#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/03/2008 17:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περί συνταγματικότητας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Διαφωνούντες και μη οι της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσουν την Τετάρτη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο σύνολό του και «γαία πυρί μιχθήτω». Αν όμως η κυβέρνηση πιστεύει ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου από την ολομέλεια της Βουλής, κλείνει το κεφάλαιο της αναταραχής υπολογίζει χωρίς τον ξενοδόχο. Το θέμα θα παραμείνει στην επικαιρότητα όχι μόνο με νέες κινητοποιήσεις, αλλά και προσφυγές στα δικαστήρια. Επειδή, ας μας συγχωρήσουν οι συνταγματολόγοι, μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, που θα μπούμε στα χωράφια τους, τίθενται και θέματα αντισυνταγματικότητας:


Το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος ορίζει: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Δεν θα πρέπει οι έχοντες, να συνεισφέρουν περισσότερα και για τους αδύναμους;


Στην παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου: «οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Αφού έτσι είναι γιατί για συγκεκριμένα ταμεία καταβάλλονται εισφορές τρίτων (ΤΣΠΕΑΘ, ΤΣΜΕΔΕ, Ταμείο Νομικών);


Το δε άρθρο 4 παράγραφος 5 ορίζει: «Κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, που να ανταποκρίνεται στην αξία την οποία είχε το απαλλοτριούμενο κατά το χρόνο συζήτησης στο δικαστήριο για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης…». Πολλοί έχουν καταβάλλει συνταξιοδοτικές εισφορές, δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης και χάνουν τα χρήματα που έχουν καταβάλλει. Στις περιπτώσεις αυτές δεν έχει εφαρμογή το παραπάνω άρθρο του Συντάγματος; ή μήπως τα χρήματά τους δεν είναι περιουσία τους; Τι λέτε κύριοι συνταγματολόγοι;


http://www.kentri.gr/1/post-469.html#more

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 24/03/2008 19:43:43

  Ρε παιδιά μην φέρετε αφελή επιχειρήματα για το ασφαλιστικό.
  1) Οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι φόρος
  2) Θυμάμαι παλιά ο πατέρας μου που έχτισε ένα σπίτι πλήρωσε ουκ ολίγα κερατιάτικα στο ΙΚΑ που ΔΕΝ ήταν ένσημα αλλά καπέλο ανεξάρτητο από αυτά. Πλήρωσε δηλ. εισφορές τρίτου για τους μαστόρους. Το ΙΚΑ χρέωνε ΙΚΑ καταναγκαστικά και για μπογιατζήδες έστω κι αν το είχες βάψει μόνος σου.
  3) Για την τριμερή χρηματοδότηση δεν έχετε ακούσει? Αν αύριο οι εισφορές τρίτων βαφτιστούν φόρος που θα εισπράττεται από το κράτος και θα πληρώνεται στα ασφ. ταμεία τι θα πείτε?

 2. Factorx avatar
  Factorx 24/03/2008 21:03:49

  Συνδικάτα και Αντιπολίτευση σχεδιάζουν τις δράσεις της επόμενης ημέρας σε μια -τελευταία;- προσπάθεια να ανατρέψουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

  Η πλούσια «ατζέντα» της εβδομάδας περιλαμβάνει καταρχάς συναντήσεις συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα τεκταινόμενα.

  Η πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη 26 Μαρτίου, οπότε ψηφίζεται το νομοσχέδιο στο σύνολό του.

  Ακόμη, συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, οι λίστες με τις οποίες θα κατατεθούν στον πρόεδρο της Βουλής την προσεχή Παρασκευή.

  Επιπλέον, ξεκινούν οι διαβουλεύσεις των άμεσα θιγόμενων κλάδων με νομικούς συμβούλους για την κατάθεση προσφυγών κατά συγκεκριμένων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου.

 3. Πελαγίτης avatar
  Πελαγίτης 25/03/2008 10:35:50

  Έχει δει κανείς το κείμενο συλλογής υπογραφών της ΓΣΕΕ; Αναρωτιέμαι αν είναι "κανονικό", δηλ. βάζεις αριθμό ταυτότητας κλπ, όπως ζητήθηκε να κάνει ο Χριστόδουλος όταν ήθελε δημοψήφισμα για τις ταυτότητες. Το λέω γιατί το ζήτημα είναι αν θέλουμε να γίνει δημοψήφισμα ή αν "παριστάνουμε" ότι θέλουμε να γίνει δημοψήφισμα. Γιατί τότε χρειάζονται τρία εκατομμύρια υπογραφές και το θέμα είναι να μαζευτούν και να γίνει. Αλλιώς πάμε πίσω συνολικότερα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.