#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/04/2008 15:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περί εθνικής ταυτότητας, αισθητικής και διαπλοκής

 

_________________________________________________ 

Σας προτρέπω να παρακολουθήστε τον ενδιαφέροντα διάλογο περί παράδοσης, θρησκείας, και εθνικής ταυτότητας στο post «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΝΕΣΤΗ». Όπου ένας αναγνώστης μας επισημαίνει, ορθώς, ότι «μπορεί να υπάρξει και άλλη Ελλάδα» πέρα από αυτήν «την εθνική ταυτότητα  μαυροφορούσας, ασπρογάλανων κυκλαδίτικων μοναστηριών, πέτρινων εκκλησιών, δημοτικών τραγουδιών, σκυλάδικων στις εθνικές, πρόσφορων και διπλού τζατζικοπιτόγυρου… Η πραγματικότητα έχει τους δικούς της ρυθμούς και δεν θα κάτσει να περιμένει την προσαρμογή της δικής μας εθνικής ιδιοσυγκρασίας. Πατάει γκάζι, προσπερνάει και τρως τη σκόνη της».

Συμφωνώ, γενικά, αλλά δεν νομίζω ότι είναι θέμα «εθνικής ιδιοσυγκρασίας». Μια χαρά είναι αυτή. Τίθεται όμως θέμα «εθνικής αισθητικής», το οποίο οφείλεται κατά τη γνώμη μου στο πολύ χαμηλό επίπεδο των κυρίαρχων τάξεων, που επιβάλλουν την ιμιτασιόν ιδεολογία και αισθητική τους στο πόπολο μέσω των ΜΜΕ. Λόγω της τουρκοκρατίας, δεν προλάβαμε να αναπτύξουμε σοβαρό παπαδαριό, στρατοκρατία και αστική τάξη, όπως οι άλλες πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης. Έτσι λόγω του χαμηλού επιπέδου της διαπλοκής αντιμετωπίζουμε σήμερα και προβλήματα αισθητικής. Διότι άλλο πράγμα να σε δουλεύει ο Νικολά με την Κάρλα δίπλα του και άλλο κάτι εγχώρια παραδείγματα. Άλλο η Καϊλή και άλλο η Gisele. Άλλο Vivaldi και άλλο Θώδη. Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω τι εννοώ με μια οικογενειακή ιστορία:

Ο παππούς μου μεγάλωσε στο Γαλαξίδι και σπούδασε στην Χαϊδελβέργη - τι μας  περάσατε, για όποιους - όποιους; Εκεί γνώρισε και τον  σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ, το μεγαλύτερο έμπορο όπλων της εποχής, για τον οποίο σας έχω μιλήσει κι άλλη φορά. Ευθυτενής, με το μονόκλ του, το κουστούμι από την Σάβιλ Ρόου και το γαρύφαλλο στο πέτο, ο σερ Μπάζιλ ήταν υπόδειγμα κομψότητας και ευγένειας. Όχι σαν κάτι δικούς μας αντιπροσώπους οπλικών συστημάτων» που μόλις δουν τους μπεζέδες στον μπουφέ τους εξαφανίζουν πριν τους αφήσει το γκαρσόν. Όπως μου έλεγε ο παππούς μου, ο σερ Μπάζιλ συναντήθηκε κάποτε με ένα Ρώσο πρίγκιπα για να του πουλήσει μια παρτίδα όπλα. Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν στο Grand Hotel των Παρισίων μέσα σε ένα κλίμα αφάνταστης χλιδής και κομψότητας, όπου κανένας δεν έλεγε τίποτα για «ποσοστά», «τραπεζικούς λογαριασμούς» και άλλα τέτοια φτηνιάρικα. Μόνο φιλοφρονήσεις αντάλλασσαν. Όχι σαν κάτι δικούς μας που όταν τελειώνουν οι διαπραγματεύσεις κοιτάζουν κάτω από το τραπέζι μήπως έπεσε κανένα πεντακοσάρικο από τον αντισυμβαλλόμενο.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις ,  ο σερ Μπάζιλ σηκώθηκε από το τραπέζι, υποκλίθηκε ευγενικά και γύρισε να φύγει. Τότε, όμως, άκουσε τον πρίγκιπα να του λέει: «Ξεχάσατε το πορτοφόλι σας, σερ». «Κάνετε λάθος» απάντησε ο πολιτισμένος έμπορος όπλων. «Δεν είναι το δικό μου». Και έβγαλε από την τσέπη του, ένα εντελώς ίδιο πορτοφόλι με εκείνο που είχε βρει «ξεχασμένο» στο τραπέζι ο πρίγκιπας. Ήταν και τα δυο από το δέρμα του ίδιου άτυχου κροκόδειλου, πανομοιότυπα. Η μοναδική διαφορά τους ήταν ότι το πορτοφόλι που είχε βρει στο τραπέζι ο πρίγκιπας ήταν γεμάτο λίρες. Έτσι γίνονταν τότε οι δουλειές. Κομψά  και  ευγενικά.

Πρόκειται δηλαδή για θέμα επιπέδου. Δεν πρέπει συνεπώς να αγωνιζόμαστε μόνο για τον περιορισμό του ελέγχου της διαπλοκής στο δημόσιο βίο. Θα πρέπει, επίσης, να τους εκπολιτίσουμε και να τους εκσυγχρονίσουμε. Να αρχίσουν για παράδειγμα, να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα για την Ιστορία της Τέχνης, όπως ο κ. Ρουσόπουλος που αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και κάνει διδακτορικό με θέμα « Η Φλαγγίνειος Σχολή της Βενετίας και η συνεισφορά της στον Ελληνικό Διαφωτισμό». Να αποκτήσουν κάποιο γούστο, επιτέλους, και να μας απαλλάξουν από εκείνες τις κατίνες που αντί να πλένουν πιάτα στο σπίτι τους το παίζουν τηλεσταρ. Επειδή δεν αρκεί κάποια να έχει ωραία μάτια για να γίνει σταρ της τηλεοράσεως. Πρέπει επίσης να ξυρίζει τις μασχάλες της και κυρίως να πλένει και τα πόδια της.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Le canard avatar
  Le canard 28/04/2008 16:24:28

  Πως το λέγανε; ΛΜΑΤ: Λούμπεν Μεγαλοαστικη Ταξη ή επαρχιώτικος καπιταλισμός ή παρασιτικό κεφάλαιο ή κρατικοδίαιτοι καπιταλιστές ή μεσάζοντες= Διαπλοκή.

 2. Ν.Δ.Σ. avatar
  Ν.Δ.Σ. 28/04/2008 16:52:19

  Αι και δούμε ξανά τον κουφό Σουφλιά να εξαγγέλλει την «νέα γέφυρα» Ρίου-Αντιρρίου
  ανάπτυξη δεν μας λέει ο Αλμούνια .

 3. http://www.kourdistoportocali.blogspot.com/ avatar
  http://www.kourdistoportocali.blogspot.com/ 28/04/2008 17:05:38

  factorx,

  Η έλλειψη αισθητικής των πολιτικών εξουσιαστών αλλά και των οικονομικών τζακιών-νταβατζήδων με τα οποία διαπλέκονται, έχει την εξηγησή της.
  Κι αυτή δεν είναι άλλη απο τα 400 χρόνια τουρκοκρατίας. Απόγονοι τουρκόσπορων οι πολιτικοί μας άνδρες αλλά και μεγάλο μέρος των διαχρονικών νταβατζήδων. Απο τον Ωνάση ως τους σημερινούς, διακρίνεις στις φάτσες τους το οθωμανικό DNA- το ίδιο και στις επιλογές τους. Αναρωτιέμαι λοιπόν ποιος κοινός θνητός -λάτρης της αισθητικής, θα έκανε υπουργούς κάτι τέτοιους τενεκέδες με τους οποίους πασόκοι και γαλάζιοι ρυπαίνουν το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή και οι επιλογές των ισχυρών του χρήματος, σε τουρκόσπορη αισθητική παραπέμπουν. Αρκει να σκεφθείς σε τι λούμπεν στοιχεία στηρίχθηκαν οι ποδοσφαιρικές "Παράγγες", το Στάρ, ο ΟΠΑΠ, όπως επίσης και τις βίζιτες η τις λινάτσες-συνοδούς όλων αυτών των εμπόρων όπλων κλπ οι οποίοι εκφράζουν την εγχώρια διαπλοκή.
  Ποιον απο δαύτους θα έβαζες στο σπίτι σου;
  http://www.kourdistoportocali.blogspot.com/

 4. aram avatar
  aram 28/04/2008 19:33:50

  Fac είναι το καλλίτερο που έχεις γράψει μέχρι τώρα .
  Συγχαρητήρια.Ξέρεις τα υπόλοιπα με κεκρυμμένους ή φανερούς εθνικισμούς δεν τα πολιγουστάρω. Αναφέρομαι σε Μακεδονίες και τέτοια .

 5. ακάκιος avatar
  ακάκιος 28/04/2008 19:49:56

  Factorx, ούτε σε ξέρω ούτε με ξέρεις. Ούτε ξέρω τι καπνό φουμάρεις. Ναι μπορεί να υπάρξει μια άλλη Ελλάδα, και υπάρχει, όχι όμως εδώ.
  Να σε συγχαρώ για την εικόνα που δημοσιεύεις. Την Φρύνη του Πραξιτέλη, δεν γνώρισα, αλλά κάπως έτσι την φαντάζομαι. Αmor vincit omnia. Μακάριοι οι συνδιαιτιμόνες της.
  Δυστυχώς δεν περιορίζεσαι μόνον στα φαιδρά. Καταπιάνεσαι και με τα σοβαρά! Πιά είναι τα κίνητρα σου και πιός πράγματι είσαι, δύσκολο να το ξέρουμε. Αν Ο παππούς σου μεγάλωσε στο Γαλαξίδι και σπούδασε στην Χαϊδελβέργη, εσύ εκ πρώτης όψεως μάλλον γεννήθηκες στην Αθήνα και σπούδασες στην Πάντειο. Με άλλα λόγια είσαι, με το συμπάθιο, ένας functional illiterate, ab asino lanam.
  Ο σερ Μπάζιλ Ζαχάρωφ που αναφέρεις ήταν ένας ρωσσογεννημένος μετανάστης, σωστό λούμπεν προλεταριάτο στην Κωνσταντινούπολη του 1900, και έβγαζε τον επιούσιο ως νταβατζής. Όχι σαν αυτούς του περιβάλλοντος του Καραμανλή. Πραγματικός νταβατζής ήτανε. Έπαιρνε ναύτες του λιμανιού και τους πήγαινε στα μπουρδέλα της Πόλης κάνοντας χρυσά λεφτά. Ποτέ δεν άλλαξε! Η καλή τύχη τον έφερε στην προσοχή των Rothschild της Αγγλίας. Φαίνεται πως τόνε βρήκανε κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους γιατί τον προσλάβανε αμέσως. Εκατό χρόνια αργότερα θα προσλαμβάνανε τους Mikhail Khodorkovsky of Yukos fame, τον Boris Berezofsky, godfather του Κρεμλίνου, και το κακό συναπάντημα, για τον ίδιο λόγο.
  Ο Ζαχάρωφ δυστυχώς για την Ρωμηοσύνη, τόπαιζε και «Έλληνας», σαν αυτούς που βρίσκεις συνήθως στην Νέα Υόρκη να κόπτονται για τα δίκαια του Ελληνισμού, το γνωστό μας Greek Lobby. Έγινε μάλιστα και κολλητός του Βενιζέλου! Και όχι μόνον. Με τα «έρμα γρόσια» του (των Rothschild στην πραγματικότητα) έβαλε στην δούλεψή του και τον Lloyd George!!! Στον τελευταίο μάλιστα πάσσαρε και την γυναίκα του ως μετρέσσα, πράγμα που του επέτρεπε όχι μόνο να τον δωροδοκεί αλλά και να τον εκβιάζει. Αυτά όλα θα τα γράφαμε στα φρύδια μας αν δεν ήταν πως κατ’ εντολή των αφεντικών του έβαλε τον Lloyd George να δώσει το πράσινο φώς στα λαμόγια των Αθηνών που θέλανε να μπουκάρουνε στην Τουρκία και να αναστήσουνε το Βυζάντιο. Μωραίνει ο κύριος ούς βούλεται απωλέσαι. Άλλαξε το κύριος με γιαχωβάς και είσαι μέσα. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μαύρη ιστορία.
  Έρχεται τώρα ένας κήρυκας της appertura sinistra, να μας παρουσιάσει τον Ζαχάρωφ σαν Ρωμαίο ευπατρίδη, κάτι που μόνο ο Οβίδιος θα μπορούσε να κάνει σε στιγμές ποιητικής έξαρσης.
  Factorx, σου λείπει το γνώθι σαυτόν. Πίσω στην Πάντειο για μεταπτυχιακό.
  Κανείς δεν αλλάζει την Ρωμηοσύνη! Optimum est pati quod emendare non possis.

 6. Nick avatar
  Nick 28/04/2008 20:08:33

  Zaharoff... α, ναι, ο μεγαλύτερος έμπορος όπλων που πούλησε στην Ελλάδα και στη Τουρκία υποβρύχια Nordenfelt και έβγαλε "τα κέρατα του" με το πολυβόλο Maxim.

  Και είχε και το Καζίνο του Μονακό.

 7. Factorx avatar
  Factorx 28/04/2008 21:15:06

  ακάκιος Says: “ Factorx, ούτε σε ξέρω ούτε με ξέρεις …Ποια είναι τα κίνητρα σου και ποιος πράγματι είσαι, δύσκολο να το ξέρουμε. Αν o παππούς σου μεγάλωσε στο Γαλαξίδι και σπούδασε στην Χαϊδελβέργη, εσύ εκ πρώτης όψεως μάλλον γεννήθηκες στην Αθήνα και σπούδασες στην Πάντειο. Με άλλα λόγια είσαι, με το συμπάθιο, ένας functional illiterate, ab asino lanam….»
  Factorx Says: Errare humanum est, isgnoscere divinum. Δεν γεννήθηκα στην Αθήνα και δεν σπούδασα στην Πάντειο. Τελείωσα τη Νομική και έκανα μεταπτυχιακά στο Παρίσι.

  ακάκιος Says: Έρχεται τώρα ένας κήρυκας της appertura sinistra, να μας παρουσιάσει τον Ζαχάρωφ σαν Ρωμαίο ευπατρίδη, κάτι που μόνο ο Οβίδιος θα μπορούσε να κάνει σε στιγμές ποιητικής έξαρσης. Factorx, σου λείπει το γνώθι σ αυτόν. ..
  Factorx Says: Iniuria non excusat iniuriam. Είπαμε ότι είμαι καλός. Αλλά όχι και να με συγκρίνεις αγαπητέ με τον Οβίδιο. Υπερβάλεις. Θα έλεγα επίσης ότι δεν διακρίνεσαι για το χιούμορ σου. Και ποια είναι η appertura sinistra;

  ακάκιος Says: Κανείς δεν αλλάζει την Ρωμηοσύνη! Optimum est pati quod emendare non possis.
  Factorx Says: In aere aedificare

 8. Le canard avatar
  Le canard 28/04/2008 22:04:27

  Περί αισθητικής πάντως, ... χμμ, τι να πώ, τα λέει όλα η μεγάλη φωτό.

 9. Christo avatar
  Christo 28/04/2008 22:26:30

  Γεννήθηκε το 1849 στη Μούγλα της Τουρκίας από Έλληνες γονείς. Το επώνυμο Ζαχαρίας έγινε Ζαχάρωφ όταν η οικογένειά του κατέφυγε στη Ρωσία.
  Γενικά ο Ζαχάρωφ θεωρείται ομιχλώδης προσωπικότητα και πολλές πτυχές της μας είναι άγνωστες. Με ατελείωτες γνωριμίες και διασυνδέσεις, κινούνταν μεταξύ διαφθοράς, προπαγάνδας, ευεργεσιών και χρηματισμού, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ δίκτυο πληροφοριών, το οποίο είχε στήσει. Οι τέσσερις υπηκοότητές του (οθωμανική, ελληνική, αγγλική, γαλλική) του έδιναν μεγάλη ελευθερία κινήσεων.

  Αποκαλούνταν «έμπορος του θανάτου» και «μυστήριο της Ευρώπης»

 10. H. M. The HISTORY avatar
  H. M. The HISTORY 28/04/2008 23:17:21

  @Κουρδιστό πορτοκάλι:

  Η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου συνήλθε σης 20 Δεκεμβρίου του 1821, ως «η πρώτη ελευθέρα Συνέλευσις των Ελλήνων ως Έθνους ΜΕΤΑ είκοσι δύο αιώνες».

  «ΔΙΑΚΗΡΥΞΙΣ ,
  ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ Β΄ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ,
  Αριθμ. ΝΒ΄ και τελευταίος των πρακτικών της
  Εθνικής Συνελεύσεως.

  Τρίτον ήδη χρόνον διαρκεί ο υπέρ ανεξαρτησίας εθνικός των Ελλήνων πόλεμος και ο τύραννος, ούτε κατά γην ούτε κατά θάλασσαν ηυδοκίμησεν. ενώ δε οι τυραννοκτόνοι χείρες των Ελλήνων έπεμψαν μυριάδας τούρκων εις Άδου και φρούρια απέκτησαν και την επικράτειαν εξισφάλησαν, ο δε κρότος των ημετέρων όπλων, αντηχήσας, διετάραξε το ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ... (: 400 χρόνια είχαν περάσει και, ακόμα, το μυαλό τους καρφωμένο στο απεχθές Βυζάντιον ήταν, το ποίο δεν το ξεχώριζαν από την Τουρκοκρατία!!!)…», «Τα αρχεία της Ελληνικής Παλιγενεσίας», τομ. 3, σελ, 142- 3.

  Αν οι πολιτικοί είναι για τα μπάζα, την ευθύνη έχουν οι πολίτες, ΕΜΕΙΣ, διότι είναι προαπαιτούμενο ο "πολίτης" του "πολιτικού". Οι πολιτικοί είναι ο καθρέπτης των πολιτών. Όσους καθρέπτες και να σπάσουμε, το πρόσωπο θα παραμένει αντι-αισθητικό, ΑΝ δεν αλλάξει. Για να αλλάξει μία είναι η θεραπεία: η ΠΑΙΔΕΙΑ. Και θέλει χρόνο και "τράβηγμα", αφοσίωση και παίδεμα, δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη. (Εκτός κι αν πιστεύεις στα ...θαύματα και στις Αποκαλύψεις, οπότε, "πάσο").

  Αυτό, αφού είναι πολιτική επιλογή, δεν μπορείς να το περιμένεις από πολιτικούς "για τα μπάζα". Μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με αυτο-οργάνωση ενεργών πολιτών. Το Ίντερνετ ενδείκνυται για κάτι τέτοιο και δίνει την λύση. Από κει και πέρα ζητούμενο είναι το είδος του "λογισμικού" που θα "φορτωθεί" στους "προσωπικούς υπολογιστές" των παιδιών μας. Η συν-ζήτηση που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια, αν είναι συμβατός ο Ελληνισμός με τον Χριστιανισμό, θα μας δώσει τον "Κωδικό της Γνώσης", με τον οποίο θα ξεσκαρτάρουμε τους ωκεανούς της Παραπληροφόρησης, τα αρχιπελάγη της Υποπληροφόρησης και τις θάλασσες της Υπερπληροφόρησης.

  Κι ας μην ξεχνάμε, ο Δυτικός Πολιτισμός έχει το ίδιο πρόβλημα: είναι ΚΑΙ Ελληνικός ΚΑΙ Χριστιανικός. Οπότε, μια συζήτηση που ξεκινάει από δω, μπορεί να μας δώσει λύση για τα νυν αδιέξοδα του Δυτικού Κόσμου και Πολιτισμού.

  Μέχρι να φθάσουμε στα φιλοσοφικά προβλήματα συμβατότητας ή μη Χριστιανισμού - Ελληνισμού, ας αρχίσουμε να μελετάμε την ελλ. ΙΣΤΟΡΙΑ. Από ΟΛΕΣ τις πηγές κι όχι επιλεκτικά. Μπορεί και να μην υπάρξει ανάγκη να περάσουμε, ΚΑΝ, σε φιλοσοφικές συζητήσεις...

 11. Τηλεθεατής avatar
  Τηλεθεατής 29/04/2008 01:28:25

  1. Έχω την εντύπωση πως τον φτύσανε το Φάκροτα και δεν το πήρε χαμπάρι ακόμα, γιατί είναι ζεστός από το σάλιο!

  2. Το να βάζει κάποιος συχνά φωτογραφίες γυναικών σε site (blog) όπου ζητείται γνώμη (άποψη), φανερώνει πολλά. Να ευχηθώ αύριο μεθαύριο στα θηλυκά της οικογένειάς του, τα γυμνά τους στο ίνερνετ! (και δεν αλλάζει κάτι αν είναι δικά μας ή ξένα).

  3. Γενικά η δημόσια έκθεση θέλει δυνατότητες. Που εδώ κάνουν μπαμ με την απουσία τους.

 12. Factorx avatar
  Factorx 29/04/2008 01:54:31

  @τηλεθεατής: Αφου δεν βλέπεις "δυνατότητες", γιατί ασχολείσαι μαζί μου; Μπλέκουμε και τις οικογενειες μας τώρα; Τόση ανώνυμη θρασυδειλία;

 13. fantomas avatar
  fantomas 29/04/2008 12:43:56

  ΟΥ ΓΑΡ ΕΙΔΑΣΙ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙ ....

 14. (A)θανάσης avatar
  (A)θανάσης 29/04/2008 15:13:45

  Τελικά, μήπως πρέπει να αρχίσουμε να πιστεύουμε στην ετυμολογία της λέξης "κακομοιριά"?

  Και για τον Τηλεθεατή, θερμότατα συγχαρητήρια για τις πολύ εποικοδομητικές κατά καιρούς παρεμβάσεις του..., όπως και τον σκανδαλωδώς πολύ ελεύθερο χρόνο του...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.