25/02/2011 13:53
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραίτηση Παπακωνσταντίνου ζητά εκ νέου η ΝΔ

Το ζήτημα παραίτησης του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου επαναφέρει η ΝΔ, με αφορμή την τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου που επιτάσσει νέα μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζοντας παλαιότερη δήλωση του υπουργού Οικονομικών πως αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα τότε θα έχει αποτύχει, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης διερωτήθηκε «αν ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να παραμένει στη θέση του».

«Επαναλαμβάνουμε πως χρειάζεται ένα νέο μίγμα πολιτικής. Το πρόβλημα είναι του ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος και εκτίμησε πως «όποιος υπουργός και να έρθει μετά θα πρέπει να αλλάξει η πολιτική».

«Δεν είναι προσωπικό το θέμα με τον κ. Παπακωσταντίνου», συνέχισε, «δεν κάνει κάτι ο υπουργός χωρίς να ρωτά τον Πρωθυπουργό ή χωρίς να συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο. Το πρόβλημα το έχουμε με την κυβερνητική οικονομική πολιτική.

Επίσης, ανέφερε πως το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, θα παρουσιαστεί στο «Ζάππειο 2»  μετά από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής το Μάρτιο.

Τέλος, ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε πως η πρόταση μομφής είναι ένα όπλο το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί από τη ΝΔ κατά το δοκούν.

Τα ψέματα για το Μνημόνιο έχουν κοντά ποδάρια

Παράλληλα, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, υποστηρίζει με δήλωσή του, ότι η επικαιροποίηση του μνημονίου, αποτυπώνει τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

«Αναδεικνύει τις κυβερνητικές αδυναμίες, επιβεβαιώνει τις αποκλίσεις στους στόχους για το 2010, ενσωματώνει νέα μέτρα για το 2011, περικλείει περισσότερα μη - καθορισμένα μέτρα για το 2012-2014» αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας που επισημαίνει ότι η κυβέρνηση λόγω των αδιεξόδων στην πολιτική της (βαθιά ύφεση, πληθωρισμός, διόγκωση της ανεργίας) και στη λειτουργία της (διαχειριστική ανεπάρκεια, προχειρότητα, παλινωδίες, αργά αντανακλαστικά, εσωτερικές τριβές) «αναζητά συνενόχους».

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση συνεχίζει να καταφεύγει σε διαδοχικά εκβιαστικά διλήμματα για να επιβάλλει δήθεν μονόδρομους, όπως λένε χαρακτηριστικά, και αναφέρονται στην προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.

«Όπως αυτόν την προσφυγής στο ΔΝΤ που όπως αποδεικνύεται σήμερα ήταν εξαρχής επιλογή της κυβέρνησης. Τα ψέματα όμως έχουν κοντά ποδάρια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

 

Λύση η συνταγή ανάπτυξης

Για τη Ν. Δ. καθίσταται πλέον επιβεβλημένη η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής με έμφαση στην ανάπτυξη και αναφέρει χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τα προβληματικά σημεία για την κυβέρνηση

Συγκεκριμένα η Ν. Δ. αναφέρει, ότι:

- Η εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής έχει καταστεί δυσχερέστερη.

- Εντοπίζονται καθυστερήσεις και διαχειριστικές αδυναμίες στην προετοιμασία και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

- Παρατηρούνται αδυναμίες στην είσπραξη εσόδων και στον έλεγχο των δαπανών.

- Η υστέρηση εσόδων διαμορφώθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) για το 2010 σε σχέση με τις εκτιμήσεις του «Μνημονίου».

- Εξακολουθούν να παρατηρούνται προβλήματα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

- Η ύφεση είναι βαθύτερη και διαμορφώθηκε σε υψηλότερα από τα προσδοκώμενα επίπεδα (στο 4,5% για το 2010 έναντι στόχου για 4%).

- Ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (διαμορφώθηκε στο 4,7% για το 2010 έναντι στόχου για 1,9%), ενώ αναθεωρήθηκε, προς τα επάνω, και για το 2011 (εκτιμάται στο 2,5%).

- Η ανεργία θα είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις (ήδη στο 13,9% το Νοέμβριο του 2010 έναντι στόχου για 12,1% για όλο το προηγούμενο έτος).

- Ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 δεν επιτεύχθηκε. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα είναι 1,5% του ΑΕΠ.

- Εκτιμάται, με βάση τις τρέχουσες τάσεις, δημοσιονομική υστέρηση της τάξεως του ?% του ΑΕΠ για το 2011 (1,5 δισ. ευρώ).

- Απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 19,6 δισ. ευρώ (8% του ΑΕΠ) για την περίοδο 2012-2014. Από αυτά, τα 14,5 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ) είναι «μη - καθορισμένα» μέτρα.

- Η Κυβέρνηση προσδοκά να αντλήσει 15 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου την περίοδο 2011-2013, ενώ προσδοκούσε τον περυσινό Ιούνιο να εισπράξει 3 δισ. ευρώ και τον Δεκέμβριο 7 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο 2011-2013.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.