#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/12/2009 07:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης

 Τι είναι η ΑΟΖ ;

Κατά την UNCLOS (United Nations Convention οn the Law Οf the Sea) στο αρθρο 55 της συμβάσεως, « the EEZ is "more similar to a list and allocation of rights or corresponding duties than to an abstract legal category."», και στην  ΑΟΖ δεν ισχύει  ΟΥΤΕ η αντίληψη  κυριαρχίας που διέπει τα χωρικά υδατα, ΟΥΤΕ η ελεύθερη διακίνηση που ισχύει στις ανοιχτές θάλασσες. Τα πράγματα ειναι πιο πολύπλοκα και χωρίς να είμαι νομικός, αντιλαμβάνομαι  οτι μόνον Κράτη που δύνανται να εξασφαλίσουν ασφάλεια ναυσιπλοίας, Ερευνα – Διάσωση και επαρκή επιτήρηση μπορούν να αποβλέπουν σε αποδοχή εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητος της ΑΟΖ που θα καθορίσουν. Προκειμένου για την Μεσόγειο, η κατάσταση περιπλέκεται ετι περισσότερο απο την «στενότητα» της θάλασσας : Δείτε τον παρακάτω χάρτη : (χάρτης 1)

  

Ειναι φανερό το πρόβλημα απο την «επικάλυψη» (overlapping) μεταξύ των ΑΟΖ 200 ν.μ. των ομόρων Κρατών και η ανάγκη καθορισμού των ΑΟΖ στην βάση της «μέσης γραμμής», σε σχέση με την απόσταση απο την ακτογραμμή των ενδιαφερομένων Κρατών.

Προκύπτει λοιπόν η κάτωθι εικόνα για τις ΑΟΖ των Κρατών της περιοχής μας (εάν τις εφήρμοζαν ολοι) οπου με μπλέ χρώμα εμφανίζεται η Ελληνική ΑΟΖ.  (Χάρτης 2)

 

Ποιά ειναι ομως τα πλεονεκτήματα που θα αποκτούσε η χώρα μας απο τον καθορισμό μιας τέτοιας ΑΟΖ και ποιές οι υποχρεώσεις της  αφού κατά το αρθρο 55  της UNCLOS  πρόκειται για μια «λίστα» δικαιωμάτων η αντιστοίχως καθηκόντων  ;

Ας δούμε πως περιγράφει σύντομα και περιεκτικά τα των ΑΟΖ ο κορυφαίος Τούρκος ειδικός στα RADAR και τους αισθητήρες επιτηρήσεως καθηγητής Levent Sevgi : «Η UNCLOS δίδει στις παραθαλάσσιες  χώρες κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσια εκταση 200 ν.μ., γνωστή ως ΑΟΖ. Εις ανταπόδοση τα κράτη αυτά υποχρεούνται να παράσχουν  Διοίκηση, Αστυνόμευση και Προστασία του Περιβάλλοντος σ’αυτό το νέο σύνορο, κατά πολύ εκτενέστερο των προηγούμενων χωρικών τους υδάτων». Η διαφορετική, «πασαλίδικη» αντίληψη που διέπει τον ορισμό ειναι ορατή και θα δούμε παρακάτω γιατί παραθέσαμε τον «ορισμό» αυτό, του οποίου οι  «nuances » ως πρός την UNCLOS εχoυν  σημασία που  οι γείτονες εχουν πλήρως αντιληφθεί.

Η ιδια η σύμβαση UNCLOS ορίζει στο α.56 οτι το παράκτιο Κράτος εχει δικαιώματα ΜΟΝΟΝ οσον αφορά εις την εκμετάλλευση, εξερεύνηση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων, ζωντανών η μή οργανισμών των υδάτων και του  βυθού η του υπεδάφους του, οπως και εις οτι αφορά στην παραγωγή ενέργειας απο τα κύματα, τα ρεύματα η τον ανεμο. Τα ΑΛΛΑ κράτη, εχουν δικαιώματα σε κάθε μή – οικονομική χρήση της ΑΟΖ και κατά το αρθρο 58 απολαμβάνουν των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται στις ανοικτές θάλασσες σύμφωνα με οσα ορίζει το α. 57 : 1. Ναυσιπλοία 2. ΥΠΕΡΠΤΗΣΗ 3. Τοποθέτηση υποβρυχίων καλωδίων και αγωγών 4.  «κάθε αλλη διεθνώς σύννομη χρήση της θαλάσσης σχετιζομένη με τις παραπάνω ελεύθερες χρήσεις»

Το α. 246 ορίζει οτι το παράκτιο κράτος δικαιούται να ρυθμίζει, επιτρέπει και διεξάγει θαλάσσιες επιστημονικές ερευνες στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα του.Κανένα αλλο κράτος δεν δικαιούται να διεξαγάγει  ερευνες στην ΑΟΖ ανευ της συγκαταθέσεως του παράκτιου κράτους. Το οποίο ομως θα πρέπει «κανονικώς εχόντων των πραγμάτων» να συγκατατίθεται !

Με λίγα λόγια μύλος...

Το α. 253 ορίζει την διακοπή κάθε διεξαγωμένης ερεύνης εάν αντιβαίνει τα συμφωνηθέντα με το παράκτιο κράτος η εάν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις αυτού δεν γίνονται σεβαστά... Πείτε το στους Τούρκους αλλά ευγενικά μή θυμώσουν και ταραχθεί ο Συνασπισμός και οι οικολόγοι !

Ασφαλώς υπάρχει περιθώριο πολλαπλών αναγνώσεων και ερμηνειών της συμβάσεως, η εφαρμογή της οποίας εξαρτάται τελικώς (κατά την αντίληψη του γράφοντος) απο τοπικούς και διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων και προβολής ισχύος των ενδιαφερομένων. Αποτελεί πεποίθηση του γράφοντος οτι η Τουρκία ειναι ενα σοβαρό Κράτος με οτι αυτό σημαίνει : Οργανωμένη, συντεταγμένη  δύναμη επιβολής των Εθνικών συμφερόντων με μοχλούς την Αμυνα, την Διπλωματία και την Εσωτερική Ασφάλεια.

Υπό το πρίσμα λοιπόν αυτό θα πρέπει να εξετάζωμε τον υπερεξοπλισμό και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, την συνολική της αναθεωρητική στάση ως πρός τις διεθνείς συνθήκες που κατοχυρώνουν εν τοις πράγμασι την Ελληνική ΑΟΖ.

Η γεωγραφία είναι αμείλικτη για την Τουρκία, δείτε χαρακτηριστικά την «εκταση» της τουρκικής ΑΟΖ στον χάρτη 3 : (με ερυθρό χρώμα η Τουρκία, με μπλέ η ΑΟΖ της)

 

Ειδικώς στην περιοχή της Μεγίστης (Καστελλορίζου) οι Τούρκοι δεν μπορούν με τίποτε να «χωνέψουν» την σφήνα ελληνικής ΑΟΖ που μαζί με την Κυπριακή περιορίζει την δική τους ΕΚΕΙ ακριβώς που εχουν επισημανθεί τα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα. Οπως επίσης στις περιοχές «Μπάμπουρα» και βραχονησίδος Λαδόξερα (ανατολικά της Θάσου, νότια της Αλεξανδρουπόλεως) οπου το πετρέλαιο κυριολεκτικά «αναβλύζει» εξ’ού και το εύγλωττο ονομα της βραχονησίδος.

Παρά την  δουλοπρεπή ελληνική φιλοαραβική στάση δεκαετιών (αποδεχόμενοι το αριστερο – λαικοδεξιό ιδεολόγημα Ισραήλ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ - φονιάδες των λαών , Μοσσάντ, CIA και λοιποί δαίμονες) η Αίγυπτος οχι μόνον δεν συναινεί στην οριοθέτηση της ΑΟΖ  αλλά συμπράττει με την αναδυόμενη τοπική νεο - οθωμανική υπερδύναμη – Τουρκία σε αεροναυτικές ασκήσεις αμφισβητήσεως του FIR Αθηνών και στην ουσία της Ελληνικής ΑΟΖ και βεβαίως ούτε λόγος για την Κυπριακή που χωρίς Ναυτικό και  Αεροπορία και με φούμαρα περί «Ενιαίου Αμυντικού     Χώρου» (ούτε η ασκηση Τοξότης δεν γίνεται πιά και οι S -300 PMU1 ...αναπαύονται στην Κρήτη,  ούτε εκπαιδευτική βολή δεν τολμούμε ...) ΔΕΝ υφίσταται στην πράξη.

Εμείς θυμόμαστε το θέμα μόλις οι Τούρκοι το παρακάνουν  οπως με την προχθεσινή διείσδυση μαχητικών στο πεδίο βολής Ανδρου, βλ. στον χάρτη LGD68 η συνεχίσουν το διεθνές παίγνιο με τις ΝΟΤΑΜ και μετά ... Ντόρα, «Πανεπιστημιακό ασυλο» και γρίπη...  Ειρήσθω εν παρόδω οτι το LGD 68 ευρίσκεται επί του 25ου μεσημβρινού, εκεί δηλαδή που διεκδικούν αρμοδιότητα Ερεύνης – Διασώσεως οι Τούρκοι, διχοτομώντας το Αιγαίο.

 

Το ζήτημα της ΑΟΖ εμπλέκεται αμεσα με τα ενεργειακά και με τις νεο – οθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, που εχουσα πλήρη αντίληψη των απαιτήσεων εχει φροντίσει και φροντίζει για το αμυντικό σκέλος προβολής ισχύος  καθώς και για το διπλωματικό που στην παρούσα φάση συνίσταται στην δημιουργία τετελεσμένων και  την αμφισβήτηση  του status quo.

Για τους παραπάνω λόγους η ενταση και η προκλητικότητα θα βαίνουν  αυξανόμενες και ΔΕΝ θα επηρεάζονται απο διάφορα γεγονότα οπως σύνοδοι κορυφής της ΕΕ, «μέτρα εμπιστοσύνης», «πάγωμα κεφαλαίων» και αλλες παρλαπίπες αφού το ζητούμενο είναι κατά πολύ πιο απτό : lebensraum ! Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω την σημασία τους οι καθημερινές «αναχαιτίσεις», στην ουσία αναγνωρίσεις και καταγραφές αριθμού νηολογίου για τα διαβήματα του ΥΠΕΞ  δεν πρόκειται να πτοήσουν τους Τούρκους που χρησιμοποιούν την πολεμική τους ισχύ, εν προκειμένω τα αεροσκάφη και τα πλοία τους για την «διόρθωση» αυτού που θεωρούν ως ιστορική και γεωγραφική  αδικία.

Η Τουρκία – ως σοβαρό Κράτος – εχει «χτίσει» μια σοβαρή υποδομή προβολής ναυτικής και αεροπορικής ισχύος με τις προοπτικές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ισχυρή Ακτοφυλακή και  στόλο αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, ολοκληρωμένη ναυτική επιτήρηση (“UZUN UFUK”), πυκνό δίκτυο Ερεύνης – Διασώσεως, παραγγελία Stealth F – 35 (JSF), πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων με εμβέλεια (πρός το παρόν) 300 χλμ... Απο την αλλη για αντιπερισπασμό «πιέζει» και στον Εβρο μέσω της μειονότητος αλλά και πιο χειροπιαστά : Συγκρότηση ισχυρότατης δυνάμεως γεφυροφόρων αρμάτων, αντικατάσταση ολων των αυτοκινούμενων πυροβόλων με σύγχρονα και σοβαρή υποδομή ανεπάνδρωτων αεροσκαφών για στοχοποίηση. Εμείς ; Με παλινωδίες και «τσαλίμια» για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, τις φρεγάτες αντιαεροπορικού πολέμου περιοχής και τα παιχνίδια των αντιπροσώπων που θέλουν να μας πωλήσουν F – 16   για μαχητικά «τετάρτης γενεάς» , αναθέσεις της επιτηρήσεως του θαλάσσιου χώρου στην FRONTEX κ.α. ευτράπελα για μια χώρα με ΑΟΖ του μεγέθους της δικής μας (ΑΟΖ μεγαλύτερη σε εκταση απο το ηπειρωτικό τμήμα της χώρας) είναι απολύτως βέβαιο  οτι δεν μπορούμε να αντισταθμίσωμε την πίεση που ασκεί και θα ασκήσει η γείτων. Η ΑΟΖ (και τα οικονομικά ωφέλη της) δεν επιβάλλονται με πολιτική «τι τα θέλωμε τα οπλα, τα κανόνια τα σπαθιά...» οταν αυτή η ΑΟΖ εποφθαλμιάται απο ενα επίβουλο, μογγολικής προελεύσεως εθνος που ανέκαθεν λοξοκοίταζε πρός Δυσμάς, ενίοτε και ως την Βιέννη !Ειδάλλως να δεχθούμε οτι δεν μας παίρνει, να δεχθούμε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, δορυφοροποίηση της χώρας στο αρμα της τοπικής υπερδυνάμεως Τουρκίας, να φύγει και ο καυμός των αριστερών για τις  αμυντικές δαπάνες, να γίνωμε σαν τους Κύπριους : Dolce vita υπο τα Καυδιανά δίκρανα... Και τότε οι Τούρκοι θα εχουν πετύχει αυτό που συνιστά ο Σούν Τζού : Η καλύτερη στρατηγική  ειναι εκείνη που επιτυγχάνει τους στόχους της χωρίς πόλεμο ...

 PARSIFAL

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θεόδωρος Καρυώτης avatar
  Θεόδωρος Καρυώτης 20/12/2009 08:50:33

  Για πάνω από τριάντα χρόνια τώρα η Ελλάδα επιμένει μονότονα ότι η μοναδική της διαφορά με την Τουρκία, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, είναι νομικής φύσης. Όμως, εδώ και πάνω από 25 χρόνια η έννοια της υφαλοκρηπίδας έχει υπερκερασθεί απ' αυτή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Από την ύπαρξη της νέας Σύμβαση του Διεθνούς Δίκαιου της Θάλασσας το 1982, κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχει ζητήσει μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά πάντα ζητά και την ταυτόχρονη οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πράγματι, όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου μέχρι σήμερα, λαμβάνουν υπ’ όψη την οριοθέτηση και των δυό ζωνών πού πάντα συμπίπτουν.
  Οι Τούρκοι βέβαια τρίβουν τα χέρια τους που ακούν για τόσα χρόνια τις ελληνικές κυβερνήσεις και όλα τα πολιτικά κόμματα να μιλάνε μόνο για την υφαλοκρηπίδα χωρίς να αναφέρονται στην ΑΟΖ. Ο λόγος βέβαια της μεγάλης χαράς των Τούρκων είναι ότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει πολλά να κερδίσει μετά την οριοθέτηση μιας ΑΟΖ στο Αιγαίο. Έτσι, οι μεν Τούρκοι κάνουν την πάπια οι δε Έλληνες παπαγαλίζουν μονότονα το τροπάριο της υφαλοκρηπίδας!
  Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν πριν λίγο καιρό, όταν η Κύπρος αποφάσισε, πολύ σωστά, να συνάψει συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο κρατών και μετά να αρχίσει έρευνες για πετρέλαια στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να συμφωνεί και υποστηρίζει την κυπριακή θέση την στιγμή που έχει μεσάνυχτα για το τι σημαίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ μια και ποτέ δεν ασχολήθηκε με αυτή τη νέα έννοια του Δίκαιου της Θάλασσας. Όπως γνωρίζουμε, ο κύριος λόγος της ελληνοτουρκικής διαφοράς είναι η ύπαρξη πετρελαίου στο Αιγαίο, όμως οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε ζήτησαν οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο! Τώρα, η κυπριακή πρωτοβουλία φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο αυτή τη μεγάλη ελληνική παράλειψη αλλά και σε πολύ δύσκολη θέση και την Τουρκία η οποία βέβαια δεν επιθυμεί κάποιος να εγείρει θέμα ΑΟΖ που τόσο πολύ βλάπτει τα συμφέροντά της στη Μεσόγειο.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Θεόδωρος Καρυώτης 20/12/2009 09:00:57

   Κε Καρυώτη, μόλις ετοιμαζόμουνα να κάνω αναζήτηση στο άρθρο σας που είχε δημοσιευθεί εδώ, το καλοκαίρι αν θυμάμαι καλά.
   Την καλημέρα μας από την πατρίδα, :)
   το βρήκα γκουγκλίζοντας:
   http://www.antinews.gr/?p=11422
   και επίσης:
   http://www.antinews.gr/?p=10240
   http://www.antinews.gr/?p=4341

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Θεόδωρος Καρυώτης 20/12/2009 09:06:36

   Κε Καρυώτη, μόλις ετοιμαζόμουνα να κάνω αναζήτηση στο άρθρο σας που είχε δημοσιευθεί εδώ, το καλοκαίρι αν θυμάμαι καλά.
   Την καλημέρα μας από την πατρίδα, :)
   (θα εμφανισθούν μόλις πιεί καφέ ο διαχειριστής, :)

 2. Θεόδωρος Καρυώτης avatar
  Θεόδωρος Καρυώτης 20/12/2009 09:25:00

  Β.Κ.Σ.,

  Αυτό είναι: http://www.antinews.gr/?p=11422

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Θεόδωρος Καρυώτης 20/12/2009 09:34:50

   Ναι, είναι και άλλα δύο ακόμη σχετικά που μου έδωσε το google, ελπίζω να εμφανισθεί το μήνυμα για να υπάρχουν για τους σχολιαστές. Κε Καρυώτη, δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών δεν έχει δώσει δείγματα σχετικής ευαισθητοποίησης με το θέμα. Εάν και θα έπρεπε η ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, όπου γης, να είναι οι πυλώνες της...
   Δεν έχω ακούσει και διαβάσει από το κυβερνόν κόμμα σχετική προτεραιότητα. Δυστυχώς. μακάρι να κάνω λάθος.

   • Θεόδωρος Καρυώτης avatar
    Θεόδωρος Καρυώτης @ B.K.Σ. 20/12/2009 17:42:40

    Κύριε Β.Κ.Σ.

    Δυστυχώς αυτό είναι απολύτως σωστό:

    "Κε Καρυώτη, δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών δεν έχει δώσει δείγματα σχετικής ευαισθητοποίησης με το θέμα."

    Οι Ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 25 χρόνων δεν ασχολούνται με αυτό το κρίσιμο για τα συμφέροντά μας θέμα.

    Φοβούμαι ότι και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών θα αγνοήσει την ΑΟΖ. Πρέπει να γίνει αμέσως οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα. Διαφορετικά θα γίνει οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία και η Ελλάδα δεν θα διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο!

 3. μαρικα avatar
  μαρικα 20/12/2009 11:18:01

  χρεωσαν την πατριδα χρεωσαν τα κομματα τους,που να τους μεινει καιρος απο τις φαγομαρες τους να δουν το συμφερον της Ελλαδας,αυτοι κανουν μαραθωνιο ποιος θα κατηγορηση και θα εξευτεληση την ελλαδα μας εξω.ΧΑΛΙΑ σας χαιρετω
  απο εξωτερικο

 4. parsifal avatar
  parsifal 20/12/2009 18:27:33

  Δυστυχώς το worst case scenario που περιγράφει ο κ. Καρυώτης εμφανίζεται λίαν πιθανό μετά και την Τουρκο - Αιγυπτιακή ασκηση στο "τετραεθνές" οριο των ΑΟΖ του περασμένου Νοεμβρίου. Θα υπάρξει "αποκοπή" της συνέχειας του (τέως) "Ενιαίου Αμυντικού Χώρου" και το νομοτελειακό αυτό αποτέλεσμα προδικάζεται και απο την αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων και απο τους αεροναυτικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας αλλά και απο την πλήρη αδιαφορία στον ημέτερο σχεδιασμό ασφαλείας : "Χάθηκαν" ευρωπαικές χρηματοδοτήσεις για ενιαίο σύστημα ναυτικής επιτηρήσεως Ελλάδος - Κύπρου αφού εμείς δεν κάναμε ΤΙΠΟΤΕ για ενα τέτοιο σύστημα στην Κρήτη και την Ρόδο, πολλώ δε μάλλον στο Καστελόριζο...που θα εξασφάλιζαν την συνέχεια με το Κυπριακό VTMIS (Vessel Traffic Management Information System) μέσω του Κυπριακού σταθμού της Λάρας (Δ. Κύπρος) και των δυο ελληνικών στο Κάβο Σίδερο και το Μάρε Σητείας. Βλ. σχετικώς περιοδικό Στρατηγική, εθνικό VTMIS, UZUN UFUK, Ολοκληρωμένα Συσήματα Ναυτικής επιτηρήσεως.

  • Θεόδωρος Καρυώτης avatar
   Θεόδωρος Καρυώτης @ parsifal 21/12/2009 02:54:22

   ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ.
   ΕΧΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΓΝΟΟΥΝ.

 5. Γιώργος Σ. Χρήστου avatar
  Γιώργος Σ. Χρήστου 20/12/2009 22:09:26

  ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3, -6 Η 12 ΝΜ- ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΩ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

  Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΩΝ 6 Η 12 ΝΜ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ!
  ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΗ (WWW.AIGAIO.ORG) ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΙΣ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ.

  ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΟΤΙ ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟ ΚΑΡΥΩΤΗ ΑΓΝΟΟΥΣΕ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΤΑ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΗ.(ΑΡΘ 7 ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ)
  ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ: ΗΤΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ! Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟ ΒΛΑΚΩΔΗ ΚΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

  ΟΣΟΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΑΟΖ ΚΑΙ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΠΟΥΛΑΝ ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ. ΕΑΝ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ Η ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΟΥ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ? ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΤΕ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΕΙΤΕ ΣΕ ΑΟΖ, ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΑΦΟΡΑ.

  ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ -ΑΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΣ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ- ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΟΣΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ.

  • Θεόδωρος Καρυώτης avatar
   Θεόδωρος Καρυώτης @ Γιώργος Σ. Χρήστου 21/12/2009 02:51:52

   ΚΥΡΙΕ ΧΡΗΣΤΟΥ,

   ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.
   ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΡΟΛΟΓΙΑ "ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΗ".
   ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ ΟΤΙ:

   Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ξεκάθαρα αναφέρει ότι Αρχιπελαγικά Κράτη είναι αυτά που αποτελούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από νησιά.
   Η νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν αναγνωρίζει τον όρο:
   “ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΗ”.

   Με εκτίμηση,
   Θεόδωρος Καρυώτης

   ΥΓ Ειδα την ενδιαεφέρουσα ιστοσελίδα σας (WWW.AIGAIO.ORG)και ανακάλυψα ότι έχει δημοσιεύσει τηλέφωνό σας. Πιστεύω να μην έχετε αντίρηση να επικοινωνήσω μαζί σας από την Αμερική.

 6. Γιώργος Σ. Χρήστου avatar
  Γιώργος Σ. Χρήστου 21/12/2009 13:22:52

  Να το κανετε, ει δυνατον να συνεργαστουμε κιολας για να σας δειξω τα 'επιμαχα' σημεια. Είμαι σιγουρος για τις καλές σας προθέσεις για την Ελλάδα μας, αλλά πιστεύω ορισμένα βασικά σημεία πρέπει να διορθωθούν, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή βιβλιογραφία. Σύντομες αναφορές υπάρχουν και στην ιστοσελίδα. Να ειστε καλα, αναμένω επικοινωνία σας.

  Με εκτίμηση

 7. Γιώργος Σ. Χρήστου avatar
  Γιώργος Σ. Χρήστου 21/12/2009 13:33:30

  Ο μόνος λόγος που αναφέρω το εξής παρακάτω είναι για την τεκμηρίωση των θέσεών μου. Η μεταπτυχιακή διατριβή βαθμολογήθηκε με 9 και υπεύθυνος καθηγητής ήταν γνωστός διεθνολόγος, ο επικεφαλής του τομέα Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημιου του Κεντ. Παρουσιάστηκε ενώπιον διεθνολόγων και νομικών απο ολόκληρη την Αγγλία. Επομένως, έχει.. περάσει κάθε επιστημονικό τεστ.

  Με εκτίμηση

 8. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 23/01/2010 23:23:45

  ΑΟΖ:
  Ο κος Μπεγλίτης δήλωσε:

  Ποια είναι η γνώμη σας: πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στη δημιουργία ΑΟΖ στο Αιγαίο, σε συνεργασία με την Κύπρο;
  “Πρόκειται για κρίσιμο θέμα άσκησης εθνικού κυριαρχικού δικαιώματος που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και κατά συνέπεια δεν τίθεται ερωτηματικά, αλλά επιβεβαιωτικά. Η κυβέρνηση μας υπερασπίζεται τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις διεθνείς συνθήκες προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, με αίσθημα ευθύνης και την αναγκαία αποφασιστικότητα.”
  Από το Ινφογνώμων Πολιτικά όπου παρατίθενται και δύο εύλογοι χάρτες, πως είναι η ΑΟΖ μετά ή άνευ Καστελόριζου (που θέλει η Τουρκία)
  http://infognomonpolitics.blogspot.com/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.