06/12/2008 04:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρουσίαση δημοσκόπησης Metron Analysis

 1. Το γενικό κλίμα

Η οικονομική κρίση και η κυριαρχία στη δημόσια συζήτηση της υπόθεσης του Βατοπεδίου (η οποία «διαδέχθηκε» την υπόθεση Siemens) διαμορφώνουν το πλαίσιο της συγκυρίας μέσα στο οποίο διεξήχθη η έρευνα πεδίου.

Το αρνητικό οικονομικό κλίμα οδηγεί σε νέα ιστορικά αρνητικά επίπεδα όλους τους γενικούς δείκτες είτε πρόκειται για δείκτες που καταγράφουν αναδρομικές αποτιμήσεις, είτε πρόκειται για δείκτες που καταγράφουν μελλοντικές προσδοκίες:

Το ποσοστό όσων αισιοδοξούν για την πορεία της χώρας, σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό και κινείται μόλις στο 14,4%.
Το ποσοστό όσων θεωρούν ότι «τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση» για πρώτη φορά ξεπερνά το 80% και ανέρχεται στο 81,6%.
Το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η οικονομία της χώρας «σε σχέση με ένα χρόνο πριν» είναι σήμερα χειρότερη, τον Ιούνιο ξεπέρασε για πρώτη φορά το 70% (70,1%) και τώρα «σκαρφάλωσε» στο 76,7% ενώ
Οι προσδοκίες για βελτίωση της Οικονομίας μέσα στον επόμενο χρόνο περιορίζονται μόλις στο 5,4%.

2. Αλλαγή πολιτικών συσχετισμών

Υπάρχει όμως και μία σημαντική διαφοροποίηση, σε αντίρροπη κατεύθυνση συγκριτικά με την περίοδο των αρχών του περασμένου καλοκαιριού.

Η διάχυτη απαισιοδοξία και η έλλειψη προσδοκιών αρχίζει να μορφοποιείται πολιτικά σε μία κατεύθυνση: την -για πρώτη φορά- μετά από μια οκταετία, ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτικής λύσης για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή, που αποτυπώνεται σε όλη την πολιτική θεματολογία της έρευνας, συμβάλλει και στην μερική ανάταξη του «δικομματισμού» αλλά και στη

βελτίωση της πολιτικής εμπιστοσύνης (αύξηση της εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο).

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η προτίμηση των μονοκομματικών κυβερνήσεων γίνεται και πάλι πλειοψηφική στο εκλογικό σώμα ως επιλογή (51,1%), με ταυτόχρονη υποχώρηση της εκδοχής των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να εκτιμήσουμε σήμερα αν η τάση αυτή (επανόδου στο σχήμα της δικομματικής εναλλαγής) είναι μονιμότερη ή συγκυριακή. Ωστόσο η πρόθεση ψήφου που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ (34,9% έναντι ποσοστού 29,4% για τη Νέα Δημοκρατία) δίνει για πρώτη φορά μία αναγωγή εκλογικού ποσοστού που κινείται πάνω από αυτό που είχε καταγράψει το ΠΑΣΟΚ το 2004, στην περιοχή του 39-40%.

Όμως είναι αναγκαίο να διατηρήσουμε τις επιφυλάξεις μας ως προς τις τάσεις αυτές για τους εξής λόγους:

Παρά τη θεαματική βελτίωση της δημοτικότητας και της εικόνας του κ. Παπανδρέου σε όλους τομείς, ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής στη δυσκολότερη ίσως στιγμή της πολιτικής του διαδρομής, συνεχίζει να προηγείται του κ. Παπανδρέου σε καταλληλότητα για την Πρωθυπουργία έστω και οριακά πλέον (33,1% έναντι ποσοστού 30,1% για τον κ. Παπανδρέου).
Στο κρίσιμο θέμα του Βατοπεδίου το οποίο μέχρι τώρα έχει αποδομήσει πλήρως το «ηθικό» πλεονέκτημα που για χρόνια διέθετε η ΝΔ και συνδέεται με το ευρύτερο θέμα της αντιμετώπισης της Διαφθοράς, δεν υπάρχει ακόμη μία τελική εξέλιξη. Το μόνο σίγουρο στην υπόθεση αυτή είναι ότι ο μεγάλος «χαμένος» μέχρι στιγμής είναι η Εκκλησία, η κοινωνική εμπιστοσύνη προς την οποία μειώνεται δραματικά (4.9 από 6.1 τον Ιούνιο 2008). Χαμένη βέβαια είναι και η ΝΔ αφού για πρώτη φορά ακόμη και στον τομέα αντιμετώπισης της Διαφθοράς το ΠΑΣΟΚ αποκτά προβάδισμα με (22,7% για το ΠΑΣΟΚ, 19,2% για τη ΝΔ).

3. Η Νέα Δημοκρατία «χάνει» στην ατζέντα διακυβέρνησης

Για πρώτη φορά μετά το 2004, ο βαθμός ικανοποίησης από την Κυβέρνηση, υπολείπεται του βαθμού ικανοποίησης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Από το 18,4% του Ιουνίου, ο Βαθμός Ικανοποίησης από την Κυβέρνηση κινείται τώρα στο 13,1%. Το ποσοστό της δυσαρέσκειας, αυξάνεται σε 67,6% από 60,2% τον Ιούνιο. Έτσι το ισοζύγιο ικανοποίησης από την Κυβέρνηση κινείται τώρα στο -54,5% από -41,8% τον Ιούνιο.

Ο Βαθμός Ικανοποίησης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση σημειώνει άνοδο, κινούμενος στο 13,9% (από 7,5% τον Ιούνιο). Το ποσοστό της δυσαρέσκειας από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ανέρχεται στο 60,4% από 71,8% τον Ιούνιο. Έτσι το ισοζύγιο ικανοποίησης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση μειώνεται και κινείται τώρα στο -46,5% από -64,3% τον Ιούνιο. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ο Βαθμός Ικανοποίησης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση σημειώνει άνοδο και από το ιστορικό χαμηλό του Ιουνίου (15,5%) βρίσκεται σήμερα στο 32,5%.

Για τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή ο βαθμός ικανοποίησης κινείται στο 19,8% (25,6% τον Ιούνιο). Το ποσοστό δυσαρέσκειας ανέρχεται στο 63,0% έναντι ποσοστού 55,8% τον Ιούνιο. Έτσι το ισοζύγιο ικανοποίησης από τον Πρωθυπουργό κινείται σήμερα στο -43,2% ενώ τον Ιούνιο ήταν -30,2%. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2007 κινείται στο 44,0% έναντι ποσοστού 56,6% τον Ιούνιο.

Ο βαθμός ικανοποίησης για τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου αν και σημειώνει άνοδο και κινείται στο 16,9% από 10,7% τον Ιούνιο, συνεχίζει να υπολείπεται του βαθμού ικανοποίησης από τον Πρωθυπουργό. Το ποσοστό δυσαρέσκειας ανέρχεται στο 57,9% έναντι ποσοστού 68,7% τον Ιούνιο. Έτσι το ισοζύγιο ικανοποίησης από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κινείται σήμερα στο -41,0% ενώ τον Ιούνιο ήταν -58,0%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ο Βαθμός Ικανοποίησης από τον κ. Παπανδρέου ανέρχεται στο 39,4% έναντι ποσοστού 22,4% τον Ιούνιο.

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ αποκτά προβάδισμα στην ατζέντα διακυβέρνησης σε όλα τα υπό διερεύνηση θέματα.

Η σημαντικότερη μεταβολή αφορά στο κρισιμότερο θέμα της περιόδου, στην Οικονομία, στο οποίο το ΠΑΣΟΚ αποκτά το προβάδισμα με ποσοστό 28,6% έναντι ποσοστού 23,8% για τη ΝΔ. Έτσι, η διαφορά που τον Ιούνιο ήταν 7,3% υπέρ της ΝΔ, σήμερα μεταβάλλεται σε 4,8% υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο και παρά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ, σε 9 από τις 17 θεματικές της διακυβέρνησης που ερευνώνται, προηγείται έστω και με μειωμένα ποσοστά η απάντηση ότι κανένα κόμμα δεν θεωρείται κατάλληλο για να τις διαχειριστεί.

Οι σημαντικότεροι τομείς στους οποίους κανένα κόμμα δεν θεωρείται κατάλληλο να διαχειριστεί είναι οι εξής:

Στο πρόβλημα των Ναρκωτικών (39,6% κανένα, 19,3% ΝΔ, 22,5% ΠΑΣΟΚ)
Στον τομέα της αντιμετώπισης της Διαφθοράς (38,7% κανένα, 19,2% ΝΔ, 22,7% ΠΑΣΟΚ). Ειδικά στο θέμα της Διαφθοράς, η ΝΔ σημειώνει από τις αρχές του 2004 όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι σήμερα, απώλειες 18 ποσοστιαίων μονάδων.
Στην αντιμετώπιση της Ακρίβειας (35,0% κανένα, 20,1% ΝΔ, 27,0% ΠΑΣΟΚ).

Στη διλληματική ερώτηση που συμπυκνώνει την εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση και αξιολογεί συνολικά την ικανότητα διαχείρισης των επιμέρους θεμάτων, δηλαδή στο ερώτημα «Ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για το μέλλον το δικό σας και της οικογένειας σας; Μια Κυβέρνηση ΝΔ με τον κ. Καραμανλή ή μια Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον κ. Παπανδρέου;», η εμπιστοσύνη σε Κυβέρνηση ΝΔ με τον κ. Καραμανλή βρίσκεται στο 30,0% από το 34,9% του Ιουνίου και είναι το χαμηλότερο σημείο της διακυβέρνησης της ΝΔ.

Η εμπιστοσύνη σε Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον κ. Παπανδρέου, αυξάνεται σημαντικά και κινείται στο 33,4% από το 24,4% του Ιουνίου. Η επίδοση αυτή φέρνει για πρώτη φορά μετά το 2004 το προβάδισμα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

4. Το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται στο χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου

Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται σημαντικό προβάδισμα για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από το 27,0% του περασμένου Ιουνίου, συγκεντρώνει τώρα ποσοστό 34,9%.

Ακολουθεί η ΝΔ με πρόθεση ψήφου 29,4% από 30,5% τον Ιούνιο.

Η διαφορά μεταξύ τους διαμορφώνεται σήμερα στις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ από 3,5 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ της ΝΔ τον Ιούνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί από το 12,6% του Ιουνίου στο 8,5%.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,9% από 7,7% τον Ιούνιο, ο ΛΑΟΣ με 4,9% (από 4,7%) και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,5% (από 1,7%).

Οι σημαντικότερες μεταβολές στην πρόθεση ψήφου, σημειώνονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου στον οποίο τοποθετείται περίπου το 45,0% του εκλογικού σώματος.

Στο χώρο του Κέντρου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει πρόθεση ψήφου 67,5% έναντι ποσοστού 55,2% τον Ιούνιο. Ειδικότερα, στη θέση 6 της δεκαβάθμιας κλίμακας, το ΠΑΣΟΚ αποκτά προβάδισμα με 45,8% έναντι ποσοστού 31,4% για τη ΝΔ, ενώ τον Ιούνιο η ΝΔ είχε το προβάδισμα με 43,9% έναντι ποσοστού 28,1% για το ΠΑΣΟΚ.
Στο χώρο της Κεντροαριστεράς συγκεντρώνει πρόθεση ψήφου 60,1% έναντι ποσοστού 43,7% τον Ιούνιο. Ειδικά σε αυτό το χώρο, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ συντελείται σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος τον Ιούνιο διέθετε πρόθεση ψήφου 30,4% και τώρα 19,3%.

Με βάση τις συσπειρώσεις και τις μετακινήσεις, η εντυπωσιακή ανατροπή που σημειώνεται στην πρόθεση ψήφου οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι η σημαντική άνοδος της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ (από 73,6% τον Ιούνιο σε 87,4% τώρα).
Ο δεύτερος είναι η αύξηση των εισροών κυρίως από τη ΝΔ (η οποία τώρα ανέρχεται σε 7,6% από 3,7%).

Η εντυπωσιακότερη μεταβολή από ποσοτικής απόψεως, συντελείται στην παράσταση νίκης για τις επόμενες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποκτήσει προβάδισμα με 47,2% έναντι ποσοστού 31,4% για τη ΝΔ, ενώ τον Ιούνιο το προβάδισμα το είχε η ΝΔ με 60,4% έναντι ποσοστού μόλις 18,4% για το ΠΑΣΟΚ.

5. Συμπεράσματα

Ποτέ άλλοτε στη μεταπολιτευτική περίοδο (και τουλάχιστον για όσο καιρό υπάρχουν συστηματικές καταγραφές της εκλογικής συμπεριφοράς) δεν έχουν παρατηρηθεί τόσο θεαματικές αλλαγές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η μόνιμη εγκατάσταση στη δημόσια συζήτηση σκανδάλων υπαρκτών ή μη, πρώτα οδήγησαν το εκλογικό σώμα στην αποστασιοποίηση και συνέχεια στην αναζήτηση άλλων εναλλακτικών μοντέλων διακυβέρνησης που στην πορεία φάνηκε ότι δεν είχαν πραγματικό πολιτικό αντίκρισμα στην πολιτική σκηνή.

Έτσι σήμερα κάτω και από το βάρος και την ανασφάλεια που δημιουργεί η Οικονομική κρίση, οι πολίτες πριμοδοτούν έστω και συγκυριακά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο φαίνεται να αποκτά την πρωτοκαθεδρία στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος. Όσο πιο σοβαρά λάβει υπόψη του το ΠΑΣΟΚ αυτή την εξέλιξη, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες θα έχει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και να διατηρήσει το προβάδισμα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 06/12/2008 10:00:28

  Ένα ακόμα παλιό και χιλιοπαιγμένο DVD σε καινούργια?? εκδοχή ??και συσκευασία?

 2. Αλέξανδρος Καραδήμος avatar
  Αλέξανδρος Καραδήμος 08/12/2008 11:18:22

  Ο "καταληλότερος" ήταν πάντα ξεβράκωτος απλά μόλις έφυγε το κουρέλι φάνηκε η γύμνια του.

 3. KOSTAS avatar
  KOSTAS 22/12/2008 16:16:54

  OΠΟΙΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΝΟΥΝ.....ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΠΡΩΤΗ?!!! ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ? ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΟΛΑ ΤΟΣΟ ΞΑΦΝΙΚΑ?ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ..

 4. despina avatar
  despina 16/02/2009 20:50:58

  ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΘΝΟΣ ΑΝΑΔΕΛΦΟ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΟΥΤΕ ΤΑ ΚΑΚΑ ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΑ. ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ. ΓΙΑΥΤΟ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΧΩ Χ....Α. ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΑΝΑΠΤΥΚΤΟΥΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.