24/07/2009 13:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παπούλιας: "Ζούμε το τέλος μίας εποχής"Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες περιείχε η ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας, στην καθιερωμένη γιορτή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αποφεύγοντας κάθε αναφορά στην «προεδρολογία» των τελευταίων ημερών, μίλησε για «τέλος εποχής» στο κυρίαρχο μοντέλο οργάνωσης της Οικονομίας και στην πολιτική κρίση, τόνισε ότι η οικονομική κρίση απειλεί την κοινωνική συνοχή και έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Άγκυρα, την οποία κάλεσε  να σταματήσει την επιθετικότητα που επιδεικνύει στο Αιγαίο. Απέφυγε κάθε αναφορά στην προεδρολογία στην οποία έχει εμπλακεί το όνομά του, ενώ έδωσε έμφαση στην αλλαγή του χαρακτήρα του εορτασμού.

Υπογράμμισε ακόμα ότι «η κρίση είναι βαθιά, κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας» και έκανε λόγο για ανάγκη επανακαθορισμού των κανόνων.

Στάθηκε επίσης  στην αλλαγή του χαρακτήρα του εορτασμού της επετείου, σημειώνοντας πως «οι δεξιώσεις και οι κοσμικότητες είναι ασύμβατες προς το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα, προκαλούν το κοινό αίσθημα και προσβάλλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει την συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου».

«Ζούμε το τέλος μίας εποχής. Το κυρίαρχο μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας αμφισβητείται εκ των πραγμάτων, την ώρα που δεν προβάλλεται, με ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο, η εναλλακτική πρόταση. Πρόταση για μια ανάπτυξη ενάντια στη φτώχεια, τον αποκλεισμό, την ανεργία, ιδίως των νέων» επεσήμανε ο κ. Παπούλιας.

«Αυτή η κρίση είναι βαθιά. Όχι μόνο γιατί κάποιοι εκπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή. Ούτε επειδή διαχρονικές παθογένειες στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης παραμένουν ζωντανές. Η κρίση είναι βαθιά κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας: Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και αν επήλθε με όρους αναξιοκρατίας».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αρχίδαμος avatar
  Αρχίδαμος 24/07/2009 14:08:15

  η τελευταια παραγραφος ειναι ολα τα λεφτα. εγκρινω και επαυξανω. Μπραβο Προεδρε

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Αρχίδαμος 24/07/2009 19:07:01

   Στο κράτος της γενικευμένης ανομίας και ατιμωρησίας... ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία τα όσα σωστά λέει ο Πρόεδρος.

 2. Βασιλική Σιάπκα avatar
  Βασιλική Σιάπκα 24/07/2009 14:09:04

  "η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και αν επήλθε με όρους αναξιοκρατίας"
  Ο αξιακός κώδικας με τον οποίο μεγάλωσε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων μέχρι σήμερα όριζε να γίνεις καλός άνθρωπος και να προσπαθήσεις να γίνεις άξιος και να τα καταφέρεις με την αξία σου. Επιμένω πως η συντριπτική πλειοψηφία μεγάλωσε με αυτόν τον αξιακό κώδικα. Δεν μπορώ να δεχθώ πως η τρώση αυτού του αξιακού κώδικα επιτελέσθη από τους πολιτικούς. Μπορώ να διακρίνω σήμερα περισσότερους ικανούς πολιτικούς απ΄ όσους υπήρχαν πριν είκοσι χρόνια, ικανούς με την έννοια της γνώσης και της αντίληψης. Σαφώς δεν υπάρχουν τα ελάχιστα λαμπερά μυαλά που υπήρχαν τότε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λοιδωρία με την οποία αντιμετωπίζεται ένας πολιτικός από τους μακροβιότερους βουλευτές στον τόπο μας, που ακόμα και ο ΑΓΠ δεν μπορούσε να τον αγνοήσει (εννοώ τον Παπαθεμελή). Υπάρχει ένα σύστημα έξω από την πολιτική που ωθεί προς την μαριονετοποίηση και τον εκμαυλισμό των πολιτικών, αλλά και των πολιτών. Αυτό το σύστημα δεν ξέρω εάν είναι γέννημα των ΜΜΕ πάντως από αυτά θρέφεται, -ίσως να είναι γέννημα του αδηφάγου τέρατος της Αγοράς αλλά δεν μπορώ και να το τεκμηριώσω επαρκώς. Εξαιτίας αυτού του συστήματος τα υπάρχοντα λαμπερά μυαλά επιλέγουν τον δρόμο της μη συμμετοχής, άλλως πως της ακαδημαϊκής προσέγγισης. Για πιθανή διέξοδο δυστυχώς δεν έχω να λαλήσω τίποτα...

  • donaE avatar
   donaE @ Βασιλική Σιάπκα 24/07/2009 15:00:57

   Βασιλικη
   Ο αξιακος κωδικας εχει μετατοπιστει λογου του οτι θεωρουμε το 'εχω' ταυτοσημο με το 'ειμαι' πλεον.Και αυτο εδω και αρκετο καιρο.Οι πολιτικοι με την λογικη του μανατζμεντ της εικονας τους μας δωσανε το αλλοθι.

  • ο νοών...νοείτω avatar
   ο νοών...νοείτω @ Βασιλική Σιάπκα 24/07/2009 15:54:25

   Ο αξιακός κώδικας που επιβλήθηκε στην καθημερινή συναλλαγή του πολίτη με την πολιτική, και μετάλλαξε την αρχική του μορφή, άσχετα από που προήλθε, έγινε αποδεκτός απο την πολιτική μετά βαϊων και κλάδων σε πρώτο στάδιο, και καθιερώθηκε στην πορεία σαν η μόνη σύγχρονη μορφή επικοινωνίας και συνδιαλλαγής.
   Δεν αποτελεί δικαιολογία λοιπόν για τους πολιτικούς το, "ο όφις με εξηπάτησε". Οι πολιτικοί εάν είχαν ακόμα τον "ορθό" αξιολογικό κώδικα, μπορούσαν να τον επιβάλλουν για το καλό όλων μας.
   Όσον αφορά αυτούς που προτιμάνε να απέχουν "νίπτοντας τας χείρας των", είναι χειρότεροι από αυτούς που ηθελημένα εξαπατήθηκαν, διότι, με την επιλογή της αποχής από τα τεκταινόμενα διά μέσου της απλής καταγγελίας, δεν πολιτεύεσαι και βγαίνεις βουλευτής, και μετά παριστάνεις τον Πόντιο Πιλάτο.
   Ιδιωτεύεις, παρεμβαίνεις όποτε νομίζεις, και αφήνεις την θέση κενή για κάποιον που μποεί να έχει περισσότερο θάρρος από εσένα.
   Η προσπάθεια μείωσης των ευθυνών από την μεριά των πολιτικών, ισοδυναμεί με συγχωροχάρτι.
   Διότι ο "λαός", υφίσταται τα λάθη του καθημερινά, και όχι κάθε 4 χρόνια.

 3. Αναρμόδιος avatar
  Αναρμόδιος 24/07/2009 14:24:40

  Εάν κρατούσαν ομπρέλλες οι ακροατές του ΠτΔ, ουδέν πρόβλημα. Αντε να πιτσιλίστικαν λίγο. Μικρή ζημιά.

  Στο κάτω κάτω μία "[αυτο-]κριτική των προσώπων του συστήματος" μπορεί να έχει έναν ρόλο ανάλογο με αυτόν μιας βαλβίδας εκτόνωσης. Ωστε να μην διαρραγεί το σύστημα.

  Διότι δεν φαντάζομαι να τα άκουσε και το "σύστημα". Τα πρόσωπα μόνο. Τα τρυφηλά, τα σεσηπότα (λολ), κλπ.

  Στο κάτω κάτω το πρόβλημά μας είναι τα πρόσωπα και η ανηθικότητά τους. Σωστά? Αρα άμα βρούμε "τον καλό και τον άγιο", θα πάμε μπροστά?

  Αναρμόδιος

  ΥΓ. Είναι στραβός ο γιαλός ή ...?

 4. ataktos avatar
  ataktos 24/07/2009 14:26:48

  Ευλογημένος να είναι .
  Από το στόμα του και στου θεού τα αυτιά….

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 24/07/2009 14:31:32

  Βασιλική είσαι μακριά νυχτωμένη, άλλο τι λέγεται προς τα έξω και άλλο τι συζητά η ελληνική οικογένεια σε κλειστά δωμάτια και προς ποιες κατευθύνσεις σπρώχνει τα παιδιά της

  αν ίσχυαν αυτά τα πολύ ωραία τα αξιακά που λες δεν θα είχαμε 2,5 εκατομμύρια έλληνες διορισμένους στο δημόσιο ούτε η συχνότερη κουβέντα θα ήταν: περιμένουμε να διοριστεί το παιδί

 6. Χι avatar
  Χι 24/07/2009 15:20:44

  Όσο η ιδιότητα του πολιτικού αντιμετωπίζεται ως τίτλος τιμής (συνήθως οικογενειακός), δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.

  Πρέπει να θεσπιστεί συνταγματικά όριο στις κοινοβουλευτικές θητείες και απαγόρευση στη συνύπαρξη συγγενών Α' βαθμού στη Βουλή ή "διαδοχής" στην έδρα. Η ανώτατη χρονική διάρκεια που μπορεί να είναι κάποιος βουλευτής, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δύο πλήρεις θητείες. Επίσης, συγγενείς Α' βαθμού δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα υποψήφιοι, ούτε να "παίρνει" κάποιος την έδρα του άλλου στην ίδια περιφέρεια, σε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

  Τα παραπάνω πρέπει να συνδυαστούν με περιορισμό των λόγων για πρόωρες εκλογές, ώστε να μην παίζονται καιροσκοπικά πολιτικά παιχνίδια και να έχουμε σταθερές αναμετρήσεις (εκτός από πραγματικά εξαιρετικό λόγο, ας πούμε να απαγάγουν εξωγήινοι το μισό υπουργικό συμβούλιο).

  Μια και φαντασιωνόμαστε (ή όχι;), ας βάλουμε και δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων όλων των βουλευτών στο διαδίκτυο, ενιαία πύλη για τους διαγωνισμούς έργων και προμηθειών - από γομολάστιχες, μέχρι γέφυρες - και κατάργηση μονιμότητας στο δημόσιο.

  Δεν μπορεί, κάπως έτσι θα σπάσει το κοτζαμπάσικο απόστημα.

 7. donaE avatar
  donaE 24/07/2009 15:44:19

  Βασιλικη
  Το αξιακο μας συστημα εχει μετατοπιστει,γιατι ταυτισαμε το 'ειμαι' με το 'έχω'.Οι πολιτικοι με την μανατζμεντ λογικη της εικονας τους μας δωσανε το αλλοθι.

 8. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 24/07/2009 15:59:13

  Όσον αφορά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, σεβαστό κ. Παπούλια, περιμένω αυτά που έχει να πει να τα επικοινωνεί πιο συχνά και πυκνά, αφού αυτό είναι το μόνο δικαίωμα που του άφησε ο αξιακός κώδικας των παρεξηγημένων πολιτικών.
  Να είναι πάντα καλά.

 9. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 24/07/2009 16:03:48

  «Αυτή η κρίση είναι βαθιά. Όχι μόνο γιατί κάποιοι εκπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή. Ούτε επειδή διαχρονικές παθογένειες στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης παραμένουν ζωντανές. Η κρίση είναι βαθιά κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας: Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και αν επήλθε με όρους αναξιοκρατίας».

  σωστή περιγραφική διατύπωση των τελευταίων 35 χρόνων του Δημόσιου βίου της μεταπολίτευσης, με την οποία κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει, αναγνωρίζοντας πρόσωπα της καθημερινότητά μας.

  ΥΓ

  ...παρεμπιπτόντως, επειδή είναι κατάρα να θυμάσαι, ποιοι ήταν είπαμε οι δανειστές δικαιολογητές του ΑΓΠ για να καλύψει το πόθεν έσχες της τρυφηλής ζωής του ...κωλόσπιτου;

  • Βασιλική Σιάπκα avatar
   Βασιλική Σιάπκα @ Ο Ιθαγενής 24/07/2009 16:21:26

   Ιθαγενή, τουλάχιστον μέχρι τότε λειτουργούσε ακόμη αυτός ο αξιακός κώδικας που επέβαλλε να δικαιολογηθούν πάνω σε στέργιες πλάτες τα δανεικά... τώρα δεν νοιώθει κανένας την υποχρέωση να δικαιολογήσει τίποτα! πώς έγινε αυτό μέσα σε δεκαπέντε χρόνια;;!
   (αχ, μωρέ Φάκτορα, σήμερα που μ΄ έπιασε εμένα η πάρλα βρήκαν να κολλάν τόσο τα ρημάδια τα σχόλια;!)

   • Βασιλική Σιάπκα avatar
    Βασιλική Σιάπκα @ Βασιλική Σιάπκα 24/07/2009 16:47:10

    Ιθαγενή την διαφορά την βλέπω στό ό,τι ζήτησε από τον προσωπικό του φίλο να τον καλύψει, και ο φίλος τον κάλυψε. Σήμερα όχι μόνον δεν ζητάνε κάλυψη, αλλά δεν έχουν καν φίλους. Κι εδώ έρχεται και δένει η ηθική... (η απωλεσθείσα τη σήμερον)

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Βασιλική Σιάπκα 24/07/2009 17:00:46

    Αρα το πρόβλημα δεν είναι οι πρακτικές και η καθημερινή συμπεριφορά, αλλά ο τρόπος αποφυγής των υποχρεώσεων, αν χαρακτηρίζεται φιλικός, έξυπνος, ηθικός, πονηρός, κουτοπόνηρος κλπ

 10. Βασιλική Σιάπκα avatar
  Βασιλική Σιάπκα 24/07/2009 16:13:41

  Κωστή,
  πλέον χάνονται και σχόλια, για παράδειγμα ένα που άφησα για την Κλίντον... πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ως χρήστες; δοκίμασα την αφαίρεση του website, δεν επηρεάζει σε τίποτα...
  Ντόνα,
  το ταυτίσαμε, ναι, και το ζούμε αμείλικτα και μας πιάνει απέραντη θλίψη. γιατί όμως το ταυτίσαμε; ποιός δούρειος ίππος μας αλλοτρίωσε έτσι; Θυμάσαι την ανάρτηση του Λαζαρίδη για την αειφορία, εκεί μέσα βγήκε όλη η ήττα μας...

  • donaE avatar
   donaE @ Βασιλική Σιάπκα 24/07/2009 16:59:17

   Ο Δουρειος Ιππος ειναι η απενοχοποιηση της συμπεριφορας των πολιτικων μας,ο λαικισμος τους νομιζω.

 11. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 24/07/2009 16:37:33

  ...και τι διαφορά έχει από την φοροαποφυγή της νομιμότητας της ηθικής;
  Μόνο τα κλισέ αλλάζουν που σχολιάζουμε ή θα έπρεπε να κοιτούμε ταχτικές και πράξεις;

 12. Βασιλική Σιάπκα avatar
  Βασιλική Σιάπκα 24/07/2009 16:39:27

  Κωστή, οκ, τώρα εμφανίζεται το συγκεκριμένο σχόλιο.
  αλλενάκι, -ας κάνω μια εξαίρεση στον κανόνα μου (δεν συνεχίζω σε σχόλια που περιλαμβάνουν χαρακτηρισμούς παρά μόνον εάν είναι πρωτότυποι)- για την συντριπτική πλειοψηφία έγραψα και σα να μου έκρενε ο συγκεκριμένος αντίλογος εκ των προτέρων, το τόνισα κιόλας...: μια άποψη που πηγάζει από τις προσλαμβάνουσές μου. ο καθείς με ό,τι κομίζει, το ζητούμενο είναι η τελική σύνθεση, εκεί μας θέλω κάβουρα πως περπατώ στα κάρβουνα.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Βασιλική Σιάπκα 24/07/2009 17:17:55

   ντύσε όπως θες το λόγο @Βασιλική, με πολιτική ορθότητα ή αφτιασίδωτα, το γεγονός είναι ότι αυτά που θα θέλαμε να ισχύουν ή που πιστεύουμε ότι ισχύουν, απέχουν πολύ από την γύρω πραγματικότητα
   και ότι αποκαλύπτεται ή τιμωρείται είναι για να κρυφτεί κάτι άλλο πιο σοβαρό, πιο μεγάλο

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 24/07/2009 17:16:31

  Συγγνώμη, πριν πόσο καιρό ήταν Βουλευτής και Υπουργός δηλαδή Νομοθετική και Εκτελεστική εξουσία... Τι έγινε; Επιφοίτηση;

 14. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 24/07/2009 17:19:52

  Και για τον εαυτό του που διακοσμεί αυτό το σύστημα που καταγγέλει, τι έχει να πεί?
  Ποιός υπογράφει ασυζητητί οποιονδήποτε νόμο του βάλουν μπροστά του?
  Εγώ, ή ο φούφουτος?

 15. donaE avatar
  donaE 24/07/2009 17:21:10

  Εχουν την εντυπωση οτι η θεση του Προεδρου καθαγιαζει τα παντα.

 16. Βασιλική Σιάπκα avatar
  Βασιλική Σιάπκα 24/07/2009 17:33:47

  φθάνουμε μέχρις ενός σημείου και μετά μπλοκάρουμε. δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω με τίποτα. λες και μας έχουν λοβοτομήσει την αντίληψή μας, ύπουλα και άτιμα. Πώς προέκυψε αυτή η απενοχοποίηση της συμπεριφοράς και όχι μόνον των πολιτικών; ποιός, τί έχει αμβλύνει τόσο τις αντιστάσεις μας; η ευμάρεια; η μαλθακότητα, η έλλειψη παιδείας; εάν δεν φθάσουμε στις καθαρές αιτίες το παιχνίδι είναι σικέ και από χέρι καμμένο... :(

 17. donaE avatar
  donaE 24/07/2009 17:47:15

  Δεν ειναι μονο ελληνικο φαινομενο.Απλως εδω επεσε ξαφνικα χρημα σε κυνηγημενους και στερημενους ανθρωπους.Το ανοιγμα αναμεσα επιθυμια και πραγματικοτητα εγινε μεγαλο.Η απενοχοποιηση ητανε επιβεβλημενη για να προχωρησει το πραγμα.

 18. Αναρμόδιος avatar
  Αναρμόδιος 24/07/2009 17:49:21

  Και ποιες είναι οι "καθαρές αιτίες" Βασιλική?

  Οταν για 30 χρόνια οι πρωθυπουργοί προέρχονται από 2 οικογένειες, μήπως αυτό μας δείχνει ότι δεν εχουμε δημοκρατία αλλά κάποιο άλλο πολίτευμα?

  Και αν αυτοί οι άρχοντες είναι οι καλύτεροι που μπορεί να αναδειξει η δημοκρατία που έχουμε τότε σίγουρα το παιχνίδι είναι σικέ.

  Προεδρολογία και κομματική αντιπαράθεση, με το χάλι το οικονομικό και κοινωνικό που έχουμε, δεν είναι, όχι πολιτικός λόγος, αλλά ούτε καν διασκέδαση.

  Ενα κακό όνειρο.

  Αναρμόδιος

 19. donaE avatar
  donaE 24/07/2009 18:06:26

  Αναρμοδιε
  Προεστοι και κοτσαμπασηδες το λενε το πολιτευμα χωρις Πυλη αυτη την φορα.

 20. Βασιλική Σιάπκα avatar
  Βασιλική Σιάπκα 24/07/2009 18:15:07

  Η ξαφνική και κατακλυσμιαία τρυφηλότητα λοιπόν. Καιρός να ξαναγυρίσουμε στο ολιγαρκές -και μόνον έτσι πλούσιον- του βίου, (γράφει ο Κακοφωνίξ: Τώρα πλήθυναν τα λόγια και τα βιβλία και λιγόστεψαν τα βιώματα). Απαιτούνται φυσικά μεγάλες προσωπικές θυσίες. Ας τις επιχειρήσουμε, δεν έχουμε να χάσουμε παρά τις (αόρατες) αλυσίδες που μας φόρεσαν... Από την στάση της ζωής μας την προσωπική θα αλλάξει η δημόσια ζωή, φαίνεται αδύνατο μα αισιοδοξώ πως δεν είναι.
  Όταν πάψουμε να προσφερόμαστε στον άλλον για να μοστράρει την καταναλωτική του ευδαιμονεία, όταν δεν θα είμαστε εθελοντές θεατές και ακροατές της ανούσιας παράστασης του καθε περιφερόμενου εαυτούλη, όταν διαθέσουμε την επιβράβευσή μας μόνον στις όποιες κι αν υπάρχουν άξιες πράξεις του θα αρχίζει να ξεσκαρτίζει η ήρα από το στάρι. Δεν είναι δύσκολο, απαιτεί πολύ σιωπή μόνον. Χάνοντας σιγά σιγά το κοινό τους αυτοί οι έρμοι εαυτούληδες ίσως μπορέσουν να ξαναβρούν τον εαυτό τους.

  • Αναρμόδιος avatar
   Αναρμόδιος @ Βασιλική Σιάπκα 24/07/2009 18:51:56

   Το πρόβλημά είναι, για μένα τουλάχιστον ολοφάνερο, πρόβλημα συστήματος. Ο άνθρωπος είναι ο ένας πόλος. Η κοινωνία ο άλλος. Και τα δύο βρίσκονται σε μια δυναμική και διαρκώς ετεροκαθοριζόμενη σχέση.

   Καλός και άγιος ο προσωπικός αγώνας αλλά είναι σαν να περιμένει κάποιος να μείνει στεγνός ενώ πέφτει στην θάλασσα.

   Η διαρρύθμιση των σχέσεων ανθρώπου-κοινωνίας έχει το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο "πολίτευμα". Το πολίτευμα είναι ένας μηχανισμός. Που πρέπει να φροντίζουμε να βελτιώνουμε. Η γενική ιδέα, και οι περισσότεροι συμφωνούμε σε αυτό, είναι πως η δημοκρατία είναι ότι καλύτερο έχουμε. Ναι, αλλά ποια δημοκρατία? Δημοκρατία με ποιους πολίτες?

   Οι ολιγαρχίες, όπως στις δικές μας κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, φοβούνται αρκετά πράγματα και περισσότερο από όλα την κριτική σκέψη, που ξεσκεπάζει τα σκεπασμένα (όπως και την σάτιρα, που ανατρέπει τα "πακτωμένα").

   Ο άνθρωπος παίρνει (δηλαδή δεν παίρνει) τα πρώτα μαθήματα κριτικής σκέψης στο σχολείο. Το δικό μας σχολείο δεν εξυπηρετεί τέτοιες απλές δημοκρατικές ανάγκες. Ούτε τα πολιτικά τους δικαιώματα δεν ξέρουν οι έφηβοι.

   Από κει που θα τον αφήσει το σχολείο τον άνθρωπο τον παραλαμβάνουν τα ΜΜΕ. Ναι δυστυχώς.

   Με βάση αυτή την προπαρασκευή και την συνεχή "επεξεργασία", ο μέσος άνθρωπος καταλήγει να γίνει οπαδός μιας αθλητικής ομάδας, μιας οργανωμένης θρησκείας, κόμματος ή κάποιας άλλης ιδέας στην καλύτερη περίπτωση, θυσιάζοντας τα τελευταία ψήγματα κριτικής σκέψης που μπορεί να είχε.

   Στην καλύτερη περίπτωση. Διότι οι περισσότεροι γίνονται ακροατές, θεατές και δέκτες ενός απίστευτου life style, ενός πολιτισμού της κατανάλωσης όπου "ψυχαγωγούνται" με σειρές και ταινίες ("μες το αίμα κάθε βράδυ") θεαματικές υποτίθεται,
   υποκύπτοντας σε μία ναρκωτική παραμυθία.

   Είναι άδικο να περιμένουμε προσωπικά από έναν άνθρωπο να τα βγάλει πέρα με τα εφόδια που του δίνουμε αρχικά και με τον συνεχή "κανονισμό βολής" που δέχεται στη συνέχεια για όλη τη ζωή του. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τον βοηθήσουμε περισσότερο. Να βοηθήσουμε περισσότερο τον ίδιο μας τον εαυτό.

   Και ο μόνος τρόπος είναι να βελτιώσουμε την δημοκρατία μας ώστε να μεριμνήσει για την συγκρότηση των νέων αλλά και των μεγαλυτέρων. Διότι τώρα αυτή την συγκρότηση την έχουμε αφήσει στα πιο ακατάλληλα χέρια. Στα πιο επικίνδυνα. Για μας, τα παιδιά μας και όλη την κοινωνία.

   Και πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι με το υπάρχον σύστημα δεν υπάρχει σωτηρία και ίαση. Το υπάρχον σύστημα δουλεύει μια χαρά. Δεν έχει bug και εξαιτίας αυτού, τάχα μου, αναδεικνύει διεφθαρμένους πολιτικούς και διαφθείρει τον πολίτη. Το υπάρχον σύστημα σχεδιάστηκε να κάνει κάτι και το κάνει σωστά. Αλλά δεν σχεδιάστηκε για μας.

   Ας αρχίσουμε λοιπόν συνειδητοποιώντας ότι έχουμε πρόβλημα. Και το πρόβλημά μας δεν είναι ατομικό. Είναι λίγο πιο περίπλοκο.

   Αναρμόδιος

   • Βασιλική Σιάπκα avatar
    Βασιλική Σιάπκα @ Αναρμόδιος 25/07/2009 13:11:21

    Aναρμόδιε σ΄ ευχαριστώ πολύ για την συγκεκριμένη προσέγγιση του θέματος.
    Η διαπίστωση πως έχουμε πρόβλημα στην αναγκαία και συνεχή βελτίωση του πολίτευματος υπάρχει στους ανησυχούντες πολίτες. Επειδή όμως οι συγκεκριμένοι επιλέγουν την μη αγελοποίησή τους η μόνη τους δυνατότητα να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος είναι η σταθερότητα και η συνέπεια στην προσωπική στάση ζωής τους. Μακάρι μέσα όπως το διαδίκτυο να μπορέσουν να δώσουν μια δυναμικότερη διέξοδο, ο χρόνος όμως είναι αδυσώπητος και η καταστροφή είναι χιονοστιβάδα.

 21. aris53m avatar
  aris53m 24/07/2009 18:48:52

  Σωστός ο Πρόεδρος!

  ειδικά τελευταία παράγραφος.

  Βέβαια...δεν μας λέει ξαι ποιός θα μας βγάλει από όλα αυτα δεδομένου του ότι την "τρυφηλή ζωή" την έκαναν αμφότεροι....

 22. ΣΟΒΟΚΑΗΣ avatar
  ΣΟΒΟΚΑΗΣ 24/07/2009 19:23:42

  "η κρίση είναι βαθιά, κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και αν επήλθε με όρους αναξιοκρατίας"
  Κοιτα να δείς ατυχία ρε παιδί μου . Θα μπορουσε να είχε τύχει αλλοιώς αλλα δεν ετυχε. ΕΥΘΥΝΕΣ κανείς εχει? και πότε θα πληρώσει?

 23. ΣΟΒΟΚΑΗΣ avatar
  ΣΟΒΟΚΑΗΣ 24/07/2009 19:26:52

  Α και να μη ξεχάσω .Οι ανθρωποι οταν παραγεράσουν μιλάν με το θεό για να σχωρεθούν οι αμαρτίες τους.

 24. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 24/07/2009 20:47:02

  Ένας από τους θεσμούς των οποίων η παρακμή οδηγεί στα περισσότερα από τα προβλήματα της χώρας είναι η οικογένεια.

  Μια οικογένεια η οποία έχει διαμορφώσει τις βολεμένες συνειδήσεις της νέας γενιάς, τον διορισμό στο δημόσιο μέσω βύσματος, την απαξίωση κάθε αξίας η οποία ακόμη διατηρείται σε όλες τις δυτικές κοινωνίες, αλλά και τη διαγραφόμενη κατάρρευση κάθε έννοιας κοινωνικού ιστού.

  Αν δεν αλλάξει ριζικά αυτή η νοοτροπία σταματώντας την ανόητη νοοτροπία ότι οι νέοι πρέπει απλά να κάθονται και να καρπώνονται τους κόπους των προηγούμενων γενεών, τότε απλά θα συνεχίζουμε να βλέπουμε την Ελλάδα να βυθίζεται αργά και βασανιστικά στην παρακμή και την οπισθοδρόμηση.

 25. eleos951 avatar
  eleos951 24/07/2009 23:25:32

  Ποιός μίλησε για "Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές"; Ο Παπούλιας;
  Είναι δυνατόν;
  Ο ίδιος δεν ήταν μέχρι προσφάτως μέρος αυτού του συστήματος;
  Γνωρίζει κανείς για το πόσους Ιωαννίτες με μηδενικά προσόντα διόρισε στο Υπουργείο Εξωτερικών κατά την μακρά εκεί θητεία του;
  Γνωρίζει κανείς τον αριθμός των υπαλλήλων που επί των ημερών του υπηρετούν στην ΠτΔ;
  Ενθυμείτε κανείς άραγε για εκείνο το περιβόητο ταξίδι σοτυ, που, στο Βιετνάμ, όπου και η κουτσή Μαρία της ΠτΔ συμμετείχε;

  ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ... ΑΡΚΕΤΑ

 26. Tsertos avatar
  Tsertos 24/07/2009 23:42:42

  Στο ίδιο «πόθεν έσχες» αναφερόταν ότι ο Α. Παπανδρέου για την αγορά του σπιτιού είχε δανειστεί χρήματα από έξι άτομα του στενού του φιλικού του περιβάλλοντος. Από τον Γιάννη Αλεξίου 10 εκατ., ο οποίος είχε κάνει και τη διαπραγμάτευση με τους κληρονόμους Λουμίδη και είχε υπογράψει προσύμφωνο στο όνομά του. Τον μαιευτήρα Θέμη Λαμπρινόπουλο 20 εκατ., τον επιχειρηματία Τζορτζ Χάλαγκ 65 εκατ., τον Κάρολο Παπούλια 10 εκατ., τον Γιώργο Κατσιφάρα 20 εκατ. και τον Αντώνη Λιβάνη 30 εκατ.
  ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.
  http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=03.05.2003,id=24353328

 27. Γιώργης Χολιαστός avatar
  Γιώργης Χολιαστός 25/07/2009 12:48:34

  Κοινωνική διάσπαση, ανασφάλεια και φοβικά σύνδρομα διάγνωσε ο πρόεδρός μας.
  Επίσης βαθιά κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών για το πολιτικό σύστημα.
  Και κοινωνικές εκρήξεις που έρχονται.
  Και «τρώση» !!!! του «αξιακού μας κώδικα»!!!!
  Και όμως, όλα αυτά δεν θα εμποδίσουν τους έλληνες να υπερασπιστούν τα δίκαια εδαφικά τους δικαιώματα έναντι των τούρκων.
  (Ίσως γιατί παρόλαυτά «στην ελληνική κοινωνία υπάρχει φως και μεγαλείο»!!!!!... Κύριε των Δυνάμεων…)
  Σκέψου δηλαδή να ήμασταν μονιασμένοι, να νιώθαμε ασφαλείς, να μην τρέμαμε από το φόβο μας, να είχαμε εμπιστοσύνη στους πολιτικούς, οι πολιτικοί να μην έκλεβαν, να μην είχαμε κοινωνικές εκρήξεις και το σπουδαιότερο να μην είχε «τρωθεί»!!! ο «αξιακός μας κώδικας»!!!-θα ήμασταν εμείς οι πλανητάρχες.

  Γιώργης Χολιαστός

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.