#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/10/2013 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περί οριζόντιων μέτρων και στοχευμένων παρεμβάσεωνΤον τελευταίο καιρό έχουμε εγκλωβιστεί σε μια ατέρμονη συζήτηση για το τι είναι μέτρα και τι όχι και ποια πρέπει να δεχθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Χωρίς επίσημη ενημέρωση ακούμε για το τι ζητάνε οι δανειστές, τι δίνουμε εμείς και ποιες είναι «κόκκινες» γραμμές, αλλά επί της ουσίας δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Αν, βεβαίως, ρωτήσεις κάποιον τι είναι οριζόντιο μέτρο και τι όχι, πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε απαιτήσεις της τρόικας και πως όχι, θα ακούσεις διαφορετικές απαντήσεις. Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, με βάση αυτές τις παρεμβάσεις που φαίνεται να ζητά η τρόικα, τι είναι μέτρο που δεν πρέπει να δεχθούμε και τι όχι.

Οριζόντιο μέτρο είναι για παράδειγμα η περικοπή μισθών και συντάξεων, ακόμη και των λεγόμενων «ευγενών» ταμείων. Διότι σ’ αυτά συγκαταλέγεται π.χ. και το ΤΕΒΕ. Δηλαδή θα κόψεις συντάξεις από ανθρώπους που ήδη δεν μπορούν να ζήσουν; Αυτό είναι αν μη τι άλλο ανεπίτρεπτο και δεν πρέπει να γίνει δεκτό.

Οριζόντιο μέτρο που πλήττει τα λαϊκά στρώματα είναι οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα πληγούν για ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρο. Διότι τι να την κάνεις την αύξηση άμα κανείς δεν πληρώνει εισιτήριο και δεν μπορείς να πολεμήσεις τους τζαμπατζήδες; Και είναι πολλοί τέτοιοι, όχι επειδή δεν έχουν να πληρώσουν αλλά επειδή δεν γουστάρουν, κάνουν αντίσταση στο σύστημα έτσι.

Οριζόντιο μέτρο είναι η παράταση μέχρι το 2016 της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Διότι δεν είναι έκτακτη όταν επί μια πενταετία θα ισχύει. Είπαμε εντάξει τα πρώτα δύο χρόνια για να σωθεί η χώρα, όμως, αυτό καταντάει ξεφτίλα και μεγάλη κοροϊδία.

Καθολικό μέτρο είναι η αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας. Και μάλιστα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Εδώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, 1 εκατ. ιδιοκτήτες Ι.Χ. έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους γιατί δεν μπορούν να συντηρήσουν τα αυτοκίνητά τους, και θα επιβληθεί αύξηση στα τέλη; Πάλι ο κοσμάκης θα την πληρώσει που έχει ένα αυτοκινητάκι για να κάνει τη δουλειά του.

Οριζόντιο μέτρο είναι η κατάργηση του αφορολόγητου 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους. Έχουν το θεό τους όσοι σκέφτονται να καταδικάσουν ανθρώπους που ζουν με 400 ευρώ το μήνα σε νέα φτωχοποίηση; Το ίδιο συμβαίνει και με τα σενάρια κατάργησης αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες. Όποιος έχει ένα μπλοκάκι δηλαδή για να κάνει μια δουλίτσα των 400 ευρώ το μήνα, και με εισφορές στον ΟΑΕΕ, τώρα θα υποχρεούνται να πληρώσουν φόρους. Αυτό είναι άθλιο μέτρο.

Οριζόντια μέτρα επίσης είναι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σχολείων χωρίς πρόγραμμα, οι μειώσεις στις δαπάνες για υγεία και παιδεία που πλήττουν τον ήδη φτωχοποιημένο λαό. Οριζόντια μέτρα είναι να περικόπτεις τα εφάπαξ ανθρώπων που πράγματι τα δούλεψαν σκληρά. Οριζόντιο μέτρο είναι να πληρώνεις όλο και περισσότερα στα φαρμακεία, τα νοσοκομεία. Όλα αυτά πρέπει να αποφευχθούν.

Όμως, δεν είναι οριζόντια μέτρα οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του κράτους. Πρέπει να μειωθεί το δημόσιο, αυτό το ξέρουμε όλοι και κανείς δεν τολμά να το πράξει. Έχουν απολυθεί πάνω από 800.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι και καμιά 500αριά επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι και για τους πρώτους δε μιλάμε καθόλου για τους δεύτερους κλαίμε με μαύρο δάκρυ.

Παρέμβαση είναι η πληρωμή φόρου για την ακίνητη περιουσία όλων των Ελλήνων, όχι όμως με τις αδικίες που έχει το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου. Αν υπάρχουν διαρθρώσεις ώστε να μην πληρώνουν τα γνωστά υποζύγια του συστήματος, τότε μπορεί να αποτελέσει ένα μέτρο που θα αποδώσει πραγματικά και δεν θα δημιουργήσει μια νέα γενιά οφειλετών στις εφορίες.

Στοχευμένη παρέμβαση είναι η πλήρης απελευθέρωση επαγγελμάτων που τόσα χρόνια καταδυναστεύουν τον κόσμο. Αρκετά με την ασυλία των δικηγόρων επειδή έχουν εκπροσώπους στη Βουλή. Αρκετά και με τους φαρμακοποιούς που τσακώνονται για το αν το ποσοστό κέρδους τους θα πάει στο 15% από 23% κι ενώ πριν την κρίση ήταν πάνω από 35%.

Σωστό μέτρο είναι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών για συγκεκριμένους ιδιοκτήτες κι όχι για τους φτωχούς. Εκείνοι που αντικειμενικά δεν έχουν να πληρώσουν πρέπει να προστατευτούν. Όσοι όμως δεν πληρώνουν τα χρέη τους αν κι έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία πρέπει να τιμωρηθούν.

Στοχευμένη παρέμβαση είναι η περικοπή των δαπανών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ο εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία.

Υπάρχουν κι άλλα πολλά που πρέπει να μπουν στο τραπέζι προκειμένου να γίνουμε ένα σοβαρό κράτος που δεν θα είναι σπάταλο και θα εξυπηρετεί τον πολίτη που πληρώνει. Αν όλα αυτά τα θέσει η κυβέρνηση στην τρόικα και αυτή επιμείνει σε σκληρότερα μέτρα, τότε καλύτερα να πέσουμε μαχόμενοι παρά με τα χέρια ψηλά.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 28/10/2013 09:32:16

  Οριζόντια μέτρα=απόλυτη ανικανότητα , εύκολη λύση
  Διδάξας: ο απίστευτος, ανίκανος και άχρηστος, ο άθλιος που επέβαλε π.χ. το χαράτσι της ΔΕΗ

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 28/10/2013 10:14:03

  Μπορεί κάλλιστα η κυβέρνηση να λάβει 10-15 κάθετα μέτρα που σαν αποτέλεσμα θα έχουν ακριβώς τον όλεθρο που θα προκαλούσε ένα γενναίο οριζόντιο μέτρο.

  Δεν έχουμε καταλάβει για ποιο πράγμα μιλάμε μάλλον. Το θέμα είναι ότι ακόμη και η επ άπειρον διατήρηση των ήδη υπάρχόντων μέτρων είναι εξαιρετικά προβληματική, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά.

  Το να εισαχθούν νέα μέτρα οποιουδήποτε είδους, οριζόντια, κάθετα, κατακόρυφα κτλ, όμως είναι εκτός τοπου και χρόνου.

  Αναρωτιέμαι πως θα έλθει ανάπτυξη, έστω και το 2017 αφού κάθε φορά που αφαιρούνται χρήματα απο την οικονομία η ύφεση βαθαίνει, οπότε νέα μέτρα πρέπει να ληφθούν....

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Γιώργος Αχαιός 28/10/2013 12:37:10

   Άλλο μισό δις το πολύ, άλλο 2 δις. Και άλλο να τα βρεις από φοροφυγάδες και άλλο από όλους που οι περισσότεροι πεινούν. Λίγη λογική επιτέλους...

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Γεώργιος Τ. 28/10/2013 18:58:00

    Δυστυχώς, δεν είναι έτσι.

    Μακάρι τα λεφτά των φοροφυγάδων να έβγαιναν απο μία διαφορετική οικονομία, πχ της Κίνας, και να έμπαιναν στα κρατικά ταμεία της Ελλάδος.

    Εφόσον όμως από την ελληνική αγορά θα αφαιρεθούν, δεν μπορεί να προκύψει κάτι καλό όσον αφορά την ύφεση, έστω κι αν είναι χρήματα φοροφυγάδων, έστω κι αν μιλάμε για πραγματικούς φοροφυγάδες, έστω κι αν τελικά τα βρούμε τα λεφτά...

    Αυτό που λέω είναι απόλυτα λογικό. Εσείς όμως ίσως νομίζετε πράγματι ότι τα χρήματα θα αφαιρεθούν από την κινέζικη οικονομία.....

 3. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 28/10/2013 14:32:20

  Από την οποία οι κυβερνώντες έχουν πάρει διαζύγιο, θα έπρεπε να συμπληρώσετε......δε σας αφήνουν στη Συγγρού να ολοκληρώνετε τη σκέψη σας;

 4. Ερώτηση avatar
  Ερώτηση 28/10/2013 15:12:55

  Επειδή "σφάξαμε" 1.000.000 ΙΥ,να "σφάξουμε" κι άλλες 500.000 ΔΥ, έτσι για να την πληρώσουν όλοι.
  Αντί, να κοιτάξουμε πως να αυξήσουμε την παραγωγικότητα του δημοσίου προκειμένου να "βγάζει τα έξοδά του", σκεφτόμαστε να το καταστρέψουμε εντελώς

 5. leak avatar
  leak 28/10/2013 16:04:19

  Προταση: Απολύστε όλους τους άνδρες δημόσιους υπάλληλους. Προσλάβετε μόνο γυναίκες ώστε λόγω της εργασιακής ασφάλειας να γεννάνε ελληνόπουλα.
  Έλεος με τα προνόμια.
  Μετά από όλα όσα τραβάμε δεν εχει απολυθεί ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος (και δεν εννοώ τους ορισμένου χρόνου ή τους συμβασιούχους έργου, αυτοί πως να το κάνουμε, δεν ειναι μόνιμοι, επομένως είναι οι πιο εύκολοι στόχοι).

 6. prasina_aloga avatar
  prasina_aloga 28/10/2013 16:51:59

  Κυριοι δυστυχως πρεπει να παρθουν μετρα αν θελουμε να παραμεινουμε στο ευρω.
  Αλλιως ας ψηφιζατε Καζακη να παμε στη δραχμη.

  • Γιάννης avatar
   Γιάννης @ prasina_aloga 28/10/2013 18:42:35

   Δεν θέλουμε να παραμείνουμε στο Ευρώ με αυτούς τους όρους, ακόμα και με 1% επιτόκιο & 50 χρόνια αποπληρωμή δεν είναι βιώσιμο το χρέος μας! Με το ζόρι μας κράτησαν για δικό τους όφελος! Διαφωνείς; Και μην ειρωνεύεσαι τις επιλογές του εκλογικού σώματος διότι δεν έχει κλειδωθεί η εξουσία σε κανενός το μαντρί! Ούτε της ΝΔ, ούτε βεβαίως του ΣΥΡΙΖΑ...και στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα!

   • George avatar
    George @ Γιάννης 29/10/2013 06:24:00

    και θα ήταν καλύτερο να έχουμε λεφτά monopoly? Τα λέβα δεν κάνανε παράδεισο τη Βουλγαρία. Το νόμισμα είναι το μικρότερο από τα προβλήματα που έχουμε. Ο τρόπος που έχουμε δομήσει το κράτος είναι το κλειδί. Το χρέος αφορά τους δανειστές, έτσι κι αλλιώς ούτε κεφάλαιο ούτε τόκους πληρώνουμε. Μας τα δίνουν και τους τα δίνουμε πίσω. Από την τσέπη σου δεν έχει βγει ούτε σεντ γιατί λοιπόν την πέφτεις σε ανεμόμυλους?

    • Γιάννης avatar
     Γιάννης @ George 29/10/2013 20:04:26

     George...μάλλον δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε!! Από το ευρώ στο χρήμα monopoly και από εκεί στο λέβα πως κατέληξες; Μόνο αυτές τις επιλογές βλέπεις! Το ότι πληρώνεται ο κόσμος με μισθούς Βουλγαρίας και πληρώνει τα πάντα σε ευρώ μάλλον δεν σου λέει κάτι! Πληρώνουμε δυσθεώρητους τόκους και κεφάλαιο παραφουσκωμένο διότι αφορά υπερτιμολογημένο χρήμα και υπηρεσίες ή εμπορεύματα τύπου υποβρυχίων,εξοπλιστικών κλπ! Από την τσέπη μου έχει εξαφανιστεί ποσόν 2500 ευρώ μηνιαίως....αλλά μου ζητείται να πληρώσω φόρους σαν να το έχω ακόμα! Όσο για την δομή του κράτους, επειδή αυτό που παράγει και ανακυκλώνει είναι αέρας κοπανιστός μέσω υπηρεσιών και κρατικοδίαιτων υπηρεσιών του δημοσίου & ιδιωτικού τομέα! Για να ανακάμψουμε πρέπει να παράγουμε όχι υπηρεσίες αλλά προϊόντα, κυρίως αγροτικά & κτηνοτροφικά διότι επενδύσεις και βιομηχανία δεν πρόκειται να έχουμε, φεύγουν όλοι, πάρτε το χαμπάρι!! Κοινώς, να γυρίσουμε στα χωριά μας! Και ναι, χρειαζόμαστε ένα εθνικό νόμισμα για να είναι ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας αλλά και το πολύπαθο τουριστικό προϊόν μας! Κατανοείς; Ή δεν σε αφήνει η κομματική σου τύφλωση και η ευρωλιγούρα σου;

     • George avatar
      George @ Γιάννης 29/10/2013 22:04:41

      Καλά, πολλά μπορεί να μου προσάψει κάποιος αλλά ευρωλιγούρης σίγουρα δεν είμαι. Κομματική τύφλωση? Μα δεν ψηφίζω! Ανεξάρτητα του πως έγινε το χρέος, δεν το πληρώνουμε-ούτε ένα σεντ. Ισως κάποτε, κάποιο μέρος του. Τα λεφτά σου πάνε στο κράτος για το κράτος (τις ανάγκες του, όχι τα χρέη του). Τα προιόντα είναι ακριβά γιατί θέλει λεφτά το κράτος και σε φορολογεί ανάλογα. Βλέπεις, δε το δανείζει πιά κανείς για να καλύψει τα ελλειματά του και βρήκε εσένα-το τελευταίο του αποκούμπι. Και στο χωριό σου να πας θα σε βρει. Με ένα τέτοιο ΔΤ λοιπόν δεν πας σε δικό σου νόμισμα γιατί αυτό που θα γίνει είναι να κόβει λεφτά monopoly και να σου παίρνει με αυτά τα προιόντα σου. Πρώτα πρέπει να έχουμε σοβαρά και διατηρήσιμα δίδυμα πλεονάσματα και αυτό προυποθέτει πολύ λιγότερο κράτος και μετά πρέπει να αφήσουμε το Ευρώ που είναι καλό μονάχα για την Δ.Ευρώπη. Πρώτα διώχνεις τον λύκο από την στάνη και μετά κλείνεις την πόρτα.

 7. - τυχάρπαστος - avatar
  - τυχάρπαστος - 28/10/2013 22:29:20

  Λοιπόν ο ΓΑΠ είχε απόλυτο δίκιο όταν έλεγε ότι: "Λεφτά Υπάρχουν"...
  σαφώς και υπάρχουν, μόνο που η ΟΜΕΡΤΑ που υφιστάμεθα,
  δεν "επιτρέπει" σε αυτούς που "τα έχουν", να συμμετέχουν με το ποσοσστό που τους αναλογεί, στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην χώρα.
  Έτσι, στο Ελλαδιστάν έχουμε όλους τους μεγαλό..κάτι, οι οποίοι είναι στο απυρόβλητο, τα ρετιρέ του -ευρύτερου- Δημοσίου με όλες τις στρεβλώσεις (βλέπε καθαρίστρια νοσοκομείου με μισθό ίσο με αυτό του επιμηλητή Α) κτλ κτλ
  Έχουμε και τους πολιτικούς(;) -ας μου επιτραπεί το ερωτηματικό- οι οποίοι αγνοούν βασικές αρχές της οικονομίας, όπως ο νόμος Παρέτο (ή νόμος 80-20) και ανακράζουν γεμάτοι απορία: " θα λύσουμε δηλαδή το πρόβλημα του προϋπολογισμού με τους 505;;;"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.