#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/12/2013 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περί πλειστηριασμών…Το ζήτημα των πλειστηριασμών είναι κυρίαρχο στην ατζέντα των ημερών. Από τη μία πλευρά η αδιάλλακτη, όπως εμφανίζεται, στάση της τρόικα και από την άλλη η κυβέρνηση που προσπαθεί να προστατεύσει τα μικρομεσαία εισοδήματα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλευόμενοι την απαγόρευση των πλειστηριασμών δεν πληρώνουν, ενώ έχουν αυτή τη δυνατότητα. Για αυτές τις περιπτώσεις δεν επιβάλλεται η αλλαγή όλου του νομοθετικού καθεστώτος, αλλά αρκεί να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη όταν εκτιμούν ότι υπάρχει δόλος και όχι πραγματική αδυναμία.

Δεν αμφισβητεί κανένας ότι οι τράπεζες με το υφιστάμενο καθεστώς δεν προχωρούν στη χορήγηση δανείων ακόμη και αν μπορούν, φοβούμενες την συμπεριφορά του δανειολήπτη στο μέλλον. Δηλαδή μήπως κρυπτόμενος πίσω από τις διατάξεις για τους πλειστηριασμούς δεν πληρώνει το δάνειο που θα χορηγηθεί. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει λύση χωρίς να αλλάξει όλο το πλαίσιο. Στα δάνεια που θα χορηγούνται από 1/1/2014 και δεν εξυπηρετούνται να μπορεί να πλειστηριαστεί το ακίνητο από την τράπεζα. Οι οικονομικές συνθήκες πλέον είναι γνωστές σε όλους, όπως και οι εμπορικές αξίες.

Μία γενική άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, η οποία θα έχει αστερίσκους και υποπεριπτώσεις, θα έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

- Οι τιμές των ακινήτων θα καταρρεύσουν και ο ήδη «λαβωμένος» κατασκευαστικός κλάδος δεν θα έχει κανένα περιθώριο ανάκαμψης.

- Η κατάρρευση των αξιών στα ακίνητα θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εξεύρεση ρευστότητας, αφού θα απαιτούνται πολλαπλάσιες εξασφαλίσεις για την δανειοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες. Έτσι θα ανακοπεί η όποια αναπτυξιακή δραστηριότητα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.

- Οι ίδιες οι τράπεζες θα αναγκαστούν να απομειώσουν αξίες με δυσμενή αποτελέσματα για αυτές.

- Η κοινωνική έκρηξη που θα δημιουργηθεί θα είναι πρωτοφανής και οι επιπτώσεις της θα σαρώσουν κάθε προσπάθεια ανάκαμψης, που με πολλές θυσίες γίνεται.

Στόχος πρέπει να είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα όσοι σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν, να είναι και πάλι σε θέση να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Βασίλης Τσιαλιαμάνης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρυς avatar
  Δρυς 05/12/2013 09:03:10

  Οι αθώες τράπεζες πήραν από εποχής Καραμανλή τόσα-μα-τόσα χρήματα, στις πλάτες του Ελληνικού λαού. Εκτός αυτού, όλοι ξέρουμε πόσο πούλαγαν το χρήμα που δάνειζαν. Ε δε μπορεί ύστερα από τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις να βγάζουν τον κόσμο έξω από το σπίτι του. Αυτό είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ και ΑΔΙΚΟ. Δε γίνεται να σώζουμε έτσι τις τράπεζες, αλλά μας το επέβαλαν. Ε όχι ο Έλληνας τώρα να τραβήξει και τέτοια πράγματα για μια μικρή μειοψηφία που φαίρεται πονηρά στις τράπεζες.

  • Βασίλης Τσιαλιαμάνης avatar
   Βασίλης Τσιαλιαμάνης @ Δρυς 05/12/2013 11:16:28

   Η λογική που αναφέρω βασίζεται στην προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους και μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που οι τράπεζες θεωρούν ότι υπάρχει δόλος και όχι αδυναμία, να μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και αυτή να αποφασίσει για τον αν υπάρχει δόλος ή όχι.

   • Δρυς avatar
    Δρυς @ Βασίλης Τσιαλιαμάνης 05/12/2013 11:54:45

    Δε μπορούμε να μιλάμε για ολοκληρωμένη λογική όμως όταν έχουμε όλα τα δεδομένα από το ένα μέρος, και λίγα από το άλλο. Και σαν ισορροπία επίσης, γιατί δηλαδή το επάνω χέρι να το έχει η τράπεζα στην πρώτη κατοικία; Ειδικά σε αυτό το θέμα, να μη το έχει καθόλου. Δεν θα γίνουμε εδώ ΗΠΑ/Ισπανία με τους μαζικούς πλειστηριασμούς, εκτός και αν γίνουμε Texas - El Dorado από την οργή.

 2. blue nile avatar
  blue nile 05/12/2013 10:35:04

  Όλα όσα γράφει ο κύριος Τσιαλιαμάνης είναι καλά και όμορφα.
  Υπό μία προυπόθεση.
  Ότι οι τράπεζες θα στηρίζονταν στα δικά τους πόδια.
  Όταν όμως ανίερα διασώζονται στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων ανακεφαλαιοποιούμενες με 50 δις που τελικά προστίθενται στο δημόσιο χρέος (εκτινάσοντας αυτό το χρέος στα ύψη) τότε προς τι η κουβέντα;
  Οι Έλληνες τραπεζίτες χρεοκόπησαν.
  Και αντί να περάσουν οι τράπεζες τους μέσω ESM στους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες που πληρώνουν τη τραπεζική χρεοκοπία, γινόμαστε μάρτυρες μιας κυνικότατης και προκλητικότατης συμπεριφοράς που διασώζει τους τραπεζίτες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
  Τι θα μπορούσε να γίνει;
  Ότι και στις ΗΠΑ με το TARP.
  Πχ μια τράπεζα αξίζει 1 δις και οι ζημιές της είναι 300 εκατομμύρια.
  Αν δεν έχει να καλύψει τη ζημιά ο τραπεζίτης να πάρει από τους ευρωπαίους φορολογούμενους τα 700 εκατομμύρια και να αποσυρθεί, οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα βάλουν και τα άλλα 300 για να ξεφορτωθεί η τράπεζα τις ζημιές της και μετά η τράπεζα να βγει στο σφυρί για ένα δις (που είναι η αξία της τώρα που καθάρισε από τις κοκκινίλες) για όποιον ενδιαφερόμενο τη θέλει υπό τον όρο να προστατεύσει τις καταθέσεις των πολιτών.
  Έτσι η τράπεζα συνεχίζει να λειτουργεί, οι πολίτες παίρνουν πίσω τα χρήματα που έβαλαν και οι μόνοι χαμένοι είναι οι τραπεζίτες.
  Τότε ναι να είχαμε ένα διάλογο για το πως πρέπει να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί με τα κατάλληλα κριτήρια.
  Ακόμα και αυτοί που εκμεταλλευόμενοι την απαγόρευση των πλειστηριασμών δεν πληρώνουν, ενώ έχουν αυτή τη δυνατότητα, θα συνεισφέρουν μεγάλο μέρος του εισοδήματος τους για τα πενήντα δις που πήραν οι τράπεζες.
  Γι'αυτό και οποιαδήποτε άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα βρει μπροστά της την οργή των πολιτών.
  Μια οργή που πολλοί την περίμεναν εδώ και τρία χρόνια με τις τραγικές επιπτώσεις των μνημονίων αλλά ακόμα δεν την έχουν δει.
  Ας προσέξουν κάποιοι γιατί η έκρηξη θα είναι απρόβλεπτων διαστάσεων.

 3. Δρυς avatar
  Δρυς 05/12/2013 11:41:24

  Πραγματικά, αυτό που συμβαίνει είναι σιγή, όχι υπομονή και κατανόηση. Η οργή σιγοβράζει. Όποιος δεν το πιστεύει, ας ρωτήσει το διπλανό του.

 4. Lorca avatar
  Lorca 05/12/2013 12:24:58

  Πολύ σωστά όλα όσα γράφετε. Η κυβέρνηση είμαι σίγουρος πως όλα αυτά τα γνωρίζει. Τα τελευταία πολλά χρόνια είχαμε κυβερνήσεις που το παράλογο επικρατούσε ως τρόπος άσκησης εξουσίας. Δεν πιστεύω ότι κάποιος διαφωνεί, ότι παρά τις όποιες δυσκολίες ο πρωθυπουργός έχει χάσει τη λογική και κυρίως την ανθρωπιά του... Υπομονή λοιπόν διότι οι εξελίξεις τρέχουν τόσο γρήγορα που σύντομα θα μας λυθούν όλες οι απορίες.

 5. Vivi avatar
  Vivi 05/12/2013 12:30:03

  Σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό κάνει ζημιά στην κυβέρνηση όσο το αφήνει να λιμνάζει. Είναι κρίμα διότι όλοι αναγνωρίζουμε πως έχει καταβληθεί απίστευτη προσπάθεια από τον Σαμαρά. Πιστεύω ότι σύντομα θα δοθεί η καλύτερη λύση για όλους μας. Κι εγώ που σχολιάζω θετικά, δανειολήπτρια είμαι και άνεργη...

 6. Zina avatar
  Zina 05/12/2013 12:35:54

  Έχουν ειπωθεί τόσα πολλά γι'αυτό το θέμα που έχουμε κουραστεί. Στην δήλωση του Στουρνάρα όμως δεν είδα να στέκεται κανείς... Έτσι θα λυθούν πολλές απορίες σας. Είπε ο άνθρωπος ότι ακόμα και να διαφωνήσει η τρόικα, εμείς θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία και τον αδύναμο οικονομικά, φέρνοντας νομοθετική ρύθμιση. Υπομονή λοιπόν συστήνω...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.