#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/07/2012 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περί κοινωνικού αυτοματισμού...Κάθε φορά που κάποιος αναφέρεται σε παράλογα προνόμια που έχει συγκεντρώσει κάποια κοινωνική ομάδα (ως μη όφειλε), υπάρχουν όλο και περισσότεροι πρόθυμοι συνέλληνες να πιπιλίσουν επίμονα την καραμέλα του «Κοινωνικού Αυτοματισμού». Κρεμάνε αδίστακτα την ταμπέλα του «κοινωνικού αυτοματιστή» στον άτυχο τολμητία και όλοι μαζί, με ένα στόμα, μια φωνή, κραυγάζουν: «κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις των εργαζομένων».

Φτάνουν μάλιστα στο σημείο, να υποστηρίζουν, πως αν μια κοινωνική ομάδα ή μια κλειστή «κάστα» καταφέρει με τρόπους συνήθως κοινωνικά αθέμιτους (εκβιασμούς, κατέβασμα διακοπτών, κλείσιμο δρόμων, απειλές ροής αίματος, πολιτικές αλητείες, κλπ), να επιτύχει για τον εαυτό της μισθούς, επιδοτήσεις, συνθήκες εργασίας και γενικά τρόπο ζωής που δεν συνάδουν με της υπόλοιπης κοινωνίας ή με τις δυνατότητες του Κράτους, όλοι εμείς οι υπόλοιποι όχι μονάχα θα πρέπει να «καταπιούμε» την κραυγαλέα ανισότητα αλλά να προσπαθήσουμε να «εξισωθούμε» προς τους αθέμιτα ευνοηθέντες ακολουθώντας κι εμείς ως κοινωνικές ομάδες τους ίδιους αντικοινωνικούς και βαθιά αντιδημοκρατικούς τρόπους. Αν κάποιος εντοπίσει την κατάφορη αδικία και ζητήσει τη διόρθωσή της, του προσάπτεται η βαριά κι ασήκωτη κατηγορία πως ασκεί «ακραία νεοφιλελεύθερη κτηνωδία» και είναι σκληρόκαρδος οπαδός του «Κοινωνικού Αυτοματισμού».

Τι σημαίνει όμως ο όρος «Κοινωνικός Αυτοματισμός»;

«Ο όρος κοινωνικός αυτοματισμός εισήχθη στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη. Η πατρότητα του όρου κατά άλλους αποδίδεται στο Δημήτρη Ρέππα και κατά άλλους στον μεγάλο «στρατηγό» Θόδωρο Τσουκάτο (θα τον ενθυμείστε φαντάζομαι). Πρόκειται μέσες άκρες για την ακόλουθη φιλοσοφία και πρακτική διακυβέρνησης: όταν μια κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα η τάξη αντιδρά (δικαίως ή αδίκως) σε μια ρύθμιση που την αφορά προσπαθούμε να στρέψουμε την υπόλοιπη κοινωνία εναντίον της ή περιμένουμε αυτό να συμβεί λόγω των προβλημάτων και της ταλαιπωρίας που δημιουργούν στους υπολοίπους πολίτες τυχόν κινητοποιήσεις της επαγγελματικής ομάδας που αντιδρά και λόγω της συνήθους αβελτηρίας και υπερβολής των συνδικαλιστικών ηγεσιών των αντιδρώντων».

Ουσιαστικά δηλαδή ο όρος «Κοινωνικός Αυτοματισμός» περιγράφει  «πρακτική διακυβέρνησης», αναμένεται δηλαδή να ασκείται  από τις κυβερνήσεις,  ως μέσο καταστολής εργασιακών και συνδικαλιστικών διεκδικήσεων. Σε πρώτη εκτίμηση λοιπόν, είναι άτοπο να κατηγορείται πως υποθάλπει Κοινωνικό Αυτοματισμό ένα φυσικό πρόσωπο μόνο του ή έστω μια ομάδα προσώπων ή έστω και ένα Πολιτικό Κόμμα. Ο «κοινωνικός αυτοματισμός» ως έννοια είναι συνυφασμένος με πρακτικές διακυβέρνησης από κυρίαρχες κυβερνήσεις που για να τον ασκήσουν έχουν την ανάγκη της σύμπραξης πειθήνιων οργάνων, όπως τα ελεγχόμενα από αυτές ΜΜΕ, θιγόμενες οργανωμένες συνδικαλιστικές ή κοινωνικές ομάδες ή χειραγωγούμενο όχλο. Η άσκηση Κοινωνικού Αυτοματισμού προϋποθέτει σκληρή αντιπαράθεση, κατασυκοφάντηση, ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες κατά αυτών που διεκδικούν κάτι, πολλές φορές και ευθεία υποκινούμενη ή παρανόμως ανεκτή αντιπαράθεση που μπορεί να πάρει τη μορφή ακόμη και σύρραξης.

Καταλαβαίνει κανείς μετά τα προαναφερθέντα πόσο άτοπο, άδικο και ίσως και αντιδημοκρατικό είναι το να προσάπτεται αυτός ο όρος και η αρνητική του αύρα, σε κάποιον που απλώς εκθέτει τις απόψεις του, τις διαπιστώσεις του, τις προτάσεις του για προβλήματα που ταλαιπωρούν ολόκληρη την κοινωνία. Ειδικά αν αυτός ο κάποιος, είναι ένα απλό φυσικό πρόσωπο, χωρίς κυβερνητικό πόστο, χωρίς συνεχή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε μεγάλα ΜΜΕ, χωρίς εντέλει την βαρύτητα κάποιου ο οποίος μπορεί να «παρασύρει», να συκοφαντήσει, να ξεσηκώσει μεγάλες μάζες πολιτών ή να υποδαυλίσει σκληρές διαμάχες μεταξύ «αντίπαλων» κοινωνικών ομάδων, κομμάτων ή συνδικαλιστικών «πατριών». Για κοινωνικό αυτοματισμό λοιπόν, δεν μπορεί να κατηγορηθεί οποιοσδήποτε αρθρογράφος ή σχολιαστής σε μια ιστοσελίδα, ακόμη και αν αυτή είναι μια από τις πιο ευρέως αναγνωρισμένες και αναγνωσμένες ιστοσελίδες της χώρας όπως είναι το www.antinews.gr. Ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει τη γνώμη του, να προτείνει λύσεις στα προβλήματα, να εντοπίζει κοινωνικές αδικίες (κατά τη γνώμη του), να προτείνει διορθώσεις, πολιτικές, τακτικές και στρατηγικές για κάποιο οικονομικό, κοινωνικό ή πολιτικό θέμα.

Συμπερασματικά, για «Κοινωνικό Αυτοματισμό» θα μπορούσε να κατηγορηθεί η κυβέρνηση μεθαύριο, αν αποφασίζοντας να εφαρμόσει κάποια μέτρα και βρίσκοντας αντίσταση από τις θιγόμενες κοινωνικές ομάδες, καταφύγει σε τακτικές κατασυκοφάντησης, απαξίωσης και στοχοποίησής τους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να στρέψει «παντί τρόπω» εναντίον τους ηθικά και φυσικά την υπόλοιπη (ή μέρος της) κοινωνία. Έχουμε (ελπίζω) ακόμη χρόνο μέχρι να δούμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα της Κρίσης και της εσωτερικής υποτίμησης και πολύ φοβάμαι πως αν φτάσουμε κάποτε να το βιώσουμε δεν θα είναι ακριβώς ένα αναίμακτο και αθώο παιχνίδι συνδικαλιστικών αντιπαραθέσεων. Ο κοινωνικός αυτοματισμός σε μια κατακρεουργημένη, καταρρακωμένη, απογοητευμένη και στα όρια της παράνοιας κοινωνία, θα είναι η αρχή του τέλους της αν αποφασιστεί να εφαρμοστεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Από την άλλη, πιστεύω ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές, που ανεύθυνοι, καμαρωτοί και πολύχρωμοι σαν τα παγώνια «συνδικαλιστάδες», έβγαζαν τον κόσμο στο δρόμο για «ψύλλου πήδημα», καταλάμβαναν εξ’ εφόδου δρόμους, πλατείες και δημόσια κτίρια, κατέβαζαν με θράσος διακόπτες, έκλειναν αμαξοστάσια, ξεβράκωναν εν μέση οδώ ανθρώπους, έκλειναν με τα τρακτέρ τις εθνικές οδούς και κουνούσαν το δάκτυλο σε έμφοβους υπουργούς, για να επιτύχουν άδικα και αθέμιτα προνόμια για τις αφεντομουτσουνάρες τους και τους υποτακτικούς τους. Η Κοινωνία πια, απαιτεί περίσκεψη και αιδώ στις κινητοποιήσεις. Αν βγει στο δρόμο, θα βγει «εν σώματι» και θα σηματοδοτήσει το τέλος ολόκληρης εποχής. Όταν τα παλιό αρνείται πεισματικά να «πεθάνει» τότε κάποιος θα πρέπει να το «σκοτώσει». Αυτός ο κάποιος, αν συνεχίσουμε έτσι, στο τέλος θα είναι ο Ελληνικός Λαός και οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής «κοινωνικού αυτοματισμού» θα μοιάζει τότε με φάρσα. Θα είναι σα να προσπαθεί κανείς να «σβήσει» ένα ηφαίστειο με έναν κουβά νερό.

Akenaton 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. abc avatar
  abc 28/07/2012 09:55:47

  Αγαπητέ Akenaton,
  Kουράζεσαι άδικα και γράφεις σεντόνια, για να πείς κάτι που Γιάννης Μαρίνος είπε με δυό λέξεις: "Στρατεύματα κατοχής" και όλες οι πλευρές καταλαβαίνουν αμμέσως και ξέρουν πολύ καλά και ποιοί είναι. Και ο Κώστας Καραμανλής επίσης με 5 λέξεις είπε την μεγαλύτερη μεταπολιτευτική πολιτική αλήθεια σ' αυτόν τον τόπο:" Την Ελλάδα κυβερνούν 5 νταβατζήδες και 5 εργατοπατέρες". Απο κει και πέρα όλοι ξέρουμε ποιός είναι με ποιόν και που ανήκουμε...
  Aν ο λαός πράγματι αποφασίσει να σκοτώσει τι παλιό θα ξεκινήσει σίγουρα απ' την κυβέρνηση και τους πολιτικούς, γιατί αυτοί τον εκπροσωπούν και ώφειλαν να έχουν την εξουσία και όχι αυτοί που ομολογεί ο Καραμανλής.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ abc 28/07/2012 16:55:53

   Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Το "λίγα λόγια και καλά" ισχύει όταν όλες οι πλευρές είναι το ίδιο καλά πληροφορημένες, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα ακόμη. Δικαίως ο Akenaton καταπονείται αναλύοντας και εξειδικεύοντας, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία να αναπτυχθεί γόνιμος διάλογος σε μία σειρά θεμάτων. Επί του προκειμένου για παράδειγμα, λόγω της ημιμάθειας (ή και μιας εσκεμμένης δήθεν άγνοιας) τις περισσότερες φορές κάποιοι σχολιαστές χρησιμοποιούν τον όρο "κοινωνικός αυτοματισμός" (ανύπαρκτη έννοια στην πραγματικότητα, μία από τις ευρηματικές γλωσσοπλασίες του ΠΑΣΟΚ που όμως εφαρμόσθηκε σαν πρακτική κατά κόρον στη διάρκεια της 30ετίας του) αντί της απλής έκφρασης "ζηλοφθονία" που ερμηνεύει την ευχή "να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα", δηλ. να χάσει ο διπλανός μας ένα τυχόν πλεονέκτημα που έχουμε απέναντί του.
   Οι φιλοσοφικές συζητήσεις μπορούν να κρατήσουν επ' άπειρον. Αν όμως βάλουμε πληροφορίες, στοιχεία και νούμερα, που πάντα λείπουν κάθε φορά που ανοίγει τέτοια συζήτηση από αυτούς που φοβούνται για τα προνόμιά τους, τότε δεν χρειάζεται καμμία λέξη παραπάνω. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Αν γινόταν να δημοσιευθούν αναλυτικά τα μισθολόγια και οι πάσης φύσεως αποδοχές όλων των ανθρώπων, τότε θα μπορούσαμε αβίαστα να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Όσο δεν έχουμε σωστή πληροφόρηση, κάθε συζήτηση είναι εντελώς παραπλανητική, προς όφελος της πλευράς που αποκρύπτει τα στοιχεία.

 2. xp avatar
  xp 28/07/2012 10:39:36

  Ο κοινωνικός αυτοματισμός βασίζεται στην ημιμάθεια, στην μή αντικειμενική όψη του προβλήματος λόγω της ελλειπούς πληροφόρησης. Είναι η άψογη αεριτζίδικη πρακτική ,του να μην λύνεις ένα θέμα αλλά να κάνεις χαβαλέ .Πχ Τα ταξί πέρισυ .Χαμός ,αποτέλεσμα μηδέν.Φορτηγατζήδες : Αντί σταδιακά να δίδονται άδειες και έγινε χαμός και δεν πρόλαβε να εξυχρονιστεί ο μικρός αυτοκινητιστής.Σε όλα τα επαγγέλματα που βρίσκονται στον αυτοματισμό , δίδεται ένα πεντάλεπτο των συνδικαλιστών στα βραδυνά δελτία ,γίνονται κοινητοποιήσεις ,δημιουργούνται αντιδράσεις ,χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτε επί της ουσίας.Ενα θέατρο παραλόγου.Θα μπορούσε η ΕΡΤ να φιλοξενήσει αναλυτικές εκπομπές για όποιον τηλεθεατή ενδιαφέρεται.Μην ξεχνούμε όμως ότι η ύφεση επιτείνει το πρόβλημα.Μιλούσα με έναν γνωστό μου ταξιτζή.Εχω πρωτογενές έλλειμα μου είπε! Κάθε μήνα /έτος εχω αδυναμ'ια να πληρώνω εφορία και τεβε και τα χρέη αυξάνουν.Του απάντησα οτι μπορεί να κάνει ρύθμιση .Σου είπα ότι κάθε μήνα έχω έλλειμα το οποίο αυξάνει ,είναι πρωτογενές έλλειμα ,μου είπε αφηνοντας με άναυδο! Αν τώρα σε αυτόν που είναι στο όριο,του πετάξεις μερικά μέτρα ξαφνικά ,τον τρέλλανες!

 3. Geros avatar
  Geros 28/07/2012 10:47:54

  Δεν ήξερα ότι ο όρος είναι τόσο πρόσφατος , νομίζω ότι οι περισσότεροι που τον χρησιμοποιούν δεν ξέρουν ακριβώς τι σημαίνει , είναι πάντως κάτι κακό , σαν το απεργοσπάστης ένα πράγμα.
  Στην ουσία τώρα , θα συμφωνήσω όπως πάντα με τον τρόπο που περιγράφεις το παρελθόν , εδώ που είμαστε μας έφεραν ΧΙΛΙΑΔΕΣ προνόμια διαφόρων ομάδων που , προνόμια που : α)κόστιζαν πάρα πολλά λεφτά , β)Δημιουργούσαν στρεβλώσεις στην αγορά που τις πλήρωνε ο καταναλωτής, γ)όσο αφορά τα προνόμια του δημοσιου επέτρεπαν στους υπαλληλους να μην εργάζονται κάνοντας το κράτος να μην έχει διοίκηση , δ) Δημιουργούσαν στην κοινωνία διάχυτο αίσθημα αδικίας και γαλουχούσαν γενιές ολόκληρες στο "βόλεμα".

  Αυτά που λες για το μέλλον όσο αφορά τον κοινωνικό αυτοματισμό δεν κατάλαβα καλά τι εννοείς , ότι αν βγει ο κόσμος στον δρόμο δεν θα μαζεύεται? Μπορεί να φταίω εγώ και ο γερασμένος μου εγκέφαλος, μπορεί όμως να θέλει μια διευκρίνιση.
  Άσχετο , θυμάσαι τις εποχές που τα σχόλια σου στο Antinews ήταν αιρετικά και εντελώς κόντρα στο ρεύμα? Πόσο λάθος είχαν καταλάβει μερικοί τον Σαμαρά ! Νόμιζαν ότι είναι Καμμένος ...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Geros 28/07/2012 12:43:31

   Αυτό που εννοώ για το μέλλον είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια "συνδικαλιστικής γυμναστικής". Ο κόσμος δύσκολα θα βγει στον δρόμο. Αν βγει όμως θα το κάνει μαζικά και κανένας κοινωνικός αυτοματισμός δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ως κυβερνητική πρακτική για να τον αναχαιτίσει.
   Υ.Γ. Είναι αλήθεια πως οι δύσκολες καταστάσεις έχουν δημιουργήσει πολλούς περιστασιακούς "ταλιμπάν" στο χώρο της κεντροδεξιάς. Παράλληλα, "απελευθέρωσαν" εντελώς και άλλους, οι ποίοι στράφηκαν στον φυσικό τους χώρο, αυτόν της άκρας δεξιάς. Εκεί φυσικά βρέθηκαν εντελώς περιστασιακά και αρκετοί της πρώτης κατηγορίας οι οποίοι σιγά - σιγά θα συνέλθουν. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι δουλειά, πίστη και υπομονή. Τα εύχομαι για όλους μέχρι να δούμε τελικά το φως στο τούνελ.

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 28/07/2012 13:25:38

  Στη σημερινή τραγική κατάσταση, εσύ Akenaton μας λες πως θα πρέπει να ισοπεδώσουμε δικαιώματα και προνόμια εργαζομένων για να γίνουμε αρεστοί στους τροϊκανούς που μας πιπιλίζουν πως πρέπει οι μισθοί να πάνε στα επίπεδα των αντίστοιχων της Βουλγαρίας για να αποκτήσουμε ανταγωνιστικότητα. Και που θα ωφεληθεί συνολικά ο λαός από αυτό; Εγώ απλά θα σου απαντήσω με τα λεγόμενα του Σαμαρά: "η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη ύφεση (σχόλιο: η ύφεση πέρασε το 7% του ΑΕΠ και με συνεχώς ανοδική τάση από το 2009 και μετά - παγκόσμιο ρεκόρ που μόνο επίτηδες γίνεται), ανάπτυξη ΤΩΡΑ"! Και με αυτά που λες δικαιολογείς την τρόικα και τους γερμανούς που επιδιώκουν τον αργό θάνατο της κοινωνίας μας και προωθούν διχαστικά μέτρα και προκαλούν με τις δηλώσεις τους, ενώ αντίθετα υπονομεύεις (όχι ευθέως βέβαια) τα επιχειρήματα Σαμαρά για την επαναδιαπραγμάτευση. Ο οποίος μάλιστα έχει μλήσει για την κυκλική ύφεση που αυτά που γράφεις τη χειροτερεύουν μειώνοντας ακόμη παραπάνω την ενεργό ζήτηση και τα έσοδα του κράτους από έμμεσους φόρους. Δε μου αρέσει το σκεπτικό σου καθόλου λοιπόν. Αυτά θα μπορούσαν να λεχθούν στην αρχή της κρίσης αν ο ΓΑΠ δεν ήταν προδότης και δεν αρνιόταν τη βοήθεια της Ρωσίας. Τώρα που έχουμε λιώσει στην ύφεση και τους φόρους δε στέκει τίποτα από όσα λες.

  • Geros avatar
   Geros @ Γεώργιος Τ. 28/07/2012 14:08:00

   Τι φταίει για την ύφεση ? Τα μέτρα φυσικά.
   Γιατί οι τροϊκανοι πήραν τέτοια μέτρα και δεν πήραν μη υφεσιακά μέτρα? Εδώ υπάρχουν δυο απαντήσεις , η δικιά σου συνωμοσιολογία περί κακών που θέλουν να μας δουν νεκρούς για να κοιμηθούν ήσυχοι το βραδυ και η δικιά μου ότι δηλαδή η στήριξη της Ελλάδας σε βαθμό τέτοιο ώστε να μην πέσει σε ύφεση θα κόστιζε περίπου τα διπλά λεφτά από αυτά που ξοδεύονται τώρα και αυτά τα λεφτά θα έπρεπε να χαριστούν στην Ελλάδα.
   Κανεις Ευρωπαίος ηγέτης δεν μπορούσε , ούτε μπορεί να περάσει κάτι τέτοιο στο κοινοβούλιο του και να μην τον πάρουν με τις ντομάτες , τόσο απλά.
   Γιατί ξεχνάς ότι μη ύφεση σημαίνει χρηματοδότηση Ελληνικών ελλειμμάτων από τους εταίρους μας? Και γιατί δεν καταλαβαίνεις ότι το να επιτραπεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα θα ήταν εντελώς άδικο για άλλους εταίρους μας που αν και ισότιμοι με εμάς θα έπαιρναν το ένα χιλιοστό των χρημάτων που θα περνάμε εμείς τον χρόνο από την E.E. (αυτό δεν ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ καθόλου βλέπω , μάλλον γιατί έχει την λύση "δώστε και σε αυτούς λεφτά" , μια και η αριστερά βασίζει την θεωρία της στην ύπαρξη του "λεφτόδεντρου" του δέντρου που αντί για φύλα έχει λεφτά).
   Επίσης πιο σημαντική από την αδικία και την ανηθικότητα του πράγματος θα ήταν η επίπτωση σε προϋπολογισμούς άλλων χωρών , πως θα έπειθες άλλους Ευρωπαίους να σφίξουν το ζωνάρι αν ΧΑΡΙΖΕΣ στην Ελλάδα γύρω στα 30 δις τον χρόνο επιπλέον των χρημάτων που τώρα δίνουν ? Γιατί τόσα έπρεπε να πέφτουν στην αγορά για να μην πέσουμε σε ύφεση.
   Τα βάζεις με την ύφεση αλλα στην ουσία γαβγίζεις κάτω από λάθος δέντρο , το παραγωγικό μοντέλο που δημιουργούσε ελλείμματα φταίει , η ύφεση ήταν αναπόφεκτη την στιγμή που τα τσάμπα λεφτά τελείωσαν.

   • Εύα avatar
    Εύα @ Geros 28/07/2012 17:03:05

    Να σας πω τι έχω καταλάβει...εκμετάλλευση της γης και των νέων καλλιεργειών...η μία δουλειά δεν μπορεί να συντηρήσει μία οικογένεια..το κράτος Πρόνοιας δεν υπάρχει και πρέπει να πληρώνεις για τα πάντα...κι αυτό που θα μου ανταποδώσει το κράτος για τις δύο δουλειές μου είναι να με ξ....σει στη φορολογία...

    • Geros avatar
     Geros @ Εύα 28/07/2012 17:43:11

     Σαν κάποιος που ασχολείται επαγγελματικά με τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έχω να σου πω ότι ναι μεν αυτό μπορεί να είναι το μέλλον αλλα είναι μακρινό μέλλον δυστυχώς. Δεν έχουμε τις υποδομές , την γνώση και την νοοτροπία για να εκμεταλλευτούμε το δώρο της γης μας.
     Μπορεί η λύση να είναι να έρθουν ξένες εταιρείες να διαχειριστούν την γη , στους Έλληνες αγρότες δυστυχώς δεν ελπίζω , ζούνε στον μεσαίωνα οι περισσότεροι.
     Μια ζωή μας λένε ότι το μεγάλο ατού αυτής της χώρας είναι το ανθρώπινο της δυναμικό , δεν ξέρω σε άλλους τομείς αλλα στην γεωργία είναι το μεγάλο της μειονέκτημα.

     • Εύα avatar
      Εύα @ Geros 28/07/2012 18:21:52

      Καταλαβαίνω τι λέτε, σε αγροτική περιοχή μένω...τις νοοτροπίες που αναφέρετε, τις έβλεπα και τις βλέπω...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γεώργιος Τ. 28/07/2012 15:03:54

   Ποιος αντιλέγει ότι έχουμε εισέλθει σε σπιράλ ύφεσης; Ο Σαμαράς το είχε προβλέψει από την αρχή. Αλλά η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που για να αντιστραφεί αυτό το σπιράλ, θα πρέπει να "πέσουν" από κάπου λεφτά στην οικονομία μας. Βλέπετε κανέναν πρόθυμο να "ρίξει' κι άλλα λεφτά; Αν ναι, πέστε το στον Πρωθυπουργό να πάει να τον βρει. Αλλιώς, θα πρέπει να τα βρούμε μόνοι μας. Τα λεφτά. Τόσο απλό.

 5. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 28/07/2012 14:34:46

  Για να εφαρμοσθεί μία πρακτική στην κοινωνία, πρέπει απαραίτητα να υπάρχει πεδίο εφαρμογής αλλά και ευρεία αποδοχή της.
  Από την στιγμή που η εκάστοτε "εξουσία", πολιτική και συνδικαλιστική, έχει τα μέσα για να την εφαρμόσει, ή ακόμα να την διαφοροποιεί συνεχώς, εκμεταλλευόμενη τις αδυναμίες της κοινωνίας, μένει στην κοινωνία να αντιδράσει, όχι μονομερώς ή ιδιοτελώς, αλλά συντονισμένα, παραμερίζοντας τις όποιες αδυναμίες της και αναδεικνύοντας τις όποιες συνοχές της.
  Με τις παρούσες συνθήκες, που είναι αποτέλεσμα διαχρονικής νοοτροπίας, η μεν "εξουσία" θα έχει πάντα την δυνατότητα εφαρμογής του δικού της μέρους, κατά το έλλατον ή ήσσον, η δε κοινωνία είναι παντελώς ανέτοιμη και χωρίς συνοχή.
  Συμπερασματικά θα έλεγα ότι, εάν συμβεί το τελευταίο κομμάτι του άρθρου σας, αυτό θα σημαίνει όχι ότι η κοινωνία αντέδρασε στην συμπαιγνία, αλλά έφθασε σε έσχατο, αν και δύσκολο να ερμηνευθεί, σημείο ανοχής.
  Και τότε, πράγματι, το ηφαίστειο θα σβήσει μόνο αφού εκτονωθεί πλήρως.

 6. xp avatar
  xp 28/07/2012 15:02:28

  Νομίζω κατ αρχήν ότι έγιναν εγκληματικοί χειρισμοί στο θέμα της Ελλάδας από τον ΓΑΠ .Για να αλλάξει ρώτα από το λεφτά υπάρχουν , στην λιτότητα ειπώθηκαν απαγορευμένες λέξεις και έγιναν λάθος πράξεις. Αν στην θέση του Παπακωνσταντίνου ήταν ο Χριστοδουλάκης ή ο Παπαντωνίου (δεν είμαι ΠΑΣΟΚ ,αλλά το πασοκ βγήκε το 2009) και ίσως δεν ήταν ο ΓΑΠ στην θέση του πρωθυπουργού ,το θέμα θα σκεπαζόταν με ηπια λιτότητα. Ολοι ήξεραν πως μπήκαμε στην ΟΝΕ και τι πάρτυ γινόταν.Τα ίδια γινόντουσαν και αλλού . Από την στιγμή που παίζεις τον ρόλο του κακού μαθητή όλα δυσκολεύουν. Σε κατηγορούν για τα πάντα και θέλουν να σε τιμωρήσουν για να δικαιολογήσουν και τις δικές τους βρωμιές.Μια σειρά οικονομολόγων -και εδώ εκφράζω την αντίθεση μου με τον Γερος-είχαν προβλέψει με μαθηματική ακρίβεια την πορεία μας.Κληρονομικό χάρισμα?Οχι ! Ηταν προβλέψιμα τα γεγονότα ΟΛΑ (Αντε με ακρίβεια δύο μηνών). Το γιατί γίνονται αυτά είναι άγνωστο σε μας.Αλλος οδηγεί το αεροπλάνο ,δεν ξέρουμε αν θα πέσει!Ουτε το ξέρει ο Φροντιστής ή η Αεροσυνοδός.Ασκούν δευτερέυοντα ρόλο

 7. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 28/07/2012 18:08:16

  "Ακραία νεοφιλελεύθερη κτηνωδία" δεν είναι, βεβαίως, η διόρθωση κατάφωρων αδικιών, όπως τεχνηέντως προσπαθείτε να περάσετε στους εύπιστους με την εύγλωττη χρησιμοποίηση των εισαγωγικών. Κανείς νουνεχής δεν θα διαφωνούσε με αυτή, όταν όλη η κοινωνία -πλην ορισμένων που αυξάνουν τα κέρδη τους και που, όλως "συμπτωματικώς", κορδακίζονται για τη "φιλελεύθερη" ιδεολογία τους- δοκιμάζεται.

  Να σας πω ορισμένα παραδείγματα, και μάλιστα χωρίς εισαγωγικά;

  -Ακραία νεοφιλελεύθερη κτηνωδία είναι η πρόθεση για θέσπιση ετήσιου πλαφόν νοσηλείας 1500 ευρώ, που κουρελιάζει κάθε έννοια και υπόσταση κοινωνικής ασφάλισης -για την οποία μάλιστα γίνεται υποχρεωτική παρακράτηση εισφορών- και, όποιος δεν πληρώσει τα υπερβάλλοντα (καθώς το ποσό των 1500 ευρώ είναι αστείο), θα ψοφάει σαν το σκυλί στο αμπέλι.

  -Ακραία νεοφιλελεύθερη κτηνωδία είναι η δημευτική υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να την αρπάξουν για ένα κομμάτι ψωμί οι real estate θυγατρικές των τραπεζών, καθώς και η εξουθενωτική απομύζηση των φορολογουμένων με τα λεγόμενα "τεκμήρια", που καθιστούν καθήκον και αυτοάμυνα τη φοροδοτική αντίσταση, και για κατάργηση των οποίων ουδείς από την "τρόικα εσωτερικού" κάνει την παραμικρή κουβέντα.

  -Ακραία νεοφιλελεύθερη κτηνωδία είναι η εξίσωση των συντάξεων εκείνου που δούλεψε σαν το σκυλί και πλήρωσε εισφορές για 11.000 ένσημα, με του λαμόγιου που πλήρωσε 3.500 ένσημα και τελικά βρίσκεται να παίρνει τα ίδια στο χέρι λόγω του διαβόητου "πλαφόν".

  -Ακραία νεοφιλελεύθερη κτηνωδία είναι η προπαγάνδιση, ως δήθεν "αναγκαίας μεταρρύθμισης", της βουλγαροποίησης των αμοιβών και των εργασιακών σχέσεων.

  -Ακραία νεοφιλελεύθερη κτηνωδία είναι η εμμονή στην ανυποχώρητη εφαρμογή αποδεδειγμένα υφεσιακών μέτρων που ήδη έχουν δημιουργήσει 1.200.000 ανέργους και δημιουργούν συνεχώς κι άλλους με ρυθμό που ξεπερνάει τους 1.000 ημερησίως.

  -Ακραία νεοφιλελεύθερη κτηνωδία είναι, σε τελική ανάλυση, η ίδια η ισοπεδωτική λογική "όλοι άνεργοι", που αποτελεί το κύριο μόττο του ρωμαϊκού όχλου των κοινωνικών αυτοματιστών για να ικανοποιηθούν.

  Θέλετε κι άλλα; Δε νομίζω, άλλωστε τα ξέρετε καλά και τα υποστηρίζετε με πάθος!

  • sawas avatar
   sawas @ Αυριανιστής 28/07/2012 18:27:27

   Ευγε!!!

  • unfair avatar
   unfair @ Αυριανιστής 28/07/2012 18:41:46

   με κάλυψες Αυριανιστή!
   όμως υπάρχουν πράγματι συντεχνίες που εκμεταλλεύονται καταστάσεις κ θα 'πρεπε να γίνει κάτι μ' αυτό το θέμα. Δίκαια! Δεν μπορούμε πια να δεχόμαστε "κλειστά" επαγγέλματα, ούτε όμως να υποβιβάζουμε αυτά με ένα άνοιγμα τους προς όφελος πολυεθνικών!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Αυριανιστής 28/07/2012 20:02:58

   Τολμάτε να μιλάτε για κτηνωδία εσείς;;;;;;

   http://www.antinews.gr/2012/07/26/172277/#comment-1019793

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ akenaton 28/07/2012 21:13:28

    Απλώς συνηθίζω να πληρώνω με το ίδιο νόμισμα.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Αυριανιστής 28/07/2012 21:15:58

     Δεν ντρέπεστε; Καθόλου; Μου ευχηθήκατε να πάθει η μάνα μου καρκίνο και έχετε μούτρα να μιλάτε; Και δεν ξέρετε καν αν ζει η μάνα μου!!!!!!!!!!!

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ akenaton 28/07/2012 21:24:31

      Άλλοι θα έπρεπε να ντρέπονται, και συγκεκριμένα όσοι υποστηρίζουν ανερυθρίαστα δολοφονικές πολιτικές με τη λεοντή του δήθεν "εξορθολογισμού". Αλλά στη χώρα που ζούμε, είναι κανόνας το "φωνάζει ο κλέφτης να διώξει το νοικοκύρη".

     • akenaton avatar
      akenaton @ Αυριανιστής 28/07/2012 21:29:05

      Α, εσείς είστε αμετανόητος! Καταλαβαίνετε τη διαφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης και της προσωπικής επίθεσης; Και μάλιστα εναντίον της μάνας κάποιου που δεν γνωρίζετε και δεν σας έφταιξε σε τίποτε στην τελική; Τι σόι άνθρωπος είστε εσείς;
      Εν πάση περιπτώσει είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι μαζί σας και σας συνιστώ να κάνετε το ίδιο.

     • δρόμος avatar
      δρόμος @ akenaton 28/07/2012 22:11:22

      Μην το παίρνεις προσωπικά, akenaton, κρίμα είναι ... προφανώς δεν έχεις ποτέ έλθει σε αντιπαράθεση με τη νομενκλατούρα, πριν. Αυτός είναι ο τρόπος που "ασκεί πολιτική" το βαρύ κατεστημένο. Μέχρι τώρα. Γιατί τα ψωμιά τους τελείωσαν πια, και το γνωρίζουν, γιαυτό δαγκώνουν!

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ δρόμος 28/07/2012 23:10:58

      Αν κάνατε τον κόπο να ανατρέξετε στο σχόλιο (άλλης ανάρτησης) που παραθέτει ο akenaton θα διαπιστώνατε πόσο... "βαρύ κατεστημένο" είμαι. Για την "ταμπακέρα" όμως, δηλαδή για το αρχικό (μακροσκελέστερο) σχόλιό μου, έχετε κάτι να πείτε; Ή μήπως όλοι όσοι θα υποστούν αυτά που αναφέρει ανήκουν στη... "νομενκλατούρα";

 8. Γιώργος msn avatar
  Γιώργος msn 29/07/2012 10:00:52

  Η θέσπιση ετήσιου πλαφόν στη νοσηλεία συνιστά τον ορισμό της κτηνωδίας και το παζλ συμπληρώνει η πολιτική δήμευσης -επί της ουσίας- της ακίνητης περιουσίας.
  Εδώ φίλε Αυριανιστή, πρόκειται για ένα μοναδικό πάντρεμα, νεοφιλελεύθερης και σταλινικής βαρβαρότητας.

  • Γιώργος msn avatar
   Γιώργος msn @ Γιώργος msn 29/07/2012 10:04:54

   Είναι κρίμα για την αντιπαράθεση που μόλις διάβασα ανάμεσα σε αυριανιστή και akenaton!
   Από μια παρεξήγηση, διατυπώνονται χοντράδες!
   Δεν θεωρώ νεοφιλελεύθερο τον akenaton, αλλά σκεπτόμενο και είμαι σίγουρος πως κατανοεί που υπάρχει η ασυδοσία και που ο εξορθολογισμός.
   Καλημέρα σε όλους!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.