19/02/2009 21:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρέμβαση Ευρωβουλευτών για τον Γκλιγορίεβιτς

Με επιστολή τους προς τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν, οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Παπαστάμκος και Μαργαρίτης Σχοινάς, ζητούν τη συνδρομή της Κομισιόν προκειμένου να επισκεφθούν στα Σκόπια τον διανοούμενο Βάσκο Γκλιγορίεβιτς και να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας του.

Ο σκοπιανός διανοούμενος βρίσκεται εγκλεισμένος σε ψυχιατρικό ίδρυμα των Σκοπίων, ενώ είχε προηγηθεί η σύλληψή του από τις αστυνομικές αρχές της χώρας με την κατηγορία της «αντεθνικής προπαγάνδας». Οι δυο Ευρωβουλευτές ζητούν από την κ. Ρεν να μεσολαβήσει ώστε να τους παρασχεθεί από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ΠΓΔΜ κάθε δυνατή διευκόλυνση προκειμένου να επισκεφθούν άμεσα τον Vasko Gligorijevic (ή Vasil Gligorov) μαζί με εγνωσμένου κύρους ψυχίατρο για να διακριβώσουν την τύχη του.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί  η αποστολή της
Δημοκρατικής Αναγέννησης στα Σκόπια και στο Ψυχιατρείο Μπάρντοφτσι, η
οποία είχε οργανωθεί για την αναζήτηση του Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς
Βλέπε κι εδώ: Save Vasilije Gligorijevic

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ avatar
  ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙ 19/02/2009 22:25:32

  Δεν είναι διαννοούμενος,απλά ένας φοιτητής που απορρίπτει τη "μακεδονική" του ταυτότητα και ισχυρίζεται ότι είναι Σέρβος.Μία αντίθετη φωνή.

 2. αετός avatar
  αετός 19/02/2009 22:37:34

  Συνέντευξη στο πολιτικό περιοδικό Globus με τον Δημήτρη Ιωάννου, μέλος της πολιτικής γραματείας του Ουράνιου Τόξου

  Το Νοέμβριο του 2008 πραγματοποιήσατε το 2ο Συνέδριο του Ουράνιου Τόξου μέσα σε κλίμα ήρεμο και χωρίς ιδιαίτερες πιέσεις από πλευράς Ελληνικών Αρχών. Μήπως αυτό είναι κάποιο σημάδι ότι κάτι έχει αλλάξει στις σχέσεις με την οργάνωσή σας και ότι η πίεση αποχωρεί σιγά σιγά;

  - Οχι. Η πίεση από το ελληνικό κράτος δεν αλλάζει προς το καλύτερο. Απλώς έτυχε το Συνέδριο να γίνει σε περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε τη δυνατότητα να αντιδράσει όπως αντιδρούσε στο παρελθόν. Δεν ήθελαν να φανεί εκτός συνόρων ότι υπάρχει πίεση προς εμάς. Υπήρχε στο Αμύνταιο μια μικρή ομάδα ακραίων εθνικιστών αλλά η αστυνομία δεν τους επέτρεψε να δημιουργήσουν επεισόδια. Με λίγα λόγια το Συνέδριο ολοκληρώθηκε μέσα σε ήρεμο κλίμα, συμμετείχαν πολλά μέλη μας, αν και στην Ελλάδα είχαν τη γνώμη ότι ο κόσμος είναι φοβισμένος και δεν θα παρεβρεθεί, συμμετείχαν άτομα από όλες τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο.

  Ποιές είναι οι αιτίες που οι ελληνικές αρχές δεν αντέδρασαν αυστηρότερα στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου;

  - Την περίοδο εκείνη οι σχέσεις της Ελλάδας με την Δημοκρατία της Μακεδονίας ήταν αρκετά οξυμένες, τα βλέμματα των Ευρωπαίων ήταν στραμμένα στο πρόβλημα αυτό εξαιτίας και του επεισοδίου στο χωριό Λόφοι / Забрдени στη Φλώρινα / Лерин και η Ελλάδα προσπαθούσε να μην συνδέσει το επεισόδιο με την μακεδονική μειονότητα και έτσι εάν συνέβαιναν επεισόδια και στο Συνέδριο του Ουράνιου Τόξου, η Ευρώπη θα τα συνέδεε με τα προηγούμενα γεγονότα.

  Λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι την περίοδο εκείνη η κυβέρνηση της Δημ.της Μακεδονίας αντέδρασε οξύτατα στα γεγονότα που συνέβησαν στην βόρειο Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός απέστειλε επιστολές προς τους παγκόσμιους ηγέτες εξηγώντας τους την κατάσταση της μακεδονικής μειονότητας, μήπως αυτό σας βοήθησε να οργανώσετε Συνέδριο μέσα σε ήρεμο κλιμα;

  - Οχι. Δεν πιστεύω ότι αυτό μας βοήθησε. Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν να μας βοηθήσουν. Το Ουράνιο Τόξο είναι κόμμα της Ελλάδας και οι υποστηρικτές μας και τα μέλη μας είναι Ελληνες πολίτες. Εμείς ζητάμε τα δικαιώματά μας από την Ελλάδα για την Ελλάδα. Η Δημ.της Μακεδονίας είναι άλλο κράτος. Ισως επειδή ανήκουμε στο ίδιο έθνος, είμαστε συνδεδεμένοι συναισθηματικά και πνευματικά, αλλά αυτό είναι όλο. Δεν μπορεί και δεν πρέπει άλλο κράτος να επεμβαίνει για ζητήματα ομάδας ατόμων τρίτης χώρας. Ανήκουμε στο κράτος στο οποίο ζούμε. Για το λόγο αυτό δεν μπορώ να πω ότι οι επιστολές βοήθησαν, όπως δεν μπορώ να πω ότι δεν βοήθησαν.

  Και η μακεδονική κοινή γνώμη δεν είναι σίγουρη κατα πόσο οι ενέργειες της κυβέρνησης και οι επιστολές βοήθησαν τους Μακεδόνες στην βόρειο Ελλάδα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Πώς εσείς κρίνετε αυτήν τη βοήθεια, λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι εδώ και πολύ καιρό αγωνίζεστε για τα δικαιώματά σας μέσω των ευρωπαικών οργανισμών;

  - Μέσω των ευρωπαικών θεσμών είχαμε ορισμένες επιτυχίες, οι οποίες δεν είναι ίσως μεγάλες για το λόγο ότι η πολιτική της Ελλάδας είναι πολύ σκληρή στα θέματα αυτά και δεν μας αφήνει περιθώρια να αποκτήσουμε τα δικαιώματα τα οποία ζητούμε. Πάντως έχουμε και τις επιτυχίες μας όπως το ότι γίναμε μέλος της Ευρωπαικής Ελεύθερης Συμμαχίας (ευρωπαικό κόμμα)-κόμμα τεταρτο σε δύναμη στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Εξαιτίας αυτού, ανεπίσημα, οι ελληνικές αρχές ‘’κάνουν λιγάκι τα στραβά μάτια’’ σε ότι αφορά ορισμένα δικαιώματά μας, όπως π.χ. πλέον σχεδόν ποτέ άμεσα δεν επεμβαίνουν όταν στα πανυγήρια των χωριών μας τραγουδιούνται μακεδονικά τραγούδια, ενώ πριν μερικά χρόνια μέχρι και με ξυλοδαρμούς επιχειρούσαν να τα διακόψουν. Το ότι δηλαδή μπορούμε λιγάκι να τραγουδουμε στην γλώσσα μας οφείλεται στις διασυνδέσεις μας με την Ευρώπη, επειδή οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι έχουμε πού να παραπονεθούμε και ότι υπάρχεί κάποιος που θα ‘’μαλώσει’’ την Ελλάδα για τις ενέργειες της. Λόγω των ευρωπαικών οργανισμών, σήμερα μπορούμε να έχουμε δικό μας κόμμα το οποίο η Ελλάδα δεν ήθελε να το εγγράψει στα μητρώα της, αλλά μετά από πίεση από πλευράς της Ευρώπης, αναγκάστηκαν να το κάνουν. Τέλος, ακόμα και η προσωπική μας ακεραιότητα και ασφάλεια εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προστασία την οποία μας προσφέρουν οι ευρωπαικοί θεσμοί και οργανισμοί.  Για το λόγο αυτό ενέργειες και επεμβάσεις άλλων κρατών δεν μπορούν να βοηθήσουν, αλλά μερικές φορές το αντίθετο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Εμάς στην Ελλάδα μας αποκαλούν Σκοπιανούς πράκτορες, μισθοφόρους των Σκοπίων, προδότες της Ελλάδας κ.α. Δυστυχώς, δεν μας επιτρέπεται η πρόσβαση στα ελληνικά ΜΜΕ για να τα αρνηθούμε όλα αυτά και έτσι όταν κάποιο άλλο κράτος θα αρχίσει να ασχολείται με τα θέματα αυτά δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα να επιβεβαιώσει όλα αυτά που εμείς προσπαθούμε να αποδείξουμε ως αναλήθειες.

  Συνδεδεμένο με τα θέματα αυτά είναι και το θέμα των πολιτικών προσφύγων. Για την ομάδα αυτών των ατόμων η Δημ.της Μακεδονίας μπορεί να ‘’φωνάζει’’΄ και να διαμαρτύρεται επειδή είναι υπήκοοί της. Ετσι νόμιμα μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να τους βοηθήσει. Από την άλλη πλευρά τα μέλη του Ουράνιου Τόξου και όλη η μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα είναι μειονότητα της Ελλάδας και ανήκει σ’αυτήν και όχι σε άλλη χώρα, όπως και όλες οι μειονότητες ανα τον κόσμο.

  Σ’ αυτήν την περίπτωση πως μπορούν οι Μακεδόνες από την Δημ.της Μακεδονίας νας σας βοηθήσουν και όχι να χειροτερέψουν την κατάσταση;

  - Ενας από τους τρόπους είναι η Δημ.της Μακεδονίας να γίνει μέλος της Ευρωπαικής ένωσης. Τότε δεν θα υπάρχουν σύνορα, πνευματικά θα συνδεθούμε, θα συνεργαζόμαστε, συχνότερα θα βλεπόμαστε κ.α. Σε πολύ μεγάλο βαθμό η Δημ.της Μακεδονίας θα μας βοηθήσει εάν καταφέρει να αναπτυχθεί οικονομικά, εάν προοδέυει, γιατί κακά τα ψέμματα, μια ομάδα ανθρώπων θέλουν να ανήκουν σε κάποιο έθνος ή σε κάποια ευρύτερη κοινότητα μόνο εάν αυτή είναι ανεπτυγμένη. Αυτήν την στιγμή η Δημ.της Μακεδονίας είναι αδύναμη οικονομικά και σε μικρό βαθμό οργανωμένη και για το λόγο αυτό πολλοί από τους Μακεδόνες στην Ελλάδα δεν επιθυμούν να ανήκουν έστω και πολιτιστικά στο έθνος αυτό. Αλλά, εάν η Δημ.της Μακεδονίας αναπτυχθεί, εάν μπει στην Ευρωπαική Ενωση, εάν υπάρχει οικονομική και πολιτιστική πρόοδος, τότε πολλοί από τους Μακεδόνες στην Ελλάδα θα επιθυμούν να δηλώνουν ότι είναι Μακεδόνες. Τότε αυτή θα είναι η καλύτερη βοήθεια στην μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα από πλευράς της Δημ.της Μακεδονίας.

  Πώς αισθάνεστε εσείς ως Μακεδόνας να ζείτε στην Ελλάδα, στην χώρα όπου βασιλεύουν οι μύθοι, όπου δίνεται μεγάλη έμφαση στην αρχαία ιστορία, όπου δεν αναγνωρίζονται μειονότητες και αυτοί που δεν είναι Ελληνες αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας;

  - Στην Ελλάδα απολαμβάνουν τα αγαθά της δημοκρατίας αυτοί που δηλώνουν Ελληνες. Εάν κάποιος δηλώσει ότι διαφέρει από την πλειοψηφία, τότε αρχίζουν γιαυτόν τα μεγάλα προβλήματα και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους Μακεδόνες αλλά και για οποιαδήποτε άλλη μειονότητα είτε αυτή είναι εθνική, είτε θρησκευτική κτλ. Υπάρχουν μεγάλες διακρίσεις στην εκπαίδευση, στις προσλήψεις, στην αντιμετώπιση από το κράτος κ.α.

  Ο Παύλος Βοσκόπουλος, επίσης μέλος της πολ.γραματείας του Ουράνιου Τόξου, πριν μερικές εβδομάδες προειδοποίησε σε κάποια συνέντευξη ότι το Μακεδονικό Εθνος δεν πρέπει να στηρίζεται σε αρχαίους και ιστορικούς μύθους και να αντιγράφει την κακή ελληνική εμπειρία. Ποιά η γνώμη σας για αυτό που συμβαίνει την τελευταία περίοδο στην Δημ.της Μακεδονίας με την στροφή προς την αρχαιότητα, την τοποθέτηση μνημείων, την αλλαγή των ονομάτων κτιρίων κτλ.;

  - Στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια δημιουργήθηκε ο μύθος ότι όλοι οι Ελληνες πολίτες είναι Εθνικά Ελληνες, ότι όλοι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ότι όλοι είναι απόγονοι του Περικλή και του Θεμιστοκλή. Από την πρώτη δημοτικού ‘’θηλάζουν’’ τα παιδιά με το αίσθημα της περηφάνειας για την καταγωγή τους από τους αρχαίους Ελληνες και έτσι τα περισσότερα άτομα στην Ελλάδα πιστεύουν ότι βρίσκονται στην κορυφή του πολιτισμού σε όλον τον κόσμο και όλους τους άλλους ανθρώπους, κράτη ή έθνη τους βλέπουν από ψηλότερα, τους θεωρούν δηλαδή κατώτερους.

  Η προσπάθεια που γίνεται τώρα στη Δημ.της Μακεδονίας για να δυναμώσει το εθνικό συναίσθημα μου αρέσει, αλλά πρέπει να δημιουργείται θετικός πατριωτισμός, να αγαπούν οι πολίτες το κράτος, να προετοιμάζεται ο λαός για ανάπτυξη. Αλλά όχι με αρνητικό εθνικισμό. Δημιουργώντας μύθους για το Φίλιππο και τον Αλέξανδρο, δυστυχώς δημιουργείται τέτοιου είδους αρνητικός εθνικισμός. Το Μακεδονικό κράτος και το Μακεδονικό εθνος υπάρχουν και πρέπει μόνο να αναπτύσονται και να προοδεύουν. Δεν υπάρχει ανάγκη να αναζητούνται ρίζες πριν χιλιάδες χρόνια για να αποδειχθεί η ύπαρξή τους. Το κράτος θα οικοδομηθεί με την αγάπη των πολιτών προς αυτό, με την προσωπική συμβολή του καθενός ώστε να ενδυναμωθούν οι θεσμοί, η οικονομία, η εκπαίδευση και έτσι να επιτευχθεί ο τελικός στόχος ο οποίος είναι η Ευρωπαική Ενωση. Οταν δεν θα υπάρχουν σύνορα ευκολότερα θα ενωθούν πνευματικά και πολιτιστικά οι Μακεδόνες όπου και αν ζουν και θα διαβούν τον δρόμο της προόδου.  Πώς αντιδρούν οι Μακεδόνες στην Ελλάδα όταν ακούν ή βλέπουν ότι στην Δημ.της Μακεδονίας τοποθετούνται μνημεία του Αλέξανδρου, ότι ίσως κάποιες πόλεις αλλάξουν το όνομά τους σε Αλεξάνδρεια κτλ.;

  - Κάποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι επειδή βλέπουν ότι ακολουθείται ο τρόπος με τον οποίο χτίστηκε και το ελληνικό κράτος, βασιζόμενο στους μύθους και τον εθνικισμό, ενώ υπάρχουν και άτομα τα οποία χαίρονται με τέτοιες ενέργειες και θεωρούν ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να σταθεροποιηθεί το κράτος. Οι άνθρωποι παρακολουθούν ότι γίνεται στην Δημ.της Μακεδονίας, σχολιάζουν διαφορετικά ο καθένας...

  Στη χώρα μας ακόμα διαρκεί η διαμάχη μεταξύ των πολιτικών γύρω από το θέμα του βέτο στο Βουκουρέστι από πλευράς της Ελλάδας. Η μία γνώμη είναι ότι δεν έπρεπε να προκαλέσουμε τους Ελληνες με την αλλαγή ονόματος του αεροδρομίου και την τοποθέτηση αρχαίων αγαλμάτων, ενώ η άλλη γνώμη είναι ότι το βέτο θα έτσι κι αλλιώς θα συνέβαινε. Ποιά η γνώμη σας;

  - Πιστεύω ότι το βέτο θα συνέβαινε ανεξάρτητα από το όνομα του αεροδρομίου. Το πρόβλημα της Ελλάδας έχει σχέση με τη μακεδονική ταυτότητα και την μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα όπως και με τα φρικτά γεγονότα του παρελθόντος. Ο στόχος της Ελλάδας είναι να μην υπάρχει μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, ενώ το όνομα δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο γιαυτήν. Οπως πριν λίγο καιρο είχε δηλώσει γνωστός Ελληνας πολιτικός ‘’ας λέγεται και Κατερίνα, μόνο να μην υπάρχει ταυτότητα και γλώσσα’’. Επι πολλά έτη δεν ακουγόταν τίποτα για βέτο επειδή τα ελληνικά κόμματα τα οποία βρίσκονταν στην κυβέρνηση δεν πείραζαν το θέμα για να μη χαλάσουν την ηρεμία τους αλλά ήρθε η στιγμή που έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Η Ελλάδα δεν μπορούσε αλλιώς να αντιδράσει λόγω της εσωτερικής της πολιτικής κατάστασης και έτσι χρησιμοποίησε ακραία μέσα.

  Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο κρατών είναι ιδεολογικό πρόβλημα των δεξιών παρατάξεών τους. Συμφωνείτε μ’αυτήν τη θέση;

  - Το πρόβλημα της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα και το πρόβλημα του ονόματος είναι προβλήματα τα οποία υπάρχουν λόγω πραγματικών αιτιών και όχι λογω κάποιων ιδεολογιών.Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανήκει στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως κεντρώο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το ΠΑΣΟΚ επι σειρά ετών κυβέρνησε τις τελευταίες δεκαετίες και όχι μόνο δεν έλυσαν το πρόβλημα αλλά αντιθέτως το χειροτέρεψαν. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τώρα προσπαθούν να ‘’πετάξουν το μπαλάκι’’ μόνο στα δεξιά κόμματα των δύο χωρών. Το πρόβλημα του ονόματος το επέβαλε η Ελλάδα και αυτή θα πρέπει να σκεφτεί για αυτό που ζητάει, ενώ το πρόβλημα της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα είναι πρόβλημα πραγματικό το οποίο πρέπει να λυθεί και δεν είναι απλώς θέμα ιδεολογίας. Και το ΠΑΣΟΚ να ήταν στην κυβέρνηση, πάλι θα ασκούταν το βέτο στο Βουκουρέστι.

  Ενα ακόμα μέλος του Ουράνιου Τόξου, ο Αθανάσιος Παρίσης, πέρυσι στη Μπίτολα δήλωσε ότι οι Μακεδόνες στην Ελλάδα δεν συμφωνούν η Δημ.της Μακεδονίας να προσθέσει γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως π.χ. ‘’Ανω’’ ή ‘’Βόρεια’’ στο συνταγματικό της όνομα. Σύμφωνα με αυτά που αναφέρατε παραπάνω, για ποιό λόγο θα πείραζε τους Μακεδόνες στην Ελλάδα τέτοιος προσδιορισμός;

  - Αυτό που δήλωσε ο κ.Παρίσης δεν είναι ότι θα μας πείραζε τέτοιος επιπρόσθετος προσδιορισμός, αλλά ότι δεν συμφωνούμε με τον τρόπο τον οποίο θέλει η Ελλάδα να ‘’βαφτίσει’’ άλλο κράτος. Στην σύγχρονη Ευρώπη, όταν κάποιος επιθημεί να αποκαλείται με ορισμένο όνομα, έχει το δικαίωμα να αποκαλείται με το όνομα αυτό. Δεν έχουμε συγκεκριμένες ιδέες πώς να αποκαλείται η Δημ.της Μακεδονίας ή όχι, αλλά δεν δεχόμαστε τον φασιστικό τρόπο επιβολής ονόματος λόγω των συμφερόντων της Ελλάδας. Είμαστε της γνώμης ότι η Δημ.της Μακεδονίας πρέπει να ονομάζεται Δημοκρατία της Μακεδονίας επειδή ο λαός της έτσι αποφάσισε σε δημοψήφισμα. Εάν ό λαός της κάποια στιγμή διαλέξει κάποιο άλλο όνομα τότε ας αποκαλείται έτσι.

  Πιέσεις πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν και η αποστολή της μακεδονικής διπλωματίας είναι να καταφέρει να επιτύχει την θετικότερη λύση. Δυστυχώς, η πίεση από πλευράς της Ελλάδας είναι μεγάλη, έχει πολλούς συμμάχους και φίλους ανα την υφήλειο που την υποστηρίζουν και αν και εμείς αυτό δεν το δικαιολογούμε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η γνώμη μου είναι ότι το μακεδονικό κράτος πρέπει ‘’ζυγίσει’’ τα πράματα και να δει τί το συμφέρει περισσότερο. Αλλά,δεν είναι εύκολο να αλλάξει το όνομα και μ’αυτό να απειληθεί η μακεδονική ταυτότητα.

 3. αλογοσκουφιτσα avatar
  αλογοσκουφιτσα 19/02/2009 22:38:21

  Με το ζορι να τον κανουν Μακεδονα;
  Τι αληταριοι ειναι οι Σκοπιανοι;

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 19/02/2009 23:36:29

  Θα ζητηθεί επίσημη γνωμάτευση και από τους Γιατρούς του Κόσμου.

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 19/02/2009 23:46:29

  Βασικά είναι δυστυχείς, αλλά ο γρουιος με την κομπλεξάρα και τον γενιτσαρισμό του θα τους σύρει σε περιπέτειες.

 6. Σπύρος avatar
  Σπύρος 20/02/2009 00:00:43

  Ωραιος ο Ουρανιος Τόξος..................

  Ακομα Κλαίω απο συγκίνηση για την ειλικρίνεια τών προθέσεων και τον πόνο πού εκφράζει ο Τόξος...

  Πάω να βάλω Καζαντζίδη για να θυμηθώ την ΄Κακούργα Ξενητειά΄των ΄καταπιεζομένων Μακεδόνων εν Ελλάδι΄..

 7. anetos avatar
  anetos 20/02/2009 09:13:22

  Σε κάθε λέξη ,κάθε φράση αυτού του κυρίου Ιωαννου του "μακεδόνα " κρύβεται η κουτοπονηριά . χρησιμοποιούνμια λέξη που ούτε την σημασία της ούτε την ετυμολογία της δεν ξέρουν. Την θέλουν δική τους και την αρνούνται στο υπόλοιπο 70 % της περιοχής, εκ του πονηρού, με το σκεπτικό ότι αφού κατοχυρώσω τον τίτλο (όνομα) γιατί να μην διεκδικήσω αργότερα και όλο το οικόπεδο και μιλάνε οι «στρεψόδικες» για γλώσσα και εθνικότητα , ποιος τους την αρνείται, κανένας βέβαια αρκεί να την πουν με το όνομα της ,όπως τόσα χρόνια πριν τους πει Ο Στάλιν η Τίτο πως θα «πρέπει» λέγονται και όπως προκύπτει από την ιστορία τους , είναι Σλάβοι που κατοικούν σε μια περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία όπως οι Αλβανοί που κατοικούν στην Μακεδονία ,όπως οι έλληνες που κατοικούν στην Μακεδονία όπως οι εβραίοι αλλά και οι τούρκοι που κατοικούσαν κάποτε το ίδιο δεν κάνουν και οι βούλγαροι αδελφοι τους που μιλανε την ιδια γλωσσα .
  Ο Γκλιγορίεβιτς λοιπον (αν μπει κανένας στο Blog του) με τεκμηριωμένο ,επιστημονικό αλλά και απλό τρόπο δείχνει όλα αυτά τα παραπάνω ,μπορεί να μην είναι "διανοούμενος" αλλά είναι δημοκράτης και τεκμηριωμένος σε ότι λεει και ότι κάνει και η απόδειξη σε αυτό ειναι η αντίδραση του καθεστώτος ...(δε ξεχνάνε τον σοβιετικό παρελθον τους και τις μεθόδους του... η ευρωπαϊκή ένωση τους μάρανε...)

 8. anetos avatar
  anetos 20/02/2009 09:16:12

  ο αετος μαλλον για κοτοπουλο απο τα σκοπια μου μοιαζει ....

 9. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 20/02/2009 09:26:36

  Το θέμα της αρχαιοτητας είανι το αδυνατο σημειο των Σκοπιων.Βεβαιως δεν ειναι δυνατον κανεις να ισχυρισθει σοβαρα οτι κάποιος που ζει στη ελληνική Μακεδονία καταγεται απο τους αρχαιους Μακεδονες ενω καποιος που ζει 100 χλμ βορειοτερα όχι.Το θέμα όμως είναι η πολιτιστικη σύνδεση.
  Ενας Ελληνας Μακεδονας μιλά σημερα μια γλωσσα μετεξέλιξη όλων των αρχαιων επιγραφών ενω ο Σκοπιανός μια σλαβικη γλώσσα.Ετσι τα Σκόπια είναι αναγκασμένα είτε να αποποιηθουν το αρχαιο παρελθον οποτε χανουν το επιχειρημα της παλαιοτητας και της μοναδικής μακεδονικής αυτοχθονίας ειτε να το προβάλλουν οπως τωρα οποτε ερχονται σε συγκρουση με την καθιερωμένη ιστοριογραφία και βγαινουν όλες οι αντιφασεις του σλαβομακεδονισμού.

 10. Και νέα Ερώτηση Μπόλαρη για την κράτηση του Βάσκο Γκλιγκόρωφ avatar
  Και νέα Ερώτηση Μπόλαρη για την κράτηση του Βάσκο Γκλιγκόρωφ 20/02/2009 09:35:40

  12/02/2009

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  «Στερείται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα ο κρατούμενος από τις αρχές των Σκοπίων φιλέλληνας ακτιβιστής Βάσκο Γκλιγκόρωφ (Βασίλιε Γκλιγορίεβιτς)! – Καμία πληροφορία για την τύχη του!»

  Και νέα Ερώτηση του Μάρκου Μπόλαρη!

  Μετά τις πληροφορίες ότι οι αρχές της ΠΓΔΜ ισχυρίζονται πως ο Βάσκο Γκλιγκόρωφ δεν κρατείται, αλλά … «νοσηλεύεται» σε ψυχιατρείο, ο Μάρκος Μπόλαρης, βουλευτής Ν. Σερρών του ΠΑΣΟΚ, προχώρησε σε δεύτερη Ερώτηση προς την Υπουργό Εξωτερικών. Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μακεδονίας – Θράκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα από μία χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κείμενο της Ερώτησης του Σερραίου βουλευτή έχει ως ακολούθως:

  Με Ερώτησή μας στις 29 Ιανουαρίου 2009 θέσαμε υπ’ όψιν σας το σοβαρότατο ζήτημα της σύλληψης και κράτησης από τις αρχές ασφαλείας της ΠΓΔΜ του φιλέλληνα ακτιβιστή κ. Βάσκο Γκλιγκόρωφ (Βασίλιε Γκλιγορίεβιτς). Μάλιστα η Ερώτησή μας αυτή προκάλεσε δύο επιθετικές παρεμβάσεις σε βάρος μας από την εφημερίδα «Νόβα Ματσεντόνια».

  Για την τύχη του κ. Βάσκο Γκλιγκόρωφ ελάχιστα είναι γνωστά από την στιγμή της σύλληψής του. Οι Σκοπιανές αρχές μέσω διαρροών στον τοπικό Τύπο, προσπαθούν να πείσουν ότι ο άνθρωπος αυτός δεν κρατείται, αλλά «νοσηλεύεται» σε ψυχιατρικό κατάστημα. Δεδομένου ότι καμία αξιόπιστη πληροφορία δεν υπάρχει για την νομική κατάστασή του και για την κατάσταση της υγείας του, ενώ δεν υπάρχει και η δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του, καθίσταται σαφές ότι ο άνθρωπος αυτός διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Για την περιπέτεια του κ. Βάσκο Γκλιγκόρωφ έχουν ευαισθητοποιηθεί, ομάδες ενεργών πολιτών (ιδίως blogers ). Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν στις 6 Φεβρουαρίου 2009 ο Συντονιστής Η.Π.Α. του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Θ. Σπυρόπουλος και η Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Η. Π. Α. κα Γκατζούλη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για την υπόθεση του ονόματος της γείτονος κ. Μάθιου Νίμιτς, τον ενημέρωσαν και του έθεσαν το ζήτημα.

  Η περιπέτεια του κ. Γκλιγκόρωφ, ο οποίος στερείται της απόλαυσης στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέτει επί τάπητος το ζήτημα του επιπέδου διασφάλισης των δικαιωμάτων αυτών από μία χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ταυτόχρονα αποτελεί πρόκληση για δράση των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και όλων των άλλων σχετικών με τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών, ώστε να διασωθεί ο συγκεκριμένος ακτιβιστής και να προστατευθεί αποτελεσματικά η ελευθερία της συνείδησης και του λόγου.

  Κατόπιν των ανωτέρω

  Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός

  Ποιες είναι οι ενέργειες συλλογής πληροφοριών και ενεργοποίησης των Ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να προστατευθεί άμεσα και αποτελεσματικά η ηθική και φυσική υπόσταση του Βάσκο Γκλιγκόρωφ;

  Σε ποιες άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες έχει προβεί ή σκοπεύει να προέλθει προκειμένου να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του ενεργού αυτού πολίτη και να διαφυλαχθεί η ζωή και η υγεία του;

  http://ne.pasok.gr/serres/?p=854

 11. kanis avatar
  kanis 20/02/2009 11:23:18

  Tόσα χρόνια, αυτό το ΥΠΕΞ μας, δεν μπορεί να κάνει μία επιτροπή ιστορικών...

  Μια επιτροπή ιστορικών, από όλο τον κόσμο, με ειδίκευση την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Ελληνικότητας της Μακεδονίας... Μια επιτροπή που θα διοχετεύει δεδομένα, προς κάθε αρμόδιο φορέα...
  Από διεθνείς οργανισμούς, μέχρι ένα-ένα τα κράτη των χωρών μελών των οργανισμών που ασχολούνται με την ονομασία των Σκοπίων... Δεδομένα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα διοχετεύονται στα ΜΜΕ..Από τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα (που σκάει γκαζάκι στην στάση Καλλιφρωνά και το κάνουν πρώτη είδηση) μέχρι τα περιοδικά Σούπερ Κατερίνα και Τιραμόλα ... Ηταν κι ωραίο παιδί ο Αλέξανδρος, βγαίνουν θέματα πολλά...όλα με φόντο την ελληνικότητα....!

  ...και λέγε, λέγε κάτι μένει! Γίνεται φασαρία, κερδίζονται εντυπώσεις. Κερδίζονται οι μικρές μάχες κι εν τέλει η όλη (ανευ επί της ουσίας αντιχειμένου) μάχη!

  ...τόσα χρόνια αυτό το ΥΠΕΞ....;!

 12. stelios avatar
  stelios 20/02/2009 13:55:46

  12@
  Ψυχραιμια,σου διαφευγουν οι ΗΜΙΕΠΙΣΗΜΕΣ θεσεις τους οτι ειναι απογονοι των ΠΡΩΤΟΣΛΑΥΩΝ που κατοικουσαν τη Βαλκανικη ΠΡΙΝ ερθουν οι Ελληνες.
  Τετοιοι λαοι ειναι υποτιθεται οι Φρυγες,αλλα και οι Βένετοι,που κατοικουσαν τη σημερινη περιοχη της Κροατιας,Σλοβενιας,και των παροαλιων της αδριατικης στην Ιταλια.Συνεπως οι Μακεδονες ηταν Σλαυοι που χρησιμοποιησαν την ελληνικη γλωσσα οπως την αγγλικη στην Βρετανικη Αυτοκρατορια σαν κοινα κατανοητη.Επιπλεον οι Βουλγαροι και Σλαυοι που ηρθαν αργοτερα,αναμιχθησαν με τους αρχαιους ελληνοφωνους πια Πρωτοσλαυους και δημιουργησαν το νεωτερο Μακεδονικο Εθνος.Αποδειξη προβαλουν τη στηλη της Ροζετας,οπου παρουσιαζουν τη δημωδη Αιγυπτιακη των ελληνιστικων χρονων,σαν αρχιοσλαυικη γλωσσα των Πτολεμαιων.
  Φυσικα θεωρουν οτι στη Θεσσαλονικη υπαρχουν πανω απο 200.000 Σλαυοφωνοι,αλλα φοβουνται να μιλησουν γιατι θα πανε φυλακη....

 13. kanis avatar
  kanis 20/02/2009 14:31:31

  Anonymous 15

  Περί κτηματομεσητικού γραφείου, ομιλόμεν τοσαύτως

 14. anetos avatar
  anetos 20/02/2009 14:43:44

  θα μπορουσαν να πουν οτι ειναι απευθειας απογονοι των προτοπλαστων και ετσι να διεκδικουν οικοπεδα οπου τους γουσταρει ...τσαμπα ειναι ..

 15. Rogue avatar
  Rogue 20/02/2009 14:56:39

  Το ΥΠΕΞ μας ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να κάνει επιτροπή ιστορικών. Αλλά αν κάνει, θα απαρτίζεται από Ρεπούση, Μπίστη, Δαμανάκη, Κοππά, Βερεμή κλπ, οπότε μην το σκαλίζετε καλύτερα.

  Ντόρα και yorgos έχουν ταύτιση απόψεων.

 16. kanis avatar
  kanis 20/02/2009 15:06:05

  Τι εστί "Κοππά"; αγνοώ και ρωτώ

 17. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 20/02/2009 15:18:38

  16: Κατ' αρχήν λέγεται χερσόνησος του Αίμου, στο νοτιότερο άκρο της ήταν και είναι η Ελλάδα (ως χερσόνησος του Αίμου αναφέρεται από τον Ηρόδοτο)

  Βαλκανική χερσόνησος ονομάστηκε πολύ αργότερα γύρω στο 1400 μ.χ. από την τουρκική λέξη μπάλκαν που σημαίνει οροσειρά με πυκνό δάσος.

 18. stelios avatar
  stelios 20/02/2009 18:29:27

  21:
  Το 1400 γι'αυτους ειναι νεωτερη Ιστορια,δεδομενου οτι διεκδικουν σαν πρωτοσλαυικη ακομη και την επιγραφη απο το νεολιθικο οικισμο του Δισπηλιου.
  Εχουν κανει ολοκληρες πραγματειες για την ομοιοτητα των αναπαρστασεων των λιμνιαιων κατοικιων με τις συγχρονες δικες τους στην οχθη της Δοιρανης.Για να μην αναφερουμε την ομοιοτητα της γλωσσας τους με τη γλωσσα Burusashki των Πακιστανων Χουνζα,των οποιων ο Πριγκιπας Γκαζναφαρ ετυχε υποδοχης ηρωα στο αεροδρομιο Μ.Αλεξανδρος των Σκοπιων,ως απογονος του Μ.Αλεξανδρου,ΕΠΙΣΗΜΑ,οχι απο τιποτα περιεργους:
  http://www.youtube.com/watch?gl=GB&hl=en-GB&v=G1BsUbnnJoI&feature=related
  Για παρτε μια γευση.

 19. Σπύρος avatar
  Σπύρος 20/02/2009 19:53:56

  20@
  Η Μαριλενα Κοπά ,στέλεχος τής εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ,συμμετέχει στο C.D.R.S.E.E. τήν ΄Οργάνωση γιά την Συμφιλίωση τής Ν.Α.Ευρώπης΄που στόχο έχει την ισοπέδωση τής Ιστορίας και όχι μόνον...
  Εχει ενδιαφέρον να δεί κανείς ποιοί ελληνες και ξένοι ΄προλετάριοι΄δίνουν funds για την Οργάνωση αυτή..
  Εκει συμμετέχουν επίσης ο Βερέμης,η Χριστινα Κουλούρη,η Ρεπούση,ο πρωην βουλευτής Κέρκυρας τής Ν.Δ. Γεωργιάδης και πολλές φορές συντόνισε εκδηλώσεις τους ο πολύς Παύλος Τσίμας..Φυσικά πρωτοστατεί ο γνωστος εφοπλιστής Καρράς...
  Συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και άλλοι απο τις Βαλκανικές Χώρες πού αγωνίζονται με ΄κοινό σκοπό΄την δημιουργία ΄κοινής ιστορίας τών Βαλκανίων΄..
  Με άλλα λόγια πλήρης ισοπέδωση και υποταγή στο παγκοσμιοποιημένο αφασικό σύστημα...
  Πηγαινε και βάλε στο google τά αρχικά C.D.R.S.E.E και θα βρείς τίς πληροφορίες που θές..
  Οι άνθρωποι δεν τραβάνε κανεναν ζόρι...
  Τα γράφουν μόνοι τους και ανοικτά και ξεκάθαρα.........................

 20. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 20/02/2009 20:02:44

  @22: άρα παραδέχονται ότι είναι Σλάβοι.

 21. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 20/02/2009 23:56:19

  Μακεδόνας ή Μακηδόνας ή Μακεδνός (μακρύς).
  σύμφωνα με τον Ησίοδο εγγονός του Δευκαλίωνα, πρωτογεννήτορα των Ελλήνων (ψηλός ή βουνίσιος), ελληνική ρίζα μακ (-ρύς) μάκρος/μήκος.

 22. ΣΥΛΛΗΨΗ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ avatar
  ΣΥΛΛΗΨΗ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ 23/02/2009 02:57:21

  Ερώτηση προς την Υπουργό Εξωτερικών υπέβαλε ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με την σύλληψη του φιλέλληνος κ. Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς από τις αστυνομικές αρχές του κρατιδίου των Σκοπίων.

  Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως έχει ως εξής:

  Σύμφωνα με την από 29/1/2009 επιστολή της Προέδρου της Παμμακεδονικής Ενώσεως Η.Π.Α., κ. Νίνας Γκατζούλη προς το Υπουργείο σας αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς (Ο.Η.Ε., Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ.λπ.), στις 28/1/2009 συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές του κρατιδίου των Σκοπίων ο σκοπιανός ιστορικός και μέλος του Σλαβικού Φιλελληνικού Δικτύου, κ. Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς.

  Ο εν λόγω ιστορικός αποτελεί έναν από τούς ανεξάρτητους επιστημονικούς ερευνητές της ανωτέρω χώρας, είναι σφοδρός επικριτής των αλυτρωτικών και ανιστορήτων βλέψεων και ισχυρισμών αυτής αλλά και της πολιτικής της κυβερνήσεώς της. Ακόμη, ενεργοποιείται ως πολιτικά συνειδητοποιημένος πολίτης προς την κατεύθυνση της προωθήσεως μίας ελληνοσκοπιανής φιλίας απαλλαγμένης από τις ακραίες και ανθελληνικές θέσεις των Σκοπίων και επικριτής του μύθου περί «μακεδονικότητος» των σκοπιανών.

  Μέχρι τώρα δεν του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες και το μόνον που είναι γνωστό είναι ότι έχει υποβληθεί σε σωματική και ψυχολογική βία.

  Δεδομένου του ότι ο κ. Γκλιγορίεβιτς και το σχετικό Δίκτυο αποτελούν παράγοντα προωθήσεως της ιστορικής επιστημονικής αλήθειας και της ουσιαστικής επιλύσεως των διαφορών μεταξύ των δύο λαών και του ότι η γείτων χώρα των Σκοπίων δεν διακρίνεται για τον σεβασμό της προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της εκφράσεως

  ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Έχει λάβει γνώσιν το Υπουργείο για την ανωτέρω σύλληψη του σκοπιανού φιλέλληνα;
  2. Προτίθεται στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητος και πρακτικής να ενεργήσει για την στήριξή του;


  Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2009
  http://polatidis.gr/news.php?extend.75

 23. vaclav klaus avatar
  vaclav klaus 02/04/2009 19:20:17

  yfintzd fnqkxzd

 24. the night before christmas avatar
  the night before christmas 02/04/2009 19:24:12

  pmhrg dsek

 25. married avatar
  married 03/04/2009 01:21:19

  dfglrt wukb

 26. company avatar
  company 03/04/2009 01:30:31

  dgnlw felcoh dufvtnl ykocvm

 27. james avatar
  james 07/05/2009 09:05:48

  OvspRg dk6LpqdFf2n5MzCh

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.