#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/10/2012 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πεδίο ρήξης ΕΕ-ΔΝΤ το "κούρεμα" του ελληνικού χρέουςΟι διαφωνίες που έχουν μεταξύ τους οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας, καθώς και με το ΔΝΤ, για τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και για το ενδεχόμενο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους παραμένουν αγεφύρωτες και αυτό φάνηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος της συνεδρίασης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε προχθές ότι η απόφαση για την Ελλάδα, που θα συμπεριλαμβάνει και την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ (η Ελλάδα διεκδικεί 36 μαζί με τη δόση του Ιουνίου που δεν δόθηκε ολόκληρη), πρέπει να ληφθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες, ενώ ο αντιπρόεδρος Ολι Ρεν την τοποθέτησε το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Και οι δύο παρότρυναν την κυβέρνηση και την Τρόικα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις, ώστε να γίνει και η αξιολόγησης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Ωστόσο, και οι δύο γνωρίζουν ότι το δυσκολότερο δεν είναι να συμφωνήσει η κυβέρνηση με την Τρόικα, αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες, αλλά να συμφωνήσουν οι εταίροι μεταξύ τους και στη συνέχεια με το ΔΝΤ.

Οι σημαντικότερες διαφωνίες έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπου το ΔΝΤ απειλεί πως θα σταματήσει να στηρίζει την Ελλάδα εάν δεν υπάρξει νέο «κούρεμα», αυτή τη φορά του επίσημου τομέα, δηλαδή των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών ή των διμερών δανείων που έχουν δοθεί στη χώρα μας από τα κράτη- μέλη. Οι Ευρωπαίοι αρνούνται κατηγορηματικά να «κουρέψουν» τα διμερή δάνεια για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης απορρίπτουν το «κούρεμα» ή την επιμήκυνση των ομολόγων που διαθέτουν, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αποτελεί χρηματοδότηση χρέους που απαγορεύεται από το καταστατικό τους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αν και δέχθηκε πιεστικές ερωτήσεις, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της στο θέμα της βιωσιμότητας, επικαλούμενη το γεγονός ότι δεν υπάρχει προς το παρόν αξιολόγηση της Τρόικας.

Το βέβαιο είναι ότι οι συζητήσεις θα ενταθούν τις επόμενες βδομάδες, μετά την επίτευξη συμφωνίας της κυβέρνησης και της Τρόικας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Βέβαιο είναι, επίσης, ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να μεταθέσουν σε βάθος χρόνο τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα, αλλά πολύ δύσκολα θα γίνει δεκτό κάτι τέτοιο από το ΔΝΤ.

Η μόνη πιθανή λύση που διαφαίνεται είναι να μεταφερθούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τα 50 δισ. ευρώ ή ένα μέρος από αυτό το ποσό, που δανείστηκε η Ελλάδα, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες. Αυτό θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους και θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά ορισμένοι εταίροι (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία) προς το παρόν αρνούνται να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση με αναδρομική ισχύ γιατί αυτό θα ανοίξει δρόμο και για τις άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος, που είτε έκαναν είτε θα κάνουν ανακεφαλαιοποιήσεις.

Οπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, το διάστημα μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup στις 12 Νοεμβρίου θα είναι καθοριστικής σημασίας. Ο ενδιάμεσος σταθμός είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου, όπου το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας, ενώ θεωρείται βέβαιο πως εάν μέχρι τότε έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Τρόικας και της κυβέρνησης, τότε το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξει ισχυρή πολιτική στήριξη της Ελλάδας από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών και παρότρυνση στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν το συντομότερο σε μια συνολική συμφωνία.

Βρυξέλλες,  Νίκος Μπέλλος για τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αβαρία avatar
  αβαρία 10/10/2012 10:18:52

  "Οι Ευρωπαίοι αρνούνται κατηγορηματικά να «κουρέψουν» τα διμερή δάνεια για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους"
  Μπορούν όμως να ανακεφαλαιοποιήσουν τις Ελληνικές τράπεζες πχ. με 100 δις ευρώ απο τον ΕΜΣ χωρίς να τα εγγράψουν στο χρέος μας "προτείνοντας" στις Ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν Ελληνικά ομόλογα στην τιμή των αγορών, ήτοι 25-30% της αξίας τους.

 2. δημης avatar
  δημης 10/10/2012 19:08:35

  Πεδίο Βολής φτηνό ....η Ελλάδα....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.