#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/12/2011 17:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πατριώτες Βέλγοι αγόρασαν ομόλογα αξίας 5,7 δισ. ευρώΠριν από δύο χρόνια, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία αν και γνώριζε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αποφάσισε να δώσει επίδομα αλληλεγγύης, λέγοντας ότι είναι κόμμα που βοηθά τους φτωχούς. Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπανδρέου συζητούσε με το ΔΝΤ για την προσφυγή της χώρας σε εξωτερικό δανεισμό, κίνηση που τελικά λίγους μήνες μετά.

Ακόμη και τότε, αλλά και σήμερα, πολλοί έλεγαν ότι υπήρχαν κι άλλοι τρόποι χρηματοδότησης ώστε η χώρα να μην αναγκαστεί να μπει στο Μνημόνιο.

Η είδηση από το Βέλγιο βάζει σε σκέψεις για το τι θα μπορούσε να πετύχει η Ελλάδα.

Οι Βέλγοι λοιπόν που εδώ και τρία χρόνια δε μπορούν να σταυρώσουν κυβέρνησης και που έχουν χρέος 356 δις ευρώ έκαναν το εξής απλό. Απευθύνθηκαν στον πατριωτισμό των πολιτών της χώρας και τους ζήτησαν να αγοράσουν ομόλογα ώστε να αποκτήσει το Βέλγιο ρευστότητα 200 εκατ. ευρώ και να μην αναγκαστεί να καταφύγει σε ακριβό δανεισμό.

Η υπηρεσιακή βελγική κυβέρνηση εξέδωσε ένα ειδικό ομόλογο και απευθυνόμενη στον πατριωτισμό των Βέλγων, ζήτησε από κάθε πολίτη να δανείσει στο κράτος 520 ευρώ έκαστος. Το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν κατά 30 φορές μεγαλύτερο του στόχου, με την κυβέρνηση του Βελγίου να αντλεί συνολικά 5,7 δισ. ευρώ από αυτή την ιδιαίτερη δημοπρασία. Το επιτόκιο που προσέφερε η κυβέρνηση διαμορφώθηκε στο 4%, χαμηλότερο από αυτό που ζητούν οι αγορές (υπενθυμίζεται ότι σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε πριν 10 ημέρες η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 5,9%), αλλά υψηλότερο από την απόδοση που προσφέρουν οι τράπεζες στους καταθετικούς λογαριασμούς.

Αν λοιπόν ο κ. Παπανδρέου είχε απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και τους κέντριζε τον πατριωτισμό τους, πιστεύει κανείς ότι δε θα συγκέντρωνε εκείνη τη δύσκολη στιγμή τα χρήματα που απαιτούνταν; Πιστεύετε ότι δε θα αγόραζαν ομόλογα για να βοηθήσουν την πατρίδα;

Πιστεύετε ότι κανείς δεν το είχε προτείνει; Μάλλον δύσκολο αλλά είχε επιλεγεί η εύκολη λύση του ΔΝΤ. Και δείτε που φτάσαμε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεξιός avatar
  Δεξιός 06/12/2011 17:20:23

  Τά 'πα! Τά 'πα! Κι έφαγα τάπα!!!!!

 2. manos avatar
  manos 06/12/2011 17:22:12

  Αλλοι αγοράζουν ομόλογα επειδή η κυβέρνηση απευθύνθηκε στον πατριωτισμό τους.

  Αλλοι πληρώνουν φόρο αλληλεγγύης, χαράτσι ακινήτου, τέλη επιτηδεύματος, περαίωση, μείωση μισθού/σύνταξης, απόλυση/εφεδρεία, επειδή η κυβέρνηση τους θεωρεί εκ γενετής κλέφτες και cons (πάγκαλος).

  • Orestios avatar
   Orestios @ manos 06/12/2011 18:26:32

   Απλός ρεαλισμός.
   Πάντα οι σοσιαλιστές θεωρούσαν την μεσαία τάξη κλέφτες.

   • manos avatar
    manos @ Orestios 06/12/2011 18:42:44

    Ετούτοι εδώ όταν είδαν ότι η παράκληση στο φιλότιμο δεν πέρασε, αποφάσισαν να τα πάρουν μόνοι τους.
    Δεν αναρωτιούνται όμως γιατί ο πάντα φιλότιμος Ελληνας, τους έγραψε εκεί που δεν πιάνει μελάνι?

 3. juliet avatar
  juliet 06/12/2011 17:35:04

  Πατριώτες Ελληνες Σοσιαλιστές ξεπούλησαν τη Πατρίδα ΜΑΣ σε τιμή ευκαιρίας .Επικερδής επιχείρηση ,οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις εισφορές τους ,πληρώνουν τους εργοδότες ,πληρώνουν τα πάντα .Οι επιχειρηματίες σοσιαλιστές τρίβουν τα χέρια τους ...πουθενά αλλού δεν θ' εύρισκαν τόσο πρόθυμους και πειθήνιους εργάτες , επωνυμία...; ''μαζί τα φάγαμε '' .Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 81 ,στο εγχώριο χρηματιστήριο επέδωσε κέρδη καλά αλλά το 2009 στο διεθνές ήτανε το κάτι άλλο ......πολλά τα λεφτά συντρόφια .

  • Orestios avatar
   Orestios @ juliet 06/12/2011 18:28:23

   Οι έννοιες Πατριώτης και Σοσιαλιστής είναι ασύμβατες μεταξύ τους. Ο Σοσιαλιστής δεν μπορεί να είναι πατριώτης, όπως ο Πατριώτης δεν μπορεί να είναι σοσιαλιστής.

   • juliet avatar
    juliet @ Orestios 06/12/2011 19:25:47

    Orestio
    ''Πατριώτες'' Ελληνες Σοσια -ληστές .....καλύτερο;

 4. Κεφαλλονίτης avatar
  Κεφαλλονίτης 06/12/2011 17:52:47

  Χρήματα θα μαζευόντουσαν όχι μόνο από πατριωτισμό αλλά και από καθαρό συμφέρον. Θα κάνω όμως μια σκέψη.
  Αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί μια περίεργη κατάσταση γύρω από την Ελλάδα. Από Ανατολάς σιγοβράζουν πραγματικοί πόλεμοι, από Δυσμάς οικονομικοί πόλεμοι, είναι άραγε εύκολο για την χώρα να παίρνει όποια απόφαση πρόσκαιρα την βολεύει, ή κάποιοι γνωρίζουν (δεν γνωρίζω πως) πράγματα που σήμερα μας φαίνονται φανταστικά άρα δεν μπορεί να κάνουμε σωστή εκτίμηση της κατάστασης;
  Αν π.χ. μια ανεξάρτητη οικονομική κίνηση είχε σαν αποτέλεσμα ένα «τυχαίο» θερμό επεισόδιο, ή μια άλλου είδους προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας (πανεύκολο αν κάποιος το θελήσει πλέον), πως θα συμμαζευόντουσαν τα πράγματα; Φανταστικό φαίνεται αλλά και αυτό που συμβαίνει τώρα δεν φαίνονταν δυό χρόνια πριν τερατώδης φαντασία;

 5. SOTPAP avatar
  SOTPAP 06/12/2011 18:17:50

  Αν έκανε αυτήν την κίνηση ο Παπανδρέου θα ξεσηκώνονταν οι Τράπεζες οι οποίες θα έβλεπαν να αδειάζουν τα ταμεία τους από τους χαμηλότοκους λογαριασμούς τους για να πάνε τα χρήματα σε πιο συμφέροντες καταθέσεις.
  Τόσο πολύ και τόσο φθηνό χρήμα, θα το άφηναν οι τραπεζίτες;
  Από την άλλη όμως δεν είμαι σίγουρος και για τον πατριωτισμό του ελληνικού κεφαλαίου ( δε μιλώ για τους μικροκαταθέτες των 10 και 20 χιλιάδων).
  Θα τοποθετούσαν μέρος των χρημάτων τους στα πατριωτικά ομόλογα, ή θα τα έβγαζαν μια ώρα νωρίτερα στην Ελβετία;
  Υπάρχει πατριωτική επιχειρηματική τάξη στην Ελλάδα;
  Που την είδατε; Από την εποχή των μεγάλων εθνικών ευεργετών έχουμε να δούμε πραγματικούς ( και όχι κρατικοδίαιτους ευεργετες)

 6. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 06/12/2011 18:49:56

  Ἀληθεύει ὁτι τήν κίνηση αὐτή πατριωτισμοῦ πού ἒκαναν οἱ Βέλγοι,τήν ἒκαναν καί ἐδώ στήν κυβέρνηση Παπανδρέου μιά ὁμάδα ἐφοπλιστῶν πρίν δυό χρόνια,ἀλλά ὁ Γιωργάκης τήν ἀπέρριψε;

 7. SABI avatar
  SABI 06/12/2011 19:31:58

  Αν ο George τολμούσε να προτείνει κάτι τέτοιο, προφανώς θα το συζητούσε πριν με την Αμερικανίδα μητέρα του και τους Αμερικανοέλληνες αδελφούς του καθώς και με τους Αμερικανούς φίλους του στην πρεσβεία. Νομίζετε οτι αυτοί θα του το επέτρεπαν, τη στιγμή που η συμφωνία με το ΔΝΤ (Στρως-Καν) είχε ήδη κλείσει πριν απο τις εκλογές, όπως και η συμφωνία για τον αγωγό?

 8. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 06/12/2011 19:44:44

  Οι απλοί πολίτες θα το έκαναν.
  Οι "επώνυμοι" είτε επιχορηγούνται είτε επιδοτούνται σε τούτη τη γωνιά.
  Εξάλλου οι μισθωτοί και συνταξιούχοι διαχρονικά χαρίζουν στο κράτος με 0% επιτόκιο ....χαζοί είμαστε βρε σαν τους κουτόφραγκους εμείς;
  Έχουμε πολιτικές ....ΚΕΦΑΛΕΣ

 9. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 06/12/2011 19:46:09

  Πολύ σωστά,δέν τό εἶχα σκεφτεῖ ἒτσι.

 10. Αστερίας avatar
  Αστερίας 06/12/2011 21:51:23

  Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται και δεν πρέπει να συγχέονται η οικονομική πολιτική με την ιδεολογία και το συναίσθημα.

  Υπόθεση εργασίας: το κράτος εξέδιδε ομόλογα (π.χ. 5 δισ. ευρώ) για να καλύψει τις δανειακές τρύπες του. Τα χρήματα που θα γίνονταν ομόλογα θα ήταν ή μαύρα χωρίς πόθεν έσχες (που έμμεσα το κράτος θα βοηθούσε στο να ξεπλυθούν) ή άσπρα τα οποία θα έφευγαν από τις τράπεζες.

  Το κράτος θα μάζευε αυτά τα χρήματα και θα τα χρησιμοποιούσε για να εξοφλήσει τόκους και χρεωλύσια, ενώ παράλληλα θα δανειζόταν (από αλλού) για να παράσχει εγγυήσεις ρευστότητας στις τράπεζες που έχουν ήδη στερέψει από μετρητό. Φαύλος κύκλος, έτσι;

  Το παιχνίδι θα μπορούσε να σωθεί, αν α) το κράτος αδιαφορούσε για την προέλευση των χρημάτων, γινόμενο αντικείμενο σφοδρής κριτικής από όλη την πολιτισμένη υφήλιο (γιατί έτσι θα μάζευε και θα περνούσε από μπουγάδα όλα τα π.χ. ρωσσικά κεφάλαια που ψάχνουν διέξοδο στη νόμιμη οικονομία, ενίοτε μέσω Κύπρου), ή β) έκανε τα ομόλογα δευτερεύον νόμισμα εσωτερικής χρήσης (το οποίο θέλει σχεδιασμό, σοβαρές κυβερνήσεις και τη σύμφωνη γνώμη των λοιπών ευρωπαίων) κόβοντας χάρτινους τίτλους αφειδώς.

  Μπορείτε να διαλέξετε;

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Αστερίας 06/12/2011 23:13:35

   κατά βάση σωστή η σκέψη σας, αλλά θα μπορούσε να γίνει για συγκεκριμένο ποσό ανά ΑΦΜ, όπως το έκαναν οι Βέλγοι. Δεν ψάχνουμε για ευεργέτες- άραγε στην εποχή τους ήταν όλοι αγγελούδια;!

 11. vassilis avatar
  vassilis 07/12/2011 09:00:33

  Γιατι να το κανει αυτο αφου ηξερε οτι με μια εκτακτη εισφορα στο πολλαπλασιο θα εισπραξει και θα τα καρπωθει πολυ περισσοτερα και το σημαντικο δεν θα πανε για τη σωτηρια της χωρας!

 12. tsiroso avatar
  tsiroso 07/12/2011 09:51:58

  Νομίζω ότι το θέμα πατριωτισμός του Γιώργου έχει εξαντληθεί.Είχε συγκεκριμένο σκοπό και τον έφερε σε πέρας.Όλες οι λύσεις που έχουν προταθεί είτε από εδώ είτε από οπουδήποτε αλλού είναι πολύ καλύτερες από ό,τι έκανε ο Γιώργος.
  Απλά για να γίνουν όλα αυτά από την πρώτη στιγμή χρειάζονταν κυβέρνηση με αρχ...α και όχι αρχ...α κυβέρνηση.
  Δυστυχώς!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.