#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/09/2011 20:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραιτήθηκε η επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού

[caption id="attachment_119943" align="alignnone" width="600" caption="Η επικεφαλής του Γραφείου, Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια "][/caption]

(Ανανεωμένο). Παραιτήθηκε τελικά η επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Στέλλα Σάββα – Μπαλφούσια. Η κ. Μπαλφούσια είχε μακράν συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και αρνήθηκε να πάρει πίσω την απόφαση της να παραιτηθεί, επικαλούμενη τις αντιδράσεις και κυρίως την αποδοκιμασία της έκθεσης της από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών.

Πρόκειται για νέο ρεζιλίκι για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον αντιπρόεδρο που… ευαγγελίζεται τη διαφάνεια στα οικονομικά αλλά φιμώνει τις διαφορετικές φωνές

Ο κ. Βενιζέλος εκνευρισμένος αμφισβήτησε από χθες την εγκυρότητα του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης η οποία αποδεικνύει ότι και με την πλήρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου ο λογαριασμός δεν βγαίνει και το χρέος είναι εκτός ελέγχου. Σήμερα μάλιστα δήλωσε ότι το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, που παίρνει όλα τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν είναι έμπειρο και υπεύθυνο. «Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών. Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων», είπε.

Παράλληλα τα κυβερνητικά «παπαγαλάκια» διαρρέουν ότι η έκθεση δεν έχει λάβει υπόψη της τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. της 21ης Ιουλίου, η οποία ελαφρύνει και άλλο το δημόσιο χρέος. Προφανώς δεν την έχουν διαβάσει, διότι η έκθεση της Βουλής τονίσει ότι η αύξηση του χρέους, του πρωτογενούς ελλείμματος και η βαθιά ύφεση αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

 

Έτσι, η φαρσοκωμωδία που λέγεται "κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ" ξεπέρασε κάθε φαντασία. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, ο κ. Βενιζέλος θεωρεί άπειρους και ανεύθυνους εκείνους, που ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε διορίσει στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, επειδή «ξεμπρόστιασαν» την οικονομική του πολιτική. Ο δε κ. Ρέππας, από την πλευρά του, αδειάζει δημόσια τον κ. Βενιζέλο, για την πρόθεσή του να αποπέμψει τα μέλη της Επιτροπής, λέγοντας ότι «εμείς θέλουμε θεσμούς να λειτουργούν και να ελέγχουν

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο, βουλευτές της συμπολίτευσης είχαν εκφράσει δυσφορία για την επιλογή των μελών του Γραφείου Προϋπολογισμού και  υποστήριζαν ότι κινδυνεύει να αποτελέσει “παράρτημα” του …. υπουργείου Οικονομικών.

‘Όταν λοιπόν στρέφονται κατά της κυβέρνησης και τα … παραρτήματά της καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει….

 

 

Μετά την παραίτηση Μπαλφούσια, ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να υποχρεώνει σε παραίτηση ακόμα και αυτούς που η ίδια έχει επιλέξει. Ακόμα και εκείνοι πλέον “ξεμπροστιάζουν” την αδιέξοδη πολιτική τους.  Και μια απορία: Γιατί η κυβέρνηση πριν μόλις ένα μήνα είχε αποδεχτεί από την ίδια επιτροπή, αντίστοιχα συμπεράσματα και εκτιμήσεις, για την κατάσταση της οικονομίας; Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι η πολιτική της στην οικονομία είναι λανθασμένη; Η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα και να αλλάξει δραστικά».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Lampros avatar
  Lampros 01/09/2011 14:26:22

  Ζουμε μεγάλες στιγμές. "δεν ξέρουν τα παιδια" ειπε ο γνωστός για τις οικονομικές του γνωσεις Benny Tourkoglou. Μην ανησυχειτε ομως. Θα αναβαθμιστεί μει μια σειρά ταλιμπαν ΠΑΣΟΚΟΥΣ που ξέρουν απο εικονικές πραγματικότητες. Μαλιστα προβλέπω πως μόλις πάνε, θα βρουν πως ...ΕΦΤΑΙΓΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ για το λάθος.

  • Ραββινος avatar
   Ραββινος @ Lampros 01/09/2011 17:37:20

   +++++1000

 2. Orestios avatar
  Orestios 01/09/2011 14:30:57

  Πού να'βρει τόσα πώματα, να φράξει τόσα στόματα.
  Έρχονται Δικαστήρια για υπουργούς.

  Λέτε να πήγε στον Σαμαρά ως ικέτης ο Βενιζέλος, μπας και γλυτώσει τη φυλακή?

 3. ataktos avatar
  ataktos 01/09/2011 15:00:59

  μα αν ανακοινωθούν χωρία με .. επισιτισμό π.χ. Στανος ..θα φρίξει η Ε.Ε. ΑΙΣΧΟΣ !!!!!!!!!!!!!!!11

 4. pikras57 avatar
  pikras57 01/09/2011 15:02:29

  ...τι άδειασμα της Βουλής, του ανεξάρτητου γραφείου Προυπολογισμού της Βουλής και των υπευθύνων της από τον Βενιζέλο.....
  ...και τι είπαν οι άνθρωποι?????
  ...στρογγύλεψαν τα ευρήματα όσο μπορούσαν...αλλά το μαύρο άσπρο ΔΕΝ γίνεται!
  Θα τους αφαιρέσουν τα διδακτορικά και τις προυπηρεσίες!!!!!!!!

  ...εγώ όμως έχω την εντύπωση...ότι τελικά θα συμμορφωθούν.. με τις... υποδείξεις όπως έχουν κάνει .....και σε άλλες προηγούμενες εποχές!!!!!

 5. φωνη avatar
  φωνη 01/09/2011 15:04:40

  Αφού ο υπουργός οικονομικών εκτιμάει ως αναξιόπιστες τις εκθέσεις του γραφείου προυπολογισμού της Βουλής οφείλει ή να αντικαταστήσει τα στελέχη του γραφείου ή τα στελέχη να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.

  Ο Πρόεδρος της Βουλής που έχει την ευθύνη της λειτουργίας της Βουλής να τοποθετηθεί αμέσως πάνω στο ζήτημα αυτό. Συντηρεί η Βουλή αναξιόπιστες υπηρεσίες;

 6. KLE avatar
  KLE 01/09/2011 15:15:17

  To είδαμε κι αυτό: Η κυβέρνηση να επιτίθεται στο κράτος και να κατηγορεί κρατική υπηρεσία και στελέχη της ότι "δεν διαθέτουν εμπειρία και εγκυρότητα"!!!!!!!! Και όλα αυτά γιατί το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αποκάλυψε την αλήθεια, δηλαδή ότι τα έσοδα έχουν καταρρεύσει.

 7. dima avatar
  dima 01/09/2011 15:15:40

  Πρέπει να είναι ο πρώτος συνταγματολόγος που αμφισβητεί οικονομολόγους για μια οικονομική ανάλυση.
  Θα ακολουθήσουν και οικοδόμοι που θα αμφισβητούν τις νομικές γνώσεις του Βενιζέλου.

  • Lampros avatar
   Lampros @ dima 01/09/2011 15:19:41

   εγραψες... Κυριολεκτικά και μεταφορικα΄!!

  • jkr avatar
   jkr @ dima 01/09/2011 18:28:08

   !!!

  • Ραββινος avatar
   Ραββινος @ dima 01/09/2011 21:54:42

   ''Σήμερα μάλιστα δήλωσε ότι το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, που παίρνει όλα τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δεν είναι έμπειρο και υπεύθυνο''Αυτα λεει ο Μπενυ Τουρκογλου -Βενιζελος ο και συνταγματολογος αποκαλουμενος και γραφει ιστορια για το βιβλιο Γκινες !!

  • antonismak avatar
   antonismak @ dima 01/09/2011 22:12:28

   Respect στο σχόλιο....!!!!!!!

 8. SERTIS avatar
  SERTIS 01/09/2011 15:21:51

  ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΛΛΑΖΟΝΕΙΑΣ, ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΥ....Ο,ΤΙ ΔΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ, ΚΙ ΑΣ ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΕΙ, ΤΟ ΠΕΤΑΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.....ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ......ΜΑΛΛΟΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΝΤΟΠΑΣ(ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΤΑΝ) ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΟΙ-ΧΑΣΙΣΩΜΕΝΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ SERTIS 01/09/2011 21:22:50

   Μάλλον πρωτογενής επίδειξη ηλιθιότητας. Δεν εκπλήσσομαι από τον άνθρωπο που ήθελε να γίνει "χαλίφης στη θέση του χαλίφη". Ήλπιζα να κάνω λάθος αλλά πρόκειται περί ηλιθίων με ευρεσιτεχνία.

   • Aris. A avatar
    Aris. A @ Νίκος Αργεάδης 01/09/2011 21:46:11

    Συμφωνώ επειδή τον είχε κάθε βράδυ το Μεγκα δεν σημαίνει ότι είναι έξυπνος.

    Ο Βενιζέλος έχει αρχίσει και δείχνει εξαιρετικά δείγματα.

    Θα τους ξεπεράσει όλους.

    Θα μας μείνει αξέχαστος.

 9. Orestios avatar
  Orestios 01/09/2011 15:27:39

  Βενιζέλο, κατάργησε τώρα τη Βουλή!
  Δεν μπορεί να είναι εμπόδιο στην ηγεμονία σου!
  Χο χο χο

 10. αλλήθωρος avatar
  αλλήθωρος 01/09/2011 16:02:50

  «Όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω χθες με τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού.»
  Τί εννοεί ο ποιητής;
  Θα τους μάθει να τα μαγειρεύουν ώστε να μην δημιουργηθεί στο μέλλον το ίδιο πρόβλημα;

  • φωνη avatar
   φωνη @ αλλήθωρος 01/09/2011 16:17:56

   Να απολύσει τα στελέχη αν τολμάει ο Βαγγελάκης και όχι να τους κάνει μάθημα μαγειρικής.

 11. pikras57 avatar
  pikras57 01/09/2011 17:12:45

  ΓΙΑΤΙ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΤΩΡΑ????
  ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ!!!
  ..ΚΑΙ ΤΟΤΕ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΗΤΑΝ...ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ!!!


  Αποκαλυπτικά και χωρίς σχολιασμό είναι τα παρακάτω αποσπάσματα από το 1ο Δημοσιονομικό Δελτίο του Ιουλίου 2011:

  «…από τα στοιχεία του εξαμήνου, τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, προκύπτει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους του Προϋπολογισμού. Χωρίς πρόσθετα μέτρα οι αποκλίσεις αυτές θα ήταν δύσκολο να αναστραφούν στο δεύτερο εξάμηνο και το έλλειμμα πιθανότατα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο…»

  «…Επισημαίνεται επίσης ότι στο σκέλος των δαπανών το 53,4% της εξοικονόμησης αναμένεται να προέλθει από φορείς εκτός κεντρικής κυβέρνησης, δηλαδή από τους ΟΚΑ, από τα νοσοκομεία και την ιατροφαρμακευτική δαπάνη, από τους ΟΤΑ κλπ. Από την εμπειρία του παρελθόντος προκύπτει ότι τα διάφορα μέτρα υλοποιούνται ταχύτερα και σε μεγαλύτερη έκταση σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης από ό,τι σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Υπάρχουν λοιπόν και εδώ κίνδυνοι καθυστερήσεων και δυσλειτουργιών….»

  «… Η επίτευξη αυτού του στόχου για το 2011 περιβάλλεται από σημαντικούς κινδύνους. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου για τα πρόσθετα έσοδα δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη την αρνητική επίδραση της αύξησης των φόρων στην οικονομική δραστηριότητα λόγω των αντικινήτρων που δημιουργούν….»

  «…Συμπερασματικά υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που μπορεί να περιορίσουν την απόδοση των μέτρων, τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επιμέρους ρυθμίσεων…»

  «…Δυσκολίες επίσης υπάρχουν και για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα από τις οποίες προβλέπεται να ανέλθουν σε 5,0 δις. Ευρώ έως το τέλος του 2011. Μέχρι τώρα έχουν εισπραχθεί (εντός του Ιουλίου) 391,4 εκατ. Ευρώ από την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ….»

  «….ο περιορισμός των δαπανών και του ελλείμματος του ΠΔΕ έχουν συμβάλλει στη συγκράτηση στου ελλείμματος του ΚΠ κατά 0,8% του ΑΕΠ στο εξάμηνο. Κατά συνέπεια, αν στο υπόλοιπο του έτους ομαλοποιηθεί η εκτέλεση του ΠΔΕ, αυτό πιθανότητα θα οδηγήσει σε διεύρυνση του ελλείμματος του ΚΠ…»

  «… Σημειώνεται , ότι η μείωση των δαπανών για επενδύσεις δεν ενδείκνυται σε περιόδους ύφεσης. Έχει δε συμβάλλει στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών προσδοκιών τους τελευταίους μήνες..»

  «….Η δυναμική του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη, καθώς οι παράγοντες που το προσδιορίζουν εξελίσσονται αρνητικά…»

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ pikras57 01/09/2011 17:36:13

   Τώρα είναι εδώ πρόχειρη κι η τρόικα βρε πίκρα...

 12. pikras57 avatar
  pikras57 01/09/2011 17:23:25

  ... θα έχουμε παράιτηση Μπαλφούσια και σια ή θα την υποχρεώσουν σε ...δήλωση μετάνοιας?????
  ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ!!!!!!!!

 13. Orestios avatar
  Orestios 01/09/2011 17:33:01

  Μετά από τα τελευταία δεδομένα, είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση έχει χάσει τ'αυγά και τα πασχάλια.

 14. Orestios avatar
  Orestios 01/09/2011 17:42:27

  Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με τις εντολές Βενιζέλου???????

  Μπορεί ο Βενιζέλος να μας πεί πόσο θα είναι το χρέος??????

  • The Saint avatar
   The Saint @ Orestios 01/09/2011 18:09:36

   Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το έχουν πάρει το ...μπλέ χαπάκι εδώ και καιρό αγαπητέ Ορέστιε... Οπότε...

   • Orestios avatar
    Orestios @ The Saint 01/09/2011 18:37:12

    Οι βουλευτές συμφωνούν με τον Υπουργό ή με το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, της οποίας είναι μέλη?
    Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ να δώσει μια διευκρίνηση ή θα βάλουν τον Καρατζαφέρη μιλησει αντ'αυτών???

   • Ραββινος avatar
    Ραββινος @ The Saint 01/09/2011 21:56:29

    Ειναι και ληγμενα οποτε !!!!

 15. Orestios avatar
  Orestios 01/09/2011 18:04:11

  Ο Ύπαρχος του Τιτανικού αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως μόλις αντιλήφθηκε πως η μπάντα σταμάτησε να παίζει.
  Η επαφή με την πραγματικότητα πάντα είναι δύσκολη για τους καθ'έξιν ψεύτες.
  Και η πραγματικότητα είναι πως ο Ύπαρχος τα έκανε χειρότερα κι από τα μούτρα του.
  Τώρα, πανικόβλητος βλέπει ότι κινδυνεύει με φυλάκιση.
  Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ του χτυπά την πόρτα.

 16. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 01/09/2011 18:39:25

  1)Tα φίμωτρα είναι για τα σκυλιά που δαγκώνουν.
  2)Τα σκυλιά που δαγκώνουν χέρι που τους ταίζει ,είναι για ευθανασία.
  Έτσι φέρονται τα αφεντικά στα ζώα.

 17. δημητρης avatar
  δημητρης 01/09/2011 18:59:00

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ (βλ. πρασινοι εισακτεοι στα ΑΕΙ χωρις Μηχανογραφικο).
  Τι νομιζε οτι οι πομφολυγες θα θολωσουν τον οριζοντα;

 18. Orestios avatar
  Orestios 01/09/2011 20:26:44

  Επιτέλους.
  Τώρα ο Βενιζέλος μπορεί να διορίσει συνταγματολόγους στην επιτροπή, γιατί αν δεν ξέρει ο συνταγματολόγος από οικονομικά ποιός ξέρει?????

  • manos avatar
   manos @ Orestios 01/09/2011 21:25:51

   Ξέρει και ο συγκοινωνιολόγος, για να μην σου πω και ο αστρολόγος.
   Και μια που πιάσαμε τους -λόγους, σε τέτοια επιτροπή κάλλιστα συμμετέχουν και αρχαιολόγοι.

 19. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 01/09/2011 21:00:27

  Αν αυτός ο εξαναγκασμός σε παραίτηση της προϊσταμένης μίας αρμόδιας υπηρεσίας - επειδή τόλμησε να ανακοινώσει αυτά που η αρμοδιότητά της επιτάσσει - είχε γίνει επί ΝΔ, θα είχε γίνει μέγα σκάνδαλο. Είδα απόψε ότι το Μέγκα υποβάθμισε το θέμα της παραίτησης όσο μπορούσε περισσότερο.

 20. Balafara Hunter avatar
  Balafara Hunter 01/09/2011 21:16:49

  Ο Τουρίστας τι άποψη έχει επί του θέματος; Πάλι εξαφανισμένος είναι; Πιο συχνά κάνει δηλώσεις ο Καντάφι…

 21. antanistimi avatar
  antanistimi 01/09/2011 21:24:08

  ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
  ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΥΣ ΑΡΑΓΕ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ
  Η ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ?ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ?
  ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΡΙΣΙΜΟ


  Σάββα - Μπαλφούσια Στέλλα
  Ερευνήτρια Α' Βαθμίδας  E-mail: stbalf@kepe.gr

  Τηλ: 210-3676 435

  Fax: 210-3630122, 210-3611136

  Διεύθυνση: Αμερικής 11, Αθήνα 106 72  Ερευνητική Περιοχή: Μακροοικονομική
  Ερευνητικά Ενδιαφέροντα: Μακροοικονομετρικά Υποδείγματα, Οικονομική Συγκυρία, Κόστος και Παραγωγικότητα, Ενεργειακή πολιτική
  Τρέχουσα Έρευνα:
  Βιογραφικό Σημείωμα

  Σπουδές
  Διδακτορικό Δίπλωμα στα Οικονομικά, Πανεπιστήμιο του York, U.K (1986).
  Πτυχίο, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, (1974).
  Διακρίσεις και υποτροφίες
  Υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (1970 - 1974).
  Υποτροφία του ΚΕΠΕ για μεταπτυχιακές σπουδές (1977 - 1981).
  Επαγγελματική εμπειρία
  Ερευνητής, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
  2003- : Ερευνητής (Α βαθμίδας), Συντονιστής τομέα Μακροοικονομικής Ανάλυσης
  1996-03 : Μακροοικονομική Ανάλυση, Μακροοικονομικά Υποδείγματα και Προβλέψεις
  1988-95 : Διάρθρωση Κόστους και Παραγωγής στη Βιομηχανία
  1982-87 : Θέματα Ενεργειακής Πολιτικής
  Βοηθός ερευνών, ΚΕΠΕ, Τμήμα Διεθνών Οικονομικών (1975-1977).
  Επισκέπτης ερευνητής, Πανεπιστήμιο Southampton, (1991–1992).
  Επισκέπτης καθηγητής, Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (1987-1988).
  Ερευνητικό Έργο
  Κεφάλαια σε διεθνή επιστημονικά βιβλία (με διαδικασία κρίσης)
  “Productivity growth in the Greek Business sector” (2004). Εις Essays in Economic Analysis , Th. Lianos eds., Athens, KEPE, Papazisis.
  “Resource allocation effects of the 1992 CAP reform on the Greek Economy: an AGE approach”, (1998). Εις Policy Simulation in the European Union” Fossati, A and Hutton J. London: Routledge. (Co-authored with: Roberto de Santis.)
  "A Dynamic Input Demand Model for the Aggregate Greek Manufacturing Industry." (1994). Εις Assays in Honour of Konstantine Drakatos, G. Alogoskoufis, T. Kollintzas, G. Provopoulos, Athens: Papazisis.
  "Cost and Productivity in Electricity Generation In Greece" (1994). Εις Proceedings of the 2nd European Congress on Economics and Management of Energy in Industry, ECEME, Portugal 1994.
  Βιβλία / Μονογραφίες (με διαδικασία κρίσης)
  Theoretical and Empirical Issues in Estimating Industrial Demand for Energy (1986). Ph.D. thesis, University of York, UK.
  Europe and the International Economic Environment in 2005: Recent Developments and Outlook (2006). Σειρά Εκθέσεις, 45. Αθήνα: ΚΕΠΕ. (Συνσυγγραφείς E. Athanasiou, St. Karagiannis, A. Tsouma).
  Ενέργεια (1991). Σειρά Εκθέσεις για το Πρόγραμμα 1988-92, 21. Κεφάλαιο “Ενεργειακές τιμές και φόροι.” Αθήνα: ΚΕΠΕ. Υπεύθυνος μελέτης Α. Διαβολίτσης.
  Συμμετοχές σε εργασίες του ΚΕΠΕ για λογαριασμό του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
  Οικονομετρική ανάλυση του εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδας, (2007). Συντονιστής της Μελέτης. Συγγραφή των κεφαλαίων «Εισαγωγή» (σελ. 4-9), «Οι μεσοχρόνιες τάσεις στις εμπορικές συναλλαγές και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων» (σελ. 12-24), «Το θεωρητικό και εμπειρικό πλαίσιο» (σελ. 21-24) και «Συμπεράσματα» (σελ. 59-62), Αθήνα: Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
  Διάρθρωση του Εμπορίου, Συγκριτικά Πλεονεκτήματα και Ανταγωνιστικότητα. (2007). Συντονιστής της Μελέτης. Συγγραφή των κεφαλαίων που αφορούν στο διεθνές περιβάλλον, την μεθοδολογική προσέγγιση και την ανάλυση των εμπορικών ροών σε επίπεδο μονοψήφιων κατηγοριών. Αθήνα: Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
  Οι Μακροοικονομικές Επιπτώσεις του Εθνικού Στρατηγικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) (2006): Συντονιστής της μελέτης. Συγγραφή των κεφαλαίων «Σύνοψη και συμπεράσματα» (σελ. 4-9), «Εισαγωγή» (σελ. 10-14), «Εγχώρια ζήτηση και εξωτερικός τομέας» (σελ. 15-18), «Μακροοικονομικές ανισορροπίες και τα αίτια της εμμονής τους» (σελ. 30-36), «Η Πορεία των Μακροχρόνιων Παραγόντων Προώθησης της Ανάπτυξης και Εμπειρική Διερεύνησή τους», σε συνεργασία με Ε. Αθανασίου, (σελ. 37-57), «Οι προοπτικές για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και ο ρόλος του ΕΣΠΑ στην Αναπτυξιακή Διαδικασία» (σελ. 58-63) «Μακροοικονομικές εκτιμήσεις των επιδράσεων του ΕΣΠΑ» (σελ. 64-80). Αθήνα: Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
  Επιπτώσεις των Διαρθρωτικών Πολιτικών της ΕΕ στην Ελλάδα 1989-2006. (2005). Συντονιστής της μελέτης. Συγγραφή των κεφαλαίων «Σύνοψη συμπερασμάτων και προτάσεων», «Οι διαρθρωτικές πολιτικές της ΕΕ, η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική και ο ρόλος των ΚΠΣ» (σελ. 2-14), Μακροοικονομικές επιδράσεις» (σελ. 15-22). Αθήνα, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
  Το εμπορικό Ισοζύγιο της Ελλάδας: Προβλήματα και προοπτικές (2002), Έκθεση για τον Υπουργό Οικονομικών. Αθήνα: ΥΠΟΙΟ.
  Οικονομικές Επιδράσεις των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2001). Συντονιστής της μελέτης. Συγγραφή των κεφαλαίων 1-5 (σελ. 1-48), 6 (σελ. 49-68), (συν-συγγραφέας Λ. Ζάραγγας), και 9 (σελ. 112-114). Αθήνα: ΥΠΟΙΟ.
  Εκτιμήσεις των Βασικών Εθνικολογιστικών Μεγεθών της Ελληνικής Οικονομίας με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών, (1998). Κεφάλαιο για τις Επενδύσεις. Ομαδική εργασία με συντονιστή Ι. Σιδηρόπουλο. Αθήνα: ΥΠΟΙΟ.
  Πολιτική Δημοσίου Χρέους (1996). Συντονιστής και συντάκτης της μελέτης. Αθήνα: ΥΠΟΙΟ.
  Το μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων στη ΔΕΗ (1987). Έκθεση για τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Αθήνα: ΥΠΕΘΟ.
  Εκτιμήσεις για τη Ζήτηση και Προσφορά Ενέργειας στην περίοδο 1986‑1990 (1986). Έκθεση για τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Αθήνα: ΥΠΕΘΟ. (Από κοινού με Α. Διαβολίτση.)
  Συμμετοχές σε εργασίες του ΚΕΠΕ για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  “Data and Model Validation for Greece. Working Paper No XX.” (1997). In E3ME: An Energy-Environment Model for Europe: Project supported by the Commission of the European Communities, with the participation of several European organizations.
  “The Methodology of Cost assessment” (1994). In “CATALYST: Final Techno-economic Report”. RACE Project No 2074. Submitted to the European Commission. (Coordinated by Th. Terrovitis.)
  Δημοσιεύσεις σε Περιοδικές Εκδόσεις του ΚΕΠΕ
  «Εξελίξεις και Προοπτικές στην Παγκόσμια Οικονομία» (2006), Οικονομικές Εξελίξεις, Τεύχος 11.
  «Εξελίξεις και Προοπτικές στην Παγκόσμια Οικονομία» (2005), Οικονομικές Εξελίξεις, Τεύχος 10.
  «Η Πρόοδος των Διαρθρωτικών Αλλαγών και οι Προκλήσεις του Νέου Οικονομικού Περιβάλλοντος» (2005), Οικονομικές Εξελίξεις, Τεύχος 9.
  «Εξελίξεις και Προοπτικές στην Παγκόσμια Οικονομία» (2004-2005), Οικονομικές Εξελίξεις, Τεύχος 5 έως και 8.
  «Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα» (2004-2006), Οικονομικές Εξελίξεις, Τεύχη 5 έως και 11 (σε συνεργασία με ομάδα ερευνητών).
  «Οι πρόσφατες Εξελίξεις στις Διεθνείς τιμές του πετρελαίου και η Ελληνική αγορά ενέργειας» (2004), Οικονομικές Εξελίξεις, Τεύχος 6.
  «Θέματα αναπτυξιακής πολιτικής» (2004), Οικονομικές Εξελίξεις, Τεύχος 5 (κεφ 3.1, 3.2).
  «Η δημοσιονομική πολιτική σε μακροχρόνια προοπτική» (2003), Οικονομικές Εξελίξεις, Τεύχος 4.
  «Θέματα Οικονομικής πολιτικής» (2003), Οικονομικές Εξελίξεις, Τεύχος 3.
  «Εξελίξεις και προοπτικές στην παγκόσμια Οικονομία» (2003-2004), Οικονομικές Εξελίξεις, Τεύχη 2,3,4,5.
  «Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα» (2001-2003), Οικονομικές Εξελίξεις, Τεύχη 1,2,3,4.
  Άλλες επιστημονικές δημοσιεύσεις
  «Συγκριτική Ανάλυση των Παραγόντων που συνέβαλαν πρόσφατα στην Ανάπτυξη στην Ιρλανδία και την Ελλάδα» (2006), σε συνεργασία με Η. Πολεμαρχάκι. Στο Πηγές Ανάπτυξης: Μπορεί η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας; Αθήνα: Εκδόσεις Κέρκυρα. Book review for “Globalization, Growth and Poverty: A world Bank policy research report” (2004) South -Eastern Europe Journal of Economics, vol. 2 No 1, 111-117.
  "Current Situation and New Needs: The user's perspective." (2001), European Commission, Eurostat, Proceedings of the Eleventh seminar of CEIS on short term EU economic indicators.
  “Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και Παραγωγικότητα” (1995). Τεχνικά.
  Εργασίες για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Euren (αναρτημένες στην ιστοσελίδα www.euren-network.eu)
  “European enlargement: a challenge for the Greek industry” (2008). In Industry - An ambition for Europe, Edited by Alain Henriot, EUREN-Studies, 2, pages 61-73.
  “Methodological issues in estimating potential output” (2008). in Potential growth in Europe: How to measure it and how to boost it, Edited by Alain Henriot, EUREN-Studies, 1, 2008 pages 11-21.
  “Slowing of the global economy”, EUREN-News No 3/ 2008.
  “Financial turmoil will take its toll”, EUREN-News, No 1/ 2008, Editorial.
  “Public finances in a better condition but sustainability not yet achieved”, EUREN-News, No 4/ 2007, Editorial.
  “Greece: Contractionary stance in 2008”, EUREN-News, No 4/ 2007.
  “Monetary policy in the Euro-area” , EUREN-News, No 3/ 2007.
  “International Economy”, EUREN-News, No 1/ 2007.
  Εργασίες για το Project Link
  “Country Report :Greece” (2000-2008). Εργασίες αναρτημένες στην ιστοσελίδα www.chass.utoronto.ca/link , Economic Forecast Reports prepared by participants.
  Συμμετοχές σε Εκθέσεις, και Προγράμματα Ανάπτυξης
  “Εκτίμηση των Μακροοικονομικών επιδράσεων του τρίτου ΚΠΣ.” (2003). Έκθεση Ενδιάμεσης αξιολόγησης του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης: Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών- διαχειριστική Αρχή του ΚΠΣ, Σύμβουλος Ενδιάμεσης Αξιολόγησης, Κεφ 3.2. Αθήνα: Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
  “Μακροοικονομικές Επιδράσεις του Δευτέρου Κοινοτικού πλαισίου στήριξης” (1999). Κεφάλαιο 1, Έκθεση για την Αξιολόγηση του Β ΚΠΣ, Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών- διαχειριστική Αρχή του ΚΠΣ. Αθήνα: Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
  “Ενεργειακές τιμές και φόροι.” (1991) Πρόγραμμα 1988-92, Αθήνα: ΚΕΠΕ.
  Εργασίες προς συζήτηση
  The economic Impact of CAP reform on the Greek Economy: Investigating the effects of inflexible structures (1999). Σειρά Εργασίες για συζήτηση, 70. Αθήνα: KEΠE.
  Cost and Productivity in Electricity Generation In Greece (1995). Σειρά Εργασίες για συζήτηση, 41. Αθήνα: ΚΕΠΕ.
  Ordering Equilibria by Output or Technology in a Non‑linear Pricing Context (1993). Σειρά Εργασίες για συζήτηση, 20. Αθήνα: ΚΕΠΕ.
  "Demand for Electric Energy in the Presence of a two‑ block Declining Price Schedule" (1993). Σειρά Εργασίες για συζήτηση, 19. Αθήνα: ΚΕΠΕ.
  Παρουσιάσεις σε διεθνή και εγχώρια συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις
  “European enlargement: a challenge for the Greek industry” EUREN Meeting, Coe-Rexecode, Παρίσι, Γαλλία (Ιούνιος 2008).
  “ΑIECE General Report”, σε συνεργασία με τους E. Athanasiou, St. Karagiannis, A. Tsouma. Autumn meeting of the Association of European Conjuncture Institutes (AIECE), Βρυξέλλες, Βέλγιο, (Νοέμβριος 2005).
  “Recent Developments and Prospects for the Greek Economy”. Reports for the AIECE, congress, 1996- 1999 and 2001-2008.
  «Οι οικονομικές επιδράσεις των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας» (2003), Συνέδριο του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, με θέμα Ολυμπιακοί Αγώνες και Διεθνείς Σχέσεις: Παραδοσιακή Εξωτερική Πολιτική και Πολυμερής Διπλωματία, Αθήνα, Ιούλιος 2003.
  “A dynamic analysis of Greece’s external trade”, σε συνεργασία με L. Zaragga. IAES conference Athens, Μάρτιος 2001.
  “The Supply side of KEPE Macroeconometric model”: Fall meeting of LINK Project, Αθήνα, Νοέμβριος 1999.
  “Measuring core inflation for Greece”, σε συνεργασία με L. Zaragga.: Fall meeting of LINK Project, Αθήνα, Νοέμβριος 1999.
  “Greek Labour Market : Recent Developments and Policy Issues”. Autumn meeting of the Association of European Conjecture Institutes (AIECE), Βρυξέλλες, Βέλγιο, Οκτώβριος 1996.
  “Resource allocation effects of the 1992 CAP reform on the Greek Economy: an AGE approach”, University of Barcelona, Conference on AGE modelling for Policy Simulation Βαρκελώνη, Ισπανία, Μάιος 1996.
  "Cost and Productivity in Electricity Generation In Greece", 2nd European Congress on Economics and Management of Energy in Industry. Estoril, Portugal, April 1994.
  “Προβλήματα Εκτίμησης της Ενεργειακής Ζήτησης στην Ελλάδα." Συνέδριο για Ενέργεια και Τεχνολογία, Υπουργείο Ενέργειας, Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας Αθήνα 1985.
  Εργασίες σε εξέλιξη
  Το μακροοικονομικό υπόδειγμα του ΚΕΠΕ.
  Μονοπωλιακή δύναμη και οικονομίες κλίμακας σε επιλεγμένους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας.
  Πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία.
  Συναφείς δραστηριότητες
  Κρίσεις εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά
  Οικονομικές Εξελίξεις, ΚΕΠΕ.
  Υπεύθυνος Έκδοσης 2005-06 Μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής 2004-05
  Οικονομικά, ΚΕΠΕ.
  Μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής
  Euren-News www.euren-network.eu
  Μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής
  Κρίσεις εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά
  Economic Journal 1988, 1989, 1992, 1993.
  International Economic review 1993.
  Οικονομικά, 1997, 1998.
  South–Eastern Europe Journal of Economics 2004.
  Άλλες Ακαδημαϊκές Δραστηριότητες
  Συμμετοχή στη διοργάνωση διεθνών Συνεδρίω
  Σύνοδος της AIECE, Αθήνα, Μάιος 2002.
  Σύνοδος του Project LINK, Αθήνα, Νοέμβριος 1999.
  Συνέδριο EAAE- "Αίτια και επιπτώσεις Αγροτικών δομών", Ελβετία, Ιανουάριος 2006.
  Euren-Network, Αθήνα, Ιούνιος 2007

  • anideos avatar
   anideos @ antanistimi 01/09/2011 22:59:00

   Δυο υποτροφειες με Χουντα και παπου Καραμανλη ειχε η Κυρια
   πως θα της τη χαριζε ο παχουλοκομψος;

  • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
   ΑΓΡΟΤΗΣ @ antanistimi 02/09/2011 00:02:47

   Προηγούμενες εκθέσεις υπάρχουν? Άραγε η τρόικα τις λαμβάνει υπόψιν?

 22. Αμυδρός avatar
  Αμυδρός 01/09/2011 22:11:44

  Οι οικονομολόγοι είπαν αυτό που ζει όλη η Ελλάδα: πως η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Οι συνταγματολόγος όμως, που θεωρεί το Μνημόνιο συνταγματικό γι' αυτό και το υπηρετεί, διαφωνεί κάθετα μαζί τους και λέει πως δεν έχουν εμπειρία και πείρα (στο μαγείρεμα;).

  Γη καλεί Βενιζέλο, Γη καλεί Βενιζέλο, αν είστε σ' αυτό το σύμπαν απαντήστε...
  Σιγή...

 23. Southlancer avatar
  Southlancer 02/09/2011 01:42:50

  Νύχτα θα φύγουν και θα ψάχνουν ελικόπτερα!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.