#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/12/2011 09:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παράξενα τερτίπια με το "κούρεμα"Στην κόψη του ξυραφιού βαδίζουν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με  τους ιδιώτες ομολογιούχους και τις μεγάλες τράπεζες σχετικά με το περιβόητο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η διαδικασία αναδεικνύεται εξαιρετικά προβληματική, διότι όπως έχω ξαναγράψει, σε πλήρη αντίθεση με την συμφωνία της 21ης Ιουλίου που βασίστηκε σε επαρκώς επεξεργασμένη φόρμουλα με τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, το πολυδιαφημισμένο PSI της 27ης Οκτωβρίου, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία, επί της αρχής, συμφωνία των απηυδισμένων Μέρκελ και Σαρκοζύ με τον εκπρόσωπο των τραπεζιτών, για «κούρεμα της τάξεως του 50%». Γενικώς και αορίστως. Χωρίς σαφώς καθορισμένη μεθοδολογία και χωρίς αποτύπωση των χαρακτηριστικών που θα έχουν τα νέα «κουρεμένα» ομόλογα.

Ήταν προφανές, ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει στο όριο τους και το γαλλογερμανικό δίδυμο, προφανώς εξαντλημένο, νωρίς τα ξημερώματα, έδωσε στους τραπεζίτες το φιρμάνι, χωρίς καμία περαιτέρω επεξεργασία. «Βρείτε τις λεπτομέρειες με την ελληνική κυβέρνηση», είπαν και αποχώρησαν...

Απο εκείνη τη στιγμή άρχισαν τα δύσκολα. Οι τραπεζίτες προσήλθαν στις συνομιλίες προβάλλοντας άκρως μαξιμαλιστικές αξιώσεις και η ελληνική πλευρά, έδινε μάχη οπισθοφυλακής με το μυαλό στην 6η δόση.

Την ίδια ώρα συνέβαιναν και διάφορα παράξενα. Η κυβέρνηση Παπαδήμου άφησε εκτός νυμφώνος τις τρείς μεγάλες ευρωπαικές τράπεζες που είχαν αρχικά επιλεγεί ως σύμβουλοι στο κούρεμα 21% του περασμένου Ιουλίου. Και βασίστηκε στην γνωστή μας  Lazard από κοινού με το αμερικανικό νομικό γραφείο Cleary Gottlieb, του οποίου ο βασικός εταίρος, Lee Buchheit είχε μόλις προ έτους δημοσιοποιήσει ανάλυση με τίτλο «Πώς μπορεί να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος». Στο σχετικό άρθρο, επισήμανε ότι  περισσότερο από το 90% των ελληνικών κρατικών ομολόγων διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και η ελληνική βουλή με μία απλή νομοθετική πράξη θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους, εις βάρος των πιστωτών, επιβάλλοντας «συλλογική ρήτρα προσαρμογής» .

Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ικανοποιητική συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων(πάνω από 75%)σε εθελοντική βάση για να προχωρήσει το κούρεμα, η ελληνική πλευρά, μπορεί να «απειλήσει» ότι θα τους υποχρεώσει να εγγράψουν απώλειες με δική της μονομερή απόφαση.

Η συμμετοχή μέχρι τώρα κρίνεται άκρως προβληματική(ο ίδιος ο επικεφαλής των τραπεζιτών, Τσάρλς Νταλάρα, ομολόγησε ότι... «δεν υπάρχει κάποια δραματική πρόοδος») και η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κάμψει την αδιαλλαξία των ομολογιούχων απειλώντας να κάνει χρήση της συλλογικής(υποχρεωτικής)ρήτρας. Φυσικά, σε μία τέτοια απευκταία περίπτωση, θα ενεργοποιηθούν άμεσα τα ασφάλιστρα κινδύνου και η Ελλάδα θα περάσει αυτομάτως σε καθεστώς επίσημης πτώχευσης. Διερωτάται λοιπόν κανείς, αν είναι να φτάσουμε σε αυτή την ακραία εκδοχή, γιατί δεν διαγράφουμε μονομερώς το σύνολο του χρέους που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες ομολογιούχοι; Μήπως πρέπει επιτέλους όλα αυτά να τα φέρει προς συζήτηση ο διορισμένος πρωθυπουργός στην ελληνική βουλή; Η θα έρθει μία ωραία μέρα να ανακοινώσει ως τετελεσμένο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων;

Γιώργος Χαρβαλιάς

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/12/2011 10:33:25

  Αυτό που κατάλαβα εγω με το κουρεμα του χρέους είναι ότι αφού βγήκε από το τσουβάλι το ενδεχόμενο να ΜΗΝ μπορούν ή να ΜΗΝ θέλουν να πληρώσουν την ασφάλεια των CDS οι εκδότες των CDS, αυτό σημαίνει ότι κάτα πάσα πιθανότητα ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ μέχρι νεωτέρας, καληνύχτα.

  ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ από τον διορισμένο πρωθυπουργό; Τι εντολή έχει για να περιμένουμε κάτι; Περιμένουμε το Τίποτα από τον Κανένα, ή μάλλον να βρει χρόνο η Μέρκελ να σκεφτεί τι θέλει να πάρει από εδώ.

  Η "πολιτική" είδηση σε όλες τις εφημερίδες είναι:

  «Δεν είμαστε αγκαλιά με το ημερολόγιο» τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σχετικά με το χρόνο των εκλογών, μετά την ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου. Συγκεκριμένα, εξαρτά το χρόνο διεξαγωγής τους από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το «κούρεμα» του χρέους».

 2. dorothea avatar
  dorothea 04/12/2011 11:30:29

  Nα ζητήσει άμεσα ενημέρωση στη βουλή για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες ομολογιούχους η ΝΔ. Δεν μπορεί να μην έχουμε εικόνα για το τι συζητείται. Ο μεταβατικός...άφησε να εννοηθεί ότι τα νέα ομόλογα μπορεί και να διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, κατόπιν επίμονου αιτήματος των δανειστών. Θα το αφήσουμε να περάσει στο ντούκου;

 3. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 04/12/2011 11:32:12

  Oι διαπραγματεύσεις αυτές είναι μήπως...απόρρητες; Και θα μάθουμε το αποτέλεσμα όταν έχει...ολοκληρώσει ο Παπαδήμος και τα έχουν τσεπώσει για τα καλά οι σύμβουλοι;

 4. sitting duck avatar
  sitting duck 04/12/2011 11:38:07

  Πολύ σωστά επισημαίνεται στο άρθρο ο ρόλος του Νεουρκέζικου δικηγορικού γραφείου. Ο Βuchheit, στον οποίο αναφέρεται ο Χαρβαλιάς έχει δημοσιεύσει πλείστες όσες έρευνες(σε συνεργασία με ειδικούς του DUKE University) για αυτή καθεαυτή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους! Την χτυπούσε τη δουλειά από τον Μάιο του 2010. Και την πήρε, βεβαίως, βεβαίως. Διαβάστε την τελευταία του εργασία τον περασμένο Απρίλιο και θα διαφωτισθείτε πλήρως. Ελεύθερα, στο διαδίκτυο, μόλις googlάρετε το ονοματάκι του. 27 σελιδούλες είναι. Διαβάστε και θα δείτε που πάμε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.