01/02/2008 01:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρατηρήσεις Συνταγματικού Δικαίου

Επειδή τα διάφορα εκλογικά σενάρια (γράψαμε γι αυτά εδώ) που άρχισαν να κυκλοφορούν με αφορμή την παραίτηση Κουκοδήμου προκαλούν ερωτηματικά και αρκετά σχόλια από τους φίλους μας πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι παίζεται , με βάση όσα ακούμε, επειδή συνταγματολόγοι δεν είμαστε, όπως οι γνωστοί μεγαλοδημοσιογράφοι – αν και κάποιος από εμάς είχε πάρει «10» στο Συνταγματικό Δίκαιο, αλλά τώρα το ξέχασε και μας μπερδεύει.

Η σημερινή Βουλή μπορεί να διαλυθεί μόνο την 26η Σεπτεμβρίου του 2008. Το άρθρο 41, παρ. 4 του Συντάγματος αναφέρει: «Η Βουλή η οποία εκλέχθηκε μετά τη διάλυση της προηγούμενης δεν μπορεί να διαλυθεί πριν περάσει ένα έτος αφότου άρχισε τις εργασίες της, εκτός από τις περιπτώσεις του άρθρου 37, παράγραφος 3 και της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού».
Η παράγραφος 3 του άρθρου 37 αναφέρεται στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Η παράγραφος 1 του άρθρου 41 ορίζει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διαλύσει τη Βουλή αν έχουν παραιτηθεί ή και καταψηφιστεί από αυτή δύο κυβερνήσεις και η σύνθεσή της δεν εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα. Οι εκλογές ενεργούνται από την κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της προηγούμενης Βουλής. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζεται αναλόγως το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 37».

Αυτά σημαίνουν ότι εκλογές μπορούν να γίνουν όχι μόνο αν καταψηφιστεί η κυβέρνηση, ή παραιτηθεί αλλά και όταν ο τόπος βρίσκεται σε μεγάλη κρίση  και η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει την σταθερότητα (όπως τώρα). Αν δηλαδή ο Καραμανλής μείνει με δυο βουλευτές και αν συμφωνήσουν όλοι σιωπηρά ότι ο τόπος δεν κυβερνάται έτσι, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και μετά την αποτυχία τους να προκηρύξει πρόωρες εκλογές (πάλι με την συμφωνία των άλλων). Το ερώτημα είναι ποιος θα κάνει τις εκλογές, η σημερινή κυβέρνηση, ή υπηρεσιακή. Άλλο πρόβλημα είναι ο χαρακτήρας της σημερινής Βουλής ως «αναθεωρητικής». Αλλά αυτά δεν έχω τόσο πολλές συνταγματικές γνώσεις για να τα εξηγήσω τώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 01/02/2008 01:16:39

  Με βάση το Σύνταγμα, εφόσον η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή ζητήσει εκλογές, με ή χωρίς απώλεια της «δεδηλωμένης», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας θα αναθέσει κατά σειράν διερευνητικές εντολές στον νυν Πρωθυπουργό, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, καθένας από τους οποίους θα έχει στη διάθεσή του τρεις ημέρες για διαβουλεύσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
  Εφόσον, όπως είναι αναμενόμενο, από τη διαδικασία αυτή δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης η οποία να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, θα επακολουθήσει σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να διερευνηθούν αρχικώς το ενδεχόμενο για σχηματισμό συμμαχικού ή «οικουμενικού» κυβερνητικού σχήματος

 2. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 01/02/2008 12:11:44

  Οι προϋποθέσεις είναι σωρευτικές. Πρέπει και να έχουν παραιτηθεί ή καταψηφιστεί ΚΑΙ η σύνθεσή της να μην εξασφαλίζει σταθερότητα. Τώρα αν έχουν παραιτηθεί ή καταψηφιστεί 2 δεν έχουμε σταθερότητα αλλά χωρίς παραίτηση ή καταψήφιση 2 ο Πρόεδρος δε μπορεί να κάνει κάτι.

  Πάντως όλα τα σενάρια και η πίεση για νέες εκλογές μου θυμίζουν συνταγματική εκτροπή.

 3. giulia avatar
  giulia 01/02/2008 12:37:34

  Ta megista mpori na kani o proedros.Olo ektropes
  vlepis exaktine.

 4. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 01/02/2008 13:13:11

  Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά μετά από 5 μήνες να εκβιάζουν οι πάντες εκλογές με κάθε τρόπο? Φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην ίδια φάση που πήγαν να αρπάξουν το ΠΑΣΟΚ από το ΓΑΠ με καταναγκαστική παραίτηση μόνο που τώρα στόχος είναι η κυβέρνηση. Το ίδιο θέατρο βλέπουμε όμως.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.