#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/03/2010 14:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παπανδρέου: «Τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι αυτά που θα μας ζητούσε το ΔΝΤ»(Ανανεωμένο) Σε ομιλία του σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα πλαίσια της συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής για την Κρίση, ο κ. Παπανδρέου δεν απέκλεισε την επιλογή του ΔΝΤ,   ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε αυτό. Η Ελλάδα προτιμάει μια λύση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μια προσφυγή για οικονομική βοήθεια στο ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε επίσης πως «εδώ έγκειται ο ρόλος της ΕΕ, η οποία μπορεί να πει ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε το ΔΝΤ ή αλλιώς η Ελλάδα έχει την επιλογή να προσφύγει σε αυτό». Επανέλαβε ακόμα σε όλους τους τόνους την προτίμηση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκές λύσεις.

«Ουσιαστικά είμαστε στα πλαίσια επιτήρησης του ΔΝΤ παρόλο που δεν το λέμε έτσι, χωρίς βέβαια να έχουμε τα πλεονεκτήματα που προβλέπει αυτή η επιτήρηση» δήλωσε ακόμα ο πρωθυπουργός μιλώντας σε ευρωβουλευτές στην προσωρινή επιτροπή χρηματοπιστωτικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Παπανδρέου «τώρα ζούμε την τιμωρία του ΔΝΤ χωρίς να μας δίνουν τα πλεονεκτήματα από την ΕΕ».
 Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, εκπροσωπώντας την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, έθεσε στον Πρωθυπουργό τα εξής ερωτήματα:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, μπορείτε να μας ενημερώσετε εάν υπάρχει σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους ηγέτες; Ρωτώ, γιατί η μέχρι τώρα στάση τους και οι δηλώσεις τους ενισχύουν τους κερδοσκόπους.  Εάν υπάρχει τέτοιο σχέδιο στήριξης, υπάρχουν και επιβάλλονται όροι αντίστοιχοι των όρων που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε περίπτωση προσφυγής σε αυτό; Δηλαδή, σκληρότερα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων από αυτά που ήδη έχετε πάρει. Με τέτοια όμως μέτρα, πιστεύετε ότι θα βγει η οικονομία της χώρας από την ύφεση; Θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και της απασχόλησης; Τέλος, θα διεκδικήσετε μια άλλη νομισματική πολιτική που να διασφαλίζει, εκτός των άλλων, μηχανισμό δανεισμού τελευταίας καταφυγής, θα αντιμετωπίζει την κερδοσκοπία, δηλαδή ένα μηχανισμό αλληλεγγύης στην ευρωζώνη;»

 Απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα ο κ. Παπανδρέου είπε πως «τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ελληνική Κυβέρνηση, είναι μέτρα επιπέδου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δεν θα μας ζητήσουν παραπάνω από ότι έχουμε κάνει, αλλά θα προτιμούσα μια ευρωπαϊκή λύση η οποία θα έδειχνε πως η Ευρώπη μπορεί να δράσει συλλογικά». Παραδέχθηκε επίσης πως τα μέτρα αυτά είναι άμεσα και οδυνηρά και πρόσθεσε πως θα γίνουν επενδύσεις με χρήματα που υπάρχουν στα Διαρθρωτικά Ταμεία και στο Ταμείο Συνοχής, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 18/03/2010 12:43:07

  Του Δημήτρη Καζάκη
  οικονομολόγου αναλυτή


  Η Ελλάδα βγαίνει στο σφυρί σε τιμή ευκαιρίας
  Χαράς ευαγγέλια για την υπερπροσφορά που σημειώθηκε κατά τη διάθεση του νέου ελληνικού κοινοπρακτικού δεκαετούς ομολογιακού δανείου των 5 δισ. ευρώ. Οι αγορές ανταποκρίθηκαν στα μέτρα της κυβέρνησης. Δεν έχει καμιά σημασία αν αυτό το δάνειο των 5 δισ. θα κοστίσει πάνω από 3 δισ. ευρώ μόνο σε τόκους. Αρκεί που ανταποκρίθηκαν οι αγορές. Η μοίρα της Ελλάδας έχει πλέον προγραφεί να επιβιώνει όπως - όπως από δανεισμό σε δανεισμό. Ουσιαστικά από μήνα σε μήνα. Αρκεί να παίρνει μέτρα που ευχαριστούν τις αγορές.

  Ωστόσο η ευνοϊκή υποδοχή από τις αγορές του νέου κοινοπρακτικού δανείου – αν μπορεί κανείς να θεωρήσει ευνοϊκή υποδοχή τον δανεισμό με 3 φορές μεγαλύτερο επιτόκιο από εκείνο που δανειζόταν το Ελληνικό Δημόσιο το 2008 – ανέδειξε νέες αντιθέσεις. Το σχέδιο του κ. Άκερμαν και της Deutsche Bank, δηλαδή της άμεσης «διάσωσης» της Ελλάδας με δανεισμό από κοινοπραξία τραπεζών υπό την ηγεσία της γερμανικής τράπεζας με 20 ή 30 δισ. ευρώ, πήγε πίσω, όπως τουλάχιστον γράφει ο γερμανικός Τύπος.

  Αυτό υπονόμευσε την πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας στο σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας και επέτρεψε στη Γαλλία να ξαναμοιράσει την τράπουλα. Αυτό εξηγεί αφενός την ψυχρή υποδοχή του Γ. Παπανδρέου από την Ά. Μέρκελ, σε αντίθεση με την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή – τουλάχιστον σε επίπεδο επίσημων δηλώσεων – που του επεφύλαξε ο Ν. Σαρκοζί.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι το σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας εγκαταλείφθηκε. Απλώς η ανταπόκριση των αγορών στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού δημόσιου χρέους επέτρεψε στους τραπεζίτες και τους επιτρόπους εξ Ευρώπης να μπουν πιο γρήγορα στο ψητό. Κι αυτό είναι το ξεπούλημα της χώρας. Οι Ευρωπαίοι επίτροποι και τραπεζίτες δεν έρχονται να «διασώσουν» την Ελλάδα, αλλά για να επιμεληθούν την κατάσχεση της χώρας και τη δήμευσή της. Αυτό είναι το κύριο όφελος που προσδοκούν όσοι θα συμμετάσχουν ή θα στηρίξουν ενεργά το σχέδιο «διάσωσης».

  Το όργιο δηλώσεων Γερμανών πολιτικών κατά την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Άγγελα Μέρκελ, που ζητούσαν επιτακτικά και δημοσίως η Ελλάδα να πουλήσει δημόσια περιουσία, επιχειρήσεις και ακατοίκητα νησιά για να μπορέσει να συνεχίσει την αποπληρωμή των δανείων της, έδωσαν το στίγμα της ευρωπαϊκής «διάσωσης».

  1. Ο Γιόζεφ Σάρλμαν, στέλεχος της κυβερνώσας Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ, δήλωσε ότι «κάποιος που έχει χρεωκοπήσει πρέπει να χρησιμοποιήσει ό,τι έχει και δεν έχει για να βρει τα λεφτά προκειμένου να πληρώσει τους δανειστές του» (Bloomberg, 4 Μαρτίου).

  Ο κύριος αυτός δεν είναι καθόλου τυχαίος ούτε γραφικός. Είναι ο... Μίχαλος της Γερμανίας. Εκπροσωπεί ένα από τα ισχυρότερα λόμπι της Γερμανίας, όπου συμμετέχουν 40 χιλιάδες από τους πιο σημαντικούς Γερμανούς επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που έχουν συνασπιστεί για τη στήριξη της κυβέρνησης Μέρκελ. «Η Ελλάδα κατέχει κτίρια, επιχειρήσεις και πολλά ακατοίκητα νησιά, που τώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πληρωθεί το χρέος», δήλωσε ο Σάρλμαν.

  2. Ο Φρανκ Σέφλερ, ειδικός επί των δημοσιονομικών του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών, το οποίο συγκατοικεί με τη Μέρκελ στην κυβέρνηση της Γερμανίας, δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να «ξεφορτωθεί συνολικά τις μετοχές από επιχειρήσεις και να πουλήσει επίσης ακίνητα και γη, όπως π.χ. ακατοίκητα νησιά».

  Οι κύριοι αυτοί απαιτούν αυτό που έχει ήδη συμφωνηθεί στο παρασκήνιο.

  * Είναι αυτό που κυρίως απασχόλησε τις συζητήσεις του κ. Παπανδρέου με τους Μέρκελ, Σαρκοζί και Ομπάμα.

  * Είναι αυτό που συζήτησε ο Άκερμαν με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του όταν βρέθηκε στην Αθήνα.

  * Είναι αυτό που περιμένουν πώς και πώς οι κερδοσκόποι σαν τον Πόλσον, ο οποίος βρέθηκε τον Ιανουάριο στην Αθήνα για να διερευνήσει ευκαιρίες.

  * Είναι αυτό που εξηγεί και την αμήχανη απάντηση του Γ. Παπανδρέου στην ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου περί ενδεχόμενης πώλησης ελληνικών νησιών: «Όσον αφορά τη μείωση του χρέους, πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν πολύ πιο ενδιαφέροντες τρόποι και αποτελεσματικοί, τολμώ να πω, για να αντιμετωπίσουμε το χρέος, από το να πουλάμε ελληνικά νησιά! Κατ' αρχάς, πρέπει να σας πω ότι εμείς οι Έλληνες αγωνιστήκαμε εδώ και χρόνια, ώστε τα δικά μας νησιά να είναι πραγματικά ελεύθερα ελληνικά νησιά. Και τολμώ να πω ότι θέλουμε να είναι ανεξάρτητα ελληνικά νησιά, και τα αγαπάμε. Οπότε το να τα πουλήσουμε, ή να τα ξεπουλήσουμε, είναι κάτι το οποίο δεν σκεφτόμαστε καν».

  Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν απαντά στην ερώτηση ως ηγέτης ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους, του οποίου η εθνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη, αλλά ως... επιχειρηματίας.

  Όσο για το ποιοι είναι αυτοί οι «πιο ενδιαφέροντες τρόποι και αποτελεσματικοί για να αντιμετωπίσουμε το χρέος», το ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέχεια:

  Το ξεπούλημα των νησιών «δεν θα βοηθούσε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα, ξέρετε, θα ήταν απλά μια κίνηση την οποία θα κάναμε, ενώ εμείς θέλουμε να έχουμε μια οικονομία η οποία να λειτουργεί. Μια οικονομία η οποία λειτουργεί, η οποία είναι βιώσιμη, σημαίνει να επενδύσει κανείς περισσότερο σ’ αυτά τα νησιά.

  Ας πούμε, μιλάμε για συνεργασία με τη Γερμανία. Εσείς έχετε πολύ ενδιαφέρουσες τεχνολογίες, όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια και την αιολική ενέργεια. Σκεφτείτε τα ελληνικά νησιά, τα οποία μπορεί να γίνουν κάποια στιγμή πράσινα νησιά... Θα ήταν μια πιθανή στενή συνεργασία μεταξύ ημών και της Γερμανίας.

  Σκεφτείτε όμως πώς θα μπορούσε αυτό να παίξει και ένα ρόλο στην τουριστική μας βιομηχανία, και να κάνει την τουριστική βιομηχανία όχι μόνο βιώσιμη, αλλά να παίζει έναν ουσιαστικότερο ρόλο απ' ό,τι μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας την οποία προσφέρει. Αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο θα ακολουθήσουμε».

  Με άλλα λόγια το ξεπούλημα των νησιών δεν αποκλείεται εξαρχής, αλλά θεωρείται «απλά μια κίνηση» που δεν θα αποφέρει πολλά. Τουλάχιστον τόσα όσα ελπίζει ο κ. πρωθυπουργός να αποφέρει το «να επενδύσει κανείς περισσότερο σ' αυτά τα νησιά»...


  Μεσότιτλος


  Με τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο οι εργαζόμενοι Έλληνες καλούνται σε αιματηρές «θυσίες» προκειμένου να συνεχίσει η χώρα να δανείζεται επ’ άπειρον και να πληρώνει τον φόρο αίματος τους διεθνείς κερδοσκόπους δανειστές της, αλλά προετοιμάζεται και η εκχώρηση της χώρας με αποικιοκρατικές συμβάσεις στους διεθνείς κερδοσκόπους επενδυτές. Αυτό είναι το κυρίως γεύμα για το οποίο ετοιμάζονται όλοι: τραπεζίτες, κερδοσκόποι, επενδυτές και επίτροποι.

  Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται ήδη στον διεθνή οικονομικό τύπο η οργανωμένη εκποίηση της χώρας προς όφελος των δανειστών της από το καθεστώς κηδεμονίας από την Ε.Ε. και την Κομισιόν περιλαμβάνει:

  1. Την τιτλοποίηση των βασικών χρηματικών ροών του ελληνικού κράτους. Αυτό σημαίνει ότι μια σειρά σταθερές χρηματικές ροές του δημοσίου (δημόσια έσοδα) θα δεσμευτούν από τράπεζες και αγορές προκειμένου να εκδοθούν ομόλογα που θα βοηθήσουν το κράτος να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα δάνειά του. Η τιτλοποίηση αυτή δεν γνωρίζει όρια. Πρακτικά όλα τα πραγματικά και εν δυνάμει έσοδα του δημοσίου μπορούν να τιτλοποιηθούν.

  Για παράδειγμα μια ιδέα που αρέσει ιδιαίτερα στις αγορές είναι η παλιά σκέψη του υπουργού Οικονομίας των κυβερνήσεων Σημίτη, Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος είχε θελήσει να τιτλοποιήσει τα έσοδα από την Ακρόπολη.

  Τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά και τουριστικά αξιοθέατα της χώρας είναι πρώτα στις λίστες των διεθνών επενδυτών για τέτοιου τύπου συμφωνίες (business deals). Φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί η τυπική κυριότητα να παραμένει στο ελληνικό δημόσιο, αλλά ο επενδυτής έχει καθοριστικό λόγο στην αξιοποίηση του τιτλοποιημένου παγίου, ώστε να εισπράξει τουλάχιστον αυτά που του έχουν υποσχεθεί.

  2. Τη μετοχοποίηση του δημοσίου, των οργανισμών και των υπηρεσιών του. Αυτό που ζητούν επισταμένα οι συντελεστές του σχεδίου «διάσωσης» είναι όχι μόνο η διάθεση του πακέτου των μετοχών που κατέχει το δημόσιο, αλλά και η δημιουργία εταιριών χαρτοφυλακίου στις οποίες θα ανατεθεί η διαχείριση δημόσιων οργανισμών, υποδομών και παρεχομένων υπηρεσιών.

  Τυπικό παράδειγμα η ανακοινωθείσα από την κυβέρνηση εταιρεία χαρτοφυλακίου (holding) που θα αναλάβει τα λιμάνια του Πειραιά, της Ελευσίνας, του Λαυρίου και της Ραφήνας. Οι εταιρείες αυτές διεθνώς στήνονται για δυο λόγους:

  * Πρώτον, επιτρέπουν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης και αξιοποίησης υποδομών, οργανισμών και έργων με μόνη την παραχώρηση ενός πακέτου μετοχών σε ιδιώτες με συμφωνίες συχνά κάτω από το τραπέζι.

  * Δεύτερον, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των πιο κερδοσκοπικών κεφαλαίων διεθνώς, που αποβλέπουν σε μια γρήγορη μπάζα παίζοντας με την χρηματιστική αξία της επένδυσης και όχι με το όποιο τυχόν επιχειρηματικό κέρδος. Η πράξη έχει αποδείξει ότι οι εταιρείες αυτές, μαζί με τις υπεράκτιες εταιρείες (off shore), είναι οι καλύτεροι τρόποι ξεπλύματος πολιτικού και μη χρήματος διεθνώς. Ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε μορφή επένδυσης.

  Στις υπερχρεωμένες χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής εταιρείες Ηolding, μέσω των οποίων το κράτος εγγυάται τα κέρδη των ιδιωτών επενδυτών, χτίζονται νοσοκομεία, σχολεία, δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια κ.ο.κ.

  3. Την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την οποία οι εκτιμήσεις της αγοράς ανεβάζουν στα 300 δισ. ευρώ. Κι εδώ δεν πρόκειται απλώς για κτήρια και εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, αλλά και για το σύνολο της δημόσιας γης. Εδώ εντάσσεται και η απαίτηση για πώληση των ακατοίκητων νησιών της χώρας, η οποία δεν είναι τωρινή πρόταση.

  Αυτός που πρώτος την έθεσε στο τραπέζι ήταν ο Στ. Μάνος ως υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος θεώρησε ότι έτσι όχι μόνο θα εισέρρεαν λεφτά για τους δανειστές, αλλά θα ξεκαθάριζε μια και καλή το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και των «γκρίζων ζωνών» με την όμορη Τουρκία.

  Μια άλλη πρόταση που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι και συζητά σοβαρά η αγορά είναι ο δανεισμός του κράτους με εγγύηση τη δημόσια γη. Στο πακέτο περιλαμβάνονται και προτάσεις αξιοποίησής της με ποικίλους τρόπους από θεματικά πάρκα μέχρι ιδιωτικά θέρετρα. Σε αυτή την περίπτωση η γη θα δεσμευτεί εξαρχής από τους επενδυτές προς αξιοποίηση μέχρις ότου το κράτος αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

  4. Την εφαρμογή καθεστώτος Fast Track για ιδιωτικές επενδύσεις στον ελληνικό χώρο. Αυτό σημαίνει την αξιοποίηση της Ελλάδας για ιδιωτικές επενδύσεις υψηλής όχλησης για το περιβάλλον και την κοινωνία. Πρόκειται για επενδύσεις που κανονικά η εθνική νομοθεσία θα απαγόρευε ρητά την υλοποίησή τους για λόγους δημόσιας υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος, ή ωμής παραβίασης των ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων.

  Η νομοθεσία Fast Track ψηφίστηκε ήδη το προηγούμενο καλοκαίρι από την κυβέρνηση Καραμανλή και με βάση αυτή κινείται η Λούκα Κατσέλη, που αναζητά τέτοιου είδους επενδύσεις ανά τον κόσμο.

  Με βάση αυτόν τον νόμο οι προσφυγές πολιτών, αλλά και οι αποφάσεις των δικαστηρίων, μπορούν να παρακάμπτονται ως «γραφειοκρατικά εμπόδια» προκειμένου να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις γρήγορα. Στη διεθνή αγορά σήμερα ακμάζει η έκδοση ομολόγων για την υποστήριξη της βιομηχανίας μεταποίησης πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων.

  5. Την εκχώρηση των πιο σημαντικών πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας. Σ’ αυτούς εντάσσεται πρώτα και κύρια ο ορυκτός πλούτος. Τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο έγινε άτυπη σύσκεψη επενδυτών όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ενδιαφέρον για την ιδιωτική αξιοποίηση των λιγνιτικών αποθεμάτων της Ελλάδας. Για τον σκοπό αυτόν προτάθηκε να συσταθούν εταιρείες με έδρα το Μπαχρέιν και τα Αραβικά Εμιράτα.

  Αυτού του τύπου τις επενδύσεις προτίθεται να προσελκύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ιδιώτες κερδοσκόπους που θα αναλάβουν να πουλούν στην Ελλάδα τον δικό της φυσικό πλούτο. Αν και το κύριο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα γνωστά, αλλά και στα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και αλλού.

  Ενδιαφέρον γι’ αυτά εκδηλώνουν κατά κύριο λόγο αμερικανικές εταιρείες που θεωρούν ότι σ’ αυτό το επίπεδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, αλλά και στην προοπτική ανόδου της, ακόμη και κοιτάσματα που είχαν εκτιμηθεί παλιότερα ως ασύμφορα προς εκμετάλλευση σήμερα κρίνονται διαφορετικά.


  6. Την ιδιωτικοποίηση ολόκληρων περιφερειών της χώρας, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια σε μια σειρά υπερχρεωμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, όπου εκχωρείται σε πολυεθνικές ή σε διεθνείς οίκους η διαχείριση και εκμετάλλευση περιοχών ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την παγκόσμια αγορά.

  Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η περίφημη αξιοποίηση των «πράσινων νησιών» του κ. Παπανδρέου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση βιάζεται να προωθήσει το σχέδιο «Καλλικράτης», μιας και η επιβολή καθεστώτος περιφερειακής αυτονομίας ή ημιαυτονομίας – «τοπικών κυβερνήσεων» – υπήρξε πάντα το πρώτο βήμα γι’ αυτού του είδους τις ιδιωτικοποιήσεις.

  Το σχέδιο «Καλλικράτης» δεν αποδυναμώνει την κεντρική εξουσία υπέρ μιας δήθεν αποκέντρωσης των περιφερειών. Στην πραγματικότητα έχει στόχο να δυναμώσει τον αντικοινωνικό χαρακτήρα της κεντρικής εξουσίας, απαλλάσσοντάς την από την υποχρέωσή της να ασκεί εθνική πολιτική υγείας, παιδείας, πρόνοιας και υποδομών. Έτσι οι περιφέρειες θα πρέπει να κόψουν τον λαιμό τους να βρουν χρήματα για να ασκήσουν πολιτικές υγείας, παιδείας, πρόνοιας και για να επενδύσουν σε αναγκαίες υποδομές. Με αυτόν τον τρόπο η κεντρική εξουσία θα απομείνει ένας καθαρός φοροεισπρακτικός μηχανισμός χωρίς κοινωνικές ή εθνικές υποχρεώσεις.

  Στον διεθνή οικονομικό Τύπο δημοσιεύονται όλο και περισσότερες πληροφορίες για συμφωνίες που βρίσκονται στα σκαριά σχετικά με ορισμένες περιφέρειες της χώρας, ιδίως για εκείνες με υψηλή τουριστική ανάπτυξη, όπως π.χ. είναι τα Δωδεκάνησα, αλλά και για περιοχές ιδιαίτερου στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. είναι η Θράκη.

  Ο «Καλλικράτης» έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τέτοιου είδους συμφωνίες. Διαμελίζει το ενιαίο της ελληνικής επικράτειας, της ασκούμενης εθνικής κυριαρχίας, και διευκολύνει έτσι την αποδέσμευση εθνικού εδάφους πρώτα και κύρια για οικονομικούς λόγους. Η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι οι «τοπικές κυβερνήσεις», ιδίως των ακριτικών περιφερειών, προκειμένου να βρουν τα αναγκαία χρήματα, είναι πιο επιρρεπείς και ανοιχτές σε συμφωνίες αυτού του είδους.

  Το σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας που έχει εκπονήσει η Ε.Ε. δεν θα βάλει μόνο τους Έλληνες εργαζόμενους, ιδίως τους μισθοσυντήρητους και συνταξιούχους, να πληρώσουν ακριβά, αλλά θα αφήσει το κράτος και τη χώρα σε χειρότερα χάλια από τα σημερινά. Με ακόμη μεγαλύτερο χρέος και υπό καθεστώς γενικευμένης διάλυσης. Αυτός είναι ο λόγος που η συντριπτική πλειονότητα των ανεξάρτητων οικονομικών αναλυτών διεθνώς, που δεν έχουν άμεσο συμφέρον από το πώς θα πάνε τα ελληνικά ομόλογα ούτε από το αν θα χρεωκοπήσει ή όχι η Ελλάδα, είναι σχεδόν ομόφωνοι στην κρίση τους για το σχέδιο «διάσωσης».

  Το εκφράζει καθαρά ένας από αυτούς, ο Μάρσαλ Άουερμπακ από τη γνωστή διεθνώς εταιρεία επενδυτικών συμβούλων RAB Capital Plc, όταν στις 15 Φεβρουαρίου έγραψε για τη συμφωνία της Ελλάδας με το Eurogroup: «Η Ελλάδα υπογράφει τη συμφωνία της Εθνικής Αυτοκτονίας της».

 2. χελιδόνι avatar
  χελιδόνι 18/03/2010 12:52:03

  "Bρυξέλλες"... τίτλος

 3. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 18/03/2010 13:05:57

  ΜΗΠΟΣ ΠΡΕΠΗ ΚΑΙ ΕΜΗΣ {ΚΥΡΙΕ} ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΔΙΟΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΗΞΗ ΕΤΑΙΡΙΕΣ LIDL, MEDIA MARK Κ.Λ.Π ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΜΗΠΟΣ Ο {ΚΥΡΙΟΣ} ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΛΗ ΕΚΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ Π...ΞΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΗ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΞΕΣΗΚΟΘΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΔΥΣΤΗΧΟΣ ΦΤΩΧΕΥΣΑΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η (ΑΝΑΡΧΗΚΟΙ) ΝΑ ΤΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΟΡΑ; ΑΝ ΕΙΤΑΝΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΑΣ ΘΑ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΨΗ ΠΑΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΞΕΦΤΗΛΗΣΜΟΣ

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/03/2010 13:16:53

  Ντρέπομαι ποπυ είμαι Έλληνας. Η ατολμία, η διαφθορά και ο αυτοευνουχισμός είναι τα σήματα καυετεθέντα των κυβερνώντων μας, και η παιδική χαρά που παριστάνει την "Κυβέρνηση" αντίστοιχη σε ξεφτίλα από άλλες "ηρωικές" στιγμές.

  • Determinism Is Dead avatar
   Determinism Is Dead @ archaeopteryx 18/03/2010 13:35:20

   Επειδή γεγονότα σαν την εκτέλεση των 6 στο Γουδί, δρουν συν τις άλλοις και σαν αγχολυτικά/αντιαλλεργικά για το συλλογικό θυμικό, δεν αποκλείω τίποτα.

  • Δημήτρης avatar
   Δημήτρης @ archaeopteryx 18/03/2010 14:57:13

   Θέλουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα για αυτό που είμαστε για να μας χειρίζονται ευκολότερα.

 5. nancy avatar
  nancy 18/03/2010 13:28:14

  ζητάμε λοιπόν απ την ΕΕ μία λύση, αλλα δεν ζητάμε τα λεφτά τους. Αλλιώς θα τούς δείξουμε εμείς.. (??)

  • Απόστολος Αθηναίος avatar
   Απόστολος Αθηναίος @ nancy 18/03/2010 15:48:11

   Ακριβώς.

 6. anonymous avatar
  anonymous 18/03/2010 13:32:27

  σα να γερασε ξαφνικα μεσα σε ενα μηνα, αλλα
  αν το φορτιο ειναι βαρυ πρεπει να το πει και να βρεθει λυση εθνικης σωτηριας απο ολους οσοι πονανε τον τοπο για να σταματησει αυτη η χωρις φρενα και φρενας πορεια

 7. Νίκος avatar
  Νίκος 18/03/2010 15:09:43

  Αρχαιε, εγω το λεω ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, σε ολα τα επιπεδα.
  Απο την καταθεση στεφανων αμφοτερων των οικογενειοκρατικων γκαουλαϊτερ, ΚΚ του Β' και ΓΚΑΠ, στο μνημειο του σφαγεα των Ελληνων ΚΕΜΑΛ ΝΑΖΙ ΠΑΣΑ μεχρι και... διαλεξε ο,τι θες.

  ΜΕταξυ σοβαρου και αστειου κυταχτε τι εκαναν οι βορειοκορεατες:
  του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας εκτελέστηκε εξ αιτίας της αποτυχίας του στην νομισματική μεταρρύθμιση, σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η οργή των πολιτών και να περιοριστεί η αρνητική επίδραση της στην ενδεχόμενη διαδοχή της εξουσίας στην Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

  Ο Πακ Ναμ γκι, επικεφαλής του τμήματος του Εργατικού Κόμματος της ΛΔ της Κορέας που είναι αρμόδιο για τη σχεδιασμένη οικονομία, αντίστοιχος του δικού μας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τουφεκίστηκε από εκτελεστικό απόσπασμα την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο. Καταδικάστηκε για το ότι "ήταν γιος ενός αστού που συνωμοτούσε για να παρεισφρήσει στις τάξεις των επαναστατών και να καταστρέψει την εθνική οικονομία", κατά τις πηγές του Yonhap.

  Ακόμα και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι δυσπιστούν για την επίσημη εξήγηση ότι ο Πακ ήταν "συνωμότης" και "αντεπαναστάτης", και επισημαίνουν ότι επιχειρείται να παρουσιαστεί ως ο αποκλειστικός υπεύθυνος των συνεπειών της νομισματικής μεταρρύθμισης. "Η διάθεση της ηγεσίας κατέστησε τον Παμ Ναμ γκι αποδιοπομπαίο τράγο", φέρεται να είπε στο Yonhap Βορειοκορεάτης αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

  Οι ταραχές, τις οποίες προκάλεσαν οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές πολλών προϊόντων εν μέσω της σύγχυσης μετά την ανατίμηση του εγχώριου νομίσματος, γουόν, στα τέλη Νοεμβρίου, ανάγκασαν την Πιονγκγιάνγκ να λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της μεταρρύθμισης.

  Δυτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι η Πιονγκγιάνγκ πιέζεται να αντιμετωπίσει προβλήματα που ενδέχεται να υπονομεύσουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

  Η Βόρεια Κορέα --που έχει γίνει ακόμα πιο φτωχή μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Γκιμ Γιονγκ ιλ το 1994, αντιμετωπίζει όλο και πιο σοβαρά προβλήματα καθώς δεν της παρέχεται πλέον παρά ελάχιστη διεθνής βοήθεια και της επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις από τον ΟΗΕ μετά την πυρηνική δοκιμή στην οποία προέβη το 2009. Η Πιονγκγιάνγκ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιστρέψει στην εξαμερή διαπραγμάτευση για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

  Η υγεία του ηγέτη της χώρας πιστεύεται ότι δεν είναι καλή, και αυτό σημαίνει ότι ετοιμάζεται κάποιος από τους γιους του --φέρεται να είναι ο νεαρότερος-- να τον διαδεχθεί, κατά ορισμένους πολιτικούς αναλυτές και στελέχη της κυβέρνησης στη Σεούλ.

  Αντικαταστειστε τα ονοματα με δικα μας και διασκεδαστε.

  ΠΑρατηρηση: Τουλαχιστον εκει δεν αναλισκονται σε απεραντολογιες "δημοκρατικου" λογου οπου "αναλαμβανουν" τις ευθυνες τους οι διαφορο. Το λενε ευθεως βρε αδελφε "Η υγεία του ηγέτη της χώρας πιστεύεται ότι δεν είναι καλή, και αυτό σημαίνει ότι ετοιμάζεται κάποιος από τους γιους του --φέρεται να είναι ο νεαρότερος-- να τον διαδεχθεί, κατά ορισμένους πολιτικούς αναλυτές και στελέχη της κυβέρνησης στη Σεούλ".

  Δυσκολη δουλεια να εισαι αναλυτης στην Πυονγκ Γιανγκ.

 8. Mayri Trypa avatar
  Mayri Trypa 18/03/2010 15:24:13

  Είναι η ώρα να ξαναδιαβάσει ο καθένας από εμάς και ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα αν θα ήταν δυνατόν τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη.
  Το έγραψα και σε ένα άλλο σχόλιο μου. Η σύγκρουση δε θα είναι στο πεδίο του κράτους και δε θα λυθεί με την "κατάληψη" του, με παράδειγμα μέσω βουλευτικών εκλογών.
  Η σύγκρουση θα γίνει στο πεδίο της κοινωνίας, στα χωράφια, στους δρόμους, στα νησιά, στους αρχαιολογικούς χώρους, στα δάση, εκεί που ζούμε και εκεί που αναπνέουμε, εκεί που εγραζόμαστε, εκεί που πίνουμε καφέ, εκεί που κάνουμε βόλτα κλπ

 9. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 18/03/2010 15:29:02

  Επί 30 χρόνια οι Έλληνες για να κουτσοβολέψουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους ψήφιζαν σε ποσοστά σχεδόν 90% κοινούς ψεύτες, κλέφτες, μοιχούς, πόρνους και απατεώνες. Μην ζητάμε και τα ρέστα τώρα.

  It's pay time folks.

  • donaE avatar
   donaE @ Αγανάκτηση 18/03/2010 15:44:44

   Οι Ελληνες ειναι απογοητευμενοι απο το κρατος.Το λαθος ειναι οτι δεν το αντιμετωπιζουν σαν κατι δικο τους.Για αυτους ειναι τα κοροιδα και το μονο κρατος που ξερουν ειναι το σοι τους.
   Δηλαδη τα κοροιδα του κοροιδου...

  • greekpoliticalreview avatar
   greekpoliticalreview @ Αγανάκτηση 18/03/2010 16:05:00

   Έτσι ακριβώς όπως τα λέει ο αγανάκτηση , το πραγματικά τραγικό , όμως , είναι ότι ακόμα και τώρα η πλειοψηφία δεν το έχει κατανοήσει . Στις επόμενες εκλογές (αν γίνουν και δεν έχουμε καταντήσει βέρο προτεκτοράτο χωρίς εθνική κυβέρνηση) τα ίδια παντελάκι μου τα ίδια παντελή μου θα γίνουν.

   Παράνοια !

 10. fit for fun avatar
  fit for fun 18/03/2010 16:01:45

  Δεν έχει ξαναγίνει χώρα να πάει στο ΔΝΤ ενώ μοιράζεται κοινό νόμισμα με άλλες χώρες. Ή θα πρέπει να γίνει καινούργια διαδικασία τριμερής ΟΝΕ-ΔΝΤ-ΕΛΛΑΔΑ ή έξοδος από την ΟΝΕ. Πιο θεωρείται πιο πιθανό;

  Λογική φαίνεται η στάση της Γερμανίας. Το επιχείρημα "να δανειζόμαστε με ίδιους όρους" δεν στέκει. Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια με επιτόκιο αναλόγο με το προφίλ του πελάτη; Μπορεί με κάποιο τρόπο αυτό να ανατραπεί;

  Με τη φτώχεια που θα φέρει το ΔΝΤ θα φύγουν και οι μετανάστες.Δεν θα πραγματοποιηθεί έτσι και το όνειρο πολλών για πιο καθαρή Ελλάδα;

 11. Κεραυνός avatar
  Κεραυνός 18/03/2010 16:02:33

  Αυτό είναι μπηχτή προς την Ευρωπαική Ένωση.
  Τους λέει καθαρά οτι δέν έχουμε κανένα πρόβλημα να αποχωρήσουμε ήρεμα χωρίς να συναντήσουμε καμιά αντίδραση.

  • nancy avatar
   nancy @ Κεραυνός 18/03/2010 17:20:29

   Mα σε τόσο δύσκολες στιγμές νάχουμε ευγενικούς ηγέτες..

 12. Νίκος avatar
  Νίκος 18/03/2010 16:44:56

  κοιταχτε, αυτο το "δεν θελουμε λεφτα, θελουμε την στηριξη σας" ειναι μπουρδα. Στηριξη=λεφτα. Μονο αυτο ξερει η αλητ να κανει.
  Επιδοτησεις
  Λαμογιες
  ψεμματα
  κλεψιες

  Αρχαιε, οχι, δεν ντρεπομαστε που ειμαστε Ελληνες, αν μη τι αλλο, ειμαστε περηφανοι, και ας ζοριζεται η ιεροταξιτισα Δραγωνα και οι λοιποι.

 13. Νίκος avatar
  Νίκος 18/03/2010 16:49:24

  "Το επιχείρημα “να δανειζόμαστε με ίδιους όρους” δεν στέκει. Οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια με επιτόκιο αναλόγο με το προφίλ του πελάτη;"

  Συμφωνοι φιτ φορ φαν. τοτε γιατι τους ειχε πιασει πρεμουρα να μας μαντρωσουν στην ΟΝΕ;
  Απαντηση: Περισσοτερη μασα γι' αυτους.

  Η τρελλα: κοινο νομισμα αλλα επι μερους εθνικες πολτικες. Αρα ΄γε οι της αλητ μας πιστεψαν οτι οι γερμανοι θα θυσιαζαν τα ΕΘΝΙΚΑ τους συμφεροντα για την Ελλαδα;

 14. nancy avatar
  nancy 18/03/2010 17:22:47

  Ετσι στριμωγμένοι εδώ θυμίζουμε Φιλική Εταιρία.

 15. PAmizensSOK avatar
  PAmizensSOK 18/03/2010 17:35:23

  Νάτα τα λεφτά! Πάρτε τα!

  Είναι αδιανόητο, είναι ασύλληπτο, είναι εξωφρενικό το πόσα (μα πόσα!) πολλά λεφτά υπάρχουν!

  Είναι τα ίδια τους τα στοιχεία που το ομολογούν.

  Κι είναι αυτοί, οι κλέφτες, οι λωποδύτες, οι τοκογλύφοι, οι κερδοσκόποι, με μια λέξη οι στυγνοί εκμεταλλευτές, που διά των πολιτικών τους εκπροσώπων, από το πρωί μέχρι το βράδυ, επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση λοβοτομής του ελληνικού λαού,

  που καλείται να φάει το παραμύθι ότι «δεν υπάρχει σάλιο» και ότι η «ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας» περνάει μέσα από τον πλήρη εξανδραποδισμό του εργάτη, του άνεργου, του βιοπαλαιστή!

  *

  Ιδού, λοιπόν, «πού πήγαν τα λεφτά», εκείνα τα λεφτά που τα... έψαχνε ο Παπανδρέου προεκλογικά.

  Ιδού πώς, μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα ξαφρίσανε από τον ελληνικό λαό και τώρα στήνουν εξεταστική, για να προσθέσουν δίπλα στην οικονομική ρεμούλα και την απάτη του πολιτικού συμψηφισμού(!)

  Ιδού σε ποιων τα θησαυροφυλάκια βρίσκεται ο ιδρώτας των εργαζομένων.

  Να για ποιους κηφήνες και σφετεριστές καλείται ο ελληνικός λαός, μετά τους κόπους του, να «καταθέσει» ακόμα και το αίμα του!

  ***

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Ενεργητικό του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα ανερχόταν στα τέλη του 2000 στα 233 δισ. ευρώ.

  Προσέξτε:

  Μετά από μια θητεία του ΠΑΣΟΚ κι άλλη μία της ΝΔ, στα τέλη του 2009, το σύνολο του Ενεργητικού του τραπεζικού τομέα,

  δηλαδή ο συνολικός πλούτος που έχουν ενθυλακώσει οι Τράπεζες,

  υπερδιπλασιάστηκε και εκτοξεύτηκε στο αστρονομικό ποσό των 579 δισεκατομμυρίων ευρώ!

  *

  Δηλαδή:

  Οση ακριβώς είναι η εκτίναξη του δημόσιου χρέους, κοντά στα 300 δισ. δηλαδή,

  τόση (και λίγο παραπάνω!) είναι η αύξηση του αμύθητου πλούτου που ομολογούν ότι απέσπασαν οι τράπεζες μέσα στην αντίστοιχη δεκαετία!

  *

  Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Σεπτέμβρη του 2009,

  από αυτά τα 579 δισ.,

  τα 400 (!)

  έχουν καταληστευθεί (σ.σ.: «νόμιμα και ηθικά») από επτά μόνο τράπεζες, τις Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, ΑΤΕ, Εμπορική, Marfin!

  *

  Τα 579 δισεκατομμύρια ευρώ

  που συνθέτουν την καταγεγραμμένη λεηλασία του τόπου από τους συνομιλητές των κ.κ. Παπανδρέου - Σαμαρά,

  συνιστούν αύξηση της περιουσίας των τραπεζών κατά 148% έναντι του 2000 και κατά 110% έναντι του 2004, όταν το Ενεργητικό των τραπεζών αποτιμήθηκε στα 275 δισ. ευρώ.

  *

  Με άλλα λόγια, τα λεφτά που «βούτηξε» πριν και μετά την κρίση η χρηματιστική ολιγαρχία (δηλαδή, η σύμφυση τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου που συνθέτουν το χρηματιστικό κεφάλαιο)

  ανέρχονται στα 346 δισ. ευρώ (!) από το 2000

  και στα 304 δισ. ευρώ από το 2004!

  *

  Γιατί, επομένως, «ψάχνουν» να βρουν, τάχα, πώς προέκυψε το δημόσιο χρέος;

  Γιατί ιδρώνουν οι «Σέρλοκ Χολμς» να εντοπίσουν ποιοι «έφαγαν» τα λεφτά;

  Νάτο, εδώ μπροστά τους είναι που ορθώνεται «ολοζώντανο» και «ακέραιο» το δημόσιο χρέος της Ελλάδας!

  *

  Το δημόσιο χρέος,

  που πάνε να το φορτώσουν στο μισθωτό των 1.000 ευρώ,

  δεν είναι παρά τα λύτρα μιας πολιτικής ομηρίας που υπέστη ο ελληνικός λαός,

  λύτρα τα οποία μετατράπηκαν σε ιδιωτικό πλούτο για μια «παρέα» χρυσοκάνθαρων με ξεχειλισμένα σεντούκια και παραγεμισμένες θυρίδες!

  *

  Το δημόσιο χρέος, για το οποίο ο εργαζόμενος «πρέπει» μετά τον 13ο και τον 14ο να «αποχαιρετίσει» και τον 12ο ακόμα και τον 11ο μισθό του,

  είναι ο επιπλέον πακτωλός των κοντά 350 δισ. (από το 2000) και των 300 δισ. (από το 2004) που απομύζησαν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εργολάβοι, οι εφοπλιστές, όλοι όσοι συνθέτουν την κάστα των μεγαλομετόχων.

  *

  Να ποιοι τα «έφαγαν»! Είναι οι ίδιοι στους οποίους έδωσαν και 28 δισ. από πάνω λόγω... κρίσης!

  Να ποιοι τα κατέχουν! Εχουν ονοματεπώνυμα, έχουν διευθύνσεις!

  Να από ποιους να πάνε να τα ζητήσουν!

  Να πού βρίσκονται όσα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, να ποιοι καρπώθηκαν τον πλούτο που γέννησε η δουλειά του λαού.

  Και να ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να πληρώσουν, αλλά που ο «σοσιαλιστής» κ. Παπανδρέου δεν τους ζητάει πεντάρα...

  ***

  Θα το επαναλάβουμε:

  Το επιπλέον ποσό των 350 δισ. ευρώ που «άρμεξε» μια κάστα πλουτοκρατών

  - μιλάμε για τον πλούτο μόλις μιας ντουζίνας τραπεζών που ξεπερνά ολόκληρο το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας (!) -

  ισούται επί το 10πλάσιο με το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού και ξεπερνάει το σύνολο του δημοσίου χρέους της χώρας!

  *

  Φυσικά, τα λεφτά αυτά υπάρχουν. Ούτε εξανεμίστηκαν, ούτε εξαερώθηκαν.

  Τα έχουν εκείνοι στους οποίους κάνουν πλάτες το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ.

  Αλλά δεν τους ανήκουν. Ανήκουν στον ελληνικό λαό! Σε αυτόν ανήκει και η απόφαση: Να τα πάρει πίσω! Να μην τους επιτρέψει να του κλέψουν ούτε ένα ευρώ πλέον! Να οργανωθεί, να αντισταθεί, να τους ανατρέψει και να βάλει τέλος σε αυτήν τη ληστεία!

  Είναι ο μόνος τρόπος. Είναι η μόνη λύση.

  *

  Νάτα τα λεφτά!


  1 Ως γνωστόν, μέσω των «οφ σορ» δεν κάνουν τις συναλλαγές τους ούτε συνταξιούχοι, ούτε άνεργοι, ούτε μισθωτοί. Αλλοι τις κάνουν... Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αναφορές από το λεγόμενο Παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, αλλά και εκτιμήσεις των επιτελών του τμήματος Οικονομικών Ερευνών του ΣΔΟΕ (εφημερίδα «Νέα», 11/5/2009), οι ελληνικών συμφερόντων «οφ σορ» εταιρείες υπερβαίνουν τις 10.000 (!) και διακινούν ετησίως περί τα 500 δισ. ευρώ! Νάτα τα λεφτά!

  *

  2 Οι καταθέσεις και οι συμφωνίες επαναγοράς (τα περίφημα repos) των επιχειρήσεων στις τράπεζες από 160 δισ. ευρώ το 2004 εκτινάχτηκαν στα 277 δισ. ευρώ μέχρι το Νοέμβρη του 2009. Δηλαδή, οι «ραντιέρηδες» (κατά τη ρήση του Αντρέα Παπανδρέου) αύξησαν σε μια πενταετία το χρήμα που διαθέτουν κατά 117 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 73%). Νάτα τα λεφτά!

  *

  3 Οι καταθέσεις προθεσμίας των επιχειρήσεων και των ιδιωτών στις τράπεζες από 36 δισ. ευρώ το 2004 έφτασαν στα 136 δισ. ευρώ το Νοέμβρη του 2009. Εκείνες οι καταθέσεις δηλαδή που κατά τεκμήριο αφορούν σε μορφή κατάθεσης των πλουσιότερων κοινωνικά στρωμάτων, αυξήθηκαν σε μια πενταετία κατά 100 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 278%). Νάτα τα λεφτά!

  *

  4 Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο ένας στους δύο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με κάτω από 1.090 ευρώ ενώ περίπου 250.000 εργαζόμενοι αμείβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο των 33 ευρώ, ήτοι, μηνιαίως 740 ευρώ. Την ίδια ώρα το επίσημο Ενεργητικό των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη χώρα έχει φτάσει στα 700 δισ. ευρώ. Νάτα τα λεφτά!

  *

  5 Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει σάλιο» για τους ανέργους (χωρίς βέβαια να εξηγεί πώς τα χρήματα των εργαζομένων που παρακρατούνται στην πηγή «κάνουν φτερά» μέχρι να φτάσουν στον ΟΑΕΔ). Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοινώνει τη χρηματοδότηση με 10 δισ. ευρώ των μεγαλοεπιχειρηματιών μέσω του ΕΣΠΑ, με άλλα 7,2 δισ. ευρώ μέσω του Επενδυτικού Νόμου, με άλλα 6 δισ. ευρώ μέσω των περιβόητων «Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», με άλλα 4 δισ. ευρώ που χαρίζονται για τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλουν οι εργοδότες. Νάτα τα λεφτά!

  *

  6 Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν για τη φοροδιαφυγή στη Βουλή (31/3/2007) από τα 17,7 δισ. βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες, τα 15 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 85% της φοροδιαφυγής, προέρχονται από 6.000 μεγαλο-οφειλέτες (υπάρχουν διευθύνσεις και ονόματα) που απαρτίζουν τον κόσμο της «ευπατρίδου» πλουτοκρατίας.

  *

  7 Το έλλειμμα των 30 δισ. ευρώ ισούται με μια και μόνο παραγγελία των Ελλήνων εφοπλιστών για τη ναυπήγηση των νέων 777 ποντοπόρων πλοίων τους εντός του 2009! Το ποσό δηλαδή για το οποίο ο ελληνικός λαός θα βυθιστεί σε ένα ακόμα τούνελ τετραετούς διάρκειας, είναι ίσο με το ποσό μιας και μόνο παραγγελίας των εφοπλιστών για την ανανέωση του στόλου τους! Νάτα τα λεφτά!

  *

  8 Το έλλειμμα ισούται με τα ακόμα 30 δισ. ευρώ των ανενεργών καταθέσεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου στις εγχώριες τράπεζες και φυσικά ισούται - παρά κάτι - με το ποσό των 28 δισ. ευρώ που εγγυήθηκε το ελληνικό κράτος στις τράπεζες για να «σωθούν» από την κρίση! Νάτα τα λεφτά!

  *

  9 Το έλλειμμα ισούται - παρά κάτι - με την απόφαση του Συμβουλίου Αμυνας για εξοπλιστικά προγράμματα ΝΑΤΟικού χαρακτήρα ύψους 27 δισ. ευρώ για την περίοδο 2006 - 2015, όταν ήδη οι εξοπλιστικές δαπάνες της προηγούμενης δεκαετίας 1996 - 2005 ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, και χωρίς να υπολογίζονται οι γαλλικές φρεγάτες που θα φορτωθούμε επιπλέον ως επιστέγασμα της... στήριξης του Σαρκοζί. Νάτα τα λεφτά!

  *

  10 Το έλλειμμα ισούται με τα... μισά (!) και μόνο καθαρά κέρδη που σημείωσαν τη δεκαετία 2000 - 2009 οι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο βιομήχανοι, εργολάβοι, τραπεζίτες και εφοπλιστές και τα οποία ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ!

  ***

  Ετσι δημιουργούνται τα χρέη και τα ελλείμματα στο δημόσιο ταμείο, το οποίο δεν αποτελεί παρά δοχείο μέσω του οποίου ο πλούτος που παράγει ο ελληνικός λαός «μεταγγίζεται» στα ιδιωτικά ταμεία της πλουτοκρατίας.

  Πρόκειται για πολιτικό έγκλημα σύμφυτο του συστήματος, που διαρκεί και θα διαρκεί για όσο θα υπάρχει καπιταλισμός, για όσο η Ελλάδα θα είναι ενταγμένη στο άρμα του ιμπεριαλισμού και που η «αποκάλυψή του» ουδόλως θα απασχολήσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στην Εξεταστική που στήνεται...

  *

  Νομίζουμε, επομένως, ότι η απάντηση στο ερώτημα «αν υπάρχουν λεφτά», είναι προφανής.

  Προφανέστατο είναι τόσο το «ποιοι τα έχουν» σφετεριστεί, όσο και από ποιους τα έχουν αρπάξει.

  Ο αναγνώστης έχει, λοιπόν, να αποφασίσει:

  *

  Να καλούνται να πληρώσουν την κρίση τα λαϊκά στρώματα είναι «πατριωτισμός», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση,

  ή πατριδοκάπηλο περιτύλιγμα μιας πρωτόγνωρης σε στυγνότητα ταξικής πολιτικής, που θεωρεί την πατρίδα και το λαό της αναλώσιμα θύματα των πολυεθνικών, των μονοπωλίων και των «πατρικίων» του κεφαλαίου που δεν έχει πατρίδα;

 16. Orestios avatar
  Orestios 18/03/2010 18:09:20

  Αφού τα μέτρα, όπως ισχυριζεται το GAP, είναι τα ίδια με του ΔΝΤ, γιατί δεν πέφτουν τα spreads και CDS, αλλά ανεβαίνουν?
  Πόσο άσχετος είναι?
  Για τόλμησε να πας στο ΔΝΤ και να απολύσεις μισό εκατομμύριο ΔΥ μαζί με τις μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
  Τελικά μήπως όντως είναι δούρειος ίππος?

 17. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 18/03/2010 18:18:55

  fit for fun,

  οὐδέν κακόν ἀμιγές καλοῦ καί τοὔμπαλιν.

 18. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/03/2010 20:21:29

  δεν τους πάω τους θεατρίνους... το 60% της προσπάθειας είναι για να φτιάξει προφίλ ο ΓΑΠ. το 30% για να φταίνε άλλοι για την ανικανότητα και την απραξία, και το 10% για να βγάλει η Οικογένεια τον επιούσιο από τα αιολικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.