#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/08/2011 20:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πενταετές… όραμα Βενιζέλου για το φορολογικό σύστημα!Πενταετές… όραμα για το φορολογικό σύστημα της χώρας, εμπνεύστηκε και ενέκρινε πριν από λίγο ο Ευ. Βενιζέλος σε μια προσπάθεια να μας πείσει ότι η κυβέρνηση κάτι κάνει επιτέλους στον τομέα των φόρων.

Έπειτα από δύο χρόνια διάλυσης του φορολογικού – εισπρακτικού συστήματος της χώρας, φέρνει τώρα τα πάνω – κάτω με αμφιβόλου αποτελεσματικότητας αλλαγές. Το 5ετές Στρατηγικό Σχέδιο 2011-2015 για την Ελληνική Φορολογική Διοίκηση βρίθει από αόριστες υποσχέσεις που έχουν ξανακουστεί πολλές φορές αλλά που ποτέ δεν υλοποιούνται. Υπάρχουν και ορισμένες μεταρρυθμίσεις που αν πράγματι υλοποιηθούν μπορούν να αλλάξουν πολλά. Όμως, για να δούμε αν η κυβέρνηση θα τα βάλει με το βαθύ ΠΑΣΟΚ που έχει εγκαταστήσει εδώ και χρόνια στις εφορίες και αλλού.

Οι βασικές αλλαγές που προβλέπει το 5ετές σχέδιο έχουν ως εξής:

Προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς. Αυτό σημαίνει φυσικά γενναίες αυξήσεις στους φόρους που θα πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Οποιος λοιπόν έχει την ατυχία να κατέχει κάποιο ακίνητο θα κληθεί να πληρώνει εφ’ όρου ζωής φόρους και τέλη.
Συστηματική αεροφωτογράφηση των… πισινών, όπως έλεγε και ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έχει κι αυτός μια στη Σέριφο. Να δούμε αν θα πιάνει τις πισίνες που είναι σκεπασμένες με πανιά παραλλαγής ή να θα ξεκινήσει η αεροφωτογράφηση από τα βόρεια προάστια ή τη Μύκονο.
Καταργούνται δεκάδες εφορίες. Οι συναλλαγές θα γίνονται στα ΚΕΠ ενώ οι πληρωμές μέσω των τραπεζών. Για να δούμε τι θα κάνει με τους πράσινους συνδικαλιστές των εφοριών ο κ. Παπανδρέου. Όπως επίσης για να δούμε πόσα θα κερδίσουν οι τράπεζες από την εξυπηρέτηση των εκατομμυρίων φορολογούμενων; Καλή μπίζνα για τους τραπεζίτες μας φαίνεται.
Σταδιακά θα εξισωθούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης με παράλληλη ενίσχυση των φορολογούμενων. Σε απλή μετάφραση, θα κρυώσει το κοκαλάκι μας από το χειμώνα ή θα ξαναγυρίσουμε στη… φουφού.
Τακτική δημοσιοποίηση των μεγάλων ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη άνω των 150000 ευρώ. Επίσης, συστηματική δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγάλων παραβατών. Το ακούμε για πολλοστή φορά κι ακόμη περιμένουμε να βγουν στη δημοσιότητα οι μεγαλογιατροί του Κολωνακίου.
 Εντοπισμός περιπτώσεων «επιδεικτικής κατανάλωσης» δηλαδή φυσικά πρόσωπα που απολαμβάνουν πολυτελή διαβίωση τέτοια που δεν δικαιολογείται βάσει των φόρων που καταβάλουν. Μήπως ο κ. Βενιζέλος να ξεκινήσει από πολλούς συναδέλφους του ή ακόμη από φίλους του τραπεζίτες των οποίων τις τράπεζες σπεύδει να στηρίξει;
Αξιοποίηση εξωτερικών συμβούλων που σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες φορολογικές υπηρεσίες θα εντοπίζουν περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών για την εξασφάλιση των απαιτήσεων του δημοσίου. Κοινώς, ελεγκτικές και εισπρακτικές εταιρείες θα δουλεύουν για λογαριασμό του κράτους που είναι ανίκανο να εντοπίσει τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.
Συγκέντρωση στοιχείων για καταθέτες εξωτερικού (περιλαμβανομένης και της χρήσης πιστωτικής κάρτας αλλοδαπής τράπεζας) για τους οποίους δεν δικαιολογείται η προέλευση των πόρων ή δεν δηλώθηκαν οι κτηθέντες τόκοι. Ειδικότερα θα προβλεφθεί η αναδρομική επιβολή φόρου επί του κεφαλαίου και των τόκων τέτοιων περιπτώσεων. Κι αυτό το ακούμε χρόνια αλλά οι γνωστοί επιτήδειοι έχουν βγάλει δις ευρώ στο εξωτερικό χωρίς κανείς να τους πειράξει.
Συστήνεται νέο σώμα φορολογικών ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης οι οποίοι θα δεσμεύονται με συγκεκριμένα «συμβόλαια» επίτευξης στόχων. Δεν μας έφταναν τόσα σώματα και υπηρεσίες θα αποκτήσουμε ένα ακόμη για να πιάσουμε τα άπιαστα χρήματα που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.
Συγκροτείται νέα Γενική Διεύθυνση Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με στόχο να αποκτήσει και επιχειρησιακές αρμοδιότητες αλλά και ικανότητα σχεδιασμού, ανάλυσης κινδύνου και παρακολούθησης του ελεγκτικού και εισπρακτικού έργου. Συγκροτείται ειδικό Σώμα Φορολογικών Διαιτητών ως ανεξάρτητη αρχή για την εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών.  Συστήνεται αυτοτελής υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Οικονομικών. Προφανώς όλες αυτές οι νέες υπηρεσίες γίνονται για να βολευτούν εκατοντάδες εφοριακοί που δε θα έχουν δουλειές να κάνουν.

Κατά τα λοιπά, το Σχέδιο Βενιζέλου περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις για την οργάνωση του εισπρακτικού μηχανισμού, της τιμωρίας επίορκων υπαλλήλων, της ανασυγκρότησης μηχανισμών ελέγχων των ίδιων των ελεγκτών. Με ευχολόγια όμως δε γίνονται δουλειές, ή όπως λένε στο χωριό μου "με πορδές αυγά δε βάφεις".

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 05/08/2011 21:05:12

  Όπου όραμα βάλτε τη λέξη κλοπή.

  Οι φόροι είναι κλοπή

  • man8os avatar
   man8os @ Orestios 06/08/2011 08:19:20

   Οι φοροι ειναι δικαιος αναδιανεμιτικος μηχανισμος του εισοδηματος οταν ειναι σε λογικα πλαισια.

   • nick avatar
    nick @ man8os 06/08/2011 17:14:32

    κλοπη ειναι και νταβατζιλικι.
    Αν θεωρεις δικαιο να τρως τον ιδρωτα σου μαζι με τον Παγγαλο τοτε ελα να τον μοιραστεις και με μενα!

 2. Jimakos avatar
  Jimakos 05/08/2011 21:18:28

  Έφτιαξαν τα ΚΕΠ γιατι παραδεχθηκαν οτι μερικες δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι ειχαν απαλλαχθει με το πέρασμα το χρόνου, απο το να κανουν τη δουλεια τους. Ετσι έφτιαξαν τα ΚΕΠ και πρόσθεσαν μερικες χιλιάδες ακομα, αντί να βάλουν τους αλλους να δουλευουν. Βολικό βεβαια, μιας και βολευτηκαν πολλα δικα τους παιδια. Τωρα λεει θα καταργήσει τις εφορίες και οι συναλλαγες θα γινονται στα ΚΕΠ και φανταζομαι οτι αυτοι που εργάζονται εκει δεν εχουν ιδέα απο φορολογικά, αλλα τι σημασία εχει αφου το αποφάσισε ο συνταγματολογος υπουργός οικονομικών. Αυτος εχει ιδέα απο οικονομικα;

  • Orestios avatar
   Orestios @ Jimakos 05/08/2011 23:09:37

   Το πόσο ιδέα έχει φαίνεται από την περίπτωση της Proton.
   Mια χαρά χάρισε τα λεφτά των φορολογουμένων, που μαζεύει, σε μια αρμαθιά τραπεζίτες.

 3. TopGunZ avatar
  TopGunZ 05/08/2011 21:47:00

  Τι εννοείτε πως θα τα βάλει με τους ΠΑΣΟΚους εφοριακούς, 500 επιτροπές και γραμματείες και σώματα θα συστήσει, ευκαιρία να αδειάσει το σύστημα από τίποτα ξεχασμένους ΝΔίτες, κλείνοντας μερικές εφορίες, και τα δικά μας παιδιά τα κάνουμε ράμπο και ελεγκτές και δεν ξέρω 'γω τι.

 4. Southlancer avatar
  Southlancer 05/08/2011 21:49:59

  ΚΕΠ = Πασόκος υπάλληλος με το πολύ, απολυτήριο λυκείου, αρχικός μiσθός 1300!!!! Special μπαίνεις και κανα δυο ώρες facebook, γκρινιάζεις οτι χάλασε το fax, πας να πάρεις και moods και ενα φραπεδάκι απο απέναντι, και πέρασε η μέρα

 5. spiros avatar
  spiros 05/08/2011 21:57:30

  Ασκήσεις επί χάρτου .

  • manos avatar
   manos @ spiros 05/08/2011 22:42:13

   Ασκήσεις επί χόρτου θες να πεις Σπύρο.
   Από το πολύ χόρτο, βλέπει οράματα το παιδί.

   • Orestios avatar
    Orestios @ manos 05/08/2011 23:10:20

    +1000

 6. brankaleon avatar
  brankaleon 05/08/2011 22:46:28

  ΜΩΡΕ ΜΟΥΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΡΠΙΛΑΚΑΤΟ.
  ΤΙ ΤΟΥ ΒΑΛΑΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.
  ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΙΣΑΡΑ;

 7. EMDR avatar
  EMDR 05/08/2011 22:49:46

  Οι πράσσινοι ράμπο καλά θα περάσουν...
  Η νέα διαφθορά θα οργιάσει.
  Οι τράπεζες θα τα κονομίσουν και πάλι.
  Γιαυτές δουλεύει η κυβέρνηση.
  Τοχει αποδείξει.
  Την μια βδομάδα ανακοινώνουν ότι καταργούν δεκάδες υπηρεσίες του δημοσίου και την άλλη ανακοινώνουν ότι φτιάχνουν νέες.
  Θέλουν να πουν μ' αυτά , ότι τα πράσσινα παιδιά, έχουν μελλον εξασφαλισμένο ακόμη και σε περίοδο βαθειάς κρίσης.
  ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.
  ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ;

 8. mhtsos karditsa avatar
  mhtsos karditsa 05/08/2011 23:11:12

  φοροι φοροι φοροι και καθολου αναπτυξη. και γω ρωταω που θα τα βρουν τα χρηματα για να τα πληρωσουν οι ελληνες? τους εχει μεινει και τιποτα ? καπιος εχει ενα μαγαζακι τα βγαζει δυσκολα περα και ερχεται ο βενιζελος να του το κλεισει. ερχεται χειμωνας σου κοπαναει ο βενιζελος 1,5ευρω το λιτρο στο πετρελαιο και καλο ψοφο.
  ε δεν πατε να ψοφησετε ολοι σας καλυτερα μπας και ησυχασουμε λεω γω.

 9. JOHN avatar
  JOHN 06/08/2011 09:15:41

  Αδιαζοντας τις τσεπες των πολιτων και μαλιστα με βαναυσο και αδικο τροπο δεν βγαινει τιποτε,παρα μονο μιζερια,υφεση και ανεργια.Σε μια παγκοσμιοποιημενη οικονομια αντι να κυνηγαμε μαγισσες καλο θα ηταν να δημιουργησουμε συνθηκες αναπτυξης που ειναι και το ζητουμενο για οικονομικη προοδο και ευημερια.Εαν αυτα δεν γινουν τοτε σιγουρα οι στοχοι των εντολοδοχων του ΠΑΣΟΚ ειναι η εξαθλιωση των μαζων και ο αργος και βασανιστικος θανατος της χωρας.

 10. Ηράκλειτος avatar
  Ηράκλειτος 06/08/2011 09:19:51

  Ας περάσουν καλά οι πράσινοι ράμπο , ας κονομήσουν και οι τράπεζες φτάνει να γινόταν κάτι για τη φοροδιαφυγή που διαλύει το κράτος γιατί αυτά τα μέτρα που διαβάζω είναι βγαλμένα απο μυαλά ανόητων ανθρώπων.
  Θα κάνω λοιπόν μια πρόταση. Εκεί στις τεράστιες ΔΟΥ που θα δημιουργηθούν εκτός απο αεροφωτογραφίες οι εφοριακοί να έχουν και κρυστάλλινες σφαίρες για να μπορούν να παρακολουθούν τον χειρούργο στο ιατρείο του που θα παίρνει το μαύρο πακέτο απο τον ασθενή που τρέμει για τη ζωή του , και να βλεπουν επίσης απο ποιό κατάστημα ψωνίζει ο χειρούργος τα κοστούμια του εκεί στο εξωτερικό που πηγαίνει ταξιδάκια. Επίσης στο δίπλα γραφείο μπορούν να υπάρχουν και χαρτιά ταρώ για να τα ρίχνουν οι εφοριακοί και να βλέπουν σε ποιά τράπεζα της Ελβετίας έχει ο χειρούργος τις καταθέσεις του.

 11. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 06/08/2011 10:19:15

  Όραμα πενταετίας; βλέπει τον εαυτό του πρωθυπουργό!

  • manos avatar
   manos @ ΕΥΑ 06/08/2011 10:50:02

   Ετσι έκανε και η Ζαν Ντ'Αρκ και την κάψανε.

   • ΕΥΑ avatar
    ΕΥΑ @ manos 06/08/2011 15:32:11

    ++++++

   • Orestios avatar
    Orestios @ manos 06/08/2011 23:05:08

    @manos

    ROFLMAO

 12. brankaleon avatar
  brankaleon 06/08/2011 13:35:42

  Από αυτό το φορολογικό χάος, για να υπάρχει, προφανώς κερδίζει και το σύστημα και αυτοί που το στηρίζουν.
  Πολλάκις η απλότητα εμπερικλείει, πέραν της εξυπνάδας και περισσότερη δικαιοσύνη.
  Επομένως, η άρση του δικαιώματος διακανονισμού των φορολογικών προσαυξήσεων με απόλυτη αυστηροποίηση της φοροδιαφυγής, δεν είναι πράξη εξυπνάδας, αλλά δικαιοσύνης.
  Κάτι που προφανώς δεν εμπεριέχεται στην λογική και στα συμφέροντα αυτών που μας εξουσιάζουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.