10/09/2009 13:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παράλληλα με τις εκλογές κτίζονται και τα νέα τζάκια στον ΤύποΗ προκήρυξη των πρόωρων εκλογών φαίνεται να λειτουργεί ως καταλύτης σημαντικών εξελίξεων στο χώρο των ΜΜΕ με την εμπλοκή των παραδοσιακών βαρόνων των media αλλά και νέων παικτών που θέλουν να πάρουν κομμάτι της πίτας, αλλά και να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό πολιτικό ρόλο, διαδεχόμενοι τους παλαιούς. Υπάρχουν, βέβαια κι εκείνοι που επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν ισχυρά επιχειρηματικά λόμπι και αγοράζουν εφημερίδες κι άλλα μέσα. Όμως, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα όσα συμβαίνουν στο χώρο του Τύπου.

 

Ο επιχειρηματίας, Λ. Λαυρεντιάδης αγοράζει ότι ποσοστό πωλείται σε διάφορες εταιρείες. Έχει συμμαχήσει με Κόκκαλη, Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη και κυνηγάει συνεργασίες με Αλαφούζο και Ψυχάρη. Φέρεται, μάλιστα να έχει αγοράσει περί το 30% της εκτυπωτικής μονάδας Ίριδα των Μπόμπολα – Λαμπράκη, παρ' ότι σε σημερινή ανακοίνωση οι εταιρείες το διαψεύδουν.

 

Ο Ρέστης αγοράζει συνεχώς μετοχές του ΔΟΛ, έχει πάρει το ραδιόφωνο του City ενώ φαίνεται να διαπραγματεύεται και συμμετοχή σε εκδοτικό εγχείρημα.

 

Ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος, με γεμάτα παντελόνια από τα λεφτά του Μπόμπολα για το Πρώτο Θέμα, ετοιμάζει εφημερίδα με συνεργάτη τον Θ. Λάλα.

 

Ο Ν. Χατζηνικολάου μαζί με τον Α. Κουρή διαθέτει ήδη την Real News, τον σταθμό Real FM και ετοιμάζει αντεπίθεση στο χώρο των περιοδικών.

 

 

Κάποιες άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο deal στο χώρο των ΜΜΕ που θα κάνει πάταγο.

Αν μη τι άλλο όλα αυτά προϊδεάζουν για ραγδαίες αλλαγές με αποχώρηση των γνωστών κατεστημένων καταστάσεων και προσπάθεια εγκαθίδρυσης των νέων τζακιών του Τύπου.

 

Ζητούμενα η διαφάνεια, η φερεγγυότητα και η βιωσιμότητα.

 

Για την αγορά του Ελεύθερου Τύπου από τους Α. Σκαναβή και Δ. Μπενέκο τώρα. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 1,1 εκατ. Ευρώ με τους εργαζόμενους να ετοιμάζουν εξώδικο στον εκκαθαριστή καθώς θεωρούν το τίμημα μικρό. Παράλληλα, η νέα ιδιοκτησία κάνει λόγο για εφημερίδα με χαμηλό μπάτζετ, 50 δημοσιογράφους και χωρίς δαπανηρές προσφορές.

 

Σε πολλά δημοσιεύματα γίνεται η εκτίμηση ότι πίσω από τους δύο εμφανιζόμενους ως αγοραστές του ΕΤ, βρίσκεται σειρά επιχειρηματιών, οι οποίοι, ως επί το πλείστον βρίσκονται στον κύκλο επαφών του κ.Α.Σκαναβή. Μεταξύ αυτών, αναφέρουν κάποιοι, είναι μεγαλοεπιχειρηματίες από το χώρο της ενέργειας, της ναυτιλίας, ενδιάμεσοι για πωλήσεις οπλικών συστημάτων και, πιθανώς, κάποια νέα επιθετικά επιχειρηματικά σχήματα στον τραπεζικό τομέα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το εγχείρημα έχει την υποστήριξη και της οικογένειας Μπόμπολα, ενώ σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «η εξαγορά του ΕΤ ήταν δώρο του Μπόμπολα στον Σουφλιά». Ωστόσο, μέλη του περιβάλλοντος της εκδοτικής οικογένειας «Πήγασος» διαρρέουν ότι οι σχέσεις του Γ. Μπόμπολα με το νέο σχήμα κάθε άλλο παρά καλές ήταν τα τελευταία χρόνια. Δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, από τη μια μεριά Λαμπράκης-Ψυχάρης-Ρέστης, και από την άλλη Μπόμπολας, έδωσαν –και αυτοί- το πράσινο φώς για την πώληση της εφημερίδας στο συγκεκριμένο σχήμα.

 

Ως γνωστόν, η εταιρεία του ζεύγους Αγγελόπουλου που είχε τον ΕΤ και τον ραδιοφωνικό City, «μοίρασε» και τα δύο Μέσα. Τον City πήρε ο εφοπλιστής και μέτοχος στο Συγκρότημα Λαμπράκη, κ.Ρέστης, ο οποίος καλύπτει το νέο πρόγραμμα του σταθμού, ως επί το πλείστον με δημοσιογράφους του ΔΟΛ.

 

Ανεξαρτήτως όλων αυτών των βάσιμων -ή μη- πληροφοριών, βέβαιον είναι ότι η θεωρούμενη ως «ναυαρχίδα» της Κεντροδεξιάς, «Ελεύθερος Τύπος», προορίζεται να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την μεταβατική φάση που βρίσκεται το ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, σε ένα τέτοιο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα τόσο σε ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, η εφημερίδα, εφόσον διατηρήσει το κεντροδεξιό της προφίλ, εκ των πραγμάτων θα επιχειρήσει να «παρέμβει» στην επόμενη ημέρα για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και, γενικότερα, να «πλασαριστεί» στο νέο πολιτικό σκηνικό που ενδεχομένως θα δημιουργηθεί. Αυτό βέβαια, στην περίπτωση μιας σοβαρής εκδοτικής προσπάθειας. Ζητούμενο, αναμφισβήτητα, είναι κατά πόσον μετά την απαξίωση της εφημερίδας από την κ. Αγγελοπούλου και την απομάκρυνση του κεντροδεξιού αναγνωστικού κοινού, αυτό θα προσελκυσθεί και πάλι. Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται, ως λέγεται, να τοποθετηθεί ως διευθυντής πρόσωπο που θα είναι πολιτικά αποδεκτό και από τη ΝΔ. Ίδωμεν.

 RadioMentor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kanis avatar
  kanis 10/09/2009 15:13:06

  Εμπρός στο δρόμο, που άνοιξε ο Μητσοτάκης με τον Κοσκωτά.

  • Factorx avatar
   Factorx @ kanis 10/09/2009 15:19:11

   Αλλού αυτα. Ο Γιωργάκης και η Μάργκαρετ άνοιξαν τον δρόμο στον Κοσκωτά

   • tiramola avatar
    tiramola @ Factorx 10/09/2009 15:25:51

    Έλα ρε Φάκτορα τώρα...
    Τον έχεις τόσο ικανό το Γιωργάκη?
    Μονά ζυγά δικά σας?

   • kanis avatar
    kanis @ Factorx 10/09/2009 15:38:48

    Στο μετοχικό εκδοτικό σχήμα...το Μητσοτακέικο έπαιζε.
    Οι άλλοι ήλθαν μέσω Καλούδη, τελευταίοι και καταιδρωμένοι.
    Αν μάλιστα, αληθεύει, ότι τον Καλούδη τον σύστησε ο Μπακογιάννης, τότε τι είναι ο κάβουρας τι το ζουμί του !

 2. Edo avatar
  Edo 10/09/2009 15:39:37

  Πληρωμένων ανακοινώσεων συνέχεια...

  http://ergazomenoieleftherostipos.blogspot.com/

  Ακολουθώντας την πάγια τακτική της η οικογένεια Αγγελοπούλου επικοινωνεί τις ενέργειες της μέσω δημόσιων πληρωμένων ανακοινώσεων στον Τύπο. Έβγαλε λοιπόν σήμερα ανακοίνωση σε όλες τις εφημερίδες όχι για την ίδια την πώληση αλλά για το πως θα διανεμηθεί το ποσό της αγοράς των τίτλων στους εργαζόμενους. Ετσι απλά θέλει να βάλει τους δικούς της τίτλους «τέλους» και με το δικό της τρόπο, στην πορεία της ιστορικής εφημερίδας και στη σκανδαλώδη τακτική της τα τρία προηγούμενα χρόνια. Για να χρυσώσει το χάπι, προφανώς και για προστασία της δημόσιας εικόνας της, αποφασίστηκε να προστεθούν τα δυο ποσά, το αντίτιμο εξαγοράς του City- 1,2 εκατ. ευρώ-και αυτό των τίτλων του Ε.Τ -1,095- και το συνολικό ποσό να διανεμηθεί ισόποσα στους απολυμένους των δυο παραπάνω Μέσων.
  Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως το «τυράκι» των επιπλέον χρημάτων κρύβει τη «φάκα». Και επιμένουν στην επίσημη ενημέρωση για την εξαγορά των τίτλων, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.
  Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

  "Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πώλησης των τίτλων των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος, Τύπος της Κυριακής και της διαδικτυακής πύλης e-tipos.com καθώς και του ραδιοσταθμού City 99,5.
  Σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευση του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, της 29ης Ιουνίου 2009, το σύνολο των εσόδων από την πώληση θα διανεμηθεί σε όλους τους πρώην εργαζομένους σε αυτά τα μέσα επικοινωνίας, πέραν των αποζημιώσεων που έχουν ήδη λάβει.
  Ο εκκαθαριστής καλεί όλους τους πρώην (μέχρι την 19/06/2009) εργαζομένους του Ε.Τ., του ΕτΚ, του e-tipos.com και του ραδιοσταθμού City 99,5 να επικοινωνήσουν με το γραφείο του προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία καταβολής του ποσού που τους αναλογεί."

  Η επικοινωνία με το διαχειριστή Χ. Μπιλλίνη μπορεί να γίνεται από την επόμενη εβδομάδα και η διανομή θα γίνει με αλφαβητική σειρά. Σημειώνεται ότι το ποσό θα μοιραστούν όλοι οι εργαζόμενοι του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέμειναν και εργάζονται σήμερα στο City 99,5.
  Τα τηλέφωνα του διαχειριστή είναι είτε το γνωστό τηλεφωνικό κέντρο του Ε.Τ.
  211 188 4000 είτε στο γραφείο του 210 27 76 496

  • Edo avatar
   Edo @ Edo 10/09/2009 16:30:53

   Ο γίγας Κοτρώτσος από τα ψηλά στα χαμηλά; Από τον Ελ.Τύπο στην Απογευματινή;

  • K.B. avatar
   K.B. @ Edo 10/09/2009 18:44:13

   Δημοσιογράφοι είναι αυτοί που γράφουν στην ανακοίνωσή τους "επικοινωνεί τις ενέργειες";

   Θου Κύριε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.