23/07/2009 14:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περί προσκλήσεων Χριστοφοράκου: Δήλωση της Τρέμη και απάντηση ΜπουγάτσουΣε χθεσινό δημοσίευμα της, η  «Ε» έγραψε μεταξύ άλλων ότι σε κλειστό δείπνο «του Φεβρουαρίου του 2006 ως προσκεκλημένη του Μ. Χριστοφοράκου στην οικία του εμφανίζεται να είναι και η Όλγα Τρέμη, η κυρίαρχος των ειδήσεων των οκτώ».

Η Όλγα Τρέμη έστειλε χθες την ακόλουθη δήλωση στην εφημερίδα:

«Η πληροφορία που δημοσιεύεται σήμερα (χθες) σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" για την υποτιθέμενη στρατηγική του Μιχάλη Χριστοφοράκου σε ό,τι αφορά στα ΜΜΕ και σύμφωνα με την οποία δήθεν μετείχα σε δείπνο στο σπίτι του πρώην στελέχους της Siemens τον Φεβρουάριο του 2006 είναι απολύτως αναληθής. Ούτε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην οποία αναφέρεται το ρεπορτάζ ούτε οποτεδήποτε άλλοτε μετείχα σε δείπνο "κλειστό" ή "ανοιχτό" στο σπίτι του κ. Χριστοφοράκου.

Θεωρώ ότι η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία επιβάλλει να διασταυρώνεται οποιαδήποτε πληροφορία πριν από τη δημοσίευσή της -κάτι το οποίο ουδέποτε συνέβη στη δική μου περίπτωση. Δηλαδή, ουδείς από την εφημερίδα επικοινώνησε μαζί μου για να μου υποβάλει το απλό ερώτημα "ισχύει ή όχι η πληροφορία;".

Ακόμα πιο εξωφρενικό όμως θεωρώ το γεγονός ότι πάνω σε μία ανυπόστατη πληροφορία που ουδέποτε διασταυρώθηκε, στήθηκε με περισσή ευκολία και ελαφρότητα ένα ολόκληρο σενάριο δημοσιογραφικής φαντασίας όπου ένα ανύπαρκτο γεγονός χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί η εικόνα "εκλεκτικών σχέσεων" του κ. Χριστοφοράκου με δημοσιογράφους που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά. Μετά από αυτό το διπλό ολίσθημα στο ρεπορτάζ αναμένω από την πλευρά της εφημερίδας την αποκατάσταση της αλήθειας και την αναγνώριση του λάθους που έβλαψε την προσωπική και επαγγελματική μου εικόνα».

Η συντάκτης της «Ε» Αριστέα Μπουγάτσου απαντά:

1) Δεν δημοσιεύσαμε πληροφορία αλλά στοιχείο της δικογραφίας της Siemens, από το προσωπικό-εταιρικό αρχείο τού πρώην manager τής εταιρείας, στο οποίο περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως δημόσιες σχέσεις (δείπνα, ταξίδια, δώρα κ.ά.).

2) Γράψαμε ότι στη λίστα των προσκεκλημένων του Μ. Χριστοφοράκου για το δείπνο της 20ής Φεβρουαρίου 2006 στην οικία του εμφανίζεται να είναι και η Ολγα Τρέμη (η εφημερίδα διαθέτει τα σχετικά έγγραφα). Δεν αναφερθήκαμε σε συμμετοχή της στο δείπνο αυτό ή σε οιοδήποτε άλλο, και

3) Αν ο Μ. Χριστοφοράκος αυθαιρέτησε, βάζοντας την Ολγα Τρέμη στον κατάλογο των προσκεκλημένων του, εν αγνοία της, αυτό είναι άλλης τάξεως ζήτημα, το οποίο δεν μας αφορά.

Δείτε κι αυτό: Οι εκλεκτικές σχέσεις του κ. Χριστοφοράκου

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χι avatar
  Χι 23/07/2009 14:51:13

  Και κάπου εδώ, να θυμίσουμε πως στο MEGA έχει συμφέροντα και η πλευρά της Ελευθεροτυπίας.

  • ΚΩΣΤΑΣ avatar
   ΚΩΣΤΑΣ @ Χι 23/07/2009 17:56:30

   Όχι πλέον. Οι μετοχές του Τεγόπουλου στον "Τηλέτυπο" έχουν πουληθεί, εδώ και καιρό. Ίσως έχει απομείνει ένα ποσοστό9 μικρότερο του 0,5%

   • Χι avatar
    Χι @ ΚΩΣΤΑΣ 23/07/2009 19:56:45

    http://www.megatv.com/articles.asp?catid=14704

    Μετοχική σύνθεση της Εταιρίας κατά την 27/02/2009

    (Μέτοχοι με ποσοστό άνω του 2,5%):

    Πήγασος Εκδοτική Α.Ε. 26,82%

    Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε. 22,11%

    BENBAY LIMITED 5,05%

    BNP PARIBAS (SUISSE) SA 4,69%

    Eurofinanciere D.Invetsissement Monaco 4,04%

    Premier Ltd 3,10%

    Saran Holdings 2,70%

    Χ.Κ. Τεγόπουλος - Εκδόσεις Α.Ε. 2,68%

 2. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 23/07/2009 14:56:08

  Δεν νομιζουν και οι δημοσιογραφοι οτι πρεπει να διαβαζουν προσεκτικοτερα τις πληροφοριες που τους αφορουν και να μην επικαλουνται το επιχειρημα περι στοιχειωδους δημοσιογραφικης δεοντολογιας, οπως κανουν και πολλοι αλλοι, που λενε οτι οι συντακτες των σχετικων κειμενων οφειλαν να τους ρωτησουν προηγουμενως; Τι να ρωτησουν; Να επιβεβαιωσουν η' να διαψευσουν στοιχεια που περιλαμβανονται σε δικογραφιες;

  • tiramola avatar
   tiramola @ Ξενητεμενος 23/07/2009 15:33:38

   Δεν ξέρω αν ήσουν εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα Ξενητεμένε για να δεις με πόση ηθοποιία δήλωνε στην κάμερα η κυρία Τρέμη ότι δεν είδε το dvd...
   Δυστηχώς οι υποκριτές και οι ηθοποιοί έχουν το πάνω χέρι ακόμα....
   Που θα πάει , πλησιάζει η ώρα που θα πέσει η αυλαία...

 3. qez avatar
  qez 23/07/2009 15:20:28

  "... Θεωρώ ότι η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία επιβάλλει να διασταυρώνεται οποιαδήποτε πληροφορία πριν από τη δημοσίευσή της -κάτι το οποίο ουδέποτε συνέβη στη δική μου περίπτωση. Δηλαδή, ουδείς από την εφημερίδα επικοινώνησε μαζί μου για να μου υποβάλει το απλό ερώτημα “ισχύει ή όχι η πληροφορία;..."

  "... Ακόμα πιο εξωφρενικό όμως θεωρώ το γεγονός ότι πάνω σε μία ανυπόστατη πληροφορία που ουδέποτε διασταυρώθηκε, στήθηκε με περισσή ευκολία και ελαφρότητα ένα ολόκληρο σενάριο δημοσιογραφικής φαντασίας όπου ένα ανύπαρκτο γεγονός χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί η εικόνα ..."

  Είπε ο γαϊδαρος..

 4. Knjaz Neretve avatar
  Knjaz Neretve 23/07/2009 16:15:50

  Ωραία όλα αυτά. Αλλά ας δούμε το ρεπορτάζ της κ. Μπουγάτσου
  Και καλά με τα κοινωνικά δείπνα και με τις δημόσιες σχέσεις. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, όπως μαρτυρά το αρχείο του που βρίσκεται στην πολύκροτη δικογραφία, διάλεγε και τους δημοσιογράφους με τους οποίους συνεργαζόταν επαγγελματικά.

  Μια από τις συνεργασίες του αφορά την Ειρήνη Νικολοπούλου (τώρα στην ΕΡΤ) και την εταιρεία συμφερόντων της ABOUTMEDIA, η οποία έχει εξασφαλίσει συμβάσεις από τη Siemens (το αναφέρει άλλωστε και στην ιστοσελίδα της).

  Από τα στοιχεία της δικογραφίας της Siemens και ειδικότερα από την αλληλογραφία που υπάρχει μεταξύ της υπεύθυνης επικοινωνίας της εταιρείας με τη γραμματέα (εξ απορρήτων) του Μ. Χριστοφοράκου προκύπτουν τα εξής:

  Η εταιρεία της Ειρήνης Νικολοπούλου, ABOUTMEDIA, ανέλαβε το 2005 και παρέδωσε στη Siemens corporate video για τα μεγάλα έργα αξίας 70.000 ευρώ. Τα σχόλια γι’ αυτό το έργο, όπως μεταφέρονται, είναι θετικά, και υπάρχει και «ουρά» της τάξης των 20-30.000 ευρώ για την οποία ζητείται η επιβεβαίωση. Επίσης, την ίδια περίοδο στα σκαριά είναι και μεγάλο τηλεοπτικό σποτ αξίας 350.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με το στέλεχος της Siemens, Σίλκε Πανορίου, «η κ. Νικολοπούλου μού είπε ότι έχει μιλήσει μαζί σας για ένα διαφημιστικό λεωφορείο/περίπτερο, στο οποίο θα υπάρχει ένα Themenpark του μέλλοντος (λύσεις της Siemens το 2025). Κοστολόγιο θα έχω την επόμενη εβδομάδα».

  Αυτά προκύπτουν, προς στιγμήν, από το πλούσιο αρχείο Χριστοφοράκου.
  Σε όλα αυτά περιγράφεται, αν διαβάσουμε εντελώς άχρωμα το bold κείμενο, μία καθ' όλα νόμιμη και, κυρίως, διαφανής συναλλαγή. Ένας δημοσιογράφος έχει συστήσει μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών δημοσιότητας και διαφανέστατα έχει νταραβέρια με μία αρκετά γνωστή εταιρεία.
  Προστίθενται όμως από την κ. Μπουγάτσου τα:
  Και καλά με τα κοινωνικά δείπνα και με τις δημόσιες σχέσεις. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, όπως μαρτυρά το αρχείο του που βρίσκεται στην πολύκροτη δικογραφία, διάλεγε και τους δημοσιογράφους με τους οποίους συνεργαζόταν επαγγελματικά.
  Είναι ή δεν είναι ξεκάθαρη μομφή αυτό που απευθύνει, έτσι μωρέ, απλώς αναφέρω ξερά στοιχεία, η κ. Μπουγάτσου; Περιγράφει ή όχι την κ. Νικολοπούλου ως "διαπλεκόμενη" με "έναν υπόδικο", έχει ή δεν έχει γράψει με αόρατο μελάνι "Νικολοπούλου=Λαμόγιο". Δηλαδή τι περιμένουμε, να βάλουμε την Ε/τυπία στη φρυγανιέρα για να φανερωθεί;

 5. ΚΩΣΤΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ 23/07/2009 18:09:26

  "Ένας δημοσιογράφος έχει συστήσει μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών δημοσιότητας και διαφανέστατα έχει νταραβέρια με μία αρκετά γνωστή εταιρεία". Και αυτό το θεωρείς ό,τι πιο φυσικό αγαπητέ (ή) μου; Υπάρχει ξέρεις και κάποιος κώδικας δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ που αποθαρρύνει, αν δεν απαγορεύει, τέτοιες "καθ’ όλα νόμιμες και, κυρίως, διαφανείς" συναλλαγές.

  • Knjaz Neretve avatar
   Knjaz Neretve @ ΚΩΣΤΑΣ 23/07/2009 19:03:20

   Εφ' όσον η σύγχρονη κοινωνία "καταναλώνει" δημοσιότητα, είναι εντελώς άστοχο η ΕΣΗΕΑ να απαγορεύει τέτοιες δραστηριότητες (αν τις απαγορεύει... Δεν είμαι δημοσιογράφος, δεν ξέρω). Και σίγουρα δεν είναι δεοντολογικό, κατ' εμέ, αυτό που επανειλημμένως κάνει η κ. Μπουγάτσου, δηλαδή να εκτοξεύει περίτεχνους λιβέλους και υπονοούμενα

   ΥΓ.: Αγαπητός. Φυσικά καμιά παρεξήγηση ;-)

 6. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 23/07/2009 18:58:36

  «Χτυπάς το τραπέζι και απαντά το ψαλίδι» Όλγα μου λέει ο λαός

 7. dia_ploki avatar
  dia_ploki 23/07/2009 19:16:50

  O κωδικας δεοντολογιας της ΕΣΗΕΑ και κάθε δημοσιογραφικής ένωσης στον κόσμο, απαγορεύει σε δημοσιογράφους να έχουν τέτοιες εταιρείες. Δημοσιογράφος της ΕΡΤ έχει κανει σχετικες καταγγελιες

 8. dia_ploki avatar
  dia_ploki 23/07/2009 20:36:48

  H ESHEA και όλες οι δημοσιογραφικές ενώσεις του πολιτισμένου κόσμου εχουν κανόνα που απαγορεύει στα μελη τους να παρεχουν τετοιου ειδους υπηρεσιες. Δημοσιογραφοι της ΕΡΤ αναμεσα τους και μια παλαια ασχοληθηκαν έντονα με την υποθεση της aboutmedia.

  • Knjaz Neretve avatar
   Knjaz Neretve @ dia_ploki 23/07/2009 22:18:40

   Μου φαίνεται ολίγον κρατικίστικη και σεμνότυφη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ και των δημοσιογράφων της ΕΡΤ... Ενώ αν δούλευε σε γραφείο τύπου της Σήμενς θα ήταν καλά; Πάντως ποτέ δεν είδα τη Νικολοπούλου να διαφημίζει φαιώς τη Σήμενς. Οπότε nema problema

 9. Lavazza avatar
  Lavazza 23/07/2009 21:22:21

  Εγώ πιστεύω οτι, όσο δεν είδε το βίντεο του Ζαχόπουλου η Τρέμη άλλο τόσο δεν πήγε να κατεβάσει τον Αγγλέορα στου Χριστοφοράκου...

 10. ΚΩΣΤΑΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ 24/07/2009 00:37:47

  Προς Χι: Έχεις δίκιο, το ήλεγξα και ...απολογούμαι. Πάντως κάποτε είχε (αν δεν κάνω και πάλι λάθος) πάνω από 20%. Οπότε τα συμφέροντα είναι σαφώς μικρότερα. Επί της ουσίας: Τα συγκεκριμένα συμφέροντα, μικρά ή μεγάλα, δεν (πρέπει να) παίζουν ρόλο όταν ένας δημοσιογράφος είναι αποφασισμένος να κάνει σωστά τη δουλειά του.

 11. Ξενητεμενος avatar
  Ξενητεμενος 24/07/2009 01:30:13

  Αγαπητε tiramola, ελαχιστη σημασια εχει αν ειδε η' δεν ειδε το περιβοητο DvD του Ζαχοπουλου η εν λογω κυρια μπροστα στο γεγονος οτι αυτος ο τυπος εξακολουθει να κυκλοφορει ελευθερος, παρα το γεγονος οτι παραβιασε, χωρις να μπορει να το αρνηθει, τον νομο. Που λεει ξεκαθαρα και απεριφραστα οτι οταν ενας προισταμενος κανει αυτα που εκανε αυτος σε βαρος μιας γυναικας που τελουσε υπο τις διαταγες και τον ελεγχο του παει σουμπιτος μεσα για τρια χρονια τουλαχιστον. Στη συγκεκριμενη περιπτωση, η τοσο αισχρη εκμεταλλευση της αναγκης μιας γυναικας να διοριστει στο δημοσιο, κανει ακομη πιο επιβαρυντικη και αποτροπια την συμπεριφορα του. Αλλα, οι εισαγγελεις εκλεισαν στη φυλακη το θυμα και αφησαν τον θυτη να κυκλοφορει ακομη ελευθερος...
  Αληθεια, tiramola, αντιλαμβανομαι οτι το περιβοητο DvD το εχουν δει πολλοι, και φυσικα και η κυρια που το αρνηθηκε. Εμεις οι αλλοι που αγνοουμε τα παντα γυρω απο το θεμα αυτο δεν πρεπει να μαθουμε τι ελεγε και για ποιον ο φιλος της πρωθυπουργικης οικογενειας; Που λογω αυτης της φιλιας ειχε τοποθετηθει σε υψηλο κυβερνητικο αξιωμα, οπου ελυνε και εδενε χωρις να δινει σημασια ή να λογαριαζει τον επικεφαλης υπουργο και υφυπουργο. Γραψτε, ρε παιδια, εσεις που γνωριζετε, που εχετε δει, το περιεχομενο σε μια προκηρυξη ωστε απο χερι σε χερι να μαθουμε τις λεπτομερειες ολοι. Και το ιδιο θα μπορουσε να γινει και με τα ονοματα εκεινων που με διαφορα τερτιπια, στηριζομενα σε πολιτικες πλατες, ειχαν αποφυγει τη στρατευση. Και τωρα, ενδεχομενως, να επιδιωξουν να προσφερουν αναλογες "υπηρεσιες" προς το εθνος και απο το βημα της Βουλης, πραγμα που μπορει να το πετυχουν αν δεν τους ξερουμε για να τους κραξουμε.

 12. press89 avatar
  press89 24/07/2009 07:46:13

  H εταιρεία της κας Νικολοπουλου ειχε απορροφηθεί ή εξαγοραστεί πριν 1,5 χρόνο απο την εταιρεια lobbying που έκανε τις διασυνδεσεις του Χριστοφορακου με το πολιτικο συστημα και τους υπουργους. Τοτε έγιναν καταγγελίες στην ΕΣΗΕΑ και ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων. Οταν άρχισε η κατηφόρα του Χριστοφοράκου, η κα Νικολοπούλου επήρε διαζύγιο με την πασίγνωστη εταιρεία lobbying. Φαίνεται ότι δεν ήταν βελούδινο. Περιμένουμε την ΕΣΗΕΑ να εφαρμόσει τους κανόνες δεοντόλογίας

 13. Στέργιος avatar
  Στέργιος 24/07/2009 10:55:21

  Ενώ εσείς, μαντάμ, φροντίζετε και διασταυρώνετε ΠΑΝΤΑ αυτά που μας λέτε κάθε βράδυ στις 8, ε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.