Παραμένει γρίφος η κρυφή ατζέντα του Τσίπρα στη διαπραγμάτευση
05/06/2015 20:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραμένει γρίφος η κρυφή ατζέντα του Τσίπρα στη διαπραγμάτευση

Μόνη έννοια του πρωθυπουργού να ροκανίσει τον χρόνο μέχρι να δει τι θα κάνει με το κόμμα του

Έτοιμος να συμφωνήσει στα χειρότερα δυνατά μέτρα αρκεί να του δώσουν μια λύση στο θέμα του χρέους δήλωσε ο Α. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό που διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ από χειρότερες θέσεις πριν από μερικούς μήνες δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αμπαλάζ που θέλει ο πρωθυπουργός για να πλασάρει στους δικούς του ένα νέο κατά πολύ χειρότερο από τα προηγούμενα μνημόνιο.

Η 47σελιδη πρόταση της κυβέρνησης (που κατατέθηκε τη Δευτέρα) είπε ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί βάση για τις διαπραγματεύσεις και για συμφωνία μόνο ως ενιαίο σύνολο και μόνο ότι υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνολική λύση για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία λέγοντας ότι δεν χρειαζόμαστε μια οποιαδήποτε συμφωνία αλλά μια λύση. Το αδιέξοδο του Αλέξη Τσίπρα ήταν εμφανές και ήταν προφανής και η προσπάθειά του να μεταφέρει στην αντιπολίτευση τη χρεοκοπία της δικής του πολιτικής και διαπραγματευτικής τακτικής. «Προτού πάρω τις οριστικές αποφάσεις θα ακούσω τη γνώμη της αντιπολίτευσης και των κομμάτων με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης αν αποδέχονται τις προτάσεις των θεσμών ή αν συντάσσονται εναντίον» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τρικυμία εν κρανίω ήταν τα όσα είπε ο Τσίπρας και για το που βρισκόμαστε στη διαπραγμάτευση. Εξέφρασε δυσάρεστη έκπληξη για τις προτάσεις Γιούνκερ, κατηγόρησε τους εταίρους για οπισθοδρόμηση από τον κοινό τόπο που έχει επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση, πρόσθεσε ακόμη ότι δεν μπορεί να βρεθεί βουλευτής που θα ψηφίσει αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και περικοπή του ΕΚΑΣ, είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε όλα αυτά, επέκρινε τους Ευρωπαίους για ανήθικη στάση απέναντι στη Ελλάδα και την οικονομία (χρηματοδοτικός στραγγαλισμός) και αφού τέλος ανέφερε ότι «ο λαός ζητάει να μην υποκύψουμε σε παραλογισμούς και εκβιασμούς των δανειστών» δήλωσε ότι «παρά το πισωγύρισμα προχτές είμαστε περισσότερο ποτέ από κοντά σε συμφωνία»!!!

Και όλο αυτό που το στήριξε ο πρωθυπουργός; Στο ότι «ο χρόνος λιγοστεύει για όλους» και μάλιστα πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να βιαστεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα, θέλοντας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καθησυχάσει τον κόσμο ότι δεν πρόκειται να έρθει η ρήξη.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η απομείωση-αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, η προστασία των συντάξεων και των πραγματικών μισθών, η αναδιανομή των εισοδημάτων, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα φέρει μονομερώς νομοσχέδιο με βάση τις προτάσεις του ILO) και ένα αναπτυξιακό επενδυτικό πακέτο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 05/06/2015 20:52:07

  Και οι προτάσεις της κυβέρνησης στις 47 σελίδες που απέστειλαν και αυτές των δανειστών πάντως,συμφωνούν σε ένα πράγμα:στους περισσότερους φόρους. Φόροι,φόροι,φόροι,λές και τους θεωρούν αντί υφεσιακά,αναπτυξιακά μέτρα! Ο Βαρουφάκης με τις δημιουργικές του ασάφειες,τελικά αυά εννοούσε; Και τους φόρους όλους αυτούς θα τους περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ που οι βουλευτές του μέχρι προχθές το έπαιζαν λαϊκοί αγωνιστές,προστάτες των αδύναμων και εμπροσθοφυλακές των συλλαλητηρίων-επαναστάσεων; Τελικά,πιό πολύ και από τον ΓΑΠ ακόμη,αυτοί πιστεύουν ότι ''λεφτά υπάρχουν''. Αρχίστε από Σεπτέμβρη αγαπητοί συνέλληνες-ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να πληρώνετε τα πανωπροίκια και άχνα μη βγάζετε,εμείς σας τα λέγαμε...

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 05/06/2015 21:04:07

   Έγραψαν μια φορά κι αυτοί 47 σελίδες και το λένε συνέχεια σαν κατόρθωμα, φαντάσου τι γίνεται.....

  • intruder avatar
   intruder @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 05/06/2015 22:22:10

   Θα κάνω μία πρόβλεψη.Ο συνομίληκος Αλέξης έχει ονομάσει τον γιο του Ερνέστο προς τιμήν ασφαλώς του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.Σε αυτούς λογοδοτεί.Αυτό μην το ξεχνάτε. Η ψυχοσύνθεση του αυτή την στιγμή είναι συγκρουσιακή και απόλυτα μπερδεμένη.Αν κάνει σκληρή συμφωνία θα πάψει να είναι πλέον ο εαυτός του.Θα υποστεί λοβοτομή.Πολιτική αλλά προπάντων συναισθηματική.Θα γίνει ζόμπι. Θα είναι ο εαυτός του μόνο αν πάει σε ρήξη και κηρύξει την επανάσταση. Πιστεύω θα κάνει την στραβοτιμονιά και σε χρόνο dt θα πέσει ο τοίχος πάνω του.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 06/06/2015 12:17:04

   Πολύ καλά τα λες, αγαπητέ Κυθήριε. Με το Σαμαρά πληρώσαμε εμείς οι ψηφοφόροι του τα χαράτσια. Τώρα με τον Τσίπρα, ήρθε η σειρά των δικών του ψηφοφόρων να πληρώσουν ακόμα περισσότερα. Το ερώτημα προς τους Γερμανούς είναι θα τά πάρουν τελικά, έστω κι αν οι 100 δόσεις διατηρηθούν επ' αόριστον? Ή θα αρχίσει το "ουκ αν λάβοις παρά τω μη έχοντι?"

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. 06/06/2015 13:40:39

    Αγαπητέ Δημήτρη και επί Σαμαρά και επί Τσίπρα τώρα,όλοι πληρώναμε και όλοι θα πληρώσουμε. Επισημαίνω όμως ότι αυτοί που περίμεναν ότι με τον Τσίπρα οι φόροι θα πέσουν,έπεσαν πολύ έξω και λίαν συντόμως θα το διαπιστώσουν απότομα. Όσον αφορά τους Γερμανούς,μπορεί να αντιστρέψουν την απάντηση: ''ουκ αν λάβοις παρά του μη θέλοντος δούναι''...

    • George N avatar
     George N @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 06/06/2015 22:04:47

     Αυτοί που ψήφισαν Τσίπρα για να.....μειωθούν οι φόροι! αποκλείεται να καταλάβουν ότι πέσανε έξω. Και δεν θα είναι το μόνο που αποκλείεται να καταλάβουν.....

 2. ΤΤ avatar
  ΤΤ 05/06/2015 23:36:55

  Η Ζάμπια ήρθε ήδη. Η Συρία έρχεται.

 3. Wolf avatar
  Wolf 06/06/2015 00:01:46

  Το μοναδικό συμπέρασμα της σημερινής σουρεαλ βραδιάς που μας ετοίμασε ο κος Τριπρας ειναι: Οτι Πρωθυπουργός της χώρας ηταν αυτός που μίλησε δεύτερος -Σαμαρας- στη σειρά των ομιλητών. Πρωτοφανες για το κοινοβούλιο.

  • Vassilis avatar
   Vassilis @ Wolf 06/06/2015 10:13:37

   Ετσι ακριβως.-

  • Παράξενος avatar
   Παράξενος @ Wolf 06/06/2015 10:39:48

   Ο Τσίπρας ασχολείται κυρίως με το μοίρασμα σανού στους ψηφοφόρους του. Για αυτό π.χ. ζητάει στήριξη από την αντιπολίτευση ενώ δεν υπάρχει κάτι για να στηρίξουν. Κάνει κινήσεις με ψυχολογικό αντίκτυπο στα άτομα που τον έβγαλαν, τροφοδοτεί συνέχεια το ψέμα στο οποίο θέλουν να ζούνε. Όλα αυτά βέβαια θα λήξουν σύντομα και με άσχημο τρόπο.

   • Diamond Angel avatar
    Diamond Angel @ Παράξενος 06/06/2015 11:18:28

    Η ομιλία και οι κινήσεις του εν γένει , είναι γι' αυτόν και μόνο το σκοπό . Ούτε θέλει , ούτε και μπορεί για κάτι περισσότερο . Η διαφορά ανάμεσα σ' αυτόν και στον Α. Σ. είναι χαώδης .

 4. Σύντροφος Θόδωρος (ούτε товарищ, ούτε τίποτα) avatar
  Σύντροφος Θόδωρος (ούτε товарищ, ούτε τίποτα) 06/06/2015 18:27:55

  Βέβαια -όπως σε κάθε διαπραγμάτευση και σκληρό παζάρι- ο χρόνος είναι ο αμειλικτότερος εχθρός. Ειδικά όταν ο ένας γνωρίζει τον άλλο. Και "τα του άλλου".. Αδυναμα σημεία του δλδ.. Έτσι υπάρχει εκείνο το σημείο -λίγο πριν την λήξη- που που είναι το peak, η κορυφή, το μέγιστο σημείο οφέλους για σένα (για μας εν προκειμένω). Τότε πρέπει να "κλείσεις" την συμφωνία και να πεις: "Ok, we have a deal!". Μετά από εκείνο το σημείο "κατηφορίζει" για σένα πάλι. Όσο και να εκβιάζεις, απειλείς, παρακαλάς, φοβερίζεις τον αντίπαλο σου, δεν θα υποκύπτει. Θα λέει: "Άστον να βράσει στο ζουμί του, δεν μπορεί να κάνει τίποτε πια". "Θα με παρακαλέσει γονατιστός στο τέλος, θα υπογράψει με τους δικούς μου όρους". Γι' αυτό πρέπει να κλείσει η -οποιαδήποτε- συμφωνία ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ 10 ΉΜΕΡΟ/ ΕΒΔΌΜΑΔΑ ΤΟΥ ΙΟΎΝΗ! Ότι και να γίνει! Μετά για κάθε ημέρα που περνάει, οι δανειστές -και ο καθένας δλδ- θα λένε: "Δεν θα πληρώσει μισθούς/συντάξεις, θα εφαρμόσει capital controls, θα αδειάσουν τα super market του" "Έλα μου το" "Έλα μου το!"

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.