#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/10/2011 21:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρατηρητής η κυβέρνηση στην διαδικασία χρεοκοπίαςΓράψαμε προηγουμένως ότι όσα διαρρέουν πως συζητήθηκαν στην σημερινή κυβερνητική σύσκεψη αποτελούν καθαρή ομολογία, ότι η συμφωνία των Βρυξελλών δεν αρκεί για τη σωτηρία της Ελλάδας, ότι δεν φτάνει το κούρεμα 21% και ότι πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Γράψαμε δηλαδή για καραμπινάτη ομολογία χρεοκοπίας κι όλα τα άλλα είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Μια δήλωση, στο μεταξύ, του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αφήνει πολλά υπονοούμενα για το πότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα μπει σε εφαρμογή το γερμανικό σχέδιο για κούρεμα 50%. Ο Γιουνκέρ είπε ότι η έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται πιθανόν έως τις 24 Οκτωβρίου.

Το ερώτημα είναι λοιπόν: Τι είναι 24 Οκτωβρίου; Μήπως τρεις μόνο ημέρες από το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου η οποία πέφτει φέτος Παρασκευή;Ιδανική περίοδος για να γίνει ότι είναι να γίνει καθώς για τρεις ημέρες η Ελλάδα θα βρίσκεται σε… αργία.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί ανήμπορη της εξελίξεις να έχουν δρομολογηθεί και τους Ευρωπαίους να οριοθετούν τους στόχους τους, που δεν είναι η σωτηρία της Ελλάδας, αλλά των τραπεζών τους. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να «ξεφορτωθούν» (και) τα ελληνικά «τοξικά» ομόλογα και η Μέρκελ όπως είχε πει στον Παπανδρέου (την Τρίτη που την «απείλησε» με παραιτήσεις και εκλογές) ότι έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες.

Έτσι η Μέρκελ είχε σήμερα συναντήσεις στο Βερολίνο με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τους επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Στόχος των διαδικασιών αυτών είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, εν όψει του γενναίου κουρέματος.

Και δεν είναι μόνο η Μέρκελ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητά «συντονισμένη δράση» στην Ευρώπη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να απαλλαγούν από τα τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους. «Προτείνουμε στα κράτη-μέλη της Ένωσης να προχωρήσουν συντονισμένα στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και να ξεφορτωθούν τα τοξικά assets που ενδεχομένως έχουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο δε επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό, ζήτησε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν τις τράπεζες τους, στην περίπτωση που δεν το πράξουν οι αγορές. O ίδιος πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να «προωθήσει» την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους.

Σε μεθόδευση για οργανωμένη χρεοκοπία της Ελλάδας αναφέρονται και οι οικονομολόγοι της Citi στην έκθεση του οίκου για τις ελληνικές τράπεζες με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου. Εκτιμούν ότι η χρεοκοπία θα συμβεί έως το τέλος του 2012 και πιθανότατα έως την άνοιξη του 2012. Με δεδομένο ότι η mark to market αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες είναι στο 40%, οι αναλυτές της Citi προβλέπουν ακόμη συνολικό «κούρεμα» της τάξεως του 50% – 80% – αναλόγως του σεναρίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οδηγεί σε υποβαθμίσεις των τιμών-στόχων για τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Αν και εστιάζουν στις σχετικές ανησυχίες οι οποίες, λένε, είναι πιθανόν να επηρεάσουν τη βραχυπρόθεσμη επίδοση των τίτλων, οι αναλυτές του οίκου δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι ενώ η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ κάνουν ότι μπορούν για να σώσουν τις τράπεζές τους. Ξεφορτώνονται ομόλογα, ζητούν ανακεφαλαιοποίηση, προετοιμάζονται ώστε να έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Όσο για την Ελλάδα, τις τράπεζές της, τα ταμεία της και γενικότερα τους πολίτες; Γαία πυρί μειχθήτω.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/10/2011 21:51:31

  Δυστυχώς έτσι είναι. Ήδη εδώ και μέρες δεν ασχολούνται πλέον με εμάς, αλλά με το πραγματικό πρόβλημα που είναι οι Ευρωπαϊκές τράπεζες και άλλοι μεγαλύτεροι από εμάς. Εμείς είμαστε η πρώτη "πεταλούδα" και ο εύκολος αποδιοπομπάιος τράγος.

  Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν φουλ συσητμικό ρίσκο, πρώτον γιατί χρωστάνε η μία στην άλλη και δέυτερον γιατί είναι φουλ σε μετοχές και δάνεια ιδίων πελατών, η αμαρτία του κραχ του 29. Η έλλειψη διαχωρισμού που έδινε το Glass Steagall, το universal banking είναι η πηγή του προβλήματος.

  Οι δικοί μας είναι λυπηροί αναισθησιολόγοι, και διευκολυντές κλητήρες της εκκαθάρισης. Αυτή η αμείλικτη διαδικασία έχει ξεκινήσει και (η μύτη μου μου λέει) έχει μάλλον μπει σε προσυμφωνημενη φάση, και σε αυτό εν μερει οφείλεται το νεο body language των ξένων. Πιο τυπικοί, πιο ευγενικοί και πιο απόμακροι και απόλυτοι.

  Έχουμε πάψει να είμαστε εμείς το πρόβλημα. Αναγνωρίζω ότι αυτά τα εγχειρήματα είναι δύκολα αλλα λυπάμαι να πω ότι η στάση της Κυβέρνησής μου υπήρξε προδοτική. Από δόλο ή αμέλεια; Κατά λάθος πάντως σας ορκίζομαι δεν το έκαναν. Αυτοί υπέγραψαν τον Απρίλιο του 10.

  ΥΓ. "Να ξεφορτωθούν τα τοξικά assets" Χαχαχαχάαα... Από τον Οκτώβριο του 2008 έχω γράψει, εδώ, ότι θα ψάχνουν μηχανισμό να τα βάλουν σε πύραυλο και να τα ταξειδέψουν. Δεν γίνεται. Ή ζημιές και πιθανά κλεισίματα , ή φορος και εκταμίευση για κάλυψη ζημιών, ή τύπωμα και πληθωρισμός, ή πόλεμος, ή συνδυασμός.

 2. anonymous avatar
  anonymous 06/10/2011 22:14:54

  Εμείς είμαστε ... ο εύκολος αποδιοπομπάιος τράγος.
  Αυτό είναι κάτι που δε μου αρέσει καθόλου. Συμφωνώ με το υστερόγραφό σου απλά θα ήθελα να ξεπεραστεί η κρίση με τύπωμα χρήματος και εγγραφή ζημιών. Δυστυχώς στην αρχή κοιμόνταν και δε χρησιμοποίησαν όλα τα εργαλεία για να ελέγξουν την κρίση. Τώρα είναι αργά πια.

 3. antanistimi avatar
  antanistimi 06/10/2011 22:15:12

  Ειμαστε σε ελεγχομενη χρεοκοπια απο περυσι.
  Αν οποια κυβερνηση δεν ειναι σε πληρη συνεργασια με την κοινωνια δεν θα μπορεσουμε να βρουμε λυση .
  Αυτη η κυβερνηση εχει κοψει το σκοινι με τον κοσμο,με την κοινωνια.
  Αδυνατον να βρει λυση οσο θεωρει το χρεος δεδομενο και θετει σαν μοναδικο στοχο την παση θυσια(εκ μερους του απλου κοσμου) αποσβεση του.
  Εδω πλεον πρωτα απο ολα χρειαζονται ιδανικα οπως φιλοπατρια,ανιδιοτελεια.
  Αυτοι κρεμανε νταουλια εκει που κρεμαγαν αλλοι τ` αρματα.

 4. ORIMA avatar
  ORIMA 06/10/2011 22:22:30

  Δεν θυμάμαι σε πιο κανάλι το άκουσα κι απόψε ( δεν είναι δικός μου συλλογισμός) αλλά φαίνεται ότι ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΉ γίνεται η Νέα Γιάλτα. Περιττό να κουράσω με το ποιά είναι η θέση της χώρας μας. Μπροστά-μπροστά στο τρένο. Ναί, σωστά το μαντέψατε, είμαστε το ΚΆΡΒΟΥΝΟ.

 5. factorx avatar
  factorx 06/10/2011 22:25:07

  http://www.antinews.gr/2010/03/05/36328/

 6. drider avatar
  drider 06/10/2011 22:50:30

  Αν το κούρεμα είναι 50% και υποθέσουμε ότι το χρέος στα χέρια των ιδιωτών είναι περίπου 200 δις, τότε το ελληνικό κράτος γλιτώνει περί στα 100 δις.

  Βέβαια ένα τέτοιο σενάριο προϋποθέτει και την κρατικοποίηση των τραπεζών καθώς οι τραπεζίτες δεν θέλουν να βάλουν 25 δις για να συμπληρώσουν τη χασούρα από ένα γενναίο κούρεμα.

  Άρα το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από κούρεμα 50% θα ήταν της τάξεως των 75 δις - φέρνοντας περίπου το συνολικό χρέος στα 300 δις (επίσης μη βιώσιμο).

  Αυτοί δεν είναι δικοί μου υπολογισμοί αλλά τους δανείστηκα από το techie chan. Η συνέχεια της πολύ ενδιαφέρουσας ανάλυσης του στο:

  h**p://techiechan.com/?p=1375

  • anonymous avatar
   anonymous @ drider 06/10/2011 23:06:43

   Πρόσθεσε κι αυτά που θα πρέπει να δώσει στα ασφ. ταμεία. Κατ αποτέλεσμα το όφελος είναι μόνο 25%.

   • drider avatar
    drider @ anonymous 06/10/2011 23:23:07

    Προφανώς δε διάβασες την ανάλυση που κάνει ο techie...
    30 δις σε 30ετη ομόλογα. Επιτόκιο 4% σημαίνει 1.2 δις το χρόνο που μετά από κούρεμα θα είναι 600εκ. Αυτή θα είναι και η τάξη μεγέθους της χασούρας των ασφαλιστικών ταμείων ανά χρόνο. Συγκριτικά, το όφελος από την ελάττωση των τοκοχρεολυσίων θα είναι της τάξεως των 9δις ανά χρονιά.

    Φοβάμαι ότι οι τραπεζίτες θυμήθηκαν οψίμως τα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα που καίγεται η γούνα τους...

 7. antanistimi avatar
  antanistimi 06/10/2011 22:55:10

  Για να πετυχει ο απεγκλωβισμος χρειαζεται σε αυτο το σημειο ηγετης.

 8. antanistimi avatar
  antanistimi 06/10/2011 23:13:39

  Για να εχουμε απεγκλωβισμο χρειαζεται ηγετης.
  Ο Σημιτης δεν ηταν (ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΙΜΙΑ και περιπτωσεις που ηθελαν ``κοντρα``),ηταν κατι αλλο,ο Παπανδρεου δεν ειναι,ο Καραμανλης μπορουσε να γινει (πατριωτης,μπεσαλης,αληθινος)αλλα κουνησε πολυ την φτερη και προδοθηκε ενω ειχε και πολλους χαλβαδες απο κοντα.
  Θελουμε ηγετη τωρα ! γιατι σε ενα-δυο μηνες μπορει να ειναι οριστικα αργα..
  θελουμε να τον`` θρεφει`` η κοντρα αλλιως με το σεις και με το σας ειδαμε οτι μας πατανε στο κεφαλι και μας βουλιαζουνε.Δεν ειμαστε δαχτυλοδεικτουμενοι,ας το καταλαβουν στη κυβερνηση δεν σωνεται απο εμας το προβλημα,δεν περιμενει ο κοσμος να σωθει απο εμας..καντε κρατει..πειτε και κανενα οχι.....

 9. Aris. A avatar
  Aris. A 06/10/2011 23:50:17

  Πέρα από τα νούμερα είναι εικόνα αυτό που δείχνει η Ευρωπαική Ενωση εδώ και δύο χρόνια.

  Βασικά δεν υπάρχει συναιτερισμός.

  Ο Μπαρόζο και ο Ρομπάι δεν φαίνονται πουθενά.

  Περισσότερο συμμετοχή στο προβληματισμό που αναπτύσσεται έχει η Τσεχία και η Φιλανδία με τις εγγυήσεις που ζήτησε παρά η Γαλλία η Ιταλία η Ισπανία.

  Παντού ακούς μόνο Γερμανία Μέρκελ Σοιμπλε λες και δεν υπάρχουν ευρωπαικοί μηχανισμοί.

  Επειδή στις κρίσεις φαίνεται πως λειτουργούν τα πράγματα στην ουσία δεν υπάρχει Ευρώπη αλλά μόνο Γερμανία με τους άλλους να παρακολουθούν.

  Τελικά μήπως το Ευρώ μαζί με την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η Γερμανία αυτήν την δεκαετία ήταν μια Γερμανική ιδέα για να εξαγοράσουν την Ευρώπη με τα λεφτά που κέρδισαν από όλους μας όταν αγοράζαμε δανειζόμενοι αφειδώς τα προιόντα τους.

  Εδώ από ότι φαίνεται οδηγούμαστε σε μια Γερμανική Συνομοσπονδία κρατών με δούρειο ίππο το ευρώ όπου αφού κατάφεραν οι Γερμανοί να λαχανιάσουν τα κράτη τώρα τα οδηγούν στην πτώχευση ώστε όχι μόνον να προσποριστούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους αλλά και να ξαναχτίσει κάθε κράτος την οικονομία του με βάσει τα συμφέροντα της Γερμανίας.

  Εμείς θα είμαστε ο τόπος ξεκούρασης των Ευρωπαίων, διαμετακομιστικό κέντρο, το φυλάκιο τους κοντά στα πετρέλαια, και για όλα αυτά που θα προσφέρουμε στην νεοσύστατη Γερμανική Αυτοκρατορία θα πρέπει να ζούμε με 800 ευρώ στην καλλύτερη περίπτωση το μήνα αγοράζοντας τα συνεχώς ανατιμούμενα προιόντα που κατά πλειοψηφία θα παράγονται από Γερμανικών συμφερόντων εταιρείες.

  Η δορυφοριοποίηση μας γύρω από τα Γερμανικά συμφέροντα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια με την αγορά κυρίως Γερμανικών οπλικών συστημάτων με την συμμετοχής τους στα περισσότερα μεγάλα αναπτυξιακά έργα βλέπε αεροδρόμιο με την μονοπώληση των ελληνικών κρατικών προμηθειών από Γερμανικές εταιρείες βλέπε Siemens.

  Πέρα λοιπόν από το θέμα της οικονομίας τίθεται ένα ευρύτερο θέμα εάν θέλουμε να γίνουμε σε τέτοια έκταση Γερμανική υποπολιτεία.

  Πάντα είμασταν αλωμένοι από τα συμφέροντα και τις επιθυμίες ισχυρών κρατών αλλά άλλο αυτό και άλλο να προσδένεσαι με τέτοια μονομέρεια στο Γερμανικό άρμα.

  Προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα και προβληματισμοί κατά πόσο ταιριάζουμε με τον τρόπο σκέψης δράσης των Γερμανών και αν τελικά θέλουμε να εκγερμανιστούμε σε τέτοια έκταση και βάθμο.

  Το πράγμα πλέον ξεφεύγει από τις οικονομικές του διαστάσεις και περνάει σε άλλα ερωτήματα κυρίως φιλοσοφικής βάσης.

 10. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 07/10/2011 01:33:33

  Δεν θέλουμε να εκγερμανιστούμε ως λαός. Η σημερινή κυβέρνηση το έχει αποδεχτεί ως προοπτική. Η νέα κυβέρνηση Σαμαρά θα κληθεί να καλλιεργήσει το σπόρο που έριξαν Καραμανλής και Μολυβιάτης με το άνοιγμα στη Ρωσία και Κίνα. Να κάνει ανοίγματα και στον Αραβικό κόσμο και όχι μόνο στο Κατάρ που γύρευε πως έχει συμφέροντα η οικογένεια των Παπανδρέου. Να αποκτήσουμε επιτέλους μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα μας αποφέρει και εθνικά και οικονομικα οφέλη

  • NEOTERA avatar
   NEOTERA @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 07/10/2011 06:32:22

   Να ολοκληρωσουμε τον εξαμερικανισμό πρώτα και μετά βλέπουμε, εεε ?? ))

 11. gianni avatar
  gianni 07/10/2011 11:21:22

  Aπο που κι ως που παρατηρητης, δεν το καταλαβαινω!
  Σοβαρα ? Υπαρχει ανθρωπος που να βλεπει οτι η κυβερνηση ειναι παρατηρητης της χρεωκοπιας ?
  ΑΜΕΣΟΣ συνεργος και βασικος εκτελεστης της χρεωκοπιας ειναι ,οχι παρατηρητης .
  Εκπλησομαι συχνα εδω μεσα με τετοιου ειδους αρθρα. Ακου παρατηρητης........μα ειναι δυνατον ?Τοτε ποιος κανει τα παντα 2 χρονια τωρα (για να μην πω και απο πριν) για να χρεωκοπησουμε ? Ποιος ΔΕΝ κανει απολυτως τιποτε για να βρεθουν λυσεις 2 χρονια τωρα ? ΕΓΩ ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.