16/12/2008 01:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρέμβαση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Τo 2004 η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές χρησιμοποιώντας ως ένα από τα βασικά της συνθήματα την τακτοποίηση των 250.000 συμβασιούχων του δημοσίου, που κρατούνταν όμηροι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αντί αυτού  η μετέπειτα κυβέρνηση Καραμανλή ψήφισε το περίφημο Π.Δ 164/04, το οποίο, αφενός μεν κάλυπτε μικρή μερίδα συμβασιούχων (περίπου 30.000), αφετέρου δε αποτέλεσε και αποτελεί την ταφόπλακα για όλους τους υπολοίπους, παλαιούς και νέους, συμβασιούχους του δημοσίου τομέα.

Αναλυτικότερα, στον περίφημο Νόμο Παυλόπουλου ορίζονται οι 24 μήνες ως ανώτατο όριο παραμονής ενός συμβασιούχου σε κάθε φορέα. Ύστερα από αυτούς προβλέπεται η οριστική και δια παντός απομάκρυνση από το σχετικό Υπουργείο.  Ίσχυσε λοιπόν και ισχύει μια παρανοϊκή διάταξη που επέτρεψε τη μονιμοποίηση συμβασιούχων που εργάζονταν κατά το διάστημα μεταξύ των ετών 2002-2004, αφήνοντας απέξω πολλούς περισσότερους που, αν και είχαν μεγαλύτερη προϋπηρεσία από παλαιότερα έτη, για λόγους συγκυρίας δεν είχαν εργαστεί αδιάσπαστα κατά το επίμαχο διάστημα. Αυτή την τελευταία μάλιστα κατηγορία εργαζομένων, η περίφημη διάταξη του νόμου απομακρύνει οριστικά από τη θέση της!!!

Θα αντέτεινε κανείς πως οι παραπάνω συμβασιούχοι θα μπορέσουν να βρουν δουλεία σε κάποιο άλλο υπουργείο. Θα το δεχόταν κάποιος όσο βάρβαρη κι αν είναι η ιδέα της αλλαγής εργοδοτικού φορέα κάθε 24 μήνες. Υπάρχουν όμως κατηγορίες εργαζομένων που η εξειδίκευσή τους προορίζεται για συγκεκριμένο είδος εργασίας και ως εκ τούτου εκ φύσεως αποκλείονται από την περιφορά ανά τα υπουργεία.  Μια τέτοια κατηγορία εξειδικευμένου προσωπικού είναι οι Αρχαιολόγοι. Σύμφωνα με τον ελληνικό αρχαιολογικό νόμο η κυριότητα και η διαχείριση των αρχαιοτήτων ανήκει αποκλειστικά στο Ελληνικό Κράτος δια του Υπουργείου Πολιτισμού. Αφού λοιπόν κατά τον Νόμο Παυλόπουλου απαγορεύεται οι παραμονή των συμβασιούχων στο ίδιο υπουργείο πέραν του 24μήνου, χιλιάδες έκτακτοι αρχαιολόγοι τίθενται και θα τίθενται στο εξής εκτός επαγγέλματος, αφού δε θα μπορούν να εργαστούν στις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ για περισσότερους από 24 μήνες.

Οι αρχαιολόγοι, λοιπόν, αντιμετωπίζουν την απίστευτη κατάσταση κατά τoν οποία δε θα μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα το οποίο έχουν σπουδάσει και στο οποίο, δια της προϋπηρεσίας τους, έχουν ειδικευτεί. Διερωτάται κανείς για το πνεύμα του συγκεκριμένου νόμου ο οποίος αποκλείει μια συγκεκριμένη ειδικότητα από το επάγγελμά της, έστω και με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, τη στιγμή μάλιστα που οι διαγωνισμοί για προσλήψεις αρχαιολόγων γίνονται περίπου κάθε 10 χρόνια (1993, 2004) και αφορούν στην κάλυψη ελάχιστων από τις εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική -για την τραγικότητά της- η τελευταία προκήρυξη του ΑΣΕΠ (3Κ/2008, ΦΕΚ 226/16.05.08) στην οποία προβλέπεται η πρόσληψη μόλις 28 αρχαιολόγων σε όλες τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν τα τελευταία χρόνια οι ανάγκες των υπηρεσιών για αρχαιολόγους καλύπτονται από χιλιάδες έκτακτους.

Καταλήγουμε λοιπόν αβίαστα στο συμπέρασμα πως τα Τμήματα Αρχαιολογίας των Φιλοσοφικών Σχολών προμηθεύουν την αγορά με αρχαιολόγους που σπουδάζουν για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, προκειμένου να εργαστούν μόλις για δύο!!! Και όλα αυτά, βέβαια, σε μια χρονική στιγμή που άπαντες αναγνωρίζουν την υποστελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την καθοριστική συμβολή των εκτάκτων αρχαιολόγων, στη λειτουργία των Υπηρεσιών και την πραγματοποίηση των χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων του ΥΠΠΟ.

Δε θα ζητούσε κανείς να αναγνωριστεί ο μόχθος των εκτάκτων αρχαιολόγων, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες, στη ζέστη ή στο κρύο, σε ανασκαφές ή υγρές αποθήκες, αναλαμβάνουν επί χρόνια την «λάντζα» των  Αρχαιολογικών Εφοριών. Είναι παράλογο όμως να διαψεύδεις με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις προσδοκίες αυτών των επιστημόνων, δημιουργώντας αναλώσιμους υπαλλήλους των 24 μηνών, και να διαγράφεις με μια γραμμή ένα μεγάλο κεφάλαιο που επενδύθηκε από τη ζωής τους, για την απόκτηση της επιστημονικής γνώσης αλλά και της επαγγελματικής εξειδίκευσης που αποκτήθηκε στο εργασιακό πεδίο.  

Η Νέα Δημοκρατία υποσχέθηκε να θέσει τέρμα στο δράμα των ομήρων. Δεν τα κατάφερε όμως και αποφάσισε να τους εκτελέσει...

Σ.ΕΚ.Α. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Νικηταρά 8-10

E-mail: sekagr@msn.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νικήτας Διαμαντής avatar
    Νικήτας Διαμαντής 18/05/2009 23:36:28

    Οπότε και ο Σύλλογος εκτάκτων αρχαιολόγων πορεύει προς εξαφάνιση.
    Άρχισα την πρώτη σύμβαση σαν αρχαιολόγος το 1992 και μέχρι το 19999, με παρακάλια, γλειψίματα και απειλές περνούσαν τα χρόνια σε κατάσταση ομηρίας. Όλοι μας τα ζήσαμε λίγο πολύ και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα να σε βρίσκουν άνεργο. Από το 1999, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω μου κατέληξα οικονομικός μετανάστης στην Ιταλία, και άρχισα να εργάζομαι σε μόνιμη βάση πλέον (κάτι που θεωρούσα απίστευτο …) σε ένα συνεταιρισμό αρχαιολόγων. Από το 2004 έφτιαξα μια δική μου εταιρία παίρνοντας εργολαβίες από το δημόσιο και από ιδιώτες. Όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά, αλλά τελικά δεν λείπει μέρα που να μη περνά από το μυαλό η ιδέα της επιστροφής στην Ελλάδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.