#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/10/2012 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Παράδεισος» για λίγουςΠραγματικά σοκάρουν οι διαδοχικές αποκαλύψεις για τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και τη χαρακτηριστική αδυναμία που επιδεικνύει ο κρατικός μηχανισμός για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Η τελευταία απίστευτη ιστορία ελληνικής γραφειοκρατικής τρέλας, η οποία αφορά τον υποτιθέμενο έλεγχο 1.500 μεγαλοοφειλετών και 184 offshore εταιριών από τη ΔΟΥ Κρανιδίου, αναδεικνύει με τραγελαφικό τρόπο ένα διττό πρόβλημα: Αυτό της φοροδιαφυγής και των, ομολογουμένως εντυπωσιακών, επινοήσεων των επιτηδείων για να κλέψουν το κράτος με χιλιάδες τρόπους. Και αυτό των εγκληματικών καθυστερήσεων, παραλείψεων, ολιγωρίας ή ανικανότητας των ελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών της Πολιτείας να επιτελέσουν σωστά το καθήκον τους.

Ουδείς έντιμος πολίτης θα μπορούσε ακόμα και να φανταστεί το πρωτοφανές αλαλούμ που παρατηρείται την τελευταία τριετία στη ΔΟΥ Κρανιδίου. Παρά το γεγονός ότι ήδη από το 2010 αποκαλύφθηκε από το ΣΔΟΕ ότι έχουν εγκατασταθεί εκεί 184 offshore εταιρίες, οι έλεγχοι ξεκίνησαν έναν χρόνο μετά, όταν και διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το παράδοξο είναι ότι οι τακτικοί φορολογικοί έλεγχοι, από τους οποίους θα προκύψει η είσπραξη των τελικών φόρων και προστίμων, ξεκινούν τώρα, τρεις μήνες πριν παραγραφούν οι 161 από τις υποθέσεις αυτές. Ομως, το πλέον εξωφρενικό είναι ότι η ΔΟΥ Κρανιδίου συγχωνεύθηκε με τη ΔΟΥ Ναυπλίου, η οποία, ωστόσο, δηλώνει αδυναμία να διενεργήσει ελέγχους και στις 184 offshore.

Απίστευτα και όμως ελληνικά, που αποδεικνύουν γιατί δεν πατάσσεται η φοροδιαφυγή των οικονομικά ισχυρών. Μπορεί να μην περίμεναν πολλοί ότι θα γινόταν το Κρανίδι φορολογικός «παράδεισος», όμως είναι καιρός η κυβέρνηση να δείξει την πολιτική της βούληση και να βρει τρόπο, παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία, να εισπράξει το κράτος τα οφειλόμενα, ώστε να μην πληρώνουν συνεχώς το λογαριασμό οι συνεπείς φορολογούμενοι.

Από τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Master avatar
  Master 16/10/2012 13:40:22

  Όλοι λοιπόν στο Κρανίδι, εμπρός βήμα ταχύ...

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/10/2012 14:13:20

  Τα Κέιμαν κουνήθηκαν και ήρθαν στο Κρανίδι
  Μεγάλωσε κι ο μπαγλαμάς κι έγινε σαν βαπόρι
  Είδατε τι κάνουν αυτές οι τροπικές θύελλες και οι τυφώνες....

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/10/2012 14:17:29

  Τα Κέιμαν κουνήθηκαν και ήρθαν στο Κρανίδι
  Μεγάλωσε κι ο μπαγλαμάς κι έγινε σαν βαπόρι

  • maquis avatar
   maquis @ Ο Θείος 16/10/2012 19:26:07

   Τα Κέιμαν κουνήθηκαν και ήρθαν στο Κρανίδι
   Και παίρνουν αυτοί παραγραφή κι εμείς ενα απίδι.
   Μεγάλωσε κι ο μπαγλαμάς κι έγινε σαν βαπόρι
   Κι εδω τελειώνει ο έλεγχος, τελειώνει και το στόρυ.

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ maquis 16/10/2012 19:49:35

    Κορυφαίο

 4. EL CID avatar
  EL CID 16/10/2012 14:17:31

  Και το πιο τέλειο φορολογικό σύστημα να επινοήσουμε, και τους πιο σύγχρονους ελεγκτικούς μηχανισμούς να επιστρατεύσουμε, δέν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα! Έχει χαθεί το ήθος, έχει ευτελιστεί η αξιοπρέπεια, έχουν καταβαραθρωθεί οι θεσμοί... Στο αρχιπέλαγος της πολιτισμικής μας παρακμής, να μην περιμένει κανείς σανίδα σωτηρίας. Ας διαλυθεί επιτέλους αυτό το εξάμβλωμα που δημιουργήσαμε, μήπως και ξαναγεννηθούμε, ως έθνος, μέσα από τις στάχτες μας!

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ @ EL CID 16/10/2012 15:21:40

   Όπως το γράφεις είναι αλλά τα πρόσκαιρα συμφέροντα δεκάδων χιλιάδων «μικρών» πολιτών αυτής της χώρας πολλές φορές συγκλείνουν με συμφέροντα και επιδιώξεις των ισχυρών πολιτών της. Ένα παράδειγμα από τις χιλιάδες δραστηριότητες της ελληνικής ανομίας. Χτίζει πάνω στο κύμα παράνομα την έπαυλη του ο πλούσιος, χτίζουν και καμιά δεκαριά χιλιάδες μικροί σε δημόσια δασική έκταση. Για να μην γκρεμίσουν οι πολιτικάτζες την έπαυλη του κάθε κολλητού και ομοτράπεζου πλούσιου, βγάζουν κάθε τρεις και λίγο φιρμάνια για νομιμοποίηση αυθαιρέτων που θα ρίξουν και κάτι ψιλά στην κρατική αραχνιασμένη κασαφόρτε. Όλοι τους, πλούσιοι και φτωχοί, με κάποιους διακανονισμούς και ρυθμίσεις, τελικά πληρώνουν πενταροδεκάρες. Ο μεγάλος χαμένος είναι η ευνομία, η αξιοπρέπεια, η τάξη και η δια παντός απολεσθείσα εμπιστοσύνη στην ελληνική Πολιτεία από τους υπόλοιπους έντιμους πολίτες της.

 5. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 16/10/2012 14:17:32

  Κι εγώ που νόμιζα ότι οι λεγόμενοι "φορολογικοί παράδεισοι" βρίσκονται στα Νησιά Κέιμαν ή σε κάποιον άλλο εξωτικό προορισμό. Τελικά είναι τόσο κοντά μας...

 6. δημης avatar
  δημης 16/10/2012 15:04:52

  "Πραγματικά σοκάρουν οι διαδοχικές αποκαλύψεις για τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και τη χαρακτηριστική αδυναμία που επιδεικνύει ο κρατικός μηχανισμός για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους"
  Ωρέ πού πάμε... ωρέ που πάμε!!!!!!!!!
  ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ,ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ .., ΚΥΡΙΕ ΣΥΝΤΑΚΤΑ...., ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ Ή ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ;;;;;
  Απλά ...ξορκίζοντας το..κακό ...(διάδαζε ριζική αποψίλωση της Ελλάδος..) οι Κύριοι Συντάκτες χτυπόυν με τα τύμπανά τους μήπως τα ...μέτρα και τα προβλήματα ακουστούν λιγώτερο...
  Αξίζουν το..μειδίαμά μας;;;;;

 7. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 16/10/2012 15:16:29

  Και όταν οι κατοχικές δυνάμεις της τρόικας μας ζορίζουν να απολύσουμε όσους δεν μπορούν να κάνουν την δουλειά τους, και δεν βλέπω τον λόγο για πιό λόγο χρυσοπληρώνουμε τους ανίκανους, κατά δήλωση τους, ΔΟΥτζίδες Κρανιδίου και Ναυπλίου, επαναστατούμε.
  Το ότι μας δουλεύουν και εμάς τους πολιτες και τους τροικανούς, ΔΟΥτζήδες και οφσόρηδες είναι δεδομένο.
  Το ωραίο είναι ότι επαναστατούμε κιόλας γιατί θα μας κόψουν το δούλεμα .
  Εκεί δεν σηκώνει και τσαμπουκάδες απο τους χρυσόαυγους...Ζεματάει το οφσοριλίκι...
  Οι καινούργιοι αυτόκλητοι σωτήρες μας, προσπαθούν να δείξουν στα αφεντικά ,ότι δεν τρέχει και τίποτε...Δέρνουμε κανέναν μελαψό καμιά φορά ,αλλά οι οφσόρ είναι θεσμός. Μην χαλάσουμε και την πιάτσα.

 8. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 16/10/2012 16:39:04

  Τρανταχτή απόδειξη κρατικής αδυναμίας - συγκαλύψεως αποτελούν οι 184 offhshore εταιρείες μέ ακίνητα στό Κρανίδι. Δέν έχουν πληρώσει δεκάρα τσακιστή γιά τά ακίνητά τους εκεί, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
  Η τοπική εφορία λέει ότι έμεινε μέ 2 υπαλλήλους, αλλά ούτε 1 περίπτωση από τίς 184 έχει ελέγξει...
  Υπάρχει εταιρεία μέ 50.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο καί ακίνητο δεκάδων εκατομμυρίων !!!
  Γιατί όταν γίνεται η αγοραπωλησία, καί πρίν εγγραφή η απόκτηση στό Κτηματολόγιο, δέν γίνονταν οι αναγκαίοι έλεγχοι ?
  Γιατί ο "νόμος" επιτρέπει τήν απόκτηση περιουσιακού στοιχείου σέ μία εταιρεία χωρίς τά κεφάλαιά της νά τό δικαιολογούν ?
  Μήπως τά κεφάλαια προέκυψαν στά χέρια τών ιδιοκτητών τής υπεράκτιας εταιρείας -Κύριος οίδε πώς- καί μέ αυτά αγοράσθηκε τό ακίνητο γιά νά μήν πληρώνωνται φόρι μέχρι τήν Δευτέρα Παρουσία ?
  Τέτοια ελεύθερη οικονομία δέν τήν θέλουμε !!!
  Θέλουμε Κοινωνία ευκαιριών γιά όλους καί καμμιάς ασυδοσίας γιά κανέναν.
  Η λαϊκή οργή γίνεται Αμαζόνιος...

 9. Χρ.Δ avatar
  Χρ.Δ 16/10/2012 18:25:36

  Για οποιον ξερει την περιοχη Κρανιδι-Ερμιονιδα-Αγιος Αιμιλιανος:

  εκει βρισκονται μερικες απο τις πιο υψηλου επιπεδου-Hollywood και..βαλε!!!- παραθαλασσιες βιλες στην Ελλαδα.

  Αν ανηκουν στην ΔΟΥ Κρανιδιου,τοτε ολα εξηγουνται...

 10. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 16/10/2012 19:24:43

  «Και αυτό των εγκληματικών καθυστερήσεων, παραλείψεων, ολιγωρίας ή ανικανότητας των ελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών της Πολιτείας να επιτελέσουν σωστά το καθήκον τους.»

  Πέστα μέ τό όνομά τους ρέ μεγάλε.
  Ποιά ανικανότητα καί πράσινα ή μπλέ άλογα.
  Λαδώνονται όλοι. Από τόν πιό μεγάλο μέχρι τόν πιό μικρό. Όλοι λαδώνονται αναλογικά μέ τήν συμβολή τους. Όλοι φροντίζουν νομότυπα νά μήν φαίνονται ώς υπεύθυνοι (έχουν φροντίσει γι' αυτό οι άλλοι χιλιοκλεφταράδες τής νομοθετικής καί εκτελεστικής εξουσίας μέ τούς λαστιχένιους νόμους, υπουργικές αποφάσεις καί εγκυκλίους).
  Τό εσωτερικό τσάκωμα αφορά σέ ποιά ΔΟΥ θά υπηρετούν (όπως οι «σεπτοί« παπάδες μας κόβουν αυτιά συναδέλφων τους μέ τό στόμα τους γιά πιό προσοδοφόρες ενορίες). Είδατε ποτέ έναν εφοριακό νά καταγγέλει επώνυμα τήν πλήρη ασυδοσία τού συνδικάτου τους (έστω μεμονωμένες περιπτώσεις); Αυτοί προσέχουν τόν νόμο τής σιωπής περισσότερο από τά μέλη τής καλαβρέζικης Ντραγκέτα.
  Γιατί αντιδρούν τόσο στόν περιορισμό τών αριθμών τών ΔΟΥ, Υπάλληλοι, Δήμαρχοι, πολιτευτές, «βιομήχανοι» τής αρπαχτής καί λοιποί. Ανασφάλεια γιά τό μέλλον. Άντε νά ξανακτίσεις κονέ από τήν αρχή. Αυξάνεται τό ποσό τής μίζας καί η οικονομία συρρικνώνεται. Τί θά απογίνει η «σοβαρή» μας αστική τάξη μέ αυτή τήν οικονομική κρίση;
  Δώστε καί σώστε. Ο καθένας ότι μπορεί. Ο γέρος από τήν σύνταξη, οι ασφαλισμένοι από τά φάρμακά τους, οι άνεργοι από αυτό πού δέν έχουν, οι φορολογούμενοι τό βρακί τους. Όλοι πρέπει νά συνεισφέρουν σέ αυτή τήν ευγενή προσπάθεια διάσωσης τής αστικής μας τάξης. Τί θά απογίνουμε χωρίς αυτούς;
  Νά προτιμήσετε νά πεινάτε καί όχι νά στερείτε τίς ασταμακαρονάδες, κότερα, ακίνητα, λογαριασμούς υψηλών καταθέσεων, σκυλάδικα καί τά άλλα συναφή από τούς αστούς μας. Τί θά απογίνουν; Είστε σοβαροί;

 11. Φελίζα avatar
  Φελίζα 16/10/2012 22:11:55

  Πέφτω από τα σύννεφα ....πότε έγιναν όλα αυτά στην Ελλάδα?
  Ξεχνάμε φαίνεται ...http://eviapost.blogspot.gr/2011/11/offshore-offshore.html

 12. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 16/10/2012 22:12:14

  Οι εξωχώριες εταιρείες είναι το μέσο για αλλαγή φορολογικού καθεστώτος χωρίς αλλαγή χώρας διαμονής και δεν είναι κατ' ανάγκην κακό ή καλό.

  Αν οι μέτοχοι μιας μεγάλης εταιρείας (π.χ. ΦΑΓΕ, 3Ε) επιλέγουν να μεταφέρουν την έδρα της στο Λουξεμβούργο ή στη Γενεύη, γιατί οι ιδιώτες να μην πάνε τις (ουσιαστικά ατομικές) επιχειρήσεις τους στα νησιά Κέιμαν ή στην Κύπρο; Το μόνο που αλλάζει είναι το μέγεθος (και το κόστος έναρξης εταιρείας π.χ. μεταξύ Γενεύης και Λευκωσίας).

  Όταν ανοίγει η όρεξη ενός (σπάταλου, αναποτελεσματικού και χωρίς ουσιαστική ισονομία) κράτους για φορολόγηση, η έξοδος φορολογητέας ύλης είναι αναμενόμενη. Η φορολόγηση εισοδημάτων και περιουσίας ΔΕΝ είναι κλειστό επάγγελμα ή μονοπώλιο κάθε χώρας (μιλάμε για ανοικτές οικονομίες πάντοτε). Μακροπρόθεσμα αυτό αφαιρεί λίπος από το κράτος και αναπτύσσει τον φορολογικό ανταγωνισμό. Για εμάς πάντως αυτό το "μακροπρόθεσμα" αργεί...

  Θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στο πώς δημιούργησαν τα εν λόγω εισοδήματα οι κύριοι του Κρανιδίου (και οι λοιποί, των τοπικών πολιτικών μη εξαιρουμένων) και όχι σε ποια χώρα επιλέγουν να φορολογηθούν για αυτά. Αν τα εισοδήματά τους είναι από παράνομες δραστηριότητες, ή μη φορολογημένα κατά τη στιγμή που παρήχθησαν, αυτό είναι πρόβλημα λειτουργίας της ΔΟΥ Κρανιδίου και ίσως του τοπικού εισαγγελέα και αστυνομικού διευθυντή. Το πού κατέληξαν στη συνέχεια είναι δικαίωμά τους (όσο υπάρχει αντίστοιχο δικαίωμα για τα μεγάλα ψάρια, ΦΑΓΕ, 3Ε κλπ.)

 13. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 17/10/2012 01:30:56

  Ένα από τα παμπολλα γεγονότα που καταδεικνύουν πως η Ελλάδα δε μπορει να κυβερνηθεί από τις ντόπιες πολιτικές δυνάμεις.
  Είναι τραγική διαπίστωση. Παίρνει διάσταση εθνικής προδοσίας τούτη η ανικανότητα.

  Ταπείνωση εθνική, να γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της πλήρους ανικανότητας του Κράτους.

  Κι αν τούτη την ανικανότητα δε μπορούμε να γιατρέψουμε, τι να τα κάνουμε τα λόγια τα πατριωτικά, τα μεγάλα!
  Ακόμα δεν χορτάσαμε;! Πότε πια θα τα ξεράσουμε και θα πάρουμε την πραγματικότητα από τα κέρατα;

  Νάχαμε ένα ηγέτη χωρίς γλώσσα!

 14. Nik avatar
  Nik 17/10/2012 13:41:28

  Εύκολη η ηθικολογική καταδίκη, όμως δεν απαντά στο ερώτημα γιατί αναπτύσσονται οι τακτικές εξωχώριων εταιρειών.

  Εφτιαξα μιαν οφφσόρ, που κατέχει τα δικαιώματα σε προσωπικές ευρεσιτεχνίες κλπ. Ηταν επιβεβλημένη κίνηση διότι στην ημέτερη εφορία αντιμετώπισαν την ερώτηση είτε με πλήρη άγνοια είτε με απαράδεκτη αυθάδεια. Δεν νοείται εταιρεία τύπου holding για πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Η μεταβίβαση δικαιωμάτων σε εταιρεία κατοχυρώνει τους κληρονόμους, απλά και εύκολα.

  Η μεταβίβαση ακινήτου σε εταιρεία οφφσόρ δεν μειώνει κανένα φορολογικό βάρος από την μεταβίβαση, τα τεκμήρια κλπ. Προστατεύει όμως όποιον δεν θέλει να ξέρει το σύμπαν ότι κατέχει κάποιο ακίνητο, και αυτό δεν είναι μεμπτό. Αν η ελληνική εφορία και το φορολογικό σύστημα παρείχαν τα μισά από ότι προσφέρουν οι δικαιοδοσίες οφφσόρ τότε θα γινόταν η Ελλάδα πόλος έλξης ξένων εταιρειών. Αλλά αυτά δεν ενδιαφέρουν, δεν περιέχουν καμία δόση "ηθικής υπεροχής" προς άγραν ψήφων και υλικό για τα βραδυνά παράθυρα.Είμαστε πολύ πίσω στα κάθε είδους τεχνικά θέματα, απόρρεια του δήθεν εκπαιδευτικού μας συστήματος, και ξεδίνουμε με εύκολο λαϊκισμό.

 15. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 17/10/2012 13:44:11

  Πιάνεις την ουσία του ζητήματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.