#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/11/2013 10:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παράνομη κρίθηκε και η νέα απεργία των υπαλλήλων στα ΑΕΙΠαράνομη, αλλά όχι καταχρηστική, κρίθηκε από το Πρωτοδικείο της Αθήνας η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων σε ΑΕΙ.

Ο υπουργός Παιδείας είχε προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η νέα κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί έως και την Παρασκευή.

Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζουν οι διοικητικοί υπάλληλοι για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) παραμένουν κλειστά για ενδέκατη εβδομάδα, ενώ στις κινητοποιήσεις κατά της διαθεσιμότητας εισήλθαν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει απεργίες μέχρι την Παρασκευή.

Στο μεταξύ εντείνεται η πίεση χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και σημαντικής μερίδας πανεπιστημιακών, για την έναρξη των μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ, τα οποία –λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων– παραμένουν κλειστά σχεδόν τρεις μήνες, με κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, έχει βγει, ως φαίνεται, από την ατζέντα της κυβέρνησης η λύση της επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει καταλήψεις σχολών, οξύνοντας την κατάσταση και βάζοντας τη σπίθα για μια φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Το υπ. Παιδείας, από την άλλη, θεωρεί πως πλέον τα χρονικά περιθώρια της διαπραγμάτευσης έχουν ολοκληρωθεί, ελέω τρόικας, και επενδύει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης με δεδομένες τόσο τις ενέργειες της Δικαιοσύνης όσο και την κοινωνική πίεση για να αποτραπεί η απώλεια του εξαμήνου στα δύο ΑΕΙ. Ηδη χθες τρεις φοιτητικοί σύλλογοι από τους εννέα του ΕΜΠ (Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων και Χημικών Μηχανικών) αποφάσισαν τη λήξη της κατάληψης της σχολής τους και την έναρξη των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου που έχουν αναβληθεί. «Η αλυσίδα έσπασε», ανέφερε, σχολιάζοντας χθες στην «Κ» την απόφαση στις δύο σχολές του ΕΜΠ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας

Συγκεκριμένα, την ίδια ώρα που οι αποφάσεις στο δικαστικό πεδίο αναμένεται να καθορίσουν τις εξελίξεις στο απεργιακό μέτωπο, εντείνονται οι προσπάθειες από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και πανεπιστημιακών να γίνει διάλογος μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των ηγεσιών των ΑΕΙ ώστε να αποχωρήσουν διοικητικοί υπάλληλοι που βρίσκονται στις παρυφές της εξόδου από το ΑΕΙ. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερα διαχειρίσιμο το πρόβλημα της φυγής τόσο πολλών –συνολικά 1.349 με βάση την τελική απόφαση– διοικητικών υπαλλήλων.

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων των ΑΕΙ, όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει, είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στα πανεπιστήμια το μέτρο της διαθεσιμότητας. Για τον λόγο αυτό ζητάει άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπ. Παιδείας, με σκοπό την έναρξη διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί», δήλωσε ο Γιάννης Μυλόπουλος, προεδρεύων της Συνόδου και πρύτανης του ΑΠΘ, όπου και εκεί (όπως στο ΕΚΠΑ) η Σύγκλητος έχει θέσει την παραίτησή της στον πρύτανη. «Κάνω έκκληση στο υπουργείο Παιδείας να αφήσει τις εμμονές του, ώστε να λειτουργήσει άμεσα το ΕΚΠΑ και να μη χαθεί το εξάμηνο. Η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει την αμετάκλητη απόφασή της για ανοιχτό δημόσιο πανεπιστήμιο», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πελεγρίνης (έστειλε σχετική επιστολή στον κ. Σαμαρά), καταγγέλλοντας ότι η μοριοδότηση των προς διαθεσιμότητα διοικητικών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Εφιστώ την προσοχή των αρμοδίων για τις έννομες συνέπειες, ακόμη και ποινικές ευθύνες», είπε.

Χθες, διοικητικοί, μιλώντας στην «Κ», κατήγγειλαν λάθη και αδικίες κατά την απογραφή και πρότειναν οι ίδιοι λύσεις ώστε να αποχωρήσουν συνάδελφοί τους που δεν εργάζονται στο ΑΕΙ. «Κάποιοι ήταν άφαντοι. Ποτέ δεν εργάστηκαν στο ίδρυμα. Υποτιμούσαν το ΕΚΠΑ περί τα 60 άτομα», δήλωσε στην «Κ» υπάλληλος...

Antinews-Καθημερινή

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. kerbit avatar
    kerbit 20/11/2013 15:37:35

    Θα ηταν δεον να αναφερθει οτι στο σκεπτικο του Πρωτοδικειου γραφεται οτι ο λογος που δεν κριθηκε και καταχρηστικη ειναι επειδη προυπιθεση για να θεωρηθει ως τετοια ειναι προηγουμενως να θεωρειται ΝΟΜΙΝΗ. Αρα η συζητηση για την καταχρηστικοτητα ξεκινα και τελειωνει στο οτι ειναι παρανομη!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.