#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/08/2012 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πεδίο μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο του προφίλΤα πρώτα δείγματα ενός σκληρού εσωκομματικού μπρα ντε φερ με διακύβευμα τη φυσιογνωμία του «νέου, ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ» εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προειδοποιούν δημοσίως ότι η πολυφωνία πρέπει να σταματήσει, ώστε να μη γυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 4%.

Η εικόνα που παρουσίασε η Κουμουνδούρου την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή τη συζήτηση περί χρεοκοπίας, αλλά και τις διαφορετικές θέσεις και απόψεις που εκδηλώθηκαν για το περιστατικό της Ύδρας, ήταν η κορυφή μόνο του παγόβουνου, όπως παραδέχονται και υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες. Επρόκειτο, μ’ άλλα λόγια, για συμπτώματα, εν όψει της διαδικασίας ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ και της μετατροπής του σε ενιαίο κόμμα, όπως εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Τα δύο μέτωπα

Ήδη, πολλά στελέχη συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΣΥΝ, εκφράζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους το φόβο για τη φυσιογνωμία του νέου κομματικού φορέα. Έτσι, σχηματικά, στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατούν δύο σχολές σκέψης:

Οι «μετριοπαθείς», που θέλουν να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας -με ό,τι συνεπάγεται αυτό ως προς τη δομή του, αλλά και την ενιαία έκφραση απόψεων- και θεωρούν ότι αν η Κουμουνδούρου μείνει στα πρότυπα λειτουργίας του παρελθόντος, με τάσεις, συνιστώσες και ομαδούλες, τότε θα υπονομευθεί η προοπτική εξουσίας.

Στον αντίποδα, στελέχη συνιστωσών, αλλά και το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, έχουν πολλές ενστάσεις για το νέο κόμμα και θέτουν ως «κόκκινη γραμμή» να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ, όπως λένε χαρακτηριστικά. Να μη βάλει, δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας, νερό στο κρασί της ιδεολογίας του κόμματος, στην προσπάθειά του να απευθυνθεί σε πολλαπλά και διαφορετικά εκλογικά και κοινωνικά ακροατήρια.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το φθινόπωρο θα διεξαχθεί η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής του σε ενιαίο κόμμα, τα εσωκομματικά μέτωπα μπαίνουν ήδη σε διάταξη μάχης, για να δώσουν τον αγώνα των απόψεών τους στις διαδικασίες της βάσης, στις ψηφοφορίες και τα πολιτικά κείμενα που θα οδηγήσουν στην πανελλαδική σύσκεψη του νέου κόμματος.

Στην Κουμουνδούρου δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος που να μην προβλέπει έντονες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, με διακύβευμα τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος. Εξ ου και όλα τα στελέχη δείχνουν… τα δόντια τους, επιβεβαιώνοντας με τη στάση τους ότι ο αγώνας που θα δοθεί στην πανελλαδική σύσκεψη θα είναι ένα σκληρό εσωκομματικό μπρα ντε φερ που εν πολλοίς θα κρίνει ακόμη και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική πολιτική σκηνή. «Ανάλογα με το κόμμα που θα φτιάξουμε, θα κριθεί αν θα διεκδικήσουμε στις επόμενες εκλογές με αξιώσεις την εξουσία ή αν θα γυρίσουμε σταδιακά στο 4%, αποδεικνύοντας ότι τελικά η άνοδός μας ήταν μια φούσκα», σημειώνει στον Τύπο της Κυριακής προβεβλημένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «αν προδώσουμε τις ελπίδες του κόσμου που μας ψήφισε, οι πολίτες θα είναι πολύ σκληροί μαζί μας».

Δεν ήταν πάντως τυχαία η στιγμή που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέλεξε να χαρακτηρίσει τη χρεοκοπία «όπλο στο χέρι των αδυνάτων», ούτε τυχαίο ήταν ότι έσπευσαν να τον υπερασπιστούν δύο στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Τάσος Κουράκης. Εξάλλου, ο κ. Κουράκης ήταν εκείνος που άνοιξε πρώτος τον ασκό του εσωκομματικού Αιόλου, ασκώντας έντονη κριτική στον Αλέξη Τσίπρα επειδή συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Σιμόν Πέρες, και… ζητώντας «πειστικές εξηγήσεις» (!) από τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, με το περιστατικό της Ύδρας, αφού ο Θοδωρής Δρίτσας ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης «ξεχνώντας» να καταδικάσει τη φοροδιαφυγή, ουδόλως τυχαία ήταν και η έκρηξη του Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να χαρακτηρίσει «απεχθές» το «δίκαιο του φοροφυγά» και έκανε λόγο για «έγκλημα». Μάλιστα, δείχνοντας τη δυσφορία του για τις δηλώσεις Δρίτσα, ο Παπαδημούλης επεσήμανε με νόημα ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι αρμόδιος για τα θέματα οικονομικής πολιτικής» και προανήγγειλε ότι «θα του πει δυο λόγια», όταν βρεθούν. Έντονη ήταν η αντίδραση ακόμη και της χαμηλού προφίλ Ρένας Δούρου. Η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ άφησε σαφέστατες αιχμές για στελέχη που έχουν πίσω τους «αγώνες πολλών χρόνων» και τα οποία θα μπορούσαν να παρεξηγηθούν «ότι ασκούν προσωπικές πολιτικές».

Σε ρόλο… διαιτητή ο Τσίπρας

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ο επικεφαλής του, Αλέξης Τσίπρας, ενώ το προγραμματικό πλαίσιο του νέου κόμματος θα γράφει στην… ούγια το όνομά του. Εξάλλου, η επιρροή του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε και την περασμένη εβδομάδα, αφού η… εσωκομματική πυρκαγιά έσβησε μετά το μπαράζ τηλεφωνημάτων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους «κορυφαίους» του κόμματός του, ζητώντας τους να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Πάντως, σύμφωνα με συνομιλητές του, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει απολύτως ότι πρέπει να τα αλλάξει όλα, προκειμένου το κόμμα του να γίνει κόμμα με προοπτική εξουσίας. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να αλλάξει και τον τρόπο λειτουργίας του κόμματός του, αλλά και της εκφοράς του πολιτικού λόγου από τα στελέχη του. Στα τηλεφωνήματά του προς τους «κορυφαίους», εξάλλου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τούς τόνιζε ότι «δεν είμαστε πια κόμμα του 4,5%» και προσέθετε ότι «κάθε διαφορετική άποψη, κάθε παραφωνία, μεγεθύνεται και αξιοποιείται από τους αντιπάλους μας για να δείξουν ότι είμαστε Βαβέλ». Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, άλλωστε, το είπε, μέσω twitter, πιο καθαρά: «Πολυφωνία τέλος, για να μη γυρίσουμε στο 4%».

(Από τον "Τύπο της Κυριακής")

ΣΧΟΛΙΑ

 1. NICK avatar
  NICK 26/08/2012 09:08:50

  Β. Λενιν : "η μικροαστικη δημοκρατία πρωτα εξοπλιζει το προλεταριατο και υστερα το αφοπλιζει"

  το ίδιο ακριβως εγινε και με τους μικροαστους του συριζα. πρώτα "καταργηση του μνημονίου" για να κερδίσουν τους ψήφους των φτωχών, μετα "επαναδιαπραγματευση του μνημονίου" , "αναζήτηση λύσης μεσα στην εε χωρις μονομερείς ενεργειες" (ζήσε μαη μου)

  αυτη τη στιγμή οι προσκυνημενοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κατασταση που βρισκόταν η ΝΔ ("άλλο μειγμα") πριν δει το φως το αληθινό με τον Παπαδήμο.

  το δε λεγόμενο Αριστερό Ρεύμα είναι το μεγαλυτερο ανεκδοτο μεσα στα ανεκδοτα . αριστερό και καλά ψευτοάλλοθι των προσκυνημενων, στημενη ξωβεργα για αυτούς που θελουν να παραμυθιαζουν τον εαυτό τους. σε λίγο ο συριζα θα χειροκροτησει την εισβολή του ΝΑΤΟ στη Συρία, και το λεγόμενο αριστερό ρευμα θα είναι ακομα ......μεσα στο ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί "αριστερή κριτική ' ( πόσο ξεφτίλα)

  ΖΗΤΩ ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΚΚΕ

  ΖΗΤΩ Η ΗΡΩΙΚΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

  ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ

 2. Ἀντρέας avatar
  Ἀντρέας 26/08/2012 10:56:11

  Εμ, αν "κρατούσαν" αυτό το "ΡΙΖ" που χει το όνομα, κυβέρνηση ούτε με κυάλι πειρατικό!
  "Ριζοσπαστική", σημαίνει άλλα πράγματα, φέρνει προς αναρχικό κομμουνισμό, δηλαδή κάτι ...εξτρίμ τρελά πράματα ;)

  • arcane avatar
   arcane @ Ἀντρέας 26/08/2012 14:18:48

   Οπως λέμε "Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις" δηλαδη...

 3. Ευάριστος avatar
  Ευάριστος 26/08/2012 11:45:39

  Θα πετάξουν το "αριστερά" και θα βάλουν την λέξη "σοσιαλιστικό". Το νέο ΠΑΣΟΚ.

 4. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 26/08/2012 11:49:34

  ....... Έντονη ήταν η αντίδραση ακόμη και της χαμηλού προφίλ Ρένας Δούρου. Η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ....!!!!!!!!!!!!
  Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς.
  Το χαμηλού προφίλ, η το σκιώδης υπουργός εξωτερικών;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Νίκος Α 26/08/2012 17:04:43

   Χα χα, η κ. Δούρου προσπαθεί να ηρεμήσει τους θερμόαιμους "επαναστάτες" !
   Φοβάμαι ότι θα βρεθεί σύντομα σε διασταυρούμενα μπουγέλα: Από τη μιά ο κ. Κασιδιάρης, από την άλλη ο αγιατολάχ Λαφσαζανί και ο "ερωτικός" ποιητής - βουλευτής...

 5. Storm avatar
  Storm 26/08/2012 12:47:22

  Ας στείλει κάποιος δύο "δεξιούς" που προέρχονται από την "αριστερά" και καθήστε να απολαύσετε το θέαμα,χα,χα..

 6. Nik avatar
  Nik 26/08/2012 12:52:21

  Επανάληψη του γνωστού ελληνικού σκηνικού. Χαρισματικός (τρομάρα του!) ηγέτης, γίνεται απαραίτητο σήμα κατατεθέν του "χώρου", αχταρμάς από κάτω. Οι κατέχοντες τους Β ρόλους θέλουν να δείξουν προφίλ, μέχρις εκεί που τους παίρνει διότι κατανοούν ότι χωρίς το "χάρισμα" του ηγέτη είναι μηδέν (δείτε θεωρία περί θυρωρών). Ο τεχνικός, ώριμος και εκτός συναγωνισμού για την ηγεσία, τρέχει ως μαραγκός καραβιού και βουλώνει τρύπες.

  Η τραγωδία είναι ότι αυτοί περνιούνται ως εκσυγχρονιστική αιχμή της κοινωνίας μας. Βοήθεια μας.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 26/08/2012 15:03:11

  ¨Οσοι ηδονίζονται με τις χωρίς αρχές σκληρές εσωκομματικές φραξιονιστικές διαμάχες, άς προσέλθουν τάχιστα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόλαυση είναι προσεχώς εγγυημένη.
  Και του λόγου μου μου αρέσει, αλλά μόνον η φραξιονιστική πάλη ....με αρχές. Δύτσκολο πράγμα να βρεθεί στην εποχή μας, παραμένω λοιπόν εκτός κομμάτων.

 8. nikolas avatar
  nikolas 26/08/2012 19:25:37

  Mην ασχολούμαστε πλέον με αυτούς. Ξεφούσκωσαν γρήγορα, απο θεωρία άλλο τίποτα αλλά στις πράξεις αλληλοακυρώνονται...

 9. alex23 avatar
  alex23 26/08/2012 19:48:50

  κανονικο σοσιαλ μιντια κομμα..
  εβαλαν φωτογραφιες μια για καθε συνιστωσα, εκανε like η καθεμια οπου της αρεσε και τωρα μαλλωνουν για το status που θα βαλουν..

  αν δεν υπηρχε ο κοινος στοχος της καταληψης της εξουσιας (που οι αριστεροι θελουν για να κανει ο καθενας το ονειρο του πραγματικοτητα και οι πασοκο-νεοφερμενοι να ξαναβαλουν το δαχτυλο στο βαζο με το μελι), θα ειχε κανει απο καιρο ο καθενας την δικια του σελιδα και ο συριζα θα γυρναγε παλι στο 3-4%..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.