#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/07/2008 13:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περί εθνικής αρνησιδοξίας, μεντιοκρατίας και μετριοκρατίας

Με τον Βύρωνα Πολύδωρα μπορεί κανείς ή να διαφωνήσει, ή να συμφωνήσει. Δεν κρύβει άλλωστε ο άνθρωπος τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Είναι αναντάμ μπαμπαντάμ δεξιός. Αλλά έντιμος. Δεν παριστάνει δηλαδή, όπως μερικοί, τον δεξιούλη, ενώ είναι κρατικοδίαιτος αριστερούλης, ούτε τον αριστερούλη ενώ είναι πονηρός δεξιούλης στην λούφα και την παραλλαγή. Και επειδή τα πράγματα οδηγούνται εκεί και ο τόπος χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να αποκτήσει κάποτε «καθαρά» κόμματα αρχών και όχι ερμαφρόδιτης πολυσυλλεκτικής ρεμούλας, θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να επισημάνουμε όσα δηλώνει στην χθεσινή του συνέντευξη («Μοιραίοι κι΄ άβουλοι αντάμα») για τα κόμματα αρχών: 

Έχει επικρατήσει, η σχολή της αποϊδεολογικοποιημένης πολυσυλλεκτικότητας με το πρόσθετο στοιχείο της «παρεοκρατίας» , «μετριοκρατίας» και … «μεντιοκρατίας». Αυτά τα στοιχεία πολύ απέχουν από τα κόμματα αρχών, για τα οποία μιλάει και προβλέπει το Σύνταγμα στο άρθρο 29 και η πολιτική παράδοση (εθνική και διεθνής) αναγνωρίζει. Πού ακούστηκε να αρνούνται το παρελθόν τους, κυβερνητικό και ιδεολογικό, και τα ίδια πρόσωπα να επιμένουν να ηγούνται; Πώς να το χαρακτηρίσει κανείς αυτό; Αρνησιδοξία, δηλαδή αποκήρυξη αρχών και ιδεών, μόνο ως παραίτηση μπορεί να θεωρηθεί. Και όντες παρητημένοι, πώς θέλουν την ίδια στιγμή να τους ακολουθεί ο λαός, οι πολίτες; Ο κόσμος δεν μπορεί να εμπιστευθεί τους κρυπτόμενους και τους λαθρόβιους ηγέτες. Με «μεταμορφώσεις του Οβιδίου» και με ευρηματικές αμφιέσεις - μεταμφιέσεις δεν κινείται ο τροχός της Ιστορίας, δεν πορεύονται προς την πρόοδο οι λαοί. Απλά γυρίζουν γύρω – γύρω από το μαγκανοπήγαδο σαν υποζύγια και κουβαλάνε νερό στο μύλο των επιτήδειων στις μεταμφιέσεις αφεντάδων. Ένας επώνυμος πολιτικός αναλυτής ( και σύμβουλος προέδρων) πριν μερικά χρόνια αρθρογραφούσε λάβρος υπέρ της πολύτιμης πολιτικής ουσίας που λέγεται «ιδεολογία». Σήμερα ο ίδιος άνθρωπος κηρύττει την αποϊδεολογικοποιημένη πολιτική και τον ψυχρό κυβερνητισμό ως υπέρτατη αξία των καιρών. «Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς αιδώ…» που λέει και ο ποιητής.

Γι’ αυτό έγραψα στο βιβλίο μου για την ανάγκη «Για Μια Νέα Ιδεολογία» τονίζοντας ότι η ιδεολογία, προκειμένου περί κεντροδεξιάς είναι σύνθεση ηθικών αξιών που αποκτούν στην πολιτική εξέλιξη και ύφανσή τους πολιτικό περιεχόμενο. Με ύστατο συμπέρασμα : πολιτική δε νοείται χωρίς το ηθικό της οπλοστάσιο, χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη, χωρίς πατριωτική – εθνική συνείδηση. Σε όλη την πανανθρώπινη εξέλιξη αυτή η ίδια ηθική και πολιτική ουσία που λέγεται ιδεολογία δοκιμάζεται ξανά και ξανά, επανεξετάζεται, αναθεωρείται, ανανεώνεται, επικαιροποιείται, επιβεβαιώνεται και παίρνει όπως και δίνει καινούργιο νόημα στην ίδια την υπόστασή της. Και στη ζωή. Αλλοίμονο αν σβησθεί….

ΣΧΟΛΙΑ

 1. werewolf avatar
  werewolf 27/07/2008 14:19:03

  χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

  dactorx αν έχεις αποψη πές την. Υβριστικούς χαρακτηρισσμούς ελέυθερα στην παρέα σου

 2. Νικόλας avatar
  Νικόλας 27/07/2008 14:42:18

  Ο Byron εδώ κάνει εντύπωση λέγοντας τα αυτονόητα. Θυμάστε για παράδειγμα μετά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που το ΠΑΣΟΚ έψαχνε να βρει την ταυτότητά του, τον βηματισμό του, τη φυσιογνωμία του. Η πλευρά Βενιζέλου έλεγε πως το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας και προφανώς δεν χρειάζεται ιδεολογία (η εξουσία είναι προφανώς αρκετή).
  Οι άλλοι απέναντι δεν ήταν τόοοσο χοντροκομμένοι για να λένε στον κόσμο πως για να πάρουν την ψήφο του αλλάζουν ιδεολογία επιτόπου. Λέγανε όμως πως το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια αριστερή στροφή το οποίο είναι εξίσου εξωφρενικό γιατί αυτά τα πράγματα σε έναν πολιτικό οργανισμό δεν προαναγγέλλονται. Είναι αποτελέσματα του συσχετισμού των δυνάμεων στο εσωτερικό του. Με τον Σιμίτη κανένας δεν προανήγγειλε δεξιά στροφή ήταν όμως σαφές πως θα γινόταν γιατί τέτοιος ήταν ο συσχετισμός. Το ίδιο έγινε στον συνασπισμό με τον Αλαβάνο, μόνο που εκεί η ιδεολογική μάχη ήταν ολοφάνερη: αφού επικράτησε μέσα στο κόμμα η αριστερή πτέρυγα, άλλαξε σταδιακά και η φυσιογνωμία του κόμματος.

 3. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 27/07/2008 14:42:59

  Εμετρήθη εζυγίσθη κι ευρέθη λειψός. Γράφει τρεις γραμμές όπου κάνει μια διαπίστωση. Μετά καρφώνει το Λούλη.

  Δε χρειαζόμαστε νέα ιδεολογία κύριε Πολύδωρα εφαρμογή αυτής που έχουμε χρειαζόμαστε. Την καταστρέψαμε την πετάξαμε στα σκουπίδια την κάναμε κουρέλια και τώρα μιλάμε για νέα ιδεολογία.

 4. Tsouknida avatar
  Tsouknida 27/07/2008 14:43:45

  Ο... "Στρατηγός Άνεμος" της Αμφισβήτησης!

 5. werewolf avatar
  werewolf 27/07/2008 17:49:10

  Τίθεται το ερώτημα: εάν κάποιος είναι ηλίθιος, είναι υβριστικός χαρακτηρισμός να τον λες ηλίθιο, ή μήπως είναι απλή περιγραφή της πραγματικότητας; O Φακτορίξ συντάσσεται με την πρώτη άποψη. Μάλλον νιώθει ανασφάλεια για την δικιά του ευφυία.

 6. nas avatar
  nas 27/07/2008 20:44:55

  Δηλαδή, αν δήλωνε κάποιος όσα δήλωσε ο Βυρων -των 10.000 δεξιών παιδιών, αν θυμάστε- και ήταν αναντάμ μπαμπαντάμ φασίστας, θα τον φιλοξενούσατε εδώ πέρα και θα μας ζητούσατε να σχολιάσουμε τις απόψεις του; Πάντως, ο Βύρωνας παρότι δεξιός -και όχι δεξιούλης- αναζητά ιδεολογία. Οι κατά Factorx "αριστερούληδες" τι έχουν να αντιτάξουν στα λέγομενα του Βύρωνα; Μόνον Χάπενιγκ τύπου κάνω παρέα και με μαύρες; By the way, πως και δεν προτίμησε μιά Αλβανίδα δεύτερης γενιάς ο Alexis και μάλιστα κάποια που να υπήρξε σημαιοφόρος στα μαθητικά της χρόνια; Ή δεν είναι τόσο "επικοινωνιακές" ώστε να γίνει ντόρος;

 7. lotuseater2310 avatar
  lotuseater2310 27/07/2008 21:07:44

  Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο Πολύδωρας είναι οπαδός μιας παραδοσιακής δεξιάς.
  Τα έργα και οι ημέρες του ως υπουργός Δημόσιας Τάξης το αποδεικνύουν. Από την άλλη δεν μπορείς να μην συμφωνήσεις μαζί του και σε όσα μαρτυρεί.
  Ουσιαστικά έχει φτάσει ο καιρός που οι πολιτικοί πρέπει να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες.
  Σε όσους επιδιώκουν την εξουσία και δεν διστάζουν σε αλλοτριομορφοδίαιτες συμπεριφορές ουσιαστικά ακολουθώντας ένα συνεχές ο σκοπός αγιάζει πολλά μέσα, αν όχι όλα.
  Και σε όσους επιδιώκουν το ίδιο, μόνο που θέλουν να στηριχθούν στην εφαρμογή της όποιας ιδεολογίας τους, καθώς και την επαναφορά ενός πολιτικού ήθους.
  Ο Πολύδωρας με τις δηλώσεις του θέλει να ενταχθεί στη δεύτερη ομάδα πολιτικών.
  Μακάρι να μη μείνει μόνο στα λόγια.

 8. xazouliakas avatar
  xazouliakas 27/07/2008 23:33:23

  ε μα πια, νταξ, βρηκε το antinews τους φυσικους του συνομιλητες στον Πολυδωρα

 9. Le canard avatar
  Le canard 28/07/2008 23:35:10

  Ε, τώρα το έντιμος τι το ήθελες φακοτορΧ. Εντμότερος από άλλους, ίσως. Δεν ρωτάμε όμως, καλύτερα τον Μαυρίδη;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.