#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/02/2011 18:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραιτήθηκε ο Χόσνι ΜουμπάρακΠαραιτήθηκε από το αξίωμά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος, μεταβιβάζοντας την εξουσία στις ένοπλες δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν, μετά από 18 ημέρες μαζικών διαδηλώσεων με αίτημα την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Στο σύντομο ανακοινωθέν του, ο Σουλεϊμάν ανακοίνωσε ότι ο Μουμπάρακ «παραιτείται» από το αξίωμά του και παρέδωσε την εξουσία στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενοπλων Δυνάμεων.

Η ανακοίνωσε έγινε δεκτή με έξαλλους πανηγυρισμούς από τα πλήθη των διαδηλωτών, που εκτιμάται ότι μπορεί να άγγιξαν σήμερα το ένα εκατομμύριο, που είχαν συγκεντρωθεί στο Κάιρο και άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ρίξαμε το καθεστώς», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και δάκρυα χαράς.

«Εις το όνομα του Θεού, του ελεήμονος, πολίτες, κατά τη διάρκεια αυτών των πολύ δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου και έχει διορίσει το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διοίκηση της χώρας», είπε στο ανακοινωθέν του ο Σουλεϊμάν.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος επιβεβαίωσε ότι ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του αποχώρησαν για το θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύει ότι μεταβίβασε την εξουσία στον αντιπρόεδρό του Ομάρ Σουλεϊμάν.

Το πρωί, ο στρατός δεσμεύτηκε για άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης όταν «λήξουν οι τρέχουσες συνθήκες» και εγγυήθηκε ότι θα εφαρμοστούν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ανακοινωθεί. Ωστόσο εξοργισμένοι διαδηλωτές, που περίμεναν να παραιτηθεί χθες ο Μουμπάρακ, συνέχισαν και σήμερα τις μαζικές διαδηλώσεις τους.

Στο χθεσινό του διάγγελμα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επανέλαβε απλώς την υπόσχεσή του για τη διενέργεια εκλογών το Σεπτέμβριο, στις οποίες δεν θα βάλει υποψηφιότητα.

Ο στρατός επιχείρησε να εκτονώσει την κατάσταση, κάτι που δεν κατάφερε, καθώς οι διαδηλωτές επέμεναν σθεναρά στο αίτημά τους για παραίτηση του Μουμπάρακ.

Χαρές στο Λίβανο, ανησυχία στο Ισραήλ.

Μερικά μόνο λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Hosni Mubarak, τα πυροτεχνήματα κάλυψαν τον ουρανό του Λιβάνου.

Σε όλες τις περιοχές της Βηρυτού όπου κυριαρχούν οι Σιίτες, οι πανηγυρισμοί ήταν έξαλλοι, ενώ οι κάτοικοι πυροβολούσαν στον αέρα.

Στο τηλεοπτικό κανάλι al-Manar, που ανήκει στη Σιιτική Hezbollah, ο παρουσιαστής έκλαψε στον αέρα λέγοντας «Αλαχού Ακμπάρ. Ο Φαραώ πέθανε. Μήπως ονειρεύομαι; Πολύ το φοβάμαι».

Στο Ισραήλ όμως, η αποχώρηση του Mubarak από τη πολιτική σκηνή δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, καθώς σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσει το χάος στη χώρα, ή να αναρριχηθεί στην εξουσία η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που είναι και η πιο οργανωμένη αντιπολιτευτική ομάδα της Αιγύπτου, και να κινδυνέψει η ειρήνη στη περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΜ avatar
  ΚΜ 11/02/2011 18:29:25

  Μάλλον «τον παραιτήσανε». Άλλωστε, άν ήταν να παραιτηθεί απο μόνος του, θα το έκανε χθες κατά το διάγγελμα, που ήταν καλή ευκαιρία. Αδυνατούσε όμως να συνειδητοποιήσει την κατάσταση.

 2. butcher avatar
  butcher 11/02/2011 18:29:56

  Η Αιγυπτος κοντα ειναι.
  Κυτταξα προς τα εκει. Και φυσαει και νοτιας..
  Οσονουπω ερχεται ,ε ρ χ ε τ α ι ...

  πατσοκια ε ρ χ ε τ α ι ... Και φερνει και βαμβακερα "σχοινία"..

 3. Rote Phane avatar
  Rote Phane 11/02/2011 18:57:55

  ΜΗ ΒΡΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.

 4. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 11/02/2011 19:02:02

  Το ΓΑΠ, τον διέγραψε απο την σοσιαλιστική διεθνή, ή περιμένει πρώτα, να μπεί στο αεροπλάνο?

  • EtsiMareSei avatar
   EtsiMareSei @ εναςάσχετος 11/02/2011 19:34:11

   Κλάμα ο ΓΑΠ.. και δεν μπόρεσε να συναντηθεί όσο είχε την ευκαιρία με ένα απ'τα σοσιαληστικά σπλάχνα του και να τον μεταπείσει ρε αδερφέ..
   Πως παραιτήσαι έτσι απλά μωρέ, που θα πας τώρα?
   Τον δικό μας τον ΓΑΠ δεν τον σκέφτηκες καθόλου πια?
   Πάει χάλασε ο κόσμος..

 5. Ιωάννης Παντόπουλος avatar
  Ιωάννης Παντόπουλος 11/02/2011 20:32:28

  Ο Μουμπάρακ «παραιτείται» από το αξίωμά του και παρέδωσε την εξουσία στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενοπλων Δυνάμεων. Αυτό τό Ανώτατο Συμβούλιο των Ενοπλων Δυνάμεων δέν ήταν αυτό πού κρατούσε τόν Μουμπάρακ στήν εξουσία;
  Ο Μουμπάρακ (Παπαδόπουλος) σέ κατ οίκον επιτήρηση. Ο Σουλειμάν (....όπουλος) παρών. Ο αόρατος δικτάτορας ( Ιωαννίδης) ποιός είναι;

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Ιωάννης Παντόπουλος 11/02/2011 20:43:09

   Με πρόλαβες αγαπητέ φίλε.

   Και γ@μώ τις μεταβιβάσεις εξουσίας. Και χρέη Προέδρου, ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, δηλαδή το πουλέν του...

   Έχει πολλά επεισόδια το αιγυπτιακό σήριαλ ακόμη....

 6. Πυθία avatar
  Πυθία 11/02/2011 20:58:49

  Τι πάει να πει παραιτήθηκε και όλα καλά; Τριάντα χρόνια τους έπινε το αίμα και τώρα αφού δε με θέλετε φεύγω; Τα κερατιάτικά του ποιός θα τα πληρώσει, αν όχι αυτός;;

 7. Orestios avatar
  Orestios 11/02/2011 22:04:57

  Παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ.
  Με ελικόπτερο φεύγει από το Προεδρικό μέγαρο

 8. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 11/02/2011 22:10:55

  "Πάνω απο 1.000.000 στους δρόμους του Καίρου"

  Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πρέπει να βρουν ένα Σταλινικό να καπελώσει την εξέγερση.

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 11/02/2011 19:53:55

   Λίγο πάνω από το 1% του Αιγυπτιακού λαού δηλαδή. Αυτές είναι δημοκρατικές διαδικασίες...

 9. Orestios avatar
  Orestios 11/02/2011 22:13:35

  Την εξουσία ανέλαβε το Στρατιωτικό Συμβούλιο.

 10. Orestios avatar
  Orestios 11/02/2011 22:16:16

  Μόλις οι Αιγύπτιοι κινήθηκαν προς τα κτίρια που αποτελούσαν τα σύμβολα του Σοσιαλιστικού καθεστώτος το κάθαρμα της Αιγύπτου δραπέτευσε.
  Οι Σοσιαλιστές πάντα πέφτουν όταν απειληθεί η προπαγάνδα.

 11. δημης avatar
  δημης 11/02/2011 23:35:35

  ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΑΧΥΡΑ ....ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ.....

 12. LOKROS avatar
  LOKROS 12/02/2011 00:31:11

  Μαμαααααααααα;........ Τι φαγητό έχουμε?
  Πάααααααλι γιουβαρλάκια?

 13. LOKROS avatar
  LOKROS 12/02/2011 00:33:52

  H βίαιη προσαρμογή των Αιγύπτιων πολιτών στην πραγματικότητα της καθημερινότητας.
  Yπάρχει κάτι σε αυτή την ιστορία που μας κάνει να σκεφτόμαστε τη δική μας -απόλυτα φυσιολογική- αντίδραση όταν χάνουμε κάτι που επιθυμήσαμε, γνωρίζοντας ότι μπορεί και να μην επαναληφθεί, παρόλο φυσικά θα ξανάρθει. H αμφιθυμία που κάνει τα αρνητικά και τα θετικά συναισθήματα να μπλέκονται τόσο άρρηκτα μεταξύ τους, μας κάνει ανίσχυρους απέναντι στις πραγματικές μας επιδιώξεις. Kανείς δεν επιθυμεί να περάσει πιο δύσκολα και πιο πιεσμένα, εκτός και αν έχει φροντίσει να ταυτίσει την επιστροφή στην πόλη με κάτι λιγότερο οδυνηρό, με κάτι που θα λειτουργήσει ως προθάλαμος προετοιμασίας για τη μετάβαση στις συνηθισμένες καθημερινές απαιτήσεις. H έκφραση «τα κεφάλια μέσα» δημιουργεί ασυνείδητα έναν εσωτερικό καταναγκασμό, τον οποίο θέτουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας, πιστεύοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος προσαρμογής: άμεσος, βίαιος και ακαριαίος. Eίναι προφανές, όμως, ότι δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να πειθαρχήσουν με τέτοια αυστηρότητα. Oπότε, είναι προτιμότερη μια αργή και ρυθμική επιστροφή,Για τα υπόλοιπα θα σας φροντίσει το γειτονικό Ισραήλ.

 14. ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΠΟΛΙΤΗΣ 12/02/2011 12:50:25

  ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.