17/11/2008 17:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρατηρήσεις της ΕΕ στο σχέδιο για τις Τράπεζες

Διαψεύδει η κυβέρνηση και ο εκπρόσωπος της αρμόδιας Επιτρόπου Νέλι Κρος ότι η ΕΕ διαφωνεί με το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών χαρακτηρίζουν «τεχνικού χαρακτήρα» 13 παρατηρήσεις της ΕΕ στο ελληνικό σχέδιο προσθέτοντας ότι θα διευθετηθούν, σε συνεργασία με την Κομισιόν και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική επιστολή της με τις 13 παρατηρήσεις ψαλιδίζει τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων σε μία τριετία από 5 έτη που προβλέπει το σχέδιο. Ταυτοχρόνως ζητά να περιοριστεί στους 6 μήνες αντί μέχρι τέλους του 2009 η περίοδος υλοποίησης του σχεδίου. Θέτει επίσης μία σειρά ερωτημάτων, όπως αν τα μέτρα αυτά αφορούν και τις θυγατρικές των τραπεζών που λειτουργούν εκτός Ελλάδος, ο τρόπος με τον οποίον θα κατανεμηθούν οι εγγυήσεις του Δημοσίου μεταξύ των τραπεζών, το είδος των εγγυήσεων που θα καλύψει για τα πιστωτικά ιδρύματα το Δημόσιο (θα αφορά σε απαιτήσεις των ενεχυρογράφων δανειστών ή θα περιλαμβάνει και τα περεμφερή χρέη;), αν δεσμεύονται οι ελληνικές αρχές ότι θα ελέγχουν την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των τραπεζών προκειμένου αυτή να διατηρηθεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Στην ουσία, δηλαδή, η Κομισιόν απαιτεί να τεθεί πλαφόν στην ανάπτυξη κάθε τράπεζας.

Οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του ελληνικού σχεδίου έρχονται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο Γιώργος Αλογοσκούφη βάλλεται πανταχόθεν. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γ. Προβόπουλος, που  πρόσκειται στον Γ. Σουφλιά, παίρνει πλέον δημοσίως αποστάσεις  από το σχέδιο όπως έχει διαμορφωθεί κατά κύριο λόγο από το επιτελείο του κ. Αλογοσκούφη και ανέλαβε πρωτοβουλία να στηρίξει ο ίδιος στις Βρυξέλλες το αμφισβητούμενο ελληνικό σχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 17/11/2008 18:06:36

  Σαν να λες ότι οι κουτόφραγκοι δεν ξέρουν πως τα κωθώνια μας ονειρευτήκαν να φάνε τζάμπα και άλλο άχυρο . Τους πήραν πρέφα .

 2. Nick avatar
  Nick 17/11/2008 19:51:23

  Εγκρίθηκε από την Επιτροπή.

 3. ataktos avatar
  ataktos 17/11/2008 21:44:54

  @Nick -to diko tous i tou alogomouri?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.