#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/03/2008 14:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περί «σύνεσης», «ψυχραιμίας» και φιλοπατρίας

«Οι εποχές άλλαξαν …το 2008 δεν είναι 1992». Και «σήμερα απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και σοβαρότητα». Έτσι, περίπου, απαντούν καθημερινά στελέχη της κυβέρνησης και της Ρηγίλης στα επίμονα ερωτήματα για την στάση τους ενόψει των συλλαλητηρίων και των κρίσιμων εξελίξεων για το Σκοπιανό. Αλλά βέβαια μας έλεγαν τότε. Λες και η σύνεση και η σοβαρότητα είναι κάτι σαν τα... εποχικά φρούτα.
Στις «Ιστορικές Αναμνήσεις» του Νικολάου Δραγούμη διασώζεται ο παρακάτω διάλογος - συζητούν στο Βουκουρέστι ο δάσκαλος του Γένους Στέφανος Κανέλλος και οι νεαροί μαθητές του:
- «Κατακαίει ημάς διδάσκαλε , της πατρίδος ο πόθος,  ούτε ημέρα ούτε νύκτα ησυχάζομεν. Δεν νομίζει προτιμότερων, παρά να καταλύσουμε ενταύθα άχρηστοι του βίου , να υπάγωμεν να συναποθάνωμεν μετά των πολεμούντων ομογενών»; Δακρυσμένος ο Κανέλλος ασπάζεται τους μαθητές του και απαντά:
- «Ακόμα προσμένετε! Υπάγεται να χύσετε το αίμα ημών υπέρ της πατρίδος. Μετ΄ ολίγον θα καταφθάσω κι εγώ».
- «Αλλ’  έως έλθης, τις θα οδηγεί ημάς νέους και απείρους;»
- «Η ευχή της πατρίδος , η φρόνησης και η φιλοπατρία».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. plagal avatar
  plagal 04/03/2008 15:13:15

  Δεν ξερω αν το 2008 ειναι 1992 (φαινεται να μην ειναι), αλλα το 2008 σιγουρα δεν ειναι 1821.

 2. exiled avatar
  exiled 04/03/2008 15:28:41

  Άκυρο ποστ.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/03/2008 16:48:08

  Στις ακρογιαλιές του Ομήρου υπήρχε μιά μακαριότητα, ένα μεγαλείο, που έφτασαν ως τις μέρες μας άθικτα. Η πατούσα μας, που ανασκαλεύει την ίδιαν άμμο, το νιώθει. Περπατάμε χιλιάδες χρόνια, ο άνεμος ολοένα λυγίζει τις καλαμιές κι ολοένα εμείς υψώνουμε το πρόσωπο. Καταπού? Ως πότε? Ποιοί κυβερνάνε?

  Μας χρειάζεται μιά νομοθεσία που να διαμορφώνεται όπως το δέρμα επάνω μας τον καιρό που μεγαλώνουμε. Κάτι νεανικό και δυνατό συνάμα, σαν το εν δ' ύδατ' αενάοντα ή το θαλερόν κατά δάκρυ χέοντες. Έτσι που να μπορεί κείνο που γεννά ο άνθρωπος να ξεπερνά τον άνθρωπο δίχως να τον καταπιέζει.

  (Οδ. Ελ. "ο μικρός ναυτίλος" εκδόσεις Ίκαρος)

 4. "το μώλυ" avatar
  "το μώλυ" 04/03/2008 17:45:18

  Όταν οι Φιλικοί (Μασόνοι- πυθαγόρειοι, για να μην ξεχνάμε τους ηθικούς αυτουργούς της Απελευθέρωσης μετά από 1967 χρόνια σκλαβιάς, επειδή: "εθνικό το αληθινό") είπαν στον Κοραή ότι αποφασίστηκε η έναρξη της Επανάστασης, αυτός διαφώνησε έντονα. Πίστευε ότι ο λαός ήταν τόσο αμόρφωτος, που και νικηφόρα να ήταν η έκβαση του Αγώνα, δεν υπήρχαν τα εχέγγυα για να πάρει την τύχη του στα χέρια του, ή, αλλιώς, να ασκήσει ΠΟΛΙΤΙΚΗ που να κατοχυρώνει τα συμφέροντά του. Τους δήλωσε, ξεκάθαρα, ότι απαιτούνται τουλάχιστον άλλα 30 ΧΡΟΝΙΑ διαφωτισμού- εκπαίδευσης του λαού, για να μην γίνει έρμαιο των ...ενδιαφερομένων "για το καλό του". Οι Φιλικοί του αντέτειναν ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερες και ότι κανένας δεν ήταν δυνατόν να εγγυηθεί πως θα είναι ξανά ίδιες στο αβέβαιο μέλλον. Ο Κοραής πείστηκε από το επιχείρημα, μεν, και συμμετείχε ένθερμα στον Αγώνα, ΑΛΛΑ, αποδείχτηκε πως είχε δίκιο.

  Σήμερα, αυτό το κενό οφείλουμε να το καλύψουμε. Όλοι, από την ..."μακαριστή" 17Ν μέχρι την "Χρυσή Αυγή", καλοπιάνουν, χαϊδεύουν και, εν τέλει, γλείφουν τον λαό. Ο ελληνικός λαός μπορεί "κληρονομικώ δικαίω" να είναι "πολεμικός" και να έδρεψε δάφνες στα πεδία των μαχών ("Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες", Τσώρτσιλ), αλλά, αυτό είναι ενστικτώδης δράση, όχι έν-λογη, αλλά επίκτητη.
  Ένλογη δράση είναι η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ», αφού ο «Λόγος» είναι η ειδοποιός διαφορά ανθρώπου – ζώου (ενστίκτου- ψυχής- anima(l)), γι’ αυτό είπε κι ο Αρίστος: «Διότι ΠΟΛΙΤΙΚΟΝ ο άνθρωπος ζώον».
  Την ευθύνη για την λειτουργία του Πολιτεύματος την έχουν οι Πολίτες, όχι οι πολιτικοί. Διότι δεν υφίστανται πολιτικοί άνευ Πολιτών. Εμείς είμαστε ανίκανοι, γι' αυτό κάνουν πάρτυ στην πλάτη μας οι ...ενδιαφερόμενοι "για το καλό μας", - που 'λεγε και κείνη η ψυχή ο Μηλιώκας. Εμείς "τα γράψαμε στον 'κόκορα'", εμείς, οι "παραλίες" όλοι, αναρτήσαμε ταμπελάκι "κλειστόν λόγω διακοπών" και φύγαμε "για γούστα", εμείς, μέγιστε, οι της ημιμάθειας θεράποντες, "δώσαμε θάρρος στον χωριάτη και ανέβηκε στο κρεββάτι" μας. Εμείς αφήσαμε χώρο στα "φαινόμενα Νεοφασισμού", που καταγγέλλει κι ο Ζαχό. (Ποια είναι, αλήθεια τα καταγγελλόμενα «ευήκοα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ώτα», κ.κ.;)
  Τι κάνουμε, τώρα; Τα μαζεύουμε και γυρίζουμε σπίτι. Στο σπίτι μας. Ευτυχώς, έστω κι υποθηκευμένο, είναι ακόμα δικό μας! Θέλει πολλή δουλειά, αλλά μπορεί να γίνει κουκλί. Ξανά! It's up to US! Είναι κρίμα και crime, το καλλίτερο ...οικόπεδο του πλανήτη Γη, να έχει τέτοιο βρώμικο και ξεχαρβαλωμένο σπίτι.

  ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

  "30 χρόνια οικτρής εκπαίδευσης στην ελληνική Γραμματεία και Ιστορία". Κι όλα είναι εφικτά, κατόπιν. Μέχρι τότε, κοινωνική αυτοοργάνωση "των κοινής Πολιτικής Παιδείας μετεχόντων" και απόσυρση από τον τρόπο φέρεσθαι του Homo Teleopticus.

  ΕΜΕΙΣ-
  "Eναλλακτικό Μέτωπο Ελληνικής Ιστορικής Συνέπειας"

  Σύζευξη αρχαίας και νέας Ελλάδος,
  -στο "π" + "φ" και με το "νι" και με το "σίγμα"-,
  μέσω της ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

  e- ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!
  Η e- ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΦΙΚΤΗ!..

 5. Factorx avatar
  Factorx 04/03/2008 18:11:52

  Με το βλέμμα στραμμένο στη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της, αναφορικά με τα συλλαλητήρια της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται η ΝΔ.
  Τόσο ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης, όσο και οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, στέλνουν μήνυμα του πρωθυπουργού, κυρίως στους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας, να προσέξουν ιδιαίτερα τη συμπεριφορά τους, καθώς το κόμμα και η κυβέρνηση έχουν εκφράσει συγκεκριμένη άποψη για τα συλλαλητήρια.Στελέχη, όπως ο κ. Βουλγαράκης, υπενθύμισαν ότι η συμπεριφορά των βουλευτών κρίνεται από ενέργειες τέτοιου είδους και καθορίζει και τη στάση του κόμματος.Κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, αν και αποφεύγουν να δηλώσουν ότι ενδεχόμενη συμμετοχή συνεπάγεται και πειθαρχικά μέτρα, αφήνουν να εννοηθεί ότι η απόφαση για απομόνωση τέτοιων βουλευτών και στελεχών είναι δεδομένη. (ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΙ)

 6. Nick avatar
  Nick 04/03/2008 19:40:33

  Η αποκάλυψη του greece-salonika για τον αρχηγό του ΑΝΑ (πρώην UCK) και τη CIA θα έπρεπε να είναι πρώτη είδηση.

  http://greece-salonika.blogspot.com/2008/03/c-ana.html

 7. "το μώλυ" avatar
  "το μώλυ" 05/03/2008 11:27:41

  Στo τέλος της δεύτερης παραγράφου, το "αλλά επίκτητη" διαγράψτε το. Μπήκε κατά λάθος. Η σωστή διατύπωση είναι: "αλλά, αυτό είναι δράση ενστικτώδης- εν-ψυχη (που κληρονομείται), κι όχι έν-λογη- επίκτητη (που αποκτιέται).

 8. Γιώργος Κούρβας avatar
  Γιώργος Κούρβας 05/03/2008 13:20:54

  Στην φωτό "Το κρυφό Σχολειό", (1885- 86, συλλογή Εμφιετζόγλου), του Νικολάου Γύζη. Γιατί ο μέγας αυτός ζωγράφος ασχολήθηκε με ένα ανύπαρκτο ιστορικά θέμα; "Ο Νικόλαος Γύζης ήταν ένα από τα έξι παιδιά του ξυλουργού Ονούφριου Γύζη και της Μαργαρίτας Γύζη, το γένος Ψ ά λ τ η, που ζούσαν στο Σκλαβοχώρι της Τήνου. Με το τέλος των σπουδών του, γνωρίστηκε με τον πλούσιο φιλότεχνο Νικόλαο Νάζο, με την μεσολάβηση του οποίου έλαβε υποτροφία από το Ευαγές Ί δ ρ υ μ α του Ν α ο ύ της Ε υ α γ γ ε λ ι σ τ ρ ί α ς της Τήνου, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου ..
  Στις 3 Ιουνίου του 1869 έγραψε στον Νικόλαο Νάζο: «Σας βεβαιώ, Κύριε Νάζε, ότι δεν είμαι διόλου σπάταλος .. Εγραψα και θα γράψω πάλιν προς την επιτροπήν της Ε υ α γ γ ε λ ι σ τ ρ ί α ς διά τους μ ι σ θ ο ύ ς μου...»", http://el.wikipedia.org/wiki.
  Επί παραγγελία ήταν ο πίνακας, για να στηρίξει το φτιαχτό και αντιφατικό ιδεολόγημα του "Ελληνο-Χριστιανισμού" = Ρωμιοσύνης, που κληρονομούσε αυτή, -λέει!-, την γνήσια Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, που ήταν το Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος ("Βυζάντιο", και όχι το Παπικό Δυτικό των Φράγκων ("Μεγάλη Ιδέα"). Οπότε και το "Ελλάδα" και "Ελληνισμός" ήταν ...προδοτικό, αφού δεν διεκδικούσε ό λ α τα πρώην ρωμαϊκά- ρωμανικά εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, των οποίων οι Ρωμιοί- "Βυζαντινοί" είμαστε δικαιούχοι. Η Ρωμιοσύνη ξεκινάει με την ...υποδούλωση των Ελλήνων στην Ρώμη, το 146 π.Χ.! Γιατί, πρώτον: (ξανα- λέει!) οι Ρωμαίοι ήταν ...Έλληνες, αφού αυτοί έκτισαν την Ρώμη, και δεύτερον: μετά το 146 π.Χ., υποτάχθηκε ο ρωμαϊκός πολιτισμός στον ελληνικό, οπότε, σήμερα, όταν λέμε Ρωμιοσύνη, Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, "Βυζάντιο" και Ρωμανία εννοούμε ...Ελληνο-Χριστιανισμός ή "Ορθοδοξία", παρ' όλο που στα χριστιανικά "Έλλην" = Αντίχριστος- άπιστος- ειδωλολάτρης, οπότε "Ελληνο-Χριστιανός" = ....Αντιχριστο-Χριστανός. (Ήηηημαρτον, -Γεωργίου μου!)

 9. alexandra avatar
  alexandra 05/03/2008 21:08:59

  Αγαπητέ Γιώργο Κούρβα,θεωρώ οτι κάνεις αυθαίρετη ερμηνεία της ιστορίας και των ιστορικών εννοιών.Καλλίτερα να μένουμε στα γεγονότα, το αίτιον και το αιτιατόν που λέγανε οι παλιοί καθηγητές, γιατί τα υπόλοιπα ειναι επικίνδυνα αυθαίρετα.

 10. Γιώργος Κούρβας avatar
  Γιώργος Κούρβας 06/03/2008 09:12:29

  Αγαπητή Alexandra,
  ποιά "είναι τα επικίνδυνα αυθαίρετα"; Αυτά είναι τόσο αυθαίρετα, όσο το ότι βαπτίζουμε σήμερα τα κορίτσια μας "αυτή που κρατάει μακριά τους ...άνδρες" -κι ας είσαι εσύ κουκλάρα ..."Ελξάνδρα", ή "Ανδρελκύστρια", και κοινώς ..."ανδροπαγίδα". Εκτός από ελληνικά, ως λαός- έθνος απαιτείται να μάθουμε και την α κ ρ ι β ή Ελληνική Προϊστορία μας (από το "Χάος", το 14.000.000.000 π.Χ., έως την Γαία με τον Ουρανό και τον Χ/Κρόνο, την Ρέα με τον "Ζωή Δίδοντα" [Ζευς Δίας] "πατέρα θεών και ανθρώπων" ["άνθρωποι και θεοί έν γένος έσμεν"- Πίνδαρος], τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα και την γέννηση του πρωτότοκου γιού του, ΕΛΛΗΝΑ, και, -επιτέλους!-, τέλος, τα Τρωϊκά, τον 12ο αι. π.Χ.), και την ακριβή Ιστορία, (776 π.Χ. - 2008 μ.Χ.). Όχι, ΟΜΩΣ, μόνο από τα ..."δελτία τύπου" των επίσημων ιστορικών, αλλά των ιστορικών ..."ελεύθερου ρεπορτάζ", -θα 'λέγαμε. Η Ιστορία (= "Γνώση", από το ασθενές θέμα "ισ-" [ίσμεν, ίστε, ίσασι] του "οίδα" = γνωρίζω)είναι θ ε τ ι κ ή επιστήμη (πρόβλημα, δεδομένα, απόδειξη) όχι θεωριτική ("νάχαμε να λέγαμε και γόπες [από joint "οπίου του λαού?;?] να φουμέρναμε").
  Παραφράζοντας τον Ηράκλειτο, θα λέγαμε, ποιητική αδεία,

  "Ιστορίη α φ α ν ή ς φανεράς κρείτων"!

  Να 'σαι καλά!
  (-και ν' αμφισβητείς, πάντα!)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.