18/01/2009 22:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πεθαίνουν περιμένοντας το ΕΚΑΒ...

Αν και έχουν πεθάνει τρεις συνάνθρωποι μας τα διαπλεκόμενα μεγαλοκανάλια δεν παίζουν το θέμα. Σας παρακαλώ αναδείξτε το.

Από τον Μάιο του 2006  μέχρι και σήμερα το ΕΚΑΒ στην βόρειο Ελλάδα   κάνει λευκή απεργία-αποχή από τις δευτερογενείς διακομιδές ασθενών (εξιτήρια  επανεξετάσεις, κοινωνικές μεταφορές, επιστροφές, κα).   Αποτέλεσμα της είναι η ταλαιπωρία και η μη εξυπηρέτηση των ασθενών καθώς επίσης και η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση κυρίως των ευπαθών ομάδων όπως οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς, κα. Αποτέλεσμα της επίσης είναι να έχουμε δυο(2) θανάτους επίσημα καταγεγραμμένους, σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.  

 Αφού το πρόβλημα πήρε διαστάσεις μετά από καταγγελίες ασθενών , συλλόγων καρκινοπαθών , νεφροπαθών ,βουλευτών, κα, με εντολή του πρωθυπουργού, τον Οκτώβριο του 2007 ξεκίνησε έρευνα-ΕΔΕ από το Σ.Ε.Υ.Υ.Π (σώμα επιθεωρητών υπηρεσιών υγείας &πρόνοιας) Θεσσαλονίκης, και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2008.

1.Ο υπουργός υγείας αντί να περάσει πειθαρχικό τους κατηγορούμενους από την Ε.Δ.Ε με το έγγραφο αρ.πρωτ.132507/29/9/2008 τους απαλλάσσει και βάζει το φάκελο στο αρχείο.

2.Παρόλο που ο φάκελος πήγε στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης έτοιμος  προ εξαμήνου, ακόμη να ασκηθούν διώξεις. Λέτε να ξεχάστηκε;

3.Ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης  ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ με το έγγραφο αρ.πρωτ.340/08/05/2008 παρακάλεσε(απαίτησε) από τον επιθεωρητή που ολοκλήρωσε την Ε.Δ.Ε να στείλει στον εισαγγελέα το πόρισμα αφού αφαιρέσει συγκεκριμένη παράγραφο. Γιατί άραγε;

4. Επίσης δίνει εντολή να γίνει καταγραφή της ζημίας που υπέστη το δημόσιο από την μη περικοπή των αποδοχών των απεργούντων, που όμως δεν έγινε μέχρι και σήμερα  με τις ευλογίες και την ανοχή  του υπουργείου υγείας , Δ.Σ. ΕΚΑΒ και Σ.Ε.Υ.Υ.Π. Αθήνας. Έλεγξε εάν έγινε;

Όσο για τον επιθεωρητή κ. Αρβανίτη Νικόλαο που ανέλαβε και ολοκλήρωσε την ΕΔΕ την 16-12-2008 του ανακοίνωσαν τηλεφωνικά ότι απομακρύνεται από Επιθεωρητής.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 18/01/2009 22:42:52

  Τρίτος θάνατος σήμερα.

  Μια νέα κοπέλα πέθανε πρόσφατα στο σαλόνι νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, περιμένοντας ασθενοφόρο για να την πάει στο σπίτι της στην Έδεσσα, μετά τη χημειοθεραπεία. Οι δευτερογενείς διακομιδές από ΕΚΑΒ και νοσοκομεία συνεχίζουν να ταλαιπωρούν ασθενείς και νεφροπαθείς.

  Πρόσφατα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν τρίωρες στάσεις εργασίας για να σταματήσουν να πραγματοποιούν διακομιδές προς τις ιδιωτικές κλινικές. Παράσταση στον εισαγγελέα έκαναν οι νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται στη μέση της διένεξης. Το ΕΚΑΒ εξυπηρετεί κατ' εξαίρεση τους καρκινοπαθείς, μετά το θάνατο της κοπέλας το περασμένο Σεπτέμβριο, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

  «Είμαστε θύματα αδιευκρίνιστων αποφάσεων», λέει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Βασίλης Αψής. Αναγνωρίζει έλλειψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ, αλλά τονίζει: «Θα μας βρουν μπροστά τους, αν αρνηθούν τις διακομιδές». Το ΙΚΑ πληρώνει ταξί, αλλά ανάπηροι και χειρουργημένοι νεφροπαθείς χρειάζονται βοήθεια. «Μετά την αιμοκάθαρση, περιμένουμε κατάκοποι 3 και 4 ώρες το ασθενοφόρο. Ερχεται, αλλά πάντα με γκρίνιες και μούτρα».

  Κατ' εξαίρεση εξυπηρετεί τους καρκινοπαθείς το ΕΚΑΒ. Χρειάστηκε όμως να χαθεί μια ζωή. Παρ' όλ' αυτά, «η τρίωρη αναμονή είναι συνηθισμένη», λέει η πρόεδρος Καρκινοπαθών Ελλάδος, Περσεφόνη Μήττα. Καταγγέλλει επίσης ότι το προσωπικό νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης παρότρυνε νεαρό καρκινοπαθή να μην περιμένει το ΕΚΑΒ, που αργούσε, αλλά να καλέσει ιδιωτικό ασθενοφόρο. «Αυτό είναι απαράδεκτο», τονίζει η Π. Μήττα και αναγνωρίζει έλλειψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ, το οποίο, όπως λέει, «είναι φρίκη σε σχέση με το πώς ήταν πριν από 20 χρόνια».

  Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Χρήστος Αγγελίδης, επισημαίνει ότι πλέον όλα τα νοσοκομεία έχουν ασθενοφόρα για τις δευτερογενείς διακομιδές.

  Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ (Δυτικής Μακεδονίας), Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επισημαίνει ότι γίνονται προγράμματα εκπαίδευσης των τραυματιοφορέων σε αντικείμενα, όπως καρδιο-αναπνευστική αναζωογόνηση, ακριβώς για να μπορέσουν να βοηθήσουν ένα μη επείγον περιστατικό, σε περίπτωση που πάθει κάτι μέσα στο ασθενοφόρο. «Αρνούνται όμως να τα παρακολουθήσουν και να συνοδεύσουν ασθενή, αν δεν τους δοθεί εξειδίκευση. Αυτό σημαίνει αύξηση μισθού και σύνταξης, που καλείται να καλύψει το κράτος», καταλήγει. *


  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/01/2009

 2. stelios avatar
  stelios 18/01/2009 23:11:05

  Εγω λεω να τους διωξουν ολους και να παρουν καινουργιους με ορεξη,δε νομιζω να μη βρεθουν υποψηφιοι.

 3. ΣΩΚΡΑΤΗΣ Ε. ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ avatar
  ΣΩΚΡΑΤΗΣ Ε. ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ 18/01/2009 23:14:08

  Στα Χανιά δεν υπάρχει καν ικανοποιητικός αριθμός διασωστών. Η υποστελέχωση στο μεγαλείο της, αλλά μιλάμε και για αμεροληπτικό αποκλεισμό του Ν. Χανίων από προκήρυξη πρόσληψης διασωστών, που οδηγεί σε υποβάθμιση την επιχειρησιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα του τοπικού ΕΚΑΒ. Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και της Διοίκησης του ΕΚΑΒ, για στελέχωση του Τομέα Χανίων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) με το αναγκαίο προσωπικό, καμία ενίσχυση αυτού, δεν έχει λάβει χώρα μέχρι και σήμερα. Και σαν μην έφτανε αυτός ο εμπαιγμός από πλευράς Υπ. Υγείας και ΕΚΑΒ, ήρθε και η υπ. αριθμ. 1K/2009 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας διακοσίων τριάντα δύο (232) θέσεων τακτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (και η οποία απεστάλη, 14 Ιανουαρίου στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση), η οποία δεν περιλαμβάνει ούτε μια (1) θέση – από τις 232 συνολικά για όλη τη χώρα - για τον Τομέα Χανίων. Υπάρχει άμεση ανάγκη ενίσχυσης του Τομέα ΕΚΑΒ Χανίων με τουλάχιστον 15 διασώστες και 2 ιατρούς, προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς και τέταρτο ασθενοφόρο και να καλύπτονται έτσι οι ανάγκες του Νομού. Ποιός ευθύνεται για αυτόν τον ‘μεροληπτικό’ αποκλεισμό του Ν. Χανίων και γιατί;

 4. Λαυρέντης avatar
  Λαυρέντης 18/01/2009 23:31:47

  Και επειδή δεν τιμωρούνται οι ΕΚΑΒίτες, όπως και οι μπάτσοι, πού είναι τα μπάχαλα να κάψουν καμια κατοστή αμάξια και άλλα τόσα μαγαζιά;

  Ρωτάω δηλαδη...

  Αλλά φαίνεται ακόμα δεν τους έχουν ανακυρήξει ΜΟΝΑΔΙΚΟ εχθρό...

  Όσο για τις ελλείψεις...

  Μητέρα συγγενούς (εξ αγχιστείας) βρίσκεται στην Αθήνα για αντιμετώπιση λευχαιμίας γιατί δεν υπάρχει αιματολογικό στη ΣΑΜΟ!!!!!!!

  Άρα Σάμος, Φούρνοι, Ικαρία (τουλάχιστον) μπορείται να πεθάνετε ήσυχα! Ο Αβραμόπουλος σας σκέφτεται και σας προσέχει...

 5. duckk23@lavabit.com avatar
  duckk23@lavabit.com 19/01/2009 00:14:19

  Υποδειξτε εναν τομεα σε αυτ'ην την χώρα που να λειτουργεί με δεοντολογία.Γιατί να ξεφυγει το ΕΚΑΒ;Επειδή εχει να κανει με ζωή και θάνατο;ποιος τα λογαριάζει;Ακόμα και εδώ και μη μου πειτε δε το ξερετε,οποιος εχει μπαρμπα,παίρνει τηλεφωνο και εξυπηρετειται.Ακόμα και απειλες ακουν οι υπεύθυνοι από δημοσιογραφους όταν καποιος δικός τους,ή γωστός τους που θέλουν να εξυπηρετήσουν,αναγκαζονται να υποκυψουν και γίνονται αεροδιακομμιδες ακόμα και για ουρολοιμώξεις,και πάνε ασθενοφόρα ακόμα και για δηλητηριάσεις.Ποιος φταίει λοιπόν και εχουμε τετοιο συστημα υγειας;

 6. duckk23@lavabit.com avatar
  duckk23@lavabit.com 19/01/2009 00:21:49

  Δυστυχώς οι δημοσιογραφοι απειλούν για να κάνουν τη δουλειά τους.Και οταν υποκύπτουν στις απειλες μικρά ανθρωπάκια όπως είναι πρωθυπουργοί,βουλευτες,δικαστικοι,αρχηγοί αστυνομίας,διοικητες οργανισμών και παει λέγοντας,χανεται το δικαιο.Ζουμε τον τελειο φασισμό νομιζω.Ψαχνω να βρω σημεια αισιοδοξιας σε αυτή την χώρα.

 7. anonymous avatar
  anonymous 19/01/2009 00:26:34

  Ποιό ΕΚΑΒ;

  Εχετε ασχοληθεί με τις εντατικές;

  Πλέον, για να πάθεις έμφραγμα και να σωθείς, πρέπει να έχεις μέσο!

 8. Αθωος Περαστικος avatar
  Αθωος Περαστικος 19/01/2009 01:45:48

  Ακουστε κυριοι, επειδη δεν ειναι γνωστες ολες οι πτυχες του προβληματος...
  Στην Αττικη επιχειρουν επι καθημερινης βασεως 80-90 ασθενοφορα. Ο αριθμος αυτος πεφτει στα 30-40 για την βραδυνη βαρδια, για ενα πληθυσμο 5 εκατομμυριων ανθρωπων.
  Σε ιδανικες συνθηκες θα επρεπε να υπηρχαν 200-250 ασθενοφορα στην πρωινη βαρδια και 80-100 τη νυχτα.
  Η ελλειψη πορων αλλα και η ελλειψη παιδειας σε συνδυασμο με το ελλιπες προσωπικο, φερνει το συστημα, παρολες τις φιλοτιμες προσπαθειες του προσωπικου, στα ορια της καταρρευσης.
  Οταν απο τις 10 επειγουσες κλησεις στο ΕΚΑΒ, οι 5 ειναι για ταξι, οι αλλες 2 ανευ ουσιωδους λογου και μονο οι υπολοιπες 3 ειναι επι πραγματικων επειγοντων περιστατικων, μην περιμενετε κατι καλυτερο.
  Δεν επαρκουν τα ασθενοφορα και πολυ συχνα για την επιστροφη στο σπιτι περιμενουν ανθρωποι για 2 η και 3 μερες. Ομως δεν ειναι ο ρολος του ΕΚΑΒ αυτος, ουτως η αλλως. Το ΕΚΑΒ (θυμηθειτε τα αρχικα...) ειναι για τα επειγοντα περιστατικα και οχι για αποκομιδες στο σπιτι, αλλα ελλειψει αλλου φορεα για τα υπολοιπα, ασχολειται με ολα γενικως.
  Ο καθενας απο τη μερια του βλεπει το προβλημα του ως εξαιρετικο. Ειναι βασικο θεμα η μεταφορα ασθενων στο σπιτι, αλλα κατα την αποψη μου βασικοτερο ειναι η παροχη βοηθειας στα τροχαια και στα επειγοντα γενικως.
  Οσο υπαρχει ενας υποστελεχωμενος φορεας για ολα, θα θρηνουμε θυματα.
  Και μην ακουτε τις μεγαλες κουβεντες περι "ανεκτιμητης αξιας της ζωης" και λοιπες αρλουμπες. Το κρατος τα μετραει ολα με οικονομικους ορους. Αν ηταν διαφορετικα θα ειχαμε 10 ελικοπτερα να μεταφερουν τους τραυματιες επι των εθνικων οδων...τωρα δεν υπαρχει ουτε ενα...

 9. anonymous avatar
  anonymous 19/01/2009 01:52:10

  Μα ,όταν υπάρχεί η κοινωνική αποδοχή της στροφής προς τον ιδιωτικό φορέα, γιατί ζητά η κοινωνία τα ρέστα από το όποιο ΕΚΑΒ;

 10. fantomas avatar
  fantomas 19/01/2009 09:06:24

  ΤΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΠΑΛΚΟΝΙΚΟΣ?(ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ!!)ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΓΑΡΓΑΡΑ?
  ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΘΕΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΗΔΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΑΒ?

 11. MIG-21 avatar
  MIG-21 19/01/2009 09:19:04

  Γιατι fantoma ? ...μονο ο προεδρος των εργαζομενων ειναι που πρεπει να ερωτηθει!!
  Ο προεδρος των ιατρων ΕΚΑΒ τι λεει για ολα αυτα?
  Τι λεει για τις αεροδιακομηδες ?
  Μαλλον ο Αλεκος..... δεν εδωσε ακομα γραμμη !!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.