27/02/2013 15:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πειραγμένα» πόθεν έσχες για μεγαλόσχημους

Στη δαγκάνα του οικονομικού εισαγγελέα θα πιαστούν ορισμένοι μεγαλόσχημοι, στελέχη του κρατικού μηχανισμού, του αθλητικού χώρου, δημοσιογράφοι, διευθυντές σε νοσοκομεία, μέλη επιτροπών που κανονίζουν ποιοι θα πάρουν τους διαγωνισμούς, τραπεζικοί κ.λπ. Τα πόθεν έσχες 335 ατόμων είναι προβληματικά και θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να βγάλουν λαγούς. Το θέμα είχε αποκαλύψει το Εθνος της Κυριακής το οποίος επανέρχεται σήμερα και αναφέρει ότι μεταξύ των ελεγχόμενων από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και τα οποία ήδη ο επικεφαλής της Αρχής αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης βρίσκονται:

Δημοσιογράφος, συνεργάτης του πρακτορείου Reuters που δεν εργάζεται σε ελληνικό ΜΜΕ και συνυπογράφει συχνά άρθρα για τη διαφάνεια!
Επικεφαλής ασφαλιστικού οργανισμού
Δημοσιογράφος της πρωινής ζώνης της κρατικής τηλεόρασης με έντονα αριστερό προφίλ
Διευθυντικό στέλεχος εφημερίδας ιδιαίτερα μικρής κυκλοφορίας που σηκώνει σταθερά την αντιμνημονιακή σημαία
Δύο αθλητικοί δημοσιογράφοι
Δύο δημοσιογράφοι τηλεοπτικού σταθμού
Πρώην πρόεδρος ΠΑΕ της βόρειας Ελλάδας και ένας πρόεδρος σε ΠΑΕ της νότιας Ελλάδας
Προβεβλημένος εφοπλιστής που έχει σχέση και με τον τραπεζικό τομέα

Όλοι αυτοί είναι ορισμένοι από τη λίστα στην οποία περιλαμβάνονται γενικοί και ειδικοί γραμματείς, δημοτικές αρχές, εισηγητές επενδυτικών σχεδίων, επιβλέποντες μηχανικοί, μέλη Αρχών και Επιτροπών, περιφερειάρχες, Ιατροί διευθυντές ΕΣΥ, δημοσιογράφοι, πρόεδροι και στελέχη ΝΠΔΔ/ΝΠΙΔ, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, μέτοχοι και εταίροι ΜΜΕ κ.ά. Η έρευνα σε 30.000 δηλώσεις πόθεν έσχες αποκάλυψε τα προβλήματα που υπάρχουν σε 335 περιπτώσεις και θα ακολουθήσουν τα περαιτέρω. Ωστόσο, ακόμη κι αν ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτη και μοιάζει με Λερναία Υδρα. Το είπε άλλωστε ο πρόεδρος της Αρχής, κ. Νικολούδης ο οποίος παρουσίασε χθες την έκθεσή του στη Βουλή. Οι βουλευτές, λέει, έμειναν έκπληκτοι όταν τους είπε ότι 497 περιπτώσεις φοροδιαφυγής δεν έχουν ελεγχθεί γιατί «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα». Όπως είπε ο πρόεδρος αφήνοντας αιχμές για τον ΣΔΟΕ και τις εφορίες «εμείς τους δίνουμε κουταλιά έτοιμη και δεν μπορούν να την εκμεταλλευτούν» και έφερε ως παράδειγμα μία υπόθεση που έστειλε προς έλεγχο σε μία ΔΟΥ όπου ο φορολογούμενος δήλωνε εισόδημα 7.500 ευρώ και είχε καταθέσεις 350.000 ευρώ. «Με ρωτούσαν τι να κάνουμε; Επεσα από τα σύννεφα...» δήλωσε με έκπληξη.

Οπως αποκάλυψε ο ίδιος, παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, το ύψος της φοροδιαφυγής στη χώρα μας φτάνει στο 5% του ΑΕΠ (περίπου 11 δισ. ευρώ), οι βεβαιωμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς το 2012 αντιστοιχούν μόλις σε 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων δεσμεύτηκαν τα 97,9 εκατ. ευρώ. «Πρόκειται, για... ψίχουλα μπροστά στον τεράστιο όγκο της φοροδιαφυγής» παρατήρησε.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αποκάλυψη του κ. Νικολούδη λίγο πριν από το πέρας της ενημέρωσης ότι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2012, σε σύσκεψη που κλήθηκε -εκτός υπουργείου- με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με θέμα τη συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων καταθετών, του δόθηκε χέρι με χέρι από ένα στέλεχος του υπουργείου CD, η λεγόμενη λίστα Λίχτενσταϊν που περιείχε 17 ονόματα καταθετών. «Έχουμε ένα μηχανισμό που το μεν το ΣΔΟΕ κάνει ελέγχους, αλλά δεν βεβαιώνει φόρους και τις εφορίες που βεβαιώνουν φόρους, αλλά δεν κάνουν έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε : «Ένας έχει το μαχαίρι, άλλος το πεπόνι και κανείς δεν τρώει». Αν και ξεκαθάρισε σε κάθε περίπτωση πως τιμά την δουλειά που γίνεται στο ΣΔΟΕ («είναι ένας πανίσχυρος μηχανισμός» είπε) όπως και των υπόλοιπων μηχανισμών πάταξης της φοροδιαφυγής εξήγησε ότι οι στρεβλώσεις οφείλονται στο γεγονός ότι «άλλος έχει το πεπόνι και άλλος το μαχαίρι». Σχετικώς με το θέμα ελέγχου των εξωχώριων εταιρειών είπε πως η προσπάθεια αυτή πολλές φορές μοιάζει «με την προσπάθεια του σκύλου που κυνηγάει την ουρά του», ενώ σχολιάζοντας τις επιδόσεις της Αρχής τις χαρακτήρισε «ικανοποιητικές», λέγοντας ότι από το 1997 έως το 2011 έχουν δεσμευτεί 217 εκατ. ευρώ, το 2011 δεσμεύτηκαν 223 εκατ. ευρώ και το 2012 238 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κατάφεραν να βεβαιώσουν 130 εκ. ευρώ από φοροδιαφυγή και η Αρχή να δεσμεύσει τα 97 εκ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nik avatar
  Nik 27/02/2013 19:43:17

  Η ανικανότητα εξέθρεψε την φοροδιαφυγή. Μην κάνουμε τώρα τις παρθένες. Δείτε στο διαδίκτυο τι σημαίνει IRS audit.,σε πόσους γίνεται και πως τους διαλέγουν. Η συνταγή είναι γνωστή, εμείς δεν θέλαμε να την εφαρμόσουμε και επιλέξαμε κουταμάρες στυλ τεκμήρια κλπ ακριβώς διότι δεν υπήρχαν ικανοί να κάνουν ένα audit.

 2. δημης avatar
  δημης 27/02/2013 22:18:11

  ...ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΗ ..ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ..ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ ΟΤΙ Η ΓΗ ΓΥΡΙΖΕΙ..ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ....
  ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΑ..ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ... ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΣΚΕΛΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ Η ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ..ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΪΣΤΑΜΕΝΟΙ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.