29/11/2008 19:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περί "ξινών" και "ξυνού Λόγου"

Σύμφωνα με έρευνες της ΕΕ, η Ελλάδα  κατέχει την πρώτη θέση σε ιδιοκατοίκηση, δεύτερη κατοικία και παρα-οικονομία. Σε αυτά τα σωστά και μετρήσιμα, ας προσθέσουμε εμείς ότι,  αν ανήκεις σε ελληνική οικογένεια, ...«τύφλα να 'χουν» οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και οι κοινωνικές Πρόνοιες του κόσμου όλου!Αλλά και πέρα απ' όσα υποκειμενικά, λέμε εμείς, μια έρευνα του Economist, το 2005, όπου αξιολογείται η «ποιότητα ζωής» σε όλες τις χώρες του κόσμου, ("The Economist Intelligence Unit's quality-of-life index"), παρουσιάζει την Ελλάδα στην 22η θέση (!). Υστερα από Ιρλανδία, Ελβετία, Νορβηγία,  Λουξεμβούργο, Σουηδία,  Αυστραλία, Ιταλία, Δανία, Ισπανία, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ κλπ.

Σήμερα, βέβαια, ύστερα από τα αποτελέσματα της Κρίσης, πολλές απ' αυτές τις χώρες πρέπει να διαγραφούν από την λίστα. Επίσης, πολλές έχουν τέτοιο κλίμα, που θα προτιμούσες να ζεις στην Ελλάδα πάμπτωχος, παρά σ' αυτές πάμπλουτος. Κάποιες άλλες, πάλι, ήταν μεταξύ των «Μεγάλων Δυνάμεων» που μας έκαναν κράτος, πριν 187 χρόνια, -μόλις! 

Στο εξωτερικό, ως γνωστόν, τα υπόλοιπα 10.000.000 Ελλήνων τα πάνε ακόμα καλύτερα! Το PBS (Public Broadcasting Service), -το μοναδικό κρατικό και εκπαιδευτικό τηλεοπτικό δίκτυο στις ΗΠΑ με εκατομμύρια τηλεθεατές, κυρίως δασκάλους, φοιτητές, μαθητές, ακαδημαϊκούς και γενικά ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης-, θέλοντας να παρουσιάσει τις εθνικοπολιτιστικές μειονότητες της Βόρειας Αμερικής, ξεκίνησε από του Ελληνοαμερικανούς, τους οποίους χαρακτήρισε ως «πρώτους στο θέμα εκπαίδευσης από όλες τις εθνότητες και δεύτερους σε πλούτο μετά τους Εβραίους».

Το βασικό χαρακτηριστικό των Ελλήνων της Αμερικής είναι κατά το ίδιο ότι: «ξεκίνησαν από το τίποτα, δηλαδή, με δυο βαλίτσες, και κατέληξαν να υλοποιήσουν το αμερικάνικο όνειρο».

Το PBS έδωσε ακόμα έμφαση στο ελληνικό ΠΝΕΥΜΑ, «the Greek Spirit», που δεν έχασαν ποτέ οι Έλληνες, ακόμα κι όταν πουλούσαν ...κάστανα στους δρόμους της Νέα Υόρκης! Και καταλήγει: «Greek-Americans (: 1,110,373 άτομα ελληνικής καταγωγής, σύμφωνα με την απογραφή 1990), exceeded the income of the total population in all categories tabulated by the census» = «οι Ελληνοαμερικανοί ξεπέρασαν σε εισόδημα το συνολικό πληθυσμό σε όλες τις κατηγορίες της απογραφής», (πηγή: "Greece-Salonika", 28-1-08).

«ΑΙΣΙΟ-ΔΟΞΩ!», λοιπόν -που έλεγε κλείνοντας τα κείμενά του κι ο e- φίλος μας, ο «νοών...νοείτω». Δεν θα έπρεπε; Γιατί; Επειδή είναι σήμερα main stream η ..."ξινίλα"; Σιγά, ρε, μοδάτοι και «προχώ" ξινοί! Πειράζει που ΕΜΕΙΣ είμαστε κλασικοί παλαιομοδίτες και τού ηρακλείτιου "Ξυνού Λόγου" αφοσιωμένοι θεράποντες;

"νήπιος γέρων"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 29/11/2008 20:03:28

  Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοαμερικανών αποδέχεται τις βασικές αξίες και δομές του αμερικανικού κοινωνικου συστήματος.
  Διαφωνεί μόνον ως προς ορισμένες κατευθύνσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής που θεωρεί ότι θίγουν την Ελλάδα.Ως προς το κοινωνικό σύστημα προτιμά σαφως το σύστημα της Αμερικής από το σύστημα της χώρας από οπου προήλθε.
  Αλλωστε βάσει αυτού του συστηματος προοδευσε και όχι διοριζόμενη το Δημόσιο.Τα δε πρωτεία στην εκπαίδευση δεν τα απέκτησε σε πανεπιστήμια στο έλεος συμμοριών για λόγους πανεπιστημιακού ασύλου.

 2. donaE avatar
  donaE 29/11/2008 20:08:23

  Η ελληνικη οικογενεια ειναι ενα φοβερος ανασταλτικος παραγοντας στο να ενηληκιωθουν τα μελη της και να βιωσουν την ελευθερια της μοναξιας,την ενηλικιωση.Για αυτο πια δεν παραγουμε τεχνη και πολιτικη παρα αναμασαμε τα ιδια,για τους προγονους και την 'παραδοση'.Δηθεν βοηθα το ατομο στην επιβιωση-που δεν ειναι και σιγουρο-ενω στην πραγματικοτητα το διαλυει για να μην πω τιποτα βαρυτερο.Αυτα για το greek spirit νομιζω ειναι για τον τουρισμο,δεν ειναι για την εποχη μας να τα πιστευουμε ακομα.

 3. Σπύρος avatar
  Σπύρος 29/11/2008 20:12:30

  Ενηλικίωση δέν σημαινει ΄ελευθερία τής Μοναξιάς΄,αλλά εκπαίδευση στην Συντροφικότητα,αποδοχή τού άλλου και άσκηση στην έννοια τής δέσμευσης στην σχέση.
  Μπορεί η Μεσογειακή Οικογένεια να έχει στοιχεία ΄προστατευτισμού΄αλλά απο την άλλη μεριά είναι ευχάριστο πράγμα οι οικογενειακές συναθροίσεις στίς Γιορτές και στίς ΄Σχόλες΄.
  Αν λείπει κάτι στην Σύγχρονη Κοινωνία είναι η ΄άσκηση΄στην ουσία τής σχέσης....

 4. Σπύρος avatar
  Σπύρος 29/11/2008 20:14:19

  Και ακριβώς η έλλειψη ελέυθερου χρόνου έχει οδηγήσει πολλά παιδιά να μεγαλώνουν χωρίς τούς Γονείς τους,επί τής ουσίας,και ταυτόχρονα οι Γονείς φορτώνονται απο ενοχές επειδή δεν ανταποκρίνονται στόν ρόλο τους.

 5. donaE avatar
  donaE 29/11/2008 20:21:49

  Δυστυχως η προστατευτικοτητα δεν περιοριζεται στην παιδικη ηλικια που ειναι απαραιτητη.Μετατρεπεται σε εξαρτηση,οικονομικη κυριως δια βιου,αμφιδρομη.Νομιζω πως ο ανθρωπος πρεπει εκτος της συντροφικοτητας να αντιμετωπιζει και τον φοβο της μοναξιας για να μεγαλωνει.Πολλα στραβωνουν απο οικογενειακες καταστασεις στην Ελλαδα.Μιλω με λογου γνωση.

 6. Σπύρος avatar
  Σπύρος 29/11/2008 20:27:51

  DonaE
  Στίς λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες όπου επιβάλλεται ο ΄βίαιος΄αποχωρισμός τά πράγματα δεν είναι καλύτερα.Ολοι έχουμε ανάγκη τίς ΄ρίζες΄μας αλλά όχι σέ εξαρτητικό επίπεδο.
  Μην ξεχνάς πώς τίς πρωταρχικές μας σχέσεις τίς κουβαλάμε μαζί μας.
  Το ζήτημα είναι πώς επεξεργαζόμαστε την εννοια τού ΄Αποχωρισμού-Εξατομίκευσης΄.
  Οταν ο νεαρός Σουηδός φευγει υποχρεωτικά απο το σπίτι στά 18 αυτό δεν σημαίνει οτι ωριμάζει κιόλας.
  Σαφώς και η υπερβολική προστασία βλάπτει αλλά άλλο τόσο βλάπτει και η δήθεν απότομη ΄αυτονόμηση΄.
  Οσο για την Μοναξιά υιοθετώ πλήρως αυτό πού έλεγε κάποτε ο σημαντικός Παιδοψυχίατρος-Ερευνητής πώς ΄Η μεγαλύτερη επιτυχία σε μιά σχέση είναι να απολαμβάνεις την Μοναξιά σου παρουσία τού άλλου΄.

 7. Σπύρος avatar
  Σπύρος 29/11/2008 20:28:48

  Το ονομα τού Παιδαοψυχιάτρου πού αναφερόταν σε Ενήλικες είναι Winnicott.

 8. Le canard avatar
  Le canard 29/11/2008 20:31:20

  Οι περισσότεροι ελληνομαερικάνοι, είναι μάλλον αμερικανο-ελληνες. Είναι περισσότερο αμερικάνοι παρά ελληνες. Να μιλήσουμε για την πρόσφατη ιστορία μας;

 9. maquis avatar
  maquis 29/11/2008 20:47:39

  Μπράβο στην DonaE. Επιτέλους και κάποιος να το πει για την υπερπροστατευτική ελληνικη οικογένεια. Για ποιο "βίαιο" αποχωρισμο των σκανδιναυών μιλάμε? Πολλά κουβαλάμε δυστυχώς ακόμα κυριε Σπύρο....

 10. αιμίλιος avatar
  αιμίλιος 29/11/2008 20:54:31

  Γέροντα, επίτρεψέ μου να σε διορθώσω.

  Το σωστό είναι

  "ξυνός λόγος"

 11. αιμίλιος avatar
  αιμίλιος 29/11/2008 20:57:40

  "Του λόγου δ' εόντος ξυνού ζώουσιν οι πολλοί ως ιδίαν έχοντες φρόνησιν"

  ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ D-K B 2

 12. Σπύρος avatar
  Σπύρος 29/11/2008 21:05:27

  9@
  Tα ευρήματα στήν Σκανδιναυία δείχνουν άλλα πάντως.
  Μεταξύ αυτών και το υψηλότατο επίπεδο αλκοολισμού στίς νεαρές ηλικίες όπως και τήν αγωνιώδη προσπάθεια να ανεχτούν τήν μοναχικότητά τους.
  Οι Μεσογειακές κοινωνίες έχουν άλλα οικογενειακά μοντέλα.
  Τώρα εάν κάποιος θεωρεί πώς η ΄προστατευτικότητα΄τής ελληνικής οικογένειας ευθύνεται γιά τά μεγάλα ζητήματα τής Ελληνικής Κοινωνίας ας χαρεί τό απόλυτο Σουηδικό ΄κενό΄...

 13. Μακρης κ. avatar
  Μακρης κ. 29/11/2008 21:09:51

  e- φιλε,Νηπιε Γεροντα, ευτυχως που ο υιος σου εγινε καλο παιδι και αυστηρο με τον εαυτο του,(όπως εγραψες καπου) αρα ζυγιαζει κατ`εμε τα πραγματα με λογικη, και ελπιζω δεν θα παρασυρθει από εσενα. Γιατι εσυ μου θυμιζεις τον Πατερα μου, που ηταν ο λογος που γυρισα σε αυτην την ``παραδεισενια χωρα`` που περιγραφεις. Και αυτος σαν και εσενα, ποταμος γνωσεων με απεραντη γλυκυτητα στον λογο και στην σκεψη ,γοητευε τους παντες και με απεραντο ιδεαλισμο και ρομαντισμο σαγηνευε την σκεψη και την λογικη σου.
  Τα στοιχεια που αναφερεις ετσι είναι όχι μονον στην Αμερικη αλλα και στην Ν. Αφρικη που εζησα καποιο καιρο ,και εκει οι Ελληνες ηταν δευτεροι μετα τους Εβραιους και στην Αυστραλια και αλλου πρεπει να είναι ετσι. Δεν αμφισβητω τα στοιχεια (ιδιοκατοικηση, δευτερη κατοικια ,παρα-οικονομια) αλλα αποκρουω βασιμα τα περι ιδανικου τοπου την ``ωραια ελλαδιτσα`` μας και ολες αυτές τις φιοριτουρες. Πες με ‘’μοδατο, προχω και ξινο ’’ προτιμοτερο παρα αιθεροβαμονα και εκτος πραγματικοτητας. Πραγματι οι Αρχαιοι Ελληνες και η φιλοσοφια τους είναι αξεπεραστοι ,αλλα ειμαι σιγουρος ότι εάν βλεπαν την καταντια των `επιγονων’ τους θα εφτυναν με την καπηλεια. Και εγω συγκρινοντας Ελληνες στο Εξωτερικο πολλες φορες εχω αναρωτηθει μηπως από αυτην την χωρα εφυγαν μακρυα τα δυναμικοτερα στοιχεια της και εμειναν πισω τα χειροτερα.
  Δεν ξερω εάν περπατας στον δρομο με το κεφαλι στραμενο στον `Γαλαζιο ουρανο` αλλα εγω προτιμω να περπατω κανονικα και να κοιτω τον κοσμο στα ματια. Και αυτό που βλεπω είναι βλεμμα βαρυ,σκοτεινο, νευρικο ,αγχωμενο, μοχθηρο και κουτοπονηρο στους περισσοτερους. Αν εσυ προτιμας να τους κανακευεις το εγω τους, πλασαροντας τους κατι που δεν είναι στην πραγματικοτητα ,εγω προτιμω να τους λεω την αληθεια οσο ωμη και να είναι. Ελληνικο πνευμα ναι ,αλλα δεν τους ανηκει ,δεν ανηκει σε αυτά τα βλαχαδερα που μοχθηρα κανουν τον μαγκα στον αδυνατο και ερπουν στον δυνατο. Δεν ανηκει στον γερασμενο προτου ακομη κανει τα πρωτα βηματα στην ζωη ,που ψαχνει να τρυπωσει στο Δημοσιο και να ξεσπαει την δυστυχια του και την ανικανοτητα του στον πολιτη . Δεν ανηκει στον κουτοπονηρο εμπορισκο που θελει να πουλαει φυκια για μεταξωτες κορδελλες. Δεν ανηκει στο κλεφτρονι που δεν ξερει πώς να στρωσει τον πισινο του να φτιαξει μια δουλεια και προσπαθει κλεβοντας να την σφετερισθει. Μολων λαβε ελεγαν σωστα οι Σπαρτιατες ,ας στριμωξουν κωλους θα πω εγω ο προχω και μοδατος γιατι κάθε ημερα θα γινεται και χειροτερη για ολους και όπως ελεγε σοφα μια Αλβανη, εμεις ειμασταν (οι Αλβανοι) οι τελευταιοι Αλβανοι της Ευρωπης ,σε λιγο θα τους αντικαταστησουμε εμεις. Και αφου ειμαστε ανικανοι να ενστερνισθουμαι την Σοφια και την Γνωση των προγονων μας τουλαχιστον ας καθαρισουμε το μυαλο μας και να αντιγραψουμαι σωστα αλλους λαους που προοδευουν και ευημερουν.

 14. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 29/11/2008 21:14:57

  Τιποτα δεν ειναι δωρεαν σ αυτή τη ζωη. Ναι, η ελληνική οικογένεια ειναι υπερ-προστατευτική ταυτόχρονα ομως ειναι και ιαματική, εν αφήνει τα μέλη της να κοιμηθουν στο δρομο, να πεθάνουν μόνα τους στο δρομο, δεν ξεχνα τους γέροντες στα Nurseries (please if she dies before 8 don't call) απάντησε ο Εγγλέζος οταν του ειπα οτι η μανα του πεθαίνει. Τον ειχε διωξει ομως στα 18 χωρις βοήθεια οποτε -δικαιοσυνη.

 15. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 29/11/2008 21:41:02

  Αυτά που αναφέρει το άρθρο νομίζω ότι δεν ισχύουν. Μια βόλτα στη βρόμα της Αθήνας αρκεί για να πείσει ότι η ποιότητα ζωής είναι μύθος. Μια βόλτα στην άναρχα χτισμένη επαρχία το ίδιο. Πως μετριέται άραγε η ποιότητα ζωής? Με το πόσα μπουζουξίδικα έχει στην παραλιακή?

  Επίσης για τους Έλληνες της Αμερικής. Αυτοί διαπρέπουν μεταξύ άλλων και σαν κατάσκοποι. Κοινώς Ρουφιάνοι. Έχουν κάποια λεφτά αλλά οι γνώμες διίστανται για το αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα παρουσιάζεις.

 16. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 29/11/2008 22:40:52

  Καλά αυτό το διαπρέπουν το έχουμε κάνει καραμέλα. Απλά οι Έλληνες για πολλούς και διάφορους λόγους αποφασίζουν να σπουδάσουν στον εξωτερικό και ολοκληρώνουν ένα ερευνητικό πρόγραμμα εκεί. Βασικά τους διώχνει η Ελλάδα. Κάποιοι καταφέρνουν ή επιλέγουν να μείνουν εκεί.

  Υπάρχει τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα προς Ευρώπη και κυρίως άτομα θετικών επιστημών έχουν καλή εξέλιξη δηλ. βασικά ισότιμη με τους ντόπιους. Κάποιοι κάποια στιγμή επιστρέφουν στην Ελλάδα με μερικά λεφτά και προσπαθούν να απασχοληθούν κάπου στη χώρα.

  Π.χ. Όλα τα λουλούδια που σκάρωσαν τις κομπίνες με ομόλογα κλπ. έχουν περάσει από το εξωτερικό.

 17. Ego avatar
  Ego 29/11/2008 22:46:20

  Στην χώρα που με φιλοξενεί την προηγούμενη άνοιξη, βρήκαν έναν γέροντα που είχε πεθάνει μέσα στο σπίτι του μόνος. Το χειρότερο είναι το εξής. Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε πως είχε πεθάνει πριν από 12 μήνες!!!

  Έμενε σε μονοκατοικία μέσα στην πόλη, είχε παιδιά και γείτονες. Τον παρακολουθούσαν τακτικά νοσοκόμοι από ένα κοντινό νοσοκομείο για ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας που είχε. Όταν τους ρώτησαν πώς και δεν πήραν είδηση τιποτα, απαντήσαν: "χτυπούσαμε την πόρτα και δεν άνοιγε".

  Η αστυνομία έσπασε τελικά την πόρτα γιατί ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν λάμβανε πλέον τα νοίκια!!!

 18. Σπύρος avatar
  Σπύρος 29/11/2008 23:17:14

  περαστικός ξανά@14
  Aδελφέ ΄έγραψες΄.!!!!!!!!!!Εξαιρετικά εύστοχο σχόλιο.

 19. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 29/11/2008 23:19:25

  Κατ αρχάς μη γράφεις κεφαλαία γιατί δεν είναι ευανάγνωστα, είναι σα να φωνάζεις και γενικά παρεξηγούνται στο ίντερνετ εκτός φυσικά αν υπάρχει κάποιος λόγος που το κάνεις.

  Διαρροή επιστημόνων υπάρχει διότι φεύγει η παραγωγή. Όταν δεν έχεις παραγωγή τι να τον κάνεις το μηχανικό? Στην Ελλάδα η αιμορραγία είναι τραγική. Στη Γαλλία και στις άλλες χώρες δεν είναι τόσο τραγικό το πρόβλημα. Επίσης να θυμάσαι ένα πράγμα. Ένας που έχει ένα επίπεδο ζωής δε θα ζοριστεί υπερβολικά για να σπουδάσει. Ένας μετανάστης με μόνη περιουσία το μυαλό του δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζοριστεί.

 20. donaE avatar
  donaE 29/11/2008 23:19:33

  @ Ego Το να ενδιαφερεσαι για τους ηλικιωμενους,επιβαλεται,εχει να κανει με την ανθρωπια .Αν ειναι να τους κοιτας μονο για την συνταξη...

 21. Factorx avatar
  Factorx 29/11/2008 23:49:33

  Καλά ρε Εξάκτινε, είσαι σοβαρός; Γράφεις: "Επίσης για τους Έλληνες της Αμερικής. Αυτοί διαπρέπουν μεταξύ άλλων και σαν κατάσκοποι. Κοινώς Ρουφιάνοι. Έχουν κάποια λεφτά αλλά οι γνώμες διίστανται για το αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα παρουσιάζεις.".

  Πόσοι γίνονται κατάσκοποι; Ένας δυο το χρονο; Εχεις πληροφορίες για περισσότερους και δεν μας τις λες; Σχολιάζεις ένα μη δημοσιογραφικό κομμάτι-άποψης(μου αρέσει δεν μου αρέσει, δεν έχει καμία σημασία)μιλώντας για ρουφιάνους; Χαρακτηρίζεις έτσι ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού λες και το 10 - 30%ν τους ειναι πράκτορες; Ποιών;

  Σε παρακολουθω καιρό και μερικές φορές νομίζω οτι γράφεις για να γράφεις. Κι αυτα τα περί "δημοκρατίας" και γράφουμε οτι μας κατέβει στο κεφάλι ισχύουν για άλλα πιο δημοφιλή απο εμας μπλογκς.

 22. Κρητικός avatar
  Κρητικός 29/11/2008 23:51:49

  Πω πω νεύρα... τσ τσ τσ

 23. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 30/11/2008 00:23:17

  Δε μου λες FactorX
  1) Είχε ή δεν είχε η CIA αρχηγό τον Τενετ?
  2) Είναι η δεν είναι σε άλλες 2 υπηρεσίες αντικατασκοπίας αυτή τη στιγμή αρχηγοί Ελληνοαμερικανοί?
  3) Ξέρεις ότι ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων εργάζεται σε σώματα ασφαλείας και γενικότερα υπηρεσίες ασφαλείας στην Αμερική ή όχι?
  4) Είναι δυνατόν σε μια δεκαετία να φτάσουν στα υψηλότερα πόστα της Αμερικανικής αντικατασκοπίας 3 Έλληνες χωρίς να υπάρχει από κάτω τάση και ικανός αριθμός που να εργάζεται σε αυτές τις υπηρεσίες?

  Το 90% των πληροφοριών που αναλύουν οι μυστικές υπηρεσίες προέρχεται από φανερές πηγές. Αυτό το 90% αναλύω κι εγώ.

  Βλέπεις λοιπόν ότι δε γράφω ότι μου κατέβει στο κεφάλι. Τώρα αν θες στοιχεία με τα ποσοστά των Ελληνοαμερικανών πρακτόρων ίσως να μπορούσαν να σε προμηθεύσουν οι σχετικές αμερικάνικες υπηρεσίες.

 24. apostolos34s avatar
  apostolos34s 30/11/2008 00:26:35

  Συμφωνώ απολύτως με τον Μακρη Κ.και κατά τη γνωμη μου η αιτία για την κατάντια των επιγόνων, δηλαδή των νεοελλήνων, βρίσκονται στη "πνευματική χούντα" που επιβλήθηκε στη φυλή μας από τον ιουδαιο-χριστιανισμό.

  Ένδοξοι πρόγονοι δεν σημαίνει Σπουδαίοι απόγονοι.

  …Είμαστε ένας λαός χωρίς ταυτότητα. Με μια ιστορία που ο ίδιος τη νομίζει λαμπρή. Και απορεί, πως και δεν πέφτουν οι ξένοι ξεροί μπροστά στο μεγαλείο της. Οι ξένοι όμως σαν συλλογιούνται την ελληνική ιστορία, την αρχαία εννοώ, γιατί για τη νέα δεν έχουν ακούσει, και βάλουν απέναντι της εμάς τους νεοέλληνες, φέρνουν στο μυαλό τους άλλες παραστάσεις. Φέρνουν στο μυαλό τους κάποιους καμηλιέρηδες που περπατούν στο Καρνάκ και στη Γκίζα. Τι σχέση ημπορεί να ‘χουν, συλλογιούνται, ετούτοι οι φελλάχοι του Μισιριού σήμερα με τους αρχαίους Φαραώ, και το βασιλικό ήθος των πυραμίδων τους;
  Την ίδια σχέση βρίσκουν οι ξένοι, στους σημερινούς έλ¬ληνες με τους αρχαίους. Οι θεωρίες των διάφορων Φαλμεράυερ έχουν περάσει στους Φράγκους. Εμείς θέλουμε να πι¬στεύουμε ότι τους αποσβολώσαμε με τους ιστορικούς, τούς γλωσσολόγους, και τους λαογράφους μας. Λάθος. Κρύβου¬με το κεφάλι με το λιανό μας δάχτυλο.
  Σχέση με τους αρχαίους έλληνες έχουμε εμείς, λένε οι γάλλοι, οι εγγλέζοι και οι γερμανοί. Εμείς, που τους ανα¬καλύψαμε, τους αναστυλώσαμε, τους εξηγήσαμε.
  θέλεις να χεις πιστή την εικόνα του νεοέλληνα; Λάβε το ράσο του γύπα και του κόρακα. Λάβε τις ασπιδωτές κοιλιές των ιερέων, το καλυμμαύκι του Μακαρίου Β’ της Κύπρου. Και τα γένεια τα καλογερικά, που κρύβουν το πρόσωπο, καθώς άκοσμοι αγκαθεροί φράχτες τους αγρούς. Και τις κουκουλωμένες καλόγριες, την άλλη έκδοση του φερετζέ της τούρκισσας. και έχεις το νεοέλληνα φωτογραφία στον τοίχο.
  Απέναντι σε τούτη τη μελανή και γανιασμένη φοβέρα, φέρε την εικόνα του αρχαίου έλληνα, για να μετρήσεις τη διαφορά.
  Φέρε τις μορφές των νέων σωμάτων, τις ευσταλείς και τις διακριτές. Να ανεβαίνουν από την Ολυμπία και τους Δελφούς, καθώς λευκοί αργυρόηχοι κρότοι κυμβάλων. Τους ωραίους χιτώνες τους χειριδωτούς, και τα λευκά ιμάτια τα πτυχωτά και τα ποδήρη. Τα πέδιλα από δέρματα μαροκινά, αρμοσμένα στις δυνατές φτέρνες.
  Φέρε την εικόνα που μας αφήσανε οι γυναίκες της αρχαίας Ελλάδας. Οι κοντυλογραμμένες, με τις λεπτές ζώνες, τον κυανό κεφαλόδεσμο, και το ζαρκαδένιο τόνο του κορμιού. Οι ελληνίδες του Αργούς και της Ιωνίας, οι λινές και οι φαινομηρίδες. Τρέχουνε στα όρη μαζί με την Αταλάντη. Και κοιμούνται στα κοιμητήρια σαν την Κόρη του Ευθυδίκου.
  Όλες και όλοι στηριγμένοι χαρούμενα σε κάποια μαρμάρινη στήλη, σ’ ένα λιτό κιονόκρανο, σε μια κρήνη λευκή της Αγοράς. Με περίγυρα τους ωραίους γεωμετρημένους ναούς, αναπαμένους στο φως και στην αιθρία. Άνθρωποι, και θεοί, και αγάλματα ένα.
  Όλα ετούτα, για να συγκρίνεις την παλαιή και τη νέα Ελλάδα, να τα βάλεις και να τα παραβάλεις. Και στήσε το φράγκο από δίπλα, να τα κοιτάει και να τα αποτιμά. Με το δίκιο του θα ‘χει να σου ειπεί: άλλο πράμα η μέρα και το φως, και άλλο η νύχτα και οι μαύροι βρυκολάκοι. Δε γίνεται να βάλεις στο ίδιο βάζο υάκινθους και βάτα.

  Λιαντίνη “ΓΚΕΜΜΑ”. Από τα έργα που οξύνουν το νου και την ευθυκρισία.

 25. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 30/11/2008 01:18:02

  Παίδες,

  ο τίτλος ήταν "ΤΟ ΜΙΣΟΓΕΜΑΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΕΝ ΕΛΑΔΙ- Οι "ξινοί" και ο "ξυνός Λόγος", σήμερα". Για τεχνικούς λόγους άλλαξε και έχουν δίκιο όσοι είδαν ότι γέρνει υπερβολικά προς το ένα μόνο μέρος. Προφανώς, ο αρχικός τίτλος υπαινίσσονταν και το υπόλοιπο μισό, το "μισοάδειο". Η κεντρική ιδέα του άρθρου ήταν: Δεν υπάρχει στην Ελλάδα μόνο "μαυρίλα", "ξινίλα" και "γαμώτο", ΑΛΛΑ και "φως", "γλύκα" και "εύγε".


  Ο κατάλογος αναφέρει, ακριβώς:

  1. Ιρλανδία
  2. Ελβετία
  3. Νορβηγία
  4. Λουξεμβούργο
  5. Σουηδία
  6. Αυστραλία
  7. Ισλανδία
  8. Ιταλία
  9. Δανία
  10. Ισπανία
  11. Σιγκαπούρη
  12. Φινλανδία
  13. ΗΠΑ
  14. Καναδάς
  15. Νέα Ζηλανδία
  16. Ολλανδία
  17. Ιαπωνία
  18. Χονγκ Κονγκ
  19. Πορτογαλία
  20. Αυστρία
  21. Ταϊβάν
  22. ΕΜΕΙΣ
  23. Κύπρος
  24. Βέλγιο
  25. Γαλλία
  26. Γερμανία
  27. Σλοβενία
  28. Μάλτα
  29. Ηνωμένο Βασίλειο
  30. Νότια Κορέα
  ..
  38. Ισραήλ
  ..
  50. Τουρκία

  =====================


  @ψυχραιμία: "Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελληνοαμερικανών αποδέχεται τις βασικές αξίες και δομές του αμερικανικού κοινωνικου συστήματος": Το γνωρίζουμε. Όπως γνωρίζουμε, ΟΜΩΣ, και πως στην Σοβιετία το ίδιο έγινε. Και αυτό που υπαινισσόμαστε με την εξω- φρενική πρόοδο των Ελλήνων στις ΗΠΑ, είναι πως, ΑΝ τους δοθεί ο εφάμιλλος των πρωταθλητών στίβος να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, τις ικανότητές τους, το "δαιμόνιό" τους, ΤΟΤΕ, συναγωνίζονται επάξια τους πρωταθλητές του χώρου.

  @donaE: "Για αυτο πια δεν παραγουμε τεχνη και πολιτικη...": ΠΟΎ παράγουν; Σύγκριση κάνουμε Ελλάδας - Υπόλοιπων χωρών. Και μια φιλική πρόταση, γιατί έχεις καλλιτεχνική φλέβα: πάρε ένα οποιοδήποτε κατάλογο ελληνικού εκδοτικού οίκου. Άνοιξέ τον και διάβασε μόνο τους ΤΙΤΛΟΥΣ των ελληνικών βιβλίων. Μετά, κάνε το ίδιο και με τα ξένα του. Κάνε το με όσους καταλόγους εκδοτικών οίκων θες. Προαιρετικά, σύγκρινε τους συγγραφείς και κατά εθνότητες. Βγάλε τα συμπεράσματά σου και, αν το θυμηθείς, μου τα λες κι εμένα, τότε.

  Σωστές οι ενστάσεις σου για την υπερπροστατευτικότητα της ελληνικής οικογένειας. Έχεις ζήσει, ΟΜΩΣ, σε πόλη με αστέγους; Δεν υπάρχει μεγαλύτερος εφιάλτης! Μερικοί δεν παίρνουν χαμπάρι πώς από τα πούπουλα, σε μια βδομάδα, σκοτώνονται για ένα παγκάκι ή ένα τετραγωνικό μέτρο κάτω από γέφυρα. Εδώ αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, -εκτός, βέβαια, κι αν πάρουν τα σπίτια της φτωχολογιάς οι Τράπεζες, λόγω καρτών, δανείων κλπ.

  Και, τέλος πάντων, αν οι γονείς μας ή εμείς είμαστε υπερπροστατευτικοί, γιατί αυτό να διαιωνίζεται; Τι είμαστε; Δογματικοί; Δεν μπορούμε να βρούμε το μέτρο; Να κρατήσουμε το θετικό της υπόθεσης, (στοργή = εξασφάλιση ψυχολογική προς ανάπτυξη), και να πετάξουμε το αρνητικό (υπερπροστατευτικότητα = αναστολή, μέχρι και ακύρωση, υπευθυνότητας);

  ΥΓ. Γιατί ο Χριστός ήταν ...Έλληνας; Ξέρεις;

  @αιμίλιος: ΣΩΣΤΟΣ! Ευχαριστώ για την επισήμανση.

  @Μακρής Κ.: Ο γιος μου, e- φιλε, έμοιασε του πατέρα μου! "Από αγκάθι βγαίνει ρόδο κι από ρόδο αγκάθι", -λέει η παροιμία, κι έχει δίκιο! "Οικονομία της Φύσης", για να μην πηγαίνει μονόπλευρα το "όχημα". Τη μια το μαζεύει από τη μια, την άλλη από την άλλη. Τώρα, ποιος είναι το αγκάθι και ποιος το ρόδο, θα σε γελάσω. Αλλά ούτε, πιστεύω, η παροιμία το ξεκαθαρίζει. Επίτηδες, μάλλον.

  Πιστεύω, να μου αναγνωρίζεις, μέσω τόσων γραπτών πολιτικο-ιδεολογικών καταθέσεων εδώ, ότι δεν "κανακεύω" κανέναν "βαρυ, σκοτεινο, νευρικο, αγχωμενο, μοχθηρο και κουτοπονηρο". Δεν έχεις διαβάσει, πχ, "υπάρχουν Έλληνες (στην καταγωγή) που δεν είναι και "Έλληνες" (τω Πνεύματι, ιδεο-λογικά, φρονηματικά, πολιτισμικά), και υπάρχουν "Έλληνες" που δεν είναι και Έλληνες".

  Νομίζω, φίλε, ότι σε κάλυψε και το "μισογεμάτο ποτήρι" που είπα στην αρχή. Είμαστε στην ίδια όχθη. Την δύσκολη, τη Δυτική. Εκεί που "ό,τι αξίζει, πονάει κι είναι δύσκολο", ΑΛΛΑ, συνάμα, βγάζει και "πρίγκιπες"!

  @Εξάκτινος: μπατάρισες! Μονόπλευρα τα βλέπεις. Σε ποια πόλη μένεις εσύ; Δεν είπε κανείς πως είναι όλα ρόδινα εδώ. Αλλά, απλώς, πιο ...τριανταφυλλί απ' όπου αλλού. Πήραμε την μια άκρη, για να αντιπαλεύσουμε την αντίθετη. Ίσως και αιρετικά, για τεχνικούς της γραφής λόγους. Για να υπάρξει ΑΝΤΙ- ΛΟΓΟΣ, να φέρει τον ΔΙΑ-ΛΟΓΟ, που φανερώνει τον εκάστοτε ζητούμενο "ΛΟΓΟ" τής καλο-προαίρετης και μη δογματικής ΣΥΝ- ΖΗΤΗΣΗΣ. (Πόσες φορές τα έχει ακούσει αυτά;).

  -------------
  ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ

  "ΠΟΣΑΚΙΣ ΥΜΑΣ ΥΠΟ ΣΦΩΝ ΑΠΟΛΛΥΜΕΝΟΥΣ
  Η ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΌΝΩΝ ΠΕΡΙΣΩΣΕΙ;;;"

  (Αππιανού, Ρωμαϊκά: Ρωμαϊκών Εμφύλιων, βιβλ. 2, κεφ.13. Εκδ. Horace White, Appian's Roman History, four volumes. London and New York 1933.

 26. Factorx avatar
  Factorx 30/11/2008 01:27:02

  @Εξάκτινος: Και ο δικακτόρας Παπαδόπουλος Έλληνας δεν ήταν; Αρα όλοι οι Έλληνες είναι δικτατορικοί;

 27. donaE avatar
  donaE 30/11/2008 01:58:34

  Δεν μιλουσα για προστατευτισμο καν,νηπιε,μιλαω για εκμεταλλευση.Εννοω πως συχνα ζουμε μονο για τις αναγκες των αλλων,και μονο μεσα απο αυτες,για να μην βρεθουμε στον 'δρομο'.Οσο για την τεχνη αναφερθηκα στην νεωτερη ιστορια μας.Ποια πρωτοπορια βλεπεις.Παραδεξου αν δεν αμφισβητησουμε τις παλιες δομες,πως θα μεταλλαξουμε την παραδοση?Απλως θα χορευουμε στα πανηγυρια?

 28. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 30/11/2008 03:49:21

  Η Ελλάδα είναι η χώρα του παράδοξου. Αλλά το παράδοξο αποτελεί την φύση της αλήθειας. Σαν χώρα ακολουθεί τη μοίρα του Ήρωος. Όχι γιατί σήμερα είμαστε όλοι σώνει και καλά ηρωικές φυσιογνωμίες. Αλλά αν κάτι τη σφράγισε διαχρονικά, αυτό ήταν ο ηρωισμός. Ηρωισμός του πνεύματος, της έκφρασης, αυτοθυσία όχι μόνο στη μάχη, αλλά στην πιο στυγνή καθημερινότητα. Και τι να πρωτοθυμηθώ, που λέει ο Ελύτης: Γιατί η στέρνα με τα περιστέρια και των Αρχαγγέλων το σπαθί βρίσκονται πάντοτε δίπλα στο πηγάδι το βαθύ της σοφίας των πατέρων και της λαϊκής ψυχής.
  Ο Θεός έχει δύο σώματα: Το ένα συνίσταται από υπερβατικό χρυσό λαμπρής τελειότητος. Και το δεύτερο από ξεσκισμένες, ματωμένες σάρκες λαμπρής συμπόνοιας. Και τα δύο αναδεύουν τον ενορατικό πολτό της μετανοίας. Ας μην μας πτοούν οι πληγές στο κορμί μας. Η παρακμή της Πατρίδας λαμβάνει βαθμηδόν διαστάσεις κατάπτωσης. Η Ελλάδα ως χώρα που προηγείται, βιώνει πρώτη την έσχατη παρακμή, που επέρχεται παγκοσμίως, μέσα σε μια πρόκληση ή να βρει μια διέξοδο οικουμενικής ισχύος, ή να πεθάνει. Το πένθος ήταν πάντοτε πηγή της Αναγέννησης της. Μην μας τρομάζει το τεμαχισμένο κορμί του Διονύσου.
  Πριν μερικές μέρες θέλησα να περπατήσω στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στις παρυφές της Ακρόπολης, όπου για κάποιους αιώνες άνθησε η Ακαδημία. Θέλοντας να εισπνεύσω την ιδιαίτερη ευλογία που αναδύει το τοπίο. Έτυχε να βρίσκομαι με κάποιον που ξεναγούσα στην Αθήνα. Μπαίνοντας στο δρόμο από τη μεριά του Θησείου, τον ρώτησα εάν αισθάνεται να τον τυλίγει μια ευχάριστη δόνηση. Μου απάντησε με έκπληξη καταφατικά και με ρώτησε που οφείλεται αυτή η παράξενη αίσθηση. Του απάντησα ότι λίγο πιο κάτω ο δρόμος είναι στρωμένος με μεγάλες μαρμαρόπλακες και εκεί αυτή η αίσθηση θα κορυφωθεί. Προς έκπληξη μου διαπίστωσα ότι τα μάρμαρα είχαν ξηλωθεί, παίρνοντας προφανώς μαζί με τμήματα του Παρθενώνα, δρόμο για εξωτερικό, για να χτιστεί κάποιο νεοταξικό "μνημείο", και είχαν αντικατασταθεί από μαύρες πέτρες γρανίτη. Η Ελλάδα κατεδαφίζεται συστηματικά. Οι μεγάλοι του πνεύματος όμως την αγκύρωσαν στις καρδιές όσων ενεργεί ο Ξυνός Λόγος και από εκεί δεν μπορεί να βγεί. Η Ελλάς θα νικήσει.

  Νομίζω ότι ο Εξάκτινος στην αναφορά του έχει δίκιο, έστω και εάν υπερβάλει. Το ίδιο το ANTINEWS έχει συχνότατα καταγγελτικό χαρακτήρα για πλείστα όσα κακώς κείμενα συμβαίνουν εντός Ελλάδος. Γιατί θα έπρεπε οι Έλληνες του εξωτερικού να πορευόμαστε διαφορετικά; Από την πολυετή διαμονή μου στο εξωτερικό γνωρίζω, ότι τόσο μέσα στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό το χαφιεδαριό δίνει και παίρνει. Οργώνει στην κυριολεξία. Τους έχω κηρύξει τον πόλεμο, αλλά η μάχη είναι δυσανάλογη.
  Ας κοιτάξουμε την ιστορία, πόσοι επιφανείς ηγέτες από την Αθήνα και την Σπάρτη βρήκαν καταφύγιο στην Αυλή των Περσών. Ή πώς οι ξένοι με τα τάλληρα έσπειραν τη διχόνοια στους εξεγερμένους το 21. Και ο Εφιάλτης αποτελεί σύμφυτο στοιχείο της Ελληνικής Φυλής, έστω και εάν δεν είναι το κύριο. Δεν επιτρέπεται να το παραβλέπουμε.
  Η χρήση ελλήνων στα ανώτατα κλιμάκια των ξένων μυστικών υπηρεσιών, τεκμηριώνει απλά την ανωτερότητα του Ελληνισμού και σε αυτόν τον τομέα. Μια παροιμία όμως λέει, ότι ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη. Δεν έδωσε μυαλό μόνο στους χαφιέδες, αλλά έδωσε και στους επαναστάτες. Γι αυτό και το θηρίο θα φάει την τσεκουριά από Ελληνική Ηγεσία.
  Ας μην ξεχνάμε και κάτι πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, που απαιτούσαν παλιά από τον κοσμάκη που ήθελε να μεταναστεύσει. Η μετανάστευση ελέγχθηκε εντονότερα από οτιδήποτε άλλο - έστω και εάν αυτό δεν είναι ευρύτερα γνωστό - γιατί οι Έλληνες της Οικουμένης θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε μεγάλη δύναμη για τη μεταλλαγή της. Και μπορεί μεν η μεγάλη μάζα των μεταναστών να ήταν άνθρωποι που ήθελαν να προκόψουν με την εργασία και τις σπουδές, αλλά με το χαφιεδαριό φρόντισαν έγκαιρα να τους μαντρώσουν. Και δεν ήταν μόνο οι μπάτσοι που στέλνανε έξω. Τα κάθε λογής τειχοδιωκτικά στοιχεία και τα κατακάθια ήταν το κατάλληλο υλικό, που επάνδρωσαν αυτούς τους μηχανισμούς. Αναμφίβολα η Μεγάλη Ελλάδα λάμπει με λαμπρές μορφές διανοητών και καλλιτεχνών. Και ασφαλώς οι Έλληνες στο εξωτερικό διακρίθηκαν πάντοτε για τις επιδόσεις τους στο μορφωτικό τομέα. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος.
  Πέρα από την προκοπή μας και τις υπόλοιπες επιδόσεις μας, οι Έλληνες στο εξωτερικό διακρινόμαστε μονίμως για την αγάπη μας για την Ελλάδα και κάθε τι Ελληνικό. Στο παρελθόν έγιναν μεγάλοι αγώνες για τη διάσωση της γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας. Οι αντιδραστικές δυνάμεις πέτυχαν όμως συν τω χρόνω, αυτή η αγωνία να αναλίσκεται σήμερα σε φολκλόρ. Οι Έλληνες αδυνατούμε να συγκροτήσουμε αγωνιστικό λόμπι και αγόμαστε και φερόμαστε από το χαφιεδαριό. Τόσο μέσα, όσο και έξω.
  Μπορούμε να μιλάμε για ελπίδα μόνο εάν συγκροτήσουμε μια ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ως ΝΕΑ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Η οποία αυτή τη φορά θα κλιθεί όχι μόνο να συμβάλει στη σωτηρία της Πατρίδας, αλλά και στην εξόντωση της νεοταξικής μπόχας διεθνώς. Με τη διαπίστωση ότι ο Λόγος ήταν, είναι και θα είναι Ξυνός, οφείλουμε να τον μετουσιώσουμε σε συγκεκριμένο αγώνα.

 29. Νεοκλής avatar
  Νεοκλής 30/11/2008 07:26:34

  Έζησα χρόνια με ελληνο-αμερικάνους. Με βοήθησαν όσο κανείς. Έχουν τα χούγια τους. Ποιος ΔΕΝ έχει; Οι περισσότεροι παρακολουθούσαν τις ελληνικές παραδόσεις με πολύ μεγαλύτερη ευλάβεια από τους εδώ. Ζούσαν άνετα. Μερικοί πολύ πλούσια. Ποτέ δεν αρνήθηκαν να δώσουν μια χείρα βοηθείας εκεί που χρειαζόταν. Κάποτε ένας από αυτούς εγγυήθηκε για την φερεγγυότητα μου σε εποχές που η ίδια μου η οικογένεια δεν είχε την παραμικρή διάθεση να βοηθήσει. Με γλύτωσαν από πολλές μαύρες τρύπες. Και βέβαια υπήρχαν ανάμεσα τους ρεμάλια. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα ρεμάλια αποκοβόντουσαν από το κυρίως σώμα της κοινότητας ήταν εντυπωσιακός. Έλα να το κάνεις αυτό στην Ελλαδάρα. Εδώ τα ρεμάλια επικρατούν ως ΜΕΤΡΟ της κοινωνικής ύπαρξης και ορίζουν την ύπαρξη του "συστήματος."

  Όσο για καλή ζωή, όσοι κατοικούν σ'αυτή την χώρα -- οι περισσότεροι τουλάχιστον -- έχουν την ψευδαίσθηση ότι περνάνε καλύτερα από τους περισσότερους άλλους. Αν το μέτρο της σύγκρισης είναι η Ασία και η Αφρική, βεβαίως. Αν το μέτρο σύγκρισης είναι οι ανεπτυγμένες χώρες, ο καταποντισμός της Ελλάδας είναι πλήρης. Ρίχτε μια ματιά στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Απολαύστε τους σωρούς σκουπιδιών παντού. Αναπνεύστε τον ευωδιαστό αέρα του νέφους. Βγείτε στις τέλειες εθνικές οδούς. Παστωθείτε στα καράβια της γραμμής. Φάτε στην μάπα την δημόσια "διοίκηση." Αντέξτε την αλητεία, την αθλιότητα, την απάτη, την ψευτιά, τον εξευτελισμό των πάντων, τις καθημερινές απεργίες, το ξεχαρβάλωμα της δημόσιας υγείας, την ανυπαρξία των σχολείων, την βύθιση των πανεπιστημίων, και την πληθώρα των "διανοουμένων"-τενεκέδων πρώτης διαλογής.

  Απολαύστε Ελλάδα.

 30. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 30/11/2008 09:37:22

  @ FactorX

  Εγώ δεν είπα ότι όλοι είναι κατάσκοποι αλλά ότι υπάρχει παράδοση και μάλιστα ισχυρή και στον τομέα αυτόν. Όπως κάποιοι λένε ότι διαπρέπουν στα πανεπιστήμια, χωρίς να είναι όλοι καθηγητές, ή ότι διαπρέπουν στις επιχειρήσεις, χωρίς να είναι όλοι επιχειρηματίες, είπα ότι διαπρέπουν και στον τομέα της κατασκοπείας.

 31. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 30/11/2008 09:39:46

  @ Νεοκλής

  Εγώ έχω ακούσει ακριβώς τα αντίθετα.

 32. Προβοκατωρ. avatar
  Προβοκατωρ. 30/11/2008 09:52:13

  Τι ειδους κατασκοποι βρε χαζοχαζε;Σαν τον ταλαιπωρο εκεινο που επαιρνε τα χαρτια,που αφορουσαν την Ελλαδα, απο την πρεσβεια των ΗΠΑ στην Αθηνα, και που καποιος μαλακας,Ελληναρας, τον καρφωσε, με αποτελεσμα να παει για 20χρονια μεσα για κατασκοπεια ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, στην Αμερικη;
  Και που δεν τον βοηθησε κανενας;
  Η που ηλθαν αρκετοι, οταν εγινε ο πολεμος του 40,για να πολεμησουν εδω;
  Και στο φιναλε, εσυ που κρινεις τα παντα,τι εχεις κανει για την πατριδα σου;
  Πληρωνεις το φορο που σου αναλογει, η το παιζεις και σπουδαιος που δεν τον πληρωνεις;
  Αντε, γιατι μονο για να λεμε κακιες ειμαστε ικανοι.Ολα τα αλλα, τα ξεχασαμε, η δεν τα φτασαμε ποτέ.

 33. KaryID avatar
  KaryID 30/11/2008 10:35:18

  Δεν τον κάρφωσε "κάποιος" λαλάκας ελληναράς, έγινε παρακολούθηση γιατί υπήρχε μεγάλη διαρροή και αυτός/οι ο(οι) λαλάκας(ες) ελληναράς/δες με το ονοματεπώνυμο απαρνήθηκε(αν) και την ύπαρξή του ακόμα όταν έσκασε το θέμα.
  Αυτός βέβαια είπε ότι αν του δινόταν ευκαιρία και πάλι τα ίδια θα έκανε.
  Μην τον λες ταλαίπωρο αυτόν.

 34. KaryID avatar
  KaryID 30/11/2008 11:01:05

  Και για να επανέλθουμε στο θέμα της ανάρτησης, οι Έλληνες είναι έξυπνοι άνθρωποι, αλλά με λάθος προτεραιότητες, η ζωή στην Ελλάδα είναι μέτρια, τα τοπία μας υπέροχα, τα νησιά πανέμορφα, δεν προσέχουμε το περιβάλλον, η αισθητική της Αθήνας πανάθλια, το ίδιο ισχύει για τη Θεσσαλονίκη - ότι σώζεται είναι μόνο οι πανέμορφες πολυκατοικίες του μεσοπολέμου στο κέντρο και τα παλιά νεοκλασικά ή αρ νουβώ κτίρια, κοντολογίς ότι κτίστηκε επί βαυαροκρατίας στην Αθήνα με πολεοδομικό σχεδιασμό, υπάρχει ακόμα το μπέρδεμα του παλιού αστού με τον κάτοικο της επαρχίας που ασφυκτιά και ζει "προσωρινά" στην πόλη καμιά 30ριά χρόνια.
  Η οικογένεια - και ας είναι μακριά, ή αποδεκατισμένη, ή ας είναι οι σχέσεις χαλαρές - είναι το σημείο αναφοράς μας στο χρόνο και ίσως και στο χώρο/τόπο. Όταν δεν υπάρχει οικογένεια δεν υπάρχει (ή δεν έχουμε) σημείο αναφοράς.

 35. Σπύρος avatar
  Σπύρος 30/11/2008 11:49:44

  36@
  Σημείο αναφοράς μας είναι οι τόποι καταγωγής μας και οι ΄Εστίες΄απόπου προερχόμαστε.
  Και αυτό είναι Μεσογειακό και όχι μονον Ελληνικό φαινόμενο..
  Το ότι καταλήγουμε σιγά-σιγά να περιφερόμαστε πλάνητες στήν Μεγαλούπολη μάς μετατρέπει σέ Αμνήμονες.
  Η έννοια τής ΄Εστίας΄εκμηδενίζεται και η έννοια τής ΄Πόλης΄τό ίδιο.
  Γινόμαστε σιγά-σιγά Ανέστιοι......

 36. KaryID avatar
  KaryID 30/11/2008 11:54:26

  Όταν λείπουν άνθρωποι υπάρχει χρονικό και χωρικό (όχι τοπικό) κενό.

 37. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 30/11/2008 11:54:59

  @ Ηλιθιοβλάκα 34
  Μιλάω για κατασκόπους στην υπηρεσία της Αμερικής και εν μέρει και σε βάρος της Ελλάδας.

  Όσο για τα υπόλοιπα που λες έχω προσφέρει στην Ελλάδα κι εγώ και η οικογένειά μου και το αποτέλεσμα ήταν να μας τη φέρουν. Βλέπεις λοιπόν ότι οι νομοταγείς πολίτες δε έχουν θέση στη χώρα.

 38. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 30/11/2008 11:58:03

  Σπύρο γινόμαστε ανέστιοι γιατί έτσι μας αναγκάζουν να γίνουμε. Για εμένα πλέον ο τόπος καταγωγής μου δεν είναι σημείο αναφοράς αλλά βάρος. Δες το νονό το 3. Γύρισε στον τόπο καταγωγής του στη Σικελία και του σκότωσαν την κόρη και γενικά τον διέλυσαν. Έτσι καταντάει η Ελλάδα αργά αλλά σταθερά. Τώρα όσο για τους Έλληνες του εξωτερικού αυτοί είναι χαμένοι. Ειδικά η δεύτερη γενιά έρχεται στην Ελλάδα και φεύγει πικραμένη.

 39. Σπύρος avatar
  Σπύρος 30/11/2008 12:04:12

  Eξακτινε:
  Mάς αναγκάζουν μέν ,αλλά κάνουμε και εμείς ότι μπορούμε δέ ,αποδεχόμενοι πλήρως την υποτιθέμενη ΄τεραστια σημασία΄τής μεγάλης αξίας τής Ατομικότητας.
  Το ότι πλέον υποτιμούμε τήν έννοια τής διαπροσωπικής σχέσης οδηγεί στην υποτίμηση τής έννοιας τής Πόλης και τού Πολίτη.

 40. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 30/11/2008 12:16:02

  Σπύρο οι διαπροσωπικές σχέσεις σε επίπεδο φιλίας, ή σχέσης ερωτικής με τη γυναίκα σου ή την κοπέλα σου περνάνε τεράστια κρίση. Το πούλημα πάει κι έρχεται. Είναι κάτι που με τρομάζει γιατί καταδεικνύει το μέγεθος της σήψης.

  Κουβέντιαζα με Έλληνες για ένα περιστατικό καθώς και με Βέλγους. Οι Έλληνες δεν είχαν σεβασμό και αρχές σε τίποτε. Ο Βέλγος μου είπε όχι εδώ δεν ανακατεύομαι διότι είναι ανήθικο. Είμαι υπέρ της άποψης του Βέλγου και οι Έλληνες με χλεύασαν.

 41. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 30/11/2008 16:11:48

  @Εξάκτινος: Ερώτηση -αναπάντητη- κρίσεως: πού κατοικείς;

  Κατά τα άλλα, σύγκριση κάνουμε Ελλάδας- Εξωτερικού. Μη μας λες μόνο τα χάλια, -τα υπαρκτά, ΝΑΙ!-, της Ελλάδας, αλλά με ποια χώρα την συγκρίνεις. Ωραία, οι Έλληγνες είμαστε ρουφιάνοι. ΟΚ. Σου λέω, ΟΜΩΣ, εγώ, πως είμαστε λιγότερο ρουφιάνοι από τους Ιταλούς, τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς, τους Άγγλους, τους Γάλλους, τους Ελβετούς, τους Σλάβους, τους Τούρκους και τους ...Καμερουνέζους, -για να τελειώνουμε.

  Τι θα απαντούσες;

  ΥΓ. Παραξενεύτηκα στο ποστ με τον "ΞΔ", γιατί δεν σε είχα για τύπο που θα έμπαινε σε τέτοια διαδικασία αντιπαράθεσης- επιβεβαιώσης - επιβράβευσης. Έκτοτε, όμως, ειλικρινά, παρατηρώ ότι ο παλιός Εξάκτινος έχει "κουνήσει μαντήλι" και ο νέος είναι μπολιασμένος από εκείνη την αντιπαράθεση. Και δεν λέω ότι είναι κακή η αντιπαράθεση, γενικά. Αλλά η αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση. Αυτό καταλήγει σε "ξινίλα", φίλε μου, εν τέλει. ΕΣΥ, δεν ήσουν έτσι. Τουλάχιστον, από τον Φλεβάρη και δώθε, που σε e- ξέρω...

  @KaryID: Σωστά. Ο Λάλας αποκαλύφτηκε από -τουλάχιστον- ανευθυνότητα του υπουργείου Εξωτερικών. Η Τσουδερου έστειλε ένα έγγραφο στους Αμερικανούς που διαμαρτυρόταν για αλλαγή στην θέση τους στο Κυπριακό (;- μπορεί και για Θράκη ή άλλο, δεν θυμάμαι ακριβώς), η οποία, ΟΜΩΣ, δεν είχε ανακοινωθεί ΠΟΥΘΕΝΑ. Η έρευνά τους κατέληξε ότι το έγγραφο που πιστοποιούσε την θέση τους προερχόταν από την Πρεσβεία. Έστησαν κάμερες και... να τον'α ο Σταύρος!

 42. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 30/11/2008 16:29:32

  Θα σου απαντούσα ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τους έχουμε ξεπεράσει όλους.

  Επίσης όπως είδες η αρχική σου ανάρτηση προκάλεσε αρκετές διαφωνίες για διαφορετικούς λόγους σε αρκετούς. Νομίζω ότι βλέπετε τα πράγματα ευρισκόμενοι εντός της Ελλάδας κι όχι εκτός. Τότε θα βλέπατε τις διαφορές. Επίσης η Ελλάδα δεν είναι κλειστός χώρος όπως η Β. Κορέα. Έχει ανοικτές πύλες και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμόζεται. Δεν το πράττει όμως.


  Όσο για τα άλλα που λες έχω αρκετή υπομονή μέχρι να ξεχειλίσει το ποτήρι. Δε μου αρέσει όμως να μου την πέφτουν συνέχεια. Τόσο ο ΞΔ όσο και ο προβοκάτωρ μου την έχουν πέσει κατ επανάληψη σε ένα δημόσιο φόρουμ. Τις πρώτες φορές δίνω τόπο στην οργή από κάποια στιγμή και μετά απαντάω. Πάντως νομίζω ότι παραγνωριστήκαμε.

 43. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 30/11/2008 18:08:21

  @apostolos34s: κατ' αρχάς και κατ' Αρχήν, επειδή εδώ και πολύ καιρό θέλω να στο πω, αλλά δεν έγινε: γουστάρω πολύ αυτά που γράφεις και το "πώς" τα γράφεις, -το στυλ, το ύφος- τον τρόπο. Με αφορμή τα δικά σου, λέω κι εγώ τα παρακάτω...

  "Συμφωνώ απολύτως με τον Μακρη Κ. και κατά τη γνωμη μου η αιτία για την κατάντια των επιγόνων, δηλαδή των νεοελλήνων, βρίσκονται στη “πνευματική χούντα” που επιβλήθηκε στη φυλή μας από τον ιουδαιο-χριστιανισμό".

  e- φίλε, κι εγώ συμφωνώ μαζί σας. Και επαυξάνω: "η αιτία για την κατάντια του Δυτικού Πολιτισμού ή Κόσμου, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ των νεοελλήνων, βρίσκεται στη “πνευματική χούντα” που επιβλήθηκε στο ανθρώπινο είδος από τον ιουδαιο-χριστιανισμό". Διότι, ας μην ξεχνάμε, ο Ιουδαιοχριστιανισμός έχει -κατά το μάλλον ή ήττον- υπό την μπότα του τον υπόλοιπο κόσμο, εδώ και 1183 χρόνια.

  "Ένδοξοι πρόγονοι δεν σημαίνει Σπουδαίοι απόγονοι.

  …Είμαστε ένας λαός χωρίς ταυτότητα. Με μια ιστορία που ο ίδιος τη νομίζει λαμπρή. Και απορεί, πως και δεν πέφτουν οι ξένοι ξεροί μπροστά στο μεγαλείο της": αυτά είναι οι σωστές και θαρραλέες διαπιστώσεις- απόψεις- θέσεις τής πρωτοπορίας τής προηγούμενης γενιάς, των συνομηλίκων +-10 χρόνια του Λιαντίνη. Αυτές οι ιδέες, αυτή η ΙΔΕΟ-ΛΟΓΙΑ, στις ημέρες μας, θα πρέπει να διαχυθούν προς "τα κάτω" και οριζόντια: πλατιά- μαζικά, λαϊκά.

  Αυτό μπορεί να γίνει, -πιστεύω, νομίζω και φαντάζομαι-, μέσω της Ιστορίας του ελληνικού έθνους. Και για να μην μπερδευόμαστε με τα χιλιάδες χρόνια Προϊστορίας εν Ελλάδι και τις φυσιολογικές διχογνωμίες που αυτές κουβαλάνε, ξεκινάμε από την αρχή των ιστορικών χρόνων: 776 π.Χ. και Α΄ Ολυμπιακοί Αγώνες. Από κει ξεκινάει και η Ιστορία του Δυτικού Πολιτισμού, -βέβαια!

  Η Ιστορία είναι επιστήμη "θετική", οπότε και τα δεδομένα της μετρήσιμα και, άρα, συγκρίσιμα. Η διαδρομή του έθνους από το 776 π.Χ. μέχρι σήμερα, περνάει ΚΑΙ από την μεταστροφή τού Κόσμου σε ιουδαιοχριστιανικό από ελληνικό. ΑΝ μάθουν οι ευέξαπτοι Έλληνες το τι έκαναν οι Χριστιανοί στην Αρχαία Ελλάδα, θα "τα πάρουν στην κράνα"!

  Οι Έλληνες είμαστε "κατά παράδοσιν" Χριστιανοί. ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΕΣΤΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ. Πολιτική και όχι φιλοσοφική ήταν η απόφαση να ασπασθούμε τον Χριστιανισμό. Στην Μάνη έγινε τον 9ο αι. Τους συνέφερε. Επιλογή ήταν. Όπως το ίδιο συνέβη και με εκατομμύρια Ελλήνων στην Ασία, όταν μεταστράφηκαν σε Μουσουλμάνους από Χριστιανούς, λόγω Αράβων και Τούρκων κατακτητών. Δεν γνωρίζουμε καν ότι ο Χριστιανισμός είναι, ΑΠΛΩΣ, μια αίρεση του Ιουδαϊσμού, δηλαδή, του αποκλειστικού εθνικού μονοθεϊσμού των Εβραίων.

  ΕΜΕΙΣ, οι νυν Έλληνες, ΑΛΛΑ και όλος ο Δυτικός Κόσμος, είμαστε ΚΑΙ Έλληνες ΚΑΙ Χριστιανοί. Όπερ: Α- ΤΟΠΟΝ! Οι υπόλοιποι πλην Ελλήνων κάτοικοί του δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. ΓΙΑΤΙ δεν είχαν/έχουν συγκρίσιμη με του Ιουδαίους Προϊστορία ούτε καν συγκρίσιμη με τους Χριστιανούς Ιστορία. (Οι Ετρουσκο-ιταλο-ρωμαίοι έχουν μεν Ιστορία συγκρίσιμη, ΑΛΛΑ αυτοί ήταν εξελληνισμένοι. Ήτοι, το ελληνικό μοντέλο εξήγησης του Κόσμου ακολουθούσαν [Φιλοσοφία- Μυθολογία- Θεολογία- Θρησκεία].

  Πιστεύω ότι η πρωτοπορία της νυν γενιάς πρέπει να ασχολείται με την συγκρότηση ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ για την έξοδο από το πρόβλημα που διαπιστώθηκε από την προηγούμενη γενιά των νυν Ελλήνων.

  Α! να μην το ξεχάσω, (: άσχετο με σένα, Απόστολε):

  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ! Διότι για τίποτα δεν είμαστε σίγουροι. Οπότε, ούτε όταν αποφασίζουμε να αυτοκτονήσουμε. Άρα, σε περίπτωση που κάνουμε λάθος, πώς θα επανορθώσουμε, αφού η Νέμεση απαιτεί να επιστραφεί ό,τι έκλεψε ή κατέστρεψε κάποιος, όταν αυτός ζητήσει συγχώρεση;

  Απαγορεύεται, επίσης, η αυτοκτονία, γιατί "ΤΑ ΔΩΡΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ". Και η Ζωή μάς προσφέρθηκε, είναι δώρο. Από τον Δημιουργό, την Φύση, τον Θεό, μέσω των γονιών μας. Προσβάλεις "σφόδρα σφοδρώς" Δημιουργό και Γονείς, όταν τους την πετάς στην μάπα...

  Είναι δύσκολο να είσαι Έλληνας τω πνεύματι, σύμφωνα με την αρχαία Ελληνικότητα... Υπάρχει παράδειγμα κάποιου αρχαίου Έλληνα που αυτοκτόνησε, μη εξαναγκασμένος από άλλον να το κάνει;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.