Παρίσι: no news, good news
05/09/2014 06:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρίσι: no news, good news

Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια η κυβέρνηση κάθισε απέναντι στην τρόικα ισότιμα και έθεσε τη δική της ατζέντα

Όταν μετά από μια τριήμερη συνάντηση με την τρόικα δεν γίνονται ούτε επίσημες ανακοινώσεις αλλά ούτε και διαρροές τότε θα μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι δεν βγήκε τίποτε από τις διαπραγματεύσεις. Ούτε καλό αλλά ούτε και κακό, όμως, όπως λένε οι γνωρίζοντες no news, good news.

Η ελληνική αποστολή φεύγει από το Παρίσι και επιστρέφει στην πεζή πραγματικότητα χωρίς να έχει στα χέρια της ουσιαστικά αποτελέσματα. Αλλά όπως το είχαμε επισημάνει εγκαίρως θα έπρεπε να κρατούν μικρό καλάθι οι Έλληνες στη Γαλλία. Και ήταν λάθος επικοινωνιακό και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να «φουσκώσουν» τις προσδοκίες για το Παρίσι. Μια προκαταρκτική συζήτηση ήταν με την τρόικα η οποία θα επανέλθει στην Αθήνα τέλη του μήνα και θα κλείσει τότε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Αν θέλουμε, ωστόσο, να είμαστε δίκαιοι η κυβέρνηση κέρδισε δύο πράγματα:

1. Το πρώτο είναι ότι δεν έγινε πάλι μύλος η χώρα με τις διαπραγματεύσεις. Ήρεμα κι ωραία και πολιτισμένα μπήκαν τα θέματα κάτω, έκλεισαν ορισμένα κι έμειναν κι άλλα ανοικτά. Αλλά τουλάχιστον δεν έγινε ο χαμός και δεν έπαψε να λειτουργεί η κυβέρνηση.

2. Το δεύτερο και σπουδαιότερο είναι ότι για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια η κυβέρνηση κάθισε απέναντι στην τρόικα ισότιμα και έθεσε τη δική της ατζέντα. Αν θυμάστε σε όλες τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις η τρόικα απαιτούσε και η Αθήνα αναγκαστικά άκουγε σαν τον μαθητή που έχει κάνει ζαβολιά. Άλλοτε έσκυβε το κεφάλι, άλλοτε έτρωγε τις φάπες στο σβέρκο κι άλλοτε έλεγε «ως εδώ και μη παρέκει». Στο Παρίσι το ταγκό είχε δύο αλλά ο καβαλιέρος ήταν η Ελλάδα. Ζήτησε για πρώτη φορά ελαφρύνσεις στους φόρους, απαίτησε τη διατήρηση της άρσης των πλειστηριασμών, δεν δέχθηκε επ΄ ουδενί κατάργηση των απεργιών. Αυτή η στάση δείχνει ότι έχουμε περάσει σε άλλη φάση όπου τους κοιτάμε στα μάτια και ζητούμε τα δίκαια μας. Είναι μια κατάκτηση που επιτεύχθηκε χάρη στην καλή πορεία της οικονομίας την οποία αποδέχθηκαν οι τροικανοί.

3. Το τρίτο είναι ότι έκλεισε μια σύνοδος στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος. Στα μέσα Νοεμβρίου ανοίγει κι επίσημα το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους με βασικό ζήτημα την απομείωσή του μέσω επιμήκυνσης για πολλά χρόνια και μείωσης των επιτοκίων.

4. Και το τέταρτο που κερδίσουμε είναι ότι πήραμε χρόνο και περιμένουμε τις εξελίξεις έπειτα από τις ανακοινώσεις του Μ. Ντράγκι. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για το τελευταίο βήμα πριν την «εκτύπωση» χρήματος από την ΕΕ, που σηματοδοτεί την αλλαγή πολιτικής. Εκτιμάται ότι θα πέσουν τους επόμενους μήνες στην αγορά περί το 1 τρις ευρώ μέσω της αγοράς τίτλων από την ΕΚΤ. Λεφτά που θα διοχετευθούν στην αγορά. Ένα μέρος αφορά και την Ελλάδα κι αυτό είναι σημαντικό.

Θα πει κανείς: «Και τι θα πει ο Σαμαράς στη ΔΕΘ; Τι φοροελαφρύνσεις θα ανακοινώσει;» Τα πράγματα είναι απλά: Αν θέλουμε στην πιο κρίσιμη φάση για τη χώρα έναν πρωθυπουργό που θα τάζει χωρίς να υλοποιεί τότε ας ανακηρύξουμε πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Τα λόγια είναι τζάμπα, σε κανέναν δεν κοστίζει να πεις ότι θα κάνεις το ένα ή το άλλο και ο Τσίπρας είναι… πρωταθλητής στο άθλημα αυτό. Ο Σαμαράς θα πει αυτά που πρέπει. Μετρημένα, στοχευμένα και χωρίς να είναι κούφια λόγια. Στο δρόμο προς την τελική ευθεία δεν χρειάζονται ανευθυνότητες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ETERNAL MUSIC avatar
  ETERNAL MUSIC 05/09/2014 07:53:13

  Αρνητικές αποδόσεις για τα 2ετή ομόλογα το “δώρο” του Draghi σε Γερμανια και αλλες 7 χωρες του ευρω.

 2. blue nile avatar
  blue nile 05/09/2014 11:05:32

  Όλη η ουσία βρίσκεται στο ότι έκλεισε μια σύνοδος στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος.
  Προσοχή όμως.
  Αν τελικά συναινέσουμε με το Γερμανικό σενάριο της απλής επιμήκυνσης του χρέους για πολλά χρόνια και μιας μικρής μείωσης των επιτοκίων, τότε το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να επιμηκύνουμε την πτώχευση της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια. Τουλάχιστον. Γιατί η σκιά του τεράστιου χρέους θα πέφτει πάνω από την ελληνική οικονομία με συνέπεια να απομακρύνονται οι σοβαροί επίδοξοι επενδυτές και να συνεχιστεί εσαεί η επενδυτική στάση που μαστίζει τη χώρα. Επιπρόσθετα η επιμήκυνση θα συνοδευτεί με πολιτικό έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας κάτι που θα διώχνει και άλλους επενδυτές. Όσοι κατέχουν λίγα από οικονομία αντιλαμβάνονται ότι το 2010 ο ΓΑΠ και ο Παπακωνσταντίνου εγκλημάτισαν. Το έγκλημα δεν ήταν η υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ. Το έγκλημα ήταν ότι αυτό έγινε χωρίς προηγουμένως να κουρευτεί το χρέος για να γίνει βιώσιμο, κάτι που κάνει το ΔΝΤ όπου δίνει νέα δάνεια. Η μπάλα είναι τώρα στα πόδια της σημερινής συγκυβέρνησης. Από αυτήν εξαρτάται αν συνεχίσει το έγκλημα ή αν δώσει πραγματική ελπίδα στον τόπο. Είναι απολύτως σίγουρο ότι κανείς Γερμανός υπουργός οικονομικών δεν θα συναινέσει σε πραγματική μείωση του χρέους μέσω διαγραφής κάποιου μέρους του. Αυτό όμως που μπορεί να δεχτεί, όχι βέβαια χωρίς αγώνα από μέρους μας, είναι η επιμήκυνση να συνοδευτεί με ρήτρα ανάπτυξης. Θα αποπληρώσουμε μεν όλο το χρέος αλλά το μεγάλο βάρος των πληρωμών θα πέφτει όταν η χώρα έχει ανάπτυξη ενώ θα γίνεται με προσυμφωνημένο αυτοματοποιημένο τρόπο. Χωρίς τρόικες, ελέγχους και ουσιαστικά την ολοκληρωτική εκχώρηση της άσκησης οικονομικής πολιτικής στο ευρωπαικό ιερατείο. Πριν τέσσερα χρόνια με τους κάκιστους χειρισμούς του ΓΑΠ και των παρατρεχάμενων, άρχισαν να γράφονται οι πιο μαύρες σελίδες της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Είναι στο χέρι του Σαμαρά και όλων των άλλων της συγκυβέρνησης που πραγματικά νοιάζονται για τον τόπο να αφήσουν αυτές τις μαύρες σελίδες στο παρελθόν. Αν συναινέσουν στις γερμανικές βουλές τότε απλά θα συνυπογράψουν την μετατροπή της Ελλάδας σε Κόσοβο. Μιας χώρας δηλαδή που ανήκει μεν στην ένωση του ευρώ και το μόνο εξαγώγιμο προιόν της είναι το ανθρώπινο δυναμικό της.

  • George N avatar
   George N @ blue nile 05/09/2014 11:55:28

   Blue Nile εμμονή σου έχει γίνει! Πρέπει στα προσωπικά οικονομικά σου να είσαι πολύ σωστός και υπεύθυνος. Στα κρατικά πάντως κανείς δεν αποπληρώνει χρέη. Ο τελευταίος που το επιχείρησε έγινε γαλοπούλα (μαζί με την γυναίκα του) τα Χριστούγεννα του 89. Το θέμα είναι η χώρα να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος δίνοντας ως ποσοστό του ΑΕΠ λιγότερα από τον μέσο όρο της ΕΖ.

   • blue nile avatar
    blue nile @ George N 05/09/2014 13:05:37

    George N Το πρόβλημα δεν είναι πόσα χρωστάει ένα κράτος. Το πρόβλημα είναι το με τι διακανονισμό θα τα ξεπληρώσει. Αν εμείς στην Ελλάδα πληρώνουμε το 1/4 που έχουμε να πληρώσουμε τις χρονιές με ύφεση, λύνονται τα χέρια του εκάστοτε υπουργού οικονομικών. Αν πάλι για να αποπληρώνουμε τα χρέη πιο γρήγορα πρέπει αν έχουμε ανάπτυξη, τότε όλοι οι δανειστές μας θα φροντίζουν να πηγαίνει καλά η οικονομική οικονομία για να παίρνουν τα χρήματα τους. Κάπως έτσι έκανε το οικονομικό της θαύμα η Γερμανία μετά το 1951...

    • George N avatar
     George N @ blue nile 05/09/2014 13:50:52

     Αυτό που λέω είναι ότι τα κρατικά δάνεια είναι κάτι άλλο από τα στεγαστικά που εξοφλούνται. Καλύτερα να τα σκεφτείς σαν perpetual bonds (δεν ξέρω τον Ελληνικό όρο) δλδ ως ομόλογα που δεν θα πληρωθούν ποτέ αλλά που έχουν ετήσια απόδοση για πάντα. Και δεν είναι μόνο το Ελληνικό χρέος έτσι αλλά όλων των χωρών (και των εταιριών) Δεν θα πληρωθούν ποτέ! Κανένα από αυτά! Φυσικά θα εξοφλούνται στην λήξη αλλά με δεδομένο και απαραίτητο όρο ότι κάποιος άλλος θα τα αντικαταστήσει. Συνολικά ούτε οι δανειζόμενοι μπορούν αλλά ούτε και οι δανειστές θέλουν την εξόφληση του κρατικού χρέους. Μια απόδοση ζητάνε άλλωστε, αν θέλανε να τα κρατήσουν δεν θα τα είχαν δανείσει. Αυτό συμβαίνει από τους Ναπολεόντιους πολέμους και είναι η συμβολή του ΗΒ στην ιστορία των κρατικών χρέων. Παλαιότερα τα πράγματα ήταν πιο άγρια για τους δυστυχείς δανειστές κρατών με αποκορύφωμα τους Ναίτες και τους Εβραίους με τον βασιλιά Φίλιππο Ωραίο. Αλλά τι να περιμένει κανείς από Γάλλους :-) Αν το δούμε έτσι τότε το μόνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το κουπόνι. Η ετήσια απόδοση. Αυτό είναι σημαντικό γιατί καθορίζει τον ετήσιο τόκο το ποσό που πρέπει να δίνουμε κάθε χρόνο για το γεγονός ότι κάποιοι μας δάνεισαν και δεν θα δουν ποτέ τα κεφάλαιά τους. Αν αυτό το ποσό είναι σαν ποσοστό του ΑΕΠ συγκρίσιμο με τον μέσο όρο της ΕΖ δεν έχουμε κανένα θέμα. Μένει μια λεπτομέρεια. Τα ομόλογα τεχνικά δεν είναι perps. Άρα χρειάζεται και η εμπιστοσύνη του κάθε φορά δανειστή ότι δεν θα είναι αυτός που θα μείνει με τον μουτζούρη. Επειδή μόνο σε Αργεντινούς φαινόμαστε αυτή την εποχή άξιοι εμπιστοσύνης θα χρειασθεί και η ΕΚΤ. Για να πει ότι είμαστε παρεξηγημένοι όμως θα μας ζητήσει στοιχειώδη σοβαρότητα στα δημόσια οικονομικά μας.

     • blue nile avatar
      blue nile @ George N 05/09/2014 14:00:26

      Συμφωνώ απόλυτα Πρέπει μεγάλο μέρος των ευρωζωνικών χωρών (όλων των χωρών) να περάσει στην ΕΚΤ η οποία μπορεί να τα επαναομολογοποιήσει με δική της εγγύηση. Έτσι τα νέα ομόλογα θα πιάσουν επιτόκια 1-1,5% κάτι που για χώρες σαν την δική μας θα ισοδυναμεί με κούρεμα της τάξης του 25% και πάνω

     • George N avatar
      George N @ blue nile 05/09/2014 16:35:45

      Σε εμάς αυτό έχει ήδη γίνει μέσω του EFSF για μεγάλο κομμάτι του χρέους. Για συνολικότερη λύση οι Βόρειοι ζητάνε μεγαλύτερες δυνατότητες ελέγχου από Βρυξέλλες για τα συμφωνηθέντα (πρόσφατη είναι η δήλωση Σοιμπλε) και μεταφορά αρμοδιοτήτων, περισσότερη Ευρώπη δηλαδή. Θεωρούν ότι αλλιώς είναι σαν να τους ζητούν να υπογράψουν λευκή επιταγή και ίσως δεν έχουν άδικο. Η Γαλλία έχει αρχίσει τα δικά της υπεροπτικά και ο Νότος δεν έχει απαντήσει και αμφιβάλλω αν τον έχει απασχολήσει καν το θέμα για να λέμε και τα δικά μας. Ούτε καν πως θα έπρεπε να εξελιχθεί η ΕΖ, ποιος είναι ο στόχος τους, πως βλέπουν το μέλλον, τι ζητάνε τέλος πάντων δεν έχουν πει για να ξεκινήσει η συζήτηση. Αμήχανη σιωπή. Ούτε ένα άρθρο! Το μόνο που έχουμε ακούσει είναι να πέσει η ισοτιμία του Ευρώ. Ηγεσίες με όραμα....

     • Evangelos avatar
      Evangelos @ George N 05/09/2014 20:56:56

      ας το στείλει αυτό κάποιος στο μαξίμου

 3. chp avatar
  chp 05/09/2014 13:05:41

  Blue nile , το πρώτο πράγμα που απαιτεί το ΔΝΤ όταν μπαίνει είναι η υποτίμηση του νομίσματος ,για να γίνει η οικονομία πιό ανταγωνιστική ισομετρικά ,με περιορισμό των εισαγωγων και αύξηση των εξαγωγών. Το μνημόνιο ήταν η προσπάθεια να επιτευχθεί το ίδιο με εσωτερική υποτίμηση σε συνθήκες : 1)Ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων . Πχ Φοβάμαι σημερα για τα λεφτά μου και τα στέλνω στην Σιγκαπούρη σε μια εβδομάδα. 2)80.000-100.000 κανονισμών της ΕΕ. Από τα αμπέλια και τα ψαρέματα που απαγορεύονται μέχρι τα ναυπηγεία. Βασικός μέτοχος :Αλλαγή συντάγματος από το διευθυντήριο της ΕΕ. 3)Ανταγωνισμό καλών και κακών κρατών αλλά σε ενιαία αγορά. Αλλη φορολογία η Βουλγαρία και το Λουξεμβούργο με εμάς ,άλλο επιτόκιο δανεισμού στην Γερμανία με εμάς. Και όλα όσα γράφει ο Κ.Κόλμερ στο βιβλίο του η "μεγαλειώδης απάτη του Ευρώ" ,στο οποίο από το 2004 προέβλεψε το μπάχαλο. Επομένως είναι θέμα της πραγματικής οικονομίας που δεν δουλεύει αλλά και του χρέους οπως σωστά επισημαίνεις. Διότι όταν από τον Γερμανικό ΕΝΦΙΑ εισπράττονται 10 δις ενώ εδώ πάμε για 3,6 ,σημαίνει ότι η Ελληνική οικονομία είναι το 1/3 της Γερμανικής !!!!! Το χρεος με τις παράλογες ταμειακές αξιώσεις του είναι η ταφόπλακα στο νεκρό πτώμα .Και το νεκρό πτώμα δεν είναι μόνο η οικονομία ,είναι και οι κοινωνία. Μειώνονται οι οικονομικά ενεργοί και αυξάνονται οι συνταξιούχοι ,κλείνουν επιχειρήσεις και αυξάνονται οι φόροι ,οι κατ'ουσίαν κρατικές τράπεζες θα αποφασίσουν για την τύχη επιχειρήσεων με τα κόκκινα δάνεια και κυρίως για να αποφασίσεις κάτι για την χώρα σου πρώτα πρέπει να πάρεις την άδεια των λόμπυ και του διεφθαρμένου διευθυντηρίου των Βρυξελλών ,ο αρχηγός του οποίου κατηγορήτο για παιδεραστία σε ορφανοτροφείο! (ανεστάλλει φυσικά η δίωξη λογω αξιώματος , όπως και κάποιου ΥπΟικ δικού μας για το σκάνδαλο Κοσκωτά) .

 4. GregA avatar
  GregA 05/09/2014 20:03:11

  Το άρθρο μου θυμίζει εκείνον που γλυστρισε στο μπαλκόνι του 40 ορόφου και έπεσε στο κενό. Όταν ήταν στο ύψος του 20 ορόφου είπε, "μέχρι εδώ καλά πάμε". Η παράταση στην ανακοίνωση, ήδη ειλημμένων, αποφάσεων αποφάσεων για όλες τις εκκρεμότητες ήταν απλά μια ευγενική χορηγία στη κυβερνώσα αλχημεία μέχρι να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για τη μεταβίβαση της εξουσίας στην επόμενη παρά φύσιν κυβερνητική συνεργασία η οποία έχει παρασκηνιακώς ήδη πάρει τη σκυτάλη.

 5. ETERNAL MUSIC avatar
  ETERNAL MUSIC 06/09/2014 10:56:01

  Ο Draghi μοιράζει… την τράπουλα και τον κίνδυνο-Σε τι διαφέρει το QE του Draghi από εκείνο της Fed

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.