αφού στην ουσία θα χάσει τους εταίρους-προνομιακούς γι' αυτήν αγοραστές των προϊόντων και υπηρεσιών της.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/10/2012 14:56:42

  "Όχι άλλο κούρεμα".
  Συνυπογράφοντες: Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, Γρηγόρης Γεωργάτος, Πιερλουίτζι Κολίνα.
  Έλεος.

  • ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
   ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ @ Ο Θείος 04/10/2012 17:35:20

   Το Γιαννακόπουλο ξέχασες

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 05/10/2012 10:54:21

    Συνυπέγραψε τελικά.
    Μαζί με τον Κάκο.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Ο Θείος 04/10/2012 20:11:38

   Γιατί όχι; Τα ασφαλιστικά ταμεία μας, ό,τι ήταν να πάθουν το έπαθαν από το πρώτο κούρεμα... Φοβάσαι λοιπόν μη χάσει κανα φράγκο η Γερμανία σου;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ΚΜ 05/10/2012 10:30:50

    Το "κούρεμα" ως ιδέα είναι συνολική αποτυχία μόνον ζημιά έκανε και θα κάνει.
    Την "περούκα" του φαλακρού πάλι εσύ κι εγώ θα την πληρώσουμε
    Το μυαλό σου στην ...Γερμανία εσύ - φαλακρός από μέσα προφανώς λόγω εξάρτησης από την νέα συνήθη εθνικολαική ουσία.
    Μας τέλειωσε η "αντιαμερικανική άσπρη σκόνη", έχουμε το "αντιγερμανικό κράκ".

    • ΚΜ avatar
     ΚΜ @ Ο Θείος 05/10/2012 13:14:08

     Όλο εξυπνάδες και υπονοούμενα. Τυχόν κούρεμα OSI μόνο εσύ (η Γερμανία) θα το πληρώσεις, όχι εγώ. Εγώ πλήρωσα ακριβά το πρώτο κούρεμα για να μην την πληρώσεις εσύ. Όσο για τις σκόνες, μου θυμίζουν κάτι συνήθειες των χαβιαροαριστερών της συνομοταξίας σου - ακόμα και αυτών της ραδιενεργής γενιάς σου.

 5. Enzo avatar
  Enzo 04/10/2012 20:58:49

  ........
  Δυστυχώς επανέρχομαι στα παλιά χωρίς να το θέλουν αλλα ειναι εριστικοι .
  Ο πόλεμος θα ειναι ολοκληρωτικος.
  Θα τελειώσουμε την ΝΔ για να γεννηθεί το καινούριο

  • factorx avatar
   factorx @ Enzo 04/10/2012 23:03:22

   Ποιοι θα την τελειώσετε βρε ανόητοι; Τα νούμερα που ακολουθείτε τον πρώτο Καραγκιόζη που μιλάει για πατρίδα; Οι δήθεν μετανιωμένοι που αφού στερήσατε στη ΝΔ την αυτοδυναμία και την βρίζατε σαν χαμάληδες τώρα το παίζετε δήθεν ; Γιατί δεν πας στα μπλογκάκια με τις κορεάτικες αναγνωσιμοτητες να σχολιάσεις; Εδω μέσα δεν ξαναμπαινεις

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Enzo 05/10/2012 10:53:09

   Ποιό καινούριο;
   Αυτό είναι "καμμένο" ήδη από την εποχή μετά τις πυρκαιές και εκλογές του 2007, όταν πήρε θέση στο ΥΠ. Εμπ. Ναυτιλίας.
   Σαν τον Βενιζέλο είναι.
   Ελπίζω να μην εννοείς το άλλο "καινούριο": Εκείνο κάηκε στο Βερολίνο το 1945.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.