Παρελθόν τα μνημόνια;
12/10/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρελθόν τα μνημόνια;

Ο Αντ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να στείλει επιστολή στο ΔΝΤ με την οποία θα ενημερώνει ότι η Αθήνα παραιτείται από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16, θέλοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα ασφάλειας και σιγουριάς, αλλά και οικονομικής ανεξαρτησίας.

Το σήμα είναι θετικό από τις ΗΠΑ για την κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχει πληροφορηθεί ότι το ΔΝΤ δέχεται κατ’ αρχάς την ελληνική θέση για έξοδο από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικα.

Η κυριακάτικη συνάντηση στην Ουάσινγκτον της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και της ελληνικής τριμερούς, δηλ. του Γκίκα Χαρδούβελη, του Γιάννη Στουρνάρα και του Σταύρου Παπασταύρου, θα δείξει το δρόμο για την επόμενη μέρα, την οποία ο Αντ. Σαμαράς θέλει χωρίς μνημόνιο.

Η Αθήνα είναι ενήμερη ότι ΕΕ και ΔΝΤ συμφωνούν σε ένα μεταβατικό «όχημα εξόδου» -ή «προληπτικής στήριξης, κατά την Λαγκάρντ- με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η προληπτική στήριξη δεν σημαίνει κατά το Μαξίμου νέο μνημόνιο και νέο πρόγραμμα, όπως επέμεινε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή την Παρασκευή το βράδυ και ετοιμάζεται να κάνει μια κίνηση ματ στην σκακιέρα, ζητώντας τη διακοπή του προγράμματος του ΔΝΤ. Αυτό που θα υπάρξει είναι μια «υβριδική» προληπτική γραμμή πίστωσης με τη συνδρομή της Ε.Ε. που θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλίδα έναντι των αγορών.

Ο Αντ. Σαμαράς έχει αποφασίσει να στείλει επιστολή στο ΔΝΤ με την οποία θα ενημερώνει ότι η Αθήνα παραιτείται από τις εκκρεμείς δόσεις του 2015-16, θέλοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα ασφάλειας και σιγουριάς, αλλά και οικονομικής ανεξαρτησίας. Το ερώτημα είναι πως θα μας υποδεχθούν οι αγορές και με τι επιτόκια.

Πάντως η κυβέρνηση ετοιμάζεται επίσης να επιστρέψει και κεφάλαια, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ που θα παραμείνουν στο ΤΧΣ, ώστε να περιοριστεί το δημόσιο χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 12/10/2014 10:27:47

  Είσαι σίγουρος Πρόεδρε γιατί οι μη βολεμένοι πλέον γίνονται....σιγά- σιγά περισσότεροι από τούς βολεμένους και τα σύστημα αρχίζει δυστυχώς να τρίζει άσχημα γιατί ποιος πλέον θα το χρηματοδοτεί????

 2. Newcomer avatar
  Newcomer 12/10/2014 10:53:36

  Να υπογράψει και η αξιωματική αντιπολίτευση το τέλος των μνημονίων, να δούμε εάν πραγματικά το επιθυμεί....!!

  • Ποταμίσιος Χάνος avatar
   Ποταμίσιος Χάνος @ Newcomer 12/10/2014 15:15:59

   Χαχαχαχαχα! Πολύ καλό! Aς τους κάνει κάποιος μιάν αναπάντητη να δούμε.... Ενδιαφέρονται;

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Newcomer 12/10/2014 15:32:07

   Θα μπορούσε άνετα να καλέσει τους υπόλοιπους αρχηγούς να προσυπογράψουν μια τέτοια επιστολή! Θα τους διέλυε! Θα έδειχνε πόσο γελοίοι και γυμνοί είναι! Να καλούσε ας πούμε, εκτός βέβαια από τον Τσίπρα, και τον Καμμένο! Και να του έλεγε ο Καμμένος ένα μεγαλοπρεπές "όχι". Α, ρε Σαμαρά, έχεις πετύχει ένα σωρό πράγματα, είμαστε ένα βήμα από το τέλος των Μνημονίων και ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου πεις, εδώ οι Άγγλοι καταψήφισαν τον Τσώρτσιλ. Αλλά αν προσπαθούσες να κάνεις και λίγη πολιτική με όσα έχεις πετύχει, τότε η δημοσκοπική σου απόδοση σήμερα θα ήταν διαφορετική...

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Διογένης 12/10/2014 18:28:39

    “You have enemies? Good. That means you've stood up for something, sometime in your life.” ~Sir Winston Churchill (GoodReads) "Έχεις εχθρούς; Καλώς. Αυτό σημαίνει ότι έχεις με σθένος υποστηρίξει κάτι, κάποια στιγμή στη ζωή σου."

   • Naruto avatar
    Naruto @ Διογένης 12/10/2014 19:11:18

    Και μόνο να ενημέρωνε τον ελληνικό λαό για τα σχέδιά του αρκούσε . Και αν δεν ήθελε να τα φανερώσει ο ίδιος για λόγους ευελιξίας ας ανέθετε σε ένα έγκριτο δημοσιογράφο να το κάνει . Οι πολίτες δεν έχουν ιδέα τι θέλει να κάνει ο Σαμαράς και αυτό ειναι κακό απο πολλές απόψεις .

 3. GregA avatar
  GregA 12/10/2014 11:00:24

  Σημειολογικά μεν είναι σημαντική κίνηση. Ουσιαστικά όμως τι μπορεί να σημαίνει αυτή η εξέλιξη; Ουσιαστικά πέραν της δυνατότητας της προεκλογικής αναφοράς της "εξόδου από τα μνημόνια", δεν εξασφαλίζει ούτε βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, ούτε κυρίως την ανάπτυξη που είναι ό,τι το πιο σημαντικό και αναγκαίο για την Ελλάδα σήμερα. Τα μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης είναι το καλύτερο φάρμακο για την Ελληνική οικονομία και κοινωνία. Μια κατα μέτωπον επίθεση κατά της ύφεσης και της ανεργίας, με φορολογικά κίνητρα και μέτρα προσέλκυσης κεφαλαίων Ελλήνων πολιτών από το εξωτερικό παράλληλα με την διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερα τόσο για τις ψήφους, όσο και για την ουσία και θα έβαζε σε δύσκολη θέση των τσίριζα. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει από τους Κινέζους και τους Αμερικανούς, αλλά από τους Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και με τη τόνωση της ζήτησης. Εξάλλου η έξοδος από το μνημόνιο, δεν συνεπάγεται και την άρση των αδικιών που προέκυψαν από την εφαρμογή του, οπότε δεν θα αλλάξει τη καθημερινότητα του πολίτη. Μόνον η ανάπτυξη μπορεί να δώσει μια άλλη πνοή και ελπίδα στη κοινωνία

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ GregA 12/10/2014 15:34:58

   Εδώ όμως η κότα κάνει το αυγό. Ανάπτυξη ποτέ δεν θα έρθει χωρίς να τελειώσουν τα Μνημόνια. Όσο έχεις την τρόικα να "αναρωτιέται" για νέα μέτρα, τις δόσεις που "εκκρεμούν" για να δούμε εάν θα τη βγάλουμε τους επόμενους μήνες ή όχι, τα "δημοσιονομικά", τα "χρηματοδοτικά" και τα διανοητικά κενά και τους λοιπούς απίστευτης μπουρδουλογίας νεολογισμούς που έχουν αναπτυχθεί τον καιρό της κρίσης, τόσο δεν θα έρχεται η ανάπτυξη, τόσο θα μπλοκάρεται η οικονομία, τόσο θα καταρρακώνεται η ψυχολογία.

   • GregA avatar
    GregA @ Διογένης 12/10/2014 20:08:13

    Ωραία λοιπόν. Έστω ότι τελειώνουν τα μνημόνια και βγαίνουμε στις αγορές και σε κάποια αρνητική συγκυρία τα spreads απογειώνονται, τι κάνουμε; Ξαναβάζουμε κάτω το κεφάλι και δεχόμαστε τα όποια νέα μνημόνια και τα όποια μέτρα; Είτε φορολογικά, έιτε αντιαναπτυξιακά είτε όποιας άλλης λογικής ή παράλογης έμπνευσης. Και τότε η δικαιολογία για την επιβολή τους θα είναι ότι χρειαζόμαστε τα κεφάλαια, όπως έγινε με τις όποιες σχετικές ενέργειες και αποφάσεις του πολιτικού "γίγαντα" που φέρει το όνομα βενιζέλος. Αλλά με την ανάπτυξη σαν μοναδικό στόχο, θα εξασφαλισθεί αν μη τι άλλο η βελτίωση του επιπέδου ζωής και η αναζωπύρωση της αγοράς θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα, ώστε να εξασφαλισθεί τουλάχιστον η αυτάρκεια. Η ανάπτυξη λοιπόν είναι ο απόλυτος εθνικός στόχος, όλα τα λοιπά είναι απλά κενόν γράμμα.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ GregA 12/10/2014 20:28:40

     Τέτοια "αρνητική συγκυρία" είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολο να υπάρξει μόνο για την Ελλάδα. Θα ήταν κάποιος πόλεμος ή κάτι τέτοιο. Εάν υποθέσουμε ότι ο Σαμαράς βγάζει την Ελλάδα από τα Μνημόνια και έρχεται ο Τσίπρας και σε επτά μήνες (λέμε τώρα ένα χρονικό διάστημα στην τύχη...) μας ξαναβάζει σε Μνημόνια, αυτό στην ουσία δεν θα είναι "αρνητική συγκυρία", αλλά συνειδητή επιλογή της χώρας, δια της εκλεγείσας κυβέρνησής της. Αν η Ελλάδα βγει και μείνει στις αγορές, η διαπραγματευτική της δύναμη θα ξανααυξηθεί. Οι "σχετικές ενέργειες" έγιναν κυρίως από τον ΓΑΠ και τον Παπακωνσταντίνου. Ο Βενιζέλος το μόνο που έφερε ήταν το χαράτσι. Μέχρι και το PSI το βρήκε. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς έξοδο από τα Μνημόνια. Κατά τη γνώμη δεν μπορεί και ελπίζω να μην αποδειχθεί αυτό από την πραγματικότητα (ενδεχόμενης μη εξόδου). Κατά τα άλλα, για την ανάπτυξη ασφαλώς και συμφωνούμε, όμως το ερώτημα είναι ποια ανάπτυξη. Στην χρονική περίοδο πριν και αμέσως μετά την εισαγωγή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές είχαμε μια τεράστια δημιουργία παγίου κεφαλαίου, που αυτό αποτελεί ΑΕΠ. Αυτό ήταν "ανάπτυξη". Αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν, διότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του στοκ κατοικιών είναι μέχρι και σήμερα ακόμη απούλητο. Στην ουσία αυτά είναι τα αναπτυξιακά μας προβλήματα, αλλά για αυτά δεν συζητάμε και πολύ. Το αναπτυξιακό πρόβλημα είναι πρόβλημα ηθικών, πρωτίστως, δομών. Αν ένας νέος δεν έχει προοπτικές εδώ, είναι διότι τα μεγάλα έργα π.χ. πληροφορικής στην Ελλάδα θα τα πάρουν χωρίς αξιοκρατικές μεθόδους. Επειδή δεν θα υπάρχει αξιοκρατία, ο επικεφαλής του αναδόχου δεν θα προσλάβει (φυσικά) τους καλύτερους, αλλά όποιους του υποδείξει ο Υπουργός. Μετά οι "καλύτεροι" θα είναι εχθροί, διότι ο ανάδοχος (που με τις αναθέσεις θα έχει γιγαντωθεί) θα έχει μαζέψει τη σάρα και τη μάρα στο προσωπικό του, οπότε οι "καλύτεροι", που δεν θα είναι στο προσωπικό του, θα πρέπει να μην εμφανιστούν ποτέ στην επιφάνεια. Έτσι, οι "καλύτεροι" είτε θα φυτοζωούν, είτε θα δημοσιοϋπαλληλοποιηθούν σε κάποια φάση της ζωής τους, είτε θα ξενιτευτούν. Πάντως δεν θα κάνουν "ανάπτυξη". Αυτές οι ηθικές δομές δεν θα αλλάξουν. Η διαχείριση της κρίσης δια των Μνημονίων προστάτεψε αποτελεσματικά το πολιτικό σύστημα και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Μια κήρυξη χρεωκοπίας θα τα έλυνε ίσως όλα αυτά, αλλά η χρεωκοπία δεν ήρθε. Τώρα ανατριχιάζουμε στην ιδέα ότι μπορεί να ερθει ο Αλέξης, αλλά ο Αλέξης και η πραγματική κατάρρευση που θα φέρει θα είναι, δυνητικά, ο καταλύτης που μπορεί να αλλάξει τις αναξιοκρατικές δομές μας. Το θέλουμε αυτό; Μακάρι να μπορούσαμε να αλλάξουμε αλλιώς, όμως εγώ προσωπικά δεν βλέπω φως. Βλέπω τις αναξιοκρατικές δομές να έχουν επιβιώσει. Όχι πλήρως, αλλά στον κορμό τους έχουν επιβιώσει. Το ερώτημα είναι, τι κάνουμε όσοι ενοχλούμασατε και παρεμποδιζόμαστε από αυτές για την δική μας ανάπτυξη, που θα είναι και η ανάπτυξη της χώρας. Keep walking θα μου πείτε. Ναι, αλλά ανάπτυξη με το keep walking θα αργήσει ακόμη να έρθει...

     • panas avatar
      panas @ Διογένης 12/10/2014 20:51:11

      Πολύ καλή ανάλυση. Δεν έχουμε ασχοληθεί ακόμη διεξοδικά με τα αποτελέσματα της αναξιοκρατίας και του κομματικού παρεμβατισμού και στον ιδιωτικό τομέα και στην παράλυση που προκαλεί σε νέους που θέλουν να παλέψουν για το καλύτερο. Εγώ ζω με το όνειρο να γίνει κάποια μέρα διαδήλωση στο σύνταγμα με βασικό αίτημα την αξιοκρατία και την κατάργηση του πελατειακού κράτους. ΥΓ. Ο υπεροπτικός και εμπαθής σας τρόπος πιο κάτω σας αδικεί...

     • George N avatar
      George N @ Διογένης 13/10/2014 15:14:35

      H πιο πειστική ανάλυση για το "αναπτυξιακό πρόβλημα" της Ελλάδας.

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 12/10/2014 12:09:32

  Υποθέτω ότι φρονίμως ποιών έχει εξασφαλίσει παρασκησιακά back up από την Ευρωπαική Επιτροπή και την ΕΚΤ. Δηλαδή την πολυσυζητημένη προληπτική γραμμή στήριξης. Γιατί άν όχι, τότε χαιρέτα μου τον πλάτανο... Θετικές ενδείξεις ότι το deal έγινε υπάρχουν: Ο Γιουνκέρ ήταν εδώ, με τη Μέρκελ τα μιλήσανε, ο "σούπερ Μάριο" το είπε έμμεσα, η κυρα-Χριστίνα το συνέστησε απαλά... Αλλά ποτέ δεν ξέρεις: έξυπνοι και εύστροφοι πολιτικοί όπως ο κ. Σαμαράς είναι ικανοί και για το καλύτερο και για το χειρότερο.

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 12/10/2014 12:15:29

  Για την γραμμή προληπτικής στηριξης δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο. Υπάρχει το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας που δεσμεύει όλη την Ευρωζώνη και όλη την ΕΕ (πλην ΗΒ και Τσεχίας). Και εκτός των γενικών όρων, περιλαμβάνει και εξειδικευμένους στόχους για κάθε χώρα (νάτο το μνημόνιο του αύριο, το έχουμε ήδη υπογράψει). Άν βέβαια Ιταλία και Γαλλία το απαρνηθούν, τότε το Σύμφωνο θα ακυρωθεί αυτομάτως και θα πάμε για άλλες ρυθμίσεις. Αλλά αυτό είναι "άν", όχι σημερινό δεδομένο. Επομένως, κακως γίνεται συζήτηση για νέο Μνημόνιο ή όχι: Υπάρχει και ισχύει για την ΕΕ όλη.

  • MCA avatar
   MCA @ Uncle Stgm 12/10/2014 15:59:40

   Το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι τόσο πιεστικό και σφιχτό όσο το μνημόνιο με την σημερινή του μορφή; Θα υπάρχει η τωρινή πίεση;

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ MCA 12/10/2014 16:16:08

    Π.χ. Αποκλείει τη δημιουργία νέων κυκλικά προσαρμοσμένων ελλειμμάτων (δηλαδή αφαιρώντας από τους προυπολογισμούς τις έκτακτες ή εφάπαξ δαπάνες και έσοδα που εξαρτώνται άμεσα από τις βραχυπροθεσμες διακυμάνσεις του οικονομικού κυκλου). Τα νούμερά μου λένε, ότι άν δεν διαλυθεί αυτό το πολυδάπανο "βαθύ" και "σκληρό" κρατος των πελατών, και ΚΥΡΙΩΣ άν δεν βάλουν ρυθμιστικό χέρι στην ασυδοσία της τραπεζικής καταβόθρας, οι ισοσκελισμένοι κυκλικά προσαρμοσμένοι προυπολογισμοί είναι παντελώς ανέφικτοι. Άρα, στα θεμελιώδη είμαστε εκεί απ' όπου ξεκινήσαμε το 2009. Και σε μερικά πιό πίσω: π.χ. αποθηριωμένο συντεχνιακό και ταξικό μίσος των βολεμένων πελατών, από αργόμισθους δικαστικούς, φακελλάκηδες γιατρούς, λαδιάρηδες υψηλούς ένστολους, μέχρι τους γύπες του τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ Uncle Stgm 12/10/2014 16:24:12

     Ε, άμα το λένε "τα νούμερά σου", τότε εμείς οι υπόλοιποι να πάμε πάσο. Από τα "νούμερα" του καθενός φαίνεται πόσο "νούμερο" είναι ο καθένας. Είπαμε, το δίλημμα "ανόητος ή παπαγαλάκι" επιλύεται τελικά εύκολα.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ MCA 12/10/2014 16:29:41

    Τρίχες κατσαρές. Στην ουσία είναι πολιτική δέσμευση το δημοσιονομικό σύμφωνο. Ας μας πει κάποιος που επισείει το "φόβητρο" του Δημοσιονομικού Συμφώνου, τι συμβεί εάν τυχόν και κάτι δεν πάει καλά και έχουμε λίγο παραπάνω έλλειμμα από αυτό που προβλέπει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο... Όπως πολύ καλά ξέρουμε, η Συνθήκη του Μάαστριχτ προέβλεπε 3% έλλειμμα και 60% χρέος. Οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, όμως, παραβίαζαν συστηματικά αυτά τα κριτήρια (μεταξύ αυτών, ναι, και η Γερμανία και η Γαλλία, που μάλιστα καταδικάστηκαν και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αυτό το θέμα). Συνέβη ποτέ τιποτε σε κανέναν; Τίποτε. Ούτε η Γερμανία και η Γαλλία, που επαναλαμβάνω, καταδικάσατηκαν από το ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αυτό το θέμα, υπέστησαν οποτεδήποτε οποιαδήποτε κύρωση. Από τη στιγμή που θα βγούμε από τα Μνημόνια, όλα αυτά τελειώνουν. Ξεχάστε τις "βιωσιμότητες", ξεχάστε τα "κενά", δημοσιονομικά, χρηματοδοτικά, διανοητικά και άλλα, ξεχάστε τα όλα. Τελειώνει το Μνημόνιο, τελειώνει και η κρίση. Διότι, όσο και εάν δεν αρέσει αυτό στα παπαγαλάκια της κρίσης, το Μνημόνιο δεν έφερε απλώς την κρίση, το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΗΤΑΝ Η ΚΡΙΣΗ.

    • Ρεαλιστης avatar
     Ρεαλιστης @ Διογένης 12/10/2014 21:14:57

     Σωστα!!!!!!

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/10/2014 14:33:52

  H κίνηση είναι παρακινδυνευμένη και έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα.Να είμαστε ειλικρινείς.Θέλει να πάει στην προεδρική εκλογή χωρίς τρόικα και μνημόνιο.Άσφαλώς με τα πρωτογενή πλεονάσματα που υπάρχουν δεν υπάρχει ζήτημα άμεσου δανεισμού τους πρώτους μήνες του 2015.Μετά βέβαια πρέπει να βγει στις αγορές. Τώρα εάν εκλεγεί πρόεδρος μπορεί βάσιμα να πιθανολογεί ότι τα σπρεντ θα πέσουν και θα δανεισθεί. Εάν δεν εκλεγεί και γίνουν εκλογές η ευθύνη πάει σε αυτόν που τις προκάλεσε και σε αυτόν που θα τις κερδίσει να πείσει τις αγορές να τον δανείσουν με άμεσες φιλοεπιχειρηματικές δηλώσεις και ενέργειες. Και ο νοών νοείτω.Οι αγορές δεν διαπραγματεύονται. Παρ όσα λέει η αριστερά θα προτιμούσε να παραλάβει μια χώρα σε μνημόνιο.Διότι το μνημόνιο είναι πολιτική σχέση.Και η αριστερά θέλει παντού πολιτικές σχέσεις,έστω και δυσμενείς για να τις διαπραγματευθεί. Με τις αγορές δεν έχεις πολιτική σχέση αλλά οικονομική.Δεν υπάρχει περιθώριο συζητήσεων.Ολαντρέου ή μπουμ.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ ψυχραιμια 12/10/2014 15:48:00

   Ευφυής τοποθέτηση. Από αυτήν συνάγεται ότι πρέπει να πάει έτσι όπως τα λέτε στις εκλογές για να εκβιάσει το λαό να τον ψηφίσει. Αν και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το σπρεντ θα πέσει πολύ γρήγορα. Αυτή τη στιγμή ο Σαμαράς δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει με τα Μνημόνια. Είναι θέμα πολιτικής ζωής ή θανάτου για αυτόν να τα τελειώσει τώρα. Σωστά λέτε, τον Τσίπρα τον εξυπηρετούν τα Μνημόνια. Αν θέλουμε λοιπόν τον Σαμαρά στην εξουσία, τότε είναι μονόδρομος να τον στηρίξουμε να βγει από τα Μνημόνια. Αν δεν τον θέλουμε, αλλάζει...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Διογένης 12/10/2014 16:08:09

    Ο λαός (ο πραγματικός, όχι οι εναπομείναντες πελάτες - σύν αυτό που εσείς οι αστοί αποκαλείτε "μεσαία τάξη") δεν εκβιάζεται πια, αγαπητέ Διογένη. Το υπάρχεον κομματικό σύστημα έχει απαξιωθεί. Ολόκληρο. Κανένα ζόμπι ή βρυκόλακας δεν ξανάγινε ποτέ κανονικός ζωντανός. Τώρα είναι αργά, είναι η ώρα του Βάν Χέλσινγκ και του "ασημένιου παλουκιού".

 7. Διογένης avatar
  Διογένης 12/10/2014 15:43:34

  Πρόεδρε προχώρα και μην κοιτάς πίσω. Το Μνημόνιο ήταν ό,τι χειρότερο βίωσε η χώρα μετά τη γερμανική κατοχή. Ίσως χειρότερο και από τη γερμανική κατοχή, αν και τότε είχαμε θανάτους, που τώρα δεν έχουμε ή πάντως δεν έχουμε σε τέτοια κλίμακα (ίσως μόνον όσους αυτοκτόνησαν λόγω κρίσης). Χειρότερο, με την έννοια ότι από το Μάιο του 2010 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν για πρώτη φορά φάνηκε ότι το Μνημόνιο μπορεί να εκτελεστεί και ότι "τα νούμερα βγαίνουν", δεν υπήρχε η παραμικρή ελπίδα στην Ελλάδα. Τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά όλα. Όλα. Μην κοιτάς πίσω σου λοιπόν. Αυτή την κίνηση κάνε την σωστά, πάρε τα μέτρα σου, αλλά κάνε την όσο πιο εντυπωσιακά μπορείς. Να την καταλάβει ο κόσμος. Ο Έλληνας, ξέρεις, είναι ανόητος. Βλέπω εδώ ένα σωρό κόσμο στο Ίντερνετ να κάθεται και να τσαμπουνάει αρλούμπες του τύπου "μα θα είναι υψηλότερα τα επιτόκια στις αγορές", λες και αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας και όχι η άθλια πολιτική των Μνημονίων! Τελικά ο Έλληνας δεν ξέρει τι θέλει. Δεν θέλει Μνημόνια, αλλά θέλει τη "στήριξη" (δηλ.: τα λεφτά) της Ευρώπης. Δεν θέλει τον Σαμαρά, αλλά θέλει σταθερότητα. Δεν θέλει να δουλέψει παραπάνω αλλά θέλει "ανάπτυξη". Μα πώς θα έρθει η ανάπτυξη αν δεν δουλέψουμε παραπάνω; Δεν θέλει τον ΓΑΠ αλλά θέλει την πολιτική του, κατά πώς φαίνεται. Εξ ου και η λαϊκή στήριξη προς τον ΓΑΠ τον πρώτο καιρό μετά τα Μνημόνια και μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Μην κοιτάς πίσω σου, φύγε από τα Μνημόνια, διότι το ξέρεις ότι αυτό είναι το καλό της χώρας, αλλά κοίτα, σε παρακαλώ πολύ, κοίτα να ρίξεις και ένα καλό δούλεμα σε αυτό τον άθλιο λαό που ποτέ δεν θα αναγνωρίσει όσα έκανες για αυτόν. Να μου το θυμηθείς, δεν θα σε ψηφίσουν για την έξοδο από τα Μνημόνια, θα σε ψηφίσουν για το δούλεμα που θα τους ρίξεις. Δεν ξέρω να σου πω εγώ πώς να τους δουλέψεις, αλλά θα βρεις έναν τρόπο, ψάχνε απλώς από τώρα μέχρι την Προεδρική εκλογή να βρεις πώς θα δουλέψεις αυτούς τους άφρονες που δεν ξέρουν τι θέλουν. Διότι για το καλό που (θα) τους κάνεις, μην περιμένεις να σε ψηφίσουν. Θα σε ψηφίσουν για το δούλεμα που θα τους ρίξεις. Κανονικό όμως, να το πιστέψουν. Μην τους υποτιμήσεις, είναι έξυπνοι. Αλλά το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται...

  • MCA avatar
   MCA @ Διογένης 12/10/2014 15:52:43

   Δεν θεωρείται σημαντικό το ύψος των επιτοκίων σε περίπτωση δανεισμού από τις αγορές; Δεν θα βάζατε ένα όριο;

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ MCA 12/10/2014 16:09:25

    Ειλικρινά βαριέμαι την απάντηση. Πάρτε μόνος να υπολογίσετε τη διαφορά επιτοκίου. Το ΔΝΤ μας δανείζει με 4,5%. Έστω ότι εμείς πάμε για δεκαετή ομόλογα με το σημερινό 6,5%. Μιλούμε για μάξιμουμ ανάγκες 31 δις το 2015, αν υποθέσουμε ότι δεν χρησιμοποιούμε τα χρήματα του ΤΧΣ, ότι δεν παίρνουμε την τελεταία δόση από την Ευρώπη (υψους 7 δις) και γενικώς ότι μόνον από τις αγορές δανειζόμαστε. Η διαφορά τόκου για ένα έτος θα είναι 620 εκ. ευρώ. Μόνον από την πολιτική ώθηση που θα δοθεί στην ανάπτυξη, τα χρήματα αυτά τα υπερκαλύπτουμε στο πολλαπλάσιο. Πόσο μάλλον που ΔΕΝ θα είναι αυτό το επιτόκιο, αλλά θα είναι πολύ χαμηλότερο. Όχι μόνον διότι θα είναι χαμηλότερα από το σημερινό ύψος (όπου τα οδηγεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι όσων έχουν inside information), αλλά και επειδή δεν θα εκδοθούν μόνον 10ετή ομόλογα, αλλά και επταετή ομόλογα και έντοκα γραμμάτια 18 μηνών και άλλες ενδιάμεσες εκδόσεις ώστε να κλείσει η λεγόμενη "καμπύλη αποδόσεων" των ελληνικών τίτλων. Κάνουμε ένα βασικό λάθος. Νομίζουμε ότι "οι αγορές μας έκλεισαν την πόρτα" το 2010. Λάθος. Δεν μας την έκλεισαν οι αγορές, μόνοι μας βγήκαμε. Για την ακρίβεια, ο ΓΑΠ έκανε ό,τι μπορούσε για να υπονομεύσει τη θέση μας ως δανειζομένων από τις αγορές και το κατάφερε, συνηγορούσης της χαμηλής νοημοσύνης των οπαδών του, του πλήρους ελέγχου του δημόσιου λόγου που είχε τότε και της ατολμίας όσων καταλάβαιναν τι γίνεται να το πουν ανοικτά. Πολιτική τη βουλήσει μας βγήκαμε, λοιπόν, πολιτική τη βουλήσει μας ξαναμπαίνουμε. Οι αγορές θα μας δανείσουν. Πολύ απλά, μια απόδοση γύρω στο 5-5,5% αυτή τη στιγμή από ομόλογα σε ευρώ αποτελεί τόσο καλή απόδοση, που κανένας δεν θα μπορεί να αδιαφορήσει. Δεν έχουμε καταλάβει πώς λειτουργούν οι αγορές. Εδώ μας δάνειζαν μέχρι τις 7 Απριλίου 2010 (επταετή ομόλογα). Γιατί; Δεν έβλεπαν ότι "έρχεται" αδυναμία δανεισμού; Πρώτον, όχι, δεν ερχόταν, δεν ήταν λογικό και, δεύτερο, ακόμη και να το έβλεπαν, τα πράγματα λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο σε αυτό το επίπεδο διαχείρισης. Το να αγοράζεις την έκδοση ενός κράτους είναι, πολύ απλά, business as usual στις περισσότερες περιπτώσεις, έστω και εάν η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι unusual business. Με την έννοια ότι είναι ειδική περίπτωση. Αλλά πάντως είναι business. Και γι' αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να παίξει το παιχνίδι σωστά. Και το παίζει ήδη. Έχει τις απαραίτητες συμμαχίες. Τεράσια διεθνή funds τοποθέτησαν δισεκατομμύρια στις ελληνικές τράπεζες. Μόνον στις τράπεζες έχουν μπει πάνω από 8 δις ευρώ. Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα αφήσουν αυτές τις επενδύσεις να πάνε χαμένες; Ένα μεγάλο επίτευγμα του Σαμαρά είναι ότι κατάφερε να θέλει πολύς κόσμος να επιτύχει η Ελλάδα. Από εκεί που ο ΓΑΠ είχε καταφέρει να θέλει πολύς κόσμος να αποτύχει η Ελλάδα. Σιγά το πράγμα, λοιπόν, να δούμε σοβαρά δυο-τρεις εκδόσεις ομολόγων και να πάνε καλά. Και, ας μην τρελαθούμε, με τον ESM από πίσω και με τη Γερμανία έτοιμη να τρίξει τα δόντια σε πρώτη ζήτηση, η "προληπτική γραμμή" που ζητάει η Λαγκάρντ στην ουσία υπάρχει για όσο θα υπάρχει ο ESM... "Τεχνικά", για την επιτυχία δηλαδή της εξόδου στις αγορές, ούτε καν την χρειαζόμαστε αυτή την "προληπτική γραμμή". Αφού όλοι ξέρουν πια ότι η Γερμανία θα παρέμβει για να σώσει το ευρώ, εάν κάτι πάει στραβά.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ MCA 12/10/2014 20:38:37

    Φαντάσου MCA και να μη βαριόταν να σου απαντήσει...

    • Crevettes à la provençale avatar
     Crevettes à la provençale @ Κυθήριος 13/10/2014 08:07:32

     Άσε Κυθήριε, τα κυριακάτικα ουζάκια κάνανε μεγάλη ζημιά. Μας είπε ανόητους, άθλιους, δουλευόμενους. Μιλάμε για ΤΗΝ λογοδιάρροια.

 8. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 12/10/2014 18:05:21

  Αισιόδοξα μηνύματα από την αγορά αυτοκινήτου. Αυξήθηκαν κατά 44% οι νέες άδειες κυκλοφορίας τον περασμένο μήνα. Επόμενος στόχος είναι να τσιμπήσουν λίγο και άδειες νέων οικοδομών ώστε να τονωθούν όλοι οι συναφείς κλάδοι (πλακάδες, σοβατζήδες, αλουμινάδες, κλπ) και το λανεμπόριο (τηλεοράσεις ιαπωνίας, καναπέδες ιταλίας, ηλεκτρικά είδη γερμανίας, φτηνά έπιπλα σουηδίας κλπ). Ήδη το ΕΣΠΑ δουλεύει με προσλήψεις στους Δήμους κλπ. Αν συνυπολογίσουμε και την "αποκατάσταση των αδικιών", θα αυξηθεί η εσωτερική ζήτηση, ρίχοντας χρήμα στην αγορά και θα πέσει η ανεργία. Θα έχουμε πάλι ένα θεματάκι με τη χρηματοδότηση του ΙΤΣ (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) αλλά γι' αυτό υπάρχουν οι αγορές να μας δανείζουν. Σωστά;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Γιάννης Φαίλτωρ 12/10/2014 19:34:25

   Ας απαντήσει ο κύριος Διογένης. Σωστά κύριε Διογένη μας;

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Γιάννης Φαίλτωρ 12/10/2014 20:14:38

   Σωστά... Συμπίπτουμε στα συμπεράσματά μας, ως προς το ότι η κρίση και ο τρόπος "επίλυσής" της κανένα διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας στην ουσία δεν έλυσε. Και ασφαλώς, η διαιώνισή της δεν μπορεί να είναι τρόπος "επίλυσης" των διαρθρωτικών προβλημάτων...

 9. ACP avatar
  ACP 12/10/2014 19:49:55

  Έξυπνη win-win κίνηση. Βγαίνουμε από το μνημόνιο, δεν εκλέγεται ΠτΔ, αναλαμβάνει ο Αλέξης, αγριεύουν οι αγορές, ανεβαίνει το spread σε απαγορευτικό ύψος άρα ο Αλέξης αναγκάζεται να γυρίσει πίσω σε μνημόνιο, πέφτει αμέσως δημοσκοπικά, επιστρέφει η ΝΔ καβάλα στ' άλογο. ή Βγαίνουμε απ' το μνημόνιο και ο Αλέξης βλέποντας τη παγίδα ψηφίζει για ΠτΔ, μένει στην εξουσία ο Σαμαράς και απορροφάει το δημοσκοπικό κέρδος που προκύπτει. Όλα αυτά φυσικά προϋποθέτουν ότι οι "αγορές" έχουν συμφωνήσει τί ρόλο θα παίξουν. Αν δεν...

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ACP 12/10/2014 23:38:12

   Χα χα... Οι αγορές σπόνσορες του ΝΔΣΟΚ; Τι πίνουν εκεί πάνω;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Uncle Stgm 13/10/2014 10:46:45

    Σπόνσορες δεν είναι.Αλλά πως θα υποδεχθούν την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου που υπόσχεται ο Αλέξης.Για πες.

    • ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ avatar
     ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ @ ψυχραιμια 13/10/2014 13:41:07

     Το σενάριο να μην βγούμε από το μνημόνιο (όπως προβλέπεται) να ψηφιστούν νέα μέτρα (όπως προβλέπεται) και να καταρρεύσει η κυβέρνηση πριν τον Μάρτη το έχουμε αποκλίσει;

    • George N avatar
     George N @ ψυχραιμια 13/10/2014 14:59:37

     Το ότι υπάρχει δόκανο στο ξέφωτο δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι το θήραμα θα επιλέξει να περάσει από εκεί. Αφήστε που αν περάσει, στο δόκανο θα πιαστεί η χώρα. Η υποτίμηση του αντιπάλου συνήθως δεν είναι καλή ιδέα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το νεαρό της ηλικίας μπορεί να επιτρέψει απίθανες πιρουέτες :-)

 10. Θανος avatar
  Θανος 12/10/2014 19:52:01

  Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς. Αυτή είναι η σειρά!

 11. Θέμης avatar
  Θέμης 13/10/2014 12:58:39

  Mε λίγα λόγια βγαίνει ο Τσίπρας αλλά χωρίς λεφτά από ΔΝΤ.Γι αυτό φωνάζει.

  • George N avatar
   George N @ Θέμης 13/10/2014 15:01:27

   Αυτό είναι το λιγότερο! Χωρίς λεφτά σκέτο αν δεν προσέξει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.